Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
fredag 2005-06-03, 15:00

För några dagar sedan hemkommen från Öland, där en AMERIKANSK TUNDRAPIPARE i sommardräkt blev den kanske raraste fågeln. Frustrationen på Ölands södra udde var dock påtaglig när man i lördags morse larmade ut 2 ex Ökentrumpetare från Gotland. Några hann med den enda båtturen till Gotland. Jag tog det dock lugnt i det sammanhanget..
Igår torsdag kom Näsets 172:a tomt-X i form av den efterlängtade arten SMALNÄBBAD SIMSNÄPPA. 25 ex simmade utanför bryggan på behagligt obsavstånd. Vid Öjebykorset kunde även jag få fin obs på KUSTSNÄPPA i sommardräkt samt 5 ex SMALNÄBBAD SIM.
/Hälsar Staffan


Insänt av Krister Jakobsson
fredag 2005-06-03, 12:02

Cyklade en tur runt Hertsöträsket i morse mellan 05-07.30. Hörde 3 ÄRTSÅNGARE (hemma, vid modellflygfältet och vid Kalvholmen). En ROSENFINK sjöng vid Hagaviken. Skrämde en TJÄDER på baksidan av Hertsöträsk. En intensivt sjungande TRÄDKRYPARE vållade en del huvudbry då den flög omkring och sjöng i en lövskog. Det tog ett tag innan det kopplade vad det var. Endast en TRÄDGÅRDSSÅNGARE.


Insänt av Jan-Olov Johansson
fredag 2005-06-03, 08:02

Var ute med Ulf E vid G-viken i morse i hopp om att repetera gårdagens göktyte-obs. Därav blev intet, men däremot min allra första BÄNDELKORSNÄBB. Samt diverse annan skogslevande fågel, som DUBBELTRAST, RÖDSTJÄRT, TALLTITA osv. Och en trevlig kaffestund i morgonsolen.
/Jan-Olov J


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
torsdag 2005-06-02, 16:42

Har ni tänkt på! Före 31/5 går det att se flera Bläs, Stjärt, Gräs, Skedänder samt Grågäss och Sångsvan. Då helt plötsligt infinner sig 1 juni och efter det datumet hittar du knappt nån av ovanstående arter. Visst är det märkligt! Undrar och Hälsar Ulf P Eriksson


Insänt av Ola Helander <helander@mail.com>
torsdag 2005-06-02, 16:38

Hej!
Var ute med hunden i skogarna runt
Sunderbyn idag. Klockan var ca 13,30.Hunden stannade för att bada i ett dike och jag började planlöst se mig omkring. Och rätt som det var stirrade jag in i två stora gula ögon. Det var en stor Lappuggla som satt i en tall fem meter från mig! Den var totalt orädd och brydde sig varken om mig eller hunden. Två timmar senare gick jag förbi samma träd och där satt den kvar och halvsov. Lyfte lite på ena ögonlocket, såg att det var vi och somnade om. Jag hade som vanligt videokameran med, men det blev ingen actionfilm direkt. Hälsn Ola


Insänt av Per Sandberg
torsdag 2005-06-02, 15:34

Hej!

Gjorde en hyfsat tidig morgon innan jobbet och började kring 04.40 i Svensbyn utan intressantare sångarkontakt.

Fortsatte sen mot E4-an och åkte söderut från Piteälven till Sandholmen, Hortlaxavan, Höglandsnäs, Grundvik samt avslutningsvis till Tingsholmen.

Resultatet blev över förväntan!
Mycket gott om TRÄDGÅRDSSÅNGARE, 13 ex dessutom ROSENFINK 5 ex. och SÄVSÅNGARE 4 ex (varav tre kring H-avan).

I Grundvik en sjungande SVARTHÄTTA.

HÄRMSÅNGARE och GRÖNSÅNGARE vardera 1 ex vid Tingsholmen (GRÖNSÅNGAREN höll till kring samma "fläck" som den jag hörde där ifjol, dvs vid bäcken innan småbåtshamnen (samgrupperad med HÄRMSÅNGAREN f.ö.).

Vid T-holmen även en häckning av TRÄDKRYPARE (boet gjort i en "näverkokong" som börjat släppa från stammen på en döende hägg).

Vid H-avan fans 100+ DVÄRGMÅS, 120+ FISK-/SILVERTÄRNA, 8 SKÄGGDOPPINGAR och 5 SMALNÄBBADE SIMSNÄPPOR.


Till detta kaffe och limpmackor -härlig morgon...

-Per


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2005-06-02, 15:17


Hej!

