Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2014-07-21, 22:03

Måndagen den 21 juli
Värmen fortsätter. Idag märktes 23 fåglar av 11 arter. Mest LÖVSÅNGARE och BOFINKAR. Värmen för med sig att vi inte får några vadare, de står bara stilla på stranden och rör sig knappt. Vattenståndet är mycket lågt, - 22 cm. Dagens roligaste märkning var en TÖRNSKATA, en ung hona. Herr Söderlund hjälpte oss att justera hissen så nu hänger näten perfekt. Ännu en GÖKTYTA märktes och det finns fler bland buskarna. Solen och värmen gör att inte ens BLÅMESAR och TALGOXAR orkar bita oss och när vi stängde var det + 28 i skuggan. Ytterligare ett besök idag – 10 personer på 75-års fest. Vi fick berätta om vår verksamhet för besökarna som var från Luleå, Piteå, Svedala och Lofoten. Välbehövlig vila efter lunchen. I hamnen sjuder det av liv, som en semesterort på Rivieran, 30 båtar låg inne. Efter nya bryggan har ön ändrat karaktär, det har blivit mer en sommarhamn än en utpost i Bottenviken. Även vid Nordudden låg ett stort antal båtar inne. Joachim och Frej tog en skådartur till ”Kalanderlärkudden”. Inga nya arter obsades. Återigen ett bastubad för att bli av med allt myggmedel innan läggdags.
Inger, Ulf, Joachim och Frej.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation
söndag 2014-07-20, 21:06

Söndagen den 20 juli
Varmaste morgonen hittills. Ingen vind och strålande sol. 03.30 + 19 grader. Samtliga nät inklusive fyra alternativnät sattes upp. Det var ett lugnt tempo fram till kl 08.30 därefter infann sig ett nästan totalt lugn. Värmen gjorde att vi fick öka frekvensen av kollrundor. Vadarna lyste i stort sett med sin frånvaro. Fem LABBAR håller hov på udden vilket gör att många MÅSAR och TRUTAR för ett himla oväsen. Av dagens fångst på 26 fåglar av 10 arter så var SVARTHÄTTAN den trevliga nykomlingen. 7 TALGOXAR, 5 SÄVSPARVAR och 3 LÖVSÅNGARE toppar listan. Frej märkte sin första fågel, en BOFINK. Vår vän från Trosa deltog den första timmen i sedvanlig ordning och i slutet av dagen anlände skepparen Rune och Barbro med för Joachim ett efterlängtat besök – Annica hans fru. SVARTSNÄPPAN vid nät 9 underhåller oss med sitt varnande läte och strax före stängning jagade en LÄRKFALK över udden. Värmen tog verkligen ut sin rätt så resten av dagen ägnades åt bad och vila. Efter avtvagning i bastun hoppar vi i säng och hoppas på sämre väder, både för vår skull och fåglarnas.
Inger, Ulf, Joachim och Frej.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2014-07-19, 22:44

Lördagen den 19 juli
Första besöket på udden idag var på plats redan 04.40, Söderlund från Trosa. En fågelskådare som intresserat följde vårt arbete. Alla ordinarie nät satte vi upp i värmen. Totalt ringmärkte vi 28 fåglar av 10 arter. 11 LÖVSÅNGARE i topp, 4 BOFINKAR och hela 3 GÖKTYTOR. GÖK ringmärktes också. Frej plockade sin första fågel, en SÄVSÅNGARE. Sen gick det av bara farten. Vi kontrollerade två sävsångare, en ringmärkt sommaren 2011 och den andra 2013. Fler besökare anlände som följde både ringmärkningsarbetet och nätrundorna. Värmen och den gassande solen gör att intervallerna mellan nätrundorna är korta. I burarna gick två GRÖNBENOR in. Upp till 6 KUSTLABBAR i olika färgfaser befinner sig stationärt på platsen. Det var ett svettigt men nöjt gäng som vilade ut i stugan efter en utmärkt start. Det var dock nära att vi gick miste om middagen då gasen tog slut, men välvilliga stuggrannar kom till undsättning. Ett kort men välbehövligt bastubad innan sängdags.
Inger, Ulf, Joachim och Frej.Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2014-07-18, 22:28

Fredagen den 18 juli
Välkomna till Haparanda Sandskärs fågelstation som öppnar imorgon kl 05.00! Idag åkte näten upp och näthissen lagades och sattes upp på nytt. Grohps vapentekniska utbildning fick en renässans. Solen gassade från en klarblå himmel och när vi gick till byn för lite lunch och vila var det +26 i skuggan. Förutom alla mygg, knott och broms fick vi besök av två sällskap. En fågelskådare från Trosa med fru och ett ungt par som gick ”varvet runt”. Arbetet avslutades kl 19.30 med palt, promenad till Nordudden och bastu. Tyvärr har brunnarna sinat och numera måste man ta kölapp för att få tvaga sig. Dagens observation nummer ett är ROSENFINK bakom dassen, BRUN KÄRRHÖK vid kyrkan och fyra DVÄRGMÅSAR i viken. Frejs upptäckt av två TOFSVIPOR fick oss att piggna till men när vi såg rosa flamingos i näthissen förstod vi att det var dags att bryta. Vi har redan blivit ”förvarnade” om tidigt besök imorgon bitti av turister i byn. Hoppas vi fångar något trevligt. Glömde nästan GÖKARNA som satt i närheten av bodan.
Inger, Ulf, Joachim och Frej.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2014-07-17, 22:27

