Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2014-08-18, 20:49

Måndagen den 18 augusti
Morgonen var nästan vindstilla men allt eftersom ökade vinden, helt enligt SMHI:s prognos. En lugn morgon så resten av nätgatorna röjdes, de trasiga näten byttes ut och några stolpar justerades. Fåglarna flög in i jämn takt, något i otakt då SPARVHÖKEN visade sig förstås. Kuligast i dag var GRÖNSÅNGARE, RÖDSTRUPIG PIPLÄRKA och SPOVSNÄPPA. Hela 14 GULÄRLOR märktes (säsongsrekord totalt uppnåddes) och 26 LÖVSÅNGARE. Totalt hela 13 arter och bara 2 kontroller. Det var på det hela taget ganska lungt på fågelfronten, lite fåglar i farten och nästan inga hördes heller, mycket beroende på vinden förstås – vi hörde dem inte. I byn blåste 8 m/s med byvind över 10. Efter blodpuddingen en stunds vila allt medan vinden ökade och så småningom kom regnet. Innan middagen klarade vi av administration och lite städning. Kvällen ägnades åt skönlitterär läsning i den nu helt ödsliga byn. I skrivande stund viner vinden så det går knappt att gå ut, regnet öser ner men det ser inte helt hopplöst ut på himlen. Vi laddar för morgondagen.
Gänget på SandskärInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2014-08-17, 20:54

Söndagen den 17 augusti
Det regnade på morgonen så vi sköt på starten en stund. Det började lugnt med några få fåglar här och där. Ulf började röja nätgatorna där gräset hunnit växa långt sedan öppningen. Då kom fåglarna (så klart). Idag 78 stycken av 15 arter. LÖVSÅNGARNA dominerade (45).Återigen fastnade en SPARVHÖK vid tredje försöket. De första två resulterade i vår andnöd och LÖVSÅNGARNAS skräck. På vadarsidan märktes förutom GRÖNBENA, SMÅSNÄPPA, RÖDBENA och DRILLSNÄPPA. Endast 6 GULÄRLOR fångades trots att udden med dess omgivningar var full av dem. Den för året 7:e TÖRNSÅNGAREN fångades i slutet av dagen. Vi fick två besök idag. Först ett gammalt kompisgäng från OK Renen på morgonträning. De efterlämnade användbara lantmätarkartor över ön samt en del livsmedel – vilken hungrig ringmärkare tackar nej till en rejäl bit Jokkmokkskorv? Sen kom familjen Salmi precis som sparvhöken märktes. Två älgar smög runt bland näten hela dagen och lyckades springa sönder två stycken, mitt under ”kontorstid”!. Sen lunch idag också och välförtjänt vila. Solen skiner över den nu igen lugna och tysta byn. Vi roade oss med att summera årets märkningar t o m idag, totalt 1357 st. Inte illa. Blir ett bra slutresultat om trenden fortsätter.
Gänget på SandskärInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2014-08-16, 20:54

Lördagen den 16 augusti
”Tjo vad det var livat i holken...” Äntligen har fåglarna hittat tillbaka till ringmärkarudden. Idag märkte vi 101 fåglar, av 16 arter. Roligast var nog en ilsken TÖRNSKATA, ROSENFINK, BRUSHANE och SPARVHÖK. Det flög in två sparvhökar i hissen samtidigt men den ena hann smita. Det var GULÄRLORNAS dag idag, 54 stycken. Vi kontrollerade 7 fåglar, alla årets märkningar. Solen sken och det var precis lagom varmt. En BRUN KÄRRHÖK jagade över viken och på Islandet satt en flock STORSKARVAR. Vi hade besök av två familjer från Seskarö som intresserat studerade märkningen av ffa gulärlorna. Det tog lite tid innan alla fåglar var avklarade och vi kom tillbaka till byn just som brudparet sa ja till varandra. Sen blev det fest och vi satt nyfikna och tittade på alla festklädda och glada människor. I hamnen var det nästan fullt med båtar, både bröllopsgäster och andra besökare. I hamnen grillar de entrecote och halloumi medan vi njuter av våra tortellinis. I skymningen började regnet falla och vi hoppas att våra vattentunnor fylls på till nästa påstvätt.
Gänget på Sandskär.Insänt av
fredag 2014-08-15, 20:35

Utseendemässigt ja det skulle det kunna vara.Det har visst varit en häckning här av stenfalk säger en granne nu så ja det verkar ju mycket möjligt.

/ElsaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2014-08-15, 20:33

Fredagen den 15 augusti
Äntligen märkarväder, fast vinden blåser från fel håll. Det märktes också på dagens resultat, 21 märkta fåglar, av 9 arter. Mest LÖVSÅNGARE, men också en GRÅ FLUGSNAPPARE. 5 kontroller, samtliga årets fåglar. GÖKEN visar sig emellanåt men än har den inte hittat in i något nät. Solen sken och det var riktigt härligt väder med få insekter. Nu börjar det bli lite liv i byn igen, några som tog sedimentprover ute på udden, hade med harrbeståndet att göra. Sen kom en båt med ett följe bröllopsgäster från Finland. Imorgon blir det bröllop i kapellet. Även en båt med firande 50-åringar. Det kanske blir party i byn ikväll, men just nu är det lugnt och vi är rena och varma efter bastubadet. Vinden har vänt redan nu (NV) så vi hoppas på många fåglar imorgon. En harpalt skuttar omkring bland stugorna och inte ens måsarna hörs.
Gänget på SandskärInsänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2014-08-15, 19:30

Elsa, skulle det kunna handla om en hanne STENFALK?


Insänt av Elsa Rensfeldt
fredag 2014-08-15, 10:47
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Aftonfalk?

På kräftfisket i Råneå/Ön i går obsade jag en liten blågrå falk på hyfsat nära håll.Den kom glidande med mjuka vingslag över ängarna vid älven.Sen landade den på marken men flög sakta iväg när jag närmade mig.
Först tänkte jag lärkfalk men rörelsemönstret stämmer inte.Det som ligger närmast till i utseende o sätt att agera är aftonfalk o individ hane första sommar när jag kollar i fågelboken

ElsaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2014-08-14, 20:23

Torsdagen den 14 augusti
Fortfarande blåst på morgonen. Nu har vindmätaren i Kumpulastugan fått liv igen och den talade om för oss att avvakta med märkningen någon timme. Så småningom satte vi upp de nät som inte ligger ytterst på udden och burarna på Pauhu. Solen sken och inga fåglar i sikte. Idag var ett riktigt bottennapp med endast 11 nymärkningar, mest LÖVSÅNGARE. En MOSNÄPPA, KÄRRSNÄPPA och STÖRRE STRANDPIPARE hittade in i burarna. En GÖK flög in i nät 9 två gånger men lyckades fly innan vi hann fram. De VITKINDADE GÄSSEN ligger och guppar på vågorna som fortfarande har vita vågkammar av den ännu relativt starka vinden. Kl 14 stängde vi och satte oss ute för en sen lunch. Den sydliga vinden innebär mest troligt att fåglarna befinner sig på den norra delen av ön. Vi väntar på att vinden ska vända endera dan. Efter en stund i solen följde lite jobb och städning. Märkligt att man blir lika trött av lite jobb som av mycket... Ikväll åker läsplattorna fram tidigt och pannlamporna är det enda som lyser i vår stuga. Det börjar vara dags för stearinljus på kvällarna, mörkret kommer fort just nu.
Godnatt från gänget på SandskärInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2014-08-13, 21:03

