Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
torsdag 2013-08-29, 14:43

Var är alla NÖTKRÅKOR??

Här i Bodentrakten har många skådare gjort samma iakttagelse som jag. Denna sensommar har nötkråkorna varit fåtaliga om man jämför med de senaste 5-10 åren.
De få man sett dök upp tidigare än normalt inne i stan. Redan under första halvan av juli kunde man se enstaka fåglar börja söka efter cembrakottar.

Tyvärr verkar frösättningen varit dålig och synliga bearbetade kottar på marken har också varit fåtaliga.

Frågan är om merparten av nötkråkorna dragit vidare eller om de lever på annat. Några större lager av nötter kan de knappast ha samlat ihop!

Det blir intressant att se om fåglarna dyker upp kring våra skogsmatningar i vinter i det antal som de brukar.

Det vore värdefullt att få ta del av nötkråkornas uppträdande i andra delar av vårt län.


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@gmail.com>
måndag 2013-08-26, 22:55

Hej
HÅLL UTKIK efter färgmärkta SKRÄNTÄRNOR i kustlandet. I somras så färgmärkte vi 64 ungar som har en stor röd ring med vita siffror på ena benet, och en aluminiumring på andra benet. Detta gjordes vid kolonin vid Rödkallen.

Ungarna sprider sig snabbt nu, mest söderut, men en del kan man se här fortfarande.
Ifjol när vi färgmärkte 74 ungar fick vi kontroller från Finland 1 st, Rumänien 1 st, Portugal 1 st och Tunisien 3 st.

Skräntärnorna övervintrar i huvudsak i Mali, men då behöver man nog skottsäker väst för att åka dit och kolla ;-). Det tar några år innan ungarna återvänder till häckningsplatsen i Skandinavien så då blir det intressant här hos oss. Men som sagt var - Putsa tubkikaren - och spana på!

Det finns några bilder utlagda på Facebook-sidan "Norrbottens Fåglar"


Insänt av Lars Harnemo
måndag 2013-08-26, 09:16

Tage, om du lägger in din obs på Svalan kan du bifoga en bild.


Insänt av Tage Holkvik <holkis@spray.se>
söndag 2013-08-25, 18:36

Har en gråsiska/snösiska med vit hjässa hemma hos mig, lite röd framtill som brukligt är. Första gången jag sett eller i alla fall tänkt på detta, är vid mitt fågelbord nästan varje morgon.
Funderar om detta är vanligt??
Verkar ej gå att bifoga bild men mailar gärna till någon intresserad.
Skall kolla om det finns någon mailadress till nof efter att jag lagt ut detta.


Insänt av Sandskärsgruppen genom Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2013-08-24, 21:27
Webbadress: http://www.nof.nu/sandskar/hapsandIS/

Sandskärsgruppen vill passa på att tacka alla er som på olika sätt hjälpt till med fågelstationens verksamhet hittills under säsongen. P.g.a. sena återbud står tyvärr stationen obemannad den närmaste veckan. Det hinner alltså nästan bli september innan ringmärkandet tar ny fart, och vad kan då passa bättre än en summering av årets höstsäsong så här långt:

Totalt drygt 2300 fåglar av 53 arter ringmärkta, varav ca 2000 ex. i augusti och detta trots en obemannad vecka i slutet. Inte sedan 2002 och 2001 har en augustimånad gett så många fåglar i näten, men då ska man komma ihåg att ringmärkning då bedrevs i Östviken och dessutom relativt ofta icke-standardiserat.