Torsdagen den 17 juli
Morgonen var varm och lite mulen, helt vindstilla. Vi fortsatte vårt arbete och dagen koncentrerades i huvudsak på att röja nätgator. SMÅSPOVARNA och STENSKVÄTTORNA ökar i antal. TÖRNSKATORNA höll sig borta idag med, vi såg bara en. HACKSPETTARNA fortsätter att hålla oss sällskap både på udden och i byn. Kanske gjorde ljudet från röjsågen att fågelsången inte nådde våra öron. Vi fick besök av en älgko med en årskalv som vi inte sett tidigare och det var riktigt behagligt arbets, väder med lite insekter och en ganska försiktig sol som bara tittade fram då och då. Grabbarna bakom sågen gjorde ett förträffligt arbete så snart återstår bara nätuppsättningen. Vi jobbade på tills vätskan och orken var slut och gick hemåt för en välförtjänt lunch. Lite vila och markarbete och skådning. Inger vågade sig på några simtag i badviken under övervakning av en skrattmås. Solen värmde ordentligt på eftermiddagen så på en bänk i hamnen kunde vi lugnt njuta av lugnet, naturen och fåglarna. Efter middag och disk begav vi oss ut på en promenad till Aspurskogen. ORRE, GOK och GRÅ FLUGSNAPPARE, annars var det hur tyst som helst bland träden. Inte ens i Östviken gjorde vi några intressanta obsar. Men det var en skön promenad innan det var dags för sängen.
Inger, Ulf, Joachim och Frej.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2014-07-16, 23:03

Onsdagen den16 juli 2014
Igår anlände ”uppstartsgänget” i strålande sol och på ett lungt hav. Efter installation gick Joachim och Frej ut på ringmärkarudden för lite skådning. En TÖRNSKATEFAMILJ satt varnande i buskagen hitanför ringmärkarboden och STÖRRE HACKSPETTAR gjorde likadant.
Idag startade ”grovarbetet”. Dagens första upptäckt var att näthissen rasat. Endast första stolpen stod på plats och de övriga två låg på backen. Förmodligen har vajerfästena rostat sönder, kanske hade en älg hjälpt till. Nästa upptäckt var att bodan var full med hästmyror – trots att vi strött ut mängder av myrr vid stängningen. KUSTLABBARNA har lyckats med sin häckning, med minst två ungar. FISKGJUSARNA har också fått fram ungar, liksom SVÄRTAN och SKEDAND. På Pauhu syntes VITKINDAD GÅS med ungar. Förvånansvärt lite insekter (förutom myrorna som är överallt). Bodan tömdes under dagen medan solen gassade. I byn kryllar det av båtar och gäster och vi får stå i kö för att få basta. Den nya bryggan har medfört ett klart ökat antal båtgäster. En flock OB. KORSNÄBBAR flög över oss flera gånger medan vi doppade våra huvuden i regntunnan. Joachim och Frej bar ut burar både på udden och ut på Pauhu medan Inger och Ulf skruvade upp en extra hylla och organiserade materialet inför märkningens start på lördag. Eftersom det var så varmt (+28 i skuggan på udden) bestod dagen av två pass. Vi har redan haft besök av två naturintresserade damer och fler lär det tydligen bli. Alla stugor är bokade och grillarna osar kring knutarna. Tyvärr är vattnet i brunnarna inte av bästa kvalitet – vi lär inte lida av järnbrist när vi åker hem. Efter lammkorv, stuvad vitkål och färsk potatis gav sig Joachim och Frej ut till Nordudden för lite fågelspaning. FISKGJUSEN visade sig och så även SKRÄNTÄRNA, RÖDSTJÄRT och TRANA. I tallskogen var det helt tyst. Kvällen avslutades med ett snabbt besök i bastun. Avslutningsvis kan vi konstatera att både internetmottagningen och datorn fungerar helt klanderfritt, än så länge.
Inger, Ulf, Joachim och Frej.Insänt av
torsdag 2014-07-10, 22:34

Tack Andreas Livbom det är rödstjärt
//EL


Insänt av Andreas Livbom <Andliv@spray.se>
torsdag 2014-07-10, 15:31

EL, kan det vara en hanne RÖDSTJÄRT?


