Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2006-02-02, 10:37
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

Storskarven i Hertsöfjärden är kvar. Lyckades fotografera den idag trots det dåliga midvinter-ljuset. Se bilder på min hemsida. Länk nedan.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2006-02-01, 21:56

En skidtur längs F 21:s elljusspår denna onsdagseftermiddag gav årets första TOFSMES, som puttrade i tallskogen ca 200 m norr om Lulnäsvägen vid det innersta stora grustaget (på vänster hand om man kommer från Kallaxvägen).

/A


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
onsdag 2006-02-01, 17:30

Hej!
Fyllde på talg på fm.vid matningen på Degerberget, Boden. Hörde då GRÅSPETT trumma för första gången denna vinter. Den kom senare ner på talgbiten tillsammans med 2 SMALNÄBBADE NÖTKRÅKOR och 5 STÖRRE HACKSPETTAR.
Hörde, också för första gången i vinter, både SVARTMES, TALLTITA och TRÄDKRYPARE sjunga. "Härliga tider- strålande tider"


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2006-01-31, 21:20

Sparvugglan är bara något större än en domherre. Trots det kan den flyga kortare sträckor med mesar tagna som byte. En stark krabat m a o. Sparvugglan är faktiskt en av världens minsta ugglor (ca 17 cm), av de ca 140 arter som finns. Några få arter är likstora med sparvugglan. Om jag inte missminner mig så är det bara i syd- och centralamerika det finns mindre arter. T ex ett nyligen "splittat" (uppdelat) sparvugglekomplex (samma släkte som sparvugglan Glaucidium) som bara är 12-14-17 cm beroende på art/underart.

MVH


Insänt av
tisdag 2006-01-31, 20:39

Hej Rolf

Jo vi misstänkte att det rörde sig om sparvuggla. Sen jag skrivit inlägget såg jag att du hade rapporterat om det. Och vi plockade fram fågelboken och kom fram till att det måste vara det. Ganska orädd, jagar i skymningsljus.
Men att den var så liten! Jag blev förvånad! Trodde först att jag inte såg rätt. Kul att ha fått se den så nära. Hela familjen var engagerad i det vi trodde skulle bli en räddningsaktion för att befria en pippi med dåligt ögonmått. Jaja, man lär sig!

Elsa


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2006-01-31, 19:34
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

Hej Elsa
Förmodligen sparvuggla som gärna fångar (vid bl a fågelbord) och samlar sina byten, småtättingar som mesar etc, i holkar. Se bl a bild på sparvuggla på min hemsida.


Insänt av Elsa Rensfeldt Larsson
tisdag 2006-01-31, 18:40

Just hemkommen till Skurholmen från jobbet vid 15.30, råkade jag,från andra våningen, titta ut genom köksfönstret och ned på den fågelholk vi har på en björk nära huset.Fick då i skymningsljuset se en märklig syn. Det såg ut som att en alldeles för stor fågel med stor möda försökte tränga sig in i småfågelholken. Mörka stjärtfjädrar spretade åt alla håll. Jag trodde att det var någon större fågel som tog sig in i holken av misstag och nu inte skulle ta sig ut.
Ropade på gubben som ångade ut för att via stege nå holken och befria fågeln som nu skymtade då den idogt försökte pressa sig ut.Då fick vi se att det var en uggla!! En liten söt uggla.
I ståhejet där vi letade mejslar för att kunna öppna holken såg vi inte att den lilla ugglan lyckades ta sig ut och flyga iväg. Inne i holken låg gott om fjädrar och vingdelar från talgoxe. Här hade varit ugglefest. Ugglan satt förmodligen inne i holken och lurpassade på bytena, därav den märkliga synen med spretande fjädrar.
Det var riktigt intressant ska jag säga! Det är första gången vi har en uggla så nära vår matstation.

Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2006-01-31, 15:21
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

STORSKARVEN är kvar vid Kalvholmen i Hertsöfjärden även idag. En SPARVUGGLA jagade på Hertsön. Se bilder på min hemsida. En flock med 30 BLÅMESAR sågs nära platsen där sparvugglan jagade. Inte så konstigt den jagade just där eftersom den gärna fångar småfåglar.


Insänt av Stefan Lindberg <stefan.lindberg@edu.pitea.se>
tisdag 2006-01-31, 13:31

Hej!

Nu är det nästan invasion av Turkduva på backen-området.
Ja invasion var kanske att ta i.
Men idag kl.13:15 uppehöll sej 2 ex av TURKDUVA på Lillängsgatan.

M.v.h. stefan Lindberg


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2006-01-31, 12:05

SPARVUGGLA 1 ex 08:55-09:25 vid Nygårdsvägen på Hertsön idag. Medobservatör Jan Bergström.


Insänt av Stefan Lindberg <stefan.lindberg@edu.pitea.se>
måndag 2006-01-30, 10:50

Hej!