En lyckad häckningssäsong verkar vara ett faktum för de flesta arter. I synnerhet olika sångare har uppträtt i höga antal. Årsrekord har det blivit för LUNDSÅNGARE (12 ex. ringmärkta, sannolikt fåglar ur minst 2 st häckningar på ön) och tangerat årsrekord för TÖRNSÅNGARE (11 ex.). Nästan 1000 LÖVSÅNGARE har gått i nät, vilket är nästan lika många som märktes under hela säsongerna 2011 resp. 2012. Hittills 70 SÄVSÅNGARE är en rejäl uppryckning efter flera magra år.
6 GÖKAR innebär bästa resultatet sedan 1988. Däremot har VADARE fångats mer sparsamt än vanligt, troligen p g a för fint väder.
317 st STÖRRE HACKSPETTAR står förstås i särklass och är inte långt ifrån de 377 ex. som ringmärkts på Sandskär under alla år fram till 2012.
Av mer ovanliga eller udda arter i nät och burar kan nämnas BÄNDELKORSNÄBB(2), LADUSVALA(2), SMÅSPOV(2), BUSKSÅNGARE, TOFSVIPA och KRÅKA(!).
Nu blir det tyst från Sandskär en vecka innan nästa skådargäng kommer ut. Vi tillönskar dem god tur!


Insänt av Haparanda Sandskärs Fågelstation
lördag 2013-08-24, 12:45

Lördag den 24 augusti 2013
Se där, det blev lite extra tid mellan städandet och innan Rune tar oss tillbaka till fastlandet. Vi passar då på att skriva ett par rader om de sista timmarna på Sandskär. Det blev en solig och fin dag med viss vind. Märkningen gick tvärtemot gårdagen, trögt. Det blev endast 21 fåglar märkta idag av 11 arter. I och för sig hade vi ett par kul och ny märkarter för veckan; gök och enkelbeckasin. Vi hade även långväga besökare vid boden idag. En delegation från Indonesien kom förbi och fick sig lite svensk ringmärkning till livs. Kul. Vad gäller dagens kontroller kan vi bara säga att det mest var gråsiskor som verkar ha stannat från igår plus att våra besökare verkade tycka att kontroller var fascinerande!
Trots en mycket kortare dag idag hade vi turen att få in de som troligtvis blir de två sista arterna på veckans Sandskärslista. Nämligen dubbeltrast och mindre korsnäbb hade den fina artigheten att passera förbi ringmärkarboden. Så listan landar därmed på 92 arter! Det får vi helt klart vara nöjda med även om målet var att komma en bit över hundra. Var höll alla andfåglar hus? Och inte såg vi till någon grönfink eller koltrast heller. Ja ja vi får komma tillbaka en annan gång och försöka igen.
Städningen avklarad. Rune har plockat lingon och båten är snart packad. Nu drar vi hemmåt! Återigen tack så mycket för oss hoppas vi ses nästa år igen.Insänt av Haparanda Sandskärs Fågelstation
fredag 2013-08-23, 21:21

Fredag den 23 augusti 2013
Morgon startade med lite nordlig vind och mulet, klarnade upp och vinden avtog under förmiddagen. Lugn morgon i fångsten men det ökade på och framförallt gråsiskorna besökte näten i stora flockar, slutade med 144 märkta. Även en bra dag för rödstjärt med 27(!) märkta och för blåhake med 10 märkta. Även ett par rosenfinkar fick ring. Stenskvättor och en buskskvätta blev nya märkarter för veckan. Kul. Dagen slutade med rekord för vår vistelse; 225 märkta fåglar av 16 arter, även det rekord. Endast 15 kontroller, så de var kul!
Vi tillbringade hela resten av dagen vid märkplatsen och tog upp och tvättade av alla vadarburar, som gjort sitt för denna säsong. Roligt, roligt ;-). Samtidigt med burrengörandet körde vi eftermiddagsmärkning och det gjorde att vi plockade på med gråsiskor samt en och annan blåhake.
I övrigt noterar vi att kappellet är färdigmålat och målarna Martin och Malin lämnade ön under eftermiddagen.
Sandskärslistans enda tillskott idag blev en roskarl på Pauhu, vi är därmed uppe i 90 arter och sviten med nya arter varje dag håller i sig även om vi skulle önska ett par till för att slå förra årets lista.
Nu under kvällen förbereder vi oss för att lämna stationen imorgon och tackar för denna gång! Tyvärr blir stationen obemannad en vecka p g a personalbrist :-(. Vi hade gärna stannat längre om vi kunnat men tyvärr pockar vardagen på vår uppmärksamhet.

