Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Mats Karström
söndag 2014-01-05, 19:10

Fågelbordstävling mellan Jokkmokk och Vuollerim
Söndagen 5 januari var det dags för 11-e fågelbordstävlingen.

Vädret var grått och termometern visade 0°, den varmaste tävlingsdagen hittills.VOLLERIMLAGET startar 10.00 på Lövgården med fika samtidigt som vi börjar spana. Rätt mycket fågel är framme:

GRÖNFINK 80 ex, PILFINK 3 ex, GRÅSPARV 1 par, TALGOXE 8 ex, DOMHERRE 6 ex och SKATA 1 ex. Men var är vår höjdarart steglitsen? När vi nästan gett upp ser Mariett den sitta i aspen, men det dröjer ytterligare ett tag innan den landar vid matningen så att vi kan notera STEGLITS 1 ex.

Sedan besöker vi flera matningar i byn, bl a Slalombacken och Gästgivarestigen där landets enda decemberjärnsparv norr om Stockholm setts ända fram till nyårsafton.
GRÅSISKA 2 ex (ovanligt rödbruna, ev. den sydliga rasen cabaret), TALLTITA 4 ex, BLÅMES 2 ex, STÖRRE HACKSPETT och GULSPARV 2 hanar var nya, totalt 12 arter.

Eftersom det börjar skymma så smått fortsätter vi till de återstående matningarna på andra sidan älven. Vid Norrvik lyckas vi få syn på LAPPMES 2 ex, en riktigt tung art så här nära Vuollerim.

Avslutningvis hälsar vi på hos Roslins nere vid Storgrundtorp. Här bjöds på gofika och som sista fågel på fågelbordet dök en GRÅSPETThane upp i skymningen 14.07. Totalt 14 arter, varav steglits och lappmes var livskryss för några.

JOKKMOKKLAGET startar punkligt 10.00 hos Sonja Kuoljok. Under tiden som vi fikade och pratade taktik inför dagens tävling kunde vi pricka av TALGOXE, SKATA, NÖTSKRIKA, TALLTITA och STÖRRE HACKSSPETT.

Sedan begav vi oss runt på samhället. GRÅSPARVAR, några TAMDUVOR och en GRÖNFINK var nytt. På Talvatisberget var det först ganska lugnt.
Efter att ha lockat ett tag kom TOFSMESAR, BLÅMES och LAPPMESAR. Vi väntade ganska länge på att det skulle dyka upp någon lavskrika, alltmedan Anna-Lena och Isabel handmatade talltitor och lappmesar. Till slut fick Mats syn på LAVSKRIKAN som kom flygande, den höll länge till i trädtopparna men kom slutligen ned.

Så vandrade vi tillbaka och kikade på en matning vid Talvatissjön med PILFINKAR. Avslutningsvis hittade vi en KRÅKA som just var nere och hämtade en ostbit och DOMHERRE, sista arten för i år.
Totalt 15 arter för Jokkmokkslaget.

TOTALT sågs 19 arter, något under genomsnittet. Av dessa var Jokkmokklaget ensamma om nötskrika, tamduva, lavskrika, tofsmes och kråka medan Vuollerimlaget var ensamma om steglits, gråsiska, gulsparv och gråspett. Steglits var den enda nya fågelbordsarten, tävlingens 34 art.

Grattis till Jokkmokklaget!Insänt av Björn Mildh <bjorn.mildh@naturskyddsforeningen.se>
söndag 2014-01-05, 13:32

En stor och grann gråspetthane besöker just nu fågelbordet på Läkarvägen i Piteå. Det är en bra början på det nya fågelåret.

