Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Peter Strandvik <hapsand@gmail.com>
måndag 2013-09-09, 20:01

Tidig, förväntansfull morgon..
Nästan stilla, svag ostlig vind och orrspel i NO.
Kan det vara bättre?
O det blev en fin morgon, men utan någon rusch. Lite sträckande sävsparvar, trädpiplärkor, ärlor och finkar.
Knappt några siskor.
Men några fåglar per runda blev det.
Osså blev det en klou i näst sista rundan, där hängde den rara gästen från öster - höstens första taigasångare.
Resten av dagen blev det bärplockning, lite skådning och bad i havet x2 (Bertil).
Dagens middag avnjöts utomhus(!), det var fortfarande 16 grader kl 19, och sensommaren viasde sig från sin bästa sida!
Peter S


Insänt av Bertil Schelander <hapsand@gmail.com>
söndag 2013-09-08, 21:24

Det blev tidig morgon med finsk klocka, alltså halv tre i ställetför halv fyra, vi sov gott ett stycke till.
Flaggan hängde rakt ner på stången, alltså ingen vind alls, men vacker solig morgon med markdimma en timme framöver.
Fåglar, fåglar i näten, Peter K var överlycklig. Hela 79 fåglar i näten ringmärktes och av hela 17 arter. Härlig dag. Störst var björktrasten och minst kungsfågeln, vackrast var definitivt den vita snösiskan.
Eftermiddagen för Peter K och Bertil vart avslappnande medan Ann och Peter S gick långpromenaden till norra udden och såg bland annat de två renarna, havsörn, lärkfalkarna och fiskgjuse medan de plockade blåbär.
Kvällen vart riktigt spännande mitt i matlagningen, då kom tre stora älgtjurar fram med 14, 10 respektiva 8 taggar. En mäktig syn från köksfönstret, Det kommer man aldrig att glömma,
Efter god mat blev det bastu. Kvällen var varm.
Nu sover vi gott i natt och drömmer om stortjurarna och snösiskan.
Skriver idag gjorde Bertil.


Insänt av Peter Keil <hapsand@gmail.com>
lördag 2013-09-07, 20:44

Det dånar i takskägget när kulingen sveper över Sandskär i de tidiga morgontimmarna, men vi bestämmer oss för att sätta upp åtminstone alternativnäten. Men ganska snabbt avtar vinden och under morgonens lopp lyckas vi sätta upp de flesta nät (utom 6 och 7). Tyvärr fortsätt dålig tillgång på fågel i näten, men under nedtagningsrundan så plockar Peter ut 15 siskor (14 cafla och 1 ad caspi) ur alternativnäten A2-A4. Alltid något (sa märkaren som kom till Sandskär).Dagens roligaste märkart en ung grå flugsnappare. Sex tranor och en ung blå kärrhök visade sig över märkarboden.

Så var det dags för Gunborg och Sarah att packa ihop sina pinaler och de och Birgitta Landberg lämnar ön mycket saknade när Rune tuffade in i hamnen på slaget klockan 2 och i stället avlämnade Ann och Peter Strandvik. Under eftermiddagens promenad genom tallurskog och till Östviken (Peter S) äts mycket blåbär, beskådas ett inaktivt rävgryt och obsas bl a en småsnäppa, liksom en stenfalk. Över heden en ung brun kärrhök.

Under kvällen lyser flitens lampa över ett trött men nöjt gäng, som efter en mycket god middag, ägnar sig åt det obligatoriska dataarbetet.


Insänt av gunborg stenvall <hapsand@gmail.com>
fredag 2013-09-06, 19:41

Fredag 6:e september

Vi vaknade till en blåsig dag (igen) 10m/s. Men med gott humör och stor förväntan gav vi oss iväg till ringmärkarbodan. Eftersom det var mulet fick vi treva oss ner i halv mörker. Första timmen var lovande, en ung havsörn skrämde upp ca 40 vitkindadegäss. En fiskgjuse fångade sin frukost. I näten fick vi lövsångare, sävsångare, sävsparv, bofink, blåhake, större hacke, gråsiskor och talgoxe. Men vinden tilltog och de två sista timmarna förblev näten tomma. På em. hann vi med lite städning och andra måsten. Sen drog Sarah o Gunborg iväg på svamp och bär jakt. Vi möttes av två "prataglada" lärkfalkar på den gamla vägen till Öststadion. Vid vägens slut fanns även ett rävgryt med "matförrådet" utanför. Bertil tog en egen promenad och träffade på 6 älgar vid väststadion. När vi kom tillbaka till stugan hade Peter gjort en god Italiensk middag, mums :).
/Sandskärs gänget


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
torsdag 2013-09-05, 19:03

Raritet i Kuttainen!

