Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation
söndag 2013-10-06, 20:14


Vinden visade sig inte vara så hård som vi trodde igår. Alla nät utom de allra yttersta på udden kunde öppnas. Det var STJÄRTMESARNA som inledde morgonen. Sen kom naturligtvis GRÅSISKORNA i mängd. 15 RINGDUVOR väckte oss när vi hade som minst fågel. Sedan underhöll oss en SPARVHÖKSHANNE i sin jakt på småfåglar. Två LADUSVALOR har tydligen stannat kvar på ön när kompisarna gav sig av. De jagade i luften – men efter vad? Några GRÅGÄSS flög också över udden. Solen höll sig borta idag, kanske därför det blev lite mer fågel än tidigare dagar. När vi skulle stänga sista nätet satt det 23 GRÅSISKOR och väntade på oss. Totalt märktes idag 75 fåglar (av 9 arter), varav 39 GRÅSISKOR. I övrigt var det mest BLÅMESAR OCH STJÄRTMESAR. Endast tre kontroller. Problemet med älgarna kvarstår. Tydligen har vi nu på Sandskär älgar som aldrig blivit jagade och som inte uppfattar människan som ett hot. Inger fick avbryta sin runda då tre älgar hade parkerat vid A3 och blockerade stigen. Trots höga rop och viftningar så tittade de bara förnärmat på henne. Vinden tilltog igen strax efter lunch och vid fem-tiden började det regna. Dan gick ut en sväng för att spana efter den TRETÅIGA HACKSPETTEN som han råkat på tidigare. Med lyckat resultat även denna gång. Inger passade på att laga några fågelpåsar som inte vill ”hålla tätt”. Nu är vi åter ensamma på ön och mörkret har lagt sig men det är fortfarande varmt ute,över 9 grader och det duggar lätt.
Inger, Ulf och DanInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation
lördag 2013-10-05, 20:04

Lördagen den 5 oktober 2013

Mycket riktigt, det blåste hårt på morgonen. När det ljusnat gick vi ut på udden och knöt några extra snören kring näten. Sen tömde vi burarna på löv, de flög iväg så bra i vinden. Åter i byn ägnade vi förmiddagen åt att inventera förrådet, administration och korrekturläsa märkning samt få oss lite andlig spis i form av litteratur. Den lekamliga spisen bestod av stekt palt. Dan tog en tur till Nordudden innan regnet kom. Finnarna är fortfarande kvar, mot sin vilja, och fick en färsk väderleksrapport av oss. Det fortsätter att blåsa (har ökat nu ikväll) men vi hoppas kunna öppna åtminstone några nät under morgondagen. Vattnet har stigit 30 cm på bara ett dygn så nu börjar det vara lerigt under näten.
Inger, Ulf och DanInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation
fredag 2013-10-04, 18:10

Fredagen den 4 oktober 2013

Fortfarande varmt och idag var det rätt blåsigt. Vi kunde inte ha uppe de nät som ligger ytterst på udden. Med lågt stående sol och vind rakt på näten var det inte svårt för fåglarna att undvika dem. Vilket resulterade i tämligen blygsamma 18 fåglar på sex timmar. Tre kontroller. Förutom SISKOR och MESAR fick vi en STÖRRE HACKSPETT och Ulf kom gladeligen från nät 9 med en DUBBELTRAST (troligen säsongens första). HAVSÖRNEN seglade över ringmärkarboden och SÅNGSVANARNA sjöng ute på Pauhu. SIDENSVANSARNA fortsätter att följa oss på för dem lämpligt avstånd. Vi hade gott om ork när vi kom tillbaka så det blev vedklyvning och uppeldning av bastun senare på eftermiddagen. Lingonen från igår kokades till sylt så nu kan Dan ta Sandskärsylt med sig till Birmingham. I byn sitter tre fiskare från Finland inblåsta, det ska visst blåsa ända upp mot 15 m/s inatt. Vi får hoppas att något alternativnät ligger någorlunda i lä imorgon.

