Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation
tisdag 2013-08-20, 20:53

Tisdagen den 20 augusti 2013
En klar och vindstilla morgon med stor aktivitet i näten de första rundorna. Veckans tidigare dagsrekord slogs redan under första rundan. Fågelfångsten minskade snabbt framåt förmiddagen. I brist på nätfångst levererade vadarburarna i stället men med något oväntade arter. En sparvhök gick in i en av burarna ute på Pauhu för att kalasa på en sädesärla under promenaden ut mot buren upptäckte även en stenfalk kalaset och beslutade sig för joina :-). Det blev lite gruff men Peter avbröt slagsmålet och tog hand om kombatanterna. Allt under beskådande av övriga via tubar. Vilken thriller. Summan av dagens fångst landade tillslut på 71 ringförsedda fåglar och 17 kontrollerade. En rosenfink (märkt i förrgår) slapp dock undan kontroll även om den borde ha kontrollerats för att det är inte alltid alla tycker det är kul med kontroller! :-)
Resten av den rätt soliga och sköna dagen spenderades som vanligt med matätning, bärplockning och fågelskådning. Trots låga förhoppningar lyckades vi öka på Sandskärslistan med ytterligare sju arter. Bland annat fick vi in nio rastande myrspovar, en gök och göktyta samt en tung obs på gulsparv. Vi är nu uppe i 84 arter. Vi närmar oss hundra med stormsteg!
Nu är middagen avklarad och kosan går mot bastun.Insänt av Haparanda Sandskärs Fågelstation
måndag 2013-08-19, 21:44

Måndagen den 19 augusti 2013
Morgonen startade med envisa återkommande regnskurar fram till kl 09. Vi körde vadarburar och lite nätfångst mellan skurarna. Burarna gav en grönbena och en sädesärla och i näten fick vi 11 nymärkningar. Totalt alltså blygsamma 13 nymärkningar av 7 arter. Vi skyller på dåligt väder. Vad gäller kontroller gjorde vi sju stycken. En sliten ring fick pulsen att höjas men det visade sig vara den sist märkta fågeln från igår. Undrar vad som hänt med den under natten? Bland återfångsterna dök även en ny art för veckan upp nämligen törnsångare! Det är kul med kontroller!
Resten av dagen fortsatte med friska vindar från syd/sydväst. Regnet upphörde och det blev till en riktigt solig eftermiddag som ägnades åt bär- och svampplockning samt fågelskådning. Vad gäller skådningen fortsätter vi jobba på veckolistan som nu är uppe i 77 arter! Nya på listan idag blev bland annat sångsvan, svartmes, skedand och trana.Insänt av Haparanda Sandskärs Fågelstation
måndag 2013-08-19, 05:36

Söndagen den 18 augusti 2013
Trots att väderläget kändes lovande med dimma på morgonen och sedan växlande molnighet blev fångsten lite skral. Ett uppsving på sista rundan med framförallt ett gäng gulärlor från burarna på Pauhu räddade dock dagens märksiffra så vi slutade på 34 märkta fåglar av 14 arter vilket var 4 fåglar mer än igår.
Av dagens kontroller var det roligaste två rundor med 4 st trädgårdssångare i nät nr 3. Först var det två st 2+-fåglar märkta i juni med ringnummer i följd och på nästa runda var det två st juvernila fåglar märkta för en vecka sedan med även de ringnummer i följd. Det är kul med kontroller!
Eftermiddagen ägnades åt utflykt till norra delen av ön där bland annat en videsparv sågs vilket blev en av de 15 nya arterna för dagen. Sandskärslistan är nu uppe i 65 arter!Insänt av Per Sandberg <pellepersan@hotmail.com>
söndag 2013-08-18, 15:03

Haparanda Sandskär fågelstation söker personal!

24/8 – 31/8 finns f.n. en rutinerad märkare anmäld men p.g.a. två plötsliga återbud sökes nu 1-3 (rutinerade) assistenter, gärna med märkarerfarenheter.