Devisen att "allt kan hända i Norrbotten", gäller numera även för den vackra och åtminstone förut så barnrika byn Kuttainen någon mil OSO om Karesuando i Torne lappmark. I samband med att jag letade spårtecken av utter, fick jag för en stund en mindre glädjechock. När jag hade några meter kvar till en vägtrumma i byns östra del, hörde jag ett läte, ungefär "ihp" upprepas 10-talet gånger. Tankarna gick först till blåhake, men det stämde inte riktigt. Jag avancerade några meter, varpå ett annat läte hördes från ungefär samma plats. Nu hördes ett sorts smackande, ett något torrt och ungefär "tjack". Detta läte var helt olika blåhakens och mina tankar gick till någon mindre trastfågel. Jag tog några kliv mot ljudet och plötsligt flyger det fram en liten fågel och sätter sig helt öppet på 5-6 meters håll. På delar av en sekund såg jag att det var honfärgad BLÅSTJÄRT! Platsen visade sig vara byns lilla trädgårdstipp med diverse buskar och annan utrensad grönska. Den vackra fågeln satt på tre olika ställen under den tid (ca 30-40 sek) jag kunde betrakta den. Glädjande och pedagogiskt nog visade den upp sig ur alla positioner. Det första jag lade märke till var en lysande orange fläck på sidan, strax under vingen. Nästa karaktär var en kraftig vit ögonring och vit haklapp. Sist och inte minst glänste den blå stjärten i solskenet. I övrigt var fågeln brun på huvud, rygg och vingar. Buken och undergumpen lyste helt vita. Bröstet var gråbrunaktigt. Benens färg var mörka (hann inte se om de var svarta). Hela tiden jag såg fågeln lockade den sitt "tjack". Det sista jag såg av blåstjärten var när den flög ner i intilliggande videdjungeln, något läte hörde jag inte mer.

När fågeln försvunnit ringde jag min arbetskamrat Åke Aronson och som första och enda (all den stund det är 40-50 mil från Norrbottens kustland) dragande person var han på platsen ca 10 minuter senare. Trots eftersök av oss båda, fick vi ingen kontakt med "Taigans fågel blå", den flög kanske tillbaka till Finland igen, dvs ca 150 meter åt öster!

Observationen är tillika ett härligt Lapplandskryss...

Hälsar Mats B


Insänt av Sarah Stenvall <hapsand@gmail.com>
torsdag 2013-09-05, 18:40

Torsdag den 5 september 2013

Klockan ringde 03:30 och en svårväckt Bertil kunde konstatera att bra ringmärkarväder väntade. Vi (Sarah och Gunborg) var taggade för vår första dag i ringmärkarboden. Vi fick höra av "experterna" att det inte var något rekord med ynka 15 fåglar i nätet, men vi är mer än nöjda med dagen och har fått god tid på oss att plocka fåglar och ställa frågor. Ett gäng gråsiskor, en blåhake, Ängspiplärka, sävsparv och lövsångare blev våra första övningobjekt. Gunborg satt vid pennan och Peter lärde Sarah till att bli fettbedömmarexpert (eller nästan). Eftermiddagen ägnades åt lingonplock och svampletande utan fynd, en Orrhane skrämdes upp på kuppen. Nu blir det bastu för att fira en lyckad förstadag som ringmärkarassistenter. Imorgon väntas kuling och en eventuell sovmorgon.
Gokväll från nybörjarna!


