Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Sara Berg
måndag 2005-05-23, 09:53

Den bruna gladan sågs i LANSJÄRV... Ett d råkade följa med sist. Men det ska vara LANSJÄRV, 20/5

Ev finns det även foto på den, och filmsnutt.Måste bara se resultatet av det först.

/sara


Insänt av Thore Alm . Kalix
måndag 2005-05-23, 08:39

Svalor över kalla vatten....
Över Marahamnssundet( Kalix skärgård-14 km S Kalix)-på en sträcka av 300 m- flög under söndagen den 22 maj-ett stort antal backsvalor, hussvalor och ladusvalor tätt över vattenytan. Det var för mig ett ovanligt stort antal!

F.ö blåhakar under den gångna veckan i strandsnåren i Kalix skärgård.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray,se>
söndag 2005-05-22, 20:47

Hej!

Jag har, vilket numera kan anses vara en tradition, vistats på Rödkallen ett antal dagar i mitten av maj, närmare bestämt onsdag 18/5 - söndag 22/5. Första två dygnen var jag ensam skådare på ön; på fredag kväll anslöt Johan Gelting-Nyström, Essy Larsson och Marie Markström samt tre par från diverse delar av Sverige som samtliga också var fågelintresserade.

Det verkar nästan omöjligt att pricka rätt period på Rödkallen för att beskåda ett bra sjöfågelsträck. Varför blir det alltid västkomponent och/eller för höga vindhastigheter och därmed dåliga sträcksiffror på sjöfågel när jag är där? Min enda period på Kallen med övervägande ostvindar (maj 2003) stördes sträckspaningen långa perioder av regn och dimma, men trots mediokra sträcksiffror fick vi (Mattias Nordlund och undertecknad) då även se bredstjärtad labb och vitnäbbad islom.

I och med att det försiggått sträckskådning även vid Piteåkusten genom Lars Sandberg har vi kunnat jämföra artsammansättning och sträckantal. Jag tänker inte gå närmare in på vilka slutsatser man kan dra av det; dock kan man säga att sträcket längs Norrbottenskusten är mer komplicerat än vid Västerbottensdito p g a att skärgårdsöarna "stör" sträckförloppet; dessutom spelar storleken på västkomponenten en avsevärd roll exakt var i skärgården som den optimala platsen för sträckskådning ligger. Om sträcket vid ostvindar och bra väder vet vi ännu inget man kan i alla fall göra en kvalificerad gissning att det är bättre än vid västvindar. Jag har lagt in alla Rödkallenobsar, inklusive sträckobsar, på Svalan. Tag gärna del och jämför exv. med de betydligt bättre sträcksiffror man noterat de senaste dagarna i Västerbotten (http://picea.slu.se/fagel/strack/inrapporter/default.cfm).

Totalt inräknade vi 84 fågelarter på ön. Rekordet från 2003 lyder på 98 arter, och då lyckades vi med konststycket att missa både sjöorre och alfågel! Vi fann inga riktiga höjdare (lite otur eftersom Rödkallen tidigare alltid givit åtminstone någon subrarris närhelst man besökt ön). Av lite mer ovanliga eller udda arter kan nämnas BRUNAND, HORNUGGLA, TRETÅIG HACKSPETT (oskygg och exponeringsvillig), GÄRDSMYG och TÖRNSKATA.

Områdets häckfågelfauna är särpräglad och saknar motstycke norr om Mälardalen. Således obsades 4 par VITKINDAD GÅS (rekord för ön), flera par GRÅGÅS (minst 3 säkra häckningar i strandskog där sjögräs spolats upp av extremt högvatten i vintras och blivit till en oväntad (och lite olämplig) häckplats), 1 par BERGAND, 1 par STRANDSKATA, minst 5 revir MOSNÄPPA, närmare 10 par ROSKARL, 1 par LABB (som tillverkade labb-barn för fullt), en koloni om minst 130 SILLTRUTAR, 4 SKRÄNTÄRNOR, hela 5 SMÅTÄRNOR, TORMULAR i mängd (som häckar på Grillklippan men som ses daligen i tvåsiffriga antal från Kallen) samt en koloni om ca 40 TOBISGRISSLOR som häckar precis där man stiger iland på ön. Mycket glädjande har antalet sjöfåglar ökat betydligt de senaste två åren i och med minkarna som tidigare saboterat mängder av sjö- och vitfågelhäckningar försvunnit. Fortfarande finns KORP och KRÅKA på ön, men dessa predatorer känns som mer naturliga än den ursprungligen inplanterade minken.

