Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Krister Jakobsson
söndag 2005-05-15, 11:01

Åkte en tur runt Persöfjärden mellan 04.30-09.00. 1 DUVHÖK vid Hagaviken. Vid Likskär ca 700 DVÄRGMÅSAR, 1 MYRSPOV och 1 BRUN KÄRRHÖK. 1 JORDUGGLA på åkrarna hitom Örarna. I Persön 6 STARAR och 4 SOTHÖNOR. Oj, vad det blåser kallt. På norra sidan av Persöfjärden 1 SALSKRAKE, TORNFALK, SPARVHÖK och 3 BRUNA KÄRRHÖKAR.På södra sidan 1 HAVSÖRN, mina första BUSKSKVÄTTOR, 99 LJUNGPIPARE och 1 DUBBELTRAST. Mycket högt vatten i Persöfjärden och fåglarna hade gått och gömt sig i blåsten.


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
söndag 2005-05-15, 00:03

Hej!

Efter Pingstaftonens regnskur åkte vi till Yttre Håkansö där 20 SKÄGGDOPPINGAR gladde oss mest.

Hemresan gjorde vi efter gamla E4:an över åkrarna i Öjebyn. Mellan Karlberg och rondellen vid Älvsbykorsningen kunde vi räkna in hel 400 LJUNGPIPARE och 570 BRUSHANAR – minst. Hade vi kollat av åkrarna mer noggrant hade det säkert blivit fler, men detta räcker nog för att man skall drömma om kryllande fåglar i natt.

Förteckning på de ÖVRIGA ARTER vi såg ser Du på ”Svalan, fågelrapporter” titta till vänster på skärmen och klicka sedan på ”färska obsar från Norrbotten”.

Ha en trevlig fortsättning på helgen, hälsar
Maiken & Tryggve
Öjebyn – Piteå Gamla Stad


Insänt av Krister Jakobsson
lördag 2005-05-14, 22:05

Har tagit det lugntmed skådandet idag. Bara ett kort besök vid Värmeverket i morse (1 par SNATTERAND, 1 STRANDSKATA och 16 SKRÄNTÄRNOR. Ett sent besök i Gräsören gav 4 MYRSPOVAR, 1 TORNFALK, 12 SKRÄNTÄRNOR och 1 SVARTSNÄPPA. Nu behövs lågvatten om det skall komma något intressant vid Gräsören.Mitt på dagen sträckte en sen SNÖSPARV over huset på Hertsön


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
lördag 2005-05-14, 22:00

Jag har skidat på skaren på den fina Pikse-halvön (mellan Rautasälvens nedre lopp och Torneälven). Det går fortfarande att ta sig fram relativt bekvämt på älvstränderna, men när man ska över land får man klampa över barmark mellan skarfläckarna. Smältvattenbäckar gör att det är gummistövlar som gäller om man ska hålla sig torr om fötterna.
Det blev massor av fågel. Längs Rautasälven letade en FISKGJUSE efter en fisk. I snåren längs stränderna drällde det av SÄVSPARVAR, men jag såg enbart hanar. De hade sällskap av RÖDVINGETRASTAR. Över Hansisaari, Rautasdeltat sågs TORNFALK och FJÄLLVRÅK och en ENKELBECKASIN spelade. Nedströms deltat var det enorma mängder insekter på isen och helt plötsligt var där lika mycket aktivitet som vid ett välbesökt fågelbord. BJÖRKTRASTAR, 1 DUBBELTRAST, RÖDVINGETRASTAR, 1 TALTRAST,ett par BUSKSKVÄTTOR, SÄVSPARVAR, SÄDESÄRLOR och en SNÖSPARV sprang om varandra och tog för sig av maten.
I Vakojaure var det fullt med änder och svanar. En adult HAVSÖRN satt på isen och lite senare sågs den jaga. Där var även en KUNGSÖRN och en FISKGJUSE. Jag tror att jag såg en BRUSHANE, men eftersom observationen är osäker har jag inte lagt in den på Svalan. Däremot är det helt säker att det var ett antal GLUTTSNÄPPOR. Én ny andart för året noterades, två par SVÄRTOR.
På hemvägen sågs dessutom årets första RÖDSTJÄRT, en DUVHÖK och en SPARHÖK med byte.
Det här är en het fågellokal så här års. Mer fullständig lista på Svalan.


