Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Mats Karström
måndag 2005-05-16, 17:47

Hej!
Eftermiddagen bjöd på 2 SPETSBERGSGÄSS på odlingen på vänster sida av vägen (när man kommer från Vuollerim o strax innan Notuddens camping precis utanför Jokkmokk). I älven (kallas Abborrsundet) låg mängder med änder o 3 MYRSPOVAR gick runt på en liten ö.
Tydligen mycket med fågel o det mesta kan nog dyka upp...
hälsar Mats
Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2005-05-16, 16:38

Idag måndag 16/5 skådning kl.0830-1400. Började med två kustnära stopp. Utanför Germandöudden, Ängdalsro låg en hel del rastande fåglar, främst SVÄRTA, SMÅSKRAKE, STOR- och STORLOM men äfvenledes 2 hannar EJDER. Det är inte alldeles lätt att se denna art från fastlandet i Luleå kommun.

Nästa stopp blev Alhamn. Färre rastare här men det verkade försiggå ett visst sträck av fåglar långt ute till havs, vilket inte förvånade med den rådande SV-vinden. En del LOMMAR och SVÄRTA/SJÖORRE gick mot norr den korta stund jag spanade efter sträckare lite extra. I stenskravlet även min första ROSKARL för året.

Lilla Möröfjärden bjöd av okänd anledning på ett gigantiskt vadaruppflog, varvid antalet någorlunda väl kunde uppskattas till drygt 150, därav 120 GRÖNBENOR. 1 hanne ÅRTA samt 1 BRUN KÄRRHÖK gladde lite extra.

Därefter räkning av rastande fåglar kring Mörö- och Ersnäsfjärden samt i Alvik. Det har börjat tömma bort en del fåglar jämfört med förra veckan. Dock fortfarade gott om simänder, t ex. 350 KRICKOR (säkerligen en underskattning), 430 BLÄSÄNDER och 100 STJÄRTÄNDER. Goda antal även av dykänder, doppingar, vadare och tärnor, se Svalan för detaljer, och mycket vitfågel fortfarande vid Alviksgården.

/A


Insänt av Susanne Ohlsson <slax@telia.com>
måndag 2005-05-16, 15:35

En mandarinand (hona) sprang omkring på gården vid Torne Älven idag 16/5 tillsammans med en massa gräsänder! Var kommer den ifrån - flygit vilse, eller...?


Insänt av Sture Sandberg <Utterman@algonet.se>
måndag 2005-05-16, 13:14

"Pingstobsar" Fre 13/5 2ex STRANDSKATA "Lugnsgärdan" Bergsviken,lör 14/5 GÖKTYTA spelande Jävre-Brännland,sön 15/5 DVÄRGBECKASIN på exakt samma plats som oktober 1999 också den I Jävre-Brännland. 7st BACKSVALOR vid nipan i Arnemarks gamla färjställe.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
måndag 2005-05-16, 12:21


Hej!

I morse måndag 16/5 har jag varit ute på en runda i Piteå kommun, med tyngdpunkten förlagd till Renörsudden. Svagt, men ändå kontinuerligt sträck av större fåglar dominerade, och siffrorna från hela rundan finns på Svalan. Där hittar du bl.a. bl.a. obsar av KUSTLABBAR och ALFÅGLAR./Lars.


Insänt av Mats Karström
måndag 2005-05-16, 11:09

Hej gott folk!
Precis hemkommen efter ett 3-timmarsspan från tornet vid Porsitjärn, strax utanför Vuollerim.
Dem mest märkliga obsen var en ÖRN som dök upp över Slalombacken 9.20 o sedan passerade över mig påväg österut. Örnen hängde med vingarna o gav ett kompakt intryck (mycket örn trots att den verkade rätt liten jämfört med havsörn), dvs likt SKRIKÖRN. Färgerna var rätt svåra att se men vingovansidans täckare gav ett ljust intryck i förhållande till pennorna likt mindre skrikörn, men undersidan gick inte att se.
Jag meddelar per telefon om jag ser den igen.
Svartsnäppa, hussvala mm tillhör det övriga med 38 bestämda arter.
Hälsningar VuollerimMatsInsänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2005-05-16, 07:42

Tredjehandsuppgift - 1 RÖDSPOV sågs av Lars Sundberg, Boden, igår kväll vid sågen i Skogså.


