Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Krister Jakobsson
onsdag 2005-05-11, 10:25

Försökte hitta bläsanden i Svartskatan i morse mellan 04.30-06.00 men hittade den inte. Såg däremot 2 JORDUGGLOR, 1 SVARTHAKEDOPPING, VIDESPARV, en sträckande GULÄRLA samt hörde årets första LÖVSÅNGARE. En kråka snodde ett byte från den ena jordugglan som sedan jagade kråkan till ca hundra meters höjd. Kråkan "fintade/tappade" bytet och dök och fångade den i luften igen och då hann inte jordugglan med längre utan blev avhängd. I övrigt "det vanliga": BRUSHANAR, SALSKRAKE, SKEDAND,SVARTSNÄPPOR mm


Insänt av Krister Jakobsson
tisdag 2005-05-10, 21:56

Hann med en kvällstur till Gräsören och Lövskär. Lite fågel vid Gräsören. 1 SMÅSPOV. Det är öppet vatten ganska långt ut till höger vid Lövskär.Såg ett par hundra sjöfågar.Ca 40 SMÅSKRAKE totalt. I övrigt mest VIGG, KNIPA och STORSKRAKE. Hörde ALFÅGEL utifrån havet. Í övrigt 5 STENSKVÄTTOR, 3 SMÅSPOVAR och 2 DRILLSNÄPPOR.


Insänt av Rolf Lahti <rolf.lahti@hem.utfors.se>
tisdag 2005-05-10, 20:52

Jag och sonen Jacob har haft en underbar kvällstur på Torneälv nu i fantastiskt väder den 10 maj på kvällen. Under vår fisketur var vi omgivna av DVÄRGMÅSAR, 65 styck. Ibland simmade de så nära som 5 meter och plockade insektsnymfer från vattenytan. Och deras mysiga bjäbbanden ringer fortfarande i våra huvuden.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2005-05-10, 18:56

Hej!

Tisdag 10/5 - en händelserik dag men med lite ryckig skådning, men vad göra när man även måste arbeta?

På morgonen vid 6-tiden gjorde jag några stopp på Kallaxheden i hopp om att påträffa någon (numera s.g.s. årlig på lokalen) trädlärka. Någon sådan blev det dock inte, däremot en massa sjungande RÖDSTJÄRTAR, TRÄDPIPLÄRKAOR, RÖDVINGE-, BJÖRK- och DUBBELTRASTAR på den magra tallheden. Nog för att trädlärka är en skönsjungande varelse, men sjunger inte dubbeltrasten nog så ödsligt vackert så säg?!

På förmiddagen tog jag chansen att smitae från jobbet någon timme, när AMERIKANSKA BLÄSANDEN återupptäcktes i Ersnäsfjärden. Tack Mattias, Ulf och Rolf för att ni spred infomrationen som renderade i ett prydligt landskapskryss för mig!

Efter arbete, löpträning samt helkroppsmassage på ett spa (jodå, min sambo gav mig detta i present när jag senast fyllde år) hann jag med ett kortstopp vid Gräsören kl.1715-1730. Vattenståndet är på gränsen till för högt för att gagna vadare, och vädret är lite för fint just nu. Därför sågs bara enstaka ex. av STORSPOV, DRILLSNÄPPA och GLUTTSNÄPPA samt sjöfågel av allehanda slag, SKRÄN- och FISKTÄRNA, SKRATTMÅS m.m.

/A


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2005-05-10, 18:47


Hej!

Alldeles nyss, 18:40, rapporterade min bror Per att han och Staffan Sundin stod och direktobserverade den AMERIKANSKA BLÄSANDEN från Svartskatatornet i Ersnäs, Luleå kommun. Den hade flyttat sig jämfört med den tidigare positionen i dag, och återfanns nu mer till vänster från tornet räknat, i riktning mot Aleåns mynning uppströms tornet./Lars.


Insänt av Rolf Gustafsson
tisdag 2005-05-10, 17:57

ORTOLANSPARV 1 hanne, DEGERÖGATAN 3, 17.55, upptäckt av Jan Bergström.


Insänt av Sture Sandberg <utterman@algonet.se>
tisdag 2005-05-10, 14:39

Min första obs. av SVARTVIT FLUGSNAPPARE vid Hortlax skola idag tis 10/5.