Inger, Ulf och DanInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation
torsdag 2013-10-03, 20:09

Torsdagen den 3 oktober 2013

Det var åtta grader redan kl 05.00 så vi förstod att det skulle bli en varm dag. Mycket riktigt, svag vind och som mest hela 13 grader. Och sol förstås. Inget bra fågelväder kan vi konstatera. Vi hann t o m börja inventera ringlagret mellan nätrundorna. Det blev totalt 32 fåglar av 8 arter. STJÄRMESARNA (12) dominerade, sen kom GRÅSISKA (6) och TALGOXE (5). Inga kontroller förutom de vi redan märkt under dagen, så plocka fick vi men utan resultat i protokollet. SPARVHÖKEN, med sällskap syntes på udden idag men VARFÅGELN höll sig som tur var undan. Mestågen håller tidtabellen vilket inte SIDENSVANSARNA gjorde idag för de dök upp när vi var på väg tillbaka till byn. Brandkåren från Haparanda spikar på sin stuga så helt ensamma är vi inte. Idag blev det lite skådning med klent resultat, mat och städning och snart godnatt.
Inger, Ulf och DanInsänt av Ulf P Eriksson
torsdag 2013-10-03, 16:55

GISSA NORRBOTTENS NYA ART: Den som gissat på EKSÅNGARE ligger bra till efter att Jan Bergström som det verkar noterat en dylik på Altappen häromdan! //MvH Ulf P Eriksson (som ej tippat något alls) Det är ju inte heller säkert att fågeln blir godkänd av RRK-RK , men många sådana har inte noterats i vårt avlånga land!


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation
onsdag 2013-10-02, 20:20

Rättning: 32 nät ska det vara och kan även tilläggas fåglar av 9 arter. Endast två kontroller (som inte var dagens märkningar).


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation
onsdag 2013-10-02, 20:12

Onsdagen den 2 oktober 2013

Igår morse möttes vi av nät övertäckta med frost, idag var de blöta av gårdagskvällens regn. De torkade fort i vinden och det var hela åtta grader varmt. En härlig morgon och förmiddag. Nästan utan fågel tyvärr. Vi hade mer löv än fåglar i näten. Helt plötsligt lossnade det och en flock GRÅSISKOR flög in i nät 3. Sen kom ett gäng BLÅMES i hissen samtidigt som fler GRÅSISKOR fångades. Totalt blev det 55 fåglar idag. Inte så mycket på 28 nät men vi känner oss nöjda ändå. Inte minst med tanke på vår nästan sista fågel, en SPARVHÖK som försökte fånga fågel i näthissen men gick själv i fällan. Dagens ”klo” kan man säga... Även en VARFÅGEL som lurat kring nätplats fem hela förmiddagen ringades. Totalt blev det 37 GRÅSISKOR som varvades med BLÅMESAR och fyra fina STJÄRTMESAR. En HAVSÖRN flög över udden och naturligtvis träffade vi även några älgar idag. De är väldigt närgångna och orädda just nu. Efter en sen lunch blev det lingonplockning och sedan lite läsning och vila innan middag och inläggning av data.
Inger, Ulf och DanInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation
tisdag 2013-10-01, 20:17

Tisdagen den 1 oktober 2013

Första morgonen temperaturen gick under nollstrecket. Kallt och klart. Det blev en kylig och lugn förmiddag på udden, trots att vi hade alla nät uppe. Solen sken från en nästan klarblå himmel och vädret var nog aningen för bra för att fåglarna skulle stanna på ön. I maj märktes årets första sidensvans på Sandskär, idag märktes den andra och sen kom 13 till. Kul! Bakom A1:an stod en ilsken älgko och övervakade vårt arbete. Hon ville verkligen inte flytta på sig... Det blev en mager skörd idag, endast 37 märkta av 11 arter. Sidensvans toppade så klart med 14, i övrigt var det gråsiska och blåmes som dominerade. Endast fem kontroller idag. Det är förvånansvärt tyst i buskarna, blåmesar, talgoxar och gråsiskor, förutom alla sidensvansar som flockas i rönnarna. Framåt eftermiddagen tilltog blåsten. Dan gav sig ut på en tur i skogarna och i stugan bakades bröd och administrerades. I skrivande stund uppgår vinden till ca 9 m/s, från SV och vi har startat elverket trots att solen sken fram till nedgång. Och nu börjar det regna också. Tur att vi får vara inomhus. Tror vi plockar fram lite fruktsallad och grädde och frossar innan läggdags.
Inger, Ulf och DanInsänt av Joachim Grohp
tisdag 2013-10-01, 19:09

