Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2005-06-28, 06:51

God morgon!

Kom nyss (tisdag 28/6 kl.0530) hem från en nattlig skådarrunda. Rundan inleddes måndag kväll den 27/6 kl.2245 med billedes lyssning sydväst Luleälven från Gäddvik ända upp till Boden och därefter längs sträckan Svartbyn-Flarken-Vibbyn-Skogså-Ubbyn. Inget speciellt noterades i nattsångarväg. Av övrigt smått och gott kan nämnas 1 häckning HORNUGGLA (minst två skrikande ungar i Vibbyn).

Tillbringade sedan några tidiga morgontimmar vid Mossabäcken där avsikten var att hitta någon dvärgsparv eller annat trevligt. Därav blev dock intet och jag både blöt och myggbiten trots att stövlar och djungelolja begagnades. Roligaste obsen var 1 SIDENSVANS, f ö min första i år under häckningstid av dylika art. Sidensvansen har ju haft två riktigt bra år (2003 och 2004) i hela länet med många häckningar även nere vid kusten, men i år verkar ordningen återställd.

Några chansartade stopp kring S.Prästholm, Persön och Örarna på hemvägen gav inte heller någon utdelning. I den tilltagande nordvästvinden var fåglarna snarare tystare än vanligt.

Nu dags att sova frukost!

/Skalman (som senare idag blir Skvalman)


Insänt av Sture <sture.westerberg@bd.lst.se>
måndag 2005-06-27, 12:32

I går 26.6 Söndag vid 15.30 tiden flög en HAVSÖRN över Bensbyn i riktning mot Strapasundet.

Hälsningar Sture


Insänt av Tryggve Arvidsson <tryggve.arvidsson@telia.com>
söndag 2005-06-26, 09:56

Hej!
I går kväll 25/6 kl.19:05 såg Matts Vikström, Piteå en SOMMARGYLLING i lövverket vid tornet vid Gammelstadsviken.


Insänt av Ulf P Eriksson
lördag 2005-06-25, 21:46

Angående FJÄLLUGGLAN vid "Brännlidentjärnarna" dessa ligger i närheten av Brännträskojan, som ligger NV Vuotner längs vägen Vuotner-Brännträskojan-Utterträsk-Auktsjaur! Förtydligar RRK Norra Lappland genom Ulf P Eriksson allt enl. Hasse Eriksson, Lauker!


Insänt av Lars Håsteen <larshasteen@hotmail.com>
lördag 2005-06-25, 17:59

Var för en vecka sedan ute och gick i skogarna runt Älvsbyn, då jag plötligt fick syn på två fjällvråkar som oroligt cirklade och skrek ovanför mitt huvud.
jag förstod varför när jag fick se boet uppe i en gammal tall. Det var en häftig upplevelse men jag skyndade mig därifrån för att inte stressa dom ytterligare.
Mvh Lars Håsteen


Insänt av Rolf Gustafsson
lördag 2005-06-25, 15:45

BIVRÅK 3 ex flög mot V över Edeforsgatan kl 11.10 25.6. Upptäckare Jan Bergström. Så undertecknad fick ett nytt tomtkryss.


Insänt av Sture Westerberg <strure.westerberg@bd.lst.se>
fredag 2005-06-24, 17:56

I dag innan vi skulle åka till midsommarfirandet i Brändön så flög det över en misstänkt STÖRRE SKRIKÖRN över huset i Bensbyn i riktning mot Notfjärden. Men jag är lite osäker men en örn var det och det var inte en havs- eller kungsörn så mycket han jag se.

Hälsningar Sture W


Insänt av Fredrik Rutberg <fredrikrutberg@hotmail.com>
fredag 2005-06-24, 14:18

Några tomthäckningar från Avan.
Skata och svartvit hos grannen, Pilfink,
Sädesärla hos mig plus tornfalk i holken nedanför gården.
Även jorduggla ses dagligen svepande över odlingarna.

Trevlig midsommar/ Fredrik


Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
fredag 2005-06-24, 11:16

Har en hälsning från min polare Hasse Eriksson, Lauker.Han och grabben var ute inatt och fiskade vid Brännliden, Arvidsjaur när en hona FJÄLLUGGLA passerade på 15-20 meters håll runt 02:00 inatt!Bara att gratulera, vacker fågel.
Vänliga hälsningar Tony.


Insänt av Rolf Gustafsson
fredag 2005-06-24, 10:50

FJÄLLGÅS 1 ex. Sjaunja naturreservat 20.6.05 klockan 03.10.


