Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Jörgen Ek <jorgenek@gmail.com>
lördag 2013-10-26, 11:59

Vitryggig hackspett i Kiruna?
Jag är visserligen novis när det gäller fåglar, men är 97% säker på att det satt en Vitryggig hackspett på en tall 5m utanför vårat fönster idag 26 oktober 2013. Flög vidare och satte sig på vedboden, 3m från fönstret.

Vad jag kan se av information på "nätet" är arten extremt ovanlig.

Har ni, som är vana "skådare" hört talas om att den synts så här långt norrut?Insänt av Maria Müller <maria-muller@live.se>
onsdag 2013-10-23, 22:14

Intensiv aktivitet kring fågelmatningen med fräscha solrosfrön och svålfritt späck. För första gången har vi sett några pilfinkar. Övriga arter är bl.a. gråspett, nötskrika och sibirisk nötkråka. Idag, onsdag var gräsmattan full av trastar, bl.a. ett par koltrastar och ett flertal dubbeltrastar
Hälsningar från Musorudden, Mulön


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
måndag 2013-10-21, 18:31

En envis koltrast har senaste dagarna uppehållit sig i trädgården eller hos grannarna i kvarteret (Bensbyn / Luleå). Alltid roligt med lite artvariation så här på förvintern.


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
söndag 2013-10-20, 10:18

Igår kollade vi en Smalnäbbad nötkråka som märktes på Bodens södra skjutfält den 30/11-02 som 1K fågel. Den är alltså 12 år gammal idag.


Insänt av Marie-Louice Jonsson <mise_j@hotmail.com>
torsdag 2013-10-17, 11:11

Två helger i rad har jag haft besök av nötväckor i min stuga i Myrheden, Västerbotten
Hoppas de kommer tillbaka i helgen också


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation
torsdag 2013-10-10, 22:21

Torsdagen den 10 oktober 2013

Idag var det nedmontering och stänging av stationen som gällde. Eftersom det regnade så intensivt nästan hela dagen igår drog vi upp de sista näten så de kunde torka i vinden medan vi plockade undan nätstolpar och linor. Men fåglarna var inte inne på samma linje. Bland buskar och träd flög stjärtmesar, gråsiskor samt sidensvansar och bara längtade efter att få en ring de också. Det fick de. Totalt märktes 50 fåglar fram till kl 10, 27 STJÄRTMESAR, 11 GRÅSISKOR samt några BLÅMESAR, DOMHERRAR och RÖDHAKAR. 9 olika arter fick vi ihop. Solen sken och det blev en riktigt fin sista dag för säsongen. Vi hann sitta i hamnen en kort stund och se ut över havet och vågorna innan Rune kom i rasande fart från Sangis. En bortflugen RINGTRAST och GULSPARV till trots, vi känner oss nöjda med vistelsen på ön med alla vackra höstfärger, kolmörker och kalla klara nätter med starkt lysande stjärnor och t o m ett norrsken som fick oss alla tre att stiga upp mitt i natten för att bara titta. Imorgon ska vi göra en summering av märkningen och snart laddar vi batterierna för 2014 års säsong. Det gör väl ni andra också?

Inger, Ulf och Dan


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation
onsdag 2013-10-09, 17:55

Onsdagen 9 oktober 2013

Nej, regnet hade inte upphört. Det strilade och strilade samtidigt som dimman låg tät. Framåt tio-tiden trotsade vi vädret och gick ut på udden för att påbörja nedmonteringen. Inte optimalt i regnväder men för att vi ska hinna till imorgon har vi inget val. Ff a hissen kräver lite extra krafter. Vi satte upp alla nät så de fick torka någorlunda i vinden, en GRÖNFINK och en JÄRNSPARV blev dagens skörd. Dagens stora händelse utspelade sig i nät nio. Ulf hade spanat in en RINGTRAST som .satt och spanade vid nät åtta och plötsligt låg den på rygg i nät nio när Ulf passerade med famnen full av nätpinnar. Ulf ropade efter påse och både Inger och Dan kom springande. En RINGTRAST! Med gemensamma krafter hölls våden igen så inte fågeln skulle hinna rymma, men det var precis just det den gjorde. Mitt framför våra händer och ögon! Det var ett hål i nätet. En ung hanne flög glatt iväg mellan björkarna medan vi snopna stod kvar. Ett livskryss för Dan och ett Sandskärkryss för Inger och Ulf är ju inte helt fel. Vi tre-tiden var hälften av näten nedplockade och vi begav oss hemåt för en sen lunch. Dan gav sig ut för lingonplockning medan Inger och Ulf startade projekt storstädning. Elverket puttrar idag med, nu är det lite ström kvar i batterierna. Vi torkar kläder och samlar krafter inför avslutningen imorgon.
Inger, Ulf och DanInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation
tisdag 2013-10-08, 21:46

