Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2005-06-14, 19:05

Hej alla!

Tidigt i morse (tisdag 14/6) genomförde jag min ena häckfågeltaxering i trakterna av Sunderbyn, Gammelstad och Porsön. Totalt sågs/hördes 414 fåglar av 51 arter. Antalet individer var fler än normalt mest p g a mycket vitfågel kring Gammelstadsviken. Av lite trevligare obsar kan nämnas 1 GRÖNSÅNGARE, 1 GÖKTYTA samt 1 BÄNDELKORSNÄBB. Flera av de buskmarker som tidigare funnits längs rutten är nu röjda. Det är säkert därför som jag hade ovanligt många TRÄDPIPLÄRKOR samt GRÅ FLUGSNAPPARE i år.

Före inventeringen nattsångarsuddade jag i den stilla, milda juninatten cykelledes i området Skurholmen-Björkskatan-Notviken-Gammelstad-Sunderbyn men utan någon utdelning. Hördes gjorde bl a 1 ROSENFINK, 2 ORTOLANSPARVAR, 10 SÄVSÅNGARE, 8 TRÄDGÅRDSSÅNGARE och 3 BUSKSKVÄTTOR. Ytterligare 2 trädgårds inräknades vid cykelturen hemåt via Rutvik, och Björsbyn, men vid det laget var kl. ca 8 med en del blåst, så att mycket av fågelsången hunnit tystna.

Hälsningar till er alla från Andreas (något ledbruten efter drygt 30 km cykling och 10 km promenad)!


Insänt av Lars Harnemo
tisdag 2005-06-14, 18:06

Hej, ett livstecken från två fågelinventerare i Piteå skärgård.
Roligaste obsar hittills: 310 STORSKARVAR med 80 bon på Peken, 125 skarvar med 54 tomma bon på Gråsjälhällan. I övrigt 1 KUSTLABB, 10-talet EJDER, 1 MOSNÄPPA, knappt 10 TORDMULAR, ca. 150 TOBISGRISSLOR, 2 GRÅGÅSBON. Dessutom ett antal sjungande gråsälar.
För närvarande sitter vi i båten utanför N. Bondökallen och väntar på ett uppehåll så vi kan gå iland.
Hälsningar från Lars och Mats Bergquist.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2005-06-14, 12:10


Hej!

Efter midnatt, i dag tisdag 14/6, gav jag mig ut på en 44 km:s cykeltur i Piteå kommun. Färden gick runt Svensbyfjärden längs sträckningen Öjebyn-Böle-Långnäs-Sjulnäs-Lillpite-Roknäs-Svensbyn-Bergsviken-Öjebyn. Förhållandena var perfekta, natten och gryningen i bästa Norrbottensanda för årstiden, men nattsångarna uteblev tyvärr helt...

Av intresse i övrigt noterades i Piteälvens mynningsområde i Svensbyfjärden 18 TRANOR och 1 BÄVER(!); 1 adult SILLTRUT av graellsii/heuglinityp i Lillpite; sammanlagt 6 ROSENFINKAR; 1 NÖTVÄCKA av europaeatyp på Framnäsområdet i Öjebyn.

Ha det gott!/Lars i Öjebyn.


Insänt av Krister Jakobsson
tisdag 2005-06-14, 09:50

Besökte grisfarmen i morse mellan 06.30-07.30 men såg ingen SKRIKÖRN. Den hade observerats under en kort stund strax före sex och flugit ner bakom högarna. STRIPGÅSEN var kvar samt 2 MINDRE STRANDPIPARE.
Var och letade trädlärkan vid Bjässmoran men tyvärr vid fel ställe. Obsade istället TOFSMES, DUBBELTRAST och 2 SKOGSDUVOR i SELET.
Hade hoppats på skrikörnen då jag opererade mitt öga igår och tyckte att den kunde vara ett bra premiärkryss för att äntligen kunna se normalt i kikaren igen. Försöker igen vid lunch.


