Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2014-07-28, 18:33

Måndag 28 juli 2014

Vaknar till en lite blåsig men solig morgon, men kanske att det är ett väderomslag på gång.
När vi kommer ner till udden är det bra fart på vadarna men betydligt lugnare i buskarna.
Dagens märkning gav flera kontroller av unga talgoxar som tillsammans med lövsångare drar runt på ön så de kommer troligen tillbaka igen.
Nu har vi även märkt törnskatehannen i häckningen på udden och han var rätt elak.

Vadarna står för antalen i märkningen och idag tog vi 30 vadare, 27 grönbenor, 1 större strandpipare, 1 enkelbeckasin och 1 rödbena.
Utan vadarna så skulle märksiffrorna vara rätt dåliga så här långt.
Mot slutet av märkningen rullade åskan in så vi drog ihop näten en kort period men slapp som tur var regn i någon större omfattning.

Var är alla lövsångare? Så här års brukar det vara bra fart på lövisar men nu fångar vi bara enstaka men de vi fångar verkar ha klarat sig bra.
Göktytorna fortsätter att trilla in, hittills 18 stycken vilket är en väldigt bra siffra.

Lite sämre väder på ön och alla fritidsbåtar är borta, nu kan vi basta när vi vill.

Dagens märksiffror gav 46 nymärkningar och 21 kontroller men bara av årets märkningar.

Haparanda Sandskärs fågelstation
Bosse, AnnaKarin, Karin, Henrik och Gustav 13 mån.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2014-07-27, 20:27

Lördagen den 26 juli 2014.

Då var det personalbyte på Sandskär och vi som kom ut, rätt välbestänkta efter turen ut med Rune, var familjen Slunge.
Dagens fångst gav 40 nymärkningar med fortsatt en del vadare och en ny göktyta.
För vår del blev det playan efter en välbehövlig lunch och vi konstaterar att här är onödigt varmt.
Insekter lockar fåglarna att jaga, flygmyror, tärnor , måsar och en lärkfalk drog runt under kvällen.Söndagen den 27 juli 2014.

Första morgonen för vår del i strålande väder.
Fångsten blev måttlig, 35 fåglar, men fortsatt göktytor i näten och en hel del vadare men eftersom vattenståndet är lågt är det svårt att få dem i burarna.
Värmen gör oss rätt matta och havet lockar när vi traskar hemåt.
Älgarna rör sig i märkområdet, springer av stolpar och snart ryker nog något nät.
När vi lämnar sitter näten ihoprullade på 2,5 meters höjd.
Troligt väderomslag i morgon tror vi sätter fart på fåglarna.


Insänt av Göran Norman <guran.norman@yahoo.com>
söndag 2014-07-27, 17:19

Besök runt trädgården av två st. smalnäbbade nötkråkor strax innan åskan satte igång. Nötkråkorna satte igång kvarterets alla skator som fick nåt nytt att fokusera och irritera sig på.


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2014-07-25, 19:30

Fredagen den 25 juli
Det var varmt men det fläktade en del vilket gjorde morgonen uthärdlig. En lugn start med fåglar på varje runda. Burarna levererade bra, det var ffa Pauhu och GRÖNBENORNA (24) dominerade. Fyra BRUSHANAR märktes också. Målet var 20 vadare i burarna och resultatet blev 28! Totalt märktes 51 fåglar av 10 arter. 14 LÖVSÅNGARE märktes bl a.
Även idag besök redan kl 05.00, stuggrannen Göran. Senare på morgonen kom familjen Sehlbom från Uppsala. Birgitta dök upp med iskallt kolsyrat vatten och kex! Sedvanlig fredagsstädning och påstvätt och justering av nät och linor efter genomgång av samtliga nätplatser. Efter lunchen välbehövlig vila och microskådning runt Kumpula. Förberedande packning samt en del administration. Reservdatorns funktion kontrollerades och laddades upp med förhoppning om att den inte behövs. Nu har lugnet faktiskt lagt sig över byn fast det är fredagkväll och snart väntar ett bastubad innan läggdags. + 30 i skuggan.
Inger, Ulf, Frej och Joachim.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2014-07-25, 16:05

