Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
tisdag 2014-01-28, 12:31

Om man kollar på vad som hitills rapporterats från länet under "Vinterfåglar inpå knuten", så är finns där en del intressant.
Det finns som vanilgt en del felaktiga artbestämningar, men det gör inte så mycket, då intresset är stort och fåglarna uppmärksammans som aldrig förr.

Steglits -är rapporterade från sex kommuner och bör vara rätt artbestämda.

Nötväcka -hela 13 st rapporterade från Piteå kommun.

Stenknäck -2 vardera i Lulå- och Boden kommun.

I övrigt verkar det finnas en del bofink, bergfink, björktrast och koltrast.

Sammantaget är detta ett bevis på att det alltid finns en hel del fåglar som vi skådare inte ännu upptäckt.
Tack till alla ni som rapporterat.

Mvh / Stefan H


Insänt av Tord Selberg <tordselberg@hotmail.com>
måndag 2014-01-27, 19:55

Första pärlugglan för i år spelar nu i kväll.
Svartbyn Överkalix


Insänt av Elsa Rensfeldt
söndag 2014-01-26, 16:06
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Vanessa Norman i Svartbjörnsbyn Boden har obsat en mindre hackspett(hona) i sin trädgård i dag söndag.
Hon hann även ta fina bilder på spetten, ligger på StrandskatesidanGnm Elsa R


Insänt av Kjell-Ove Olofsson <kjelloveolofsson@gmail.com>
tisdag 2014-01-21, 12:09

Vitryggig hackspett var och smakade på fläskbiten jag har i ett träd på gården i Örnabben.
Han inte få ett foto på den, får vara mer beredd nästa gång.Insänt av Gunnar Thingvall
fredag 2014-01-17, 16:28

-20 grader och mitt i den lågt strålande solen sitter han, LAPPUGGLAN.
Tjusigt värre mellan Råneå och Böle.Insänt av Björn Mildh <bjorn.mildh@naturskyddsforeningen.se>
tisdag 2014-01-14, 11:14

Solen har kommit åter!
Med den kom även nötväckan (Sitta e.e.) idag, första gången under det nya året. Det ger vårkänsla att ha både solen, gråspettar och nötväcka på fågelbordet.

Björn


Insänt av Jan-Olov Johansson <jojlulea@gmail.com>
söndag 2014-01-12, 22:59

NOFs exkursion till matningar i Luleås omgivningar genomfördes idag i den bitande nordanvinden. Vädret uppmuntrade inte till att stanna länge på samma plats, men vi fick bland annat se:
- 5 mesarter vid Gäddvikssundsmatningen
- Sparvhök vid Storträskmyran
- Nötskrika vid Storskrattmyran och Gräsörenbron
- Gräsand vid SSAB-dammarna.

Hälsar,
Lisbeth, Kjell och Jan-Olov


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
söndag 2014-01-12, 22:36

Idag blev det påfyllning av matplatserna på Bodens södra skjutfält. Vägarna har varit dåligt plogade sista tiden, så det var först nu som samtliga platser kunde fyllas på.

Färre NÖTKRÅKOR än i nov och inga LAVSKRIKOR sedda (oftast mest svårsedda vid denna tid på året) Dock några GRÅSPETTAR obsade.

Det absolut roligast var den UTTER som sågs vid Forsgärdan. Den var inte medveten om vår närvaro och till sist var den bara 15-20 m från oss. Kom upp på iskanten ibland och hoppade sedan tillbaka i vattnet för att födosöka.
Inte ofta man får tillfälle att se detta fantastiska djur.
Det enda negativa var att kameran inte fanns på plats!!

Till sist ett stort tack till Tomas B för ett generöst bidrag till frön och talg till våra matplatser. Känns bra med lite uppskattning för allt arbete vi lägger ner år efter år i detta område.
Lars och Janne


Insänt av Björn Mildh <bjorn.mildh@naturskyddsforeningen.se>
lördag 2014-01-11, 17:12

Nu besöker också en gråspetthona vårt fågelbord på Läkarvägen i Piteå. Men inte tillsammans med hanen, de kommer var för sig.

