Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
måndag 2005-06-20, 09:47

Efter RRK-Möte i S.Orrbyn, så fortsatte jag med att ta en lyssnarsväng under natten. 00:00-03:30 i trakterna Mörön-Alviks Fäbodar. 1 SMÅFLÄCKIG SUMPHÖNA hördes öster Möröbanken till vänster mot "öarna" i riktn. L.Möröfjärden, någon form av DVÄRGBECKASIN hördes klappra från L.Möröfjärden, så jag åkte dit och och stod uppe på vägen pga myggen, då hörde jag 1 SMÅFLÄCKIG SUMPHÖNA till spelande i L.Möröfjärden till vänster om "bunkern" Jag är ganska säker att det rör sig om 2 Individer! Och jo Minst 1 DVÄRGBECKASIN hördes klappra, det var flera år sen sist! HORNUGGLEUNGAR hördes skrika i Björsbyn (JoJ:s hittade häckning), samt på Alviksgården-Klubben (PeS+LrS hittade häckning)? Minst 1 JORDUGGLA sågs åxå på Alviksgården. En BÄVER simmade vid Möröbanken 00:55! Att man inte såg Härfågel uppvägs av DVÄRGENS fina spel! Hälsar Ulf P


Insänt av Björn-Olof Svanholm
söndag 2005-06-19, 23:51

Hej,
och tack för senast!
Såg inget värt att rapportera om runt Boden och Luleå (och nej Ulf P - jag åkte inte och såg på S. Skrik).

Det som kan vara värt att notera är kanske att jag kunde räkna in 32 salskrakhannar, ett 50 tal svärtor samt ett gråhakedopping par i Äihämäjärvi (ingen dvärgsparv dock).
Kommer att lägga in en del andra obsar i Svalan från Pajala (och Norrbotten), när tid så medger.

Något som slagit mig de sista åren är att jag ser allt färre tretåriga. Jag kanske såg och hörde 20-25 Större, men bara en enda tretårig under 4 dagar i Tärendöskogarna. För 20 - 25 år sedan var kanske förhållandet en tretårig per 3 eller 4 större. Är det en generell trend eller?

Roligt att läsa att web-redaktionen har fågellokalssidan på sin "att göra lista". Jag tror dock det blir svårt att ro i hamn genom att be/uppmana olika personer komma med förslag. Jag tar mig friheten och föreslår att Ni istället startar ett projekt där Ni tar kontakt/utser någon ansvarig för respektive kommun, annars lär det bli svårt att få det gjort.

m.v.h.
Björn-Olof Svanholm
Ekerö

P.S den 28 är jag åter i Tärendö-Pajala, men då blir det lite annat än bara fåglar D.S
Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2005-06-19, 14:57

God eftermiddag!

Tidigt i morse, söndag 19/6, har jag genomfört min andra häckfågeltaxeringsrutt i trakten av Sunderbyn. När räkningarna vid 20 fasta punkter var avklarade, kunde jag konstatera att jag fått ihop 392 fåglar av 47 arter - ett normalt resultat. Särskilt bör nämnas hela 3 GRÖNSÅNGARE samt 1 ORTOLANSPARV. Dessutom ett hösttecken i form av årets första SVARTSNÄPPOR, 3 st, sträckande mot söder - vemodigt då vi ännu inte upplevt midsommarhelgen eller ens sommarsolståndet!

Före inventeringen nattsångarlyssnade jag i Porsön, Björsbyn och Rutvik men utan att få något napp. Det verkar sitta långt inne i år trots perfekta yttre förutsättningar - en mild, stilla och disig natt efter kvällsregn och gynnsam vädersituation på sistone. Men vänta bara...(grrr)...!

Söndagshälsningar Andreas!


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2005-06-19, 14:30


Hej!

Har mitt på söndagen tagit mig en cykeltur i Piteå kommun, Öjebyn-Norrfjärden t.o.r.
Följande obsar kan nämnas: 70-talet BRUSHANAR i Älvsbyrondellen i Öjebyn; 63 STORSPOVAR, 60-talet RINGDUVOR, 25 TOFSVIPOR samt 1 SKOGSDUVA på åkrarna norr om Försöksgården i Öjebyn; 1 par SVÄRTA samt 1 adult hona BRUN KÄRRHÖK i Bertnäsfjärden. Dessutom konstaterades 3 olika häckningar av STÖRRE HACKSPETT längs vägen.