Torsdagen den 24 juli
Solen och värmen håller i sig. Men något annat hade vi inte väntat oss. Dagen började i lugnt tempo och vi fick fåglar på alla rundor. Burarna på Pauhu gav mest – hela 16 GRÖNBENOR och en KÄRRSNÄPPA. Vi märkte 59 fåglar, av 14 arter. Två GÖKAR och en TÖRNSKATA bl a och en ny märkart för året – BERGFINK. Två kontroller från 2012 hade vi, en BOFINK och en arg STÖRRE HACKSPETT. Den starkt ökade tillströmningen av besökare på ön märks även hos oss då vi i snitt har haft fem besökare per dag, 30 st på 6 dagar. Idag kom 11 personer för att ta del av vårt arbete. En del följde med på nätrundorna och några satt och väntade på att få se vadare. De små fick chans att hålla och släppa en fågel. Som vanligt hett som i en ugn i byn. Bad i hamnen, mat och vila. Efter middagen gick Frej och Joachim en tur på öns östra sida, väldigt lite fågel – ffa på Östvikens södra del. I Aspurskogen och inne på ön var det helt tyst, inte en fågel syntes. Kvällen avslutades med bastu och därefter torsdagsmys hos Birgitta i SNF-stugan.
Inger, Ulf, Joachim och Frej.Insänt av Ulf P Eriksson
torsdag 2014-07-24, 12:49

Enligt uppgift har Jan-Olov Johansson, Luleå idag vid färd till Kiruna med omnejd noterat en BRUN GLADA i Lansjärv. (Blir väl inskriven i Svalan när han återvänder?)


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2014-07-23, 21:06

Onsdagen den 23 juli
Ännu en dag fylld av sol och värme. Mycket lugnt på udden de första timmarna, svag vind från nordväst gjorde tillvaron uthärdlig. Vi ringmärkte totalt 38 fåglar av 12 arter, 12 GRÖNBENOR (burarna gav mest utdelning), 10 TALGOXAR och 10 BOFINKAR. + 28 i skuggan kl 10. Det blir täta nätrundor så inte fåglarna ska ligga i solen för länge. Joachim flänger mellan udden och Pauhu som ett jehu. Förutom alla grönbenor blev det STÖRRE STRANDPIPARE och DRILLSNÄPPA. Kul! Besök även idag, av NOF-bekantingen Jan-Axel med fru. Alla TALGOXAR flög in i nätet samtidigt som ”upprullningspatrullen” anlände. Nya turister anländer till byn men lugnet och stugägarna börjar så sakta att återvända till byn. Vi har laddat med HSFS-broschyrer och står redo för fler besök på udden. Frej tog en promenad till badviken och vi andra kylde våra huvuden och fötter från bryggan i hamnen. Bastu, myggspiral och sen sängen.
Inger, Ulf, Joachim och Frej.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2014-07-22, 20:21

Tisdagen den 22 juli
Det börjar vara tjatigt men värmen håller i sig. I allra högsta grad. Denna dagen skulle vara den varmaste men vinden gjorde att en del svalka kunde finnas, framförallt i skuggan. Burarna i viken har omgrupperats p g a det låga vattenståndet och burarna på Pauhu togs i bruk. Så nu är 28 burar i gång, vilket avspeglar dagens grönbenefångst vilken fyrdubblades. Totalt märktes 37 fåglar av 14 arter. Dominerade gjorde GRÖNBENORNA (10). Dagens clou uppdagades vid stängning av nät A2, två BÄNDELKORSNÄBBAR plockades ur nätet och märktes. På hemvägen från ringmärkningen upptäcktes en flock bakom kyrkan. Det överskuggade nästan de två sjungande LUNDSÅNGARNA som underhöll oss vid ringmärkningsbodan. Resten av dagen ägnades åt vila, mat och skådning light. Avslutningsvis bastu.
Inger, Ulf, Joachim och Frej.Insänt av Göran Norman <guran.norman@yahoo.com>
tisdag 2014-07-22, 16:19

Fler Bensby-noter. Tittade ut mot grannen och såg ett gäng med tornfalkar lågt bort, tre ungar och två vuxna anfalla, vad som närmast såg ut som en juv. havsörn (försvann innan kikaren togs fram). Det mest intressanta var att föräldrarna knappast deltog utan mest ungarna. Det vuxna cirklade omkring, gjorde någon ströattack och "ryttlade" lite medans ungarna uppvaktade den större rovfågeln intensivt (som dock förvarade sig bra) under någon minut.


Insänt av Eva Sandström <eva.gunilla.sandstrom@telia.com>
tisdag 2014-07-22, 07:16

Vandrade igår vid 18.30 längs stig på Björkön,Bensbyn tillsammans med labrador i ung björk-och tallskog.Plötsligt flaxar en fågel framför oss över stigen, sätter sig 10m in, vänder sig om, spänner ögonen först i hunden sedan i mig. Fortsätter efter några minuter längre bort från oss.Flygkunnig pärluggleunge, jättekul.