Insänt av Peter Keil <hapsand@gmail.com>
torsdag 2013-09-05, 14:11

Lördag den 31 augusti 2013
Väckarklockan ringde halv fyra, och glada konstaterade vi, Bertil och Peter, att himlen var helt klar, temperaturen behaglig och att vinden (c 6m/s) inte skulle utgöra något hinder för vår verksamhet. Trots begränsad styrka bestämde vi oss för att dra upp alla nät utom hissen, vilket i backspegeln visade sig vara ett helt rätt beslut. Det blev en rätt lugn dag med 38 nymärkningar, med bl a en 2-årig blåhakehanne, 2 sävsångare och en ärta. Större hackinvasionen har inte helt klingat av – en ungfågel ringmärktes. En sparvhökshona var inne och vände i ett av näten och en hanne drog också runt i nätområdet. Blygsamt på vadarfronten: en glutt och en kärra; 40 vitkindade gäss och några grå. En rödstrupig piplärka flög upp förargligt nära det yttersta singelnätet på udden och gjorde en kortare luftuppvisning jagandes en släkting – artfrände eller ängspip, som dock inte lätesavslöjade sig. Staffan kom med 7 gäster från ett Haparandaföretag som förlagt sin kick-off till Sandskär och som fick sig till livs grunderna i vår ringmärkningsverksamhet. Väldigt trevligt med besök tycker vi.
På eftermiddagen deltog Bertil i ett barndop i kapellet. Högtidligt förstås, och pojken fick namnet Nisse. Under ceremonin berättade Staffan på sitt sedvanligt målande sätt om kapellets historia. Det är många människor på ön denna lördag.

Söndag den 1 september 2013

Höstmånaden inleddes klar, och något kylig – c 10 grader vid midnatt – precis som det bör vara i september. En stjärnhimmel som man numera sällan ser på andra platser, eftersom vår civilisation (”civilisation”?) är så nedsmutsad (?) av elektriskt ljus, så vi inte längre kan studera himlakropparna som förr. Som den fortfarande kan vara i Afrika (stjärnhimmeln alltså; jag märker som gammal svensklärare att mina syftningar inte är alldeles tydliga). Nåväl; vi strävar iväg mot ringmärkarboden strax före halv fem i gott humör. Det blir ytterligare en gråsiskedag med 32 nymärkningar av arten, och bland dem en, enl Svensson i varje fall, lättbestämd ung snösiska. Yippee! Ytterligare att notera två blåhakar, båda gamla fåglar och en sävsångare. Som vi skrev igår så finns rester kvar av hackspetteinvasionen, ytterligare en ungfågel rm. Totalt 49 fåglar ringmärkta av 9 arter.
En ringtorsk sökte sig hotande upp genom Bottenvikens böljor, men eftersom det finns så många kompetenta fiskare med förankringar mot huvudstaden inom föreningen, så kommer hotet att avvärjas inom kort.
Två tjejer från SLU/Umeå besökte ringmärkarboden och berättade om sitt jobb: florainventering, strandlinjemätning och de var också utrustade med en klave (för mätning av trädstammar).
Under eftermiddagens promenad konstaterade vi att det finns en del blåbär både i asp-och tallurskog. Bertil och jag är fullständigt eniga om att naturen åstadkommer häftigare träskulpturer av tallråvara än vad vi människor mäktar med. Ett par lärkfalkar svävade över huvudena på oss på sländjakt, medan ungfiskgjusen gnälltiggde av en förälder , men den senare seglade bara iväg utan att ta notis. Vi uppskattar att cirka 50 större hackspettar fanns i området vi genomströvade.
Efter lite kommunikationsövningar var det så slutligen dags att göra kväll. God natt!
Vid pcn Peter

Måndagen den 2 september 2013

Mulet och duggregn när vi vaknar, så efter att Bertil tagit väderobservationerna, bestämmer vi oss för att förlänga nattvilan. Klockan sju är vi på plats i boden, men just då kommer en skur, så vi ägnar oss åt kaffe/ tedrickning och filosofiska samtal. Drygt åtta sekundmeter, tio+ i byarna så vi drar upp alternativnäten A1 – A3, samt standard 1. Ironiskt nog är det bara i det senare nätet vi får dagens enda fångst, två unga större hackspettar. Ettans nät gör verkligen skäl för namnet hackspettnätet – definitivt bästa nät för för göktytor – men den tiden är tyvärr passerad för året. Men det är OK med större hackspettar också. Peter Strandvik smsar från Göteborg och undrar om vi verkligen bara hade två (2) fåglar. Mer obsat – lite av vadarnas dag: 8 brushanar, 2 glutt, 1 kärra, 1 större strand. Samt en blå kärrhök – honfärgad.
Så det har blivit lite mer dataarbete idag i stället. Efter Bertils delikata torskrygg väntar nu en välförtjänt bastu.
Vid pcn Peter

