Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
fredag 2005-08-05, 01:01
Webbadress: http://biphost.spray.se/tomas.c

Först kom en NÖTKRÅKA flaxande framför bilrutan, sen en till, sen ytterligare en... I onsdags, medan jag körde i trafikplatsen söder om Piteälven vid Bergsviken för att ta mig upp på E4:an, hamnade jag mitt i en skur av NÖTKRÅKOR. Minst ett tiotal i ett brett band sträckte förbi mot söder på ett sätt som jag aldrig sett förut. Intressant då att min fru som satt bredvid i bilen kände igen fåglarna - hon hade sett en likadan flock några dagar tidigare vid Kappa-fabriken i Piteå.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2005-08-04, 14:29


Hej!

I går kväll 3/8 ringde mig Jan Olov Lundström, Mårtensgården (nära Pitsund i Piteå kommun). Han berättade då att det nära hans hus under några dagar, av och till, hade uppehållit sig fåglar som han trodde var TÖRNSKATOR. Hans beskrivning pekade också klart på det.

I morse, torsdag 4/8, åkte jag dit för att kolla upp det hela. Jag letade i husets omgivningar en knapp timme utan att hitta något. Men, när jag lämnat området upptäckte jag 3 ex av arten ca 500 meter söderut! (Platsen var en åker på östra sidan gamla E4:an, ca 300 meter söder om skylten mot Södra Armen.) Det rörde sig om 2 årsungar och 1 adult hane av TÖRNSKATA.

Hälsar gör Lars!


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2005-08-03, 13:22

Hej!

Min bror Per rapporterar om en HÖKUGGLA i dag 3/8 i Piteå kommun. Den satt i toppen på ett träd på ett hygge vid väg 373 mot Arvidsjaur, ca 54 km väster om Roknäs, nära den plats där Gäddträskån flyter under vägen. Tidpunkten var strax före 09.00 i morse./ Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av Urban Jacobs
onsdag 2005-08-03, 09:17

I måndags sågs en häger vid en myrpöl efter Nikkaluoktavägen just utanför Kiruna.


Insänt av Tryggve Arvidsson
tisdag 2005-08-02, 23:55

Hej!

På tisdagskvällen vid 18-tiden upptäckte vi att traktens NÖTKRÅKOR hade samling på kyrktaket i Öjebyn. Åtta stycken satt som mest i den korsbyggda kyrkans takspiror, mestadels tysta, medan minst en ljudlig nötkråkepredikant hördes kraxa från kyrkogården nedanför kyrkan.

Hemma på Holmen i Öjebyn kunde senare en LÄRKFALK upptäckas när den passerade tack vare att traktens SVALOR råkade i ljudlig panik.

Verkar som det börjat att röra på sig igen.

Hälsningar

Tryggve och Maiken Arvidsson
i Öjebyn - Piteå Gamla Stad


Insänt av Ulf P
tisdag 2005-08-02, 15:03

Tog en "cembratallcykeltur" på Stadsön och kunde snabbt som attan cykla ikapp Lars Sandbergs i andra hand rapporterade Nötkråka på Hässjestigen. Nu hade dom blivit 2 till antalet och flygit till Hässjestigen 2, där dom brukar hålla hus! :-) Hälsar Ulf P


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
tisdag 2005-08-02, 14:28

Har under två dagar "inhöstat" nya augustikryss, Bl.a SNATTERAND,SKEDAND; STJÄRTAND, SALSKRAKE, HAVSÖRN och BRUN KÄRRHÖK samt SKRÄNTÄRNA på Gammelstadsviken. Även på Grynnan vid Avan SKRÄNTÄRNA. Även i Kallax hamn 2 SKRÄNTÄRNA. Nedanför Allan Bergströms boplats "kryllade" det av tättingar bl.a SVARTVIT, GRÅ FLUGSNAPPARE, GRANSÅNGARE och en BERGFINK hane. På Alviksgården en och annan snäppa; DRILL och SKOGSSNÄPPA. I Ersnäs LÄRKFALK tillika över Ersnäsfjärden senare. DVÄRGMÅS och DUVHÖK över Möröfjärden. Hälsar Månadskryssaren Ulf P Det är lite knepigt att hitta tättingar, och vadare samt rovare typ Ormvråk, dessa verkar haft en usel säsong. Dock inte Bivråk (10) och Lärkfalk (14) + bo redan i år. Brukar endast ha en och annan framförallt innan augusti mån slut! För övriga obsar se SVALAN


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2005-08-02, 09:13

Hej!
Först en andrahandsobservation från Gammelstad, Luleå kommun. Den sista juli ringde min morbror Torsten Westerlund och berättade att Margit Stenberg upptäckt 1 NÖTKRÅKA som samlade frön från cembrakottar. Platsen var Hässjestigen 19.

