Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Mats Karström
fredag 2013-11-08, 20:34

Idag var det 2 svarthättehonor framme på min gårdsmatning, min trol 5-e individ i byn på en dryg vecka! Vilket inflöde det måste varit!!
Hälsar Mats


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
tisdag 2013-11-05, 11:30

Jag har sett fler hökugglor än tidigare år, under den månad som jag kört omkring i framför allt Arvidsjaurs kommun. Under förra vintern såg jag inte en enda och nu har jag nog sett ett drygt tiotal. En titt på svalan säger att det är liknande på andra ställen i norra Sverige.

Det spekuleras om att arten haft en bra häckning österut, Finland/Ryssland, och att det är därifrån de kommer. En annan teori är att de är på väg tillbaka söderifrån, där det under ett par år setts fler än vanligt.

Återstår att se om även pärlugglorna har migrerat till vårt land, några obsar ute på bl.a Rödkallen tidigare i höst kan tyda på det. Facit på detta får vi vänta med till det börjar hoas till våren.

Glädjande är även att sork har börjat synas här i omgivningen. Exempelvis syns de på min fågelmatning, men även i mitt garage, ute på mitt älgpass såg jag i helgen ett par stycken.
Det verkar alltså finnas mat. Vi får hoppas att hösten och vintern blir skonsam för dessa ugglornas favoritföda.

Mvh / Stefan Holmberg


Insänt av Mats Karström
söndag 2013-11-03, 14:24

Dagen bjöd på SVARTHÄTTEhona på gårdens matning, min trol 4-e individ i byn under en vecka. Hur många finns det då i byn, kommunen och länet?
Undrar VuollerimMats


Insänt av Ulf P Eriksson
söndag 2013-11-03, 09:41

Praktejdern är ej kvar, Stefan Holmberg, Ulf P Eriksson och Tony Persson har INTE hittat den på söndagsmorgonen! //MvH Ulf P


Insänt av Peter Öhman <peter.ohman67@gmail.com>
lördag 2013-11-02, 10:30

Fyra stycken Vaktlar/Rapphöns efter vägen till badplatsen i Ängesbyn.


Insänt av Urban Jacobs
onsdag 2013-10-30, 10:02

Såg några sidensvansar vid Meschplan i centrala Kiruna igår.Finns inga rönnbär här i år men de hade hittat en hägg istället.


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
måndag 2013-10-28, 18:45

Hej Arne!
Det är inte ovanligt att svanar stannar till isen lägger sig. Nu när värmen kommit tillbaka kommer de att finnas kvar här uppe tills det fryser på. Älven är ju det sista öppna vattnet och det är inte ovanligt att man kan se en del sångsvanar, kanadagäss och änder av olika arter, ända in i december om det
är öppet vatten.

Sångsvansfamiljen håller ihop hela vintern och först till våren när föräldrarna drar mot sina häckningskvarter splittras familjen.

En familj med hela sex ungar är ganska ovanligt, men sångsvan kan ha upp till sju ungar i en kull.


Insänt av Arne Bergstedt <arne.bergstedt@telia.com>
måndag 2013-10-28, 11:03

I Svartbyträsket Boden finns för närvarande ett par vuxna svanar som har med sig 6 st ungar. Är detta vanligt?


Insänt av Birgitta Landberg-G-gården,Kalix
söndag 2013-10-27, 11:32

Avvikande hane av gräsand.

En gräsandhane med gulbrun rygg-msge
sågs i Lillöviken, Storön.
Kalix skärgård
nu på fredagden 25 okt-tillsammans med 4 normalfärgade hanar.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2013-10-26, 12:35

Idag har det inrapporterats en TORNSEGLARE från Suensaari, Torneå bara någon kilometer från svenska gränsen. Obsen är inskriven i finska fågeldatabasen www.tiira.fi. Med tanke på datumet och ett inflöde av seglare från Medelhavsområdet över Central- och Nordeuropa denna vecka så borde man säkerställa medelst fotografering att det inte handlar om BLEK TORNSEGLARE. Kanske kan fågeln ses från Sverige och rentav flyga över gränsen till oss?