Tisdag den 3 september 2013

Stjärnklart och relativt svag vind – det här verkar ju bli bra. Vi drar upp ett antal nät, men dagssiffran är mager – 12 fåglar av 9 (sic!) arter. Då ger skådandet desto mer, framförallt vad gäller rovfåglar: en ringmärkt havsörn (som en kopia på illustrationen i guiden (”3 vinter”): höger ben aluminium+rött (räknat från kropp mot fot), vänster ben orange. Dessutom 2 duvhökar, inte mindre än 9 sparvhökar, 1 stenfalk, 1 lärkfalk, 2 fiskgjusar, 1 obestämd vråk på avstånd. Bland vattenfåglar kan noteras 24 stjärtänder, 13 krickor samt som vanligt fiskande stor- och småskrak. En rödstrupig piplärka är också värt att notera. Efter märkningen gör Bertil en tuff vandring upp till nordudden, varunder han bl a noterar två, fyra älgar och en fjällvråk, medan Peter satsar på havtorn och snöar in sig på ärl-och piplärkestudier vid kapellet – en riktigt bra plats för att kolla tättingar från kapellet och ut mot havet.
Dagens bästa nyhet: svart påse återfunnen.

Onsdag den 4 september 2013

Även idag något reducerad kapacitet av skäl vi berörde i förrgår. Dessutom ganska tomt i buskarna; när vi satte upp näten tjattrade en blåhake vid tian tillsammans med några bo- och bergfinkar och blåhaken blev för övrigt dagens näst vanligaste märkart med tre individer. Dagens resultat 14 nymärkningar av 6 arter, roligaste märkart en trädgårdssångare. Obsat: en ung jaktfalk (Bertil obsade), 4 lärkfalkar (en ad, tre årsfåglar), bläsand 8, större strandpipare 6, ringduva 1, lappsparv 3 (Peter obsade), kråkorna skränade duvhök och mycket riktigt kom hon svepande, en bastant hona, över eldplatsen lågt över marken.
På eftermiddagen gick vi en sväng i blåbärs- (plockade var sin liter) och kantarellskogen (det blev till en macka var för fyra personer tillsammans med en aspsopp).
Tillbaka möttes vi av Birgitta Landberg som hade med sig en efterlängtad försändelse – ETTOR!! Trevligt eftermiddagssnack med henne, Rune och Johan. Passade oxå på att studera muddringsarbetena nere vid hamnen, där de nu är framme ända vid strand och baxade upp Staffans landstigningsbrygga ack så elegant upp på stranden.
Strax efter sju dök så våra nya medarbetare upp, Gunborg och Sarah Stenvall upp med både mer ringar (!) och en ljuvlig äppelkaka.
God natt!Insänt av Jouni Ylipekkala
söndag 2013-09-01, 20:23

Hej!
En söndag i slutet av juli kunde jag se ca. 40 nötkråkor inom en timme. Jag åkte runt alla parker i Haparanda och Torneå och jag såg att det var kullar med 4-5 ungfåglar samt vuxna fåglar. Senare under augustimånad har jag sett endast vuxna (+1 K) fåglar, idag endast två här i Haparanda. - Jouni


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2013-09-01, 17:45


Hej! Känner lite grann som Janne i denna fråga och kom att tänka på det först då han hade skrivit ner sina tankar... Det är definitivt färre nötkråkor än normalt i piteåbygden, enkelt uttryckt, för att vara denna tid på året!/Lars, i Öjebyn.


Insänt av Lars Edenius <lars.edenius@grubbe.com>
fredag 2013-08-30, 09:10

Angående uppträdandet av nötkråkor

Hej Jan,

Här i Umeå är det ett mycket rikligt uppträdande av nötkråkor i år, och man ser dem överallt i stan. Jag tror mig inte ha skådat ett dylikt uppträdande på flera år. Jag har några cembratallar i en liten park nära min bostad, och det sitter minst ett par fåglar i varje tall varje gång jag passerar. Häckningsframgången måste ha varit mycket hög runt stan i år.