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
måndag 2005-05-16, 07:32

Gråhakedopping - Gammelstadsviken, den verkar vara på minskning där , enl Svalan ; 2003 7 ex som mest, 2004 5 ex som mest, 2005 1 ex , dock såg inte jag någon vid mina 3 besök där. Hälsar Ulf P Eriksson (kanske något att lägga märke till!)


Insänt av Mats Williamson
söndag 2005-05-15, 23:19

Jag var vid Örnabben norr om Luleå en stund på förmiddagen, en riktigt fin lokal där man har god överblick av områdets fågelliv. Bland annat såg jag en flock på 36 MYRSPOVAR som passerade mot SO, 56 BLÄSÄNDER, 10 SVARTSNÄPPOR 4 STJÄRTÄNDER. Annars präglades dagen av kallblåst från nordväst brrr.

Mats Williamson


Insänt av Tord Gustafsson <tord.s.gustafsson@telia.com>
söndag 2005-05-15, 20:13

Ännu en AMERIKANSK BLÄSAND har siktats vid Storön, Kalix. Fågeln har setts hela veckan och finns troligvis kvar. Den rapporterades först ikväll söndag av Hans-Olov Carlsson, Boden, Enligt honom ligger den vid Uddviken, hitom badplatsen. Om någon är intresserad av att åka dit så kontakta Hans-Olov per telefon 0923-29030.
Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2005-05-15, 19:37

God kväll!

Har tillbringat pingsthelgen utanför Gällivare och har passat på att skåda lite mellan varven. Lördag den 14/5 tog Carin och jag en morgonrunda, och vi började besöka Dokkas och den fina sjö som det tyvärr låg väldigt mycket is på. Därför blev det ganska mager utdelning i fågelväg på detta ställe. Då hade vi bättre flyt i Leipojärvi invid E10:an med diverse änder och vadare på bekvämt och bra håll från bilen. Ännu bättre gick det i Ahvenjärvi nära Hakkas. Vi äntrade det fina fågeltonet och fick raskt in 1 par SÅNGSVAN, SALSKRAKAR m.fl. arter (se Svalan för detaljer). Det var även roligt att konstatera att tropikflyttare som RÖDSTJÄRT, TRÄDPIPLÄRKA, LÖVSÅNGARE, GULÄRLA och SVARTVIT FLUGSNAPPARE anlänt även till Gällivaretrakten. Det är ju så det går till i vårt län att långflyttarna anländer s.g.s. samtidigt till hela länet, även om vädret är vintrigt med mycket snö och is kvar i norr.

/A


Insänt av Krister Jakobsson
söndag 2005-05-15, 11:01

Åkte en tur runt Persöfjärden mellan 04.30-09.00. 1 DUVHÖK vid Hagaviken. Vid Likskär ca 700 DVÄRGMÅSAR, 1 MYRSPOV och 1 BRUN KÄRRHÖK. 1 JORDUGGLA på åkrarna hitom Örarna. I Persön 6 STARAR och 4 SOTHÖNOR. Oj, vad det blåser kallt. På norra sidan av Persöfjärden 1 SALSKRAKE, TORNFALK, SPARVHÖK och 3 BRUNA KÄRRHÖKAR.På södra sidan 1 HAVSÖRN, mina första BUSKSKVÄTTOR, 99 LJUNGPIPARE och 1 DUBBELTRAST. Mycket högt vatten i Persöfjärden och fåglarna hade gått och gömt sig i blåsten.


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
söndag 2005-05-15, 00:03

Hej!

Efter Pingstaftonens regnskur åkte vi till Yttre Håkansö där 20 SKÄGGDOPPINGAR gladde oss mest.

Hemresan gjorde vi efter gamla E4:an över åkrarna i Öjebyn. Mellan Karlberg och rondellen vid Älvsbykorsningen kunde vi räkna in hel 400 LJUNGPIPARE och 570 BRUSHANAR – minst. Hade vi kollat av åkrarna mer noggrant hade det säkert blivit fler, men detta räcker nog för att man skall drömma om kryllande fåglar i natt.

