Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Krister Jakobsson
torsdag 2005-06-23, 22:59

Har varit på Hindersön 4 dagar mellan mån-torsdag den 20-23.6 och har hunnit med en del skådning mellan varven. Var uppe två nätter och cyklade runt på småvägarna. 1 HÄRMSÅNGARE och en ÄRTSÅNGARE sjöng vid gamla Missionshuset. Ärtsångare sjöng även vid Lövnäs. I övrigt en SALSKRAKhane, en STJÄRTMESflock (mint 4 st), 2 par FISKGJUSE, 1 SÅNGSVAN med 6 ungar i Lillfjärden. Hade kommit vandrande från myrarna intill några dagar tidigare enligt de bofasta. 1 JORDUGGLA jagade vid Östisundet. Såg 1 STARE men bara vid ett tillfälle så det är nog ingen häckning där ute. Hörde ett tiotal häckningar av STÖRRE HACKSPETT. En SKRATTMÅSKOLONI (ca 50 st) höll till på ett skär utanför gruvan. KOLTRAST var en karaktärsfågel. Såg och hörde den på ett tiotal lokaler. Såg 73 arter under de här dagarna och turen avslutades med att i en stor samling med STORSKRAKAR och trutar observerades en jagande HAVSÖRN från Ronja då vi åkte hem.
Åkte ner till kolonilotten på Hertsön då jag kom hem och där satt HORNUGGLEungar och skrek på kvällenInsänt av Sture sandberg <utterman@algonet.se>
torsdag 2005-06-23, 00:19

I onsdags (23/6) såg undertecknad en STENKNÄCK som flög över Norra ringen i riktning mot Jakobsbrunn ,Djupviken Piteå. Känns trevligt att äntligen få med den på Norrbottenslistan./Sture Sandberg


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2005-06-22, 22:46

C:a 110 brushanar i "fågeldammen" vid Älvsbyrondellen i Öjebyn, kl.16:30.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2005-06-22, 20:24


Hej!

I dag onsdag 22/6 cyklade jag runt 25 km i Piteå kommun på förmiddagen. Det häftigaste jag såg var 1 STRANDSKATA,vilket säger en del om den utflykten! (Regnet hade säkert en viss betydelse,men ändå...)

På eftermiddagen hörde och såg jag 1 SMALNÄBBAD NÖTKRÅKA på Framnäsområdet i Öjebyn. Detta årskryss(!) får utgöra tröst i bedrövelsen.../Lars.


Insänt av Ulf Molau <ulf.molau@botany.gu.se>
onsdag 2005-06-22, 10:09

PROJEKT VINTERHÄMPLING går vidare!
Verksamheten startade vid Latnjajaure Fältstation 30 maj 2005. Efter några inledande dagar med snödrev blev det varmare och vindstilla, och det första paret VIHÄM dök upp ibland klipporna vid fältstationen (1000 m höjd) på förmiddagen 4 juni. Efter att ha riggat nät och CD-spelare fångades de samtidigt vid 18-tidenom och ringmärktes; båda var 2K-fåglar, men hanen var fint utfärgad.
Dagen därpå (5 juni) svarade ett annat par på lockropen från CDn; de observerades en kort stund i närheten och visade sig vara omärkta (de avvek och gick aldrig i nät). Därpå blev det mest snödrev igen innan jag avslutatde mitt första pass för året i Latnja 7 juni; trots busväder hörde man enstaka VIHÄM locka i snöyran, så de blev på plats.


Insänt av Herman Sundqvist <herman.sundqvist@sveaskog.se>
onsdag 2005-06-22, 09:34

Äntligen! som Gert fylking brukar uttrycka det. I går kväll vid 23.30 tiden kunde jag avlyssna den TRÄDLÄRKA som sjöng mycket stationärt vid den stora grusgropen några hundra meter från P49 på väg mot Hamptjärnmoran (Boden). Fågeln sjöng mycket intensivt och dominerade ljudbilden totalt. Nämnas kan att jag var på samma ställe på söndagkväll också, men att den då var tyst fram till kl 22.30 - senare hördes den av Jan Andersson...