Onsdagen den 13 augusti
Vi somnade till blåst och vaknade till blåst. 8-11 m/s och byiga vindar. Vi fick invänta något lugnare vind och det gjorde vi i stugan medan vi bättrade på våra språkkunskaper. Kl 08.00 var hälften av näten uppe och burarna ute. Solen sken och det var riktigt varmt om än blåsigt. Väldigt lugnt på fågelfronten bara 18 nymärkningar av 8 arter, 2 kontroller. BRUSHANE, KÄRRSNÄPPA, GRÖNBENA och STÖRRE STRANDPIPARE. I övrigt mest LÖVSÅNGARE. Kl 13 stängde vi för dagen och blåsten hade mojnat något. Inga nya arter som vi kunnat se har blåst in över ön. Även fågelsången dränks av den byiga vinden. Fortfarande är vi mol allena på ön. Älgarna och vi. Snart går då åtminstone vi och lägger oss. Vad älgarna gör vet vi inte.
Gänget på SandskärInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2014-08-12, 22:00

Tisdagen den 12 augusti
Redan kl 04 föll de första dropparna så det vara bara att krypa ner i sängen igen. Förutsättningarna för någon märkning var inte goda efter väderprognosen igår och den stämde mycket riktigt. Stundtals öste regnet ner. Det blev en innedag i mångt och mycket. Tidig eftermiddag slutade regnet och solen tittade fram. Dan tog en blåsig promenad till Nordudden men det blev en ganska fågelfattig tur. Vinden tilltog allt mer och fram emot kvällen blåste det styv kuling. Då begav vi oss till udden och Pauhu för att säkra nät och burar. Det var tur för vattnet hade stigit 36 cm sedan gårdagen, Ulf som själv burit in burarna fick vada i gympaskor i det skummande vattnet. Vinden var varm och riktigt skön även om det blåste snålt kring alla knutar. En vacker måne tittade ner på oss bakom kyrkan när vi tog ett stärkande bastubad innan läggdags. Imorgon är det utlovat sol och bra temp men tyvärr fortsatt blåsigt. Det blev just inga fågelrapporter idag, däremot massor med väder.
Gänget på SandskärInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2014-08-11, 21:08

Måndagen den 11 augusti
Dagen började lite kyligt och vi väntade nästan regn. Regnet kom dock aldrig och inte heller fåglarna förrän efter två timmar. Då startade en jämn ström mellan nio och tolv som höll oss ordentligt sysselsatta, särskilt som vi hade öppnat alla nät. 103 nymärkningar av 14 arter och 13 kontroller, och då var vadarna dåligt representerade. 75% av märkningarna var LÖVSÅNGARE. Några roliga arter som vi plockade ur näten var TRÄDKRYPARE och ROSENFINK. Ett väderomslag kom kring tiotiden och då började solen gassa. Ändå var det ytterst få insekter vilket vi är tacksamma för. Antalet älgar överstiger antalet myggor, till Mariekes stora förtjusning. Efter avslut vid ringmärkningsstationen så vidtog sen lunch, vila och promenad och bastu. FISKGJUSE skådades på boet och några andra obsar inkluderar HAVSÖRN, LÄRKFALKAR, SPARVHÖKAR och DRILLSNÄPPOR. Vi fick ett tips av Andreas L. att öka spaningen efter arktiska vadare imorgon då vädret kan slå om till ostlig vind och begynnande regn. Vid tangentbordet sitter Marieke som önskar alla welterusten.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2014-08-10, 20:55