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2014-07-21, 22:03

Måndagen den 21 juli
Värmen fortsätter. Idag märktes 23 fåglar av 11 arter. Mest LÖVSÅNGARE och BOFINKAR. Värmen för med sig att vi inte får några vadare, de står bara stilla på stranden och rör sig knappt. Vattenståndet är mycket lågt, - 22 cm. Dagens roligaste märkning var en TÖRNSKATA, en ung hona. Herr Söderlund hjälpte oss att justera hissen så nu hänger näten perfekt. Ännu en GÖKTYTA märktes och det finns fler bland buskarna. Solen och värmen gör att inte ens BLÅMESAR och TALGOXAR orkar bita oss och när vi stängde var det + 28 i skuggan. Ytterligare ett besök idag – 10 personer på 75-års fest. Vi fick berätta om vår verksamhet för besökarna som var från Luleå, Piteå, Svedala och Lofoten. Välbehövlig vila efter lunchen. I hamnen sjuder det av liv, som en semesterort på Rivieran, 30 båtar låg inne. Efter nya bryggan har ön ändrat karaktär, det har blivit mer en sommarhamn än en utpost i Bottenviken. Även vid Nordudden låg ett stort antal båtar inne. Joachim och Frej tog en skådartur till ”Kalanderlärkudden”. Inga nya arter obsades. Återigen ett bastubad för att bli av med allt myggmedel innan läggdags.
Inger, Ulf, Joachim och Frej.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation
söndag 2014-07-20, 21:06

Söndagen den 20 juli
Varmaste morgonen hittills. Ingen vind och strålande sol. 03.30 + 19 grader. Samtliga nät inklusive fyra alternativnät sattes upp. Det var ett lugnt tempo fram till kl 08.30 därefter infann sig ett nästan totalt lugn. Värmen gjorde att vi fick öka frekvensen av kollrundor. Vadarna lyste i stort sett med sin frånvaro. Fem LABBAR håller hov på udden vilket gör att många MÅSAR och TRUTAR för ett himla oväsen. Av dagens fångst på 26 fåglar av 10 arter så var SVARTHÄTTAN den trevliga nykomlingen. 7 TALGOXAR, 5 SÄVSPARVAR och 3 LÖVSÅNGARE toppar listan. Frej märkte sin första fågel, en BOFINK. Vår vän från Trosa deltog den första timmen i sedvanlig ordning och i slutet av dagen anlände skepparen Rune och Barbro med för Joachim ett efterlängtat besök – Annica hans fru. SVARTSNÄPPAN vid nät 9 underhåller oss med sitt varnande läte och strax före stängning jagade en LÄRKFALK över udden. Värmen tog verkligen ut sin rätt så resten av dagen ägnades åt bad och vila. Efter avtvagning i bastun hoppar vi i säng och hoppas på sämre väder, både för vår skull och fåglarnas.
Inger, Ulf, Joachim och Frej.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2014-07-19, 22:44

Lördagen den 19 juli
Första besöket på udden idag var på plats redan 04.40, Söderlund från Trosa. En fågelskådare som intresserat följde vårt arbete. Alla ordinarie nät satte vi upp i värmen. Totalt ringmärkte vi 28 fåglar av 10 arter. 11 LÖVSÅNGARE i topp, 4 BOFINKAR och hela 3 GÖKTYTOR. GÖK ringmärktes också. Frej plockade sin första fågel, en SÄVSÅNGARE. Sen gick det av bara farten. Vi kontrollerade två sävsångare, en ringmärkt sommaren 2011 och den andra 2013. Fler besökare anlände som följde både ringmärkningsarbetet och nätrundorna. Värmen och den gassande solen gör att intervallerna mellan nätrundorna är korta. I burarna gick två GRÖNBENOR in. Upp till 6 KUSTLABBAR i olika färgfaser befinner sig stationärt på platsen. Det var ett svettigt men nöjt gäng som vilade ut i stugan efter en utmärkt start. Det var dock nära att vi gick miste om middagen då gasen tog slut, men välvilliga stuggrannar kom till undsättning. Ett kort men välbehövligt bastubad innan sängdags.
Inger, Ulf, Joachim och Frej.Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2014-07-18, 22:28

Fredagen den 18 juli
Välkomna till Haparanda Sandskärs fågelstation som öppnar imorgon kl 05.00! Idag åkte näten upp och näthissen lagades och sattes upp på nytt. Grohps vapentekniska utbildning fick en renässans. Solen gassade från en klarblå himmel och när vi gick till byn för lite lunch och vila var det +26 i skuggan. Förutom alla mygg, knott och broms fick vi besök av två sällskap. En fågelskådare från Trosa med fru och ett ungt par som gick ”varvet runt”. Arbetet avslutades kl 19.30 med palt, promenad till Nordudden och bastu. Tyvärr har brunnarna sinat och numera måste man ta kölapp för att få tvaga sig. Dagens observation nummer ett är ROSENFINK bakom dassen, BRUN KÄRRHÖK vid kyrkan och fyra DVÄRGMÅSAR i viken. Frejs upptäckt av två TOFSVIPOR fick oss att piggna till men när vi såg rosa flamingos i näthissen förstod vi att det var dags att bryta. Vi har redan blivit ”förvarnade” om tidigt besök imorgon bitti av turister i byn. Hoppas vi fångar något trevligt. Glömde nästan GÖKARNA som satt i närheten av bodan.
Inger, Ulf, Joachim och Frej.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2014-07-17, 22:27