Rastande tättingar förekom rätt sparsamt i och med det mest vackra vädret och sydvästvindar. Dock, natten till lördag kom ett kortvarigt regn som för ett dygn tryckte ned en hel del tättingar. Under lördagen fyrdubblades sålunda tillfälligt antalet BLÅHAKAR och LÖVSÅNGARE som mestadels hoppade omkring i vilken vindskyddad dunge man än besökte - verkligen läckert och något man bara får uppleva i den yttersta skärgården! Samtidigt anlände även GÖK, ÄRTSÅNGARE, GRÅ FLUGSNAPPARE till ön, så nog skedde ett påtagligt inflöde av tropikflyttare från söder och sydost.

Nog är Rödkallen en fantastisk, om än inte helt lättillgänglig ö. Ett besök där kan varmt rekommenderas!

Hälsningar från Essy, Marie, Johan och Andreas genom sistnämnde!


Insänt av Per Sandberg
söndag 2005-05-22, 20:24

Hej!

Tänkte nämna några för året tämligen tidiga eller t.o.m. mycket tidiga observationer i samband med arbete på tomten eller hundpromenad i närområdet, dvs i Sjulnäs i Piteå k:n:

Igår lördag hördes en GRÖNSÅNGARE såväl mitt på dan som på kvällen (min hund jublade då arten var ny för henne:-))
Idag på morgonen hördes de bekanta tonerna från en mycket tidig TRÄDGÅRDSSÅNGARE(!) och under eftermiddagen satt en TÖRNSÅNGARE och sjöng från toppen av den gigantiska rishög som jag dragit ihop.

Tropikflyttarna når oss,en efter en och jag kan bara säga: Välkomna!

-Per


Insänt av
söndag 2005-05-22, 19:36

Hej!

Har varit i svärföräldrarnas stuga i Alhamn från igår till lunch idag.

I snålblåsten har jag i a f lyckats se 18 svärta, 8 rastande storlom samt 2 sjöorre, 1 strandskata. En trolig havsörn var en ögonbrynshöjdare men blev obestämd.

Vid elvatiden på hemvägen i f m sågs 987 storskrakar, 40 småskrakar, 365 vigg samt 11 par + 1 hona(!!) BERGAND vid Sundet i Svartskatan.

Även en hane årta samt fem skräntärnor sågs. Det förefaller vara rena "feskekyrka" för fiskätande fågel i Sundet. Alla skräntärnorna lyckades fånga fisk vid första försöket!

Vid Vidmansvägen, Ersnäs var antalet ljungpipare nu ca 200 mot ca 230 igår. Häromdagen hade jag 274. Resan mot fjällen efter mellanlandning har startat.

Men med familjen i bilen hade jag inte tid att hitta någon ringand....

Vid 13-tiden åkte jag och kollade på Ulf Ps gulärla i G-stad. Ingen feldegg men en spännande avvikande Thunbergi blev det.

Som bonus fick jag och Tony Persson se en gulärla av Flava-modell.

Men när Uffe skulle kolla i min kikare lättade flocken! Uffe har sannerligen ingen blomjord i fickorna....Alfågel-dipp igår, flava idag.

Ringand i morgon.....