Förteckning på de ÖVRIGA ARTER vi såg ser Du på ”Svalan, fågelrapporter” titta till vänster på skärmen och klicka sedan på ”färska obsar från Norrbotten”.

Ha en trevlig fortsättning på helgen, hälsar
Maiken & Tryggve
Öjebyn – Piteå Gamla Stad


Insänt av Krister Jakobsson
lördag 2005-05-14, 22:05

Har tagit det lugntmed skådandet idag. Bara ett kort besök vid Värmeverket i morse (1 par SNATTERAND, 1 STRANDSKATA och 16 SKRÄNTÄRNOR. Ett sent besök i Gräsören gav 4 MYRSPOVAR, 1 TORNFALK, 12 SKRÄNTÄRNOR och 1 SVARTSNÄPPA. Nu behövs lågvatten om det skall komma något intressant vid Gräsören.Mitt på dagen sträckte en sen SNÖSPARV over huset på Hertsön


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
lördag 2005-05-14, 22:00

Jag har skidat på skaren på den fina Pikse-halvön (mellan Rautasälvens nedre lopp och Torneälven). Det går fortfarande att ta sig fram relativt bekvämt på älvstränderna, men när man ska över land får man klampa över barmark mellan skarfläckarna. Smältvattenbäckar gör att det är gummistövlar som gäller om man ska hålla sig torr om fötterna.
Det blev massor av fågel. Längs Rautasälven letade en FISKGJUSE efter en fisk. I snåren längs stränderna drällde det av SÄVSPARVAR, men jag såg enbart hanar. De hade sällskap av RÖDVINGETRASTAR. Över Hansisaari, Rautasdeltat sågs TORNFALK och FJÄLLVRÅK och en ENKELBECKASIN spelade. Nedströms deltat var det enorma mängder insekter på isen och helt plötsligt var där lika mycket aktivitet som vid ett välbesökt fågelbord. BJÖRKTRASTAR, 1 DUBBELTRAST, RÖDVINGETRASTAR, 1 TALTRAST,ett par BUSKSKVÄTTOR, SÄVSPARVAR, SÄDESÄRLOR och en SNÖSPARV sprang om varandra och tog för sig av maten.
I Vakojaure var det fullt med änder och svanar. En adult HAVSÖRN satt på isen och lite senare sågs den jaga. Där var även en KUNGSÖRN och en FISKGJUSE. Jag tror att jag såg en BRUSHANE, men eftersom observationen är osäker har jag inte lagt in den på Svalan. Däremot är det helt säker att det var ett antal GLUTTSNÄPPOR. Én ny andart för året noterades, två par SVÄRTOR.
På hemvägen sågs dessutom årets första RÖDSTJÄRT, en DUVHÖK och en SPARHÖK med byte.
Det här är en het fågellokal så här års. Mer fullständig lista på Svalan.


Insänt av Lars Harnemo
lördag 2005-05-14, 17:42

Hej
Sitter i stugan på Finnskäret i Luleå skärgård (premiärturen i år med båt). Ganska lungt på fågelfrontrn i kallblåsten. Såg dock 100 DVÄRGMÅSAR på Småskärssidan som vanligt nu i mitten av maj. Undrar vart dom tar vägen sen, dom häckar i alla fall inte här. Nya årsarter hittills SVÄRTA (3 par), ROSKARL och en TOBISGRISSLA.
Eljesr ser man stor förödelse bland bryggorna efter högvattnet (+150 cm) i höstas.
Har fyllt på fröautomaten och hoppas på nya tomt-x i morgon.


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
lördag 2005-05-14, 13:31

Äntligen! sa Fylking.. En JORDUGGLA jagade vid strandkanten på Näset igår kväll och blev tomt-X nr 171. Nästan pinsamt att ha missat arten i 10 år, efter kanske 1000 timmars span från bryggan..
Gjorde annars en 6-timmars rundtripp i Piteå kommun under fredagen med 7 nya årsarter, bl a KÄRRSNÄPPA och MOSNÄPPA på listan. Morgonen inleddes på Piteås "nya" sträcklokal Renörsudden, tillsammans med Lars Sandberg. Har lagt in obsar på svalan.
/Staffan


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
lördag 2005-05-14, 12:41

Hej!