Hör genast av dig till Per Sandberg på 070-203 03 98 om du är intresserad!Insänt av Haparanda Sandskärs Fågelstation
lördag 2013-08-17, 20:50

Lördagen den 17 augusti 2013
Första märkdagen! Härligt. De fina och lagom varma morgontimmarna började rätt lugnt med ganska få fåglar i näten och det visade sig fortsätta i samma anda under resten av märkningen. I sället för stort antal fåglar blev det relativt stor diversitet. Hela 13 arter av en nyfångst på 30 plus att vi hade ytterligare någon art till bland de tio kontrollerna. Det blev med andra ord en rätt lugn och skön start. Det var lite kul med en återfångst på en lövsångare som Ingrid märkt redan 2009 och som verkar ha kommit tillbaka hit varje år sen dess och som vi fick det stora nöjet att träffa idag. Det är kul med kontroller!
I övrigt hade vi några vadare och lite rovfågelobsar plus en hel hög nya kryss på veckans Sandskärslista. Det går ju rätt lätt så här i början. Vi ligger nu på 50 arter.
När näten väl var stängda för dagen och vi åter klivit in i stugan igen för lunch började det droppa lite lätt och vinden hade även börjat öka. Regnet och vinden tilltog allt mer under eftermiddagen vilket gjorde att det inte hände speciellt mycket mer än diverse datainknappande och vila inför middagen. Nu till kvällen håller blåsten i sig men regnet har upphört. För oss blir det nu bastu och mental förberedelse inför söndagsarbetet.Insänt av Haparanda Sandskärs Fågelstation
lördag 2013-08-17, 20:47

Fredagen den 16 augusti 2013
Idag var vi uppe en halvtimma tidigare, faktum är att Arturs var uppe och fixade i köket redan kl 0311. Inledningsvis fortsatte de friska nordvindarna men redan på förmiddagen mojnade det. Hög fågelaktivitet hela dagen. Vädret har skiftat mot början av veckan, det är svalaren och börjar bli höstlikt. En annan inidkation på detta är videsparvarna, igår en, idag minst fem som surrade runt och tickade.
95 fåglar blev märkta, därtill 17 kontroller. Lovisa och Linus satte ringar på sina första fåglar idag, grattis!
Eftermiddagen ägnades åt städning och iordningställande till den nya besättningen som kommer hit en dag i förtid. Tack för oss! Per, Magnus, Arturs, Lovisa och Linus, som alla hälsar att livet är gott!

Vi i den nya bestättningen, Ida-Linnéa, Johan, Karl Markus, Peter och Sofia, anlände runt 18-snåret efter en väldigt lugn och skön båtfärd. Lite vitkindade gäss, ett gäng måsfågel, en och annan skräntärna plus några vikare såg vi under utfärden. Väl i land hände det inte mycket mer än att vi gjorde oss hemmastadda genom uppackning, en liten uppfräschning av rutinerna och ett lättare matintag. Ett par första arter fick vi också in på våran Sandskärslista för märkveckan. Målet är ju att försöka slå förra årets notering på 105 arter. Hur som helst är alla rätt trötta efter den långa transporten söderifrån så vi knoppar nu in tidigt och drömmer om morgondagens raritetsfångst ;-).Insänt av HSFS-personalen
torsdag 2013-08-15, 20:57

Torsdagen den 15 augusti 2013
Regn och blåst idag då, hård vind från nord och envisa, täta skurar som begränsade våra möjligheter att ha näten uppe. Halva antalet nät, bara halva dagen. Ändå blev det flera fåglar än igår; 88 märkta av 13 arter. Dagen dominerades totalt av lövsångare med 66 stycken. Nya märkarter för veckan blev buskskvätta och sädesärla.
Eftermiddagen ägnades åt fortsatt pyssel med tekniken, idag var det dags att starta reservkraftverket för att ladda batterierna.
Per och Magnus tog en lång kvällspromenad upp till västra sidan av nordrevet, däv vi såg betande älgar och renar samt en havsörn som jagade storskrak bland vågorna.
Efter ovädersvarningar inför lördagen har vi fått nya direktiv idag för nästa besättningsbyte; det ser ut att bli fredag kväll.
Nu är det dags för bastubad och så god natt. Vi vill ju leva upp till veckans devis; livet är gott!
Per, Magnus, Arturs, Lovisa, Linus.
Insänt av HSFS-personalen
torsdag 2013-08-15, 20:56