Eftersom ingen svarat på Ulfs och Ingers fråga så......Vitgumpad buskskvätta heter Siberian Stonechat på engelska.


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation
måndag 2013-09-30, 21:57

Måndagen den 30 september 2013

Morgonen var kall och klar och vi kunde gå ut till udden i god tid för öppning. Svaga vindar från nord. Idag blev fångsten bättre än igår, totalt 74 märkta av 11 arter. 30 GRÅSISKOR och 17 SÄVSPARVAR toppade listan. En fågel är vi något osäkra på – en, som i jämförelse med en ÄNPIP som fångades samtidigt, avvek väsentligt. Vi återkommer till denna fågel senare. Det lutar mot en RÖDSTRUPIG PIPLÄRKA. Vi kontrollerade totalt 12 fåglar. Solen tittade fram på förmiddagen och det blev riktigt behagligt även inne i bodan. Vi har en SPARVHÖK som oroar vid nätplats 5. SIDENSVANSARNA samlas nu i rönnarna men vill inte riktigt fastna i näten. I byn syntes minst 70 ex när vi återvände kring 14-tiden. Förhoppningsvis ger de sig av mot udden, men tyvärr finns det lite rönnbär där. Mudderverket som var här igår har lämnat oss och begett sig mot Malören. Hoppas vi slipper ljudet från dem i fortsättningen. Efter en välförtjänt bastu ägnade vi resten av kvällen åt administration och att fingranska bilderna på vår ”okända” fågel.
Inger, Ulf och DanInsänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
måndag 2013-09-30, 20:32

De senaste dagarna har mängden domherrar (med damer) ökat (grupper på 10 - 20 individer) liksom sidensvansar med upp till 50 - 60 st. i flock (Björkskatan/Bensbyn Luleå). Verkar vara få noter om dessa arter (förbisedda kanske alt. lite föda med stor rörlighet som följd). Det verkar dessutom vara sparsamt med rovfåglar trots stora mängder med gråsiskor (och grönsiskor) - endast en not med sparvhök under två veckor samt en not med förbiflygande blå kärrhök. Någon som sett mer?


Insänt av Staffan Sundin
söndag 2013-09-29, 21:59

Slutrapport från Rödkallen 29/9;
Tyvärr var det sista dagen (åtminstone i september) som Rödkallen var bemannad med fågelskådare.
Vi vaknade vid kl 04:45 till måttliga vindar. Framme på märkplatsen kunde vi sätta upp alla 10 nät. En Gärdsmyg dök upp först i näten, och lite senare även en fin Snösiska. Det fyllde snabbt på med fågel och plötsligt, vid 07:30-tiden, hade vi mer än 200 fåglar i näten, samtidigt... Alla skådare med ringmärkningserfarenhet kallades till märkplatsen. Med hotande ovädersmoln från Bottenviken var det bråttom att få ut alla fåglar ur näten. Tack vare en snabb insats kunde vi få loss alla fåglarna snabbt. De 7 fågelkorgarna räckte dock inte till och vi blev tvungna att släppa bortåt 100 Gråsiskor utan ring, liksom ett antal Talgoxar. Fåglarnas säkerhet går dock före nyttan med att få på dem en ring. Vi fick strax efter kl 09 en riktigt tuff regn- och hagelskur över oss, och blev tvungna bryta ringmärkningen. Hur som helst var det dags att plocka ned alla nät och stolpar, inför hemfärd.
108 fåglar av 15 arter fick ring idag. Bland dagens observationer kan nämnas i första hand den honfärgade Blåstjärt som Martin hittade, och som sågs av alla. Robin hittade 2 Taigasångare.