Insänt av Ulf P Eriksson
fredag 2005-06-24, 08:54

Tips för Bodensare - Gemträskare I VIBBYN ; När man åker över Vibbybanken mot ´Råneå så finns det en skylt där det står Råneå 23, vid den skylten hördes en ev. SVARTHÄTTA sjunga sporadiskt, gick ej säkert bestämma under gårdagen vid 13-tiden! Hälsar Ulf P Eriksson


Insänt av Krister Jakobsson
torsdag 2005-06-23, 22:59

Har varit på Hindersön 4 dagar mellan mån-torsdag den 20-23.6 och har hunnit med en del skådning mellan varven. Var uppe två nätter och cyklade runt på småvägarna. 1 HÄRMSÅNGARE och en ÄRTSÅNGARE sjöng vid gamla Missionshuset. Ärtsångare sjöng även vid Lövnäs. I övrigt en SALSKRAKhane, en STJÄRTMESflock (mint 4 st), 2 par FISKGJUSE, 1 SÅNGSVAN med 6 ungar i Lillfjärden. Hade kommit vandrande från myrarna intill några dagar tidigare enligt de bofasta. 1 JORDUGGLA jagade vid Östisundet. Såg 1 STARE men bara vid ett tillfälle så det är nog ingen häckning där ute. Hörde ett tiotal häckningar av STÖRRE HACKSPETT. En SKRATTMÅSKOLONI (ca 50 st) höll till på ett skär utanför gruvan. KOLTRAST var en karaktärsfågel. Såg och hörde den på ett tiotal lokaler. Såg 73 arter under de här dagarna och turen avslutades med att i en stor samling med STORSKRAKAR och trutar observerades en jagande HAVSÖRN från Ronja då vi åkte hem.
Åkte ner till kolonilotten på Hertsön då jag kom hem och där satt HORNUGGLEungar och skrek på kvällenInsänt av Sture sandberg <utterman@algonet.se>
torsdag 2005-06-23, 00:19

I onsdags (23/6) såg undertecknad en STENKNÄCK som flög över Norra ringen i riktning mot Jakobsbrunn ,Djupviken Piteå. Känns trevligt att äntligen få med den på Norrbottenslistan./Sture Sandberg


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2005-06-22, 22:46

C:a 110 brushanar i "fågeldammen" vid Älvsbyrondellen i Öjebyn, kl.16:30.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2005-06-22, 20:24


Hej!

I dag onsdag 22/6 cyklade jag runt 25 km i Piteå kommun på förmiddagen. Det häftigaste jag såg var 1 STRANDSKATA,vilket säger en del om den utflykten! (Regnet hade säkert en viss betydelse,men ändå...)

På eftermiddagen hörde och såg jag 1 SMALNÄBBAD NÖTKRÅKA på Framnäsområdet i Öjebyn. Detta årskryss(!) får utgöra tröst i bedrövelsen.../Lars.


Insänt av Ulf Molau <ulf.molau@botany.gu.se>
onsdag 2005-06-22, 10:09

PROJEKT VINTERHÄMPLING går vidare!
Verksamheten startade vid Latnjajaure Fältstation 30 maj 2005. Efter några inledande dagar med snödrev blev det varmare och vindstilla, och det första paret VIHÄM dök upp ibland klipporna vid fältstationen (1000 m höjd) på förmiddagen 4 juni. Efter att ha riggat nät och CD-spelare fångades de samtidigt vid 18-tidenom och ringmärktes; båda var 2K-fåglar, men hanen var fint utfärgad.
Dagen därpå (5 juni) svarade ett annat par på lockropen från CDn; de observerades en kort stund i närheten och visade sig vara omärkta (de avvek och gick aldrig i nät). Därpå blev det mest snödrev igen innan jag avslutatde mitt första pass för året i Latnja 7 juni; trots busväder hörde man enstaka VIHÄM locka i snöyran, så de blev på plats.


Insänt av Herman Sundqvist <herman.sundqvist@sveaskog.se>
onsdag 2005-06-22, 09:34

Äntligen! som Gert fylking brukar uttrycka det. I går kväll vid 23.30 tiden kunde jag avlyssna den TRÄDLÄRKA som sjöng mycket stationärt vid den stora grusgropen några hundra meter från P49 på väg mot Hamptjärnmoran (Boden). Fågeln sjöng mycket intensivt och dominerade ljudbilden totalt. Nämnas kan att jag var på samma ställe på söndagkväll också, men att den då var tyst fram till kl 22.30 - senare hördes den av Jan Andersson...

Från Avan kan under senare tid nämnas 2 sjungande Ortolansparvar och en mycket ruggad jorduggla som jagar.
Hälsningar Herman S
Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2005-06-22, 08:06

Hej!