Torsdagen den 17 juli
Morgonen var varm och lite mulen, helt vindstilla. Vi fortsatte vårt arbete och dagen koncentrerades i huvudsak på att röja nätgator. SMÅSPOVARNA och STENSKVÄTTORNA ökar i antal. TÖRNSKATORNA höll sig borta idag med, vi såg bara en. HACKSPETTARNA fortsätter att hålla oss sällskap både på udden och i byn. Kanske gjorde ljudet från röjsågen att fågelsången inte nådde våra öron. Vi fick besök av en älgko med en årskalv som vi inte sett tidigare och det var riktigt behagligt arbets, väder med lite insekter och en ganska försiktig sol som bara tittade fram då och då. Grabbarna bakom sågen gjorde ett förträffligt arbete så snart återstår bara nätuppsättningen. Vi jobbade på tills vätskan och orken var slut och gick hemåt för en välförtjänt lunch. Lite vila och markarbete och skådning. Inger vågade sig på några simtag i badviken under övervakning av en skrattmås. Solen värmde ordentligt på eftermiddagen så på en bänk i hamnen kunde vi lugnt njuta av lugnet, naturen och fåglarna. Efter middag och disk begav vi oss ut på en promenad till Aspurskogen. ORRE, GOK och GRÅ FLUGSNAPPARE, annars var det hur tyst som helst bland träden. Inte ens i Östviken gjorde vi några intressanta obsar. Men det var en skön promenad innan det var dags för sängen.
Inger, Ulf, Joachim och Frej.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2014-07-16, 23:03

Onsdagen den16 juli 2014
Igår anlände ”uppstartsgänget” i strålande sol och på ett lungt hav. Efter installation gick Joachim och Frej ut på ringmärkarudden för lite skådning. En TÖRNSKATEFAMILJ satt varnande i buskagen hitanför ringmärkarboden och STÖRRE HACKSPETTAR gjorde likadant.
Idag startade ”grovarbetet”. Dagens första upptäckt var att näthissen rasat. Endast första stolpen stod på plats och de övriga två låg på backen. Förmodligen har vajerfästena rostat sönder, kanske hade en älg hjälpt till. Nästa upptäckt var att bodan var full med hästmyror – trots att vi strött ut mängder av myrr vid stängningen. KUSTLABBARNA har lyckats med sin häckning, med minst två ungar. FISKGJUSARNA har också fått fram ungar, liksom SVÄRTAN och SKEDAND. På Pauhu syntes VITKINDAD GÅS med ungar. Förvånansvärt lite insekter (förutom myrorna som är överallt). Bodan tömdes under dagen medan solen gassade. I byn kryllar det av båtar och gäster och vi får stå i kö för att få basta. Den nya bryggan har medfört ett klart ökat antal båtgäster. En flock OB. KORSNÄBBAR flög över oss flera gånger medan vi doppade våra huvuden i regntunnan. Joachim och Frej bar ut burar både på udden och ut på Pauhu medan Inger och Ulf skruvade upp en extra hylla och organiserade materialet inför märkningens start på lördag. Eftersom det var så varmt (+28 i skuggan på udden) bestod dagen av två pass. Vi har redan haft besök av två naturintresserade damer och fler lär det tydligen bli. Alla stugor är bokade och grillarna osar kring knutarna. Tyvärr är vattnet i brunnarna inte av bästa kvalitet – vi lär inte lida av järnbrist när vi åker hem. Efter lammkorv, stuvad vitkål och färsk potatis gav sig Joachim och Frej ut till Nordudden för lite fågelspaning. FISKGJUSEN visade sig och så även SKRÄNTÄRNA, RÖDSTJÄRT och TRANA. I tallskogen var det helt tyst. Kvällen avslutades med ett snabbt besök i bastun. Avslutningsvis kan vi konstatera att både internetmottagningen och datorn fungerar helt klanderfritt, än så länge.
Inger, Ulf, Joachim och Frej.Insänt av
torsdag 2014-07-10, 22:34

Tack Andreas Livbom det är rödstjärt
//EL


Insänt av Andreas Livbom <Andliv@spray.se>
torsdag 2014-07-10, 15:31

EL, kan det vara en hanne RÖDSTJÄRT?


Insänt av EL
torsdag 2014-07-10, 10:50

Det är ingen bergfink hela huvudet och halsen är svart magen orange och svart rygg, ev. vit hätta på huvudet men osäker på detta, låter pip pip (vissling) ratatatata... har inspelat lätet.


Insänt av Herman Sundqvist
tisdag 2014-07-08, 23:58

Hane av Bergfink skulle jag tro.


  « Föregående 20       Nästa 20 »