Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
måndag 2005-06-13, 11:32

Gårdagens STÖRRE SKRIKÖRN som upphittarna MATS WILLIAMSON & KRISTER MILD hittade var toppen, såg den själv som 2K fågel i Boden 1/5-67 + 28/4-68, första obsen liknade denna, förutom att fågeln ej var på marken. Men dessa två upptäckare såg även 1 TUNDRASÄDGÅS + STRIPGÅS som nog de flesta kanske missade! Hälsar Ulf P och lyfter på kepsen för dessa upptäckare.


Insänt av Glenn Bark <glennbark@hotmail.com>
måndag 2005-06-13, 09:08

Efter en 3-dagars skådartur till Malå-Ammarnäs fick jag en hyfsad ;-) avslutning vid Alviksgården igår kväll då jag (bland andra lyriska skådare) kunde obsa den sittande/flygande/gående/jagande STÖRRE SKRIKÖRNEN mycket fint.

I Malå fick vi en fin guidning av Leif Bildström (tackar Leif :-). Både häckande HÖK- och PÄRLUGGLA sågs mycket fint.

Runt Ammarnäs sågs bla FJÄLLABB, TORNFALK, FJÄLLVRÅK, BLÅHAKE, LJUNGPIPARE (mkt), FJÄLLPIPARE, VARFÅGEL, båda RIPORNA, SJÖORRE, STORLOM, häckande HÖK- och PÄRLUGGLA, LAPPSPARV, SVARTHAKEDOPPING, en GRÅHÄGER, samt 400-500 SMALN. SIMSNÄPPOR.

För kännedom kan berättas att det finns gott om lämmel i år...

//Glenn


Insänt av
måndag 2005-06-13, 09:04

Större skrikörnen var kvar på samma plats vid slamdammarna intill Alviksgården nu på morgonen vid 06:05. Den satt på marken och spanade efter något att äta.

Mats Williamson


Insänt av Ulf P Eriksson
måndag 2005-06-13, 08:53

Såg att en GÅSGAM noteras i Nordöstra Finland 12/6! Håll ögonen öppna och huvudet kallt! Hälsar Ulf P


Insänt av Roger Söderström
måndag 2005-06-13, 06:10

Min största tacksamhet riktar jag just nu till Mats W och Krister Mild för deras upptäckt av den STÖRRE SKRIKÖRN som jag och många andra NOF:are fick se igårkväll vid Alviksgården. Örnen satt ganska lugnt i en Björk till och börja med, för att vid 22:55 ge sig ut på ett försök att hitta något ätbart i närheten av avfallshögarna, och då fick vi även se den gå omkring på marken och leta föda, sedan tillbaka till en björk och där satt den tills vi lämnade den vid 23:25 i går kväll.


Insänt av Jan-Olov Johansson
söndag 2005-06-12, 22:34

STÖRRE SKRIKÖRN nu på Alviksgården.
Upptäckt av Krister Mild/Mats Williamsson. Sågs nyss från slamdammarna upp mot skogen sittande i björk.
/Jan-Olov J


Insänt av Per Sandberg
söndag 2005-06-12, 16:47

Hej!

Var ute på en sångarrunda i Piteå kommun 04.10-06.50 tillsammans med Ove Persson, innan NOF-styrelsen möttes för en exkursion i Rosfors-/Lustgårdenområdet. (Denna avslutades f.ö. med ett styrelsemöte (kommer snart i protokollform på hemsidan)).

Via infartsvägen mellan Långskatavägen 147 och 153 nåddes Grisbergets elljusspår och där sjöng kl 05.40 en mycket sannolik LUNDSÅNGARE en ynka strof för att sen flyga vidare norrut(?). Arttvivlet var inte stort men krävde en bekräftande strof, då en viss överraskningseffekt kännetecknade mötet. Någon sådan strof kom aldrig...

Vidare träffade vi där något som jag inte sett i Piteå i år, nämligen en SMALNÄBBAD NÖTKRÅKA.

Rosfors herrgård borde just nu kunna locka kunder med flöjtande toner från en hane SVARTHÄTTA samt relativt nära även sjungande GÄRDSMYG.

