Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2005-05-09, 20:13

God kvällens!

En liten utryckning efter jobbet på måndag eftermiddag till Övre Buddbyn där det setts en skum stäpphöksliknande kärrhök. Efter trägen väntan och en stunds noggrant obsande stod det klart - den fågeln som visade sig var 1 2K (mest troligt hona) BLÅ KÄRRHÖK med flera stäpphökslika dräktkaraktärer, om än med "fel" jizz. Den andra kärrhök som sågs på platsen innan jag kom dit syntes tyvärr inte till, och vad det var för kvalisort på den står fortfarande höljt i dunkel.

Hursomhelst, en lärorik eftermiddag, tyckte Andreas!


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
måndag 2005-05-09, 18:11
Webbadress: http://biphost.spray.se/tomas.c

Var i morse kl 05:10-07.30 ute på Hattudden vid havet utanför Jävre (Piteå). Liksom hos Lars S på Renörsudden (5 km åt nordväst) var det god sträckkänsla, men delvis på olika sätt.
Av sträckare dominerade under morgonen SMÅSKRAKE, SMÅSPOV, STORLOM, SJÖRRE och DVÄRGMÅS. I mindre antal sträckte änder och vadare av flera andra arter t.ex. BERGAND, SVÄRTA och EJDER.
Till skillnad från Renörsudden ses inte något större sträck av tättingar här; mest märktes SÄDESÄRLA och fortfarande en del KRÅKOR. Fåglar och antal är inskrivna på Svalan.


Insänt av Krister Jakobsson
måndag 2005-05-09, 13:10

Har varit på fågelexkursion till Gammelstadsviken i morse med en klass och de fick se en ad HAVSÖRN som kom och satte sig på isen ett tag. I övrigt 5 SALSKRAKAR, 2 GRÅHAKEDOPPINGAR, ett par SNATTERAND, ett par SKEDAND och ett par 100 änder.
På vägen dit en DUBBELTRAST, 8 LJUNGPIPARE och TRÄDPIPLÄRKA i BJÖRSBYN. Vid Likskärsbanken 7 SALSKRAKAR.6 BRUNÄNDER i Mjölkuddstjärnen.
I går kväll 13 MYRSPOVAR vid Gräsören och 7 olika FISKGJUSAR som satt runt fjärden samtidigt. Såg årets första DRILLSNÄPPA vid Gräsören i lördags.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
måndag 2005-05-09, 12:10

Hej!

Nu har jag lagt in sträcksiffrorna. Observera att det rör sig om minimisiffror för de talrikaste av småtättingarna. Det var tidvis alltför mycket fågel i luften för att det skulle gå att känna sig heltäckande- om man nu kan göra det någon gång!- när jag stod där ensam.../Lars.


Insänt av Allan Bergström <s.allan.bergstrom@telia.com>
måndag 2005-05-09, 11:43

Sämre start på veckan kan man få! 04:35 väcktes jag av en sjungande RINGTRAST utanför sovrumsfönstret. Dubbelvisslingen stämmer helt med fågelskivans ljud och skiljde sig tydligt från de övriga trastarna, mest rödvingar. Innan jag kommit i spaningsläge hade den flyttat på sig och hördes inte av förrän 05:45, då på längre avstånd.
Tomtobs 162.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
måndag 2005-05-09, 11:23

Hej!

I morse måndag 9/5 var jag ute på Renörsudden, Piteå kommun, mellan 06:10-08:10. Sträckkänslan var snudd på imponerande, f.a. beroende på den rika artblandningen som lokalen bjöd på. Stort och smått blandades friskt när de rundade udden, på väg mot norr...
Jag återkommer senare med siffrorna, och då hittar du dem som vanligt på Svalan.!/Lars.


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
måndag 2005-05-09, 08:30

Klockan 07:10 i morse lyckades jag äntligen få se en hona RINGTRAST från min tomt i Övre Buddbyn. Den svartmuskiga innebär att jag nu sett/hört 159 arter från/på tomten. Fler skall det bli...

/Mats B


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
måndag 2005-05-09, 08:20

Första svartvita flugsnapparen här på morron.Som vanligt direkt i bråk om holkarna med redan etablerade talgoxar och blåmesar.Och den sjunger och kommer att sjunga i det närmaste dag och natt i en dryg månad framåt.
Denna fantastiska,lilla energiboll!


Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
måndag 2005-05-09, 08:16

Hej allihop.
Min polare, Hasse Eriksson har just nu 08:00 en RINGTRAST på tomten i Svartöstaden.
Vänliga hälsningar Tony.


Insänt av Rolf Lahti <rolf.lahti@hem.utfors.se>
söndag 2005-05-08, 22:22

Ikväll fanns ca 170 SÄDGÄSS och 1 GRÅGÅS på ängarna i norra delen av Kukkola, dvs strax innan Karungi.


Insänt av Jan-Olov Johansson
söndag 2005-05-08, 22:01

Margareta Helmersson och Thure Andersson samt undertecknad med fru Inga-Britt var NOF-representanter vid den årliga "Naturens Dag" som arrangeras av en länstidning tillsammans med en rad organisationer vid Höträsket på Bergnäset varje år. I år var ju morgonvädret sämsta tänkbara, med knappt plusgrader och snöglopp, men trots det dök de första besökarna upp en timme efter start. Efter det var det en jämn ström till vi avslutade vid 15-tiden. Vi hade inte sträckräknarna inkopplade, så vi vet inte exakt hur många som drog förbi, men rastade vid vår station med lite bilder, frågor, och tidningsutdelning gjorde i alla fall drygt 180 individer, av alla åldrar (1k - 85k!) och kön, singulära, i par, i familj, eller i grupp. Den enda individbestämda besökaren var Essy L. Svåraste frågan verkar den om hur långt hussvalan flyttar ha varit, eller om bilden på Gulsparven inte var en gulfink i stället. Däremot hade nog alla kläm på att Björktrasten lyssnar efter mask när den står med huvudet på sned, och att den inte försöker skaka vatten ur öronen. Sammantaget en trevlig dag som förhoppningsvis inspirerar några blivande NOF-medlemmar!
/Jan-Olov J
PS. Fåglar då?. Jodå, STORLOMMEN hade anlänt, och en flock SIDENSVANS srillade förbi då och då. Samt lite STORSKRAKE, VIGG, GRÄSAND, BLÄSAND, KRICKA, STORSPOV, SÅNGSVAN, RÖDHAKE, STÖRRE H.
/Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
söndag 2005-05-08, 21:14

Glömde kommentera den, för Norrbotten, ovanligt stora lom-koncentrationen utanför Bondöns södra strand. Räknade till ca 150 STORLOM och 30 SMÅLOM som rastade (strax före kl 12 idag). Gick igenom dem noggrannt, med tanke på ev islom, men ingen idag...


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
söndag 2005-05-08, 20:53

Som komplement till Bertnäsfjärden vill jag rekommendera Yttre Håkansö,nästa havsvik som går in efter Bfj,alldeles i närheten av Alterälvens mynning i Håkansöfjärden.
Just nu ungefär 300 storskrakar(75% hannar),30-talet småskrakar,ungefär dussinet skäggdoppingar(i full färd med bobyggnation)och 7-8 gråhakedoppingar.
Någonting i småfiskväg har tydligen börjat gå uppefter älven för skrakarna har huggsexa på någonting.
Det fyller just nu på med fågel,alltså ett bra ställe den kommande veckan.


Insänt av Mats Karström
söndag 2005-05-08, 20:40

Hej gott folk!

Mycket fågel i inlandet också, tex flera ringtrastar i Vuollerim o mycket lappsparv.

Hade en trevlig stund i fågeltornet vid Porsitjärn igår med pilgrimsfalk, havsörn, blå kärrhökar o fyra storskarvar (ny för värnområdet i förrgår) under mindre än 1 timme. Även rödstjärt sågs igår.

Idag hade jag en 3-timmarsräkning från tornet som bjöd på bestämda 43 arter, trots flera obestämda (tex hus-/ladusvala) o troliga. Så 50 arter borde gå bra en dag med rätt väder (idag ruggigt med mest snöblandat regn o lätt regn). Totalt 69 arter är obsade i värnområdet i år.

Må gott
VuollerimMats
Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2005-05-08, 20:26


Hej!

