Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2014-08-11, 21:08

Måndagen den 11 augusti
Dagen började lite kyligt och vi väntade nästan regn. Regnet kom dock aldrig och inte heller fåglarna förrän efter två timmar. Då startade en jämn ström mellan nio och tolv som höll oss ordentligt sysselsatta, särskilt som vi hade öppnat alla nät. 103 nymärkningar av 14 arter och 13 kontroller, och då var vadarna dåligt representerade. 75% av märkningarna var LÖVSÅNGARE. Några roliga arter som vi plockade ur näten var TRÄDKRYPARE och ROSENFINK. Ett väderomslag kom kring tiotiden och då började solen gassa. Ändå var det ytterst få insekter vilket vi är tacksamma för. Antalet älgar överstiger antalet myggor, till Mariekes stora förtjusning. Efter avslut vid ringmärkningsstationen så vidtog sen lunch, vila och promenad och bastu. FISKGJUSE skådades på boet och några andra obsar inkluderar HAVSÖRN, LÄRKFALKAR, SPARVHÖKAR och DRILLSNÄPPOR. Vi fick ett tips av Andreas L. att öka spaningen efter arktiska vadare imorgon då vädret kan slå om till ostlig vind och begynnande regn. Vid tangentbordet sitter Marieke som önskar alla welterusten.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2014-08-10, 20:55

Söndagen den 10 augusti
Det blåste 8m/s, molnigt men skönt ute, få insekter. Det började ganska lugnt men sen blev det full fart i näten. Dels på grund av sparvhöken som skrämde in inte mindre än 19 GULÄRLOR i näten. Totalt märkte vi 96 fåglar (av 16 arter)och 10 kontroller. Vadarna var också väl representerade med 6 arter, inkluderat en SMÅSPOV. MOSNÄPPAN var också en rolig art. 42 LÖVSÅNGARE toppade listan. 2 GLUTTSNÄPPOR, KÄRRSNÄPPA och RÖDBENA finns också på listan. När vi skulle stänga burarna på Pauhu var det vadare i samtliga burar som höll oss sysselsatta långt efter lunchtid. På eftermiddagen började solen skina så vi kunde sitta ute med vår administration. Nu är det lungt på ön, vilket känns skönt. 2 älgar syntes idag och 4 FISKGJUSAR. En LÄRKFALK fångade en trollslända ute på udden, KUSTLABBARNA höll koll på oss medan vi sprang mellan näten. SPARVHÖKEN skrämde fåglarna kring nätplats 5.
Inger, Marieke, Ulf och Dan.Insänt av Berith Isaksson <massagehanden.bi@gmail.com>
söndag 2014-08-10, 19:34

Har just fått skåda en Grå häger!!Trodde inte mina ögon när jag ser en ovanlig fågel landa ute vid en grynna.Fram med tubkikaren och alla fågelböcker för att se om jag sett rätt och det hade jag.
Den stod där ett bra tag och sedan flög den ut mot havet.
Fantastiskt vacker fågel.Är det någon annan som har sett den här i trakterna?
Har stugan vid Lillfjärden /Harrbäckens område.
Hälsningar
Berith IsakssonInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2014-08-09, 22:12

Lördagen den 9 augusti
Idag var det skiftbyte. Inger Brännström, Marieke Visser, Ulf Öhman och Dan Potter klev iland vid lunchtid och avlöste Bosse, Alma, Åke och Lena. Idag hade 44 fåglar märkts och 4 fåglar kontrollerats. Efter sedvanlig installation gjordes en del skådning runt ön och i hamnen. 2 HAVSÖRNAR, 2 LÄRKFALKAR och en GÖK obsades bl a. Ca 50 VITKINDADE GÄSS simmade i hamnen. På kvällen blåste det upp och strax innan läggdags började det regna. Nu är det mörkt ute så pannlamporna kommer väl till pass. Övriga obsar läggs ut på Svalan imorgon när vi har bättre ljus. Under natten laddas datorn för nu börjar batteriet tryta.
Inger, Marieke, Ulf och Dan.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2014-08-08, 20:45

