Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
söndag 2014-08-24, 19:50

MINDRE SKRIKÖRN
En mörk rovfågel dök upp samtidigt med en fiskgjuse. Fåglarna mötte varandra under en kort tid mitt mellan Lappön och Åsenholmsgrundet. Den var i fiskgjusens storlek, ev.lite mindre.
Första intrycket var att den var mycket mörk och att inga andra färgnyanser sågs. Vi såg den först snett framför oss, sedan kom den rakt över oss innan den drog västerut.
Som fiskgjusen hade den en tydlig vingknoge när den glidflög framför oss och handen var både kupad och sänkt med fler spretande handpennefingrar. Hals och huvud ganska framträdande vilket gjorde att vi först fick "vråkkänsla". Vingarna var mörka och jämnbreda, stjärt mörk och halvlång. Såg bara stjärten hopslagen aldrig utbredd.
Utesluter vråkar p.g.a. den jämna mörk- chokladbruna vingundersidan och stjärten. Inga detaljer som ving/stjärt band eller mörka knogfläckar kunde ses. Eftersom vi hade den rakt ovanför oss på 20-25 m höjd skulle vi ha sett dessa karaktärer om de funnits.
P.g.a storleksjämförelsen med fiskgjusen utesluter vi större skrikörn.
Inga ruggningsluckor i vingarna kunde ses.
Vår fågel påminner mycket om den lilla bilden av mindre skrikörn i glidflykt som visas i Fågelguiden.
Sågs 23/8 kl.11:15 under ca.1-2 minuter.
Observatörer: Jan Andersson, Märta Sigurdsdotter.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2014-08-24, 19:31

Söndagen den 24 augusti
Älgarna var nära oss hela morgonen, både vid bodan och ute på heden. En älg har knäckt en stolpe på A1:an. Andra gången i år. SPARVHÖKEN och TORNFALKEN höll sig nära näten och undvek med nöd och näppe att hamna däri. HAVSÖRNEN seglade över oss och det kvittrade i alla buskar. Idag nymärktes 143 fåglar, av 6 arter. Totalt 130 LÖVSÅNGARE, blandat med 8 RÖDSTJÄRTAR och 2 TRÄDPIPLÄRKOR, bl a. Det är dåligt på vadarfronten, endast en MOSNÄPPA på hela dagen. På eftermiddagen sken solen några timmar men sen blev det mörkt ute på havet. Kl 18 kom regnet. I massor. Vi får hoppas att det ger sig till imorgon för nu behöver vi inte fylla på vattentunnorna på ett tag.
Inger, Ulf, Arturs och Olgerts.Insänt av Göran Norman <guran.norman@yahoo.com>
söndag 2014-08-24, 11:04

Stor, mörk örn förbiflygande vid huset (aldrig förut så nära huset). Sågs bakifrån genom rumsfönstret. Troligtvis ung havsörn. En annan individ (örn)mycket länge bort gick inte att identifiera.


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2014-08-23, 21:01

Lördagen den 23 augusti
Äntligen! Både märkarväder och fåglar. Idag märkte vi 130 fåglar,av 6 arter, varav 122 LÖVSÅNGARE. Säsongens första KUNGSFÅGEL och två BLÅHAKAR förgyllde dagen. Även en ROSENFINK märktes. Inte en enda vadare i burarna. Regnet låg hela tiden på lut men vi klarade oss. Och tur var väl det för nästan alla lövsångare kom samtidigt, som vanligt. En TORNFALK studsade in i nät 3 men ville inte stanna kvar. Sågs även senare på ön. Lagom till lunchen var det dags för skiftbyte. Ny personal var Arturs Karklins och Olgerts Jegers. Nu börjar det komma gäster hit igen. Idag var det dop och vi fick vara med i kapellet och hälsa Sofia Linnea Viola välkommen till världen. Arturs och Olgerts passade på att se sig om på ön och under eftermiddagen var det någon vänlig själ som eldade upp bastun så vi kunde utan ansträngning tvaga oss i värmen.
Inger, Ulf, Arturs och Olgerts.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2014-08-22, 19:34