Insänt av Stefan Lindberg <stefan.lindberg@edu.pitea.se>
tisdag 2005-06-14, 07:15

Hej på er!

Var ute med jobbet på Äventyrstorpet i Sikfors. Min uppmärksamhet borde kanske ha legat på aktiviteterna vi utövade där i form av genomsvettiga tävlingsmoment. Men i sann fågelskådaranda så låg min uppmärksamhet även upp i träden och himlen. Hade smugglat med en 8X21 i fickan. Och till slut så dök det upp en Kungsörn. Svävade runt i cirklar ovanför där jag stod. En mäktig syn. Tråkigt nog så blev det min tur att delta i personaltävlingen. Så då var det bara att slita sej därifrån.

M.v.h. Stefan Lindberg
Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
måndag 2005-06-13, 22:05


Hej!

Har under måndagen 13/6 1)cyklat i Piteå kommun, mellan Öjebyn och Bergsviken, samt 2)stått i tornet på Bredviksberget, Öjebyn.

Cykelturen gav inget speciellt.
Väl uppe i tornet, mitt på dagen, höll jag nästan på att blåsa bort i den kraftiga vinden. Jag härdade ut 80 minuter, och noterade under den tiden ingen GÅSGAM, men väl 2 ORMVRÅKAR, 1 BIVRÅK och 1 FJÄLLVRÅK. BIVRÅKEN gjorde tappra försök att dra mot NO, men det gick inte bra... De två övriga arterna uppvisade ett mer stationärt beteende.

Om en timme ca tänker jag ge mig ut på cykel igen. Som det ser ut just nu verkar det vara mycket bra akustiska förutsättningar för en sådan utflykt. Med de vindar som har blåst idag kan man ju dessutom ha vissa förhoppningar om något extra roligt!/Lars.


Insänt av Jouni Ylipekkala
måndag 2005-06-13, 22:03

Inga örnar i Haparanda men igår 12.6. de första TRANUNGAR vid Kaitijärvi i Haparanda kommun. SÅNGSVANEN i Stadsviken ruvar fortfarande likaså DVÄRGMÅSARNA. Idag var det för varmt (+28 ) att vandra på myrar, men det skulle vara en fin kväll för nattsångarskådning. // Jouni


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2005-06-13, 19:58

En liten komplettering från igår söndag. Förutom en aftonutryckning till den finfina STÖRRE SKRIKÖRNEN i Alvik gjorde jag även en runda i de södra delarna av Luleå kommun på morgonkulan. Hade inget speciellt men ett omnämnade förtjänar i alla fall 1 TÖRNSÅNGARE samt 1 ROSENFINK i Ersnäs.

Håll ögon och öron öppna för caligata m.m. i denna östanvärme!

/Andreas


Insänt av Ulf P Eriksson
måndag 2005-06-13, 14:12

Enligt muntl. uppgift från Håkan Harnesk hörde han för några dagar sedan SMÅFLÄCKIGA SUMPHÖNANS vackra läte ljuda över terrängen kring Möröbanken. Hälsar RRK genom Ulf P Eriksson


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
måndag 2005-06-13, 11:32

Gårdagens STÖRRE SKRIKÖRN som upphittarna MATS WILLIAMSON & KRISTER MILD hittade var toppen, såg den själv som 2K fågel i Boden 1/5-67 + 28/4-68, första obsen liknade denna, förutom att fågeln ej var på marken. Men dessa två upptäckare såg även 1 TUNDRASÄDGÅS + STRIPGÅS som nog de flesta kanske missade! Hälsar Ulf P och lyfter på kepsen för dessa upptäckare.


Insänt av Glenn Bark <glennbark@hotmail.com>
måndag 2005-06-13, 09:08

Efter en 3-dagars skådartur till Malå-Ammarnäs fick jag en hyfsad ;-) avslutning vid Alviksgården igår kväll då jag (bland andra lyriska skådare) kunde obsa den sittande/flygande/gående/jagande STÖRRE SKRIKÖRNEN mycket fint.

