Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Peter Keil <peter.h.keil@gmail.com>
torsdag 2014-09-11, 20:49
Webbadress: hapsand

Lördagen den 6 september

Vinden har slagit om till nord och det hade omedelbar effekt i näten: 59 fåglar av 15 arter vilket personalen tyckte var helt OK, i all synnerhet som vi lyckades fånga stationens 8:e (åttonde) NORDSÅNGARE! Personalens mungipor var bildligt talat ända upp till öronen! Avsaknad av inskärning på 6 hp och lillvingens längd i förhållande till handtäckarna gjorde bestämningen otvetydig. Dessutom lockade/protesterade den ivrigt med sitt jockgenomträngande strömstarelika läte medan den hela tiden knyckte uppåt med stjärten. Ytterligare en spännande Phylloscopus, en sen grönsångare. Lövsångarna dominerade som vanligt (17), tätt följda av sävsparv (15) och rödstjärt (11). Tre älgar varav en 4-taggad tjur, gjorde vistelsen kring alternativnäten A2-A4 osäker.De är inte särskilt skygga av sig för att dra till med ett understatement. Bland obsade arter under dagen kan nämnas en förbiflygande rödstrupig piplärka vid boendestugan, en tornfalk (samma ställe), 11 kajor (boden), 23 stjärtänder, 3 vardera av bläsand och skedand.

Personalbyte: Arturs, Olgerts (denna vecka blir det nog inte samma bastuservice!) och Lena lämnade ön och ersattes av Edvard Nyman, Bodil Nyström och Peter Strandvik (den senare 5 gången på stationen).

Bodil,Edvard, Peter och Peter

Söndag den 7 september

Förväntansfull morgon, lite överskyat, men tyvärr lite för stark sv-vind 5-6, småningom ytterligare ökande. Men det droppade i lite fågel, lagom uppmjukning för Bodil o Edvard. Lite skådning och banne mig gick inte stenfalken som härjade på udden hela morgonen i nät! Det blev dagens roligaste fångst.

Em-skådning uppe vid östviken, o där fanns ett gäng vadare; kärrsnäppa, st strand, brushane, småsnäppa o kustsnäppa. Svampplockning på hemvägen, som gav extra tuche åt middagen. Helt ok middag, som avslutades med bastu o tvagning.

Nu blåser det tyvärr ännu mer, ca 10 m/s SV, så kanske blir det sen morgon ;) i morgon?

Peter, Peter, Bodil o EdvardInsänt av Peter Keil <peter.h.keil@gmail.com>
torsdag 2014-09-11, 20:43
Webbadress: hapsand

Tisdagen den 2 september

En magisk morgon! Fullständigt stilla i trädtopparna, men utifrån havet kunde man höra hur vågorna fortfarande dundrade fram efter gårdagens hårda vind. Marken täcktes av ett tjockt lager dimma som nådde upp till halva kapellets höjd och solen steg upp som ett eldrött klot i dimman. Kamerorna gick varma samtidigt som näten öppnades.

Känslan när vi vandrade ner till ringmärkarudden var att det skulle bli en bra dag med många fåglar, men tyvärr var det lika stilla på fågelfronten, som i trädtopparna. Vi lyckades i alla fall nästan fyrdubbla gårdagens resultat vilket iofs inte var alltför svårt.

Inga speciella arter ringmärktes. 19 fåglar totalt av 7 arter. Tre Lärkfalkar stod för underhållningen då de jagade insekter över udden långa stunder.

Efter en tur på eftermiddagen återvände Peter med en hel påse kantareller, vilket kanske kan kompensera något för den dåliga tillgången på lingon. Arturs och Olgerts begav sig åter på en fisketur och fångade ännu en gädda.
Vi har fortfarande en del problem med strömförsörjningen eftersom vi har något som verkar ”äta” säkringar, men vi försöker hitta boven och hoppas att vi kommer att kunna fortsätta med våra dagliga rapporter.

Nu dags för välbehövlig sömn och vi hoppas på en dag med välfyllda nät och mycket att göra!

Lena, Peter, Arturs och Olgerts

Onsdagen den 3 september

Nästan mulet, måttlig SV vind och med förväntningar om ej jättestora, travade vi iväg som vanligt i tidiga morgonen. Lena tar täten med kameran i högst hugg som vanligt. Men det blir en mer än lugn dag i näten med totalt futtiga tolv nymärkningar. En sparvhökshanne som bara satt fast i klorna i femman fick dock adrenalinet att stiga för en stund. Talgoxe dagens vanligaste märkart (4).

