Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Jan Andersson
söndag 2017-08-27, 20:14

Söndag 2017-08-27
Idag personalbyte vid 17 tiden. Jan Andersson, Boden, Mats Bergqvist Boden och Peter Keil Göteborg tar över den kommande veckan. Det avgående gänget märkte 12 fåglar av två arter- 11 lövisar och en röstj. Bland obsarna fyra arter rovfåglar och ett 30-tal vitkindade gäss.
Vädret har varit riktigt bra med måttliga nordliga vindar, halvklar och en del sol, vattnet -7 cm.
Åsa Sandberg med barnen har varit ute idag och strött ut askan efter Per. Hann som hastigast hälsa på dem innan de åkte iland med Rune vid 18-tiden.
Vi känner oss väldigt lyxiga som får bo i den fina nya stugan med sådana utrymmen. Tänk att ha eget sovrum när man är på fågelstationen. Det kunde vi bara drömma om när vi startade för 36 år sedan.
Jan, Mats och PeterInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2017-08-26, 21:49

Lördag 2017-08-26
På vinst och förlust trotsade vi vindar och prognoser och gav oss av ut till udden. Det visade sig vara på vinst. Vi kunde sätta upp hälften av våra nät och fångade 26 fåglar av 6 arter under de fyra timmar som vi kunde ha näten öppna. Förutom 20 lövsångare, ärtsångare, svartvit flugsnappare, bofink, bergfink och sävsparv. Men dagens höjdare var ändå fransosen som fastnade i nät 10. En hane rödstjärt som ringmärkts i Frankrike. Urban, Mats och Freja besökte oss när de flesta lövsångarna märktes. Sparvhöken var ännu mer närgången idag och flög in i näten hela två gånger men studsade ut nästan på direkten. Efter lunchen gick Elin ut på tur norrut medan Ulf och Inger skådade i hamnen. Ganska snart hamnade de hos Urban och bjöds på kladdkaka med blåbär och vispgrädde och gick så småningom hem med en skål kantareller. Elin hittade bl a en trädkrypare, sparvhökar och 13 älgar. I hamnen seglade två havsörnar, två sparvhökar och en duvhök. En törnskata satt i en enbuske mitt i byn. Den nordliga vinden gjorde oss lite frusna så efter en stunds litterär avkoppling kunde vi värma oss i bastun innan middagen. Då dök Mats upp och höll oss sällskap fram till läggdags. Nu blåser det rätt rejält ute och mörkret har lagt sig. Tur att det är spång till dasset så vi inte går vilse i kvällsmörkret.
Inger, Ulf och ElinInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2017-08-25, 19:22

Fredag 2017-08-25
Duggregn även idag som övergick i strilande regn efter en stund. Men kl 7 kunde vi sätta upp totalt 18 nät. Under dagen fångades 12 fåglar medan näten åkte berg- och dalbana p g a regnet. Inga kontroller idag heller. En sparvhök höll oss sällskap hela morgonen, flög på låg höjd, spanade och jagade. Flög in i 4:ans nät men smet innan vi hann fram. Hade vi kunnat ha näten uppe nån timme till hade vi nog fått den. Eftersom hälften av fågelpåsarna tvättades redan igår så behövde vi bara tvätta den andra hälften, som fick en extra sköljning i regnet som var riktigt blött när vi stängde för dagen. Elin trotsade vädrets makter och gav sig ut på en tur och träffade sparvhöken igen på nära håll och en bit norrut ytterligare en. Regnet höll i sig hela dagen och kvällen och morgondagen lovar blåst, så det blir knappast ringmärkning vad det verkar. Inte hemresa heller. Fortfarande ligger en bit av bryggan kvar längs med piren så än finns det plats för besökande båtar. Snart tänder vi några ljus och lyssnar till regnet som skvalar. Som vanligt lär vi somna ovaggade.
Inger, Ulf och ElinInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2017-08-24, 19:58

