Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Rolf Lahti <rolf.lahti@hem.utfors.se>
fredag 2005-05-27, 08:15

Lite smått och gott.
23/5 Luspebryggan: Bla 40 BERGAND, 200 SJÖORRE, ett par ALFÅGEL, ett par STJÄRTAND,7 SVARTHAKEDOPPING, 1 HAVSÖRN, 3 STRANDSKATOR, 1 GRÅ FLUG
Sjö vid vägen Mettä-Dokkas: 27 SMALNÄBBADE SIMSNÄPPOR, Kalixälven vid vägen några km syd om Tärendö: 85 SMALNÄBBADE. Rena invasionen när man även ser att andra sett massvis av dem.
Vasikkavuoma: två DVÄRGBECKASINER spelade, två hannar SALSKRAKE, tre SVARTSNÄPPA, >50 BRUSHANNAR brusade upp sig. GÖKEN ropade också.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2005-05-26, 23:05


Hej!

I morse, torsdag 26/5, var jag ute i Piteå kommun på premiärcykeltur för säsongen. Mellan 05:45- 07:00 gjorde jag mig en 20 km:s slinga i Öjebyn m.o. Noterbart var 1 ÄRTSÅNGARE vid Alfastiftelsen, 1 ORTOLANSPARV nära Bredviksberget, samt sammanlagt 2 TRÄDGÅRDSSÅNGARE och 3 BUSKSKVÄTTOR. Samtliga dessa fåglar sjöng.
Vid hemkomsten till Framnäsområdet noterade jag som hastigast 1 NÖTVÄCKA i en björk.

Senare på kvällen hade jag ett ärende i Bergsviken, Piteå kommun, och hörde då 1 sjungande ÄRTSÅNGARE från Yrkesvägen 12.

Hälsar gör Lars! (Som för övrigt börjar tycka riktigt illa om västvindarna... Här går man och väntar på BIÄTARE, och så verkar det snart mer troligt med ALKEKUNG eller LUNNEFÅGEL... I och för sig ett OK byte...!)


Insänt av
torsdag 2005-05-26, 13:25

Hej!

Undertecknad och Jan Henriksson var ute en sväng på f m

Några arter vi såg;

Ortolansparv samt 5 havsörnar vid Mörön

4 par bergand vid svartskatan

2 myrsnäppor i Kallax hamn

totalt sågs 16 mosnäppor. Småvadarna är på G

Mattias Nordlund


Insänt av Krister Jakobsson
torsdag 2005-05-26, 12:56

En cykeltur i morse till Gräsören men som vanligt börjar det blåsa så tidigt. Hörde 2 ÄRTSÅNGARE (1 hemma och 1 vid infarten till stallet), 1 GRANSÅNGARE och den första TRÄDGÅRDSSÅNGAREN vid Gräsören. 1 par SNATTERAND vid Kalvholmen och ytterligare en hane vid hamnen. En MINDRE HACKSPETT lät vid bron.


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@bredband.net>
onsdag 2005-05-25, 22:25

Hej
Har haft en slagugglefri kväll och bara varit ute och skådat för första gången på nästan en månad. Skönt!
Kvällen startade inte så bra, för på vägen till Ersnäs började det regna, och det regnade sedan i över en timme. Vid Alviksgården var det mest måsar och SÅNGSVANAR ca 90 styck, mest ungfåglar. Vid Mörön sjöng en ORTOLANSPARV fint i regnet, eljest var det magert med fåglar vid banken.
Vid Svartskatatornet var det hyfsat med fågel bl.a. BERGAND 4 par, KUSTSNÄPPA 1 ex., RÖDSTRUPIG PIPLÄRKA 1 ex., och en 5k HAVSÖRN som rörde sig lite framför tornet. Svalorna flög nära tornet och när jag hörde något skrapa till bakom mig trodde jag att det var en svala med det var en JORDUGGLA som höll på att landa på räcket på tornet. När jag vände mig om blev ugglan lika förskräckt som jag och drog iväg. Den höll till nära tornet och flög med ett vasstrå i klorna så det kanske blir häckning i närheten.
Sista stoppet blev i Kallax fiskehamn där DVÄRGMÅSARNA skränade i stort antal. Ett par ÅRTA landade med ett plask mitt framför mig samtidigt som tre SMALNÄBBADE SIMSNÄPPOR flög över. En hel del BRUSHANAR här liksom i Svartskatan.
En väldigt lyckad kväll trots regnet!