Fredagen den 22 augusti
Trot eller ej, det regnade idag med. Sedan kl 04.00 har det regnat så mycket att vi fick tömma regnmätaren, 50 mm. När vi vaknade gick 15 VITKINDADE GÄSS utanför köksfönstret och sökte efter mat i gräset. Det var det närmaste vi kom fåglarna idag. Under eftermiddagen vågade vi oss ut en sväng till Aspurskogen för att kolla efter fågel och bärtillgång. Klent resultat på båda fronter. En flock LÖVSÅNGARE flög över heden och faktiskt såg vi en HAVSTRUT i hamnen. Sen blev det städning. Nu under kvällen har några båtar anlänt, det ska tydligen bli party här imorgon. Vi nöjer oss med uppehåll i regnandet så vi kan sätta upp våra nät och burar.
Gänget på SandskärInsänt av Erik Isaksson <isakssone@hotmail.com>
fredag 2014-08-22, 07:30

En grå häger flög lågt vid Kanis i Älvsbyn i morse. Inte så vanligt såhär långt in i landet och åtminstone en eller två mil från närmsta sjö.


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2014-08-21, 20:06

Torsdagen den 21 augusti
Det regnade även idag. Men nu trotsade vi vädret och hoppades på det bästa. Hälften av näten sattes upp och vi fick ihop 6 LÖVSÅNGARE innan det började ösa ner igen. Innan vi kom tillbaka till stugan var vi genomblöta, igen, och fick elda igång bastun för att få allting torrt, igen. Det fortsatte regna till och från resten av dagen och det var inte mycket annat att göra än att hålla oss inomhus. Läsning och avkoppling innan det var dags att släcka ljusen.
Gänget på SandskärInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsan@gmail.com>
onsdag 2014-08-20, 20:36

Onsdagen den 20 augusti
Dagen kan sammanfattas i ett enda ord – REGN. Hela dagen, med några få uppehåll. Vi vågade oss ut på en kort promenad i omgivningarna, det var allt. Hoppas på rimligt väder imorgon.
Gänget på SandskärInsänt av Roger Lundqvist <roger.lundqvist@jagareforbundet.se>
tisdag 2014-08-19, 22:50

Observerade två stycken grå häger i Luleå söndag 17/8. Sågs från bilbron mellan Porsön och Björkskatan i det låga vattnet på södra sidan vägen (mot stan).


Insänt av Haparande Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2014-08-19, 19:37

Tisdagen den 19 augusti
Himlen annonserade regn hela morgonen men vi trodde att vi skulle klara oss. Men icke, kl 10 öppnade sig himlen och det fullkomligt öste ner. Näten drogs ihop i rasande takt men vi hann bli genomblöta. 39 fåglar märktes idag, av 13 arter. Mest LÖVSÅNGARE (24) och sen blandad kompott. Ännu en RÖDSTRUPIG PIPLÄRKA och SPOVSNÄPPA. SPARVHÖKEN fortsätter sina lovar kring näten i jakt på något ”gott”. Väl tillbaka i byn satte vi genast på bastun för att torka våra kläder och värma oss själva. GÖKEN flög runt och en flock SÄDESÄRLOR hittade insekter på taken. Solen började skina på eftermiddagen och det var riktigt skönt ute, inne ägnade vi oss åt persedelvård.
Gänget på SandskärInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2014-08-18, 20:49

Måndagen den 18 augusti
Morgonen var nästan vindstilla men allt eftersom ökade vinden, helt enligt SMHI:s prognos. En lugn morgon så resten av nätgatorna röjdes, de trasiga näten byttes ut och några stolpar justerades. Fåglarna flög in i jämn takt, något i otakt då SPARVHÖKEN visade sig förstås. Kuligast i dag var GRÖNSÅNGARE, RÖDSTRUPIG PIPLÄRKA och SPOVSNÄPPA. Hela 14 GULÄRLOR märktes (säsongsrekord totalt uppnåddes) och 26 LÖVSÅNGARE. Totalt hela 13 arter och bara 2 kontroller. Det var på det hela taget ganska lungt på fågelfronten, lite fåglar i farten och nästan inga hördes heller, mycket beroende på vinden förstås – vi hörde dem inte. I byn blåste 8 m/s med byvind över 10. Efter blodpuddingen en stunds vila allt medan vinden ökade och så småningom kom regnet. Innan middagen klarade vi av administration och lite städning. Kvällen ägnades åt skönlitterär läsning i den nu helt ödsliga byn. I skrivande stund viner vinden så det går knappt att gå ut, regnet öser ner men det ser inte helt hopplöst ut på himlen. Vi laddar för morgondagen.
Gänget på SandskärInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2014-08-17, 20:54