Totalt denna vecka ringmärktes 828 fåglar av 29 arter! Gråsiskan dominerade med 471 märkta, därefter Sävsparv (84), Bergfink (50) och Järnsparv (47 ringmärkta).
Till de något mer ovanliga arterna kan nämnas Taigasångare (2 ex), Videsparv (2 ex), Sibirisk Gransångare - Tristis (1 ex), Snösiska (1 ex), Svarthätta (1 ex) samt Gärdsmyg (1 ex).
Vi har haft en givande vecka ute på "Kallen".
//Hälsar Rödkallengänget (Lars, Mats, Sven-Erik, Robin, Martin samt Staffan)


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation
söndag 2013-09-29, 21:43

Söndagen den 29 september 2013

Vaknade kl 04.00 av... regn. Det kom lite oväntat men det fanns inget annat att göra än att dra täcket över huvudet och somna om. Sen kom blåsten och inte förrän framåt åttatiden blev det bättre så vi kunde ge oss ut till udden. Första rundan gav en del fågel, dock inte så mycket som vi hoppades på. Totalt märktes endast 20 fåglar av 8 arter. BERGFINKEN dominerade liksom GRÅSISKAN. 12 fåglar kontrollerades. I buskarna hörs mest siskor och på udden flög en SPARVHÖK förbi. Väl tillbaka till stugan såg vi ca 30 SIDENSVANSAR vid hamnen och nu hoppas vi bara att de vill komma ut till oss på udden. Resten av dagen ägnades mest åt läsning och vedhuggning. Dan tog en liten tur mot stadion innan middagen och inläsningen av dagens skörd. Idag kom brandkåren från Haparanda som startat ett bygge av stuga/förråd nere vid Kumpulastugan (!). Men nu är vi helt ensamma här på ön och stjärnorna lyser upp himlen. Enligt SMHI ska det bli fint imorgon. Det hoppas vi också.
Inger, Ulf och DanInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation
lördag 2013-09-28, 21:46

Nu är vi installerade och klara inför morgondagen. Vi har ägnat eftermiddagen åt att guida vår nye ringmärkare från Birmingham, Dan Potter, på ön och på ringmärkarudden. Vädret är just nu toppen. 8 grader varmt och ingen vind. Vi kom lite för tidigt idag så teamet som vi avlöste fick en stressig avfärd, men å andra sidan fick vi en såpadoftande ringmärkarbod och väl ihoprullade nät. Just nu håller vi (Ulf och Inger) på att lära oss engelska och Dan får lära sig svenska. Vi går halva vägen var. Efter kokt siklöja med potatis och löksås är vi mätta och belåtna och ska snart släcka lyset och gå till sängs. Vi funderar över vad vitgumpad buskskvätta heter på engelska. Någon? Även om vi inte får någon här kan det vara kul att veta eftersom vi berättar om "alla" fynd i Norrbotten. Värst idag var ändå den handkikare vi (läs Inger) glömde kvar i bilen vid Staffans. Tur att det finns vänliga grannar här som räddat våra två kommande veckor ;-)

