Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2005-07-01, 14:23

Notera att det sitter en SVART RÖDSTJÄRT och sjunger vid västra tunnelmynningen, Abisko.

/A


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2005-07-01, 05:02

God morgon!

Är just hemkommen från en natt- och morgonrunda i Piteå samt de södra delarna av Luleå kommun. Mattias Nordlund och undertecknad gjorde ett enkom besök hos den skumma sångaren som Lars S skrivit om nedan. Vi kunde då konstatera att på platsen uppehöll sig en TRÄDGÅRDSSÅNGARE som understundom hade en klart avvikande, delvis stäppsångarlikt stötig, energisk sång, dock hela tiden med den trädgårdssångarmässiga klara grundtonen med lite pitch, alltså inte så "torr" som en typisk stäppsångare. Sannolikt har vi låtit oss luras en aning av bandinspelningarna på aktuell fågel kontra referensinspelningarna som vi avlyssnade igår kväll via mobiltelefon, telefon och videoband och där frekvensspektrats övre (diskanta) del något modifierats/förvrängts vid överföringen mellan de olika medierna. Hursomhelst, mycket intressant och lärorikt!

Vad vi obsade i övrigt under utfärden kan ni se i Svalan!

Hälsar gör Andreas och Mattias!


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
torsdag 2005-06-30, 22:57

God kväller!
Så har jag i kväll fortskaffat mig på velociped genom Öjebyn - Piteå Gamla Stad som nu sjuder av liv inför Den Gammeldags Kyrkmarknaden som börjar i morgon, fredag.

Vid kyrkogårdsmuren flög ett 40-tal BACKSVALOR ivrigt mellan sina bon och fotbollsplanen, precis som vanligt. Tur att de är lyckligt ovetande om att i morgon startar även Summer Games så då kommer planen att fyllas av ivrigt sparkande ungdomar och lika ivrigt hejande föräldrar. Men eftersom detta är årligen återkommande företeelser så kan det inte inverka negativt på våra bevingade vänner.

Både flygande och skådande vänner hälsas välkommen till Öjebyn, hälsar
Maiken
Insänt av Lars Sandberg
torsdag 2005-06-30, 22:13

Hej!

Efter att ha överlagt med Andreas Livbom, och när vi då bl.a. lyssnade på mina inspelningar från idag och Andreas´ inspelningar på ljudband, känns STÄPPSÅNGARE som ett alternativ som absolut inte kan uteslutas! Vill gärna meddela detta, så att var och en har en chans att själv bilda sig en uppfattning på plats./Lars.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2005-06-30, 21:15


Hej!

Under en cykeltur på eftermiddagen i Piteå kommun i dag torsdag den sista juni, uppfattade jag genom "fartbruset" en intressant sångstrof i närheten av Lövholmen. Den exakta platsen var i korsningen Hallgrensvägen-Lövholmsvägen, i lövdungen mitt emot Bergströms traktorgarage.

För att göra en lång historia kort, hördes av och till under ca 90 minuters tid en sångare vars sång låg i intervallet (extremt avvikande) TRÄDGÅRDSSÅNGARE/SVARTHÄTTA/Hippolais/annat liknande... Min bror Per Sandberg hann även med att höra fågeln, som tycks ha mutat in ett revir på platsen. Dessutom har jag sett fågeln sitta och sjunga ca en minut, på håll och i skugga, men även den obsen gav en del.

Sången kan beskrivas som beståendes av korta, 2-5 sekunders strofer, sjungna i en väldigt intensiv form och med tydligt repetitiva inslag. Tonen är relativt hård understundom, men kan snart pladdra fram snabbt som för en SVARTHÄTTA. Strofernas slut är distinkt avklippta. Till det smattrande/repetitiva hörde tydligast dels en ärtsångarlik "drill",dels en stackatotriol upprepad tre gånger på rad med stegrande tonhöjd inom respektive triol. "Drillen" och triolen hördes relativt ofta i stroferna, som starkt brytande och pådrivande inslag i stroferna. Sångstroferna i sig är oftast smattrigt pådrivande.
Vid tre tillfällen utfördes sången i flykt, varav jag såg ett av dessa tillfällen tydligt.