Så över till gårdagen 1/8, då Per Sandberg och undertecknad inte kunde motstå frestelsen att söka efter den dagen innan observerade TURTURDUVAN på Haparanda Sandskär. Under ca 12 timmar fanns vi på ön och letade, men duvan gick inte att återupptäcka. Av övriga iakttagelser kan nämnas 2 TORDMULAR, 2 LABBAR samt- denna dagens clou!- 1 HÖKUGGLA som sågs sitta på trävirket över kapellets klocka kl. 19:15. (Då jag en morgon i augusti 1983, med tandborsten i munnen, upptäckte ett ex av arten på en av stugorna i Kumpula, var detta det tredje fyndet av arten på ön. Hur har fyndbilden månne sett ut sedan dess...?)

I övrigt kan rapporteras att Sandskär alltid är en lika fantastisk och spännande ö att besöka, att vadarburarna ger bra fångster samt att vi bägge redan ser fram emot nästa besök...!

Hälsar gör bröderna Sandberg, genom Lars i Öjebyn!


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
måndag 2005-08-01, 20:18
Webbadress: http://biphost.spray.se/tomas.c

När jag tittade upp mot himlen i eftermiddags, såg jag en mängd TORNSEGLARE flyga omkring högt däruppe. Minst 100 exemplar. Kanske det dubbla. Som på beställning dök snart en elegant LÄRKFALK upp, men den nöjde sig med att jaga enklare byten, som trollsländor. Plats: Bergsviken, Piteå.Insänt av
måndag 2005-08-01, 09:36

Jag har varit i Abisko under helgen och kunde konstatera att det är en hel del rovfåglar i farten. 7 FJÄLLVRÅKAR 1 JORDUGGLA, 5 FJÄLLABBAR, 1 JAKTFALK. Falken förstörde min rapport om säker häckning av fjällabb, när den flög iväg med en labbunge i klorna mitt framför ögona på mig. Det var även en hel del småfåglar på fjället, som RINGTRAST, ÄNGSPIPLÄRKA, och BLÅHAKE bland annat. Även vadare som MOSNÄPPA obsades av och till.

Mats WilliamsonInsänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2005-07-31, 17:05

Hej!

Jag tog en söndagstur norr om Luleå idag söndag 31/7. Svaga, småkyliga västvindar, växlande molnighet - trist väder för skådning men man måste ju hitta på någonting utomhus när man är ledig men har lite för ont i foten för att träna.

Första stoppet vid Sellingsundet, Gammelstadsviken gav intet förutom 1 sjungande SÄVSÅNGARE mitt på blanka förmiddagen. Därefter ägnade jag ett par timmar åt rovfågelspaning i området Ängesbyn-Persön. 1 par BRUN KÄRRHÖK, 1 BIVRÅK, 1 TORNFALK och 1 LÄRKFALK sågs; i övrigt var utfallet magert. I Brändö hamn och Likskärsbanken, Bensbyn högvatten och riktigt uselt med fågel, vilket följdes av hemfärd. Det är aldrig för sent att ge upp!

/A


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2005-07-31, 14:15

Lite mer info om TURTURDUVAN på Haparanda Sandskär: Den upptäcktes vid ringmärkningsplatsen ca kl.0800 och sågs där under en stund. Sedan ringmärkarsysslorna fortsatte har den ej setts mer (men kan mycket väl finnas kvar i området). En koll i databasen ger vid handen att detta är den första turturduvan i länet sedan 1998 och den första i landskapet Nb sedan 1997. På Haparanda Sandskär är arten sedd endast en gång tidigare, nämligen i juni 1974, så det var verkligen dags nu!

/A


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2005-07-31, 09:51

Jag fick ett skrapigtt, delvis avbrutet meddelande på Mobilsvar nyss. Ingrid Sandahl nämnde något om TURTURDUVA, jag förmodar att den finns på Haparanda Sandskär. Mer info följer av mig eller någon annan när sådant finnes.

/A


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2005-07-31, 08:53


Hej!

Torsdag/fredag 28-29/7 befann jag mig på Haparanda Sandskär tillsammans med 3 andra (icke-fågelskådande!) personer. Huvudskälet till resan var avkoppling/semester på denna underbara ö, men naturligtvis råkade jag få med mig skådarutrustningen...