Fredagen den 8 augusti

Idag har vi haft vår sista dag här på ön, och imorgon väntas personalbyte och hemfärd för oss som haft vår vecka här. Efter en mycket blåsig natt har vi haft ännu en varm dag, dock med växlande molninghet och behagligare temperatur. Till skillnad från gårdagen var det lägre tryck på fåglarna idag, dagens ringmärkning gav 43 nymärkningar och 11 kontroller. Älgarna har varit med oss även idag. Först flera precis utanför stugan tidigt på morgonen, och sedan en under ringmärkningen vilket resulterade i ett nedsprunget nät i nätgrupp A1. Nätet byttes snabbt ut. Ingen skymt av rostsparven på hela veckan, men vi hoppas att den finns kvar på ön och kan observeras snart igen.

I övrigt har ringmärkningsboden städats ur, och vi har även hunnit med ett dopp i havet, eftermiddagsluren, bastubad och en god middag. Nu är det full fart med packning och städning av stugan inför morgondagens personalbyte. Snart väntas en god natts sömn och sedan imorgon sista ringmärkningsdagen för oss. Vi som varit här på Haparanda Sandskär Fågelstation denna vecka tackar för oss.

/Bosse, Alma, Åke, LenaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2014-08-07, 20:53


Onsdagen den 6 augusti
Värmen håller i sig och om vi inte haft havet att svalka oss i så hade vi försmäktat för länge sedan men samtidigt njuter vi för fullt.
Idag har vi haft älgarna med oss under en stor del av märkningen en ko med en liten kalv och så tolvtaggaren strax bakefter. Man fick föra lite mer väsen av sig under nätrundorna och ibland nästan mota bort dem men allt gick bra.
Dagens märkning gav 51 nymärkningar med en rosenfink på topp, men vi får numera hjälp av en sparvhök som föser in panikslagna fåglar i näten på udden. En fågel har han också hackat i vingen men den slapp undan utan någon större skada. Kan bli ett problem med tiden.
Efter lunchsiestan gav vi oss iväg mot östviken, varmt till att börja med men det blev bättre, svalare, mot kvällen. Inget direkt nytt att rapportera om.
Bosse, Åke, Alma och Lena.

Torsdagen den 7 augusti
Idag en del moln under de första timmarna på märkplatsen men sedan kom solen tillbaka med full styrka.
6 timmars ringmärkning gick fort, lagom med fågel hela tiden utom strax innan 10 då sparvhöken kom tillbaka för en ny räd. Två fåglar gick han illa åt i näten men blev tydligen skrämd för det blev bara ytliga skador.
Hökens framfart resulterade i drygt 40 fåglar i tre nätgrupper, påsarna tog slut för oss, mest bergfink bofink och björktrast. Allt gick dock bra och när vi lufsade hemåt i tryckande värme hade 99 fåglar fått ring och 14 blivit kontrollerade bl.a en lövsångare från förra året.
Kvällen bjöd på starka vindar som kom helt utan förvarning, undrar om det är väderskifte på gång?
Bosse, Åke, Alma och LenaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2014-08-05, 21:09

Tisdagen den 5 augusti
Efter ytterligare en tropisk natt gick vi mot ringmärkarboden. En tolvtaggare betraktade oss på håll. Det kändes tydligt att det skulle bli en mycket varm dag. Till skillnad mot de senaste dagarna fick vi lite mer fågel i nät och burar direkt på morgonen. Det visade sig till slut att ingen runda blev utan fågel. Sammanlagt märktes 45 fåglar av 14 arter. Ingen art stack ut i antal. Nämnas skall kanske att vi fick två göktytor varav en kontroll. I går svärmade myrorna överallt men i dag hade det lugnat ner sig. Det blev både lunch- och kvällsdopp i hamnen. Perfekt temperatur i vattnet för att få kroppen i balans.
/Bo, Alma, Åke och LenaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2014-08-04, 21:09

Måndagen den 4 augusti

Det har återigen varit en riktigt varm och solig dag. Ringmärkningen avslutades med ett välförtjänt dopp i havet innan lunch. Även idag har har det varit lågt tryck på fåglarna, 31 fåglar av 13 olika arter har ringmärkts. Dagens nymärkningar har dominerats av vadare, då vi haft grönbenor, kärrsnäppor och mosnäppa. Det bjöds på glädje då även en kustpipare fångades in och ringmärktes, första ringmärkta kustpiparen för Haparanda Sandskär Fågelstation! Inga anmärkningsvärda observationer har gjorts idag, och rostsparven håller sig fortfarande gömd. Vi hoppas på ännu fler fåglar imorgon. Nu är det dags för lite sömn innan det är dags att öppna näten och burarna igen.