Staffan är på ön t o m torsdag och Arturs och Olgerts är honom behjälplig med diverse sysslor, när de inte fyller på sina svampförråd. Dagen avslutas som vanligt med bastu – heder åt våra lettiska vänner!

Arturs, Olgerts, Lena, Peter

Torsdag den 4 september

14 grader varmt, SV 9m/s och nästan klart. Dagen blev vår näst bästa så här långt (20 fåglar!) Piplärkornas dag med 6 Ängspip- och två trädpiplärkoroch de är ju alltid trevliga att hantera (hållvänliga) och kolla på mot Svensson. Men ännu fortsätter Lövsångarna att ta tätplaceringen (8) och vi undrar när siskorna ska ta över; säsongens första (?) gråsiska hördes chack-chacka förbi. Bland övriga obsar den sedvanliga Glutten, fyra Brushanar samt många Ängspiplärkor (minst ett trettiotal) som invarderat udden men är tämligen ovilliga att gå in i burarna. En Sorgmantel fladdrade förbi vid nät åtta i samband med nätstängningen.

På eftermiddagen gick både Lena, Arturs och Olgerts norrut och rapporterade en Havsörn, fyra Fiskgjusar och åtta Orrar och några liter lingon blev det också.

Peter, Lena, Arturs och OlgertsInsänt av Peter Keil <peter.h.keil@gmail.com>
torsdag 2014-09-11, 20:34
Webbadress: hapsand

Torsdagen den 11 september

Ny dag, nya utmaningar och 7 omärkta fåglar i näten: den tidiga rödhakerundan funkade med ett ex i A1, en sen rödstjärthona plockades in liksom en ovanligt bjärt ung gulsparvhane, samt dagens häftigaste fågel – en ung trädkrypare. Sävsparv dagens vinnare med tre (3) När skola fåglarna invadera näten i åtminstone tvåsiffriga antal?

Eftermiddagen ägnades för Bodils del åt promenad upp till nordspetsen och ett rendez-vous med invånarna i stugan på västsidan, där hon bjöds på Four Roses och dessutom lyckades vigga till sig ett paket salt. Männen i personal- styrkan ägnade sig åt kortare utflykter i närområdet: Peter K utforskade husgrunder kring falkudden, och kom hem med ett järnstag och en kasse karl johan; Peter S rundade våra storvuxna bruna ”vänner” från ringmärkarudden och hade kollat lärkfalkarna vid östra stadion, medan Edvard passade på att utforska Pauhu. Dagen avslutades med delikat lax och potatis a la Marstrand.

Bodil, Edvard, Peter och PeterInsänt av Urban Jacobs
torsdag 2014-09-11, 17:36

Tillbringat några dagar i de läskiga skogarna vid Merasjärvi. Sett ett flertal hökugglor, två varfåglar,tretåig hackspett och spillkråka. Matat två familjer lavskrika.


Insänt av Edward Nyman <edward.nyman@gmail.com>
onsdag 2014-09-10, 22:00
Webbadress: hapsand

Onsdagen den 10 september

Tidigt vaknade vi upp till en ny dag, en vindstilla morgon med goda förutsättningar. Med höga förhoppningar gav vi oss iväg till fågelstationen för att sätta upp näten och ta oss an den nya dagen.

Trots tillsynes goda förutsättningar fångades 27 fåglar. En lägre siffra än vad vi hoppats på men en fin dag trots allt. En gammal pilgrimsfalks hona observerades sittande vid den östra reveln utanför märkingsstationen.

Eftermiddagen bjöd på varierade utflykter med olika mål. Peter S och Bodil vandrade längst stranden upp till östra stadion för att sedan vandra hem genom den trolska tallskogen. Edward gick upp längst de östra stränderna upp till norrudden där en havsörn observerades segla över havet. När vi återvänt till Kumpula hade kvällens kock Peter K kommit tillbaka från Pauhu. Till middag serverades han en god pasta carbonara ala Sandskär som avnjöts med ett glas öl. Den vackra sensommardagen avslutades med en avslappnande bastubad med en röd fullmåne i horisonten.

Peter.K, Peter.S, Bodil och Edward


Insänt av Peter Keil <peter.h.keil@gmail.com>
tisdag 2014-09-09, 20:54
Webbadress: hapsand

Tisdagen den 9 september
Vidunderlig morgon när vi 4.30 vandrade mot ringmärkningsplatsen. Fullmåne över skogskanten gav ett trolskt silverskimmer på spången. Markdimman låg över marken vid ringmärkningsboden men skingrades när solen gick upp strax efter fem.