Insänt av Johan Gelting-Nyström <johan.gelting-nystrom@home.se>
tisdag 2005-05-10, 14:00

AMERIKANSKA BLÄSANDEN var kvar vid Svartskatan, Ersnäs, Luleå när jag lämnade lokalen idag kl 13:15. Den höll till kl 13 (om 12 är rakt ut från tornet). Långt ut, strax till höger om den gula masten på Måttsundsberget.


Insänt av
tisdag 2005-05-10, 12:53

Hej!
Det är ansträngande att vara fågelskådare denna årstid.
Varje ledig stund, även under arbetstid spanar ögonen efter flygande föremål.
Igår förmiddag var jag på en tur efter Nikkaluoktavägen.
Mina ögon fick skåda 6 st.RINGTRASTAR troligen var dom över 10 till antalet. BJÖRKTRAST, 2 JORDUGGLOR, 1 stycke STENFALK, TORNFALK, FJÄLLVRÅK och SÄVSPARV.
I vattnet simmade STJÄRTAND, SALSKRAKE, STORSKRAKE, SMÅSKRAKE, tre STRIPGÄSS
( som för övrigt försvunnit på
kvällsturen som också gick efter Nikkaluoktavägen).
Ögonen går numera i kors.
Monika BergInsänt av Krister Jakobsson
tisdag 2005-05-10, 12:35

Var i Gräsören i morse och såg 10 SMÅSKRAKAR, hörde en MYRSPOV,sträckande SMÅSPOV, 32 SKRÄNTÄRNOR,3 STRANDSKATOR, 1 GRANSÅNGARE, både STORLOM och SMÅLOM och 4 FISKGJUSAR.
En tur till Värmeverket i går eftermiddag gav 1 ad HAVSÖRN, ett 50-tal svalor (både LADUSVALA, BACKSVALA och HUSSVALA. Vid GRÄSÖREN var GRAVANDEN kvar.


Insänt av M.Nordlund
tisdag 2005-05-10, 12:05

Hej!

Den Amerikanska bläsanden återupptäcktes ca 09.30 vid Svartskatatornet. Den tappades än en gång bort (denna gång vid ett jätteuppflog).

Fågeln var mörkare på bröstet och flanker (än jag minns torsdagens obs. Men det har troligen med ljusförhållandena att göra, d v bättre idag) vilket en stund efter observationen gjordes fick mig att tveka en stund på artbestämninmgen. Men efter ännu mer bildstudier så är jag övertygad att detta ligger inom ramarna för vad som är ok för arten.

Idag kom jag ihåg att fotografera fågeln betydligt tidigare än i torsdags (bilden från torsdagen var en flugskit s a s)

F ö mycket mycket simänder. Bara vid Alviksgården räknade jag 08.40 till 968 simänder av gräs-bläs-stjärtand samt kricka. Även Hanen årta var kvar, liksom vitkindade gåsen.

I fjärden låg det (endast) uppskattat ca 800 änder.

Mattias Nordlund


Insänt av Stefan Lindberg <stefan.lindberg@edu.pitea.se>
tisdag 2005-05-10, 08:47

Hälsningar från Jävre!

Var ute igår kväll i Jävre med omnejd. Startade i bunäsviken där det enda som fanns var en ejder som låg en bit ut. I jävrefjärden var det lite mer aktivitet. Vigg, Bläsand,Storskrake,
Brushane, och lite annat smått och gott. I Långsjön ,som nu har blivit rätt så isfri,låg det ett par Salskrake samt tre par Svarthakedopping.

Har lagt in obsarna på svalan.

M.v.h. Stefan Lindberg


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@bredband.net>
måndag 2005-05-09, 23:09

Hej
Har varit ute hela kvällen och kontrollerat slaguggleholkar i trakterna av Sundom, N Luleå. Två häckningar blev det och nu är vi uppe i nio totalt, men många fler blir det nog innan alla holkar är kollade. Fjolårets rekord på 19 häckningar är hotat. Av dessa nio häckningar är fyra i holkar där dom aldrig häckat förr.