Norr om Näsudden konstaterades häckning för MINDRE HACKSPETT i en c. 4 m hög björkstubbe som lämnats på ett hygge (Ove har hållit koll på området och på en mycket liten yta samsas trenne arter hackspett; även SPILLKRÅKA och STÖRRE HACKSPETT förökar världen där).

Tämligen gott om ROSENFINK då minst sju ex. hördes under perioden.

-Per


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2005-06-12, 12:36


Hej!

Under söndagens tidiga timmar, 00:30-03:30, cyklade jag runt i Piteå kommun. För jämförelsens skull valde jag nästan exakt samma rutt som jag gjorde på lördagens morgon, ca 18 timmar tidigare. Skulle natten ge annan utdelning än dagen...?

Det blev en annan utdelning, men utan större positiva inslag. Inga reguljära nattsångare hördes (annat än den variant på sång, mer av skrikkaraktär, som hördes från juvenila och subadulta individer av Homo sapiens nära "nöjeskvarteren" inne i centrala stan i samband med stängning...), men däremot en nattsjungande TURKDUVA på Källbogatan 20.

Dessutom hörde, och såg jag kort, en märklig hane GULÄRLA nära invägningen av timmer vid Kappa på Degeränget. Den såg ut som en thunbergi, men med ett smalt och kraftigt markerat vitt streck genom ögat. Dessutom hördes märkliga läten. Två korta ljud upprepades med några sekunders mellanrum: Det en kan liknas vid ett mjukt, kvävt och lätt utdraget "errrp" á la KORNKNARR, och det andra som en blandning av GULÄRLANS snärtiga lockläte och en mjukt vårtjippande GRÅSPARV. (Det första lätet alltså enstavigt, och det andra mjukt markerat tvåstavigt.)

Ha det gott!/Lars i Öjebyn.


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
söndag 2005-06-12, 10:31
Webbadress: http://biphost.spray.se/tomas.c

Kring midnatt var det inte bara en utan två VATTENRALLAR som spelade i Ängesviken (Piteå). De satt i var sin ände av sjön; den ena befann sig nära fågeltornet och spelade mycket ivrigt.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2005-06-11, 15:50

Hej!

Är nu hemma efter en längre tjänsteresa till Sydtyskland. Inte har det blivit mycket skådning av, men några besök i Alperna har givit tillskott till VP-listan i form av ALPKAJA, ALPJÄRNSPARV, CITRONSISKA och SNÖFINK.

Idag lördag har jag fått nöja mig med tjuvskådning i Luleåtrakten. Ett slumpmässigt stopp gav ingen härmsångare vid Sunderbybäckens utlopp, Gammelstad, vilket jag hoppats på. På den platsen hördes istället exv. 2 TRÄDGÅRDSSÅNGARE.

När Carin gjorde besök på Växtriket smet jag iväg till Norvikens station, blott ett stenkast från blommor och blomkrukor! Längs en sträcka om bara några hundra meter utefter järnvägen noterades hela 4 sjungande ROSENFINKAR samt 2 SÄVSÅNGARE.

F ö är jag lika tillfredsställd över vädersituationen som Lars S nedan. Det bör vara natt- och morgonskådning med diverse sångare samt något guldkorn med östligt ursprung som vi har störst chans på just nu.

Hälsningar Andreas!


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
lördag 2005-06-11, 12:33


Hej!

I dag lördag 11/6 har jag cyklat en 30 km:s tur i Piteå kommun under förmiddagen. Nya individer, hela 3 stycken, av GRÖNSÅNGARE noterades. 2 av dem satt med 150 meters lucka nära Långskataskolan, i korsningen Snäckstigen-Långskatavägen. Den tredje sjöng nära semesterhemmet på Fårön, och hördes bra från skylten mot "Vettingen". I övrigt kan nämnas 2 ROSENFINKAR. En av dessa satt på Lillänget, Degeränget, och den andra vid Båtskatakajen, Öjebyn.

Förutom detta konstaterade jag under förmiddagen en häckning av SVARTMES på Framnäsområdet, Öjebyn. Boet är byggt i en ventil på en skolbyggnad, endast ca 50 cm över marken, och ungarna matades för fullt. (Har andra erfarenhet av någon liknande, och som det känns, något udda boplats för arten?)