Insänt av Lars Harnemo
lördag 2005-05-14, 17:42

Hej
Sitter i stugan på Finnskäret i Luleå skärgård (premiärturen i år med båt). Ganska lungt på fågelfrontrn i kallblåsten. Såg dock 100 DVÄRGMÅSAR på Småskärssidan som vanligt nu i mitten av maj. Undrar vart dom tar vägen sen, dom häckar i alla fall inte här. Nya årsarter hittills SVÄRTA (3 par), ROSKARL och en TOBISGRISSLA.
Eljesr ser man stor förödelse bland bryggorna efter högvattnet (+150 cm) i höstas.
Har fyllt på fröautomaten och hoppas på nya tomt-x i morgon.


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
lördag 2005-05-14, 13:31

Äntligen! sa Fylking.. En JORDUGGLA jagade vid strandkanten på Näset igår kväll och blev tomt-X nr 171. Nästan pinsamt att ha missat arten i 10 år, efter kanske 1000 timmars span från bryggan..
Gjorde annars en 6-timmars rundtripp i Piteå kommun under fredagen med 7 nya årsarter, bl a KÄRRSNÄPPA och MOSNÄPPA på listan. Morgonen inleddes på Piteås "nya" sträcklokal Renörsudden, tillsammans med Lars Sandberg. Har lagt in obsar på svalan.
/Staffan


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
lördag 2005-05-14, 12:41

Hej!

I går, fredag, gjorde vi en runda till Arvidsjaur. Tidsfördrivet under de många restimmarna var att räkna fåglar så det var bara att hoppas att vägen inte skulle vara så guppig precis när nödvändiga anteckningar måste göras.

Första trevliga obsen var årets första SVARTVITA FLUGSNAPPARE vid Vallsberget. Vidare förbi Långträsk/Abborrträsk var det mest vanliga arter. Naturligtvis en KORP, det är ju goda tillfällen för mat vid vägkanten.

I Arvidsjaur var det delvis öppet vatten i Ringlet så där hade det samlats rätt mycket fågel. Mest i ögonfallande var 19 par VIGG. En ensam GRÅHAKEDOPPING och andra arter fanns även.

Hemresan från Arvidsjaur gick först till Auktsjaur där vi såg SPILLKRÅKA.

Nästa anhalt var Lomträsk där vi äntligen fick se årets första BERGFINKAR. (Var har de hållit till i vår? Inte i Öjebyn i alla fall.) ENKELBECKASINEN visade sig på samma plats nere vid sjön som tidigare år, liksom SVARTVIT FLUGSNAPPARE som var i inflyttningstagen. TRASTARNA trivdes på den nyss snöfria gärdan, även det som brukligt.

Under den fortsatta hemresan spanade vi särskilt efter vägkantsfågel, dock medvetna om att det kanske var väl tidigt på kvällen och ganska mycket trafik. Det hindrade inte tre TJÄDERHÖNOR att visa sig. Det två första vi såg var i sällskap och så ”i gasen” att vi stannade och spanade efter tupp, men utan resultat. Han var väl dold i skogen. Tyvärr fick vi inte se fler arter skogshöns.

Vid Pite/Luleåkorningen i Älvsbyn såg vi först två SMÅSPOVAR och några hundra meter längre österut var det en vattensamling med främst KRICKOR och BLÄSÄNDER.

Väl hemma i Öjebyn blev det som vanligt stopp vid rondellen. Trots att vi var trötta efter den långa dagen orkade vi räkna till hela 250 BRUSHANAR. Vi är medvetna om att vi säkert missade många honor – spelet var i full gång. Dagens sista obs var nog dagens häftigaste. Vi åkte runt åkrarna på Holmen och såg skymten av en fågel i diket. Det blev att snabbt vända och väl tillbaka på platsen såg vi först en och sedan ytterligare en MORKULLA. Det var inget ”drag” utan i stället dansade de runt och gjorde bara korta luftfärder i bågar, tillsynes oberörda av vår närvaro.

Förteckning på de ÖVRIGA ARTER vi såg ser Du på ”Svalan, fågelrapporter” titta till vänster på skärmen och klicka sedan på ”färska obsar från Pite Lappmark”, så ser Du obsarna i Arvidsjaurs kommun. Glöm inte att klicka på ”nästa sida” för att se alla.

Klicka sedan på ”färska obsar från Norrbotten”. Där ser Du ÖVRIGA ARTER från Piteå och Älvsby kommuner, men Du måste klicka på ”nästa sida” flera gånger för att få se alla. Nu skådas och rapporteras det för fullt. Bra jobbat!

En Glad Pingst tillönskas alla från
Maiken och Tryggve
Öjebyn - Piteå Gamla Stad


Insänt av Allan Bergström <s.allan.bergstrom@telia.com>
lördag 2005-05-14, 09:22

Många vadararter i Måttsundsfjärden nu på morgonen, bl a 24 MYRSPOVAR. Övrigt, se Svalan.


