Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
måndag 2013-09-30, 20:32

De senaste dagarna har mängden domherrar (med damer) ökat (grupper på 10 - 20 individer) liksom sidensvansar med upp till 50 - 60 st. i flock (Björkskatan/Bensbyn Luleå). Verkar vara få noter om dessa arter (förbisedda kanske alt. lite föda med stor rörlighet som följd). Det verkar dessutom vara sparsamt med rovfåglar trots stora mängder med gråsiskor (och grönsiskor) - endast en not med sparvhök under två veckor samt en not med förbiflygande blå kärrhök. Någon som sett mer?


Insänt av Staffan Sundin
söndag 2013-09-29, 21:59

Slutrapport från Rödkallen 29/9;
Tyvärr var det sista dagen (åtminstone i september) som Rödkallen var bemannad med fågelskådare.
Vi vaknade vid kl 04:45 till måttliga vindar. Framme på märkplatsen kunde vi sätta upp alla 10 nät. En Gärdsmyg dök upp först i näten, och lite senare även en fin Snösiska. Det fyllde snabbt på med fågel och plötsligt, vid 07:30-tiden, hade vi mer än 200 fåglar i näten, samtidigt... Alla skådare med ringmärkningserfarenhet kallades till märkplatsen. Med hotande ovädersmoln från Bottenviken var det bråttom att få ut alla fåglar ur näten. Tack vare en snabb insats kunde vi få loss alla fåglarna snabbt. De 7 fågelkorgarna räckte dock inte till och vi blev tvungna att släppa bortåt 100 Gråsiskor utan ring, liksom ett antal Talgoxar. Fåglarnas säkerhet går dock före nyttan med att få på dem en ring. Vi fick strax efter kl 09 en riktigt tuff regn- och hagelskur över oss, och blev tvungna bryta ringmärkningen. Hur som helst var det dags att plocka ned alla nät och stolpar, inför hemfärd.
108 fåglar av 15 arter fick ring idag. Bland dagens observationer kan nämnas i första hand den honfärgade Blåstjärt som Martin hittade, och som sågs av alla. Robin hittade 2 Taigasångare.

Totalt denna vecka ringmärktes 828 fåglar av 29 arter! Gråsiskan dominerade med 471 märkta, därefter Sävsparv (84), Bergfink (50) och Järnsparv (47 ringmärkta).
Till de något mer ovanliga arterna kan nämnas Taigasångare (2 ex), Videsparv (2 ex), Sibirisk Gransångare - Tristis (1 ex), Snösiska (1 ex), Svarthätta (1 ex) samt Gärdsmyg (1 ex).
Vi har haft en givande vecka ute på "Kallen".
//Hälsar Rödkallengänget (Lars, Mats, Sven-Erik, Robin, Martin samt Staffan)


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation
söndag 2013-09-29, 21:43

Söndagen den 29 september 2013

Vaknade kl 04.00 av... regn. Det kom lite oväntat men det fanns inget annat att göra än att dra täcket över huvudet och somna om. Sen kom blåsten och inte förrän framåt åttatiden blev det bättre så vi kunde ge oss ut till udden. Första rundan gav en del fågel, dock inte så mycket som vi hoppades på. Totalt märktes endast 20 fåglar av 8 arter. BERGFINKEN dominerade liksom GRÅSISKAN. 12 fåglar kontrollerades. I buskarna hörs mest siskor och på udden flög en SPARVHÖK förbi. Väl tillbaka till stugan såg vi ca 30 SIDENSVANSAR vid hamnen och nu hoppas vi bara att de vill komma ut till oss på udden. Resten av dagen ägnades mest åt läsning och vedhuggning. Dan tog en liten tur mot stadion innan middagen och inläsningen av dagens skörd. Idag kom brandkåren från Haparanda som startat ett bygge av stuga/förråd nere vid Kumpulastugan (!). Men nu är vi helt ensamma här på ön och stjärnorna lyser upp himlen. Enligt SMHI ska det bli fint imorgon. Det hoppas vi också.
Inger, Ulf och DanInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation
lördag 2013-09-28, 21:46