I Malå fick vi en fin guidning av Leif Bildström (tackar Leif :-). Både häckande HÖK- och PÄRLUGGLA sågs mycket fint.

Runt Ammarnäs sågs bla FJÄLLABB, TORNFALK, FJÄLLVRÅK, BLÅHAKE, LJUNGPIPARE (mkt), FJÄLLPIPARE, VARFÅGEL, båda RIPORNA, SJÖORRE, STORLOM, häckande HÖK- och PÄRLUGGLA, LAPPSPARV, SVARTHAKEDOPPING, en GRÅHÄGER, samt 400-500 SMALN. SIMSNÄPPOR.

För kännedom kan berättas att det finns gott om lämmel i år...

//Glenn


Insänt av
måndag 2005-06-13, 09:04

Större skrikörnen var kvar på samma plats vid slamdammarna intill Alviksgården nu på morgonen vid 06:05. Den satt på marken och spanade efter något att äta.

Mats Williamson


Insänt av Ulf P Eriksson
måndag 2005-06-13, 08:53

Såg att en GÅSGAM noteras i Nordöstra Finland 12/6! Håll ögonen öppna och huvudet kallt! Hälsar Ulf P


Insänt av Roger Söderström
måndag 2005-06-13, 06:10

Min största tacksamhet riktar jag just nu till Mats W och Krister Mild för deras upptäckt av den STÖRRE SKRIKÖRN som jag och många andra NOF:are fick se igårkväll vid Alviksgården. Örnen satt ganska lugnt i en Björk till och börja med, för att vid 22:55 ge sig ut på ett försök att hitta något ätbart i närheten av avfallshögarna, och då fick vi även se den gå omkring på marken och leta föda, sedan tillbaka till en björk och där satt den tills vi lämnade den vid 23:25 i går kväll.


Insänt av Jan-Olov Johansson
söndag 2005-06-12, 22:34

STÖRRE SKRIKÖRN nu på Alviksgården.
Upptäckt av Krister Mild/Mats Williamsson. Sågs nyss från slamdammarna upp mot skogen sittande i björk.
/Jan-Olov J


Insänt av Per Sandberg
söndag 2005-06-12, 16:47

Hej!

Var ute på en sångarrunda i Piteå kommun 04.10-06.50 tillsammans med Ove Persson, innan NOF-styrelsen möttes för en exkursion i Rosfors-/Lustgårdenområdet. (Denna avslutades f.ö. med ett styrelsemöte (kommer snart i protokollform på hemsidan)).

Via infartsvägen mellan Långskatavägen 147 och 153 nåddes Grisbergets elljusspår och där sjöng kl 05.40 en mycket sannolik LUNDSÅNGARE en ynka strof för att sen flyga vidare norrut(?). Arttvivlet var inte stort men krävde en bekräftande strof, då en viss överraskningseffekt kännetecknade mötet. Någon sådan strof kom aldrig...

Vidare träffade vi där något som jag inte sett i Piteå i år, nämligen en SMALNÄBBAD NÖTKRÅKA.

Rosfors herrgård borde just nu kunna locka kunder med flöjtande toner från en hane SVARTHÄTTA samt relativt nära även sjungande GÄRDSMYG.

Norr om Näsudden konstaterades häckning för MINDRE HACKSPETT i en c. 4 m hög björkstubbe som lämnats på ett hygge (Ove har hållit koll på området och på en mycket liten yta samsas trenne arter hackspett; även SPILLKRÅKA och STÖRRE HACKSPETT förökar världen där).

Tämligen gott om ROSENFINK då minst sju ex. hördes under perioden.

-Per


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2005-06-12, 12:36


Hej!