Jag har räddat hem hjälpliga inspelningar på min mobiltelefon, och ev. kommer det under morgondagens morgon att utföras mer avancerade försök till inspelning.

Jag vet inte vad det rör sig om för art, och jag kan tänka mig alla möjliga tänkbara svar. Ett är dock säkert: Den sång som hördes har jag ALDRIG varit i närheten av att höra i Norrbotten eller Sverige, och känslan just nu är mycket märklig... Eftersom fågeln sjöng så intensivt som den gjorde, är det väl ett ganska hett tips att den finns kvar där i kväll/i natt /i morgon, så att fler kan lyssna efter och kanske också se den lille gynnaren./Lars i Öjebyn.


Insänt av
torsdag 2005-06-30, 08:58

Tony Persson såg ca 08.40 en äldre STÄPPÖRN sträckande söderut, mot Måttsund, från Gammelstadsviken.

Mattias Nordlund


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2005-06-30, 08:57

Tony Persson såg en äldre STÄPPÖRN sträcka söderut vid Gammelstadsviken ca kl.0830 idag torsdag 30/6. Putsa linserna och ut på spaning, i synnerhet piteborna som befinner sig längs med örnens sträckriktning.

/A


Insänt av
torsdag 2005-06-30, 07:59

Hej!

Var ute till Alviksgården.

Nästa år får gässen äta någon slags kål om de väljer att rasta på ängarna runt gården. Det kornutsäde som tidigare dominerat ängarna har nu bytts ut.

Kanske får vi framgent leva skåda utan gåskackel vid gården?

Måsar var relativt väl representerade igår. Bland dessa en 3K, dvs andra sommar, silltrut av Intermedius/Graelssii-typ.

94 tranor rastade åxå.

Mattias Nordlund


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2005-06-29, 19:17

En 100-minuters löprunda på onsdagseftermiddagen i Skurholmen, Örnäset, Kronan/LV7, Ormberget, Hertsön gav inte mycket fågel i den snåla nordanvinden, men vid Örnäsets kyrkogård hördes i vart fall 1 stappligt sjungande TÖRNSÅNGARE,

/Andreas


Insänt av Krister
tisdag 2005-06-28, 23:20

Åkte en runda måndag kväll mellan 21.00-03.30 till Ersnäs-Mörön-Alvik och även en svaäng upp till Persön-Likskär. 3 SALSKRAKhanar i Måttsund och en jagande JORDUGGLA mot Ersnäs. 2 HAVSÖRNAR vid Svartskatatornet. Vid Mörön hördes sporadiskt den SMÅFLÄCKIGA SUMPHÖNAN. 1 SMÅSPOV i en flock storspovar vid träsket. I Alvik skrek HORNUGGLEUNGAR och en vuxen jagade på ängarna. 1 SVARTSNÄPPA i Persön, ORTOLANSPARV i Örarna och sommaens första BERGFINK sjöng en bit från Örarna. Vart har den tagit vägen i år ? I Likskär satt en SKRÄNTÄRNA på vägen och jag var tvungen att kliva ur bilen och skrämma iväg den då den vägrade flytta sig från vägen. 1 ÄRTSÅNGARE sjöng även och HORNUGGLEungar skrek även här. Såg även en LÄRKFALK under turen.Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
tisdag 2005-06-28, 14:15

28/6-05 Nu har RRK ställt om parametrarna så att det stämmer överens med 2005:års rapportmall. Om ni inte hittar Gråspettar, Havstrutar, och Pilfinkar på Dagens fågel, så beror det på denna omläggning! Informerar RRK Norrbotten & Norra Lappland / Ulf P Eriksson (Naturligtvis rapporterar ni som vanligt det ni tycker borde rapporteras!)Bättre rapportera för mycket än för litet men glöm ej fylla i aktivitetsfältet och Häckkriteriefältet!


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2005-06-28, 06:51

God morgon!