Torsdag 2017-08-24
Duggregn halv fyra när klockan ringde. Efter en timme övergick det till spöregn. Pust! Inte förrän kl 9 hade vi uppe några av näten. Ulf klippte färdigt nätgatorna under de ordinarie näten medan Elin och Inger plockade totalt sex fåglar, tre lövsångare och tre bergfinkar. Elin märkte sin första fågel, en lövsångare. Synd bara att fågeltillgången var så skral så tillfälle att ringa fler fåglar under dagen inte gavs. Omkring 12.30 stängde vi ner för dagen. De vitkindade gässen blir allt mer närgångna och spankulerar nu helt obehindrat inne i Kumpula. Inte kul att trampa i gåsbajs. Grodmännen har lämnat ön och kvar nu är bara vi, Mats L samt Johan och Johan som håller på att ta upp bryggorna. Det känns lite kyligare i luften för varje dag och vi kan t o m tända några stearinljus framåt kvällen för att kasta lite ljus över tillvaron som känns aningen fågelfattig just nu. Men… det är en ny dag imorgon.
Ulf, Inger och ElinInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2017-08-23, 20:06

Onsdag 2017-08-23
”Alltid något, sa han som såg Åmål”. Efter några eländigt fågelfattiga dagar kvittrade det i buskarna igen. Idag märkte vi 28 fåglar av sju arter. Förutom lövsångare även större hackspett, grå flugsnappare, trädpiplärka, taltrast, rödstjärt och gråsiska. Kul att det äntligen börjar rassla i näten. Bara ”nya” fåglar och inte en kontroll på hela dagen. Ulf började klippa det som växt i nätgatorna sedan öppningen. Den nya sågen gjorde skäl för sin egenskap – Easy start. På obsfronten intet nytt men Elin, som gick en sväng till Nordudden, kunde konstatera att det är där fåglarna verkar hålla till. Mats Lindelöf hade anlänt till ön och eldade upp bastun framåt kvällen så vi kunde tvätta av oss innan läggdags. ”Grodmännen” lät meddela att de hittat massor av småskvalting, både på Sandskär och närliggande öar, och det är förmodligen bra. I skrivande stund har det börjat småregna, helt enligt prognosen, men det ska visst inte hålla i sig. Vinden fortsätter att ligga på från norr och kanske fåglarna från Nordudden ”blåser” ner till Sydön under morgondagen. Vi har gott om plats i näten!
Inger, Ulf och ElinInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2017-08-22, 20:25

Tisdag 2017-08-22
Vaknade till duggregn. Inte vad vi väntat oss men vi avvaktade och kunde få upp några nät vid halv åtta. Älgkon som besökte oss igår hade sprungit ner en stolpe i A1 så den fick vi byta ut. Vinden ökade successivt men vi fick kontroll av en juvenil rödhake innan vi nödgades stänga butiken för idag. Inte varje dag man möter två män med våtdräkt och cyklop på spången, men det gjorde vi denna blåsiga tisdag. Efter lunch monterades skafferihyllan på plats och Elin gav sig ut på bärplockning. Spaning i hamnen där storskarv siktades samt knipa, storskrake och gulärla. Trots blåsten gick Inger och Elin ut en sväng på Pauhu och möttes av en stor flock vitkindade gäss som betade på heden. Nordanvinden och mulen morgondag hoppas vi ska ge fler och nya fåglar i näten och vattnet har nu sjunkit undan så det är bara A1:s nätgata som är vattenfylld. Så, vi är redo.
Inger, Ulf och ElinInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2017-08-21, 20:10

Måndag 2017-08-21
Det blåste lite för mycket på morgonkvisten för att vi skulle kunna ge oss ut och märka i vanlig tid. Det blev en liten sovmorgon tills vinden mojnat något. 07.30 var alla nät uppe. Vattenståndet är fortfarande högt så burarna står säkert långt uppe på land tills vidare. Totalt märkte vi 15 fåglar, en blygsam siffra men faktiskt hela sju olika arter. Förutom lövsångare var det trädgårdssångare, grå flugsnappare, talgoxe, bofink, bergfink och en större hackspett. Hannas första egenplockade och märkta! Det var en varm och härlig förmiddag och vi hade näten uppe till 12.30. Efter lunch gick Hanna ut för att plocka hallon medan Inger tvättade. Ulf gick igenom röjsågen och gjorde den startklar. Rune anlände prick kl 18.00 med Elin Bondestam som tar över efter Hanna. Rune, och sonen Johan hann med en fika innan avfärd. Strax därefter levererades Eskils ”specerihylla” som ska monteras på väggen i köket/allrummet. Två biologer har anlänt till ön för att inventera växter, bl a småsvaltning, här och på Seskar Furö. Elin hann med en kort promenad och installation innan vi blåste ut ljusen för idag.
Inger, Ulf och ElinInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2017-08-20, 19:25