Nu är vi installerade och klara inför morgondagen. Vi har ägnat eftermiddagen åt att guida vår nye ringmärkare från Birmingham, Dan Potter, på ön och på ringmärkarudden. Vädret är just nu toppen. 8 grader varmt och ingen vind. Vi kom lite för tidigt idag så teamet som vi avlöste fick en stressig avfärd, men å andra sidan fick vi en såpadoftande ringmärkarbod och väl ihoprullade nät. Just nu håller vi (Ulf och Inger) på att lära oss engelska och Dan får lära sig svenska. Vi går halva vägen var. Efter kokt siklöja med potatis och löksås är vi mätta och belåtna och ska snart släcka lyset och gå till sängs. Vi funderar över vad vitgumpad buskskvätta heter på engelska. Någon? Även om vi inte får någon här kan det vara kul att veta eftersom vi berättar om "alla" fynd i Norrbotten. Värst idag var ändå den handkikare vi (läs Inger) glömde kvar i bilen vid Staffans. Tur att det finns vänliga grannar här som räddat våra två kommande veckor ;-)

Inger, Ulf och Dan


Insänt av Staffan Sundin
lördag 2013-09-28, 20:56

Rapport från Rödkallen 28/9;
Vi vaknade till riktigt lugna vindar, blott 8 m/s...det fläktade riktigt skönt...
Vi satte upp alla 10 nät vid kl 06. I början hände det inte så mycket men strax efter kl 07 började det lossna.. Uppenbarligen kom det in fåglar från ost.
Vid 07.30-tiden fångades en TAIGASÅNGARE i "Taiga-nätet". Den fick förstås en ring och återfick sedan friheten. Även en Svarthätta 1K hane fick ring, liksom en Svartmes (1K hane, ny märkart på Rödkallen!).
När klockan var 12:30 skulle vi stänga näten. Men lunchen blev fördröjd då slutrundan gav hela 40 fåglar.. Totalt ringmärktes 120 fåglar av 16 arter.
Vi har nu ringmärkt 720 fåglar av 26 arter (på 7 märkdagar, en helt inställd).
När middagen lagades till, for en ung Bergfink hane in i fönstret. Den fick en rejäl hjärnskakning, men efter rehabilitering i en provisorisk bur (skapat av ett upp-och-nedvänt diskställ i köket..) kunde den släppas ut, pigg och glad! Då var det dags för nattkvist (för finken alltså..).
Nu har vi artgenomgång och slutfest..! Vi har haft en trevlig vecka!
För dagens obsar och märksiffror, se "Svalan".
I morgon är det dags för slutspurten, och vi hoppas på KFS!
//Hälsar Rödkallengänget (Robin, Martin, Mats, Sven-Erik, Lars och Staffan)


Insänt av Staffan Sundin
fredag 2013-09-27, 20:33

Rapport från Rödkallen 26-27/9;
Igår kändes det riktigt omotiverat att skriva en rapport från Rödkallen. Vi hade då, liksom även nu, väldigt få fåglar på ön. Det känns som om nordanvinden skickat alla fåglar lååångt söderut..
När det igår dessutom blåste kulingvindar och regnade från morgonen, blev vi tvungna att ställa in ringmärkningen helt. Sträckskådning och "rotande" i öns dungar gav inte heller mycket. Förmodligen upplevde vi en av de sämsta dagarna någonsin på Rödkallen, då det varit skådarbemanning här.
Även i morse regnade det. När klockan ringde kl 04:45 piskade regnet mot rutorna och vinden tjöt runt husknuten. Vid 09-tiden hade det dock slutat regna kontinuerligt, varför vi kunde sätta upp 4 ringmärkningsnät. Några regnskurar kom dock fram till lunch.
Fåglarna i "Vingbandsdungen" var emellertid få, och endast 12 fåglar (av 8 arter) fick ring. En av dessa var dock en Gransångare av Tristis-typ (med således ostligt ursprung). Eftersom fågeln lockade frekvent före, och i samband med, ringmärkning kunde rasbestämningen säkras. Se Svalan för en bild på den relativt rara sångaren.
Under 7 dagar har nu 600 fåglar av 23 arter ringmärkts här på Rödkallen.
Vi har 2 dagar kvar och hoppas på tur med vindar och fler fåglar på ön.
Återkommer på söndag för en sammanfattning.
//Hälsar Rödkallengänget (Lars, Sven-Erik, Robin, Mats, Martin samt Staffan)


Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2013-09-27, 18:09

Fredagen den 27 september 2013

Vind, vind och åter lite vind. Ingen ringmärkning idag då det dagen till ära även kom en del regn. Detta innebar sovmorgon innan vi gjorde en städrejd i ringmärkarboden samt kollade nätens kondition efter natten. Trots spaning har inga chockerande fåglar upptäckts med varken tub eller handjagare. En familj Storskrakar på 14 individer simmade vid Pauhu i sällskap med en Sångsvan. Några Sidensvansar och Sädesärlor skådades samt ett gäng Kråkor och en eller annan Korp. En Större strandpipare hördes men syntes ej till trots ivriga försök.