Onsdagen den 14 augusti 2013
Den tidiga onsdagsmorgonen rådde det dimma på låglänta områden på ön och en temperatur på 11 grader Celcius. På områden belägna bara några meter högre var det kanske så mycket som fem-sex grader varmare och helt klart väder. Efter första märktimmen, då mer än hälften av de 59 märkta (11 arter) och nio kontrollerade fåglarna fångades, avtog aktiviteten och vi hade en rätt så stillsam förmiddag. Luftrummet dominerades av trädpiplärka; detta syntes också i märksiffrorna där hela sju fåglar hamnade i protokollet.
Vid tiotiden fick vi besök i märkboden av långseglaren Per Eriksson, Köpenhamn som övernattat i hamnen i sin Laurin 32:a Guppy. Efter en timslång trevlig visit gav sig Per av vidare österut för fulla segel.
En annan trevlig gäst som dök upp strax före elvaslaget var en videsparv, som dock inte ville gå i något nät. Kanske återkommer den i morgon?
På eftermiddagen kunde vi se två lärkfalkar och fyra fiskgjusar (två adulta och två ungfåglar) leka i termiken över Kumpula by. Avslutningen på dagen blev trevlig, vi blev inviterade över på fika av grannarna Dick Vånsjö och Monika Lagerström. Livet är gott!Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2013-08-14, 20:54

Ni som är på Sandskär, kollar er hapsand-mail ang. hemresan från ön.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2013-08-13, 22:07

Om man "snabbsummerar" höstsäsongen på Sandskär genom Svalan kan man konstatera följande:

Hittills drygt 1500 fåglar märkta, därav ca 1200 under augusti månad fram till idag 13/8. En normal augusti ringmärks 1200 fåglar på hela månaden (medelvärde för åren 2005-2012). Augusti 2013 är alltså extremt bra så här långt och indikerar (förutom bra fångstväder) en mycket lyckad häckningssäsong.

Förutom invasionen av STÖRRE HACKSPETT, så här långt årets fågelhändelse på ön, så verkar det ha gått bra för de flesta sångare. 12 ringmärkta LUNDSÅNGARE innebär rekord (tidigare högsta 10 ex. 1997 men då även med försommarmärkning), 9 TÖRNSÅNGARE är näst bästa utfall någonsin, ÄRTSÅNGARE (48 hittills) lär närma sig rekordet på 71 ex. från 2011 innan säsongen är slut, 51 SÄVSÅNGARE är en betydande uppryckning jämfört med de senaste tre årens kräftgång men långt från rekordet, 33 TRÄDGÅRDSSÅNGARE är fler än något annat år efter 2001. BUSKSKVÄTTA har bästa året sedan åtminstone 2002. BLÅHAKAR, PIPLÄRKOR och ÄRLOR har också inlett starkt, men för dessa arter kommer förstås bulken av individer senare på säsongen.

VADARE går det mer knackigt med, då vädret varit mestadels för vackert. 67 GRÖNBENOR hittills är inte sämst men inte heller bra. Endast ENKELBECKASIN utmärker sig klart positivt med 9 fångade, bäst sedan 2001.


Insänt av HSFS-personalen
tisdag 2013-08-13, 21:31

Tisdagen den 13 augusti 2013
Idag bjöds vi på friska vindar från ost som under dagen vred mot sydost. Det blev ganska fågeltomt i det öppna området runt märkplatsen medan det var högre aktivitet i buskagen som vetter mot heden vid kapellet. Fångsten blev endast 35 fåglar av 11 arter samt fem kontroller. Bland märkarterna noteras två rosenfinkar och en rödstrupig piplärka. Näpnast idag var annars två pull större strandpipare som gick in i en bur på Pauhu. Märkning skedde på platsen under överinseende av en orolig mamma.
Att det här kan skrivas och komma våra läsare tilgodo är närmast ett litet mirakel. De senste dagarna har vi haft tekniken emot oss på en massa sätt, bristande internettäckning, svag laddning i stationens batterier och i går kväll försvann datorns laddkontakt... in i datorn. Tur att Lettlands egen Mac Gyver finns tillhands. Vad kan han inte åstadkomma med ett gem, tre småspik och en klämma till en brödpåse om inte att laga en dator...
Per och Magnus promenerade till Östviken på kvällen. Två älgar stöttes upp längs vägen, som för övrigt kantades av färska älgspår. Det kan också konstateras att hela stationspersonalen vid läggdags var bastad, tvagad och tandborstad. Redo för en ny dag om bara några timmar. Har vi sagt att livet är gott?Insänt av HSFS-personalen
måndag 2013-08-12, 18:43