Söndag 2017-08-20
Det var precis som vi befarade, stark blåst, 17 m/s så märkning var inte att tänka på. Efter kort sovmorgon och frukost gav vi oss av ner till ringmärkarudden för att titta till nät och burar. Det mesta såg bra och säkert ut för att klara den fortsatta blåsten som skulle hålla på hela dagen. Men tre burar längst ut på udden (bakom nät 6) låg helt under vatten, fast vi burit dem långt upp på säker mark, trodde vi. Hanna kastade av sig stövlar och byxor och vadade ut efter burarna i de skummande vågorna. Vattnet nådde långt upp på låren! Efter denna heroiska insats är hon härmed utsedd till dagens hjälte. Det blev inte många obsar idag, vitkindade gäss på Pauhu, två fiskgjusar, en flock av vardera fiskmås och björktrast. Utanför stugan sjöng en bofink och rödstjärtar flaxade i buskarna. Resten av dagen blev det både ute- och innejobb. Hanna pluggade till tentan på tisdag och Inger och Ulf satte fast stegarna i sängarna. Nu är klockan halv åtta och vinden har inte mojnat, men väderutsikterna inför morgondagen ser bättre ut än idag. Vi kan nog hoppas på lite märkning ändå. Kladdkaka och vispgrädde fick avsluta den kulinariska delen av söndagen och nu återstår bara flugjakt och kvällslektyr.
Inger, Ulf och HannaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2017-08-19, 20:20

Lördag 2017-08-19
Fin morgon men något blöt efter nattens regn. Alla nät upp. Inte så mycket aktivitet i luft och nät men det blev i alla fall 23 nymärkningar av sju arter. Lövsångare (10) i topp, följt av sex trädpiplärkor. Idag märktes bl a säsongens första bergfink. Det var en varm och tämligen vindfattig dag, regnet hängde i luften men vi klarade oss med bara några små droppar och behövde aldrig stänga några nät. Mellan rundorna berättade Alan för oss om taltrastens ruggningsfilosofi och en hel del annat matnyttigt. Rune kom ut på udden lagom till stängning så Alan kunde packa sina grejer och städa i lugn och ro innan det var dags för avfärd hem till Skottland. Nu är vi bara tre kvar och tyvärr ser väderprognosen för morgondagen något dyster ut med kraftig blåst. Tre älgtjurar passerade stugan på nära håll fram emot kvällen på väg ner mot hamnen. Regnet småstänkte hela eftermiddagen så det var inte läge för mer skådning. Obsar idag var bl a en skräntärna, två jagande tornfalkar, en stor flock björktrastar, större strandpipare och storspov. Internetuppkopplingen är lite ojämn just nu men plötsligt händer det…
Inger, Ulf och HannaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2017-08-18, 20:44

Fredag 2017-08-18
Vaknade till halvklart väder, ostlig vind 6 m/s. Det lovade gott. Alla ordinarie och alternativa nät uppe, och åtta burar på ringmärkarudden. På sex timmar fångade vi nio fåglar (!), varav fem lövsångare och ytterligare en rosenfink. Snart är nog hela kullen ringförsedd. Tre kontroller gjordes, fast fler lösgjordes ur näten, men de var redan både märkta och kontrollerade flera gånger. Det är helt otroligt att det kan vara så lite fågel i farten. T o m obsarna är sparsamma. Kul idag var en blå kärrhök som jagade på låg höjd över udden. En hel del björktrast och gråsiskor i luften, men inte i näten. Idag fick vi faktiskt besök av två älgar, en ko och en tjur, som studerade våra förehavanden på nära håll. Men de gick aldrig mot näten. Vinden ökade allt eftersom så när det var dags för stängning var det verkligen dags. När vi kom hem höll Lena Svanberg på att lasta av gammalt spångvirke utanför vår stuga. Nu behövs spikrensning, nya spikar inhandlas och några händiga”snickare” för att vi ska kunna bygga ytterligare altan/uteplats. På grund av all sand utanför stugan är det nödvändigt med någon form av underlag. Fågelfattiga dagar är också tröttsamma så när regnet började efter lunch tog vi oss en liten tupplur. Efter alla nödvändiga göromål kunde vi tvaga oss i bastun och lyssna på det ihållande regnet fram till läggdags.
Inger, Ulf, Hanna och AlanInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2017-08-18, 03:45