Söndagen den 10 augusti
Det blåste 8m/s, molnigt men skönt ute, få insekter. Det började ganska lugnt men sen blev det full fart i näten. Dels på grund av sparvhöken som skrämde in inte mindre än 19 GULÄRLOR i näten. Totalt märkte vi 96 fåglar (av 16 arter)och 10 kontroller. Vadarna var också väl representerade med 6 arter, inkluderat en SMÅSPOV. MOSNÄPPAN var också en rolig art. 42 LÖVSÅNGARE toppade listan. 2 GLUTTSNÄPPOR, KÄRRSNÄPPA och RÖDBENA finns också på listan. När vi skulle stänga burarna på Pauhu var det vadare i samtliga burar som höll oss sysselsatta långt efter lunchtid. På eftermiddagen började solen skina så vi kunde sitta ute med vår administration. Nu är det lungt på ön, vilket känns skönt. 2 älgar syntes idag och 4 FISKGJUSAR. En LÄRKFALK fångade en trollslända ute på udden, KUSTLABBARNA höll koll på oss medan vi sprang mellan näten. SPARVHÖKEN skrämde fåglarna kring nätplats 5.
Inger, Marieke, Ulf och Dan.Insänt av Berith Isaksson <massagehanden.bi@gmail.com>
söndag 2014-08-10, 19:34

Har just fått skåda en Grå häger!!Trodde inte mina ögon när jag ser en ovanlig fågel landa ute vid en grynna.Fram med tubkikaren och alla fågelböcker för att se om jag sett rätt och det hade jag.
Den stod där ett bra tag och sedan flög den ut mot havet.
Fantastiskt vacker fågel.Är det någon annan som har sett den här i trakterna?
Har stugan vid Lillfjärden /Harrbäckens område.
Hälsningar
Berith IsakssonInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2014-08-09, 22:12

Lördagen den 9 augusti
Idag var det skiftbyte. Inger Brännström, Marieke Visser, Ulf Öhman och Dan Potter klev iland vid lunchtid och avlöste Bosse, Alma, Åke och Lena. Idag hade 44 fåglar märkts och 4 fåglar kontrollerats. Efter sedvanlig installation gjordes en del skådning runt ön och i hamnen. 2 HAVSÖRNAR, 2 LÄRKFALKAR och en GÖK obsades bl a. Ca 50 VITKINDADE GÄSS simmade i hamnen. På kvällen blåste det upp och strax innan läggdags började det regna. Nu är det mörkt ute så pannlamporna kommer väl till pass. Övriga obsar läggs ut på Svalan imorgon när vi har bättre ljus. Under natten laddas datorn för nu börjar batteriet tryta.
Inger, Marieke, Ulf och Dan.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2014-08-08, 20:45

Fredagen den 8 augusti

Idag har vi haft vår sista dag här på ön, och imorgon väntas personalbyte och hemfärd för oss som haft vår vecka här. Efter en mycket blåsig natt har vi haft ännu en varm dag, dock med växlande molninghet och behagligare temperatur. Till skillnad från gårdagen var det lägre tryck på fåglarna idag, dagens ringmärkning gav 43 nymärkningar och 11 kontroller. Älgarna har varit med oss även idag. Först flera precis utanför stugan tidigt på morgonen, och sedan en under ringmärkningen vilket resulterade i ett nedsprunget nät i nätgrupp A1. Nätet byttes snabbt ut. Ingen skymt av rostsparven på hela veckan, men vi hoppas att den finns kvar på ön och kan observeras snart igen.

I övrigt har ringmärkningsboden städats ur, och vi har även hunnit med ett dopp i havet, eftermiddagsluren, bastubad och en god middag. Nu är det full fart med packning och städning av stugan inför morgondagens personalbyte. Snart väntas en god natts sömn och sedan imorgon sista ringmärkningsdagen för oss. Vi som varit här på Haparanda Sandskär Fågelstation denna vecka tackar för oss.

/Bosse, Alma, Åke, LenaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2014-08-07, 20:53


Onsdagen den 6 augusti
Värmen håller i sig och om vi inte haft havet att svalka oss i så hade vi försmäktat för länge sedan men samtidigt njuter vi för fullt.
Idag har vi haft älgarna med oss under en stor del av märkningen en ko med en liten kalv och så tolvtaggaren strax bakefter. Man fick föra lite mer väsen av sig under nätrundorna och ibland nästan mota bort dem men allt gick bra.
Dagens märkning gav 51 nymärkningar med en rosenfink på topp, men vi får numera hjälp av en sparvhök som föser in panikslagna fåglar i näten på udden. En fågel har han också hackat i vingen men den slapp undan utan någon större skada. Kan bli ett problem med tiden.
Efter lunchsiestan gav vi oss iväg mot östviken, varmt till att börja med men det blev bättre, svalare, mot kvällen. Inget direkt nytt att rapportera om.
Bosse, Åke, Alma och Lena.