Tack för denna gång hoppas vi ses åter,

Team Laudon (Ida-Linnéa, Johan, Karl-Markus, Peter och Sofia)


Insänt av Haparanda Sandskärs Fågelstation
torsdag 2013-08-22, 22:09

Torsdagen den 22 augusti 2013
Vi började även denna morgon något tidigare än standardiserat och vädret var ganska blåsigt från väst samt rätt sval temperatur. Nätfångsterna var mycket magra fram till sex med en rödvingetrast som enda fågeln innan fem. Resten av märkningen gick i gråsiskornas tecken men även en del lövsångare och förhållandevis rätt många blåhakar fastnade i näten. Dagens märkhöjdpunkt kom runt niosnåret då en rödstrupig piplärka vandrade in i en av burarna på Pauhu. Lite kul att det verkade hålla till rödstrupiga piplärkor där ute på Pauhu eftersom vi även senare under dagen stötte en omärkt individ. Hur som helst märktes totalt 94 individer av tretton arter.
Vad gäller dagens kul kontroll blev det något osidat en icke fångad fågel, nämligen en individmärkt myrspov som behagade landa en kort stund ute vid piplärkorna och ärlorna på Pauhu. Tyvärr var färgringarna rätt svåra att få koll på med 100%-ig tillförlitlighet. Det kan alltså både vara svårt och kul med kontroller!
I övrigt kom dagens höjdare precis när vi var klara med dagens märkning och stängning av ringmärkarboden. En havsörn uppmärksammades på rätt hög höjd vilken visade sig ha fint sällskap av en fiskgjuse och lärkfalk. Med dessa tre rovisar i kikarfältet dök en fjärde fågel plötsligt upp. En brun medelstor sak med rätt typisk stjärt, en brunglada!! Stämningen blev genast upprymd och lyckorusig. Gladan kunde vi följa under runt tio minuter när den svepte in över sydön och fortsatte upp in över Sandskär.
Resten av dagen tillbringades nöjt med löprundor, svamp- och bärplockning samt lite mer skådning givetvis. Men vad gäller skådningen går det allt trögare att öka på med arter på Sandskärslistan. Dagens två tillskott var i och för sig rätt tunga, rödstrupig piplärka och brunglada. Vi ligger nu på 89 arter under vår tid här. Börjar kännas lite kämpigt att komma upp i hundra men men det är ju nästan två dygn kvar :-).Insänt av Haparanda Sandskärs Fågelstation
onsdag 2013-08-21, 21:47

Onsdagen den 21 augusti 2013
Uppmuntrade av gårdagens rikliga tillflöde, startade vi upp redan kl 03:30, alla nät och burar uppe kl 04:00. Detta var helt förgäves, inte mycket mer än en rödhakekontroll de första timmarna (visserligen är det kul med kontroller, men en fjärrkontroll vore ju skojigare än gårdagens märkning....). Nåja det blev lite bättre sen med videsparv både i nät och fält. 51 nymärkningar blev det, knappt hälften utgjordes av lövsångare. För övrig att nämna är en blåmes, och att det var en högre andel adulta fåglar än vad vi tidigare i veckan upplevt (därför kanske jag fick äran att skriva detta (gängets ålderman)).
Målarna Malin och Martin besökte oss också vid märkplatsen. Martin Rydberg hade mycket att berätta om tidigare fynd och verksamheter på ön. Muntrade upp och inspirerade oss mycket!
På eftermiddagen besökte vi Östviken bland annat för att försöka dreva fram en dvärgbeckasin, dock utan framgång. I övrigt magert med vadare och änder men en videsparv och mycket lingon!
Vad gäller Sandskärslistan börjar det att gå trögare. Endast tre nya arter idag; brushane, dalripa och kustsnäppa. Den nya totalen lyder alltså 87 arter.
Nu satsar vi på nya tag, vi gör ett nytt försök med tidig start i morgon!Insänt av Mats Karström
onsdag 2013-08-21, 08:47

