Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2005-07-31, 09:51

Jag fick ett skrapigtt, delvis avbrutet meddelande på Mobilsvar nyss. Ingrid Sandahl nämnde något om TURTURDUVA, jag förmodar att den finns på Haparanda Sandskär. Mer info följer av mig eller någon annan när sådant finnes.

/A


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2005-07-31, 08:53


Hej!

Torsdag/fredag 28-29/7 befann jag mig på Haparanda Sandskär tillsammans med 3 andra (icke-fågelskådande!) personer. Huvudskälet till resan var avkoppling/semester på denna underbara ö, men naturligtvis råkade jag få med mig skådarutrustningen...

Inga stänkare noterades. Sammanlagt noterade jag 54 arter, varav några i samband med ringmärkningen. Se Svalan för närmare rapport om det hela!

Under uppfärden noterades dessutom 1 HÄGER vid Älvsbyrondellen i Öjebyn, Piteå kommun, och vid nedfärden 1 hane STENFALK på samma plats.

Hälsar gör Lars!


Insänt av Jouni Ylipekkala
lördag 2005-07-30, 23:51

Hej!
30.8. 2005 Stadsviken Haparanda:
SÅNGSVANEN med sina 7 ungar fortsätter livet som vanligt, trots att deras häckningsplats förstörs snart i samband med IKEA-bygget.
Hela 437 änder, merpart unga bläsänder, hade samlats i mitten av viken. Minst 5 kullar SKÄGGDOPPINGAR och 6 kullar SOTHÖNS observerdes också. GRÖNBENA och BRUSHANE har börjat flytta söderut och några individer rastade vid Stadsviken.
Det är gott om NÖTKRÅKOR i Haparanda just nu, som mest har jag sett 8 Ex samtidigt. De vuxna nötkråkor matar fortfarande sina ungar som var flygga och kom till centrum tidigt i år, redan under juni månad.
// Jouni


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
fredag 2005-07-29, 19:44

Upplysning från RRK; Enligt Jan Bergström ligger för tillfället 1 ex GRÅGÅS X KANADAGÅS i Bredviken, Hertsöfjärden nedan kyrkogården! Ni som inte sett den passa på. Ev kan det vara en annan (syster el. bror) till den som rastade i Persöfjärden! Hälsar Ulf P


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2005-07-28, 19:50

Hej!

Gjorde ett nytt försök att få se lite arktiska vadare idag torsdag 28/7. Jag såg sålunda till att nyttja mitt säsongskort på turbåten Stella Marina och åkte ut till Klubbviken/Sandöklubb(an)på eftermiddagen. Det hade slagit om till västvindar och grannväder tidigare på dagen, vilket var ett dåligt tecken, men de senaste dagarnas östanvindar och tidvis regn gjorde att jag ändå var svagt optimistisk inför vilka vadare jag skulle få se.

Nä, 2 KÄRRSNÄPPOR blev de enda Calidrisarna. Dessutom sågs STÖRRE STRANDPIPARE samt diverse Tringa-vadare. Förra veckan när jag senast var på Sandöklubban noterade jag 1 varnande MINDRE STRANDPIPARE. Därför var det extra roligt att denna gång finna 2 1K-fåglar av nämnda art på samma plats.

Häckningar konstaterades även hos bl.a. STENSKVÄTTA och SÄDESÄRLA. Vidare obsades 1 par SMÅTÄRNA samt 1 KUSTLABB m.m.

Hälsningar Andreas!


Insänt av Patrik Bylund <pata@zworg.com>
måndag 2005-07-25, 11:18

Ingen direkt observation, utan mer ett generellt konstaterande, att fjällvråkarna här uppe i Abiskotrakten lyckats väldigt bra med häckningarna!

Ovanligt många häckningar i området, och nästan alla bon har tre eller fyra stora ungar.