Torsdagen den 7 augusti
Idag en del moln under de första timmarna på märkplatsen men sedan kom solen tillbaka med full styrka.
6 timmars ringmärkning gick fort, lagom med fågel hela tiden utom strax innan 10 då sparvhöken kom tillbaka för en ny räd. Två fåglar gick han illa åt i näten men blev tydligen skrämd för det blev bara ytliga skador.
Hökens framfart resulterade i drygt 40 fåglar i tre nätgrupper, påsarna tog slut för oss, mest bergfink bofink och björktrast. Allt gick dock bra och när vi lufsade hemåt i tryckande värme hade 99 fåglar fått ring och 14 blivit kontrollerade bl.a en lövsångare från förra året.
Kvällen bjöd på starka vindar som kom helt utan förvarning, undrar om det är väderskifte på gång?
Bosse, Åke, Alma och LenaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2014-08-05, 21:09

Tisdagen den 5 augusti
Efter ytterligare en tropisk natt gick vi mot ringmärkarboden. En tolvtaggare betraktade oss på håll. Det kändes tydligt att det skulle bli en mycket varm dag. Till skillnad mot de senaste dagarna fick vi lite mer fågel i nät och burar direkt på morgonen. Det visade sig till slut att ingen runda blev utan fågel. Sammanlagt märktes 45 fåglar av 14 arter. Ingen art stack ut i antal. Nämnas skall kanske att vi fick två göktytor varav en kontroll. I går svärmade myrorna överallt men i dag hade det lugnat ner sig. Det blev både lunch- och kvällsdopp i hamnen. Perfekt temperatur i vattnet för att få kroppen i balans.
/Bo, Alma, Åke och LenaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2014-08-04, 21:09

Måndagen den 4 augusti

Det har återigen varit en riktigt varm och solig dag. Ringmärkningen avslutades med ett välförtjänt dopp i havet innan lunch. Även idag har har det varit lågt tryck på fåglarna, 31 fåglar av 13 olika arter har ringmärkts. Dagens nymärkningar har dominerats av vadare, då vi haft grönbenor, kärrsnäppor och mosnäppa. Det bjöds på glädje då även en kustpipare fångades in och ringmärktes, första ringmärkta kustpiparen för Haparanda Sandskär Fågelstation! Inga anmärkningsvärda observationer har gjorts idag, och rostsparven håller sig fortfarande gömd. Vi hoppas på ännu fler fåglar imorgon. Nu är det dags för lite sömn innan det är dags att öppna näten och burarna igen.

/Bo, Alma, Åke och LenaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2014-08-03, 21:23

Söndagen den 3 augusti

Det varma och soliga vädret håller i sig även idag. Mycket lågt tryck på fåglarna idag, totalt gjordes 21 nymärkningar och 4 st kontroller. Åke och Alma har installerats och fått prova på både att vittja näten och burarna, och ringmärka. Nya försök gjordes att få en skymt av rostsparaven, men även idag håller den sig undan. Eftermiddagen bjöd sol och dopp i havet. Ingen anmärkningsvärd observation har gjorts idag heller. Åke avslutade sin kväll med flugfiske på piren, som resulterade i en id. Snart är det åter dags för välförtjänad sömn, och vi hoppas på mer fåglar och kanske en skymt av rostsparven imorgon.

/Bo, Alma, Åke och LenaInsänt av Anna Karin Slunge <anna-karin.slunge@live.se>
söndag 2014-08-03, 20:11

Bo ring familjen.


  « Föregående 20       Nästa 20 »