I våras anordnade NOF fågeltornens dag med exkursioner till olika fågeltorn i länet. Natten tisdag-onsdag 21-22/6 var det dags för fågeltornens natt med mig som enda deltagare och elev. Vem som var lärare vet jag inte. Jag besökte i alla fall fyra olika sådana utkikspunkter, vilket betydde fyra lektionstimmar á 40 minuter vardera norr om Luleå kl.2315-0400 med sporadiska stopp i samband med biltransporten mellan tornen samt frampå morgonkvisten. Fågeltornen var i nämnd ordning Gammelstadsvikens fågeltorn samt de tre tornen vid Persöfjärden (V.Persön, Smedsbyn resp. Rådmanviken). Övrigt lyssnande skedde främst i den östra delen av Smedsbyn, Börjelslandet samt Persön.

Äntligen fick jag höra några trevliga, nattliga läten! Nej, det var inte snarkningar eller vrål med mänsklig härkomst, utan ca 300 m S V.Persötornet spelade en SMÅFLÄCKIG SUMPHÖNA, inte särskilt flitigt men ändock. Jag kommer osökt att tänka på den 21 maj år 2000 då Anders Björkén och jag hörde samma art på exakt samma plats mitt på dagen! Det var den första sommarvarma dagen det året men blott en klen tröst, eftersom jag tidigare samma dag tappat mitt zoom-okular till tubkikaren någonstans i Persöfjärdens slyiga sumpmarker. Naturligtvis var den omöjlig att hitta igen. Följande eftermiddag tröståt vi födelsedagstårta hos Mats Bergquist i Övre Buddbyn, samtidigt som Staffan Sundin och Lars Sandberg såg en aftonfalk passera Bredviksberget. En minnesvärd dag på flera sätt, och tänk vad tiden går!

Hursomhelst, det räckte inte med småfläckig i natt. Även 1 sjungande GRÄSHOPPSÅNGARE snokades fram, nämligen vid Rådmanviktornet. Fågeln satt ca 400 m SO tornet i ett videbuskage. Den var delvis svår att höra p g a avståndet och att den troligen delvis vände sig bort från mig. Alltså läge att skicka dit Ulf med parabolen eller att traska längs strandkanten närmare fågeln om man vill höra den bättre.

Av övriga obsar kan nämnas SOTHÖNS på flera lokaler, SKEDAND, SNATTERAND, BRUNAND, MINDRE HACKSPETT och JORDUGGLA (se SValan för detaljer).

Hälsningar Andreas!


Insänt av Mats Bergquist
onsdag 2005-06-22, 00:18

21 juni. En kort rapport från länsstyrelsens inventerare i Lule skärgård. Igår, 20 juni, gjorde vi en vandring på den magnifika ön Grillklippan. Där hälsades vi av chockartade minst 280 stycken TORDMULAR! Den särklass högsta noteringen i Norrbottens historia. Mycket glädjande! Vi letade lite bland stenblocken och hittade ensamma ägg på tre ställen. I vattnet runt Grillklippan räknades också omkring 200 stycken TOBISGRISSLOR. Fantastisk upplevelse att få besöka Norrbottens bästa fågelberg.

Idag, 21 juni, gjorde vi något av ökenvandringar på Sandgrönnorna och Skvalpen. Den roligaste upptäckten var nog de 5-6 adulta SMÅTÄRNOR som varnade ivrigt. Utan att nämvärt söka några bon, hittade vi tre bon med 1, 1 resp. 2 ägg av den "lille". Dock skränade endast tvenne individer av skräntärnor. Mycket tragisk nedgång från att ha varit omkring 25 par. Minst 6 mörkfasade och en ljushyad kustlabb spred oro bland öns övriga invånare. Som grädde på moset rastade något oväntat en PRUTGÅS bland 80 GRÅGÄSS. Bland övriga observationer kan nämnas 4 svartmagade KÄRRSNÄPPOR (varav en spelande), 10 hona EJDER, två SMÅSPOVAR, 10-talet MOSNÄPPOR, fyra bon med ägg av SKRATTMÅS mm, mm.

I morgon väntar nya blindskär på besök av noggranna fågelräknare.

Hälsningar från Finnskäret / Lars och Mats


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2005-06-21, 13:11

God dag(!?)

Natten mellan måndag och tisdag 20-21/6 har jag gjort ett nytt nattlyssninsförsök, men nej, inte heller denna gång lyckades jag hitta någon av målarterna. Jag lyssnade mig m h a bilen igenom Bensbyn, Örarna, Brändön, Persön och Ängesbyn och gjorde avslutningsvis även två stopp vid Notvikens stn resp. Lövskatagrundet.

Finns det rentav färre nattsångare i år än 2004 (vars nattliga rundor till stor del föll ut på samma trista sätt som årets)?

/A


  « Föregående 20       Nästa 20 »