Inga stänkare noterades. Sammanlagt noterade jag 54 arter, varav några i samband med ringmärkningen. Se Svalan för närmare rapport om det hela!

Under uppfärden noterades dessutom 1 HÄGER vid Älvsbyrondellen i Öjebyn, Piteå kommun, och vid nedfärden 1 hane STENFALK på samma plats.

Hälsar gör Lars!


Insänt av Jouni Ylipekkala
lördag 2005-07-30, 23:51

Hej!
30.8. 2005 Stadsviken Haparanda:
SÅNGSVANEN med sina 7 ungar fortsätter livet som vanligt, trots att deras häckningsplats förstörs snart i samband med IKEA-bygget.
Hela 437 änder, merpart unga bläsänder, hade samlats i mitten av viken. Minst 5 kullar SKÄGGDOPPINGAR och 6 kullar SOTHÖNS observerdes också. GRÖNBENA och BRUSHANE har börjat flytta söderut och några individer rastade vid Stadsviken.
Det är gott om NÖTKRÅKOR i Haparanda just nu, som mest har jag sett 8 Ex samtidigt. De vuxna nötkråkor matar fortfarande sina ungar som var flygga och kom till centrum tidigt i år, redan under juni månad.
// Jouni


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
fredag 2005-07-29, 19:44

Upplysning från RRK; Enligt Jan Bergström ligger för tillfället 1 ex GRÅGÅS X KANADAGÅS i Bredviken, Hertsöfjärden nedan kyrkogården! Ni som inte sett den passa på. Ev kan det vara en annan (syster el. bror) till den som rastade i Persöfjärden! Hälsar Ulf P


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2005-07-28, 19:50

Hej!

Gjorde ett nytt försök att få se lite arktiska vadare idag torsdag 28/7. Jag såg sålunda till att nyttja mitt säsongskort på turbåten Stella Marina och åkte ut till Klubbviken/Sandöklubb(an)på eftermiddagen. Det hade slagit om till västvindar och grannväder tidigare på dagen, vilket var ett dåligt tecken, men de senaste dagarnas östanvindar och tidvis regn gjorde att jag ändå var svagt optimistisk inför vilka vadare jag skulle få se.

Nä, 2 KÄRRSNÄPPOR blev de enda Calidrisarna. Dessutom sågs STÖRRE STRANDPIPARE samt diverse Tringa-vadare. Förra veckan när jag senast var på Sandöklubban noterade jag 1 varnande MINDRE STRANDPIPARE. Därför var det extra roligt att denna gång finna 2 1K-fåglar av nämnda art på samma plats.

Häckningar konstaterades även hos bl.a. STENSKVÄTTA och SÄDESÄRLA. Vidare obsades 1 par SMÅTÄRNA samt 1 KUSTLABB m.m.

Hälsningar Andreas!


Insänt av Patrik Bylund <pata@zworg.com>
måndag 2005-07-25, 11:18

Ingen direkt observation, utan mer ett generellt konstaterande, att fjällvråkarna här uppe i Abiskotrakten lyckats väldigt bra med häckningarna!

Ovanligt många häckningar i området, och nästan alla bon har tre eller fyra stora ungar.

Äntligen ett bra sorkår alltså!Insänt av Jan-Olov J
måndag 2005-07-25, 10:27

Så kom då mina första TÖRNSKATOR, en adult som matade en unge på ett hygge utanför Sangis. En SMÅLOM låg på bo vid en tjärn där, och SALSKRAKEN hade fått ut ungar i Mjöträsket. Och en svartvit hackspett med röd hjässa på hjortronmyren förbryllade mig tills jag kom åter till bilen och guiden och konstaterade juvenil STÖRRE H.
/Jan-Olov J


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
fredag 2005-07-22, 13:50


Hej!

I dag fredag 22/7 har jag cyklat runt i Piteå kommun på förmiddagen. Bl.a. noterades 1 SMALNÄBBAD NÖTKRÅKA på Framnäsområdet i Öjebyn, 2 d:o nära Sabels i Öjebyn, 1 ad hane BRUN KÄRRHÖK med byte i klorna nära en potentiell häcklokal, 2 häckningar av GRÅHAKEDOPPING (i Lomtjärn och i småbåtshamnen i Bergsviken; 1 resp 2 pull).

I övrigt kändes det som om det var ovanligt gott om årsungar av småfågel i buskage och trädridåer. Den fina sommaren med ovanligt gott om insekter och frön betyder säkert mycket för denna (subjektiva...!) iakttagelse.

Hälsar gör Lars i Öjebyn!


  « Föregående 20       Nästa 20 »