Vuollerimkvinna ringde och berättade om SKÄRFLÄCKA utanför Puottaure 18/8. Den gick utmattad på vägen- ¨lysande vit med lite svart, uppåtböjd näbb, ca 4 dm hög, svart på vingarna...¨. Hon hade kollat på nätet o var helt säker, såg den väldigt nära o var rädd att den skulle bli överkörd. Jag for dit o letade, utan resultat! VuollerimMats


Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation
tisdag 2013-08-20, 20:53

Tisdagen den 20 augusti 2013
En klar och vindstilla morgon med stor aktivitet i näten de första rundorna. Veckans tidigare dagsrekord slogs redan under första rundan. Fågelfångsten minskade snabbt framåt förmiddagen. I brist på nätfångst levererade vadarburarna i stället men med något oväntade arter. En sparvhök gick in i en av burarna ute på Pauhu för att kalasa på en sädesärla under promenaden ut mot buren upptäckte även en stenfalk kalaset och beslutade sig för joina :-). Det blev lite gruff men Peter avbröt slagsmålet och tog hand om kombatanterna. Allt under beskådande av övriga via tubar. Vilken thriller. Summan av dagens fångst landade tillslut på 71 ringförsedda fåglar och 17 kontrollerade. En rosenfink (märkt i förrgår) slapp dock undan kontroll även om den borde ha kontrollerats för att det är inte alltid alla tycker det är kul med kontroller! :-)
Resten av den rätt soliga och sköna dagen spenderades som vanligt med matätning, bärplockning och fågelskådning. Trots låga förhoppningar lyckades vi öka på Sandskärslistan med ytterligare sju arter. Bland annat fick vi in nio rastande myrspovar, en gök och göktyta samt en tung obs på gulsparv. Vi är nu uppe i 84 arter. Vi närmar oss hundra med stormsteg!
Nu är middagen avklarad och kosan går mot bastun.Insänt av Haparanda Sandskärs Fågelstation
måndag 2013-08-19, 21:44

Måndagen den 19 augusti 2013
Morgonen startade med envisa återkommande regnskurar fram till kl 09. Vi körde vadarburar och lite nätfångst mellan skurarna. Burarna gav en grönbena och en sädesärla och i näten fick vi 11 nymärkningar. Totalt alltså blygsamma 13 nymärkningar av 7 arter. Vi skyller på dåligt väder. Vad gäller kontroller gjorde vi sju stycken. En sliten ring fick pulsen att höjas men det visade sig vara den sist märkta fågeln från igår. Undrar vad som hänt med den under natten? Bland återfångsterna dök även en ny art för veckan upp nämligen törnsångare! Det är kul med kontroller!
Resten av dagen fortsatte med friska vindar från syd/sydväst. Regnet upphörde och det blev till en riktigt solig eftermiddag som ägnades åt bär- och svampplockning samt fågelskådning. Vad gäller skådningen fortsätter vi jobba på veckolistan som nu är uppe i 77 arter! Nya på listan idag blev bland annat sångsvan, svartmes, skedand och trana.Insänt av Haparanda Sandskärs Fågelstation
måndag 2013-08-19, 05:36

Söndagen den 18 augusti 2013
Trots att väderläget kändes lovande med dimma på morgonen och sedan växlande molnighet blev fångsten lite skral. Ett uppsving på sista rundan med framförallt ett gäng gulärlor från burarna på Pauhu räddade dock dagens märksiffra så vi slutade på 34 märkta fåglar av 14 arter vilket var 4 fåglar mer än igår.
Av dagens kontroller var det roligaste två rundor med 4 st trädgårdssångare i nät nr 3. Först var det två st 2+-fåglar märkta i juni med ringnummer i följd och på nästa runda var det två st juvernila fåglar märkta för en vecka sedan med även de ringnummer i följd. Det är kul med kontroller!
Eftermiddagen ägnades åt utflykt till norra delen av ön där bland annat en videsparv sågs vilket blev en av de 15 nya arterna för dagen. Sandskärslistan är nu uppe i 65 arter!Insänt av Per Sandberg <pellepersan@hotmail.com>
söndag 2013-08-18, 15:03

Haparanda Sandskär fågelstation söker personal!