Peter som alltid ger sig iväg först träffade på hela 4 älgar vid näten. Med gemensamma ansträngningar blev vår första uppgift att skrämma iväg älgarna. Vi utrustade oss med ”klappträn” och det lät nästan som en hel afrikansk trumorkester varpå älgarna spårlöst försvann. Ett nät hade dock rivits sönder och fick ersättas.
20 fåglar fångades denna dag. Inget toppresultat direkt, men två nya arter för veckan, blåmes och gransångare. Vi väntar fortfarande på blåstjärten.

Efter lite middagsvila gav vi oss alla, var och en, oss ut på en prommenad. Vi gav oss av vid olika tidpunkter men sammanstrålade, just när tre lärkfalkar jagade trollsländor vid grusheden utanför vårt hus. Bodil tog ett dopp i hamnen medan middagen tillagades. Idag studentstuksmiddag, köttbullar och spagetti, tillagad av Edvard. Mycket gott till ett glas rödvin.

Peter K, Bodil N, Peter S, Edvard NInsänt av Inger Brännström <inger.brannstrom@bredband.net>
måndag 2014-09-08, 22:18

Bra om burarna inte placeras nära björkarna för då är de fulla med löv i oktober. Placera dem gärna vid vita bordet. Tack för ett fint initiativ. // Inger


Insänt av Peter Keil <peter.h.keil@gmail.com>
måndag 2014-09-08, 21:06
Webbadress: hapsand

Måndag den 8 september

Ytterligare en dag i knapphetens tecken i näten med bara 6 nymärkningar, 4 ängspiplärkor, 1 lövsångare och 1 järnsparv. Men vi var inte overksamma för den delen utan började kånka burarna tillbaka till boden: en aktivitet mindre. Peter S och Edvard var flitiga på att rensa burarna från släke (gotländskt ord). Bland obsarna på/från udden kan nämnas tre videsparvar,en rödstrupig piplärka och två södersträckande storlommar. Två korpar satt i fiskgjusboet.

På eftermiddagspromenaden plockade Peter S smörsopp och plockade in 2 tretåiga hackspettar 2 människomobbande lärkfalkar samt 19 älgar.
Edvard kollade på öns säregna fiskelägesarkitektur i Ruutti och Kumpula och har starka åsikter om tillbyggnader inklusive altaner. Bodil bjöd på en utsökt middag med vitlöksfräst knaprig karljohan och kycklinggryta. Efter de obligatoriska kvällsgöromålen som inläggning på Svalan och dagbok (idag har internet fungerat igen) är det dags att stänga butiken.

Peter K, Peter S, Bodil, EdvardInsänt av Peter Keil <peter.h.keil@gmail.com>
måndag 2014-09-08, 15:29
Webbadress: hapsand