Dagen har därmed inneburit alternativa aktiviteter så som bärplockning – både av Havtorn och Lingon, samt städning av stugor, biologiuppgifter om succession och Monopolspel. Nu skall endast middagen tillagas, bastun eldas och badas innan vi åter beger oss i säng med drömmar om en vindfri Sydö med öppna nät fyllda med rariteter så som Taigasångare och Blåstjärtar.

Tack för denna gång! Imorgon kommer en ny och fräsch personalstyrka bestående av Inger Brännström, Ulf Öhman och Dan Potter. Vi önskar dem lycka till och bättre ringmärkarväder.

/Lena, Lisa, Kim, Erik och Linus.Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2013-09-26, 21:05

Torsdagen den 26 september 2013

Denna dag började med kraftig vind á 18 m/s och regnskurar. Stugan stod dock kvar stabilt och vi blev kvar under täckena tills dess att vinden bedarrat och regnet dragit förbi. Ihärdiga och envisa som vi är begav vi oss mot ringmärkarplatsen och drog upp några skyddade nät vid tiotiden.

Trots få nättimmar besöktes vi av ett 50-tal Gråsiskor, en Rödvingetrast och en Talgoxe. En ståtlig Havsörn fångades med tuben på eftermiddagen vid ”bryggskådningen”. I övrigt skådades en Blå kärrhökshona samt stora flockar med kråkor, en Sparvhök, några Storskarvar och ett gäng med Sidensvansar.

Skeppare Rune meddelade idag att den planerade hämtningen av eleverna blir förskjuten till på lördag eftermiddag till följd av den hårda sjön. Tur i oturen! Då Lena och Lisa uppskattar den duktiga förstärkningen som eleverna innebär, när Gråsiskorna massinvaderar näten.

Kvällen avslutades som vanligt med en skön bastu.

/ Godnatt önskar ”Gråsisktruppen” från Sandskär.Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2013-09-25, 22:47

Onsdagen den 25 september 2015

I skrivandets stund blåser det 15 s/m runt knuten och termometern visar 4.0 grader utomhus. Tack vare en väleldad bastu känner vi oss dock mycket väl till mods samt mer än nöjda efter en dag med vindpinad ringmärkning och skådning på ön.

Trots mycket hård vind under den tidiga morgontimman öppnade vi 6 stycken nät som låg relativt förskonade från den ihärdiga vinden. För skam den som ger sig! Under dagen besöktes våra få nät av 60 stycken nymärkningar á fem arter samt fyra stycken kontroller. Främst i ledet av besökare stod Gråsiskorna med totalt 56 individer. Av dessa en kontroll, Gråsiska 2+ med ring från Stavanger, Norge.

Fågellivet på ön är tydligt påverkat av den hårda vinden. Vid dagens skådning höll sig fåglarna undan men vi lyckades ändå skåda bla en Blå kärrhök (hane), en Duvhök, en Sparvhök, en Orre och några Större hackspettar. De stora massorna håller sig däremot undan i skydd mot nordanvinden.

Nu lägger vi oss för en natts välförtjänt vila och hoppas på en morgon med mildare vind och fortsatt fångst i näten.

/Lena, Lisa, Erik, Kim och LinusInsänt av Staffan Sundin
onsdag 2013-09-25, 19:50

Rapport från Rödkallen 25/9;
Tyvärr är det bara att acceptera att den prognos som SMHI lämnade i mitten av förra veckan inte blev verklighet... Vi börjar bli less nordanvinden, men har accepterat att den kommer att råda fram till helgen. Möjligen kan det temporärt vrida ned mot nordost, men det är en klen tröst.
Ringmärkningen fungerar trots allt fortsatt tillfredsställande, tack vare våra 4 vindskyddade nät. De 6 nät som befinner sig ute på udden, och tidigare gett mycket fågel, har nu inte varit uppe på några dagar. Och kanske det inte blir av alls resten av veckan.
Idag ringmärktes 71 fåglar av 11 arter, se "Svalan".
Av obsar kan nämnas den östliga Gransångare av Tristis-typ, som även idag var kvar kring märkplatsen. Den vägrar dock gå i nät, trots upprepade försök att locka in den.
Mats hittade en Småsnäppa ute på Södra lundspetsen.
Vi har trevligt tillsammans, äter god mat, dricker goda drycker och har trevliga diskussioner om fåglar och allt möjligt annat.
Imorgon bitti tar vi nya tag!
//Rödkallengänget


Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2013-09-24, 21:28

Tisdag den 24 september 2013

Mycket hård vind när vi promenerade ner till ringmärkarudden på morgonen, men ihärdiga som vi är så provade vi att öppna några få nät (7st) som inte var alltför utsatta. Tyvärr bara ökade vindstyrkan och vid niotiden tvingades vi stänga för dagen.
Tack vare våra kära Gråsiskor lyckades vi trots allt få ihop 31 nymärkningar och vi kontrollerade 7 fåglar. Idag dök Varfågel nr två upp.
Aktiviteten på ön är inte stor, vare sig vad gäller fåglar eller människor. Vi kurar alla i skydd mot den envisa vinden. Här finns bara vi Ringmärkare och en stugägare. Mudderverket har tystnat (skönt!) och personalen har lämnat ön. Nu är ordningen återställd. Hamnen är inte längre upplyst, så nu gnistrande åter stjärnhimmel mot det svarta havet.
Nu håller vi tummarna att vinden snart ger upp så att vi åter kan höra fåglar och njuta av tystnaden. Och såklart hoppas vi snart kunna ha öppna alla näten och ringmärka fullt ut.

/RingmärkargängetInsänt av Staffan Sundin
tisdag 2013-09-24, 20:48

Rapport från Rödkallen 24/9;
Vi har fått en radikal väderförändring här ute på ön, och så är fallet även i nästan hela landet. Det har det senaste dygnet blåst en kall och ihärdig nordanvind. Man blir tvungen att söka lä, inte minst vad gäller ringmärkningen. Således har vi kunnat ha endast 4 nät uppe idag, varav 2 inne i själva vingbandsdungen och 2 i den sydvästra kanten av dungen.
Trots det har vi idag ringmärkt 101 fåglar av 13 arter (nu totalt 519 ringmärkta fåglar på 4 dagar). Bland dagens ringmärkta kan nämnas ytterligare en Trädkrypare och en Blåhake (ung hane).
Vad gäller obsarna på ön kan nämnas att Dubbelbeckasinen var kvar i vingbandsdungen på morgonen, och att en östlig Gransångare (med karaktärer talande för rasen Tristis) sågs av och till vid märkplatsen. Den lockade också på "rätt sätt".
//Hälsar Rödkallengänget (Robin, Martin, Mats, Sven-Erik, Lars samt Staffan)


Insänt av Staffan Sundin
måndag 2013-09-23, 20:12

Rapport från Rödkallen 23/9;
Även här på Rödkallen blåste det rejält i morse, 12 m/s i medelvind och 16 m/s i byarna, från NO.
Det gick att ringmärka med endast sex för vinden skyddade nät, vilket ändå gav 62 fåglar av 11 arter. Sävsparv dominerade fångsten. Se "Svalan" för artsammansättning och antal.
Av observationer kan nämnas den HÖKUGGLA som Robin hittade i Kapelldungen och den DUBBELBECKASIN som Staffan stötte i Vingbandsdungen, och sedan kunde återfinnas på samma lokal. Alla sex skådare fick se de bägge arterna. Vidare sågs under dagen även bl a Dvärgbeckasin, Gärdsmyg, Jorduggla, Pilgrimsfalk, ett par Varfåglar samt ett för Rödkallen gott sträck av rovfågel, Trana och Ansergäss. Även här hänvisas till "Svalan" för mer detaljerad info.
//Hälsar Rödkallengänget (Lars, Mats, Martin, Robin, Sven-Erik samt Staffan)


Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2013-09-23, 19:20

Lördagen den 21 september 2013

Vid 14-snåret anlände Vi bland rel. höga vågor. Vi, Lena och Lisa, är den ”kvinnliga besättningen”, som bemannar stationen en vecka framöver.
Som vanligt går första dagen mestadels åt för inkvartering, men en liten tur hann vi med innan mörkret föll. Tyvärr ser inte väderutsikterna så positiva ut inför de kommande dagarna. Redan under natten kunde vi höra hur vinden tilltog och regnet dånade på stugtaket.
/Lena och Lisa