Insänt av Allan Bergström <s.allan.bergstrom@telia.com>
fredag 2005-05-13, 21:39

Minst 13 SKRATTMÅSAR på bo i Mjölkuddstjärnen vid Scandic hotel idag em.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2005-05-13, 15:03

Hej hopp!

Morgonskådning denna vackra fredag i Ersnäs-/Möröområdet kl.0430-0630.

Började vid Lilla Möröfjärden där det uppehöll sig allehanda arter. Spridda skurar av de vanliga vadarna och änderna, spelande ORRE, JORDUGGLA, ÄLGAR och RÅDJUR m.m. - en fin start på dagen!

Därefter räkning av fåglar vid Möröbanken. Totalt fanns där 150-200 vadare med GRÖNBENA som dominerande art (ca 100 ex.)följt av anständiga 25 SVARTSNÄPPOR. Bland änderna dominerade KRICKA med ca 120 ex. Se utfallet för övriga arter i Svalan.

Mer än så hanns knappt med. På väg mot arbetet fick det bli två ultrakorta stopp i Ersnäs där det rastade en flock om 150 LJUNGPIPARE samt avslutningsvis i Måttsunds hamn som förutom de arter som mer reglemässigt ses i fjärden även bjöd på 1 SOTHÖNA och 3 MYRSPOVAR.

Kring lunch tillfällig skådning kring Hertsöfjärden, som numera sett sina bästa dagar, åtminstone för i år - få rastande fåglar och endast en vadare (DRILLSNÄPPA) p g a högt vattenstånd. Knölsvanen fanns ej kvar vare sig i Bredviken eller vid Gräsören.

F ö är et riktigt trevligt att nu höra sjungande LÖVSÅNGARE, SVARTVITA FLUGSNAPPARE, RÖDSTJÄRTAR, TRÄDPIPLÄRKOR, GULÄRLOR, BUSKSKVÄTTOR m.m. lite varstans i terrängen. Sköna maj välkommen!

/A


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2005-05-12, 22:45

Rolf Gustafsson meddelade att KNÖLSVANEN strax före kl.22 drog åt sydost från Bredviken mot Gräsören, Hertsöfjärden.

/A


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
torsdag 2005-05-12, 22:01

Noterade på Nordnytt 12/5 att Håkan Lundström filmat 2 MANDARINAND hanar i Vittangi, dock vet jag inte vilken dag? Hälsar Ulf P Eriksson (RRK Norrb & N. Lappland)


Insänt av
torsdag 2005-05-12, 21:13

Hej!

Var ute vid Ersnäs/Alvik i e m.

Mycket, mycket simänder. Om än inte lika mycket för mig som Krister Jakobsson redovisar, men ändå mycket.

Kricka 922
Bläsand 739
Stjärtand 195 (Etthundranittiofem!)

Även en ad (troligen hane) pilgrimsfalk som både gladde och förstörde...

Även 5 spetsbergsgäss och en parkanka som i original häckar i Tibet och Himalaya d v s en stripgås. En vitkindad gås var kvar bland de 289 sädgässen. Sångsvanarna vid Alviksgården var 368 stycken (majoritet 2k-3k fåglar)

Jag fick en otroligt vacker och hissnande uppvisning i jakt på snabba vingar av p-falken. Problemet var att falken skrämde alla fåglar på vingarna.

Detta inkluderade den adulta silltrut av ljusryggad modell som jag fotograferade.

Nämnda silltrut var dessutom färgmärkt. Det skall bli intressant att ta reda på var. Graellsii känns mest rimligt. Jag menar, finns det någon som färgmärker heuglini (det kan ju inte vara värst många som bor inom rasens/artens häckområde, rysska tundran, och än färre som är fågelskådare med ringmärkarlicens....

Jag vill dock gardera för att det ev. kan röra sig om en ljus variant av intermedius men den är nog för ljusryggad för den rasen.

Sedan såg och pratade jag med två anställda på Alviksgården som efter jobbet (från 16.30) "extraknäcker" som decimerare av måsar. De har tillstånd att skjuta av måsar som betraktas som sanitär olägenhet kring gården.

Då det idag rörde sig cirka 1100 skrattmåsar vid gården (och ca 1000 änder innan jakten började vill säga) så har jägarna ett manngrannt jobb...

Mattias Nordlund


Insänt av Krister Jakobsson
torsdag 2005-05-12, 21:06

Det ligger en KNÖLSVAN (kl 20.30)i Hertsöfjärden. Man ser den inte från Värmeverket utan bäst är att gå ner vid kraftledningarna mittemot Örnäsets kyrkogård.