Tisdagen den 8 oktober 2013

En fin morgon igen, med en härlig soluppgång. Alla näten uppe eftersom vindstyrkan var obefintlig. Fåglarna hamnade i näten i en strid men jämn ström. Fram till kl nio när vi skulle fika. Då kom ett ordentligt gäng GRÅSISKOR. Sen kom STJÄRTMESARNA och SIDENSVANSARNA, bland lite annat smått och gott. Totalt märktes idag 112 fåglar av 15 arter. 51 GRÅSISKOR, 17 STJÄRTMESAR och 7 SIDENSVANSAR. SÄVSPARVAR och BLÅMESAR är det också gott om. Det var när dimman drog fram över udden som de flesta fåglarna tyckte det var dags att landa i näten. Nedmonteringen började efter stängning eftersom hemresa är aviserad till torsdag. En DUHÖK obsades trots dimman som gjorde övrig skådning i stort sett omöjlig. Istället sparade vi krafterna till att elda igång bastun för en kvällstvagning. Vi startade elverket som inte ville ladda några batterier. Tur att Kaj var i faggorna för han konstaterade att en säkring gått och fixade en provisorisk lagning som klarade att ge oss lite ström i stugan. Efter en sen middag laddar vi nu våra egna batterier inför morgondagen och hoppas att regnet ,som just nu smattrar mot rutan, har upphört till dess.
Inger, Ulf och DanInsänt av Siv Wiklund <vassunda@glocalnet.net>
tisdag 2013-10-08, 18:47

Idag har jag varit och köpt höstens första fågelfröpåse. Detta efter att en Nötskrika gjort en elegant inflygning mot fågelbordet, landat snyggt på "pinnen" utanför och sedan besviket (?) konstaterat att matbordet var tomt. Innan den flög vidare vände den sig mot mig, där jag satt vid fönstret, och gav mig en "menande" blick.
Som tack för den uppvisningen åkte jag till ÖB, och se nu är middan serverad!


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation
måndag 2013-10-07, 20:40

Måndagen den 7 oktober 2013

Återigen en härlig höstdag. Solen sken och det blåste inte mer än att vi kunde sätta upp samtliga 32 nät. Lite för bra väder tydligen för morgonen var lugn. Det var nästan tyst bland buskar och träd. Den lågt stående solen gör att näten syns väldigt väl och de nät som gav mest fågel var de som stod i skugga. Framåt 11-tiden började det strömma in GRÅSISKOR och STJÄRTMESAR. Det verkar som om dagens fåglar anlänt till ön under morgonen, de har nästan inget fett och inga återfynd görs. Det är lite konstigt med tanke på hur många siskor som märkts. Vi hade besök av en BLÅMES märkt i Finland. En GRÖNFINK, några SIDENSVANSAR, ett par SNÖSISKOR, TALGOXE och JÄRNSPARV gav lite variation i arbetet. Naturligtvis kom det två flockar med GRÅSISKOR strax efter 12 när vi höll på att stänga. Totalt fick vi ihop 105 nymärkningar (av 10 arter), 64 GRÅSISKOR och 19 STJÄRTMESAR i topp. HAVSÖRNEN fortsätter att besöka oss och även idag såg vi LADUSVALOR ovanför ringmärkarboden. Fortsatt många SIDENSVANSAR i farten, idag märkte vi 6, men det blir säkert fler innan stängning. Det blir en tidig kväll så vi är pigga och glada när vi ska ta emot morgondagens ”nykomlingar”.
Inger, Ulf och DanInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation
söndag 2013-10-06, 20:14