Hälsar gör Lars, som med tillfredsställelse noterar vindriktningen och vädertypen...!


Insänt av KristerJakobsson
lördag 2005-06-11, 12:12

Har inte haft tid att skåda något den senaste veckan men tog en cykeltur nu på förmiddagen till Gräsören. En GULSÅNGARE satt vid östra änden av koloniområdet vid infarten till stallet på Kalvholmen. Hörde den redan den 3/6 men endast en strof vilket den inte upprepade så jag trodde jag hörde fel.


Insänt av
lördag 2005-06-11, 09:06

Nu på morgonen såg jag en KUSTLABB som flög över tornet vid Gammelstadsviken.

Mats Williamson


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
fredag 2005-06-10, 19:14

Åtminstone två LAPPMESHONOR ligger på ägg vid Institutet för rymdfysik. Även några TALGOXAR har kommit igång med ruvningen. De SVARTVITA FLUGSNAPPARNA har reden, men det finns ännu så länge inte särskilt många ägg. De flesta reden är tomma. Leder gör en holk med 4 ägg.


Insänt av Ulf P Eriksson
fredag 2005-06-10, 13:33

För de som vill se SVARTNÄBBAD ISLOM sågs en i Sitasjaure 5/6 samt 1 FORSÄRLA i Ritsem samma dag av bl.a Tommy Eriksson hälsar återigen RRK genom Ulf P Ett tips för att planera in en långtur i helgen kanske?


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
fredag 2005-06-10, 13:28

Igår kväll vid 23 tiden noterade Ulf Tenbäck sjungande TRÄDLÄRKA i närheten av förråden när man svänger ned mot Strömskatan, mellan Boden och Unbyn. väldigt passande för en fd förrådsman! Roger Söderström har haft 1 HÄRMSÅNGARE vid stationen i Ljuså åxå den sjungande, allt i Bod kn. Hälsar RRK genom Ulf P


Insänt av Sonja Kuoljok <sonja.kuoljok@alfa.telenordia.se>
torsdag 2005-06-09, 22:29

Apmut-Ivar och jag fick i kväll se något ovanligt. På en vall i byn Vaikijaur NO Jokkmokk fann 9 st GÖKAR, varav 3 st med rostbeige inslag på bröstet(honor). Jag har aldrig sett en dylik "gökriksdag", det var ganska märkligt att se dem hoppa omkring och leta mat. Kanske någon speciell föda (nykläckt larv?)fanns tillgänglig just idag.
Hälsn.SonjaInsänt av Sture Sandberg <Utterman @algonet.se>
torsdag 2005-06-09, 14:32

En HÖKUGGLA ivrigt uppassad av trastar flög kl 10.30 över den s.k. Åsen i Hortlax mot NV landade i en grantopp på Sörbyvägen och fortsatte sedan mot kyrkan i Hortlax. PÅ Åsen ,vid Höträsket hördes också TRÄDGÅRDSSÅNGARE, två ROSENFINKAR samt en SÄVSÅNGARE.


Insänt av
torsdag 2005-06-09, 09:59

PS. Knölsvanen i Rosån som nämndes i förra inlägget var alltså av plast ;-(
/Jan-Olov J


Insänt av Jan-Olov Johansson
torsdag 2005-06-09, 09:57

Hej!
Tog en sen-kvälls-tur med Ulf E. till Luleås södra grannkommun igår. Vid Rosån noterade vi en knölsvan med mycket permanent revir ;-) I Älvsbyrondellen 13 STRANDSKATA tillsammans med diverse BRUSHANE, TOFSVIPA, 20 STORSPOV, RÖDBENA med mera, men vi såg ingen kustsnäppa.

Målarten VATTENRALL hackade prydligt i snålblåsten vid Ängesviken (vilket fint torn!).

Däremot blev det dippar på nötväcka, hämpling och härmsångare, innan vi vände norrut. Vid Harrbäcksfjärden vid midnatt noterades 7(sju!) SVARTHAKE-, 4 GRÅHAKE-, och minst 6 SKÄGGDOPPINGAR. Samt minst 6 par SVÄRTA, 40 VIGG med mera.
/Jan-Olov J och Ulf E


  « Föregående 20       Nästa 20 »