Björn Mildh


Insänt av Mats Karström
onsdag 2014-01-01, 15:30

Härligt med nytt skådarår!
STEGLITS på Lövgården ( igår sjungande på nyårsafton!) och SMÅDOPPING nere vid älven känns som en rivstart på året. Igår såg jag den rekordsena JÄRNSPARVEN ( enda decemberobsen norr om Stockholm!).
Ett Gott Nytt SkådarÅr
önskar VuollerimMats


Insänt av Tord Gustafsson
tisdag 2013-12-31, 09:02

VINTERFÅGELRÄKNING VID ORMBERGET

Igår gjorde jag min årliga vinterfågelräkning vid Ormberget, Luleå. Något fler fåglar än vanligt observerades i det varma vårvädret. TALLTITAN och SVARTMESEN sjöng och SPILLKRÅKAN klyade i skogen. Totalt blev det 12 arter och 73 individer, med TALGOXEN som vanligaste art. I år saknades korsnäbbar och endast en GRÅSISKA hördes.

Senare i veckan är det dags att inventeras min andra vinterfågelrutt i trakterna kring Sundom.

Gott Nytt Fågelår!


Insänt av Sture Sandberg <sture.sandberg@telia.com>
söndag 2013-12-29, 14:41

Mera vårkänslor?!
En turkduva spelade under en timmas tid från en TV-antenn i Roknäs idag.


Insänt av Staffan Matti <staffanmatti@gmail.com>
söndag 2013-12-29, 11:24

Björkskatan, Luleå
I går morse, 07.30, hördes tre talgoxar sjunga för fullt trots att det var helt mörkt och duggregn och i morse hördes också svartmesen sjunga.
Vårkänslor redan i december?


Insänt av Susanna Blombäck <susanna.blomback@pitea.se>
lördag 2013-12-28, 12:22

En bergfink sitter alldeles ensam vid fågelbordet. Har suttit på samma plats i en halvtimme. Verkar undra var alla andra fågelkompisar håller hus,det är ju lunchdags nu


Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
torsdag 2013-12-26, 20:42

Hej.
I dag mellan kl.12:30 - 13:30 obsade jag och frugan för första gången STEGLITSEN på min Camp Snödmossen. Det blev min bästa julklapp i år! Den satt ( frekvent ) på fågelborden med 80-90 GRÖNFINKAR kavat mumsande på mest solrosfrön. Nu hoppas jag att den är fast där några dagar in på nästa år. I dag promenerade vi till Campen ( 2,9 km ) från bommen vid Norra Svartbyn i ganska tungt snöföre. Troligtvis gäller det att åka skidor dit under kommande tid. Snön och matarna lyste grönt och rött idag av Grönfinkar och Domherrar.
P.S.
Gjorde ett skottarprov i snön. Grävde mig ner 3 dm till marken. Konstaterar glatt att gräset är mjukt, inget islager trots helv.... vädret. Ser också många sork lufthål i snön. Kanske äntligen dags att det våras för sorken!
/Ha de!
/Roger Nk.


Insänt av Siv Wiklund <vassunda@glocalnet.net>
fredag 2013-12-20, 20:55

Naturen kallar! Så kändes det när kvällsturen bjöd på fin fullmåne bakom molnslöjor, stjärnklar himmel och så den mörka skogen, ruvande tyst. Som grädde på moset skällde en räv i närheten en lång stund och när den tystnat hörde jag ett par "hoanden" från en uggla. Kanske har den milda väderleken framkallat vårkänslor? Scenen var i vilket fall som hämtad ur "Tomten" och det passar ju bra så här några dagar före jul. Hoppas nu bara på lite mer snö och en och annan minusgrad så blir det perfekt, God jul!


Insänt av Thore Alm,Kalix
fredag 2013-12-20, 08:57

Sibirisk nötväcka i Kalix.

Vid en fågelmatning på Fågelsångsvägen
i Kalix har en sib.nötväcka besökt matningen då och då under december månad- den är foto-dokumenterad


Insänt av Tobbe <dbk_woodoo@hotmail.com>
torsdag 2013-12-19, 11:23

Min Kusin har besök av en fasan vid/under fågelmatstationen.
De bor i Bensbyn.