Björn Mildh


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
tisdag 2014-01-07, 15:46

För 18:e året gjorde jag min vinterfågelrutt, Flarken-Gemträsk igår. Nollgradigt och disigt var inte de bästa förutsättningarna och detta i kombination med avsaknad av invasionsarter gjorde resultatet mediokert. Antal arter, 13, ganska normalt. Däremot bara 50 individer, vilket gör årets inventering till det fjärde sämsta.
Talltita vanligaste arten och kungsfågel samt sparvuggla får räknas till de trevligaste.


Insänt av Mats Karström
söndag 2014-01-05, 19:10

Fågelbordstävling mellan Jokkmokk och Vuollerim
Söndagen 5 januari var det dags för 11-e fågelbordstävlingen.

Vädret var grått och termometern visade 0°, den varmaste tävlingsdagen hittills.VOLLERIMLAGET startar 10.00 på Lövgården med fika samtidigt som vi börjar spana. Rätt mycket fågel är framme:

GRÖNFINK 80 ex, PILFINK 3 ex, GRÅSPARV 1 par, TALGOXE 8 ex, DOMHERRE 6 ex och SKATA 1 ex. Men var är vår höjdarart steglitsen? När vi nästan gett upp ser Mariett den sitta i aspen, men det dröjer ytterligare ett tag innan den landar vid matningen så att vi kan notera STEGLITS 1 ex.

Sedan besöker vi flera matningar i byn, bl a Slalombacken och Gästgivarestigen där landets enda decemberjärnsparv norr om Stockholm setts ända fram till nyårsafton.
GRÅSISKA 2 ex (ovanligt rödbruna, ev. den sydliga rasen cabaret), TALLTITA 4 ex, BLÅMES 2 ex, STÖRRE HACKSPETT och GULSPARV 2 hanar var nya, totalt 12 arter.

Eftersom det börjar skymma så smått fortsätter vi till de återstående matningarna på andra sidan älven. Vid Norrvik lyckas vi få syn på LAPPMES 2 ex, en riktigt tung art så här nära Vuollerim.

Avslutningvis hälsar vi på hos Roslins nere vid Storgrundtorp. Här bjöds på gofika och som sista fågel på fågelbordet dök en GRÅSPETThane upp i skymningen 14.07. Totalt 14 arter, varav steglits och lappmes var livskryss för några.

JOKKMOKKLAGET startar punkligt 10.00 hos Sonja Kuoljok. Under tiden som vi fikade och pratade taktik inför dagens tävling kunde vi pricka av TALGOXE, SKATA, NÖTSKRIKA, TALLTITA och STÖRRE HACKSSPETT.

Sedan begav vi oss runt på samhället. GRÅSPARVAR, några TAMDUVOR och en GRÖNFINK var nytt. På Talvatisberget var det först ganska lugnt.
Efter att ha lockat ett tag kom TOFSMESAR, BLÅMES och LAPPMESAR. Vi väntade ganska länge på att det skulle dyka upp någon lavskrika, alltmedan Anna-Lena och Isabel handmatade talltitor och lappmesar. Till slut fick Mats syn på LAVSKRIKAN som kom flygande, den höll länge till i trädtopparna men kom slutligen ned.

Så vandrade vi tillbaka och kikade på en matning vid Talvatissjön med PILFINKAR. Avslutningsvis hittade vi en KRÅKA som just var nere och hämtade en ostbit och DOMHERRE, sista arten för i år.
Totalt 15 arter för Jokkmokkslaget.

TOTALT sågs 19 arter, något under genomsnittet. Av dessa var Jokkmokklaget ensamma om nötskrika, tamduva, lavskrika, tofsmes och kråka medan Vuollerimlaget var ensamma om steglits, gråsiska, gulsparv och gråspett. Steglits var den enda nya fågelbordsarten, tävlingens 34 art.

Grattis till Jokkmokklaget!Insänt av Björn Mildh <bjorn.mildh@naturskyddsforeningen.se>
söndag 2014-01-05, 13:32

En stor och grann gråspetthane besöker just nu fågelbordet på Läkarvägen i Piteå. Det är en bra början på det nya fågelåret.