Som Staffan har skrivit om nedan, har jag/vi varit ute en del i Piteå kommun idag söndag 8/5. Mest spännande var nog känslan av en RIKTIG kuststräcklokal som infann sig vid Renörsudden idag. Det känns verkligen som om både mängderna och avvikarna kan komma att siktas där under våren...

Dessutom kan poängteras de höga siffrorna av rastande änder i Bertnäsfjärden. Den lokalen blir bara bättre och bättre i takt med landhöjningen, och det går verkligen accelererande fort där nu för vart år.

Jag har lagt in dagens siffror på Svalan, i sedvanlig ordning./Lars.


Insänt av
söndag 2005-05-08, 19:19

Hej!

Var mellan 14.30-17.15 i Ersnäs/Alvikområdet inkl. Sörsundet, Måttsund.

Mycket mycket simnänder i området:

Bläsand; 627
Kricka; 611
Stjärtand; 150

Bland dessa 1 årthane. 1 par snatterand i sörsundet. Samt 2 silvertärnor.

Dessutom mycket dykänder. Dessa orkade jag inte räkna. Men jag kollade igenom både sim- och dykänder men fann inga avvikare idag. Även en del gråhake- och skäggdopping samt både små- och storlom.

Även 101 silltrutar. En av dessa var en 2k-fågel d v s fjolårsunge. Det är min första obs av den åldersklassen i länet. Även mycket skrattmås och gråtrut.

Möjligen rörde det sig den juvenila silltruten om en Heuglini då många av fjädrarna var juvenila/oruggade. Men jag fick inte se den tillräckligt länge för alla karaktärer.

Mattias Nordlund


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
söndag 2005-05-08, 19:01

Efter att snön upphört tog jag en längre runda ut på Bondön, Piteå skärgård. I mulet väder, snöbyar och initialt frisk NO-vind sträckte det trots allt en hel del. Bl a 30 DVÄRGMÅSAR mot norr, liksom 1 FISKTÄRNA och 14 SVÄRTOR. 2 TORDMULAR sträckt förbi på nära håll ca kl 10.45. RÖDSTJÄRT (hane) fanns på 2 lokaler.
Åkte sedan ut på Renörsudden, där Lars Sandberg redan fanns på plats. Han torde presentera de totala sträcksiffrorna därifrån, bl a ca 60 DVÄRGMÅSAR och 50-talet TÄRNOR mot norr (varav 2 säkert bestämda SILVERTÄRNOR, men främst FISK-).


Insänt av Herman Sundqvist <herman.sundqvist@sveaskog.se>
söndag 2005-05-08, 16:16

Mindre fågel i Älven vid Avan /N Sunderbyn idag - de måste ha smitit i går eftermiddag när vädret var bättre? Nåväl, ca 20 DVÄRGMÅSAR, 5 SKÄGGDOPPINGAR (mycket för att vara vid Avan), 8 STJÄRTÄNDER, 1 FISKGJUSE och 1 LADUSVALA syntes i alla fall. En hel del skrattmåsar låg ute på älven men ingen svarthuvad...

Det verkade kläckas en hel del insekter. Även sädesärlorna dansade likt dvärgmåsar över vattenytan och plockade vad det nu var.


Insänt av Jan Andersson
söndag 2005-05-08, 15:22

Ring- i Ö.Buddbyn!!!
Redan på morgonen hade Per N en RINGTRAST på sin gård i Ö Buddbyn.
Några timmar senare skakade Mats B fram ytterligare en i samma by!!( kan väl ev. vara samma individ).
Mats hade sedan vänligheten att ringa mig som därmed fick ett kommun-kryss. Fågeln som Mats såg var förmodligen en 2K hane, bara antydd bröstfläck, lite brunstänk i dräkten och ljusa kanter på täckarna.
Blöta hälsningar
Janne


Insänt av Patrik Bylund <paata_@hotmail.com>
söndag 2005-05-08, 15:15

3 STRIPGÅS sågs igår 7/5 vid Laukuluspa Naturcamping 17.45 av Björn Höök från Dalslands Ornitologiska förening.

Jag har ingen koll om det är ovanligt eller inte, så jag lovade att lägga upp det här.
Han poängterade att det var frågan om adulta och att det inte var hybrider.

/Patrik Bylund naturum Abisko


  « Föregående 20       Nästa 20 »