I morse torsdag 2/6 var jag runt på en 27 km lång cykeltur i Piteå kommun,mellan 05:45- 08:10. Jag valde i stort sett en ny sträckning jämfört med tidigare turer, och bl.a. följande obsades: 4 SMALNÄBBADE SIMSNÄPPOR och 1 KUSTSNÄPPA i pölen nära Älvsbyrondellen i Öjebyn; 1 "ny" sjungande HÄRMSÅNGARE, på Hällan i Öjebyn (på gården med adressen Långskatavägen 354); 1 JORDUGGLA nära samma gård; 1 par KNÖLSVANAR i Fårösundet, ca 400 meter norr om bron över samma sund. (Sannolikt rör det sig om samma par som jag siktade för några dagar sedan i Norra stadsfjärden, som ju bara är en liten bit bort. Tyvärr hade hanen i paret en mindre, oljeliknande fläck på vänstra vingens undersida, något som tycktes affektera svanen. Den simmade med vingen lätt lyftad från kroppen, så prognosen kanske inte är alltför god...)/ Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av gunnar norlin <nirsans@telia.com>
torsdag 2005-06-02, 10:50

pilfinkar! har just konstaterat att det är pilfinkar i två holkar, här hemma i Bensbyn,,,ungar i bägge!! inget ovanligt är väl det ,,,men dte är första gången här hemma det har skett!!!


Insänt av Ulf P Eriksson
torsdag 2005-06-02, 08:20

Hej Lars Sandberg Jag har skrivit in RÖRHÖNAN i Vassijaure i Svalan som RRK Norra Lapplands rapportkommitte med tiden 30/4 - 16/5 observatör bl.a Enar Wallström Hälsar Ulf P Eriksson RRK


Insänt av Rolf Lahti <rolf.lahti@hem.utfors.se>
torsdag 2005-06-02, 00:08

Strax norr om Luppioberget, Övertorneå sjöng idag 1 juni en GRÖNSÅNGARE. Min första i denna kommun. ROSENFINKARNA har också anlänt. Två styck sjöng i Korva och en i Hedenäset.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2005-06-01, 19:56

Hej!

I morse, onsdag 1/6, cyklade jag runt Svensbyfjärden i Piteå kommun. Under den 34 km långa turen noterades bl.a. 11 TRÄDGÅRDSSÅNGARE, 1 TÖRNSÅNGARE i SJULNÄS (Ryggskatan), samt 2 GRÖNSÅNGARE vid vattenverket i Öjebyn. De 3 sistnämnda är kända sedan förut.

I dagens nummer av Piteå-Tidningen kan man läsa om ett nyligen gjort fynd av 1 ex STENKNÄCK i Stockbäcken, några km väster om Roknäs.

Avslutar med en verkligt rolig rapport från Kiruna kommun! Efter att jag medverkade i ett regionalt radioprogram för några veckor sedan, blev jag uppringd av Enar Wallström i Luleå. Enar berättade att det sedan en tid hållit till "en konstig fågel" i Vassijaure, på den stora husvagnsparkeringen nedanför fjällhotellet Riksgränsen, och han ville nu nå ut med det och få hjälp med bestämningen.

Av hans beskrivning att döma, lät det som om det var en RÖRHÖNA som knallade runt bland skotrar och husvagnar på den snöbemängda parkeringen... Vi kom inte längre än så i vårt samtal, men han lovade att längre fram maila en bild som släktingar till honom skulle kunna ta när de åkte upp i fall fågeln fortfarande var kvar.

För några dagar sedan kom så en bild via mail till mig. Visst var det en RÖRHÖNA! Bilden är rent komisk, när man ser en RÖRHÖNA som knatar omkring på en skoter i en mycket vintrig miljö. (Hönan kanske inte fann det lika komiskt som jag, dock. Det var säkert en stenhård kamp för att överleva...)
Enar berättade i sitt mail att RÖRHÖNAN setts dagligen, åtminstone mellan 30/4-16/5.

Vad säger de listansvariga? Torde inte detta vara det mest nordliga/västliga fyndet av arten? Extremt är det i vart fall!/Hälsar gör Lars!!!


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
onsdag 2005-06-01, 19:01

Hej!
Efter att ha sett Sven-Eriks rapport på Svalan fick städningen ge plats för viktigare saker. Således i sporrsträck mot Älvsby-korsningen. De 6 SMALNÄBBADE SIMSNÄPPORNA var kvar. Snart nog fick de söta och roliga små pippina sällskap av en ståtlig och vacker KUSTSNÄPPA. Även en SVARTSNÄPPA dök upp. Osökt undrar man vad som funnits på platsen för länge sedan när Prästafvan fanns kvar…

Roligt var det, men nu verkar det inte finnas något annat dragbart så mot dammsugare och vaskkäpp!