Kom nyss (tisdag 28/6 kl.0530) hem från en nattlig skådarrunda. Rundan inleddes måndag kväll den 27/6 kl.2245 med billedes lyssning sydväst Luleälven från Gäddvik ända upp till Boden och därefter längs sträckan Svartbyn-Flarken-Vibbyn-Skogså-Ubbyn. Inget speciellt noterades i nattsångarväg. Av övrigt smått och gott kan nämnas 1 häckning HORNUGGLA (minst två skrikande ungar i Vibbyn).

Tillbringade sedan några tidiga morgontimmar vid Mossabäcken där avsikten var att hitta någon dvärgsparv eller annat trevligt. Därav blev dock intet och jag både blöt och myggbiten trots att stövlar och djungelolja begagnades. Roligaste obsen var 1 SIDENSVANS, f ö min första i år under häckningstid av dylika art. Sidensvansen har ju haft två riktigt bra år (2003 och 2004) i hela länet med många häckningar även nere vid kusten, men i år verkar ordningen återställd.

Några chansartade stopp kring S.Prästholm, Persön och Örarna på hemvägen gav inte heller någon utdelning. I den tilltagande nordvästvinden var fåglarna snarare tystare än vanligt.

Nu dags att sova frukost!

/Skalman (som senare idag blir Skvalman)


Insänt av Sture <sture.westerberg@bd.lst.se>
måndag 2005-06-27, 12:32

I går 26.6 Söndag vid 15.30 tiden flög en HAVSÖRN över Bensbyn i riktning mot Strapasundet.

Hälsningar Sture


Insänt av Tryggve Arvidsson <tryggve.arvidsson@telia.com>
söndag 2005-06-26, 09:56

Hej!
I går kväll 25/6 kl.19:05 såg Matts Vikström, Piteå en SOMMARGYLLING i lövverket vid tornet vid Gammelstadsviken.


Insänt av Ulf P Eriksson
lördag 2005-06-25, 21:46

Angående FJÄLLUGGLAN vid "Brännlidentjärnarna" dessa ligger i närheten av Brännträskojan, som ligger NV Vuotner längs vägen Vuotner-Brännträskojan-Utterträsk-Auktsjaur! Förtydligar RRK Norra Lappland genom Ulf P Eriksson allt enl. Hasse Eriksson, Lauker!


Insänt av Lars Håsteen <larshasteen@hotmail.com>
lördag 2005-06-25, 17:59

Var för en vecka sedan ute och gick i skogarna runt Älvsbyn, då jag plötligt fick syn på två fjällvråkar som oroligt cirklade och skrek ovanför mitt huvud.
jag förstod varför när jag fick se boet uppe i en gammal tall. Det var en häftig upplevelse men jag skyndade mig därifrån för att inte stressa dom ytterligare.
Mvh Lars Håsteen


Insänt av Rolf Gustafsson
lördag 2005-06-25, 15:45

BIVRÅK 3 ex flög mot V över Edeforsgatan kl 11.10 25.6. Upptäckare Jan Bergström. Så undertecknad fick ett nytt tomtkryss.


Insänt av Sture Westerberg <strure.westerberg@bd.lst.se>
fredag 2005-06-24, 17:56

I dag innan vi skulle åka till midsommarfirandet i Brändön så flög det över en misstänkt STÖRRE SKRIKÖRN över huset i Bensbyn i riktning mot Notfjärden. Men jag är lite osäker men en örn var det och det var inte en havs- eller kungsörn så mycket han jag se.

Hälsningar Sture W


Insänt av Fredrik Rutberg <fredrikrutberg@hotmail.com>
fredag 2005-06-24, 14:18

Några tomthäckningar från Avan.
Skata och svartvit hos grannen, Pilfink,
Sädesärla hos mig plus tornfalk i holken nedanför gården.
Även jorduggla ses dagligen svepande över odlingarna.

Trevlig midsommar/ Fredrik


Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
fredag 2005-06-24, 11:16

Har en hälsning från min polare Hasse Eriksson, Lauker.Han och grabben var ute inatt och fiskade vid Brännliden, Arvidsjaur när en hona FJÄLLUGGLA passerade på 15-20 meters håll runt 02:00 inatt!Bara att gratulera, vacker fågel.
Vänliga hälsningar Tony.


  « Föregående 20       Nästa 20 »