Insänt av EL
torsdag 2014-07-10, 10:50

Det är ingen bergfink hela huvudet och halsen är svart magen orange och svart rygg, ev. vit hätta på huvudet men osäker på detta, låter pip pip (vissling) ratatatata... har inspelat lätet.


Insänt av Herman Sundqvist
tisdag 2014-07-08, 23:58

Hane av Bergfink skulle jag tro.


Insänt av EL <elmba20@yahoo>
tisdag 2014-07-08, 16:42

Vad är det för en fågel som har svart huvud och hals, orange mage, svart rygg, ser ut som en sädesärla i storlek och form. Syns i Idivuoma


Insänt av Herman Sundqvist
måndag 2014-07-07, 22:31

Även i ett långt skådarliv händer det oväntade saker, och det behöver inte handla om rariteter alla gånger.
Igår såg jag ett tranpar med en halvvuxen unge några hundra meter från Seletkorsningen i Avan, mot Sandnäset till. De gick helt öppet ända nere mot vägen. Dels det och dels att de gick ute på åkern som vilka storspovar (eller hösttranor!) som helst. Har aldrig sett det i Avan. Kanske har det häckat nere vid älven.
Tidigare i sommar hade jag också en lyckad häckning av gråsparv i en holk. Det var första gången för mig. Pilfink är inte ovanligt i vanliga småfågelholkar, men gråsparvarna brukar vilja kila in sig under någon tegelpanna. De här häckade i en vanlig starholk (ni har sett dem mellan Unbyn och Gäddvik) som sitter på fårhuset. Intressant var också att hela holken var fylld med bomaterial. Ingen bobale syntes när jag tittade in. Det märks att de är vävarfåglar.
För övrigt verkar stararna ha haft ett riktigt bra år. Andelen ungfåglar i de flockar jag sett har varit mycket hög, mer än 90%.

För övrigt håller jag med hjälp av fåren och betesputsaren på traktorn på att göra om älvstranden nedströms färjeläget till en strandäng. Så att tundrapiparna vet var de ska landa...

Hälsningar Herman S


Insänt av Göran Norman <guran.norman@yahoo.com>
måndag 2014-07-07, 11:28

Tornfalk varnandes ute på ängarna intill huset, svårt att lokalisera exakt och varför. Sen en fem minuters tystnad och så dyker en ad. falk upp ovanför huset varnande och jagande en... havsörn igen.


Insänt av Görnan Norman <guran.norman@yahoo.com>
torsdag 2014-07-03, 13:47

Fiskmås varnandes ovanför huset. Går ut och kollar. Havsörn (ad) cirklar ovanför. Ganska få "tomtobservationer" denna sommar. Kan vädret ha någon inverkan?


Insänt av Gunnar Thingvall
tisdag 2014-07-01, 21:21

Hej,
På väg till och från jobbet i Råne älvdal har jag registrerat minst 3 kanske 4 jordugglerevir. I torsdags
(26/6) fick jag äntligen se en jord-uggla i ¨transporthöjd¨med ett byte i klorna. Häckningsindex 16 om jag inte missminner mig. Kul!!!


Insänt av Elsa Rensfeldt <islander-er@hotmail.com>
fredag 2014-06-27, 07:17
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Hej Annika , De är väl inte förekommande i någon större skala men ses då och då.
I brist på annan infokälla har jag hämtat uppgifter från Wikipedia. Så här skrivs det där:


"Varfågeln påträffas på sommaren i skogstrakter i norra Sverige. I de sydligare landskapen häckar endast ett eller annat par. När vintern närmar sig drar större delen av populationen söderut i landet. Många övervintrar i södra Sverige, medan några flyttar ned på kontinenten."

Hälsn Elsa ,nätverket Strandskatorna


Insänt av Annika Ohls <annika_ohls@hotmail.com>
fredag 2014-06-27, 06:50

Godmorgon!
Min sambo såg en Varfågel på Ormberget i onsdags 25/6. Jag har aldrig sett en sådan i Luleå tidigare. Är det en vanlig fågel här uppe?

MVH
Annika


Insänt av Lars Lahti <lars.lahti@gmail.com>
måndag 2014-06-23, 22:28

Hej den 2014-06-13 observerades 5 st Stripgäss i Idivuoma ?


Insänt av Sture Westerberg <stuwes48@gmail.com>
fredag 2014-06-20, 12:24

Igår kväll hördes en busksångare i Vidsel, mellan fd konsum och kyrkan. Andrahand via Urban och Viking, Vidsel.
Glad midsommar Sure


Insänt av Thore Alm
fredag 2014-06-20, 08:53

Midsommarfåglar ??

Har dagligen domherrar vid min matning - både vid stugan och vid min hemma-matning.
De verkar trivas med "vintervädret " !!
Glad- och gärna varmare midsommarhelg önskas !


  « Föregående 20       Nästa 20 »