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
torsdag 2013-08-29, 14:43

Var är alla NÖTKRÅKOR??

Här i Bodentrakten har många skådare gjort samma iakttagelse som jag. Denna sensommar har nötkråkorna varit fåtaliga om man jämför med de senaste 5-10 åren.
De få man sett dök upp tidigare än normalt inne i stan. Redan under första halvan av juli kunde man se enstaka fåglar börja söka efter cembrakottar.

Tyvärr verkar frösättningen varit dålig och synliga bearbetade kottar på marken har också varit fåtaliga.

Frågan är om merparten av nötkråkorna dragit vidare eller om de lever på annat. Några större lager av nötter kan de knappast ha samlat ihop!

Det blir intressant att se om fåglarna dyker upp kring våra skogsmatningar i vinter i det antal som de brukar.

Det vore värdefullt att få ta del av nötkråkornas uppträdande i andra delar av vårt län.


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@gmail.com>
måndag 2013-08-26, 22:55

Hej
HÅLL UTKIK efter färgmärkta SKRÄNTÄRNOR i kustlandet. I somras så färgmärkte vi 64 ungar som har en stor röd ring med vita siffror på ena benet, och en aluminiumring på andra benet. Detta gjordes vid kolonin vid Rödkallen.

Ungarna sprider sig snabbt nu, mest söderut, men en del kan man se här fortfarande.
Ifjol när vi färgmärkte 74 ungar fick vi kontroller från Finland 1 st, Rumänien 1 st, Portugal 1 st och Tunisien 3 st.

Skräntärnorna övervintrar i huvudsak i Mali, men då behöver man nog skottsäker väst för att åka dit och kolla ;-). Det tar några år innan ungarna återvänder till häckningsplatsen i Skandinavien så då blir det intressant här hos oss. Men som sagt var - Putsa tubkikaren - och spana på!

Det finns några bilder utlagda på Facebook-sidan "Norrbottens Fåglar"


Insänt av Lars Harnemo
måndag 2013-08-26, 09:16

Tage, om du lägger in din obs på Svalan kan du bifoga en bild.


Insänt av Tage Holkvik <holkis@spray.se>
söndag 2013-08-25, 18:36

Har en gråsiska/snösiska med vit hjässa hemma hos mig, lite röd framtill som brukligt är. Första gången jag sett eller i alla fall tänkt på detta, är vid mitt fågelbord nästan varje morgon.
Funderar om detta är vanligt??
Verkar ej gå att bifoga bild men mailar gärna till någon intresserad.
Skall kolla om det finns någon mailadress till nof efter att jag lagt ut detta.


Insänt av Sandskärsgruppen genom Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2013-08-24, 21:27
Webbadress: http://www.nof.nu/sandskar/hapsandIS/

Sandskärsgruppen vill passa på att tacka alla er som på olika sätt hjälpt till med fågelstationens verksamhet hittills under säsongen. P.g.a. sena återbud står tyvärr stationen obemannad den närmaste veckan. Det hinner alltså nästan bli september innan ringmärkandet tar ny fart, och vad kan då passa bättre än en summering av årets höstsäsong så här långt:

Totalt drygt 2300 fåglar av 53 arter ringmärkta, varav ca 2000 ex. i augusti och detta trots en obemannad vecka i slutet. Inte sedan 2002 och 2001 har en augustimånad gett så många fåglar i näten, men då ska man komma ihåg att ringmärkning då bedrevs i Östviken och dessutom relativt ofta icke-standardiserat.