I går, fredag, gjorde vi en runda till Arvidsjaur. Tidsfördrivet under de många restimmarna var att räkna fåglar så det var bara att hoppas att vägen inte skulle vara så guppig precis när nödvändiga anteckningar måste göras.

Första trevliga obsen var årets första SVARTVITA FLUGSNAPPARE vid Vallsberget. Vidare förbi Långträsk/Abborrträsk var det mest vanliga arter. Naturligtvis en KORP, det är ju goda tillfällen för mat vid vägkanten.

I Arvidsjaur var det delvis öppet vatten i Ringlet så där hade det samlats rätt mycket fågel. Mest i ögonfallande var 19 par VIGG. En ensam GRÅHAKEDOPPING och andra arter fanns även.

Hemresan från Arvidsjaur gick först till Auktsjaur där vi såg SPILLKRÅKA.

Nästa anhalt var Lomträsk där vi äntligen fick se årets första BERGFINKAR. (Var har de hållit till i vår? Inte i Öjebyn i alla fall.) ENKELBECKASINEN visade sig på samma plats nere vid sjön som tidigare år, liksom SVARTVIT FLUGSNAPPARE som var i inflyttningstagen. TRASTARNA trivdes på den nyss snöfria gärdan, även det som brukligt.

Under den fortsatta hemresan spanade vi särskilt efter vägkantsfågel, dock medvetna om att det kanske var väl tidigt på kvällen och ganska mycket trafik. Det hindrade inte tre TJÄDERHÖNOR att visa sig. Det två första vi såg var i sällskap och så ”i gasen” att vi stannade och spanade efter tupp, men utan resultat. Han var väl dold i skogen. Tyvärr fick vi inte se fler arter skogshöns.

Vid Pite/Luleåkorningen i Älvsbyn såg vi först två SMÅSPOVAR och några hundra meter längre österut var det en vattensamling med främst KRICKOR och BLÄSÄNDER.

Väl hemma i Öjebyn blev det som vanligt stopp vid rondellen. Trots att vi var trötta efter den långa dagen orkade vi räkna till hela 250 BRUSHANAR. Vi är medvetna om att vi säkert missade många honor – spelet var i full gång. Dagens sista obs var nog dagens häftigaste. Vi åkte runt åkrarna på Holmen och såg skymten av en fågel i diket. Det blev att snabbt vända och väl tillbaka på platsen såg vi först en och sedan ytterligare en MORKULLA. Det var inget ”drag” utan i stället dansade de runt och gjorde bara korta luftfärder i bågar, tillsynes oberörda av vår närvaro.

Förteckning på de ÖVRIGA ARTER vi såg ser Du på ”Svalan, fågelrapporter” titta till vänster på skärmen och klicka sedan på ”färska obsar från Pite Lappmark”, så ser Du obsarna i Arvidsjaurs kommun. Glöm inte att klicka på ”nästa sida” för att se alla.

Klicka sedan på ”färska obsar från Norrbotten”. Där ser Du ÖVRIGA ARTER från Piteå och Älvsby kommuner, men Du måste klicka på ”nästa sida” flera gånger för att få se alla. Nu skådas och rapporteras det för fullt. Bra jobbat!

En Glad Pingst tillönskas alla från
Maiken och Tryggve
Öjebyn - Piteå Gamla Stad


Insänt av Allan Bergström <s.allan.bergstrom@telia.com>
lördag 2005-05-14, 09:22

Många vadararter i Måttsundsfjärden nu på morgonen, bl a 24 MYRSPOVAR. Övrigt, se Svalan.


Insänt av Allan Bergström <s.allan.bergstrom@telia.com>
fredag 2005-05-13, 21:39

Minst 13 SKRATTMÅSAR på bo i Mjölkuddstjärnen vid Scandic hotel idag em.


  « Föregående 20       Nästa 20 »