24/8 – 31/8 finns f.n. en rutinerad märkare anmäld men p.g.a. två plötsliga återbud sökes nu 1-3 (rutinerade) assistenter, gärna med märkarerfarenheter.

Hör genast av dig till Per Sandberg på 070-203 03 98 om du är intresserad!Insänt av Haparanda Sandskärs Fågelstation
lördag 2013-08-17, 20:50

Lördagen den 17 augusti 2013
Första märkdagen! Härligt. De fina och lagom varma morgontimmarna började rätt lugnt med ganska få fåglar i näten och det visade sig fortsätta i samma anda under resten av märkningen. I sället för stort antal fåglar blev det relativt stor diversitet. Hela 13 arter av en nyfångst på 30 plus att vi hade ytterligare någon art till bland de tio kontrollerna. Det blev med andra ord en rätt lugn och skön start. Det var lite kul med en återfångst på en lövsångare som Ingrid märkt redan 2009 och som verkar ha kommit tillbaka hit varje år sen dess och som vi fick det stora nöjet att träffa idag. Det är kul med kontroller!
I övrigt hade vi några vadare och lite rovfågelobsar plus en hel hög nya kryss på veckans Sandskärslista. Det går ju rätt lätt så här i början. Vi ligger nu på 50 arter.
När näten väl var stängda för dagen och vi åter klivit in i stugan igen för lunch började det droppa lite lätt och vinden hade även börjat öka. Regnet och vinden tilltog allt mer under eftermiddagen vilket gjorde att det inte hände speciellt mycket mer än diverse datainknappande och vila inför middagen. Nu till kvällen håller blåsten i sig men regnet har upphört. För oss blir det nu bastu och mental förberedelse inför söndagsarbetet.Insänt av Haparanda Sandskärs Fågelstation
lördag 2013-08-17, 20:47

Fredagen den 16 augusti 2013
Idag var vi uppe en halvtimma tidigare, faktum är att Arturs var uppe och fixade i köket redan kl 0311. Inledningsvis fortsatte de friska nordvindarna men redan på förmiddagen mojnade det. Hög fågelaktivitet hela dagen. Vädret har skiftat mot början av veckan, det är svalaren och börjar bli höstlikt. En annan inidkation på detta är videsparvarna, igår en, idag minst fem som surrade runt och tickade.
95 fåglar blev märkta, därtill 17 kontroller. Lovisa och Linus satte ringar på sina första fåglar idag, grattis!
Eftermiddagen ägnades åt städning och iordningställande till den nya besättningen som kommer hit en dag i förtid. Tack för oss! Per, Magnus, Arturs, Lovisa och Linus, som alla hälsar att livet är gott!

Vi i den nya bestättningen, Ida-Linnéa, Johan, Karl Markus, Peter och Sofia, anlände runt 18-snåret efter en väldigt lugn och skön båtfärd. Lite vitkindade gäss, ett gäng måsfågel, en och annan skräntärna plus några vikare såg vi under utfärden. Väl i land hände det inte mycket mer än att vi gjorde oss hemmastadda genom uppackning, en liten uppfräschning av rutinerna och ett lättare matintag. Ett par första arter fick vi också in på våran Sandskärslista för märkveckan. Målet är ju att försöka slå förra årets notering på 105 arter. Hur som helst är alla rätt trötta efter den långa transporten söderifrån så vi knoppar nu in tidigt och drömmer om morgondagens raritetsfångst ;-).Insänt av HSFS-personalen
torsdag 2013-08-15, 20:57