RINGMÄRKNING på Sandskär.

För den intresserade: De tre senaste dagarnas ringmärkning på Sandskär (och även tidigare dagars märkning och obsar) hittar du nu via länken "Haparanda Sandskär" här t.v.

Välj "Senaste fågelobsarna"(länk till Svalan från stationens hemsida).

P.S. Idag fick vi 70 individer av 14 arter. SPARVHÖK satte klorna i personalen...
Även 5 kontroller.


Insänt av HSFS-personalen
måndag 2013-08-12, 18:18

Söndagen den 11 augusti 2013 (rapport från gårdagen)

Alldeles för tidig morgon sedan Lovisa och Linus väckt oss enligt finsk tid. Teknikens under...
Vid frukosten gästades vi av en betande älgko på nära håll samt en havsörn som drog genom hamnen med rätt livlig uppvaktning av gäss, måsar och trutar.
Märkningen (112 fåglar av 15 arter) präglades av mycket lövsångare (72), gråsiskor samt bo- och bergfink. Större hackspett höll sig på en uthärdlig nivå med bara fyra nymärkta och en kontroll.
På förmiddagen fick vi besök i märkboden av två småbarnsfamiljer. Barnen såg lyckliga ut när de fick släppa släppa iväg fåglarna efter märkningen.
När vi stängde ner kom dagens överraskning, två småspovar hade gått i burarna vid Pauhu. Småspov nr 6 och 7 i stationens historia, kul!

Arturs fortsätter fiska, igår kom han hem med tre gäddor och en id, så ikväll blir det stekt gädda, mums!

Påminuskontot noteras dock att internetuppkopplingen via Net1 inte fungerar; vi hoppas att våra läsare har tålamod med oss. Per har kontaktat fastlandet via telefon för att få hjälp med att komma ut på nätet igen.

Lördag och söndag har vi annars haft ett alldeles fantastiskt väder, soligt, nästan 25 grader och svaga vindar låter oss gå i shorts och flippflopps på eftermiddagen. Kvällen avrundades med bastubad. Livet är gott!Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2013-08-11, 20:03

Internetproblem på Sandskär igår kväll samt idag, så dagens sammanfattning läggs ut i andrahand via fastlandet. Man har haft ännu en bra märkdag i fint väder: 112 fåglar av 15 arter ringmärktes, därav 72 LÖVSÅNGARE och "bara" 4 st STÖRRE HACKSPETTAR. Noterbart även 2 st SMÅSPOVAR fångade i bur. Sedan stationsverksamheten startade har bara en handfull småspovar ringmärkts. 19 fåglar som märkts tidigare har kontrollerats.


Insänt av HSFS-personalen
lördag 2013-08-10, 22:04

Dags för besättningsbyte. Bosse. Anna-Karin och Lena mötte oss strax före mid-dagstid. Rune gladde oss alla med att låta sig bjudas, först på lunch (av Lena Svanberg som hade serverat lax till ett större sällskap) och därefter på kaffe av oss. Det har varit en strålande vacker dag, havet låg stilla under utfärden. Dagens temafågel är annars gulärla. Hundratals gula ärlor surrade med myggen i luften vid revet öster om Pauhu.
Märkningen så; 114 märkta av 16 arter, 112 av dessa var årsungar. 56 av fåglarna var lövsångare; 16 gulärlor märktes. 15 tidigare märkta fåglar kontrollerades.
Den nya besättingen består av Per Sandberg, Magnus Ahlgren som är på ön för första gången på elva år, Lovisa Cederlund, Linus Hedrén och Arturs Carklins som stannar ytterligare en vecka på Sandskär.Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2013-08-09, 19:42

