Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
lördag 2005-09-03, 23:32


Hej!

Läs på Svalan om det detaljerade resultatet från lördagens spaning från Bredviksbergets fågeltorn (i Piteå kommun), som jag bedrev mellan 11:30- 16:30. Andra halvan av tiden fanns även Kjell Norman på plats.

Sammantaget blev det 44 bestämda individer av 12 rovfågelsarter. Dessutom sågs knappa 20-talet individer på alldeles för långt håll för att det säkert skulle gå att bestämma dem.

Hälsar gör Lars i Öjebyn!Insänt av Mats Bergquist
lördag 2005-09-03, 20:57

Bara gratulera Peter Nilsson till segern om länets bästa fågeltomt 2005. Jag lyckades bara skrapa ihop 50 arter, men lovar att komma igen nästa år.

/Mats


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
lördag 2005-09-03, 20:14
Webbadress: http://www.communique.se/medit/aves/trm/tomtrm05.htm

Tomt RM 2005

Årets upplaga bjöd både på vin och vatten. Började bra men sen kom regnet. Efter det upphört rasade arterna in. 58 arter blev slutresultatet (vilket är rekord för mig) och hela fem nya mästerskapsarter (89 totalt för alla åren): Storskarv, sångsvan, havsörn (2 ex samtidigt), bivråk samt mindre hackpett.
Detaljerad lista finns på adressen ovan.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2005-09-03, 15:56

God lördag!

Var ute några timmar mitt på dagen i Svartskatan-/Möröområdet och inriktade mig på rovfågelsträck. Utfallet kan, trots nordvästvind och uppsprickande molntäcke, sammanfattas med ett ord: USELT! En del mer eller mindre stationära rovfåglar sågs men blott några få ex. av SPARVHÖK och ORMVRÅK som tydligt sträckte söderut. Man kan undra varför det vissa dagar skiljer så oerhört mycket i mängd mellan Alvik/Ersnäs och Öjebyn/Bredviksberget (där Lars S noterat hyggligt sträck idag). Det är inte rättvist, fast man får väl vad man förtjänar?!

/Andreas


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
lördag 2005-09-03, 10:00

God morgon!

3.9 Tänk vad härligt det är att skåda fågel på hösten så här nära polcirkeln. SM i tomtskådning började för min del 04:50 med +8 grader, vindstilla, myggsurr och solen på väg upp. Kanon! Arterna matade på bra och jag höll ungefär samma takt som konkurrenten Peter Nilsson på Fårön. 32 arter var avprickade till 06:30. Då kom regnet med en faslig fart i den tilltagande nordvästliga vinden. Tänk vad härligt det hade varit om det INTE vore höst och man INTE bodde så här nära polcirkeln…
I skrivande stund, 09:50, strilar regnet mer än tillåtet under ett prestigefyllt skådar-SM. Artantalet för min del har förhoppningsvis bara tillfälligt stannat på 41. Ett normalt resultat brukar hamna på mellan 50 och 60 arter. Det är bara att ta nya tag medan både skoteroverallen och regnkläderna torkar.

Bland de roligaste obsarna hittills kan jag nämna storspov och spillkråka.

Hälsar Mats i ÖBInsänt av Lasse H och Stigge L, Rallarrosen, GÄLLIVARE <rallarrosen@telia.com>
fredag 2005-09-02, 19:05
Webbadress: http://www.rallarrosen.se

Tackar Lars. Får hoppas på en intressant höst/vinter nu när vi kör igång med matningen på allvar :-) - För övrigt får man böja sej för expertisen och korrigera med att det sannolikt var en Sparv- och inte en Duvhök. Ta gärna en titt på bilderna och kommentera. Med största sannolikhet har Håkan T och Rolf G bedömt våran "Duvhök" till en Sparv d:o. Det som fick Stigge att ta den som en duvhök var att den så enkelt tog duvan med sej och stack när ungarna på gården började larma för mycket.

Hälsn Lasse


Insänt av Krister Jakobsson
fredag 2005-09-02, 13:31

4 HÄGRAR (2 vuxna och 2 juv) höll till vid GRÄSÖREN i morse


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
fredag 2005-09-02, 12:10

Hej!
Vid 10-tiden idag låg de fyra STRIPGÄSSEN kvar vid Fågelskådarkullen på Kullen/Storstrand i Öjebyn. De låg och guppade rofullt på vattnet ett 10-tal meter från strand. Det verkade nästan som om de tog sig ett avslappnande fredagsbad inför helgen. God idé i det granna vädret!

En annan tanke som for genom mitt huvud är att det nästan verkar som om arten nu har nedärvt i sina gener ett beteende att gärna söka sig till platser vid stranden där folk rör sig till och från. Nyss har det ju varit stripgäss vid en småbåtshamn i Luleå och tidigare år har arten varit på golfbanan i Piteå. Kanske de upplever människan som skydd?