Från Avan kan under senare tid nämnas 2 sjungande Ortolansparvar och en mycket ruggad jorduggla som jagar.
Hälsningar Herman S
Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2005-06-22, 08:06

Hej!

I våras anordnade NOF fågeltornens dag med exkursioner till olika fågeltorn i länet. Natten tisdag-onsdag 21-22/6 var det dags för fågeltornens natt med mig som enda deltagare och elev. Vem som var lärare vet jag inte. Jag besökte i alla fall fyra olika sådana utkikspunkter, vilket betydde fyra lektionstimmar á 40 minuter vardera norr om Luleå kl.2315-0400 med sporadiska stopp i samband med biltransporten mellan tornen samt frampå morgonkvisten. Fågeltornen var i nämnd ordning Gammelstadsvikens fågeltorn samt de tre tornen vid Persöfjärden (V.Persön, Smedsbyn resp. Rådmanviken). Övrigt lyssnande skedde främst i den östra delen av Smedsbyn, Börjelslandet samt Persön.

Äntligen fick jag höra några trevliga, nattliga läten! Nej, det var inte snarkningar eller vrål med mänsklig härkomst, utan ca 300 m S V.Persötornet spelade en SMÅFLÄCKIG SUMPHÖNA, inte särskilt flitigt men ändock. Jag kommer osökt att tänka på den 21 maj år 2000 då Anders Björkén och jag hörde samma art på exakt samma plats mitt på dagen! Det var den första sommarvarma dagen det året men blott en klen tröst, eftersom jag tidigare samma dag tappat mitt zoom-okular till tubkikaren någonstans i Persöfjärdens slyiga sumpmarker. Naturligtvis var den omöjlig att hitta igen. Följande eftermiddag tröståt vi födelsedagstårta hos Mats Bergquist i Övre Buddbyn, samtidigt som Staffan Sundin och Lars Sandberg såg en aftonfalk passera Bredviksberget. En minnesvärd dag på flera sätt, och tänk vad tiden går!

Hursomhelst, det räckte inte med småfläckig i natt. Även 1 sjungande GRÄSHOPPSÅNGARE snokades fram, nämligen vid Rådmanviktornet. Fågeln satt ca 400 m SO tornet i ett videbuskage. Den var delvis svår att höra p g a avståndet och att den troligen delvis vände sig bort från mig. Alltså läge att skicka dit Ulf med parabolen eller att traska längs strandkanten närmare fågeln om man vill höra den bättre.

Av övriga obsar kan nämnas SOTHÖNS på flera lokaler, SKEDAND, SNATTERAND, BRUNAND, MINDRE HACKSPETT och JORDUGGLA (se SValan för detaljer).

Hälsningar Andreas!


Insänt av Mats Bergquist
onsdag 2005-06-22, 00:18

21 juni. En kort rapport från länsstyrelsens inventerare i Lule skärgård. Igår, 20 juni, gjorde vi en vandring på den magnifika ön Grillklippan. Där hälsades vi av chockartade minst 280 stycken TORDMULAR! Den särklass högsta noteringen i Norrbottens historia. Mycket glädjande! Vi letade lite bland stenblocken och hittade ensamma ägg på tre ställen. I vattnet runt Grillklippan räknades också omkring 200 stycken TOBISGRISSLOR. Fantastisk upplevelse att få besöka Norrbottens bästa fågelberg.

