Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
lördag 2005-06-04, 20:17


Hej!

I dag lördag 4/6 har jag cyklat en 28 km lång tur i delar av Piteå kommun.
Mellan 14:00- 16:20 noterade jag bl.a. 1 GRÖNSÅNGARE vid vattenverket i Öjebyn, 1 d:o samt 1 TRÄDKRYPARE på Tingsholmen, 1 TURKDUVA vid Maranvägen i Hortlax, samt 2 FJÄLLPIPARE i Hortlax. Piparna återfanns inte på gårdagens "adress", utan jag påbörjade ett eftersök kring Hortlaxavan som ledde fram till att fåglarna kl. 14:55 återfanns nära korsningen Gideonsvägen-Lappvägen.

Hälsar gör Lars i Öjebyn!(Kul f.ö. med VATTENRALLEN! Kanske en indikation på att det börjar hända saker som har att göra med de senaste dygnets vindändring. Man kanske drar på KASPISK PIPARE snart, på en nyplöjd åker i Piteå kommun...)


Insänt av Tord Gustafsson
lördag 2005-06-04, 15:51

Lördagsmorgonens häckfågeltaxering i skogarna vid Sävast Norrmark gav ett bra utbyte. Hela 274 individer av 47 fågelarter + 1 mård och 3 älgar på närhåll.
Bland fågelarterna kan särskilt nämnas: 1 NÖTKRÅKA, 1 ROSENFINK, 4 VIDESPARVAR samt SÅNGSVAN på bo.
Bland det negativa endast en ENKELBECKASIN och inget livstecken i FISKGJUSEBOET.
Ytterligare en ROSENFINK vid parkeringen i Norra Sunderbyn.


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
lördag 2005-06-04, 12:17

Hörde en VATTENRALL spela kl 02 i natt i Ängesviken, Bergsviken (Piteå k:n). Kalenderbitare kan notera att det är andra året i rad som arten hörs i sjön. I fjol spelade ett exemplar några dagar i maj.


Insänt av m <maiken.arvidsson@telia.com>
lördag 2005-06-04, 11:13

Hej igen!
Hur kunde jag glömma att berätta att vi i går kväll på Karlbergsåkrarna i Öjebyn såg en TOFSVIPA med två dunungar? Det enda konstiga var att de höll till öppet, ute på åkern. Endast en kort stund såg vi ungarna som annars befann sig under förälderns vingars skydd.

Maiken


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
lördag 2005-06-04, 10:07

Dagens blomma går till Tommy Söderman som berättade om sina rara gäster. Vi kunde naturligtvis inte hålla oss från att ge oss iväg till Maran, Hortlax i den ljusa försommarkvällen. Vilken höjdare att närmare kl 23 kunna obsa tvenne granna FJÄLLPIPARE. De var på nyplöjd åker och kilade av och an likt sina släktingar strandpiparna så att jorden yrde.

Vid Älvsbyrondellen i Öjebyn var KUSTPIPAREN kvar, nu spatserande på den nyplöjda åkern. I den sena kvällssolen lyste den emellanåt som ett rött klot. Sen kvällssol och ljusa nätter ger ny dimension åt skådandet.

Ett tips kan kanske vara att idag spana av nyplöjda åkrar. Vi såg ett flertal traktorer i fullt arbete på olika åkrar i trakten hela tiden vi var ute.

En bra skådarhelg tillönskas alla från
Maiken & Tryggve
Öjebyn – Piteå Gamla StadInsänt av Johan Gelting-Nyström <johan.gelting-nystrom@home.se>
lördag 2005-06-04, 08:57

KASPISK PIPARE sedd i går i Rovaniemi, norra Finland. Håll ögonen öppna!

/Johan


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
fredag 2005-06-03, 20:08

På tal om nysådd åker.I Öjebyn just nu mitt emot lilla innanhavet gott om tofsvipor,storspovar,brushanar,5 strandskator och 12 större strandpipare.


Insänt av Tommy Söderman
fredag 2005-06-03, 19:51

Ser just nu två fjällpipare på den nysådda åkerna bakom mitt hus på maran i Hortlax. En mycket vacker fågel.


Insänt av Lars Harnemo
fredag 2005-06-03, 15:38

Hej
Jag pratade nyss med Tord Söderman som letat HAVSÖRNS-bon i Luleå skärgård senaste tiden. Idag, just när han var på väg att ge upp, lyckades han hitta det bebodda boet. Boet ligger i samma revir där dom häckade för ett par år sedan (där boet rasat).
De andra kända reviren i Luleå och Piteå skärgård är inte kontrollerade ännu.