Torsdag 2017-08-17
Ingen kul morgon, halv fyra blåste det minst 12 m/s och vi ville inte ens försöka utsätta varken fåglar eller nät för dessa vindbyar. Vi sov en stund till men vinden ville inte ge med sig. Det var i och för sig soligt så Hanna gav sig av mot Nordudden. Inger och Ulf fortsatte skruva hyllor medan Alan satte sig på spaning ut mot heden och Pauhu. Sedan blev det en tur mot Östra stadion för att kolla fåglar, älgar och bärläget. Fåglar är det ont om, det var Hanna som hade flest obsar av både fågel och älg idag. Internetanslutningen har fungerat dåligt så vi får hoppas att vår dagbok och våra obsar går att lägga ut ikväll. Under middagen roade vi oss med att sätta namn på de älgar som vi träffat på hittills. Fantasin sträckte sig ända från Helge till Bert… Under kvällen anlände några från ”Bosminafamiljen” så nu är vi inte ensamma längre. Havsörn, fiskgjuse, sparvhök, lärkfalk och en hel del småspov befann sig längre upp på ön. Flera rödstjärtar, grå flugsnappare, gråsiskor och fiskmåsar var några fler obsar som gjordes.
Inger, Ulf, Hanna och AlanInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2017-08-16, 20:37

Onsdag 2017-08-16
Det blev en dramatisk natt. Plötsligt vaknade vi av att det bankade på dörren, fast det var bara vi på ön! Men det visade sig bara vara Alan som Ulf hade lyckats låsa ute i ett obevakat ögonblick…
Vi tyckte nog att det blåste mindre idag än igår så vi satte upp alla nät och första rundan gav ett gäng lövsångare och sävsparvar. Men sen var det lugnt. Inget i alternativnäten förutom några kontroller, totalt 10 kontrollerade fåglar under hela förmiddagen. Men vi släppte många fåglar som var från gårdagens märkning. Det verkar vara samma fåglar som snurrar runt på udden hela tiden. Nu önskar vi faktiskt ett inflöde. Roligast märkart idag var två rosenfinkar till och en buskskvätta. Totalt 15 fåglar av fem arter, med lövsångare i topp. Äntligen siktade vi en havsörn, över hundra björktrastar, drygt 30 vitkindade gäss, duvhök och två sparvhökar bl a. Inget fångades i burarna. När vi gick hemåt så hade vinden ökat ytterligare och eftersom solen hållit sig borta hela förmiddagen kändes det nästan lite kyligt i stugan med dörren öppen. En älgko stod vid kapellet med avlägsnade sig fort när vi närmade oss. Fortfarande inga fler än vi på ön och eftermiddagsluren blev kanske en aning för lång för vissa. Korv stroganoff och rabarberkaka med vaniljsås fick, tillsammans med regnet, avsluta dagen. Tandborstningen övervakades förresten av en liten älgtjur som stod i buskagen strax utanför stugan.
Inger, Ulf, Hanna och AlanInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2017-08-15, 19:12

Tisdag 2017-08-15

Dagen började klar men nästan lika blåsig som igår. Under morgonen mojnade det dock lite så alla ordinarie nät och alla alternativnät kunde öppnas. Pga blåsten var det bland vadarna endast en ensam större strandpipare ute och gick så inga burar sattes ut. Dagens första fågel var en rosenfink, vilket var en rolig start. Totalt under dagen blev det 44 märkningar varav 30 lövsångare. Sedan kom det bla ytterligare en rosenfink samt två gråsiskor. Det var 9 kontroller men ingen av dem var den trogne rödhaken som fångades 4 ggr under gårdagen. Bland dagens obsar kan nämnas ett par gökar runt märkningsboden, två tranor, lärkfalk, sparvhök, storlom, rödstjärt och gulärla. Eftermiddagen spenderades i stugan med allmän vila och uppladdning inför imorgon då vi hoppas på att kunna ställa ut burarna.

Hanna, Ulf, Inger, AlanInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2017-08-15, 19:12

Tisdag 2017-08-15

Dagen började klar men nästan lika blåsig som igår. Under morgonen mojnade det dock lite så alla ordinarie nät och alla alternativnät kunde öppnas. Pga blåsten var det bland vadarna endast en ensam större strandpipare ute och gick så inga burar sattes ut. Dagens första fågel var en rosenfink, vilket var en rolig start. Totalt under dagen blev det 44 märkningar varav 30 lövsångare. Sedan kom det bla ytterligare en rosenfink samt två gråsiskor. Det var 9 kontroller men ingen av dem var den trogne rödhaken som fångades 4 ggr under gårdagen. Bland dagens obsar kan nämnas ett par gökar runt märkningsboden, två tranor, lärkfalk, sparvhök, storlom, rödstjärt och gulärla. Eftermiddagen spenderades i stugan med allmän vila och uppladdning inför imorgon då vi hoppas på att kunna ställa ut burarna.