Insänt av Björn Mildh <bjorn.mildh@naturskyddsforeningen.se>
onsdag 2013-12-18, 20:15


Två nötväckor (Sitta e.e.) besökte fåglbordet idag på Läkarvägen. Hoppas att det är ett par och att de klarar vintern


Insänt av Sture Westerberg <stuwes48@gmail.com>
lördag 2013-12-07, 14:53

På väg hem från Hägnan fick vi se i skymningen en jagande lappuggla nära Liné kallkälla.
Hälsningar Sture


Insänt av Silverminken
måndag 2013-12-02, 01:53

Jag har hört om en ganska ovanlig falkobs i ett reservat för en tid sedan. Tror det var en NOF-skådare som rapporterade.

Vet någon om Storfalken är i sällskap med sin maka denna gång?


Insänt av Birgitta Landberg Kalix
söndag 2013-12-01, 14:25

Inga Adventsfåglar vid havet----------

Dagens exkursion till strand och hav gav inga trutar, skrakar eller änder!!

Inre skärgården är i år tillfrusen.

10-talet grönfinkar vid matning i Storön
gladde - liksom 10-talet domherrar i
prydnadsäppelträd i Näsbyn


Insänt av Siv Wiklund <vassunda@glocalnet.net>
lördag 2013-11-30, 11:11

Intressant med fåglarna som bara blir äldre och äldre. Många verkar m a o klara sig bra år efter år, vilket ju är goda nyheter ex i kontrast mot all skog som i stället försvinner...
Här finns också fåglar, en och annan vit "julhare" och så ekorrar i parti och minut. De sistnämnda håller också gärna till vid fågelbordet, och hänger man ut talgbollar spelar det ingen roll hur man än försöker fästa eller gömma dem så är de snart ett minne blott. Kanske har någon ett "djurvänligt" tips på hur man ev kan unvika det?


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
torsdag 2013-11-21, 14:11

GRÅSPETTARNA i Åskogen blir bara äldre och äldre.

När Örjan igår gick igenom årets kontroller hade han missat en fågel som kollades den 4/1-13 och som var märkt redan den 31/5 -05.
För denna GRÅSPETT (hona) har det då gått 7 år och 7 månader sedan märkningen och blir i och med det landets äldsta ringmärkta.

Så numera består hela prispallen av gamla GRÅSPETTAR utav individer från Åskogen!!!


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
tisdag 2013-11-19, 19:05

Vid besök i Åskogen den 15/11 kontrollerade vi, Örjan N och undertecknad en GRÅSPETT som märktes på samma plats den 8/11-07.

Det har gått 6 år och en vecka sedan märkningen och detta är den äldsta ringmärkta GRÅSPETT i Sverige.

Den tidigare äldsta, 5 år och 3 månader mellan märkning och kontroll är också märkt av oss här i Boden.


Insänt av Sture Westerberg
lördag 2013-11-16, 13:43

I gryningsljuset tittade jag till fågelmatning och oj vad skator det hade samlats där, räknade till 23 st, förmodligen var det fler för det satt skator i den stora granen och grannen som har skinn utlagd på marken hade även skator ett par skator.


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
måndag 2013-11-11, 09:48

Den 8 nov. kontrollerade Örjan Nordmark en SVARTMES i Åskogen som undertecknad ringmärkte på samma plats den 30/11-05.

Denna individ är den äldsta kända SVARTMESEN i landet, 7 år och 11 månader har gått sedan den märktes.
Fågeln har också kontrollerats både 22/10-09 och 22/3-11 på samma plats.

Det tidigare rekordet i Sverige låg på 6 år 7 månader.

Den äldsta SVARTMESEN i Europa har blivit 9 år 5 månader och var märkt i Storbritannien.

Kanske har vår fågel blivit så gammal tack vare att det alltid funnits en vintermatning i detta område.


  « Föregående 20       Nästa 20 »