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
fredag 2005-06-03, 15:00

För några dagar sedan hemkommen från Öland, där en AMERIKANSK TUNDRAPIPARE i sommardräkt blev den kanske raraste fågeln. Frustrationen på Ölands södra udde var dock påtaglig när man i lördags morse larmade ut 2 ex Ökentrumpetare från Gotland. Några hann med den enda båtturen till Gotland. Jag tog det dock lugnt i det sammanhanget..
Igår torsdag kom Näsets 172:a tomt-X i form av den efterlängtade arten SMALNÄBBAD SIMSNÄPPA. 25 ex simmade utanför bryggan på behagligt obsavstånd. Vid Öjebykorset kunde även jag få fin obs på KUSTSNÄPPA i sommardräkt samt 5 ex SMALNÄBBAD SIM.
/Hälsar Staffan


Insänt av Krister Jakobsson
fredag 2005-06-03, 12:02

Cyklade en tur runt Hertsöträsket i morse mellan 05-07.30. Hörde 3 ÄRTSÅNGARE (hemma, vid modellflygfältet och vid Kalvholmen). En ROSENFINK sjöng vid Hagaviken. Skrämde en TJÄDER på baksidan av Hertsöträsk. En intensivt sjungande TRÄDKRYPARE vållade en del huvudbry då den flög omkring och sjöng i en lövskog. Det tog ett tag innan det kopplade vad det var. Endast en TRÄDGÅRDSSÅNGARE.


Insänt av Jan-Olov Johansson
fredag 2005-06-03, 08:02

Var ute med Ulf E vid G-viken i morse i hopp om att repetera gårdagens göktyte-obs. Därav blev intet, men däremot min allra första BÄNDELKORSNÄBB. Samt diverse annan skogslevande fågel, som DUBBELTRAST, RÖDSTJÄRT, TALLTITA osv. Och en trevlig kaffestund i morgonsolen.
/Jan-Olov J


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
torsdag 2005-06-02, 16:42

Har ni tänkt på! Före 31/5 går det att se flera Bläs, Stjärt, Gräs, Skedänder samt Grågäss och Sångsvan. Då helt plötsligt infinner sig 1 juni och efter det datumet hittar du knappt nån av ovanstående arter. Visst är det märkligt! Undrar och Hälsar Ulf P Eriksson


Insänt av Ola Helander <helander@mail.com>
torsdag 2005-06-02, 16:38

Hej!
Var ute med hunden i skogarna runt
Sunderbyn idag. Klockan var ca 13,30.Hunden stannade för att bada i ett dike och jag började planlöst se mig omkring. Och rätt som det var stirrade jag in i två stora gula ögon. Det var en stor Lappuggla som satt i en tall fem meter från mig! Den var totalt orädd och brydde sig varken om mig eller hunden. Två timmar senare gick jag förbi samma träd och där satt den kvar och halvsov. Lyfte lite på ena ögonlocket, såg att det var vi och somnade om. Jag hade som vanligt videokameran med, men det blev ingen actionfilm direkt. Hälsn Ola


Insänt av Per Sandberg
torsdag 2005-06-02, 15:34

Hej!

Gjorde en hyfsat tidig morgon innan jobbet och började kring 04.40 i Svensbyn utan intressantare sångarkontakt.

Fortsatte sen mot E4-an och åkte söderut från Piteälven till Sandholmen, Hortlaxavan, Höglandsnäs, Grundvik samt avslutningsvis till Tingsholmen.

Resultatet blev över förväntan!
Mycket gott om TRÄDGÅRDSSÅNGARE, 13 ex dessutom ROSENFINK 5 ex. och SÄVSÅNGARE 4 ex (varav tre kring H-avan).

I Grundvik en sjungande SVARTHÄTTA.

HÄRMSÅNGARE och GRÖNSÅNGARE vardera 1 ex vid Tingsholmen (GRÖNSÅNGAREN höll till kring samma "fläck" som den jag hörde där ifjol, dvs vid bäcken innan småbåtshamnen (samgrupperad med HÄRMSÅNGAREN f.ö.).

Vid T-holmen även en häckning av TRÄDKRYPARE (boet gjort i en "näverkokong" som börjat släppa från stammen på en döende hägg).