Idag, 21 juni, gjorde vi något av ökenvandringar på Sandgrönnorna och Skvalpen. Den roligaste upptäckten var nog de 5-6 adulta SMÅTÄRNOR som varnade ivrigt. Utan att nämvärt söka några bon, hittade vi tre bon med 1, 1 resp. 2 ägg av den "lille". Dock skränade endast tvenne individer av skräntärnor. Mycket tragisk nedgång från att ha varit omkring 25 par. Minst 6 mörkfasade och en ljushyad kustlabb spred oro bland öns övriga invånare. Som grädde på moset rastade något oväntat en PRUTGÅS bland 80 GRÅGÄSS. Bland övriga observationer kan nämnas 4 svartmagade KÄRRSNÄPPOR (varav en spelande), 10 hona EJDER, två SMÅSPOVAR, 10-talet MOSNÄPPOR, fyra bon med ägg av SKRATTMÅS mm, mm.

I morgon väntar nya blindskär på besök av noggranna fågelräknare.

Hälsningar från Finnskäret / Lars och Mats


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2005-06-21, 13:11

God dag(!?)

Natten mellan måndag och tisdag 20-21/6 har jag gjort ett nytt nattlyssninsförsök, men nej, inte heller denna gång lyckades jag hitta någon av målarterna. Jag lyssnade mig m h a bilen igenom Bensbyn, Örarna, Brändön, Persön och Ängesbyn och gjorde avslutningsvis även två stopp vid Notvikens stn resp. Lövskatagrundet.

Finns det rentav färre nattsångare i år än 2004 (vars nattliga rundor till stor del föll ut på samma trista sätt som årets)?

/A


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2005-06-21, 12:55


Hej!

I dag tisdag 21/6 har jag cyklat i Piteå kommun, Öjebyn-Hortlax t.o.r. I det lätta regnet noterades inget speciellt i artväg. Mellan Grans och Framnäs provianterade dock en hyfsat stor flock med STARAR, ca 325 ex./Lars.


Insänt av Johan Gelting-Nyström <johan.gelting-nystrom@home.se>
måndag 2005-06-20, 22:02

Hej!

Var idag på dagsresa till Haparanda Sandskär med avdeningen på universitetet. Med på resan följde även Glenn Bark. Trots den korta visiten hann vi med lite skådning. Under utfärden sågs förutom mängder av DÄRGMÅS både ROSKARL och HAVSÖRN. På själva Sandskär sjöng en ÄRTSÅNGARE och dessutom en NÄKTERGAL, dages roligaste obs. Den höll till i en lite lustig biotop, ett enbuskage nära nordrevet. Varför där och inte i all den lövsly som finns på ön? Sången var mycket sporadisk. Äntligen en nattsångare i Norrbotten, även om den sjöng dagtid!

Från Staffan Svanberg fick vi veta att ett par SMÅTÄRNA setts tidiagre under säsongen samt att en KUNGSÖRN uppehållit sig på ön sedan tidigt i våras. Dessa lyste med sin frånvaro under de timmar vi var på Sandskär.

/Johan


Insänt av
måndag 2005-06-20, 19:43

Jag menar förstås natten mellan söndag och måndag 19-20/6 i mitt inlägg nedan. Det är tungt att ha semester; man blir så dagvill, särskilt när man är uppe på nätterna och sover på dagarna!

/A


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2005-06-20, 14:34

Jag gjorde som Ulf P E och tog mig en nattlig runda efter Rrk-mötet natten mellan måndag och tisdag 20-21/6. Jag parkerade sålunda bilen i Råneå C och cyklade Råneälven upp till S.Orrbyn och sedan tillbaka till Råneå på motsatta sidan älven. Därefter hemfärd med bil på morgonkulan via Mjöfjärden och Sundom.

Nej, det blev inga äkta nattsångare för mig heller trots att det var en väldigt fin natt. Roligaste obsen blev istället en kull nyligen flygga HÄMPLINGAR i Råneå. I övrigt konstaterades 1 häckning HORNUGGLA, sågs 1 JORDUGGLA och hördes bl.a. 1 TÖRNSÅNGARE, hela 9 ROSENFINKAR, 4 ORTOLANSPARVAR samt 1 VIDESPARV. Det traditionsenliga fikat intogs vid Meldersteins herrgård till ljudet av den brusande forsen och i sällskap med hundratals blodsugande varelser. Nog är det extra gott om sistnämnda i år!