Dagens frustrationsobs bestod i den örn av Aquilaliknande typ som sakta sökte sig mot SV kl. 11:50, när jag stod och spanade på Bertnäskajen. Jag såg den en kort stund snett underifrån när den skruvade runt, men på alldeles för långt håll för att säkert kunna säga något bestämt om arttillhörigheten. Därefter såg jag den i handkikaren bakifrån när den med aktiv flykt, omväxlat med glid, drog mot SV för att efter ett tag försvinna ner bortom trädridån i horisonten...

Ha det gott!/Lars i Öjebyn.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
lördag 2005-06-18, 13:29


Hej!

I går fredag 17/6, 23:45, gav jag mig ut på en cykeltur i Piteå kommun. När jag kom tillbaka vid 03:30 hade jag cyklat turen Öjebyn-Degeränget-Tingsholmen-Hortlax-Blåsmark-Svensbyn-Sjulnäs-Öjebyn. Trots att det blev en sträcka på 45 km, och trots att Västerbotten är nedlusat av dem, hördes inte en enda "riktig" nattsångare... (Var finns de? Ut och leta!)

Noterbart i fågelväg var två häckningar av HORNUGGLA- en i södra Svensbyn och en mellan Svensbyn och Roknäs, 1 hane TORNFALK i Blåsmark, 2 par LJUNGPIPARE i Svensbyn samt hela 9 spelande GÖKAR.

I övrigt vill jag "varna" för riklig rönnblomning samt d:o tallkottsförekomst i vardande. Tilläggas kan att jag även såg 1 IGELKOTT, nära Kullen i Öjebyn. (Den arten är inte alls vanlig i Pitebygden, och får väl vara surrogatart för nattsångare...)

Hälsar gör Lars!


Insänt av Ulf P Eriksson
fredag 2005-06-17, 17:04

17/6 UPPLYSNING OBSERVERA ; Stod på Alviksgården mellan 13:00 och 16:20, träffade 2 Holländare från Umeå som hade varit där på förmiddagen, de SÅG INTE Större Skrikörnen heller, i och för sig kan den vara kvar, ni som vill se den har ju helgen på er syns den inte före söndag är den nog väck! Hälsar Ulf P Eriksson


Insänt av Stefan Lindberg <stefan.lindberg@edu.pitea.se>
fredag 2005-06-17, 15:04

Hej!

Tog mej en sväng igår efter jobbet till Vattnet som ligger mellan Lövholmen och Järnvägsspåret - Strömsborg. Tidigare så rapporterade jag om bobygge av Gråhakedopping. Och honan låg på boet i allsköns ro. Så det var ju trevligt att det är en häckning där. Men jag vill utfärda en varning för de som har tänkt sej besöka stället. Se upp för "Mås-armén". Dom tyckte inte om min närvaro kan man säga. Det var en del störtdykande fiskmåsar.
Var också ute igår vid Långsjön i Jävre. Och det ser ut som att det är häckning av Svarthakedopping i år igen.

Ha d bra!!
Stefan


Insänt av Per Sandberg
fredag 2005-06-17, 06:20

Hej!

Gjorde en nattsångarrunda tillsammans med broder Lars med start i Öjebyn vid midnatt, vidare till Tullnäs-Ersnäs-Möröbankarna-Klubben-Alviksgården-Bertnäs-Öjebyn-Långnäs-Skatan med otaliga stopp vid en mängd potentiella nattsångarlokaler.

Vid Tullnäs hördes tiggande HORNUGGLA liksom vid Klubben och vid Ersnäs sågs ett ex på en stolpe.

Vid Möröbankarna hördes SMÅFLÄCKIG SUMPHÖNA men mera överraskande var den HÄRFÅGEL som kom och flög på som närmast ca. 15 m håll kl 01.35 (ca 200 m NO om Möröbankarna i närheten av huset med nr 127 på väggen). Inte den mest förväntade arten men en mycket trevlig överraskning!

I Bertnäs sågs två SKOGSDUVOR på en åker.

På Framnäs i Öjebyn sågs en av NÖTVÄCKORNA kring känt bo.

Efter att ha burit in tidningen och rastat hunden är det så dags att knoppa in...