Insänt av Jan Eriksson
onsdag 2005-05-25, 21:32

Det fina vädret igårkväll(24/5), lockade många fågelintresserade till NOF Storavanskådning i Boden. Som mest var vi 22 personer på plats som kunde se bl.a. SVARTHAKEDOPPING, KRICKA, GRÄSAND, BLÄSAND, KNIPA, BRUN KÄRRHÖK, mm.

/Jan


Insänt av Urban Jacobs
onsdag 2005-05-25, 17:16

Farit mellan Kiruna och Karesuando idag. En himla massa fågel överallt. Flera blåhakar, grå flugsnappare,alfågel,sjöorre mm,mm. Det mest udda var nog den stora flocken smalnäbbad simsnäppa vid bron i Vittangi. Älven såg "lusig"ut på håll. Grovt räknat uppåt 200 st. I sjön inne i byn ca 50 st simsnäppor.


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2005-05-25, 15:49

Under den vackra gårdagskvällen stod jag en stund och tittade på en ruvande svan och en jorduggla som jagade mellan svanen och mig samtidigt som första rosenfinken förnöjde med sin hurtfriska vissling.
Porsnäsfjärden,c:a 350m från mitt hus.Insänt av Jan-Olov Johansson
onsdag 2005-05-25, 09:09

Morgontur till Hertsöfjärden. GRÅ FLUGSNAPPARE vid Lövskatagrundet blev nytt årskryss. Frrån en blåsig Gräsörenbro sågs en STRIPGÅS med två GRÅGÄSS. De drog snabbt iväg mot stålverket.
/Jan-Olov J


Insänt av
onsdag 2005-05-25, 08:53

Två stycken KUSTSNÄPPOR vid Svartskatatornet, Ersnäs nu på morgoenen. Dessutom drygt 500 fiskande STORSKRAKAR, c a 100 BRUSHANAR, 1 FISKGJUSE samt lite annat smått och gott.

Mats WIlliamson


Insänt av Krister Jakobsson
onsdag 2005-05-25, 07:55

En morgontur till Kallax i hopp om smalnäbbad men icke. Såg 2 SMÅTÄRNOR, MOSNÄPPA, ca 20 KÄRRSNÄPPOR, 2 SKEDÄNDER och hörde årets första 2 GÖKAR på Kallaxheden.


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
tisdag 2005-05-24, 23:50

Efter regn kommer sol!
Därför gjorde vi en kvällstur till Harrbäcksfjärden. Att det sedan blev lite dimma gjorde att det tidvis blev trolsk stämning.

I kvällssolen var SVARTHAKEDOPPINGARNA om möjligt grannare än vanligt. Flera SVÄRTOR och ALFÅGEL samt en ensam SJÖORRE gjorde inte tillvaron sämre.

Plötsligt får vi se en flock små fåglar lyfta från vattnet – långt borta. Flocken hålls samman och flyger av och an, går ner på vattnet och upp i luften igen. Det hela slutar med att de försvinner. Vi såg klart att de var små – mindre än DVÄRGMÅSARNA.

För att försöka få våra aningar bekräftade omgrupperade vi oss då ut mot Hyndan. Det första som där kom i tubarna var BERGAND, men långt borta såg vi de små pippina på vattnet. I familjens bästa tub kunde vi dock se att det helt klart var SMALNÄBBADE SIMSNÄPPOR – minst 230 st. Sanslöst läckra var de trots att de inte höll sig kvar på samma ställe utan flyttade då och då.

Så kan det gå när vi bara skall göra en liten kort snabbtur. Trots den korta bilresan hade vi plötsligt varit borta flera timmar.

Förteckning på de ÖVRIGA ARTER vi såg ser Du på ”Svalan, fågelrapporter” titta till vänster på skärmen och klicka sedan på ”färska obsar från Norrbotten”.

Hälsningar
Maiken & Tryggve
Öjebyn – Piteå Gamla Stad


Insänt av Jouni Ylipekkala <jouni.ylipekkala@telia.com>
tisdag 2005-05-24, 21:47

Det har skrivits om DVÄRGMÅS under de senaste veckorna. Några har undrat vart försvinner de stora flockar dvärgmåsar, det kan jag inte svara på men det observeras stora mängder dvärgmåsar även i Haparanda-Torneä-Kemi trakten trots att kolonierna är relativt småa. Den 19. maj hade det setts ca 1500(!!) dvärgmåsar i Kemi, 25 km Ö om Haparanda. // Jouni


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@bredband.net>
tisdag 2005-05-24, 21:30