Hälsningar Andreas!


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
måndag 2005-06-20, 13:38


Hej!

Strax före midnatt mot i dag måndag 20/6 åkte broder Per och undertecknad ut på en längre bilrunda i f.a. de sydliga/östliga delarna av Piteå kommun. Vi avblåste lyssnandet/skådandet strax före 06.00.

Vad avser traditionella nattsångare, blev resultatet precis som senast: Noll dylika...
I övrigt noterade vi bl.a. 2 ytterligare häckningar av HORNUGGLA: 1 vid Storsöder i Roknäs, och 1 i de norra delarna av Svensbyn. Vidare konstaterades 1 häckning av MINDRE HACKSPETT, geografiskt ungefär 1 km NV om Yttre Näsudden. På samma lokal även 1 sjungande TÖRNSÅNGARE. Dessutom sågs 2 SKOGSDUVOR nära Holmen, Öjebyn.

Tilläggas kan att det, som Maiken A. redan har tagit upp på annan plats, var GRÄÄÄÄÄSLIGT mycket myggor i farten... Tråkigt för oss, men oerhört bra för många fågelarter!/Hälsar gör Per och Lars, genom Lars.


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
måndag 2005-06-20, 09:47

Efter RRK-Möte i S.Orrbyn, så fortsatte jag med att ta en lyssnarsväng under natten. 00:00-03:30 i trakterna Mörön-Alviks Fäbodar. 1 SMÅFLÄCKIG SUMPHÖNA hördes öster Möröbanken till vänster mot "öarna" i riktn. L.Möröfjärden, någon form av DVÄRGBECKASIN hördes klappra från L.Möröfjärden, så jag åkte dit och och stod uppe på vägen pga myggen, då hörde jag 1 SMÅFLÄCKIG SUMPHÖNA till spelande i L.Möröfjärden till vänster om "bunkern" Jag är ganska säker att det rör sig om 2 Individer! Och jo Minst 1 DVÄRGBECKASIN hördes klappra, det var flera år sen sist! HORNUGGLEUNGAR hördes skrika i Björsbyn (JoJ:s hittade häckning), samt på Alviksgården-Klubben (PeS+LrS hittade häckning)? Minst 1 JORDUGGLA sågs åxå på Alviksgården. En BÄVER simmade vid Möröbanken 00:55! Att man inte såg Härfågel uppvägs av DVÄRGENS fina spel! Hälsar Ulf P


Insänt av Björn-Olof Svanholm
söndag 2005-06-19, 23:51

Hej,
och tack för senast!
Såg inget värt att rapportera om runt Boden och Luleå (och nej Ulf P - jag åkte inte och såg på S. Skrik).

Det som kan vara värt att notera är kanske att jag kunde räkna in 32 salskrakhannar, ett 50 tal svärtor samt ett gråhakedopping par i Äihämäjärvi (ingen dvärgsparv dock).
Kommer att lägga in en del andra obsar i Svalan från Pajala (och Norrbotten), när tid så medger.

Något som slagit mig de sista åren är att jag ser allt färre tretåriga. Jag kanske såg och hörde 20-25 Större, men bara en enda tretårig under 4 dagar i Tärendöskogarna. För 20 - 25 år sedan var kanske förhållandet en tretårig per 3 eller 4 större. Är det en generell trend eller?

Roligt att läsa att web-redaktionen har fågellokalssidan på sin "att göra lista". Jag tror dock det blir svårt att ro i hamn genom att be/uppmana olika personer komma med förslag. Jag tar mig friheten och föreslår att Ni istället startar ett projekt där Ni tar kontakt/utser någon ansvarig för respektive kommun, annars lär det bli svårt att få det gjort.

m.v.h.
Björn-Olof Svanholm
Ekerö

P.S den 28 är jag åter i Tärendö-Pajala, men då blir det lite annat än bara fåglar D.S
Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2005-06-19, 14:57

God eftermiddag!