En trevlig helg tillönskas alla!
MaikenInsänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2005-09-01, 12:09


Hej!

Idag torsdag 1/9 fanns STRIPGÄSSEN fortfarande kvar vid Kullen- se nedan- kl. 11:50. De höll sig mellan bågställningen och vattnet.

F.ö. vill jag ge en eloge till Lasse och Stigge för deras hemsida! (Se nedan, igen.)

Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av Lasse H och Stigge L, Rallarrosen, GÄLLIVARE <rallarrosen@telia.com>
torsdag 2005-09-01, 02:19
Webbadress: http://www.rallarrosen.se

En av Stigges tamduvor blev lunch till en juvenil DUVHÖK den 28/8 och lät sej inte hindras i måltiden av att den hamnade på bild också. Några av dom finns på hemsidan :-)


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2005-08-31, 21:09


Hej!

Undertecknad hade förmånen att kunna stå i tornet på Bredviksberget, Öjebyn, i Piteå kommun i dag torsdag 31/8. Jag stod där mellan 13:15- 16:30, och större delen av tiden fanns också Kjell Norman, Piteå, på plats.

Denna dag gjorde berget, och tornet, skäl för sitt goda rovfågelrykte... Följande observationer gjordes: 14 BIVRÅKAR, alla sträckande mot söder; 3 FJÄLLVRÅKAR, varav 2 sträckte; 3 stationära ORMVRÅKAR; minst 8 SPARVHÖKAR av vilka 2 sträckte; 4 stationära DUVHÖKAR; 1 stationär LÄRKFALK; 1 sträckande STENFALK; 3 sträckande TORNFALKAR; 1 sydsträckande adult PILGRIMSFALK kl. 15:15; 6 sydsträckande BLÅ KÄRRHÖKAR; 3 olika stationära HAVSÖRNAR; 2 FISKGJUSAR, varav 1 sträckte söderut; osannolika 2 sträckande BRUNA GLADOR, samt ca 45 sträckande TRANOR.

De två BRUNA GLADORNA var naturligtvis dagens höjdpunkter. Den ena drog förbi mot SV kl. 14:30, och kunde beskådas väl under ca 5 minuter innan den försvann över Svensbyfjärden och mot dess södra sida. Den andra upptäcktes några km norr om tornet kl. 16:15, och kunde sedan följas när den drog RAKT mot vår obsplats! Efter att cirklat ett tag ovanför tornet på ca 40 meters höjd, drog den sakta mot soptippen och försvann västerut. Denna andra individ hade en signifikant lucka på höger vinge, 2-3 pennor in på armen utifrån räknat. Det rörde sig sannolikt om endast en armpenna som saknades, men som gav vingen ett aningen "skadat" utseende.

Dagens goda resultat antalsmässigt kommer sannolikt av det enkla faktum att vinden för några timmar, ÄNTLIGEN, låg mellan V och N. Mer behövdes inte för en tydlig ketchupeffekt...

Hälsar gör Lars!


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2005-08-31, 16:57

Hej alla!

Idag onsdag 31/8 har jag varit i Alvik-/Ersnäsområdet kl.0745-1200, första timmen vid Alviksgården, resterande tid vid Svartskatatornet. Jag bjöds på ett soligt och fint väder och ett kontinuerligt rovfågelsträck. Det verkade gå på ganska bred front och på varierande höjd, även om ca 70% av de fåglar som sträckte passerade sydost om Svartskatan, alltså mot Mörön till - en inte oväntad iakttagelse i den rådande västvinden.

Totalt inräknades 28 rovfåglar av 9 arter, varav 17 fåglar var tydliga sträckare: 7 ORMVRÅKAR, 4 BIVRÅKAR, 3 FJÄLLVRÅKAR, 2 SPARVHÖKAR och 1 STENFALK. Kvasistationärt sågs BRUN KÄRRHÖK, SPARVHÖK, DUVHÖK, FISKGJUSE, LÄRKFALK samt ORMVRÅK, varav 1 rävröd vulpinus (STÄPPVRÅK), mest troligt samma som siktades vid Alviksgården den 28/8. Vidare sträckte minst 94 TRANOR söderut, och ca 300 rastade vid Alviksgården på morgonen.

Hälsar gör Andreas!


Insänt av Stefan Lindberg <stefan.lindberg@edu.pitea.se>
onsdag 2005-08-31, 13:54

Hej!

Var iväg under min lunchrast kl:13:00 till Öjebyn. De fyra STRIPGÄSSEN var kvar vid storstrand (Tack för tipset Tryggve!).
De hade fått sällskap av två Grågäss.