Inger, Ulf och Dan


Insänt av Staffan Sundin
lördag 2013-09-28, 20:56

Rapport från Rödkallen 28/9;
Vi vaknade till riktigt lugna vindar, blott 8 m/s...det fläktade riktigt skönt...
Vi satte upp alla 10 nät vid kl 06. I början hände det inte så mycket men strax efter kl 07 började det lossna.. Uppenbarligen kom det in fåglar från ost.
Vid 07.30-tiden fångades en TAIGASÅNGARE i "Taiga-nätet". Den fick förstås en ring och återfick sedan friheten. Även en Svarthätta 1K hane fick ring, liksom en Svartmes (1K hane, ny märkart på Rödkallen!).
När klockan var 12:30 skulle vi stänga näten. Men lunchen blev fördröjd då slutrundan gav hela 40 fåglar.. Totalt ringmärktes 120 fåglar av 16 arter.
Vi har nu ringmärkt 720 fåglar av 26 arter (på 7 märkdagar, en helt inställd).
När middagen lagades till, for en ung Bergfink hane in i fönstret. Den fick en rejäl hjärnskakning, men efter rehabilitering i en provisorisk bur (skapat av ett upp-och-nedvänt diskställ i köket..) kunde den släppas ut, pigg och glad! Då var det dags för nattkvist (för finken alltså..).
Nu har vi artgenomgång och slutfest..! Vi har haft en trevlig vecka!
För dagens obsar och märksiffror, se "Svalan".
I morgon är det dags för slutspurten, och vi hoppas på KFS!
//Hälsar Rödkallengänget (Robin, Martin, Mats, Sven-Erik, Lars och Staffan)


Insänt av Staffan Sundin
fredag 2013-09-27, 20:33

Rapport från Rödkallen 26-27/9;
Igår kändes det riktigt omotiverat att skriva en rapport från Rödkallen. Vi hade då, liksom även nu, väldigt få fåglar på ön. Det känns som om nordanvinden skickat alla fåglar lååångt söderut..
När det igår dessutom blåste kulingvindar och regnade från morgonen, blev vi tvungna att ställa in ringmärkningen helt. Sträckskådning och "rotande" i öns dungar gav inte heller mycket. Förmodligen upplevde vi en av de sämsta dagarna någonsin på Rödkallen, då det varit skådarbemanning här.
Även i morse regnade det. När klockan ringde kl 04:45 piskade regnet mot rutorna och vinden tjöt runt husknuten. Vid 09-tiden hade det dock slutat regna kontinuerligt, varför vi kunde sätta upp 4 ringmärkningsnät. Några regnskurar kom dock fram till lunch.
Fåglarna i "Vingbandsdungen" var emellertid få, och endast 12 fåglar (av 8 arter) fick ring. En av dessa var dock en Gransångare av Tristis-typ (med således ostligt ursprung). Eftersom fågeln lockade frekvent före, och i samband med, ringmärkning kunde rasbestämningen säkras. Se Svalan för en bild på den relativt rara sångaren.
Under 7 dagar har nu 600 fåglar av 23 arter ringmärkts här på Rödkallen.
Vi har 2 dagar kvar och hoppas på tur med vindar och fler fåglar på ön.
Återkommer på söndag för en sammanfattning.
//Hälsar Rödkallengänget (Lars, Sven-Erik, Robin, Mats, Martin samt Staffan)


Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2013-09-27, 18:09

Fredagen den 27 september 2013

Vind, vind och åter lite vind. Ingen ringmärkning idag då det dagen till ära även kom en del regn. Detta innebar sovmorgon innan vi gjorde en städrejd i ringmärkarboden samt kollade nätens kondition efter natten. Trots spaning har inga chockerande fåglar upptäckts med varken tub eller handjagare. En familj Storskrakar på 14 individer simmade vid Pauhu i sällskap med en Sångsvan. Några Sidensvansar och Sädesärlor skådades samt ett gäng Kråkor och en eller annan Korp. En Större strandpipare hördes men syntes ej till trots ivriga försök.

Dagen har därmed inneburit alternativa aktiviteter så som bärplockning – både av Havtorn och Lingon, samt städning av stugor, biologiuppgifter om succession och Monopolspel. Nu skall endast middagen tillagas, bastun eldas och badas innan vi åter beger oss i säng med drömmar om en vindfri Sydö med öppna nät fyllda med rariteter så som Taigasångare och Blåstjärtar.

Tack för denna gång! Imorgon kommer en ny och fräsch personalstyrka bestående av Inger Brännström, Ulf Öhman och Dan Potter. Vi önskar dem lycka till och bättre ringmärkarväder.