Vinden visade sig inte vara så hård som vi trodde igår. Alla nät utom de allra yttersta på udden kunde öppnas. Det var STJÄRTMESARNA som inledde morgonen. Sen kom naturligtvis GRÅSISKORNA i mängd. 15 RINGDUVOR väckte oss när vi hade som minst fågel. Sedan underhöll oss en SPARVHÖKSHANNE i sin jakt på småfåglar. Två LADUSVALOR har tydligen stannat kvar på ön när kompisarna gav sig av. De jagade i luften – men efter vad? Några GRÅGÄSS flög också över udden. Solen höll sig borta idag, kanske därför det blev lite mer fågel än tidigare dagar. När vi skulle stänga sista nätet satt det 23 GRÅSISKOR och väntade på oss. Totalt märktes idag 75 fåglar (av 9 arter), varav 39 GRÅSISKOR. I övrigt var det mest BLÅMESAR OCH STJÄRTMESAR. Endast tre kontroller. Problemet med älgarna kvarstår. Tydligen har vi nu på Sandskär älgar som aldrig blivit jagade och som inte uppfattar människan som ett hot. Inger fick avbryta sin runda då tre älgar hade parkerat vid A3 och blockerade stigen. Trots höga rop och viftningar så tittade de bara förnärmat på henne. Vinden tilltog igen strax efter lunch och vid fem-tiden började det regna. Dan gick ut en sväng för att spana efter den TRETÅIGA HACKSPETTEN som han råkat på tidigare. Med lyckat resultat även denna gång. Inger passade på att laga några fågelpåsar som inte vill ”hålla tätt”. Nu är vi åter ensamma på ön och mörkret har lagt sig men det är fortfarande varmt ute,över 9 grader och det duggar lätt.
Inger, Ulf och DanInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation
lördag 2013-10-05, 20:04

Lördagen den 5 oktober 2013

Mycket riktigt, det blåste hårt på morgonen. När det ljusnat gick vi ut på udden och knöt några extra snören kring näten. Sen tömde vi burarna på löv, de flög iväg så bra i vinden. Åter i byn ägnade vi förmiddagen åt att inventera förrådet, administration och korrekturläsa märkning samt få oss lite andlig spis i form av litteratur. Den lekamliga spisen bestod av stekt palt. Dan tog en tur till Nordudden innan regnet kom. Finnarna är fortfarande kvar, mot sin vilja, och fick en färsk väderleksrapport av oss. Det fortsätter att blåsa (har ökat nu ikväll) men vi hoppas kunna öppna åtminstone några nät under morgondagen. Vattnet har stigit 30 cm på bara ett dygn så nu börjar det vara lerigt under näten.
Inger, Ulf och DanInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation
fredag 2013-10-04, 18:10

Fredagen den 4 oktober 2013

Fortfarande varmt och idag var det rätt blåsigt. Vi kunde inte ha uppe de nät som ligger ytterst på udden. Med lågt stående sol och vind rakt på näten var det inte svårt för fåglarna att undvika dem. Vilket resulterade i tämligen blygsamma 18 fåglar på sex timmar. Tre kontroller. Förutom SISKOR och MESAR fick vi en STÖRRE HACKSPETT och Ulf kom gladeligen från nät 9 med en DUBBELTRAST (troligen säsongens första). HAVSÖRNEN seglade över ringmärkarboden och SÅNGSVANARNA sjöng ute på Pauhu. SIDENSVANSARNA fortsätter att följa oss på för dem lämpligt avstånd. Vi hade gott om ork när vi kom tillbaka så det blev vedklyvning och uppeldning av bastun senare på eftermiddagen. Lingonen från igår kokades till sylt så nu kan Dan ta Sandskärsylt med sig till Birmingham. I byn sitter tre fiskare från Finland inblåsta, det ska visst blåsa ända upp mot 15 m/s inatt. Vi får hoppas att något alternativnät ligger någorlunda i lä imorgon.

Inger, Ulf och DanInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation
torsdag 2013-10-03, 20:09

Torsdagen den 3 oktober 2013

Det var åtta grader redan kl 05.00 så vi förstod att det skulle bli en varm dag. Mycket riktigt, svag vind och som mest hela 13 grader. Och sol förstås. Inget bra fågelväder kan vi konstatera. Vi hann t o m börja inventera ringlagret mellan nätrundorna. Det blev totalt 32 fåglar av 8 arter. STJÄRMESARNA (12) dominerade, sen kom GRÅSISKA (6) och TALGOXE (5). Inga kontroller förutom de vi redan märkt under dagen, så plocka fick vi men utan resultat i protokollet. SPARVHÖKEN, med sällskap syntes på udden idag men VARFÅGELN höll sig som tur var undan. Mestågen håller tidtabellen vilket inte SIDENSVANSARNA gjorde idag för de dök upp när vi var på väg tillbaka till byn. Brandkåren från Haparanda spikar på sin stuga så helt ensamma är vi inte. Idag blev det lite skådning med klent resultat, mat och städning och snart godnatt.
Inger, Ulf och DanInsänt av Ulf P Eriksson
torsdag 2013-10-03, 16:55

GISSA NORRBOTTENS NYA ART: Den som gissat på EKSÅNGARE ligger bra till efter att Jan Bergström som det verkar noterat en dylik på Altappen häromdan! //MvH Ulf P Eriksson (som ej tippat något alls) Det är ju inte heller säkert att fågeln blir godkänd av RRK-RK , men många sådana har inte noterats i vårt avlånga land!