Tidigt i morse, söndag 19/6, har jag genomfört min andra häckfågeltaxeringsrutt i trakten av Sunderbyn. När räkningarna vid 20 fasta punkter var avklarade, kunde jag konstatera att jag fått ihop 392 fåglar av 47 arter - ett normalt resultat. Särskilt bör nämnas hela 3 GRÖNSÅNGARE samt 1 ORTOLANSPARV. Dessutom ett hösttecken i form av årets första SVARTSNÄPPOR, 3 st, sträckande mot söder - vemodigt då vi ännu inte upplevt midsommarhelgen eller ens sommarsolståndet!

Före inventeringen nattsångarlyssnade jag i Porsön, Björsbyn och Rutvik men utan att få något napp. Det verkar sitta långt inne i år trots perfekta yttre förutsättningar - en mild, stilla och disig natt efter kvällsregn och gynnsam vädersituation på sistone. Men vänta bara...(grrr)...!

Söndagshälsningar Andreas!


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2005-06-19, 14:30


Hej!

Har mitt på söndagen tagit mig en cykeltur i Piteå kommun, Öjebyn-Norrfjärden t.o.r.
Följande obsar kan nämnas: 70-talet BRUSHANAR i Älvsbyrondellen i Öjebyn; 63 STORSPOVAR, 60-talet RINGDUVOR, 25 TOFSVIPOR samt 1 SKOGSDUVA på åkrarna norr om Försöksgården i Öjebyn; 1 par SVÄRTA samt 1 adult hona BRUN KÄRRHÖK i Bertnäsfjärden. Dessutom konstaterades 3 olika häckningar av STÖRRE HACKSPETT längs vägen.

Dagens frustrationsobs bestod i den örn av Aquilaliknande typ som sakta sökte sig mot SV kl. 11:50, när jag stod och spanade på Bertnäskajen. Jag såg den en kort stund snett underifrån när den skruvade runt, men på alldeles för långt håll för att säkert kunna säga något bestämt om arttillhörigheten. Därefter såg jag den i handkikaren bakifrån när den med aktiv flykt, omväxlat med glid, drog mot SV för att efter ett tag försvinna ner bortom trädridån i horisonten...

Ha det gott!/Lars i Öjebyn.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
lördag 2005-06-18, 13:29


Hej!

I går fredag 17/6, 23:45, gav jag mig ut på en cykeltur i Piteå kommun. När jag kom tillbaka vid 03:30 hade jag cyklat turen Öjebyn-Degeränget-Tingsholmen-Hortlax-Blåsmark-Svensbyn-Sjulnäs-Öjebyn. Trots att det blev en sträcka på 45 km, och trots att Västerbotten är nedlusat av dem, hördes inte en enda "riktig" nattsångare... (Var finns de? Ut och leta!)

Noterbart i fågelväg var två häckningar av HORNUGGLA- en i södra Svensbyn och en mellan Svensbyn och Roknäs, 1 hane TORNFALK i Blåsmark, 2 par LJUNGPIPARE i Svensbyn samt hela 9 spelande GÖKAR.

I övrigt vill jag "varna" för riklig rönnblomning samt d:o tallkottsförekomst i vardande. Tilläggas kan att jag även såg 1 IGELKOTT, nära Kullen i Öjebyn. (Den arten är inte alls vanlig i Pitebygden, och får väl vara surrogatart för nattsångare...)

Hälsar gör Lars!


Insänt av Ulf P Eriksson
fredag 2005-06-17, 17:04

17/6 UPPLYSNING OBSERVERA ; Stod på Alviksgården mellan 13:00 och 16:20, träffade 2 Holländare från Umeå som hade varit där på förmiddagen, de SÅG INTE Större Skrikörnen heller, i och för sig kan den vara kvar, ni som vill se den har ju helgen på er syns den inte före söndag är den nog väck! Hälsar Ulf P Eriksson


  « Föregående 20       Nästa 20 »