Torsdagen den 15 augusti 2013
Regn och blåst idag då, hård vind från nord och envisa, täta skurar som begränsade våra möjligheter att ha näten uppe. Halva antalet nät, bara halva dagen. Ändå blev det flera fåglar än igår; 88 märkta av 13 arter. Dagen dominerades totalt av lövsångare med 66 stycken. Nya märkarter för veckan blev buskskvätta och sädesärla.
Eftermiddagen ägnades åt fortsatt pyssel med tekniken, idag var det dags att starta reservkraftverket för att ladda batterierna.
Per och Magnus tog en lång kvällspromenad upp till västra sidan av nordrevet, däv vi såg betande älgar och renar samt en havsörn som jagade storskrak bland vågorna.
Efter ovädersvarningar inför lördagen har vi fått nya direktiv idag för nästa besättningsbyte; det ser ut att bli fredag kväll.
Nu är det dags för bastubad och så god natt. Vi vill ju leva upp till veckans devis; livet är gott!
Per, Magnus, Arturs, Lovisa, Linus.
Insänt av HSFS-personalen
torsdag 2013-08-15, 20:56

Onsdagen den 14 augusti 2013
Den tidiga onsdagsmorgonen rådde det dimma på låglänta områden på ön och en temperatur på 11 grader Celcius. På områden belägna bara några meter högre var det kanske så mycket som fem-sex grader varmare och helt klart väder. Efter första märktimmen, då mer än hälften av de 59 märkta (11 arter) och nio kontrollerade fåglarna fångades, avtog aktiviteten och vi hade en rätt så stillsam förmiddag. Luftrummet dominerades av trädpiplärka; detta syntes också i märksiffrorna där hela sju fåglar hamnade i protokollet.
Vid tiotiden fick vi besök i märkboden av långseglaren Per Eriksson, Köpenhamn som övernattat i hamnen i sin Laurin 32:a Guppy. Efter en timslång trevlig visit gav sig Per av vidare österut för fulla segel.
En annan trevlig gäst som dök upp strax före elvaslaget var en videsparv, som dock inte ville gå i något nät. Kanske återkommer den i morgon?
På eftermiddagen kunde vi se två lärkfalkar och fyra fiskgjusar (två adulta och två ungfåglar) leka i termiken över Kumpula by. Avslutningen på dagen blev trevlig, vi blev inviterade över på fika av grannarna Dick Vånsjö och Monika Lagerström. Livet är gott!Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2013-08-14, 20:54

Ni som är på Sandskär, kollar er hapsand-mail ang. hemresan från ön.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2013-08-13, 22:07

Om man "snabbsummerar" höstsäsongen på Sandskär genom Svalan kan man konstatera följande:

Hittills drygt 1500 fåglar märkta, därav ca 1200 under augusti månad fram till idag 13/8. En normal augusti ringmärks 1200 fåglar på hela månaden (medelvärde för åren 2005-2012). Augusti 2013 är alltså extremt bra så här långt och indikerar (förutom bra fångstväder) en mycket lyckad häckningssäsong.

Förutom invasionen av STÖRRE HACKSPETT, så här långt årets fågelhändelse på ön, så verkar det ha gått bra för de flesta sångare. 12 ringmärkta LUNDSÅNGARE innebär rekord (tidigare högsta 10 ex. 1997 men då även med försommarmärkning), 9 TÖRNSÅNGARE är näst bästa utfall någonsin, ÄRTSÅNGARE (48 hittills) lär närma sig rekordet på 71 ex. från 2011 innan säsongen är slut, 51 SÄVSÅNGARE är en betydande uppryckning jämfört med de senaste tre årens kräftgång men långt från rekordet, 33 TRÄDGÅRDSSÅNGARE är fler än något annat år efter 2001. BUSKSKVÄTTA har bästa året sedan åtminstone 2002. BLÅHAKAR, PIPLÄRKOR och ÄRLOR har också inlett starkt, men för dessa arter kommer förstås bulken av individer senare på säsongen.

VADARE går det mer knackigt med, då vädret varit mestadels för vackert. 67 GRÖNBENOR hittills är inte sämst men inte heller bra. Endast ENKELBECKASIN utmärker sig klart positivt med 9 fångade, bäst sedan 2001.


  « Föregående 20       Nästa 20 »