Imorse kl.09:00 när jag var på väg med en skolklass till badet så fick jag syn på en TURKDUVA som satt i en av tallarna vid Backeskolan.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2006-01-29, 21:53

Jag tog ett löppass ungefär samma sträcka som Rolf promenerade enligt nedan (alltså från Örnäset mot Gräsören men inte ner till bron) strax innan det började skymma på söndagseftermiddagen. "Vårtecknen", som typiskt brukar höras första gången för året i slutet av januari när dagarna blivit tillräckligt långa, var sjungande TALGOXAR och GRÖNFINKAR.

/Andreas


Insänt av Rolf G Gustafsson
söndag 2006-01-29, 21:46

Dagens ringmärkning vid Lövskatagrundet gav följande nymärkningar: Talgoxe 4, blåmes 1 och domherre 2. Vidare 6 egna korttidskontroller. Storskarven var kvar söder om Kalvholmen i Hertsöfjärden.
En gångtur mellan Örnäset och Gräsörenbron på eftermiddagen gav inget speciellt i fågelväg. Trots att halva turen gick i skymning och mörker sågs eller hördes ingen sparvuggla.


Insänt av Håkan Tyrén
söndag 2006-01-29, 18:39

Passerade muddusbäcken på väg från Gällivare till Porjus och kunde notera 1 HÖKUGGLA i en grantopp.
Mellan nietsakåbba och sörstubba är ett av de "säkraste" hökuggleplatser jag känner till. Har åtskilliga obsar just på den sträckan. Även på sträckan mellan sörstubba och hapsasjaure är det värt att spana av grantopparna längs vägen.Insänt av
söndag 2006-01-29, 16:21

Har tillbringat tre morgnar ute vid matningen vid Hertsöträsk nu i veckan. Ungefär samma gäng sågs varje dag; 3 ST HACKSPETT, 1 MINDRE HACKSPETT (hona), 1 NÖTSKRIKA, 2 NÖTKRÅKA, 1 GRÅSPETT (hona) plus 5-10 av vardera SVARTMES, TALGOXE, BLÅMES, TALLTITA.

//Glenn


Insänt av Anders Gustafsson
söndag 2006-01-29, 08:01

Jag har svarat på inlägget om örnarna i forumet. Även om jag själv inte har lagt upp någon obs på dom så är det ingen fara. Men läs mer i forumet.
Mvh/-Anders


Insänt av
söndag 2006-01-29, 00:36

Verkar onödigt att beskriva örnarnas position som man gör i inlägget nedan, speciellt som lokalen är i lappmarkerna...


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
lördag 2006-01-28, 18:17

Typisk januaridag i Norrbotten!?1?

28.1 gjorde Andreas, Lars, Roger och jag årets första långresa i fågelmarkerna. Kosan styrdes för ovanlighetens skull västerut - målet var att eventuellt få syn på den steglits som setts de senaste veckorna i Gullön, väster om Arvidsjaur. Naturligtvis hoppades vi på att få se något annat notabelt under färden också. Och sannerligen blev vi bönhörda med besked. Strax väster om Arvidsjaur vid den lilla underbara byn Kläppen såg vi en fågel i toppen på en gammal fura. En örn trodde vi först, men när vi äntligen fick stopp på bilen i det halkiga väglaget, kunde vi mycket häpna och glada konstatera att det var en gammal JAKTFALK! Falken flög småning om iväg och passerade framför oss på 100 meters avstånd - den synen glömmer vi inte!

Väl framme i Gullön behövde vi bara vänta en dryg halvtimme innen STEGLITSEN kom fram till fågelbordet. Den utsökt vackra skapelsen kunde avnjutas genom köksfönstret samtidigt som vi blev bjudna på kaffe med dopp av värdfolket Bakteman. Tack ska ni ha!

På hemvägen svängde vi för "säkerhets skull" förbi soptippen i Arvidsjaur. Ej heller där blevo vi lottlösa, ehuru två gamla samt en subadult HAVSÖRN satt på lur i talltopparna.

I dagboken hade vi anledning att plita ner två STRÖMSTARAR också. Den ene plumsade i Svärdälven vid Kläppen och den andre satt i utloppet av Vändträsket, väster om Boden.

Ja, tänk om vi skulle ha den äran att få uppleva en liknande januaridag i ett vinterfagert Norrbotten något annat år?

Mycket nöjda skådare äro

Lars H, Andreas L, Roger S och Mats B

PS. För min del är steglitsen den 200:e fågelarten jag ser i Lappland och Lars fick en ny art för landet. DS.
Insänt av Håkan Tyrén
lördag 2006-01-28, 18:02

En skidtur till Tjautjasbäcken gav 2st GRÄSÄNDER, 5 STRÖMSTARAR, 5 TALLTITOR, 1 STÖRRE HACKSPETT, 3 DALRIPOR.


Insänt av Krister Jakobsson
fredag 2006-01-27, 14:00

Cyklade Gräsören-Hertsöträsk i morse och fick se något jag aldrig sett förut, nämligen en MÅRD som sprang över vägen vid Gräsören med ett stort byte i munnen. Antagligen en ekorre. Såg i början av veckan färska spår på på precis samma ställe. I övrigt 5 GRÄSÄNDER, SKARV och 3 NÖTKRÅKOR


  « Föregående 20       Nästa 20 »