Mattias Nordlund


Insänt av Glenn Bark <glennbark@hotmail.com>
söndag 2005-05-22, 18:42

1 par SLAGUGGLA, häckning konst. Luleå kommun. //Glenn


Insänt av Rolf gustafsson
söndag 2005-05-22, 15:34

ÄRTSÅNGARE (2) och GRÖNSÅNGARE (1) vid LÖVSKATAGRUNDET, LULEÅ idag söndag 22.5 kl 14.10.


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
söndag 2005-05-22, 15:18

Information; I går morse upptäcktes en Gulärla trol. feldegg i en flock Nordliga Gulärlor, i dag återupptäcktes densamma, och då såg jag och Mattias Nordlund att det endast rör sig om en avvikand GULÄRLA, dock med svart på kinder och hjässa men avtagande färg i nacken mot den gröna ryggen. Riktiga feldegg har mera svart i nacken ned mot ryggen, tyvärr var ärlorna ganska rörliga, så det tog sin runda tid innan säkerhet kunde uppnås! Hälsar Ulf P Eriksson


Insänt av Lasse Härkönen, GÄLLIVARE <birdlover@telia.com>
söndag 2005-05-22, 14:30
Webbadress: http://www.rallarrosen.se

En tur till Sjöparken gav en del oväntat idag, Söndag. STÖRRE (3) och MINDRE (2) STRANDPIPARE, BERGLÄRKA (1), MOSNÄPPA (5), DRILLSNÄPPA(3), KÄRRSNÄPPA (1), BLÅHAKE (2), GULÄRLA (2) samt även lite dramatik, då en SPARVHÖK närapå slog en GRÖNBENA som chockad flög upp i en Tall och satte sej.

Ett lyckat besök får man nog säga - jag hittade tom igen mina solglasögon som ramlat av kepsen i fredags ;-)

Stort tack till Håkan Tyrén som kom dit och hjälpte till med artbestämning av ett par av arterna!Insänt av Caterine Nyström <cattis@pitea.se>
söndag 2005-05-22, 11:40

2 st, förmodligen ett par, Stripgäss. Finns just nu i Piteå, närmare bestämt vid golfbanan, Nötön, mellan ön Tvärun och Sleven.


Insänt av Ulf P Eriksson
söndag 2005-05-22, 09:09

Information : Ulf Tenbäck Boden noterade en GULHÄMPLING ad hane i Skogså utanför Boden under gårdagen vid 13 - tiden. Eftersök gjordes på platsen till ca 16. Men fågeln visade sig inte! Hälsar RRK genom Ulf P Eriksson (Sedd tidigare i Lu + To lpm) Tredje fyndet för länet första för landskapet.


Insänt av
lördag 2005-05-21, 20:49

Hej
På väg till Umeå så fick vi en intressant OBS på BRUN GLADA i Landsjärv. Detta skedda igår vid 18 tiden.
Det roliga var att sekunderna före skämtade vi om den bruna gladan som observers tildigare.
Sedan skrek vi stopp, för vi skådade en stor fågel med kluven stjärt.
Fågeln ville verkligen visa upp sig för oss, så vi hann skåda ett bra tag innan den flög vidare.
Monika och Sara
Insänt av Krister '
fredag 2005-05-20, 20:54

En kort kvällstur mellan 18.15-19.50 till Likskär. Lite blåsigt: 1 GRÅHAKEDOPPING, 5 MOSNÄPPOR, 3 KÄRRSNÄPPOR,ett 30-tal BRUSHANAR och 8 SKRÄNTÄRNOR.Hörde även några sena sträckande SÄDGÄSS. Högt vatten och lite änder. Dessutom ca 300 DVÄRGMÅSAR som låg på attnet men drog väg efter ett tag.