/Lena, Lisa, Kim, Erik och Linus.Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2013-09-26, 21:05

Torsdagen den 26 september 2013

Denna dag började med kraftig vind á 18 m/s och regnskurar. Stugan stod dock kvar stabilt och vi blev kvar under täckena tills dess att vinden bedarrat och regnet dragit förbi. Ihärdiga och envisa som vi är begav vi oss mot ringmärkarplatsen och drog upp några skyddade nät vid tiotiden.

Trots få nättimmar besöktes vi av ett 50-tal Gråsiskor, en Rödvingetrast och en Talgoxe. En ståtlig Havsörn fångades med tuben på eftermiddagen vid ”bryggskådningen”. I övrigt skådades en Blå kärrhökshona samt stora flockar med kråkor, en Sparvhök, några Storskarvar och ett gäng med Sidensvansar.

Skeppare Rune meddelade idag att den planerade hämtningen av eleverna blir förskjuten till på lördag eftermiddag till följd av den hårda sjön. Tur i oturen! Då Lena och Lisa uppskattar den duktiga förstärkningen som eleverna innebär, när Gråsiskorna massinvaderar näten.

Kvällen avslutades som vanligt med en skön bastu.

/ Godnatt önskar ”Gråsisktruppen” från Sandskär.Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2013-09-25, 22:47

Onsdagen den 25 september 2015

I skrivandets stund blåser det 15 s/m runt knuten och termometern visar 4.0 grader utomhus. Tack vare en väleldad bastu känner vi oss dock mycket väl till mods samt mer än nöjda efter en dag med vindpinad ringmärkning och skådning på ön.

Trots mycket hård vind under den tidiga morgontimman öppnade vi 6 stycken nät som låg relativt förskonade från den ihärdiga vinden. För skam den som ger sig! Under dagen besöktes våra få nät av 60 stycken nymärkningar á fem arter samt fyra stycken kontroller. Främst i ledet av besökare stod Gråsiskorna med totalt 56 individer. Av dessa en kontroll, Gråsiska 2+ med ring från Stavanger, Norge.

Fågellivet på ön är tydligt påverkat av den hårda vinden. Vid dagens skådning höll sig fåglarna undan men vi lyckades ändå skåda bla en Blå kärrhök (hane), en Duvhök, en Sparvhök, en Orre och några Större hackspettar. De stora massorna håller sig däremot undan i skydd mot nordanvinden.

Nu lägger vi oss för en natts välförtjänt vila och hoppas på en morgon med mildare vind och fortsatt fångst i näten.

/Lena, Lisa, Erik, Kim och LinusInsänt av Staffan Sundin
onsdag 2013-09-25, 19:50

Rapport från Rödkallen 25/9;
Tyvärr är det bara att acceptera att den prognos som SMHI lämnade i mitten av förra veckan inte blev verklighet... Vi börjar bli less nordanvinden, men har accepterat att den kommer att råda fram till helgen. Möjligen kan det temporärt vrida ned mot nordost, men det är en klen tröst.
Ringmärkningen fungerar trots allt fortsatt tillfredsställande, tack vare våra 4 vindskyddade nät. De 6 nät som befinner sig ute på udden, och tidigare gett mycket fågel, har nu inte varit uppe på några dagar. Och kanske det inte blir av alls resten av veckan.
Idag ringmärktes 71 fåglar av 11 arter, se "Svalan".
Av obsar kan nämnas den östliga Gransångare av Tristis-typ, som även idag var kvar kring märkplatsen. Den vägrar dock gå i nät, trots upprepade försök att locka in den.
Mats hittade en Småsnäppa ute på Södra lundspetsen.
Vi har trevligt tillsammans, äter god mat, dricker goda drycker och har trevliga diskussioner om fåglar och allt möjligt annat.
Imorgon bitti tar vi nya tag!
//Rödkallengänget


  « Föregående 20       Nästa 20 »