Insänt av Jörgen Ek <jorgenek@gmail.com>
lördag 2013-10-26, 11:59

Vitryggig hackspett i Kiruna?
Jag är visserligen novis när det gäller fåglar, men är 97% säker på att det satt en Vitryggig hackspett på en tall 5m utanför vårat fönster idag 26 oktober 2013. Flög vidare och satte sig på vedboden, 3m från fönstret.

Vad jag kan se av information på "nätet" är arten extremt ovanlig.

Har ni, som är vana "skådare" hört talas om att den synts så här långt norrut?



Insänt av Maria Müller <maria-muller@live.se>
onsdag 2013-10-23, 22:14

Intensiv aktivitet kring fågelmatningen med fräscha solrosfrön och svålfritt späck. För första gången har vi sett några pilfinkar. Övriga arter är bl.a. gråspett, nötskrika och sibirisk nötkråka. Idag, onsdag var gräsmattan full av trastar, bl.a. ett par koltrastar och ett flertal dubbeltrastar
Hälsningar från Musorudden, Mulön


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
måndag 2013-10-21, 18:31

En envis koltrast har senaste dagarna uppehållit sig i trädgården eller hos grannarna i kvarteret (Bensbyn / Luleå). Alltid roligt med lite artvariation så här på förvintern.


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
söndag 2013-10-20, 10:18

Igår kollade vi en Smalnäbbad nötkråka som märktes på Bodens södra skjutfält den 30/11-02 som 1K fågel. Den är alltså 12 år gammal idag.


Insänt av Marie-Louice Jonsson <mise_j@hotmail.com>
torsdag 2013-10-17, 11:11

Två helger i rad har jag haft besök av nötväckor i min stuga i Myrheden, Västerbotten
Hoppas de kommer tillbaka i helgen också


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation
torsdag 2013-10-10, 22:21

Torsdagen den 10 oktober 2013

Idag var det nedmontering och stänging av stationen som gällde. Eftersom det regnade så intensivt nästan hela dagen igår drog vi upp de sista näten så de kunde torka i vinden medan vi plockade undan nätstolpar och linor. Men fåglarna var inte inne på samma linje. Bland buskar och träd flög stjärtmesar, gråsiskor samt sidensvansar och bara längtade efter att få en ring de också. Det fick de. Totalt märktes 50 fåglar fram till kl 10, 27 STJÄRTMESAR, 11 GRÅSISKOR samt några BLÅMESAR, DOMHERRAR och RÖDHAKAR. 9 olika arter fick vi ihop. Solen sken och det blev en riktigt fin sista dag för säsongen. Vi hann sitta i hamnen en kort stund och se ut över havet och vågorna innan Rune kom i rasande fart från Sangis. En bortflugen RINGTRAST och GULSPARV till trots, vi känner oss nöjda med vistelsen på ön med alla vackra höstfärger, kolmörker och kalla klara nätter med starkt lysande stjärnor och t o m ett norrsken som fick oss alla tre att stiga upp mitt i natten för att bara titta. Imorgon ska vi göra en summering av märkningen och snart laddar vi batterierna för 2014 års säsong. Det gör väl ni andra också?

Inger, Ulf och Dan


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation
onsdag 2013-10-09, 17:55

Onsdagen 9 oktober 2013

Nej, regnet hade inte upphört. Det strilade och strilade samtidigt som dimman låg tät. Framåt tio-tiden trotsade vi vädret och gick ut på udden för att påbörja nedmonteringen. Inte optimalt i regnväder men för att vi ska hinna till imorgon har vi inget val. Ff a hissen kräver lite extra krafter. Vi satte upp alla nät så de fick torka någorlunda i vinden, en GRÖNFINK och en JÄRNSPARV blev dagens skörd. Dagens stora händelse utspelade sig i nät nio. Ulf hade spanat in en RINGTRAST som .satt och spanade vid nät åtta och plötsligt låg den på rygg i nät nio när Ulf passerade med famnen full av nätpinnar. Ulf ropade efter påse och både Inger och Dan kom springande. En RINGTRAST! Med gemensamma krafter hölls våden igen så inte fågeln skulle hinna rymma, men det var precis just det den gjorde. Mitt framför våra händer och ögon! Det var ett hål i nätet. En ung hanne flög glatt iväg mellan björkarna medan vi snopna stod kvar. Ett livskryss för Dan och ett Sandskärkryss för Inger och Ulf är ju inte helt fel. Vi tre-tiden var hälften av näten nedplockade och vi begav oss hemåt för en sen lunch. Dan gav sig ut för lingonplockning medan Inger och Ulf startade projekt storstädning. Elverket puttrar idag med, nu är det lite ström kvar i batterierna. Vi torkar kläder och samlar krafter inför avslutningen imorgon.
Inger, Ulf och Dan



Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation
tisdag 2013-10-08, 21:46

Tisdagen den 8 oktober 2013

En fin morgon igen, med en härlig soluppgång. Alla näten uppe eftersom vindstyrkan var obefintlig. Fåglarna hamnade i näten i en strid men jämn ström. Fram till kl nio när vi skulle fika. Då kom ett ordentligt gäng GRÅSISKOR. Sen kom STJÄRTMESARNA och SIDENSVANSARNA, bland lite annat smått och gott. Totalt märktes idag 112 fåglar av 15 arter. 51 GRÅSISKOR, 17 STJÄRTMESAR och 7 SIDENSVANSAR. SÄVSPARVAR och BLÅMESAR är det också gott om. Det var när dimman drog fram över udden som de flesta fåglarna tyckte det var dags att landa i näten. Nedmonteringen började efter stängning eftersom hemresa är aviserad till torsdag. En DUHÖK obsades trots dimman som gjorde övrig skådning i stort sett omöjlig. Istället sparade vi krafterna till att elda igång bastun för en kvällstvagning. Vi startade elverket som inte ville ladda några batterier. Tur att Kaj var i faggorna för han konstaterade att en säkring gått och fixade en provisorisk lagning som klarade att ge oss lite ström i stugan. Efter en sen middag laddar vi nu våra egna batterier inför morgondagen och hoppas att regnet ,som just nu smattrar mot rutan, har upphört till dess.
Inger, Ulf och Dan



Insänt av Siv Wiklund <vassunda@glocalnet.net>
tisdag 2013-10-08, 18:47

Idag har jag varit och köpt höstens första fågelfröpåse. Detta efter att en Nötskrika gjort en elegant inflygning mot fågelbordet, landat snyggt på "pinnen" utanför och sedan besviket (?) konstaterat att matbordet var tomt. Innan den flög vidare vände den sig mot mig, där jag satt vid fönstret, och gav mig en "menande" blick.
Som tack för den uppvisningen åkte jag till ÖB, och se nu är middan serverad!


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation
måndag 2013-10-07, 20:40

Måndagen den 7 oktober 2013

Återigen en härlig höstdag. Solen sken och det blåste inte mer än att vi kunde sätta upp samtliga 32 nät. Lite för bra väder tydligen för morgonen var lugn. Det var nästan tyst bland buskar och träd. Den lågt stående solen gör att näten syns väldigt väl och de nät som gav mest fågel var de som stod i skugga. Framåt 11-tiden började det strömma in GRÅSISKOR och STJÄRTMESAR. Det verkar som om dagens fåglar anlänt till ön under morgonen, de har nästan inget fett och inga återfynd görs. Det är lite konstigt med tanke på hur många siskor som märkts. Vi hade besök av en BLÅMES märkt i Finland. En GRÖNFINK, några SIDENSVANSAR, ett par SNÖSISKOR, TALGOXE och JÄRNSPARV gav lite variation i arbetet. Naturligtvis kom det två flockar med GRÅSISKOR strax efter 12 när vi höll på att stänga. Totalt fick vi ihop 105 nymärkningar (av 10 arter), 64 GRÅSISKOR och 19 STJÄRTMESAR i topp. HAVSÖRNEN fortsätter att besöka oss och även idag såg vi LADUSVALOR ovanför ringmärkarboden. Fortsatt många SIDENSVANSAR i farten, idag märkte vi 6, men det blir säkert fler innan stängning. Det blir en tidig kväll så vi är pigga och glada när vi ska ta emot morgondagens ”nykomlingar”.
Inger, Ulf och Dan



  « Föregående 20       Nästa 20 »