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.bodem.se>
fredag 2005-05-20, 20:30

Hej!
Minnesgoda läsare kanske kommer ihåg att jag skrev om ett hittat KOLTRAST-bo, med 3 ägg den 26 april. Hur gick det sen då, utsikterna att lyckas var väl inte de bästa!
Jo, det gick faktiskt bra, igår lämnade de tre ungarna boet, Jag har räknat ut att ruvningen måste ha startat omkring 23 april! Varför det bara blev tre ägg kan man ju undra över, men att de första äggen klarat nattkylan är mer underligt. Arten börjar ju inte ruva förrän hela kullen är lagd och vanligtvis läggs ett ägg per dygn. Vi har här i Boden haft minusgrader på nätterna i princip hela tiden sen äggläggningen startade och fram till för två dagar sedan. Ungarna var jämnstora som det normalt är i bon av tättingar, varför äggen bör ha varit utsatta för nattkyla från början.
Ja, hur som helst gick det ju bra och man kan ju undra hur många kullar detta föräldrapar hinner med denna sommar- kanske hela tre?
Har någon annan någon liknande erfarenhet av tidiga häckningar av arten?


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
fredag 2005-05-20, 20:05

Öjebytrafikanter! Se upp!

Så är det då dags för den årliga varningen för lågflygande BACKSVALOR vid kyrkogårdsmuren i Öjebyn. I morse kunde jag räkna till minst 15 som ivrigt flög mellan sina bon och fotbollsplanen andra sidan av gatan. Det gäller även för cyklister att passa sig, man kan bli påflugen.

Hälsningar Maiken
Öjebyn – Piteå Gamla StadInsänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
fredag 2005-05-20, 19:21

Tillägg möjl. Kejsarörn; Stjärten hölls ihop även när den cirklade, vad jag kunde se så hölls vingarna plana med vingspetsarna ngt. upplyftade (ej hängande) Hälsar Ulf P Eriksson som upplysning om nån mer får syn på fågeln. "Gick nästan in i väggen", när denna fågel dök upp, hjärncellerna gick på tomgång, men konstaterade att en dylik fågel hade jag aldrig sett förrän nu! Det ser man, man blir ALDRIG fullärd vad gäller fåglar och dess utseende.


Insänt av Anita Söderström <anita.soderstrom@alvsbyn.se>
fredag 2005-05-20, 16:26

Hej! Norra byn i Älvsbyn.
Väldigt många ljungpipare räknade 70st igår kväll ca 21.00 på ängarna kring vägkorset Piteå Luleå Vidsel. älsar Anita S.


Insänt av Sture sandberg <Utterman @ algonet.se>
fredag 2005-05-20, 16:20

Min första LÖVSÅNGARE för året gav mig hopp om varmare tider , när jag hämtade morgontidningarna på Ugglegatan i Piteå idag fre.20/5.


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
fredag 2005-05-20, 14:41

Ni som inte läser på Svalan, så kan jag meddela att kl 11:00-11:10 såg jag en Örn segla runt lite över Ersnäsfjärden för att sen sträcka åt SV , min bedömning är trol Kejsarörn. Men jag är inte 100% säker, tyvärr. Vingarna var liknande som på Kungsörn, översidan hade ett ljusbrunt V (likt brunglada),stjärten var relativt lång, på båda sidor om huvudet och i nacken vitt, i övrigt var fågeln mörk, (möjligen beroende på ljuset)inte någon halvmåne på stjärtens överida eller något vitt i övrigt, ja möjligen på halsen lite. Storleken är svår att se men efteråt dök en HAVSÖRN subad upp och den var kraftigare och större och mera kompakt. Ja där missade man kanske Kejsarörn nr 3. 1 1988 eller 1989 Skanör-Falsterbo, 2 2003 Öland. Den hade blivit mitt 300:ade NEDRANS! Hälsar Ulf P Eriksson i övrigt läs om obsarna på SVALAN!


Insänt av Jan-Olov Johansson
fredag 2005-05-20, 09:07

Pilatusgrundet utanför Mjölkudden i Luleå är fortfarande snötäckt, men SKRATTMÅSARNA förbereder årets häckning. GLUTTSNÄPPA och RÖDBENA födosöker längs fastlandsstranden, och ute i Lulefjärden blev det ett nytt "nästan-tomt-kryss" i form av 11 rastande SJÖORRAR.
/Jan-Olov J


  « Föregående 20       Nästa 20 »