-PerInsänt av Seija <seija.kantola@telia.com>
torsdag 2005-06-16, 12:34
Webbadress: www.kaitumalven.nu

Hej!
Vi har fått långväga gäster i Killingi belägen vid Kaitumälven. Stripgäss, fem gäss i söndags, ett par har blivit kvar. Mycket vackra gäss, men det enda vi vet om dessa fåglar är att de kommer från Centralasien. Jag hittar inget data på nätet eller i våra fågelböcker om gässen.
Vi vill gärna veta lite mer om dem, tex hur vanligt det är att vi ser gässen på våra breddgrader, förekomst, häckning.
Se bilden på vår hemsida:
www.kaitumalven.nuInsänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
torsdag 2005-06-16, 11:09

På morgonpromenaden runt Bogdanofftjärn, Kiruna, sjöng en TRÄDGÅRDSSÅNGARE, en GRÖNSÅNGARE, en JÄRNSPARV och en BOFINK ikapp. Alla satt i den frodiga skogen väster om Bogdanofftjärn.


Insänt av Ulf P Eriksson <RRK Norrbotten rättar sig själv>
onsdag 2005-06-15, 21:41

Vad gäller PERSÖFJÄRDEN och Småfläckig sumphöna finns tidigare obsar 1-3 ex 25/5-52 , 1 ex 31/7-1/8-57 (Stig Lundberg) bl.a obsar tidigare! Aldrig får man vara först! Men en av dom första sen dess!!!!! Hälsar Ulf P som magister och rättar sig själv!


Insänt av Sture Sandberg <Utterman @algonet.se>
onsdag 2005-06-15, 09:29

Vid besök i Ängesviken och dess fågeltorn i måndags kväll(13/6)kl 22.30 hördes de två VATTENRALLAR som Tomas C tidigare noterat. I Jävre-Brännland (sommarstugeområde)hörs GÖKTYTA varje dag och de för mig första paret av SVÄRTA inspekterade(? )lugnt kustavsnittet vid min sommarstuga.


Insänt av Ulf P Eriksson
onsdag 2005-06-15, 07:06

Den 13/6 hördes en KORNKNARR 21:15 knorra sporadiskt ifrån Sandnäsudden, Mörön (ifrån parkeringen vid Möröbanken och tillbaka mot stan) Under natten 15/6 hördes ett odefinierat läte ifrån Persöfjärden, vid uppfarten mot Timmerberget, tyvärr tog blåsten i så något säkert vad gäller arttillhörighet kunde vi inte komma fram till. Men stanna gärna till där, något nytt för NB kanske håller till där! Hälsar Ulf P & Jan-Olov


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
onsdag 2005-06-15, 06:39

14/6 22:00 - 15/6 01:00 En massa HORNUGGLEUNGAR gömde sig bra i trädena i Björsbyn, 1 HAVSÖRN 2K+ satt och njöt av värmen i Altersundsåns utl vid Örnabben. Flera PÄRLUGGLOR bl.a 1 ad och 2 1K syntes bättre bland trädena längs Hålsundsvägen, Persön. En SVARTHÄTTA sjöng i går kväll längs Metsundsvägen i Persön, 1 SMÅFLÄCKIG SUMPHÖNA sjöng i Västra delen av Persöfjärden (ifrån där fjärden ligger nära Ängesbyvägen, och skoterspåret går över på vintern-våren) Är det Persöfjärdens 1:a ? Jag tror nästan det! 1 ÄRTSÅNGARE i Ängesbyn. Dock inga Lappugglor, ändå en bra utflykt. Under tidigare år hade folk skakat på huvudet över dessa upptäckter och trott man fabulerat!Hälsar gör observatörerna Jan-Olov Johansson & Ulf P Eriksson


Insänt av Krister Jakobsson
tisdag 2005-06-14, 20:03

Vid lunchbesöket blev det bättre utdelning och då visade sig SKRIKÖRNEN kl 12.20. Satt framför högarna men flög in i skogen då vi kom fram. 170 TRANOR på åkrarna.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2005-06-14, 19:05

Hej alla!