Vid H-avan fans 100+ DVÄRGMÅS, 120+ FISK-/SILVERTÄRNA, 8 SKÄGGDOPPINGAR och 5 SMALNÄBBADE SIMSNÄPPOR.


Till detta kaffe och limpmackor -härlig morgon...

-Per


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2005-06-02, 15:17


Hej!

I morse torsdag 2/6 var jag runt på en 27 km lång cykeltur i Piteå kommun,mellan 05:45- 08:10. Jag valde i stort sett en ny sträckning jämfört med tidigare turer, och bl.a. följande obsades: 4 SMALNÄBBADE SIMSNÄPPOR och 1 KUSTSNÄPPA i pölen nära Älvsbyrondellen i Öjebyn; 1 "ny" sjungande HÄRMSÅNGARE, på Hällan i Öjebyn (på gården med adressen Långskatavägen 354); 1 JORDUGGLA nära samma gård; 1 par KNÖLSVANAR i Fårösundet, ca 400 meter norr om bron över samma sund. (Sannolikt rör det sig om samma par som jag siktade för några dagar sedan i Norra stadsfjärden, som ju bara är en liten bit bort. Tyvärr hade hanen i paret en mindre, oljeliknande fläck på vänstra vingens undersida, något som tycktes affektera svanen. Den simmade med vingen lätt lyftad från kroppen, så prognosen kanske inte är alltför god...)/ Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av gunnar norlin <nirsans@telia.com>
torsdag 2005-06-02, 10:50

pilfinkar! har just konstaterat att det är pilfinkar i två holkar, här hemma i Bensbyn,,,ungar i bägge!! inget ovanligt är väl det ,,,men dte är första gången här hemma det har skett!!!


Insänt av Ulf P Eriksson
torsdag 2005-06-02, 08:20

Hej Lars Sandberg Jag har skrivit in RÖRHÖNAN i Vassijaure i Svalan som RRK Norra Lapplands rapportkommitte med tiden 30/4 - 16/5 observatör bl.a Enar Wallström Hälsar Ulf P Eriksson RRK


Insänt av Rolf Lahti <rolf.lahti@hem.utfors.se>
torsdag 2005-06-02, 00:08

Strax norr om Luppioberget, Övertorneå sjöng idag 1 juni en GRÖNSÅNGARE. Min första i denna kommun. ROSENFINKARNA har också anlänt. Två styck sjöng i Korva och en i Hedenäset.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2005-06-01, 19:56

Hej!

I morse, onsdag 1/6, cyklade jag runt Svensbyfjärden i Piteå kommun. Under den 34 km långa turen noterades bl.a. 11 TRÄDGÅRDSSÅNGARE, 1 TÖRNSÅNGARE i SJULNÄS (Ryggskatan), samt 2 GRÖNSÅNGARE vid vattenverket i Öjebyn. De 3 sistnämnda är kända sedan förut.

I dagens nummer av Piteå-Tidningen kan man läsa om ett nyligen gjort fynd av 1 ex STENKNÄCK i Stockbäcken, några km väster om Roknäs.

Avslutar med en verkligt rolig rapport från Kiruna kommun! Efter att jag medverkade i ett regionalt radioprogram för några veckor sedan, blev jag uppringd av Enar Wallström i Luleå. Enar berättade att det sedan en tid hållit till "en konstig fågel" i Vassijaure, på den stora husvagnsparkeringen nedanför fjällhotellet Riksgränsen, och han ville nu nå ut med det och få hjälp med bestämningen.

Av hans beskrivning att döma, lät det som om det var en RÖRHÖNA som knallade runt bland skotrar och husvagnar på den snöbemängda parkeringen... Vi kom inte längre än så i vårt samtal, men han lovade att längre fram maila en bild som släktingar till honom skulle kunna ta när de åkte upp i fall fågeln fortfarande var kvar.

För några dagar sedan kom så en bild via mail till mig. Visst var det en RÖRHÖNA! Bilden är rent komisk, när man ser en RÖRHÖNA som knatar omkring på en skoter i en mycket vintrig miljö. (Hönan kanske inte fann det lika komiskt som jag, dock. Det var säkert en stenhård kamp för att överleva...)
Enar berättade i sitt mail att RÖRHÖNAN setts dagligen, åtminstone mellan 30/4-16/5.

Vad säger de listansvariga? Torde inte detta vara det mest nordliga/västliga fyndet av arten? Extremt är det i vart fall!/Hälsar gör Lars!!!


  « Föregående 20       Nästa 20 »