En lyckad häckningssäsong verkar vara ett faktum för de flesta arter. I synnerhet olika sångare har uppträtt i höga antal. Årsrekord har det blivit för LUNDSÅNGARE (12 ex. ringmärkta, sannolikt fåglar ur minst 2 st häckningar på ön) och tangerat årsrekord för TÖRNSÅNGARE (11 ex.). Nästan 1000 LÖVSÅNGARE har gått i nät, vilket är nästan lika många som märktes under hela säsongerna 2011 resp. 2012. Hittills 70 SÄVSÅNGARE är en rejäl uppryckning efter flera magra år.
6 GÖKAR innebär bästa resultatet sedan 1988. Däremot har VADARE fångats mer sparsamt än vanligt, troligen p g a för fint väder.
317 st STÖRRE HACKSPETTAR står förstås i särklass och är inte långt ifrån de 377 ex. som ringmärkts på Sandskär under alla år fram till 2012.
Av mer ovanliga eller udda arter i nät och burar kan nämnas BÄNDELKORSNÄBB(2), LADUSVALA(2), SMÅSPOV(2), BUSKSÅNGARE, TOFSVIPA och KRÅKA(!).
Nu blir det tyst från Sandskär en vecka innan nästa skådargäng kommer ut. Vi tillönskar dem god tur!


Insänt av Haparanda Sandskärs Fågelstation
lördag 2013-08-24, 12:45

Lördag den 24 augusti 2013
Se där, det blev lite extra tid mellan städandet och innan Rune tar oss tillbaka till fastlandet. Vi passar då på att skriva ett par rader om de sista timmarna på Sandskär. Det blev en solig och fin dag med viss vind. Märkningen gick tvärtemot gårdagen, trögt. Det blev endast 21 fåglar märkta idag av 11 arter. I och för sig hade vi ett par kul och ny märkarter för veckan; gök och enkelbeckasin. Vi hade även långväga besökare vid boden idag. En delegation från Indonesien kom förbi och fick sig lite svensk ringmärkning till livs. Kul. Vad gäller dagens kontroller kan vi bara säga att det mest var gråsiskor som verkar ha stannat från igår plus att våra besökare verkade tycka att kontroller var fascinerande!
Trots en mycket kortare dag idag hade vi turen att få in de som troligtvis blir de två sista arterna på veckans Sandskärslista. Nämligen dubbeltrast och mindre korsnäbb hade den fina artigheten att passera förbi ringmärkarboden. Så listan landar därmed på 92 arter! Det får vi helt klart vara nöjda med även om målet var att komma en bit över hundra. Var höll alla andfåglar hus? Och inte såg vi till någon grönfink eller koltrast heller. Ja ja vi får komma tillbaka en annan gång och försöka igen.
Städningen avklarad. Rune har plockat lingon och båten är snart packad. Nu drar vi hemmåt! Återigen tack så mycket för oss hoppas vi ses nästa år igen.Insänt av Haparanda Sandskärs Fågelstation
fredag 2013-08-23, 21:21

Fredag den 23 augusti 2013
Morgon startade med lite nordlig vind och mulet, klarnade upp och vinden avtog under förmiddagen. Lugn morgon i fångsten men det ökade på och framförallt gråsiskorna besökte näten i stora flockar, slutade med 144 märkta. Även en bra dag för rödstjärt med 27(!) märkta och för blåhake med 10 märkta. Även ett par rosenfinkar fick ring. Stenskvättor och en buskskvätta blev nya märkarter för veckan. Kul. Dagen slutade med rekord för vår vistelse; 225 märkta fåglar av 16 arter, även det rekord. Endast 15 kontroller, så de var kul!
Vi tillbringade hela resten av dagen vid märkplatsen och tog upp och tvättade av alla vadarburar, som gjort sitt för denna säsong. Roligt, roligt ;-). Samtidigt med burrengörandet körde vi eftermiddagsmärkning och det gjorde att vi plockade på med gråsiskor samt en och annan blåhake.
I övrigt noterar vi att kappellet är färdigmålat och målarna Martin och Malin lämnade ön under eftermiddagen.
Sandskärslistans enda tillskott idag blev en roskarl på Pauhu, vi är därmed uppe i 90 arter och sviten med nya arter varje dag håller i sig även om vi skulle önska ett par till för att slå förra årets lista.
Nu under kvällen förbereder vi oss för att lämna stationen imorgon och tackar för denna gång! Tyvärr blir stationen obemannad en vecka p g a personalbrist :-(. Vi hade gärna stannat längre om vi kunnat men tyvärr pockar vardagen på vår uppmärksamhet.