Insänt av Jan-Olov Johansson
måndag 2005-05-09, 22:05

Kvällstur runt Hertsöfjärden med ÅRTA-hanne, LADU- och HUSSVALA från Lövskatagrundet, HAVSÖRN och SILVERTÄRNA från Gräsörenbron.
/Jan-Olov J


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
måndag 2005-05-09, 20:27

Hej!
Det är med glädje som jag kan komma med en andrahandsrapport om ett par RINGTRAST i Yttersta, Lillpite idag. Den ena hade vit halvmåne, men den andra saknade dylik.

En glad Ulla-Britt Norberg ringde nyss och undrade om ringtrast finns här och efter att tidigare idag ha läst Per Sandbergs reflektion över ”ringtrastens år” så kunde jag bekräfta att i år så finns de! Nu skärskådar hon trastflockar så förhoppningsvis kommer snart flera trevliga samtal.

Hälsar
MaikenInsänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2005-05-09, 20:13

God kvällens!

En liten utryckning efter jobbet på måndag eftermiddag till Övre Buddbyn där det setts en skum stäpphöksliknande kärrhök. Efter trägen väntan och en stunds noggrant obsande stod det klart - den fågeln som visade sig var 1 2K (mest troligt hona) BLÅ KÄRRHÖK med flera stäpphökslika dräktkaraktärer, om än med "fel" jizz. Den andra kärrhök som sågs på platsen innan jag kom dit syntes tyvärr inte till, och vad det var för kvalisort på den står fortfarande höljt i dunkel.

Hursomhelst, en lärorik eftermiddag, tyckte Andreas!


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
måndag 2005-05-09, 18:11
Webbadress: http://biphost.spray.se/tomas.c

Var i morse kl 05:10-07.30 ute på Hattudden vid havet utanför Jävre (Piteå). Liksom hos Lars S på Renörsudden (5 km åt nordväst) var det god sträckkänsla, men delvis på olika sätt.
Av sträckare dominerade under morgonen SMÅSKRAKE, SMÅSPOV, STORLOM, SJÖRRE och DVÄRGMÅS. I mindre antal sträckte änder och vadare av flera andra arter t.ex. BERGAND, SVÄRTA och EJDER.
Till skillnad från Renörsudden ses inte något större sträck av tättingar här; mest märktes SÄDESÄRLA och fortfarande en del KRÅKOR. Fåglar och antal är inskrivna på Svalan.


Insänt av Krister Jakobsson
måndag 2005-05-09, 13:10

Har varit på fågelexkursion till Gammelstadsviken i morse med en klass och de fick se en ad HAVSÖRN som kom och satte sig på isen ett tag. I övrigt 5 SALSKRAKAR, 2 GRÅHAKEDOPPINGAR, ett par SNATTERAND, ett par SKEDAND och ett par 100 änder.
På vägen dit en DUBBELTRAST, 8 LJUNGPIPARE och TRÄDPIPLÄRKA i BJÖRSBYN. Vid Likskärsbanken 7 SALSKRAKAR.6 BRUNÄNDER i Mjölkuddstjärnen.
I går kväll 13 MYRSPOVAR vid Gräsören och 7 olika FISKGJUSAR som satt runt fjärden samtidigt. Såg årets första DRILLSNÄPPA vid Gräsören i lördags.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
måndag 2005-05-09, 12:10

Hej!

Nu har jag lagt in sträcksiffrorna. Observera att det rör sig om minimisiffror för de talrikaste av småtättingarna. Det var tidvis alltför mycket fågel i luften för att det skulle gå att känna sig heltäckande- om man nu kan göra det någon gång!- när jag stod där ensam.../Lars.


Insänt av Allan Bergström <s.allan.bergstrom@telia.com>
måndag 2005-05-09, 11:43

Sämre start på veckan kan man få! 04:35 väcktes jag av en sjungande RINGTRAST utanför sovrumsfönstret. Dubbelvisslingen stämmer helt med fågelskivans ljud och skiljde sig tydligt från de övriga trastarna, mest rödvingar. Innan jag kommit i spaningsläge hade den flyttat på sig och hördes inte av förrän 05:45, då på längre avstånd.
Tomtobs 162.


  « Föregående 20       Nästa 20 »