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation
onsdag 2013-10-02, 20:20

Rättning: 32 nät ska det vara och kan även tilläggas fåglar av 9 arter. Endast två kontroller (som inte var dagens märkningar).


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation
onsdag 2013-10-02, 20:12

Onsdagen den 2 oktober 2013

Igår morse möttes vi av nät övertäckta med frost, idag var de blöta av gårdagskvällens regn. De torkade fort i vinden och det var hela åtta grader varmt. En härlig morgon och förmiddag. Nästan utan fågel tyvärr. Vi hade mer löv än fåglar i näten. Helt plötsligt lossnade det och en flock GRÅSISKOR flög in i nät 3. Sen kom ett gäng BLÅMES i hissen samtidigt som fler GRÅSISKOR fångades. Totalt blev det 55 fåglar idag. Inte så mycket på 28 nät men vi känner oss nöjda ändå. Inte minst med tanke på vår nästan sista fågel, en SPARVHÖK som försökte fånga fågel i näthissen men gick själv i fällan. Dagens ”klo” kan man säga... Även en VARFÅGEL som lurat kring nätplats fem hela förmiddagen ringades. Totalt blev det 37 GRÅSISKOR som varvades med BLÅMESAR och fyra fina STJÄRTMESAR. En HAVSÖRN flög över udden och naturligtvis träffade vi även några älgar idag. De är väldigt närgångna och orädda just nu. Efter en sen lunch blev det lingonplockning och sedan lite läsning och vila innan middag och inläggning av data.
Inger, Ulf och DanInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation
tisdag 2013-10-01, 20:17

Tisdagen den 1 oktober 2013

Första morgonen temperaturen gick under nollstrecket. Kallt och klart. Det blev en kylig och lugn förmiddag på udden, trots att vi hade alla nät uppe. Solen sken från en nästan klarblå himmel och vädret var nog aningen för bra för att fåglarna skulle stanna på ön. I maj märktes årets första sidensvans på Sandskär, idag märktes den andra och sen kom 13 till. Kul! Bakom A1:an stod en ilsken älgko och övervakade vårt arbete. Hon ville verkligen inte flytta på sig... Det blev en mager skörd idag, endast 37 märkta av 11 arter. Sidensvans toppade så klart med 14, i övrigt var det gråsiska och blåmes som dominerade. Endast fem kontroller idag. Det är förvånansvärt tyst i buskarna, blåmesar, talgoxar och gråsiskor, förutom alla sidensvansar som flockas i rönnarna. Framåt eftermiddagen tilltog blåsten. Dan gav sig ut på en tur i skogarna och i stugan bakades bröd och administrerades. I skrivande stund uppgår vinden till ca 9 m/s, från SV och vi har startat elverket trots att solen sken fram till nedgång. Och nu börjar det regna också. Tur att vi får vara inomhus. Tror vi plockar fram lite fruktsallad och grädde och frossar innan läggdags.
Inger, Ulf och DanInsänt av Joachim Grohp
tisdag 2013-10-01, 19:09

Eftersom ingen svarat på Ulfs och Ingers fråga så......Vitgumpad buskskvätta heter Siberian Stonechat på engelska.


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation
måndag 2013-09-30, 21:57

Måndagen den 30 september 2013

Morgonen var kall och klar och vi kunde gå ut till udden i god tid för öppning. Svaga vindar från nord. Idag blev fångsten bättre än igår, totalt 74 märkta av 11 arter. 30 GRÅSISKOR och 17 SÄVSPARVAR toppade listan. En fågel är vi något osäkra på – en, som i jämförelse med en ÄNPIP som fångades samtidigt, avvek väsentligt. Vi återkommer till denna fågel senare. Det lutar mot en RÖDSTRUPIG PIPLÄRKA. Vi kontrollerade totalt 12 fåglar. Solen tittade fram på förmiddagen och det blev riktigt behagligt även inne i bodan. Vi har en SPARVHÖK som oroar vid nätplats 5. SIDENSVANSARNA samlas nu i rönnarna men vill inte riktigt fastna i näten. I byn syntes minst 70 ex när vi återvände kring 14-tiden. Förhoppningsvis ger de sig av mot udden, men tyvärr finns det lite rönnbär där. Mudderverket som var här igår har lämnat oss och begett sig mot Malören. Hoppas vi slipper ljudet från dem i fortsättningen. Efter en välförtjänt bastu ägnade vi resten av kvällen åt administration och att fingranska bilderna på vår ”okända” fågel.
Inger, Ulf och Dan  « Föregående 20       Nästa 20 »