Äntligen ett bra sorkår alltså!Insänt av Jan-Olov J
måndag 2005-07-25, 10:27

Så kom då mina första TÖRNSKATOR, en adult som matade en unge på ett hygge utanför Sangis. En SMÅLOM låg på bo vid en tjärn där, och SALSKRAKEN hade fått ut ungar i Mjöträsket. Och en svartvit hackspett med röd hjässa på hjortronmyren förbryllade mig tills jag kom åter till bilen och guiden och konstaterade juvenil STÖRRE H.
/Jan-Olov J


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
fredag 2005-07-22, 13:50


Hej!

I dag fredag 22/7 har jag cyklat runt i Piteå kommun på förmiddagen. Bl.a. noterades 1 SMALNÄBBAD NÖTKRÅKA på Framnäsområdet i Öjebyn, 2 d:o nära Sabels i Öjebyn, 1 ad hane BRUN KÄRRHÖK med byte i klorna nära en potentiell häcklokal, 2 häckningar av GRÅHAKEDOPPING (i Lomtjärn och i småbåtshamnen i Bergsviken; 1 resp 2 pull).

I övrigt kändes det som om det var ovanligt gott om årsungar av småfågel i buskage och trädridåer. Den fina sommaren med ovanligt gott om insekter och frön betyder säkert mycket för denna (subjektiva...!) iakttagelse.

Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2005-07-21, 15:50

Hej alla!

Johan Gelting-Nyström och jag åkte ut till Sandöklubb(an) på eftermiddagen igår onsdag 20/7. Vi hade förstås hoppats att finna rastande arktiska vadare. Väder och vindar var de rätta, men icke, vi fick nöja oss med "de gamla vanliga" vadarna. Av andra obsar kan nämnas 1 par SMÅTÄRNA, 1 KUSTLABB av mörk fas samt 1 hane MINDRE HACKSPETT.

/A & J


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
tisdag 2005-07-19, 10:24

Noterade EJ Gråhägern i Gammelstadsfjärden på Stadsön i Gammelstad under förmiddagen, däremot LÄRKFALK, GRÖNBENA, GLUTTSNÄPPA mm. Hälsar Ulf P :-)


Insänt av Rolf Lahti <rolf.lahti@hem.utfors.se>
måndag 2005-07-18, 22:56

Då har säsongen kört igång på Haparanda Sandskärs fågelstation. Ingrid Sandahl, Rolf och Jacob Lahti har bemannat den 16 -18 juli. 60 märkta fåglar inom standardardiserade märkningen, bla tre juv TÖRNSÅNGARE, en TRÄDKRYPARE. Bland obsarna finns tre STRIPGÄSS 17 och 18 juli. 4 KUSTLABB vara två ljus fas, en GÖKTYTA. En ÄLG, tre HARAR och SMÅGRODORNA var också kul att se.


Insänt av Jan-Olov Johansson
måndag 2005-07-18, 22:38

Får väl kontra Andreas badstrands-bivråkar med egna badstrandskryss, nämligen 4 STRANDSKATOR på Gråsjälören mitt i Luleå. Där det dessutom häckar SILVERTÄRNA och FISKMÅS. Ett antal RÖDMAGADE STRANDHÄCKARE noterades även i den 27-gradiga luften.
/Jan-Olov J


Insänt av
måndag 2005-07-18, 09:46

Hej!

I lördags var jag och Ulf P Eriksson på tippen, Sunderbyn och spanade mås.

Ingen Heuglini trots att Uffe dansade måsdans samt bad diverse böner. En massa avvikande måsar av gråtrutsmodell bl.a en med mycket kaspisk-lik näbb och delvis dito dräkt. Måsar är svårt!

En SVARTKÅRÅKA flög in och landade en stund bland avfallet.

Senare åkte jag förbi Sunderbybäckens utlopp och fick där se en årsunge GRÅHÄGER.

Mattias Nordlund


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2005-07-17, 13:02


Hej!

I morse söndag 17/7 har jag cyklat runt en del i Piteå kommun. På Strömnäs, nära centrala stan, uppmärksammade jag intressanta läten från några höga björkar. Det rörde sig om STENKNÄCK, så jag stannade till och spanade. Ganska snart fick jag syn på 2 juvenila ex av arten! (Mer exakt hände detta alldeles intill f.d. ICA-Grahns på Strömnäs.)Efter en kort stund flög de iväg, med riktning mot Näckrosgränd./Lars i Öjebyn.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
lördag 2005-07-16, 11:45

Hej!