Tidigt i morse (tisdag 14/6) genomförde jag min ena häckfågeltaxering i trakterna av Sunderbyn, Gammelstad och Porsön. Totalt sågs/hördes 414 fåglar av 51 arter. Antalet individer var fler än normalt mest p g a mycket vitfågel kring Gammelstadsviken. Av lite trevligare obsar kan nämnas 1 GRÖNSÅNGARE, 1 GÖKTYTA samt 1 BÄNDELKORSNÄBB. Flera av de buskmarker som tidigare funnits längs rutten är nu röjda. Det är säkert därför som jag hade ovanligt många TRÄDPIPLÄRKOR samt GRÅ FLUGSNAPPARE i år.

Före inventeringen nattsångarsuddade jag i den stilla, milda juninatten cykelledes i området Skurholmen-Björkskatan-Notviken-Gammelstad-Sunderbyn men utan någon utdelning. Hördes gjorde bl a 1 ROSENFINK, 2 ORTOLANSPARVAR, 10 SÄVSÅNGARE, 8 TRÄDGÅRDSSÅNGARE och 3 BUSKSKVÄTTOR. Ytterligare 2 trädgårds inräknades vid cykelturen hemåt via Rutvik, och Björsbyn, men vid det laget var kl. ca 8 med en del blåst, så att mycket av fågelsången hunnit tystna.

Hälsningar till er alla från Andreas (något ledbruten efter drygt 30 km cykling och 10 km promenad)!


Insänt av Lars Harnemo
tisdag 2005-06-14, 18:06

Hej, ett livstecken från två fågelinventerare i Piteå skärgård.
Roligaste obsar hittills: 310 STORSKARVAR med 80 bon på Peken, 125 skarvar med 54 tomma bon på Gråsjälhällan. I övrigt 1 KUSTLABB, 10-talet EJDER, 1 MOSNÄPPA, knappt 10 TORDMULAR, ca. 150 TOBISGRISSLOR, 2 GRÅGÅSBON. Dessutom ett antal sjungande gråsälar.
För närvarande sitter vi i båten utanför N. Bondökallen och väntar på ett uppehåll så vi kan gå iland.
Hälsningar från Lars och Mats Bergquist.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2005-06-14, 12:10


Hej!

Efter midnatt, i dag tisdag 14/6, gav jag mig ut på en 44 km:s cykeltur i Piteå kommun. Färden gick runt Svensbyfjärden längs sträckningen Öjebyn-Böle-Långnäs-Sjulnäs-Lillpite-Roknäs-Svensbyn-Bergsviken-Öjebyn. Förhållandena var perfekta, natten och gryningen i bästa Norrbottensanda för årstiden, men nattsångarna uteblev tyvärr helt...

Av intresse i övrigt noterades i Piteälvens mynningsområde i Svensbyfjärden 18 TRANOR och 1 BÄVER(!); 1 adult SILLTRUT av graellsii/heuglinityp i Lillpite; sammanlagt 6 ROSENFINKAR; 1 NÖTVÄCKA av europaeatyp på Framnäsområdet i Öjebyn.

Ha det gott!/Lars i Öjebyn.


Insänt av Krister Jakobsson
tisdag 2005-06-14, 09:50

Besökte grisfarmen i morse mellan 06.30-07.30 men såg ingen SKRIKÖRN. Den hade observerats under en kort stund strax före sex och flugit ner bakom högarna. STRIPGÅSEN var kvar samt 2 MINDRE STRANDPIPARE.
Var och letade trädlärkan vid Bjässmoran men tyvärr vid fel ställe. Obsade istället TOFSMES, DUBBELTRAST och 2 SKOGSDUVOR i SELET.
Hade hoppats på skrikörnen då jag opererade mitt öga igår och tyckte att den kunde vara ett bra premiärkryss för att äntligen kunna se normalt i kikaren igen. Försöker igen vid lunch.


Insänt av Stefan Lindberg <stefan.lindberg@edu.pitea.se>
tisdag 2005-06-14, 07:15

Hej på er!

Var ute med jobbet på Äventyrstorpet i Sikfors. Min uppmärksamhet borde kanske ha legat på aktiviteterna vi utövade där i form av genomsvettiga tävlingsmoment. Men i sann fågelskådaranda så låg min uppmärksamhet även upp i träden och himlen. Hade smugglat med en 8X21 i fickan. Och till slut så dök det upp en Kungsörn. Svävade runt i cirklar ovanför där jag stod. En mäktig syn. Tråkigt nog så blev det min tur att delta i personaltävlingen. Så då var det bara att slita sej därifrån.

M.v.h. Stefan Lindberg
  « Föregående 20       Nästa 20 »