Hej
Har varit i SLAGUGGLE-skogen i kväll igen. Tord Söderman och jag var till en häckning väster om Ersnäs. Det var i en holk som stått tom i 14 år, så man ska kolla alla holkar fastän det inte brukar vara häckning.
Honan lät sig villigt lyftas ur holken och det visade sig att hon häckat i en holk 600 meter därifrån 2001 och 2002. Var hon varit 2003 och 2004 vet vi inte. Hon ringmärktes som pull på Hertsön 1998 ca 3,5 mil därifrån. Hon hade tre ungar som vi ringmärkte.
Nu har vi i år ringmärkt 49 ungar och en hona. 10 honor har kontrollerats som häckande och 6 har vi inte lyckats fånga (ännu). Nu blir det paus ett tag tills äggen i de återstående två holkarna hunnit kläckas.


Insänt av Lasse H, Rallarrosen, GÄLLIVARE <rallarrosen@telia.com>
tisdag 2005-05-24, 18:49
Webbadress: http://www.rallarrosen.se

En TURKDUVA observerades av Stigge L vid hans fågelbord på Morgonen och även senare på em. Bilder finns på hemsidan.


Insänt av Krister Jakobsson
tisdag 2005-05-24, 14:08

SMÅTÄRNAN har anlänt till Gräsören. Den höll i går kväll till vid sandreveln längst ut där den jagade för fullt.Såg även ett par SNATTERAND och SKEDAND vid Köpmanholmen i går kväll. Vid Notviken låg en SALSKRAKhona. Hörde idag min första ÄRTSÅNGARE vid koloniområdet på Hertsön.


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
tisdag 2005-05-24, 13:33

Hej!
Två honor och en hane av FJÄLLPIPARE rastade på fm. vid "Gulhämplings-lokalen", dvs. Skogså, N Boden.
3 ex sågs ju av Ulf E på samma lokal den 12 maj, men kan det vara samma individer- jag tvivlar!


Insänt av Rolf Gustafsson
tisdag 2005-05-24, 12:21

TORNSEGLARE 2 ex, Örnäset C. Måndag 23.5.


Insänt av
tisdag 2005-05-24, 11:44

Hej!

Var ute mellan 05-08.30.

Vid Svartskatan låg 8 par bergand bland ett par hundra knipor och vigg.

Storskrakarna hade flyttat vidare. Men en subad havsörn gjorde sitt bästa för att fånga en av de kvarvarande, dock var utfallet av jakten ej till örnens belåtenhet...

Även 2 jordugglor sågs jagandes i området.

Vid Kallaxfjärden gjordes, med mina värderingar, de senaste årens absolut roligaste fågelobservation.

rån kallax hamn sågs en myggsvärm fåglar liggande på vattenytan mot Lulnäsudden.

Det var bara att åka dit och konstatera att misstankarna stämde. SMALNÄBBADE SIMSNÄPPOR. Efter 5-6 genomgångar av flocken kom jag fram till siffran 232!

Det är många år sedan min senaste obs av arten i kustlandet. De genomförde en oerhört läcker uppvisning på mycket behagligt tubavstånd.

Flocken bestod av drygt 75% honor.

Snacka om jämställdhet...

Mattias Nordlund


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@bredband.net>
måndag 2005-05-23, 22:33

Hej
Har varit ute i SLAGUGGLE-skogen både igår och i kväll, till sex häckningar.
Igår var vi (Mikael Ågren + Helena) i området Alvik - Klöverträsk och i kväll i Björsby - Ängesbyområdet (med Roger Ripa, numera utrustad med skyddshjälm med visir).
Tiden för äggläggning varierar mycket i år. I en holk var det fortfarande ägg och i en annan var ungarna ca 24-26 dagar gamla. För det mesta är det fyra ungar i kullarna vilket är mycket. Vi märkte 16 ungar.

Av dessa sex häckningar var det gamla bekanta honor i tre av dom. I en holk kunde vi inte fånga honan.
I en nyuppsatt holk i Ängesbyn häckade en hona som vi ringmärkte som bounge 2001 i Björsbyn lite drygt en mil bort. Var hon hållit hus sedan dess vet vi inget om. Lite lustigt var det eftersom i det reviret i Björsbyn var det en ny hona i år som jag tidigare skrivit om som redan var märkt, fast av Ove Stefansson.
Vi har nu hittat 17 häckningar totalt i Projekt Slaguggla och som det verkar blir det årets resultat, vilket är mycket bra, fast inte lika mycket som i fjol då vi hittade 19 häckningar.


  « Föregående 20       Nästa 20 »