Söndagen den 17 augusti
Det regnade på morgonen så vi sköt på starten en stund. Det började lugnt med några få fåglar här och där. Ulf började röja nätgatorna där gräset hunnit växa långt sedan öppningen. Då kom fåglarna (så klart). Idag 78 stycken av 15 arter. LÖVSÅNGARNA dominerade (45).Återigen fastnade en SPARVHÖK vid tredje försöket. De första två resulterade i vår andnöd och LÖVSÅNGARNAS skräck. På vadarsidan märktes förutom GRÖNBENA, SMÅSNÄPPA, RÖDBENA och DRILLSNÄPPA. Endast 6 GULÄRLOR fångades trots att udden med dess omgivningar var full av dem. Den för året 7:e TÖRNSÅNGAREN fångades i slutet av dagen. Vi fick två besök idag. Först ett gammalt kompisgäng från OK Renen på morgonträning. De efterlämnade användbara lantmätarkartor över ön samt en del livsmedel – vilken hungrig ringmärkare tackar nej till en rejäl bit Jokkmokkskorv? Sen kom familjen Salmi precis som sparvhöken märktes. Två älgar smög runt bland näten hela dagen och lyckades springa sönder två stycken, mitt under ”kontorstid”!. Sen lunch idag också och välförtjänt vila. Solen skiner över den nu igen lugna och tysta byn. Vi roade oss med att summera årets märkningar t o m idag, totalt 1357 st. Inte illa. Blir ett bra slutresultat om trenden fortsätter.
Gänget på SandskärInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2014-08-16, 20:54

Lördagen den 16 augusti
”Tjo vad det var livat i holken...” Äntligen har fåglarna hittat tillbaka till ringmärkarudden. Idag märkte vi 101 fåglar, av 16 arter. Roligast var nog en ilsken TÖRNSKATA, ROSENFINK, BRUSHANE och SPARVHÖK. Det flög in två sparvhökar i hissen samtidigt men den ena hann smita. Det var GULÄRLORNAS dag idag, 54 stycken. Vi kontrollerade 7 fåglar, alla årets märkningar. Solen sken och det var precis lagom varmt. En BRUN KÄRRHÖK jagade över viken och på Islandet satt en flock STORSKARVAR. Vi hade besök av två familjer från Seskarö som intresserat studerade märkningen av ffa gulärlorna. Det tog lite tid innan alla fåglar var avklarade och vi kom tillbaka till byn just som brudparet sa ja till varandra. Sen blev det fest och vi satt nyfikna och tittade på alla festklädda och glada människor. I hamnen var det nästan fullt med båtar, både bröllopsgäster och andra besökare. I hamnen grillar de entrecote och halloumi medan vi njuter av våra tortellinis. I skymningen började regnet falla och vi hoppas att våra vattentunnor fylls på till nästa påstvätt.
Gänget på Sandskär.Insänt av
fredag 2014-08-15, 20:35

Utseendemässigt ja det skulle det kunna vara.Det har visst varit en häckning här av stenfalk säger en granne nu så ja det verkar ju mycket möjligt.

/ElsaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2014-08-15, 20:33

Fredagen den 15 augusti
Äntligen märkarväder, fast vinden blåser från fel håll. Det märktes också på dagens resultat, 21 märkta fåglar, av 9 arter. Mest LÖVSÅNGARE, men också en GRÅ FLUGSNAPPARE. 5 kontroller, samtliga årets fåglar. GÖKEN visar sig emellanåt men än har den inte hittat in i något nät. Solen sken och det var riktigt härligt väder med få insekter. Nu börjar det bli lite liv i byn igen, några som tog sedimentprover ute på udden, hade med harrbeståndet att göra. Sen kom en båt med ett följe bröllopsgäster från Finland. Imorgon blir det bröllop i kapellet. Även en båt med firande 50-åringar. Det kanske blir party i byn ikväll, men just nu är det lugnt och vi är rena och varma efter bastubadet. Vinden har vänt redan nu (NV) så vi hoppas på många fåglar imorgon. En harpalt skuttar omkring bland stugorna och inte ens måsarna hörs.
Gänget på SandskärInsänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2014-08-15, 19:30

Elsa, skulle det kunna handla om en hanne STENFALK?