Under söndagens tidiga timmar, 00:30-03:30, cyklade jag runt i Piteå kommun. För jämförelsens skull valde jag nästan exakt samma rutt som jag gjorde på lördagens morgon, ca 18 timmar tidigare. Skulle natten ge annan utdelning än dagen...?

Det blev en annan utdelning, men utan större positiva inslag. Inga reguljära nattsångare hördes (annat än den variant på sång, mer av skrikkaraktär, som hördes från juvenila och subadulta individer av Homo sapiens nära "nöjeskvarteren" inne i centrala stan i samband med stängning...), men däremot en nattsjungande TURKDUVA på Källbogatan 20.

Dessutom hörde, och såg jag kort, en märklig hane GULÄRLA nära invägningen av timmer vid Kappa på Degeränget. Den såg ut som en thunbergi, men med ett smalt och kraftigt markerat vitt streck genom ögat. Dessutom hördes märkliga läten. Två korta ljud upprepades med några sekunders mellanrum: Det en kan liknas vid ett mjukt, kvävt och lätt utdraget "errrp" á la KORNKNARR, och det andra som en blandning av GULÄRLANS snärtiga lockläte och en mjukt vårtjippande GRÅSPARV. (Det första lätet alltså enstavigt, och det andra mjukt markerat tvåstavigt.)

Ha det gott!/Lars i Öjebyn.


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
söndag 2005-06-12, 10:31
Webbadress: http://biphost.spray.se/tomas.c

Kring midnatt var det inte bara en utan två VATTENRALLAR som spelade i Ängesviken (Piteå). De satt i var sin ände av sjön; den ena befann sig nära fågeltornet och spelade mycket ivrigt.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2005-06-11, 15:50

Hej!

Är nu hemma efter en längre tjänsteresa till Sydtyskland. Inte har det blivit mycket skådning av, men några besök i Alperna har givit tillskott till VP-listan i form av ALPKAJA, ALPJÄRNSPARV, CITRONSISKA och SNÖFINK.

Idag lördag har jag fått nöja mig med tjuvskådning i Luleåtrakten. Ett slumpmässigt stopp gav ingen härmsångare vid Sunderbybäckens utlopp, Gammelstad, vilket jag hoppats på. På den platsen hördes istället exv. 2 TRÄDGÅRDSSÅNGARE.

När Carin gjorde besök på Växtriket smet jag iväg till Norvikens station, blott ett stenkast från blommor och blomkrukor! Längs en sträcka om bara några hundra meter utefter järnvägen noterades hela 4 sjungande ROSENFINKAR samt 2 SÄVSÅNGARE.

F ö är jag lika tillfredsställd över vädersituationen som Lars S nedan. Det bör vara natt- och morgonskådning med diverse sångare samt något guldkorn med östligt ursprung som vi har störst chans på just nu.

Hälsningar Andreas!


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
lördag 2005-06-11, 12:33


Hej!

I dag lördag 11/6 har jag cyklat en 30 km:s tur i Piteå kommun under förmiddagen. Nya individer, hela 3 stycken, av GRÖNSÅNGARE noterades. 2 av dem satt med 150 meters lucka nära Långskataskolan, i korsningen Snäckstigen-Långskatavägen. Den tredje sjöng nära semesterhemmet på Fårön, och hördes bra från skylten mot "Vettingen". I övrigt kan nämnas 2 ROSENFINKAR. En av dessa satt på Lillänget, Degeränget, och den andra vid Båtskatakajen, Öjebyn.

Förutom detta konstaterade jag under förmiddagen en häckning av SVARTMES på Framnäsområdet, Öjebyn. Boet är byggt i en ventil på en skolbyggnad, endast ca 50 cm över marken, och ungarna matades för fullt. (Har andra erfarenhet av någon liknande, och som det känns, något udda boplats för arten?)

Hälsar gör Lars, som med tillfredsställelse noterar vindriktningen och vädertypen...!


  « Föregående 20       Nästa 20 »