Tack för denna gång hoppas vi ses åter,

Team Laudon (Ida-Linnéa, Johan, Karl-Markus, Peter och Sofia)


Insänt av Haparanda Sandskärs Fågelstation
torsdag 2013-08-22, 22:09

Torsdagen den 22 augusti 2013
Vi började även denna morgon något tidigare än standardiserat och vädret var ganska blåsigt från väst samt rätt sval temperatur. Nätfångsterna var mycket magra fram till sex med en rödvingetrast som enda fågeln innan fem. Resten av märkningen gick i gråsiskornas tecken men även en del lövsångare och förhållandevis rätt många blåhakar fastnade i näten. Dagens märkhöjdpunkt kom runt niosnåret då en rödstrupig piplärka vandrade in i en av burarna på Pauhu. Lite kul att det verkade hålla till rödstrupiga piplärkor där ute på Pauhu eftersom vi även senare under dagen stötte en omärkt individ. Hur som helst märktes totalt 94 individer av tretton arter.
Vad gäller dagens kul kontroll blev det något osidat en icke fångad fågel, nämligen en individmärkt myrspov som behagade landa en kort stund ute vid piplärkorna och ärlorna på Pauhu. Tyvärr var färgringarna rätt svåra att få koll på med 100%-ig tillförlitlighet. Det kan alltså både vara svårt och kul med kontroller!
I övrigt kom dagens höjdare precis när vi var klara med dagens märkning och stängning av ringmärkarboden. En havsörn uppmärksammades på rätt hög höjd vilken visade sig ha fint sällskap av en fiskgjuse och lärkfalk. Med dessa tre rovisar i kikarfältet dök en fjärde fågel plötsligt upp. En brun medelstor sak med rätt typisk stjärt, en brunglada!! Stämningen blev genast upprymd och lyckorusig. Gladan kunde vi följa under runt tio minuter när den svepte in över sydön och fortsatte upp in över Sandskär.
Resten av dagen tillbringades nöjt med löprundor, svamp- och bärplockning samt lite mer skådning givetvis. Men vad gäller skådningen går det allt trögare att öka på med arter på Sandskärslistan. Dagens två tillskott var i och för sig rätt tunga, rödstrupig piplärka och brunglada. Vi ligger nu på 89 arter under vår tid här. Börjar kännas lite kämpigt att komma upp i hundra men men det är ju nästan två dygn kvar :-).Insänt av Haparanda Sandskärs Fågelstation
onsdag 2013-08-21, 21:47

Onsdagen den 21 augusti 2013
Uppmuntrade av gårdagens rikliga tillflöde, startade vi upp redan kl 03:30, alla nät och burar uppe kl 04:00. Detta var helt förgäves, inte mycket mer än en rödhakekontroll de första timmarna (visserligen är det kul med kontroller, men en fjärrkontroll vore ju skojigare än gårdagens märkning....). Nåja det blev lite bättre sen med videsparv både i nät och fält. 51 nymärkningar blev det, knappt hälften utgjordes av lövsångare. För övrig att nämna är en blåmes, och att det var en högre andel adulta fåglar än vad vi tidigare i veckan upplevt (därför kanske jag fick äran att skriva detta (gängets ålderman)).
Målarna Malin och Martin besökte oss också vid märkplatsen. Martin Rydberg hade mycket att berätta om tidigare fynd och verksamheter på ön. Muntrade upp och inspirerade oss mycket!
På eftermiddagen besökte vi Östviken bland annat för att försöka dreva fram en dvärgbeckasin, dock utan framgång. I övrigt magert med vadare och änder men en videsparv och mycket lingon!
Vad gäller Sandskärslistan börjar det att gå trögare. Endast tre nya arter idag; brushane, dalripa och kustsnäppa. Den nya totalen lyder alltså 87 arter.
Nu satsar vi på nya tag, vi gör ett nytt försök med tidig start i morgon!Insänt av Mats Karström
onsdag 2013-08-21, 08:47

Vuollerimkvinna ringde och berättade om SKÄRFLÄCKA utanför Puottaure 18/8. Den gick utmattad på vägen- ¨lysande vit med lite svart, uppåtböjd näbb, ca 4 dm hög, svart på vingarna...¨. Hon hade kollat på nätet o var helt säker, såg den väldigt nära o var rädd att den skulle bli överkörd. Jag for dit o letade, utan resultat! VuollerimMats


  « Föregående 20       Nästa 20 »