Insänt av Elsa Rensfeldt
fredag 2014-08-15, 10:47
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Aftonfalk?

På kräftfisket i Råneå/Ön i går obsade jag en liten blågrå falk på hyfsat nära håll.Den kom glidande med mjuka vingslag över ängarna vid älven.Sen landade den på marken men flög sakta iväg när jag närmade mig.
Först tänkte jag lärkfalk men rörelsemönstret stämmer inte.Det som ligger närmast till i utseende o sätt att agera är aftonfalk o individ hane första sommar när jag kollar i fågelboken

ElsaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2014-08-14, 20:23

Torsdagen den 14 augusti
Fortfarande blåst på morgonen. Nu har vindmätaren i Kumpulastugan fått liv igen och den talade om för oss att avvakta med märkningen någon timme. Så småningom satte vi upp de nät som inte ligger ytterst på udden och burarna på Pauhu. Solen sken och inga fåglar i sikte. Idag var ett riktigt bottennapp med endast 11 nymärkningar, mest LÖVSÅNGARE. En MOSNÄPPA, KÄRRSNÄPPA och STÖRRE STRANDPIPARE hittade in i burarna. En GÖK flög in i nät 9 två gånger men lyckades fly innan vi hann fram. De VITKINDADE GÄSSEN ligger och guppar på vågorna som fortfarande har vita vågkammar av den ännu relativt starka vinden. Kl 14 stängde vi och satte oss ute för en sen lunch. Den sydliga vinden innebär mest troligt att fåglarna befinner sig på den norra delen av ön. Vi väntar på att vinden ska vända endera dan. Efter en stund i solen följde lite jobb och städning. Märkligt att man blir lika trött av lite jobb som av mycket... Ikväll åker läsplattorna fram tidigt och pannlamporna är det enda som lyser i vår stuga. Det börjar vara dags för stearinljus på kvällarna, mörkret kommer fort just nu.
Godnatt från gänget på SandskärInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2014-08-13, 21:03

Onsdagen den 13 augusti
Vi somnade till blåst och vaknade till blåst. 8-11 m/s och byiga vindar. Vi fick invänta något lugnare vind och det gjorde vi i stugan medan vi bättrade på våra språkkunskaper. Kl 08.00 var hälften av näten uppe och burarna ute. Solen sken och det var riktigt varmt om än blåsigt. Väldigt lugnt på fågelfronten bara 18 nymärkningar av 8 arter, 2 kontroller. BRUSHANE, KÄRRSNÄPPA, GRÖNBENA och STÖRRE STRANDPIPARE. I övrigt mest LÖVSÅNGARE. Kl 13 stängde vi för dagen och blåsten hade mojnat något. Inga nya arter som vi kunnat se har blåst in över ön. Även fågelsången dränks av den byiga vinden. Fortfarande är vi mol allena på ön. Älgarna och vi. Snart går då åtminstone vi och lägger oss. Vad älgarna gör vet vi inte.
Gänget på SandskärInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2014-08-12, 22:00

Tisdagen den 12 augusti
Redan kl 04 föll de första dropparna så det vara bara att krypa ner i sängen igen. Förutsättningarna för någon märkning var inte goda efter väderprognosen igår och den stämde mycket riktigt. Stundtals öste regnet ner. Det blev en innedag i mångt och mycket. Tidig eftermiddag slutade regnet och solen tittade fram. Dan tog en blåsig promenad till Nordudden men det blev en ganska fågelfattig tur. Vinden tilltog allt mer och fram emot kvällen blåste det styv kuling. Då begav vi oss till udden och Pauhu för att säkra nät och burar. Det var tur för vattnet hade stigit 36 cm sedan gårdagen, Ulf som själv burit in burarna fick vada i gympaskor i det skummande vattnet. Vinden var varm och riktigt skön även om det blåste snålt kring alla knutar. En vacker måne tittade ner på oss bakom kyrkan när vi tog ett stärkande bastubad innan läggdags. Imorgon är det utlovat sol och bra temp men tyvärr fortsatt blåsigt. Det blev just inga fågelrapporter idag, däremot massor med väder.
Gänget på Sandskär  « Föregående 20       Nästa 20 »