/Bo, Alma, Åke och LenaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2014-08-03, 21:23

Söndagen den 3 augusti

Det varma och soliga vädret håller i sig även idag. Mycket lågt tryck på fåglarna idag, totalt gjordes 21 nymärkningar och 4 st kontroller. Åke och Alma har installerats och fått prova på både att vittja näten och burarna, och ringmärka. Nya försök gjordes att få en skymt av rostsparaven, men även idag håller den sig undan. Eftermiddagen bjöd sol och dopp i havet. Ingen anmärkningsvärd observation har gjorts idag heller. Åke avslutade sin kväll med flugfiske på piren, som resulterade i en id. Snart är det åter dags för välförtjänad sömn, och vi hoppas på mer fåglar och kanske en skymt av rostsparven imorgon.

/Bo, Alma, Åke och LenaInsänt av Anna Karin Slunge <anna-karin.slunge@live.se>
söndag 2014-08-03, 20:11

Bo ring familjen.


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation
lördag 2014-08-02, 21:12

Lördagen den 2 augusti
Det varma och soliga vädret håller i sig. Ganska lugnt på ringmärkningen, 49 nymärkningar totalt. Inte mycket fåglar i farten överhuvudtaget på ön. Rostsparven håller sig fortfarande undan, men vi får göra nya tappra försök att hitta den lille rackaren i morgon. Idag var det dags för personalbyte. Delar av familjen Slunge, åttio procent, byttes ut mot Alma Dagerman och Åke Williamsson, som båda kommer till Haparanda Sandskär för första gången, samt Lena Stenman. Under eftermiddagen visades nykomlingarna runt på ringmärkarudden och en del skådning hanns med. Inga anmärkningsvärda observationer gjordes. Nu dags för välbehövlig sömn, då föregående natt tillbringats i en överhettad tågkupé.
/Bo, Alma, Åke och LenaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2014-08-01, 21:31

Kentsk tärna.

Någon ville ha lite mer kött på benen gällande obsen från i onsdagen.

Det som gjorde att jag uppmärksammade tärnan var lätet som ju är väldigt karakteristiskt och ljudligt,
Fåglen kom från sv och tvärade över märkudden och drog stadigt vidare mot no.
Sågs i handkikaren på hyfsat håll och det var en äldre fågel.

Bo Slunge


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2014-08-01, 21:20


Fredagen den 1 augusti
Strålande väder från tidig morgon inledde augusti månad.
Redan under första rundan plockades en sångare ur näten som efter lite mätningar blev till en kärrsångare, en art som tidigare inte ringmärkts på stationen. Fåglen var färdig för flytt, fett 5 och drar nog vidare inom kort. Dagens märkning gav 36 nymärkningar och 6 kontroller.
Under en tur ut till Pauho stötte Henrik på en sparv som han trodde var en ortolansparv men när han kom tillbaka till ringmärkningsboden tittade han i Fågelguiden och utbrister att det måste varit en rostsparv som han sett. Just en sådan märktes ju här i mitten av juni och har då valt att stanna kvar över sommaren.
Fåglen sågs bra under 7-8 minuter och försvann sedan bakom några buskar. Trots eftersök under såväl märktid som efter ringmärkningen fick vi inte kontakt med rostsparven igen.
Observatören känner sig säker på observationen och rostsparven bör ju finnas kvar på ön, vi letar givetvis under morgondagen men har svårt att larma pga dålig, obefintlig, täckning.
Intresserade kontaktar Andreas Livbom för ev. transport ut under söndagen.