Var förbi vid rondellen i Öjebyn. Där uppehöll sej en stor flock duvor. De satt på taket på "Villa Varm-ladan". Uppskattningsvis så rörde de sej om ca.250 individer. Men de landade just när jag hade satt mej i bilen för att åka tillbaks till jobbet. Några av duvorna var tamduvor i skiftande kulörer. Letade efter skogsduvor i flocken men stressen tillbaka till jobbet blev för stor. Så ni som har vägarna förbi där kan ju kolla upp det jag inte hann att göra.

M.v.h. stefan Lindberg


Insänt av Tryggve Arvidsson
onsdag 2005-08-31, 07:50

Hej!

Gjorde strax efter 07:00 ett kort stopp vid "Storstrandsvakens skådarkulle" i Öjebyn för att kolla läget i Bergsvikssundet. Det var emellertid upptaget på kullen av 4st betande STRIPGÅS.

Hälsningar
Tryggve


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
tisdag 2005-08-30, 08:53

Den sporadiska höstmärkningen vi Näset i Norrfjärden fortgår. Lördag 27/8 gav endast 29 märkta fåglar pga blåsigt väder.
Desto fler ringmärkta på söndagen 28/8, då det blev ett nytt dagsrekord med 244 märkta fåglar av 12 arter. Lövsångare och Grönsiska utgjorde tillsammans ca 90% av fångsten. Nämnas kan även 4 märkta Videsparvar.
Lars Sandberg hjälpte till på lördag + söndag fram till kl 10. Med mer "personal" på söndagen hade man utan tvekan kunnat fånga över 500 fåglar, men jag blev tvugen att dra ihop näten. Det formligen kryllade av tättingar i trädgården efter kl 08 (kanske var det för att jag firade 10-årsdagen av inflyttningen i stugan på Näset just den 28/8..!?..).
/Hälsar StaffanInsänt av Rolf Gustafsson
måndag 2005-08-29, 21:51

Undertecknad hade det stora nöjet att få delta i Håkan Tyréns och Hans Gustafssons CES-ringmärkning vid Luspebryggan (Vuosmajåkkas utflöde i Stora Lulevatten, Luspen), Gällivare kommun söndagen den 28.8.
I fångsten och ringmärkningen ingick bl a 1 DVÄRGSPARV (1K), 1 SVARTHÄTTA (1K), 1 ÄRTSÅNGARE samt 1 TRÄDGÅRSSÅNGARE. D v s 3 arter Sylvior varav 2 (svarthätta samt ärtsångare) blev nya Lule lappmarkskryss för oss alla tre. Dessutom observerades HAVSÖRN, FISKGJUSE, m fl fågelarter.


Insänt av Ulf P
måndag 2005-08-29, 16:12

Se tidigare Inlägg ; Ej Ormörn, vid koll i litteraturen så ser jag att ormörnen har längre vingar och bredare sådana än Fiskgjusen, det upplevde jag inte att den hade, utan ungefär liknande eller möjligen ngt kortare, dessutom var huvudet inte så stort som man upplever att den skall ha i boken heller, men var det var för fågel får tillsvidare vara höljt i dunkel! Hälsar Ulf P


Insänt av Krister Jakobsson
måndag 2005-08-29, 15:51

Var i Gräsören i morse och studerade FISKGJUSE som matades med aborre. Den fångade fiskarna på 5-6 m avstånd och hade koll på när fiskarna drogs upp.Däremot så skjuts en hel del trut/mås och enligt uppgift av en fiskare så har han hittat resterna av en skjuten SKRÄNTÄRNA bland döda måsar inne på SSAB-området.


Insänt av
måndag 2005-08-29, 15:44

Hej!

Gammelstadsviken vid lunchtid gav 2 juvenila GRÅHÄGRAR. 2 juv. LÄRKFALK hela 22 SNATTERÄNDER samt ca 700 andra änder. 1 FISKGJUSE.

Två honor brun kärrhök attackerade änderna ivrigt och lyckades ta en småskrake. Men hon lyckades inte lyfta med det alltför tunga bytet utan höll sig flytande sittande på bytet seglandes med vingarnas hjälp till fastare mark! En i sanningen udda upplevelse.

Mattias Nordlund


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
måndag 2005-08-29, 13:40

Idag 10:45 sågs en rovare kommandes från Sörsundet och sträckande mot Svartskatatornet och vidare, den togs först för en FISKGJUSE men hade typ mörkt blåskuggat huvud och inga knogfläckar och hängande vingar sågs ankommande snett och ungefär i samma höjd alltså trätoppshöjd ifrån tornet passerade tornet vid hamnen i Svartskatan med vidare kurs mot Piteå I efterhand via böcker en trolig Ormörn! ? En Mystisk Större Örn sågs dessutom tidigare gå mot Norr på som vanligt för långt håll. Fasiken vad frusterande!!! Hälsar Ulf P som inte ger upp trots stor besvikelse, men konstaterar att alla går inte att arta TYVÄRR!


  « Föregående 20       Nästa 20 »