Söndagen den 22 september 2013

Vi vaknade till en mörk, ljummen dag med hög luftfuktighet. Det var ganska blåsigt men inte värre än att vi optimistiskt traskade iväg till ringmärkarboden i vanlig tid.
Vår första ”fångst” var en ”fjoling” som brakade rakt över en av nätstolparna i tians nät. Stolpen förvandlades till kaffeved och älgen såg bra förvånad ut.
Eftersom vi bara är halv personalstyrka och vinden var nog så hård så öppnades inte alla nät och tur var nog det för vi överraskades plötsligt av en störtskur och fick skyndsamt åter stänga allt under en kortare stund. Trots begränsat antal nät öppna lyckades vi få ihop 61 fåglar av 13 arter. Klart godkänt tycker vi.
Vackrast var nog Rödhaken och Blåhaken som fick ring idag och dominerade gjorde, som vanligt senaste veckan, Gråsiskorna med 35 i antal. Om vi inte hade valt att låta näthissen vara stängd hade nog den siffran kunnat slutat på ett par hundra ytterligare, då flockar med flera hundra individer snurrade runt udden hela dagen.
På eftermiddagen anlände vår förstärkning för veckan, Erik Burman, Kim Tybro och Linus Lind från Naturbruksgymnasiet i Kalix. De ska göra en praktikvecka på stationen och lära sig att ringmärka fåglar och allt som hör detta till.
Kvällen ägnades åt att ladda batterier, både våra egna och de tre 12V´s som vi behöver för att kunna kommunicera med omvärlden och avlägga rapport om vårt arbete på ön till intresserade.
/Lena och Lisa

Måndagen den 23 september 2013

Under hela natten har vinden slitit hårt i vår stuga som trots allt stod kvar på samma plats när väckarklockan ringde kl: 04.30. Grabbarna i grannstugan protesterade inte nämvärt när de beordrades att somna om ett par timmar i väntan på att vinden skulle avta. Idag var himlen betydligt ljusar och inget regn verkade vara i antågande så nu var det bara vinden som begränsade vårt arbete.
Bara de nät som står någorlunda skyddade för hårda nordostliga vindar (10 m/s) kunde öppnas och när vi stängde dessa för dagen hade 46 fåglar spridda på 11 arter fått ring. Endast två fåglar togs in för kontroll.
Årets första Varfågel fångades och andra nya arter för oss denna vecka var Snösiska, Svarthätta och Järnsparv. Praktikanterna är ivriga att lära och alla tre har redan idag plockat fågel ur näten. Kvällen ägnades åt dataläggning, kortspel och bastubad.
Med förhoppning om lägre vindhastigheter under morgondagen
/Lena, Lisa, Kim, Linus och Erik.Insänt av Jan Andersson
söndag 2013-09-22, 22:36

Haparanda Sandskär fågelstation
Lördag 21 sep.2013

Sista dagen för oss blev vindarna något lägre och fler nät kunde användas.
Tyvärr fick vi avbryta 10:30 för att vara klar till hemfärden.
55 fåglar av 12 arter märktes och en del intressanta observationer gjordes:
kustsnäppa 20 ex mot S, svartsnäppa för fjärde dagen i följd, mindre hackspett och blå kärrhök.

Anledningen att detta skrivs från min hemdator är att stationens dator la av på fredagkväll varför kommande rapporter från ön ev. kan utebli för en tid.
Lena Stenman och Lisa Nevander samt några elever från Naturbruksgymnasiet är den kommande vecka de som bemannar stationen
/
Team NSG


Insänt av Staffan Sundin
söndag 2013-09-22, 20:29

Rapport från Rödkallen 22/9;
I morse vaknade vi till en ny vindriktning, från västsektorn! (den senaste veckan har Rödkallen haft vind enbart från ostsektorn). Vi kunde konstatera att ön till stor del tömts på gårdagens fåglar, som tidigare sträckt in från ost. Istället hade en hel del av våra egna "fjällarter" dykt upp, främst Gråsiska och Bo-/Bergfink.
Ett par Sibiriska piplärkor fanns kvar på ön idag, liksom ett par Taigasångare. Se "Svalan" för dagens observationer.
Vad gäller ringmärkningen sattes ett präktigt dagsrekord för Rödkallen på 255 ringmärkta fåglar av 8 arter (på 10 nät). 229 av dessa var Gråsiskor. Vi blev tvungna att stänga 5 nät vid kl 09, annars hade vi nog fått in ytterligare ett par hundra siskor i näten.
Tack vare en bra plockinsats av sträckräknande skådare kunde vi snabbt frigöra och ringmärka alla fåglar.
I dagens märkning kan nämnas en Taigasångare och en hona Videsparv. Se i övrigt "Svalan" för övriga ringmärkta fåglar.
Idag åkte Mårten, Stefan och Per hem. Nu blir vi 6 skådare kvar kommande vecka.
//Rödkallengänget, genom Staffan