Bosse, AnnaKarin, Karin, Henrik och GustavInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2014-07-31, 21:48

Torsdag den 31 juli 2014

Under natten drog det utlovade regnvädret in över ön med rätt friska vindar. Vi beslutade att starta lite senare då det var uppehåll men friska vindar.
Efter knappt två timmar med reducerat antal nät kom regnet tillbaka och vi var tvungna att stänga.
Burarna blev kvar och eftersom vattnet kommit tillbaka blev fångsten godkänd med 23 vadare. 19 grönbenor, 2 brushane, 1 rödbena och 1 svartsnäppa.
Kustlabbarna nere på udden såg ut att njuta av den starka vinden och vi kunde njuta av verkliga närobsar när de for fram längs stränderna.
Våra första obsar av havsörn två stycken som jagade över udden.
Resten av dagen ägnades åt vila och innearbete.

Haparanda Sandskär fågelstation, fam. SlungeInsänt av
torsdag 2014-07-31, 20:54

Hej personalen på Sandskär!

Såg att ni haft en kentsk tärna igår. Vore kul att höra mer om obsen då den ju är minst sagt rar i BD.


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2014-07-30, 19:18

Onsdagen den 30 juli 2014

Vaknar till en gråmulen morgon 13 grader ute och regn i luften men regnet drog bort och vädret blev bra med sol och klarblå himmel.

Havet har dragit söderut och lämnat hur mycket stränder som helst för vadarna att födosöka på. Under alla år som jag varit här har vattenståndet inte varit så lågt vilket gör att det är svårt att komma åt vadarna.

Göktytorna har haft ett bra år och vi närmar oss ”all time high” för antalet fångade fåglar genom åren, 25 fångade är rekordet och vi har märkt 20.

Märksiffror för idag 41 nymärkningar och 9 kontroller. 3 törnskator idag och hittills 6 för i år.
Idag endast 7 vadare brushane 2, st. strandpipare 1 och grönbena 4.
Nu har lövsångarna börjat trilla in, idag 15 stycken, vilket ju är ganska dåligt men ändå en förbättring.

Enstaka bändelkorsnäbb idag, 3st, men det kommer säkert fler.

I hamnen har det värsta trycket från turistande finnar och svenskar minskat och lugnet har infunnit sig i byn.

I morgon väntas, enligt SMHI, regn och blåst.

Haparanda Sandskär fågelstation, fam. SlungeInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2014-07-30, 12:59

Onsdag 30 juli 2014

Vad gäller gårdagens dagbok från Sandskär så blev det lite tokigt med ringmärkta fåglar och kontroller.
Vi kontrollerade inte lundsångare inte heller de andra uppräknade utan det var nymärkta fåglar.

Slunges


Insänt av Göran Norman <guran.norman@yahoo.com>
onsdag 2014-07-30, 08:54

Fiskgjuse ad. förbiflygande över huset med unge, samt slagen storspov på vägen.


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2014-07-29, 19:29

Tisdagen den 29 juli 2014

Väderomslag som fört med sig vind från nordsektorn och betydligt kyligare väder men ännu inget regn mer än en väldigt lätt skur igår.

Betydligt färre vadare idag även om det fanns en del kvar och då några nya för vår vecka som kustsnäppa 1st och mosnäppa 4st.

Idag märkte vi av rörelse bland bändelkorsnäbbarna och några små flockar drog runt på södra delen av ön, en hane och en hona fastnade i näten.
Mer rörelse på småfåglarna överlag i det kyligare vädret, men det har ju inte varit kallt på något sätt utan solen skiner.

Märkningen idag gav 58 nymärkningar och 5 kontroller bl.a lundsångare en gammal fågel, grönsångare 1, törnsångare 1, mosnäppa 2 och då två bändelkorsnäbb.

Haparanda Sandskär fågelstation, Slunges.Insänt av Göran Norman <guran.norman@yahoo.com>
tisdag 2014-07-29, 00:00

Måndag 22.30 bensbyn. Sitter hos grannarna och samtalar efter grillningen. Vad dyker upp framför oss på gatan om inte en jorduggla som flyger in över min gård, genom trädgården och vidare över häcken, alldeles ljudlöst - magiskt! Tredje spännande kvartersnoten på en dryg vecka. Den första var en stor duvhök (hona) på en morgonpromenad med hunden på en stig nära huset. Den andra var en ad. tornfalk över gatan vid huset.


  « Föregående 20       Nästa 20 »