Hanna, Ulf, Inger, AlanInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2017-08-14, 20:14

Måndag 2017-08-14
Tyvärr vaknade vi till en blåsig morgon, 10-11 m/s från väst. Vi kunde bara öppna hälften av näten och de få fåglar som fanns studsade bara ut ur näten. Därav dagens magra resultat, sex fåglar av fem arter. En enda kontroll. Å andra sidan fångade vi samma rödhake fyra gånger under dagen. Trots blåsten hade vi en riktigt skön och varm morgon/förmiddag ute på udden. Solen sken och vi kunde sitta på bron och sola oss efter lunchen. Överhuvudtaget var det lite fåglar i rörelse, fiskgjuse, duvhökshona, stenskvättor, gråsiskor och en större hackspett. Även idag blev det lite skruvande och spikande, vi bytte gasoltub och var allmänt ganska pyssliga. Vi kan ha dörrar och fönster öppna utan att myggen vill komma in. Däremot en och annan fluga. Älgarna lyser som tur är med sin frånvaro och det gör även besökarna på ön. Vi är mol allena just nu, så det är ingen kö till varken dass eller bastu. Det blir nog en tidig kväll.
Inger, Ulf, Hanna och AlanInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2017-08-13, 20:45

Söndag 2017-08-13
Det avgående gänget hann märka några timmar innan regnet kom. Det blev sju fåglar av fyra arter, och nio kontroller. Bland obsarna noterades bl a kustlabb, stor- och småskrake, duvhök, svartsnäppa och enkelbeckasin. Redan kl 9 anlände Rune med det nya gänget, Inger Brännström, Ulf Öhman, Hanna Isaksson och Alan Kerr. Vi hann precis installera oss, hämta vatten och packa in maten innan regnet startade igen. Det blev således ingen mer ringmärkning idag utan istället skruvade vi upp krokar, monterade en bänk över batterierna och hann t o m vila en stund. Det blev några fler obsar; gök, fiskgjuse, storlom, storskarv, rödbena och korp.
Imorgon är vi redo!
Inger, Ulf, Hanna och AlanInsänt av HSFS <hapsand@gmail.com>
lördag 2017-08-12, 20:14

Lördag 2017-08-12

När barnen var små brukade jag läsa en Nalle Puh saga för dem. Den hette ”Den stora blåsbortdagen”. Precis så har det känts idag! Dagen som blåste bort. Redan kl 04 i morse märkte Andreas att det blåste för mycket för att ”hissa seglen”. Han gick och la sig igen och vi fick alla en sovmorgon. Som mest har det blåst kuling med 14 m/s från S, rätt in på Fågelstationen.

Men det har faktiskt varit skönt också med friskådning. På morgonen stod jag vid hamnen och spanade efter stäckande fågel. Ca. 75 Fisk-/Silvertärnor trotsade vinden, tillsammans med 9 Silltrutar och 1 ung Dvärgmås som drog förbi under en timme och en kvart.

Tobias fick se tre efterlängtade Orrar och en ung Rosenfink på östra sidan av ön. Jag gladde mig åt Stjärtand, Ljungpipare och äntligen Trädkrypare. Sen i tisdags har jag nu sett 75 arter på och från ön, vilket är över förväntan.

I morgon blir det vaktbyte redan vid 09-tiden då Rune kommer med 4 nya fräscha ringmärkare som tar över stafettpinnen. Nu är det läggdags för näten skall upp kl.05!

/Martin FranssonInsänt av HSFS <hapsand@gmail.com>
fredag 2017-08-11, 20:27

Haparanda Sandskär fredag 2017-08-11

SAKNAD
Har du sett en fågel? Om ja, det kunde vara så att den fågeln borde vara på Sandskär. Därför snälla kontakta oss, eller säg till fågeln att komma till Sandskär. Tack!