Insänt av Thore Alm. Kalix
torsdag 2005-05-12, 19:23

Med sedvanlig fördröjning...
I dag kom sv.vita flugsnapparen till min trädgård-och fler ex. sågs på min jogging-runda.
Kalixtrakten kan aldrig rapportera Nb;s första snappare- men vi är glada, närhelst han kommer...Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2005-05-12, 14:07


Hej!

I dag torsdag 12/5 har jag varit ute på en tur i Piteå kommun på förmiddagen. Enorma mängder sjöfågel ligger fortfarande i Bertnäsfjärden, även om siffran har minskat sedan toppnoteringen för några dygn sedan. Där bl.a. även 2 SKRÄNTÄRNOR, 1 BACKSVALA, 1 adult HAVSÖRN samt 2 sträckande ORMVRÅKAR.

Vid V. Harrbäcksfjärden låg det en fin blandning sjöfågel, med bl.a. rastande SKEDÄNDER (ett par) och d:o SVÄRTA (ett par). Översträckande bl.a. 1 FJÄLLVRÅK. Klockan 12.33 svepte 1 subad. JAKTFALK in över vattnet, drog runt ett kort tag,samt drog sedan iväg mot nordväst. Kul obs!

I övrigt kan konstateras från Framnäsområdet att honan av NÖTVÄCKA gjorde en kortare utflykt från bohålet i morse, men kort därefter återvände och hoppade in i hålet igen. Jag väntade i fem minuter, men hon hoppade inte ut igen.

Dessutom är holkar hårdvaluta, verkligen... I söndags, innan första flugsnapparen anlänt hit, satte jag upp fem holkar på lämpliga platser på Framnäsområdet. Den första holken ockuperades på måndag fm, och i morse var fyra stycken upptagna av revirhävdande hannar.

Ha det gott!/Lars.


Insänt av Rolf Gustafsson
torsdag 2005-05-12, 13:51

FASAN-hönan sågs igår 11.5 igen på Lövskatagrundet, Luleå. Hon är svår att finna då hon smyger omkring i buskagen. Men kolla alla rörelser i snåren.


Insänt av Krister Jakobsson
torsdag 2005-05-12, 13:04

Morgontur till Gräsören: 14 STORSKARVAR kom och landade ute på fjärden. Efter frukost en rundtur till Sunderbyn-Avan-Alvik-Svartskatan.
Ca 5-600 sim/dykänder vid Sunderbyn. 1 par ÅRTA, ca 40 STJÄRTÄNDER, 3 SKEDÄNDER och 5 SALSKRAKAR. ORTOLANSPARV i Selet. I ALVIK ca 300 GÄSS (SÄD,GRÅ,KANADA och 1 VITKINDAD)och 1500 änder( ytterligare 30 STJÄRTAND), 350 SÅNGSVAN. Även årets första SVART-VITA FLUGSNAPPARE.Vid Svartskatan 1 PILGRIMSFALK, 7-800 änder (120 STJÄRTAND), ca 100 BRUSHANE, 2 GULÄRLOR och 1 LADUSVALAZInsänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@bredband.net>
onsdag 2005-05-11, 22:14

Hej
Har i kväll tillsammans med Krister Jakobsson varit ute och kontrollerat tre häckningar av SLAGUGGLA på Hertsön, Luleå. Häckningarna ligger mycket nära varandra som längst ca 3 km i en triangel.
Det var fyra ungar i alla tre holkarna vilket tyder på bra med mat. I två av holkarna var ungarna stora, 11-16 dagar gamla vilket tyder på tidig äggläggning i slutat av mars. I den tredje holken var ungarna för små att ringmärka, knappt en vecka gamla.
Den enda honan som vi lyckades fånga var en gammal bekanting som jag märkte 1996 och har kontrollerats som häckande 1998, 1999, 2001, 2002, 2003 och 2004 i samma område.
Totalt har vi i projektet hittat 10 häckningar hittills.


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
onsdag 2005-05-11, 18:56
Webbadress: http://biphost.spray.se/tomas.c

Var på Hattudden utanför Jävre under morgonen 05:00-07:20. Inte så enormt mycket sjöfågelsträck i närheten av udden (bara 35 STORLOM t.ex). Många fåglar tycktes flyga längre utåt havet, vilket kanske hade med vindarna att göra. En del roligt ändå: en PILGRIMSFALK som sträckte förbi på nära håll och en LÄRKFALK på lite längre avstånd. Dessutom sågs en KNÖLSVAN mot norr alldeles vid udden. Det var säkert den som senare sågs vid Gläntan. En hel del sträckande småtättingar kunde ses - men de flög någon kilometer ut över vattnet och jag kunde inte se vad det var.


  « Föregående 20       Nästa 20 »