Tack Sven-Erik, hälsar
Maiken & Tryggve
Öjebyn – Piteå Gamla StadInsänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
onsdag 2005-06-01, 17:27

Jag hörde åxå vad jag trodde var Göktyta, men det visade sig vara 2 ad LÄRKFALK som höll på med parningsgrejor! Vars ; Tyvärr är Lärkfalken skyddad i Svalan.


Insänt av
onsdag 2005-06-01, 12:06

Följde med flickans klass på fågelskådning till Gammelstadsviken i morse. Såg och hörde av förklarliga skäl inte så mycket men obsade en SNATTERANDhona och hörde GÖKTYTA. Åkte efteråt till Kallax hamnen och räknade där in minst 400 SMALNÄBBADE SIMSNÄPPOR i två flockar. Minst därför att det inte gick att se alla pga båder motljus och värmedaller. Här har man inte sett en enda på flera år och så detta. Kul ! Dessutom 28 MOSNÄPPOR, 6 STÖRRE STRANDPIPARE, 3 KÄRRSNÄPPOR och 3 BRUSHANAR.
Krister Jakobsson


Insänt av Lena Bondestad <lena.bondestad@telia.com>
onsdag 2005-06-01, 10:25

Var ute en morgonsväng i Mossabäcken, Boden, idag. Rätt lugnt på fågelfronten men fyra olika göktytor på tre olika hyggen, det mesta jag sett och hört vid samma tillfälle (två i en intensiv "sångar"-duell). Faktiskt gick det också att höra skillnad på de olika indivderna då de hade olika tonhöjd, frekvens i själva ropet och en viss heshet. Hoppas att detta var starten för en populationsökning!
Insänt av Rolf Lahti <rolf.lahti@hem.utfors.se>
onsdag 2005-06-01, 01:32

Soukolojoki 1 mil norr om Övertorneå. Översvämmade ängar även här. 21 SIMSNÄPPOR, två hannar SKEDAND, 3 MOSNÄPPOR.

Sedan så ringmärkte jag tre stora PÄRLUGGLEUNGAR. Genom bekanta så fick jag reda på att deras grannarna hade pärlugglor i en holk vid skogsbrynet, 30 meter från huset. Förmodligen fanns 1 eller 2 till men de hade redan tagit till vingarna.


Insänt av
tisdag 2005-05-31, 11:27

Cyklade en tur i morse mellan 04.30-06.30 på Hertsön-Örnnäset. Liksom Mattias 1 TÖRNSÅNGARE på Bredviken, samt ÄRTSÅNGARE vid Värmeverket och Kalvholmen. 8 TRÄDGÅRDSSÅNGARE, 1 BUSKSKVÄTTA och 1 jagande JORDUGGLA vid stranden nedanför Bredviken.

Krister Jakobsson


Insänt av Lasse H, GÄLLIVARE <birdlover@telia.com>
tisdag 2005-05-31, 10:39

Gjorde en blixtutryckning till Sjöparken på Måndagskvällen, efter att på håll ha sett stora flockar vadare slå ner där. Resultatet blev bl.a: MOSNÄPPA(20), KÄRRSNÄPPA(7), STÖRRE STRANDPIPARE(25), LJUNGPIPARE(25), GULÄRLA(10), ÄNGSPIPLÄRKA(5), STENSKVÄTTA(10) och sist men inte minst 3st eftlängtade FJÄLLPIPARE, som helt lugnt satt och vilade och senare sov på gräsmattan vid fotbollsplanen ca 4 meter grån gångstigen där både joggare, hundägare och cyklister svischade förbi. Trodde nog innan att säsongen var slut för Sjöparkens del men så här mycket liv och rörelse har jag aldrig sett tidigare under mina sgs dagliga sjöparksturer de senaste 4 åren!


Insänt av
tisdag 2005-05-31, 09:42

Hej!

Har gjort en uggleturné med Jan H & ett par från England.

Vi fick se de viktigaste arterna mycket fint. Tack Jan Andersson och Glenn Bark för hjälpen!

Jag avvek tidigare än JH & Co och missade därför 13 myrsnäppor i Kallax hamn samt ca 500 (!!!) smalnäbbade simsnäppor på Kallaxfjärden.

By the way; en törnsångare sjöng på metargränd, Örnäset kl 04.20 i morse.

Mattias Nordlund


Insänt av
tisdag 2005-05-31, 07:33

Fjällpiparna var kvar i Björsbyn igår kväll och blivit tre till antalet. C a 9 ljungpipare höll till där också.

Mats Williamson


  « Föregående 20       Nästa 20 »