I går fredag 15/7 besökte jag släktingar i Gammelstad, Luleå kommun. Från deras tomt på Hässjestigen 19 (belägen på Stadsön) hörde jag då bl.a. 1 NÖTKRÅKA. Dessutom noterade jag ett påtagligt sträck av vitfågel längs den angränsande Sunderbybäcken. Min morbror upplyste mig då om att det övernattar gott om vitfågel kring bäckens mynningsområde, och att dessa flyger fram och tillbaka mellan detta område och soptippen i Sunderbyn- Kanske något för lokala trutskådare att ta fasta på...?

I dag lördag 16/7 har jag cyklat runt i Piteå kommun på förmiddagen. Bl.a. noterade jag 1 SMALNÄBBAD NÖTKRÅKA och 1 STENKNÄCK på Lövholmen, nära centrala staden./ Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av
fredag 2005-07-15, 14:55

På väg till jobbet imorse så jag en flock med STARAR, ca 30st, vid universitetsdammen (LTU). Är hösten på väg? Lagom till en annan får semester...hmm.

//Glenn


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
fredag 2005-07-15, 00:09


Hej!

På torsdag eftermiddag 14/7 tog jag mig en 20 km:s cykeltur i Öjebyn m.o., dvs i Piteå kommun. Av intresse noterades en 1K SKRATTMÅS nära Älvsbyrondellen, samt på samma plats- lite förvånande för att vara kl. 16:30 en solig sommardag- 1 JORDUGGLA som satt och spanade från en av de små stolparna som hjälper till att inhägna kossorna nära nämnda rondell.

Ha det gott!/Lars.


Insänt av Jan-Olov Johansson
torsdag 2005-07-14, 22:51

I morse tog undertecknad och Ulf Eriksson en tur med för min del önskan om att äntligen få in bivråk på krysslistan. Vi började vid Gammelstadsviken vid 7-tiden. Ingen pernis apivorus, men två FISKGJUSE, tre BRUN KÄRRHÖK, en SKRÄNTÄRNA samt en massa simmande 1k-fåglar var ändå en bra start på dagen. Knappt hade vi sen svängt in på Ängesbyvägen förrän Ulf med ett nöjt flin pekade upp mot sommarhimlen. Där såg vi strax en "flyglek, han sträcker under skakning de långa vingarna rätt upp", och då var det ju ingen tvekan. Sen fortsatte dagen på samma sätt. Vid Ubbyn och Svartbyn ytterligare 2+2 BIVRÅKAR, en möjlig men obestämd kärrhök vid Ubbyn, tre TORNFALKAR på tre olika ställen, GRÅHAKE-häckning i G-viken, SVARTHAKE i Storavan, BUSKSKVÄTTOR "överallt" osv. Allt inlagt på Svalan. Tyvärr missade jag den SALSKRAKE Ulf noterade i Storavan innan den smet in bland vassen, men fick äntligen [kryssa] FASAN, två tuppar i Svartbyn.
På det hela taget en härlig dag.
/Jan-Olov J med Ulf E


Insänt av
torsdag 2005-07-14, 07:12

Hej!

Var till Kallax ham igår för att spana vadare.

Pulsen höjdes när jag fick se två SIBIRISKA TUNDRAPIPARE ;-) som sedemera blev hane och hona ljungpipare.

I a f en udda juli-obs i Luleå kommun i juli månad.

En kull stenskvätta om 4 juvenila. 1 par svärta.

Mattias Nordlund


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2005-07-12, 20:26

Undertecknad fick ett nytt badstrandskryss idag. När jag solade på Lulviksbadet, Kallax flög nämligen 1 BIVRÅK på rätt låg höjd över badet och drog sig sedan sakta norrut. Även en het julidag när det känns som naturen och en själv håller på att gå under av värmen kan det uppenbarligen hända saker!

/A


  « Föregående 20       Nästa 20 »