VARSAMHET
Till alla småskrakar: Kanske finns en förryckt småskrakehona vilken stjäler unga småskrakar. En hona kunde observeras för tre veckor sedan. Varje gång vi sett henne har hon haft fler ungar med sig. Idag kunde vi observera henne med 51 ungar!!! Misstänkt världsrekord, eller misstänkt upprepat mord eller kidnappning?! Vi ska följa detta…

STATISTIK
Idag har vi haft ett nytt rekord! 50% av dagens arter var nymärkningar. Låter bra, eller hur? Att vi har haft bara 8 nymärkningar av 4 arter skulle vi vilja förtiga, men folk skulle fråga… Kontroller var 7 st. Det låga antalet var på grund av stark sydvästlig vind. Det var roligt att se fåglar flyga in i näten och studsa tillbaka ut, och det har verkat som fåglarna haft skoj…
Det var allt för idag. Vi går till bastu nu och njuter kvällen. Förresten såg vi en mindre strandpipare idag. Ny art för märkplatsen?

/Martin, Tobias, AndreasInsänt av Martin Fransson HSFS <hapsand@gmail.com>
torsdag 2017-08-10, 21:13

Torsdag 2017-08-10

Ännu en fantastisk dag på denna spännande ö – och tänk att man får bo här alldeles gratis i en stor nybyggd stuga med 4 sovrum med åtta bäddar!

Det har varit mulet hela dagen och en rejäl regnskur vid 08:30 gjorde att vi fick stänga ner näten och avbryta ringmärkningen. Men redan vid 09:15 kunde vi börja igen då det hela var över. Plötsligt var det mycket vadare och vi kunde sätta ring på åtta Grönbenor och en Kärrsnäppa. Som vanligt dominerade unga Lövsångare men en ung Göktyta gladde oss. Totalt fick 42 fåglar ring och 8 kontrollerades. Man märker att vissa vanliga fåglar saknas på ön som t.ex. svalor. Men idag kom faktiskt 5 Backsvalor flygande över ringmärkarplatsen i syd. Totalt har jag nu sett 66 arter på ön under mina drygt två dygn på ön. Men det kommer att bli mer!

På eftermiddagen skådade vi på frihand och jag tog en promenad ända upp till nordudden, en nätt promenad på 5 km. Gråhäger, Skräntärna, Skäggdopping, Mosnäppa och Havsörn gladde jag mig speciellt åt.

Men allra roligast var nog ändå däggdjuren idag! Det började på morgonen med en näbbmus som sprang på sanden utanför en av nätgatorna. På eftermiddagen mojnade vinden och man kunde äntligen spana efter säl. Från Nordrevet västerut kunde jag se en födosökande Vikare en knapp km ut i min tubkikare. En sådan har en sydsvensk som jag aldrig sett förut. Efter att ha tappat bort den efter andra dykningen så hittade jag istället en Gråsäl ännu längre västerut. Den låg och vilade sig med nosen rätt upp i 15-20 minuter. Ibland vek den ner huvudet och då kunde man se den långa konformade nosen. Älgar räknade jag in sju ex av, varav fem gick på små holmar väster och norr om ön. De är tydligen duktiga simmare.

Jag ser med spänning fram emot morgondagen!

/Martin Fransson, HSFSInsänt av HSFS <andliv@spray.se>
torsdag 2017-08-10, 04:15

Onsdag 2017-08-09

Idag deltog vår båtchaffis Rune Lindquist i fågelstationens verksamhet. Det var både kul och på tiden. Martin har plockat sina första fåglar ur nät, och så fick Lena märka den gluttsnäppa hon beställt.

En kustpipare behagade gå in i en vadarbur – stationens andra märkta någonsin. Förutom att kustpiparen är rätt fåtalig hos oss så är den stor och klumpig och går ogärna in i de trånga burarna.

Lika ovanlig var den långa kontroll vi gjorde av en lövsångare. Den blev ringmärkt på Sandskär som ungfågel den 2 augusti 2012 och är alltså vid det här laget hela fem år gammal.

Totalt fick vi ihop 32 fåglar av 10 arter plus 10 kontroller. Måttlig-frisk SV-vind är lite ogynnsam på märkplatsen, men vi har i alla fall kunnat njuta av ett strålande vackert väder.

Under eftermiddagen åkte Lena Stenman med Rune till fastlandet. Vi övriga gjorde strövtåg runt ön och såg bland annat orrar, en gråhäger samt 10 st kajor, som sträckte mot NO över Nordrevet. Kaja är en rätt udda gäst på en utpost som Sandskär.

Internet-förbindelsen är svajig, så risk för lite oregelbundna uppdateringar från oss även i fortsättningen.

/Martin, Tobias, Andreas  « Föregående 20       Nästa 20 »