Insänt av Jan Andersson
söndag 2013-09-22, 12:25

Haparanda Sandskär fågelstation
Fredag 20 sep. 2013

Tyvärr, som större delen av veckan, har vi haft problem med fångsten i våra nät som inte fungerar så bra i den friska ostvinden. Endast 25 fåglar blev märkta (se Svalan) och endast 2/3 av nästen har används.
Vädret har ju varit otroligt varmt, med min.temp runt 13-14 grader, så många arter som normalt har lämnat våra breddgrader är fortfarande kvar, en del i större antal.
Däremot har ännu många senare arter inte anlänt ännu - inga domherrar, sidensvansar, blåmesar, stjärtmesar.

En del rovfåglar har setts under dagen b.la. en p-falk, havsörn, brun kärrhök, stenfalk och sparvhökar.

Det finska muddringföretaget som drog iväg med alla sina farkoster förra fredagkväll låg plötsligt för ankare söder om Norrstugan idag (på lördagmorgon fanns hela "flottan" inne i hamnbassängen för fortsatt arbete).

Veckan har trots mycket klagomål på blåsten varit mycket trevlig och den blandade grupp som vi varit har haft det jättetrevligt med god samvaro, dito mat och en hel del gemensamma intressen, förutom fåglar.

Imorgon, lördag, gör vi sista dagen och överlämnar stafettpinnen till en kvinnlig besättning!

Småblåsiga hälsningar

Norrlands-Janne
Svealands- Berne
Götalands-Håkan


Insänt av Staffan Sundin
lördag 2013-09-21, 19:26

Rapport från Rödkallen 21/9;
Luleå skärgårds yttersta utpost har varit bemannad sedan 14 dagar. Sedan en tid påverkas norra Skandinavien av en ostlig luftström, som gett ett bra inflöde av sibiriska arter. Det ser bra ut även för de närmaste dagarna.
Igår tillkom 7 skådare, och f n är vi nu 9 entusiaster på ön.
Igår satte vi även upp 6 nät för ringmärkning, vilka idag kompletterades med ytterligare 2 nät under förmiddagen. Dessutom sattes 2 nät upp i "Vingbandsdungens" västra del (i vassområdet, det s k "Brunsångarträsket").
De tidigare veckorna har gett en hel del rariteter, såsom t ex ett par Blåstjärtar, Större piplärka och Vitgumpad buskskvätta.
F n finns 2-3 Sibiriska piplärkor och ett par Taigasångare på ön. Se "Svalan" för fina bilder av bl a Mårten.
Ringmärkning idag kl 06-12 (initialt 6 nät och från kl 09 8 st nät) gav 101 ringmärkta fåglar av 17 arter. Gråsiska och Sävsparv dominerar fångsten. I övrigt kan nämnas en Blåhake, en Trädgårdssångare och 3 Större hackspettar.
//Hälsar Rödkallengänget (Mårten, Stefan, Lars och Per S, Mats B, Martin Å, Robin I, Sven-Erik samt Staffan), genom Staffan


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation
torsdag 2013-09-19, 20:45

Repris av gårdagen, både vad gäller blåst och ringmärkning, Idag 37 ringmärkta av nio arter.
En del rovisar har visat upp sig: 1 ex PILGRIMSFALK, 2 ex STENFALK, 1ex BLÅ KÄRRHÖK och 3-4 ex SPARVHÖK.
Imorgon utlovas äntligen måttlig O vind. Det hoppas vi verkligen stämmer.
/
Team NSG
Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation
onsdag 2013-09-18, 21:44

Ännu en dag med mycket blåst,mest från OSO. Begränsat med nät som klarar nästan kuling, har haft 1/3 stängda.
Mycket bo/bergfink, gråsiska och björktrast verkar ha lämnar ön. Enda art som ökat sista dygnet är rödhake,
Märkningen slutade på 38 ex av 11 arter (se Svalan).
En KUSTPIPARE och två LJUNGPIPARE rastade i Östviken. En del arter verkar ha stannat länge denna varma höst, rödstjärt, svartsnäppa idag, sävsångare igår.
Tyvärr verkar det bli riktigt blåsigt även de kommande dagarna varför ringmärkningen nog blir blygsam. Får hopas på några trevliga observationer istället.
/
Team NSG


  « Föregående 20       Nästa 20 »