Fredagen den 9 augusti 2013
De här veckornas vackraste soluppgång möte oss när vi steg upp idag, svag nv vind och betydligt svalare under morgontimmarna men senare strålande sol och varmt.
När Lena skulle på dass denna ljuvliga morgon så tvärvände hon på bron då en stor älgko med dubbelkalvar stod ivägen, de försvann dock efter ett tag så att hon kom till.
Idag var det lövsångardag med 67 nymärkningar och äntligen fick vi en grå flugsnappare som vi sett flera av på ön men inte lyckats fånga. Totalt idag 106 nymärkningar och 15 kontroller.
Mycket gulärlor på ön uppskattningsvis ca 200 på vår del och några, 5 fångade. Tre arter piplärkor sedda och hörda, spettarna som pickat våra fingrar röda verkar ha dragit vidare vi tog bara 5 idag men totalt de senaste veckorna 283 stycken. Bändelkorsnäbb även idag men inte så många.
Hemfärd för tre av oss i morgon så vi har ägnat oss åt att städa och packa för imorgon blir det snabba ryck efter märkningen. Anna Karin och Lena plockar med sig C-vitamin hem i form av havtorn men de är inte helt lättplockade.
/Bosse, Anna Karin, Lena och Arturs.Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
torsdag 2013-08-08, 21:17

Dagens rovfågelnoter: Blå kärrhök, Sinksundet (Luleå) c:a 08.50 och sparvhök, Björkskatan (Luleå) c:a 15.45.


Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2013-08-08, 20:52

Torsdag den 8 augusti 2013
En mulen morgon gjorde att det kändes betydligt mörkare på morgonen när vi traskade iväg. Morgonen startade med lite färre fåglar i näten men sedan blev det bättre efterhand.
Dagssumman blev 74 nymärkningar av 16 olika arter med trädkrypare och rödbena som nya för året. Värt att notera lundsångare, nr 12 för i år och ännu en ung blåhake. Kontrollerna blev 29 st och nu börjar en del större hackspett göra återbesök i näten.
Vi fortsatte med nätlagning och justering av nät och nätgator.
Arturs fortsätter sitt fiske och då vi sett fisk i viken innanför Pauha så drog han dit efter lunch och tog 6 gäddor av olika storlek men han var nog lite besviken att det inte blev lite ädlare fisk.
Underbart sommarväder på e.m som till viss del fick tillbringas inne för att datalägga märkning och obsar.
/Bosse, Anna Karin, Lena och ArtursInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2013-08-07, 21:34

Onsdagen den 7 augusti 2013

Väderomslag med lite kyligare och ett par små kortare regnskurar. Mycket färre fåglar som snurrade runt udden och därför inga vadare i fångsten. Dagens trevligaste obsar var den myrspov som drog mot norr över Pauha och en trumpetande bändelkorsnäbb vid ringmärkarboden.
Ett nytt inflöde av större hackspett gav 34 nymärkningar och nu har vi inte många ringar kvar. Dagen gav 69 nymärkningar och ovanligt många egna kontroller 42 stycken.
Sandskär har i år mycket bär av alla de slag så kommande personal kan i varje fall frossa på kråkbär, odon, hönsbär och stenbär. Lingonen börjar mogna och finns i drivor, men det finns ju andra som också gillar bär. Trutar, måsar, spovar och hackspettar frossar av godsakerna men lämnar också tydliga visitkort efter sig.
Eftermiddagen ägnades åt inmatning och skötsel av ringmärkningsgatorna.
/hälsar Bosse, Lena, Arturs och Anna KarinInsänt av Jan-Olov Johansson
onsdag 2013-08-07, 07:22

Hej Jeanette,

Om du får möjlighet, jämför den fågel du har sett med större hackspett, juvenil (dvs årsunge). Den har samma röda "hätta" som den vitryggiga hackspetten. Kolla efter större hackspettens långa vita skuldror, det finns bra bilder på nätet. Men som Lars skriver, det vore kul med en vitrygg!

/Jan-Olov


  « Föregående 20       Nästa 20 »