Björn Mildh


Insänt av Mats Karström
onsdag 2014-01-01, 15:30

Härligt med nytt skådarår!
STEGLITS på Lövgården ( igår sjungande på nyårsafton!) och SMÅDOPPING nere vid älven känns som en rivstart på året. Igår såg jag den rekordsena JÄRNSPARVEN ( enda decemberobsen norr om Stockholm!).
Ett Gott Nytt SkådarÅr
önskar VuollerimMats


Insänt av Tord Gustafsson
tisdag 2013-12-31, 09:02

VINTERFÅGELRÄKNING VID ORMBERGET

Igår gjorde jag min årliga vinterfågelräkning vid Ormberget, Luleå. Något fler fåglar än vanligt observerades i det varma vårvädret. TALLTITAN och SVARTMESEN sjöng och SPILLKRÅKAN klyade i skogen. Totalt blev det 12 arter och 73 individer, med TALGOXEN som vanligaste art. I år saknades korsnäbbar och endast en GRÅSISKA hördes.

Senare i veckan är det dags att inventeras min andra vinterfågelrutt i trakterna kring Sundom.

Gott Nytt Fågelår!


Insänt av Sture Sandberg <sture.sandberg@telia.com>
söndag 2013-12-29, 14:41

Mera vårkänslor?!
En turkduva spelade under en timmas tid från en TV-antenn i Roknäs idag.


Insänt av Staffan Matti <staffanmatti@gmail.com>
söndag 2013-12-29, 11:24

Björkskatan, Luleå
I går morse, 07.30, hördes tre talgoxar sjunga för fullt trots att det var helt mörkt och duggregn och i morse hördes också svartmesen sjunga.
Vårkänslor redan i december?


Insänt av Susanna Blombäck <susanna.blomback@pitea.se>
lördag 2013-12-28, 12:22

En bergfink sitter alldeles ensam vid fågelbordet. Har suttit på samma plats i en halvtimme. Verkar undra var alla andra fågelkompisar håller hus,det är ju lunchdags nu


Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
torsdag 2013-12-26, 20:42

Hej.
I dag mellan kl.12:30 - 13:30 obsade jag och frugan för första gången STEGLITSEN på min Camp Snödmossen. Det blev min bästa julklapp i år! Den satt ( frekvent ) på fågelborden med 80-90 GRÖNFINKAR kavat mumsande på mest solrosfrön. Nu hoppas jag att den är fast där några dagar in på nästa år. I dag promenerade vi till Campen ( 2,9 km ) från bommen vid Norra Svartbyn i ganska tungt snöföre. Troligtvis gäller det att åka skidor dit under kommande tid. Snön och matarna lyste grönt och rött idag av Grönfinkar och Domherrar.
P.S.
Gjorde ett skottarprov i snön. Grävde mig ner 3 dm till marken. Konstaterar glatt att gräset är mjukt, inget islager trots helv.... vädret. Ser också många sork lufthål i snön. Kanske äntligen dags att det våras för sorken!
/Ha de!
/Roger Nk.


Insänt av Siv Wiklund <vassunda@glocalnet.net>
fredag 2013-12-20, 20:55

Naturen kallar! Så kändes det när kvällsturen bjöd på fin fullmåne bakom molnslöjor, stjärnklar himmel och så den mörka skogen, ruvande tyst. Som grädde på moset skällde en räv i närheten en lång stund och när den tystnat hörde jag ett par "hoanden" från en uggla. Kanske har den milda väderleken framkallat vårkänslor? Scenen var i vilket fall som hämtad ur "Tomten" och det passar ju bra så här några dagar före jul. Hoppas nu bara på lite mer snö och en och annan minusgrad så blir det perfekt, God jul!


Insänt av Thore Alm,Kalix
fredag 2013-12-20, 08:57

Sibirisk nötväcka i Kalix.

Vid en fågelmatning på Fågelsångsvägen
i Kalix har en sib.nötväcka besökt matningen då och då under december månad- den är foto-dokumenterad


  « Föregående 20       Nästa 20 »