Fredag den 5 september
Idag var det något mer fart i buskarna och faktiskt även i näten. 25 fåglar av tio arter ringmärktes. Ängspiplärkorna är fortfarande många nere på udden och 10 av dem fick ring i dag. Ett par Kungsfåglar trillade också in, roligt! På eftermiddagen kunde vi även höra hel del Kungsfåglar, så i morgon kanske det blir fler.
Tack och lov så lyckades vår ”elektriker” och allt-i –allo Arturs idag fixa så att vi nu kan ladda både telefoner, modemet och datorn.
Eftermiddagen gick åt till att städa, tvätta och packa, så nu är tre av oss redo för morgondagens hemfärd.
En het bastu fick avsluta kvällen.
Lena, Peter, Arturs och Olgerts
Lördagen den 6 september
Vinden har slagit om till nord och det hade omedelbar effekt i näten: 59 fåglar av 15 arter vilket personalen tyckte var helt OK, i all synnerhet som vi lyckades fånga stationens 8:e (åttonde) NORDSÅNGARE! Personalens mungipor var bildligt talat ända upp till öronen! Avsaknad av inskärning på 6 hp och lillvingens längd i förhållande till handtäckarna gjorde bestämningen otvetydig. Dessutom lockade/protesterade den ivrigt med sitt jockgenomträngande strömstarelika läte medan den hela tiden knyckte uppåt med stjärten. Ytterligare en spännande Phylloscopus, en sen grönsångare. Lövsångarna dominerade som vanligt (17), tätt följda av sävsparv (15) och rödstjärt (11). Tre älgar varav en 4-taggad tjur, gjorde vistelsen kring alternativnäten A2-A4 osäker.De är inte särskilt skygga av sig för att dra till med ett understatement. Bland obsade arter under dagen kan nämnas en förbiflygande rödstrupig piplärka vid boendestugan, en tornfalk (samma ställe), 11 kajor (boden), 23 stjärtänder, 3 vardera av bläsand och skedand.
Personalbyte: Arturs, Olgerts (denna vecka blir det nog inte samma bastuservice!) och Lena lämnade ön och ersattes av Edvard Nyman, Bodil Nyström och Peter Strandvik (den senare 5 gången på stationen).
Bodil,Edvard, Peter och Peter
Söndag den 7 september
Förväntansfull morgon, lite överskyat, men tyvärr lite för stark sv-vind 5-6, småningom ytterligare ökande. Men det droppade i lite fågel, lagom uppmjukning för Bodil o Edvard. Lite skådning och banne mig gick inte stenfalken som härjade på udden hela morgonen i nät! Det blev dagens roligaste fångst.
Em-skådning uppe vid östviken, o där fanns ett gäng vadare; kärrsnäppa, st strand, brushane, småsnäppa o kustsnäppa. Svampplockning på hemvägen, som gav extra tuche åt middagen. Helt ok middag, som avslutades med bastu o tvagning.
Nu blåser det tyvärr ännu mer, ca 10 m/s SV, så kanske blir det sen morgon ;) i morgon?
Peter, Peter, Bodil o Edvard
Insänt av Göran Norman <guran.norman@yahoo.com>
söndag 2014-09-07, 12:40

Söndag 10.00. Promenad med hunden runt byn (bensbyn, Luleå). Perfekt termik för rovfåglar. Till att börja med ingenting utan mest småskrake (c:a 150 ungfåglar)vid badstranden. Stopp hos en stugägare för kaffepaus med en jagande sparvhök runt trädtopparna under fikat. Som vanligt händer det nåt speciellt när man kommer hem till huset - en mycket stor havsörn (ad.) cirkulerande utan vingslag i termiken över ängen utanför huset. Blir lika imponerad varje gång.


Insänt av Göran Norman <guran.norman@yahoo.com>
lördag 2014-09-06, 20:41

Fredag förmiddag 20140905. Utflykt med förskoleavdelningen till skogen i sinksundet (Björkskatan -Luleå) för att titta på svampar och plocka blåbär. En av ettåringarna tittar upp - en storlom flyger över trädtopparna. Samma ettåring tittar upp (fem minuter senare)- två smalnäbbade nötkråkor flyger över. Ett par minuter senare (samma barn) - en större hackspett flyger över oss. Blivande fågelskådare?


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2014-09-01, 21:01


Söndagen den 31 augusti

Full fart i näten från början – påsar med nya fåglar kom in i jämn ström, men ändå i sådan takt att personalen hann lägga sina kloka huvuden ihop och diskutera biometriska data på en trädkrypare, en trädpiplärka, en videsparv samt alla blåhakar som drällde in (32). Länge trodde vi att blåhaken skulle bli dagens vanligast art, men den flögs förbi på upploppet av de unga lövsångarna (34). Bronsplatsen erövrades av rödstjärtlaget (20). 113 fåglar av 17 arter blev dagens facit och nöjda travade vi hem till mera handfasta dagliga rutiner som mat, disk, vila.

Arturs och Olgerts sökte fiskelyckan och kom tillbaka med en tvåkilosgädda, som omgående lades till gravning under experthänder. Lena travade iväg till Östviken och kollade in 6 sångsvanar, 3 brushanar, några större strandpipare och ytterligare småvadare på lite för långt avstånd t o m för tuben. Peter grymtar förargat över den dåliga lingontillgången – ”ska jag inte en gång få ihop till min gröt??”.
Vi alla njuter av att ”grabbarna” är sådana idoga bastueldare!

Arturs, Lena, Olgerts, Peter


Måndagen den 1 september

Om det var full fart i näten igår, så är förhållandena de motsatta idag. Blåst (8m/s från syd) kombinerat med klart väder brukar sällan ge bra utdelning i näten. Dagens resultat: 4 nymärkningar, inklusive en ung sparvhökshanne, och tre kontroller (inklusive en gammal bofinkshanne märkt av JAN förra året). Det är inte alltid mängden det kommer an på utan kvaliten. På tal om kvalité. Medan Peter kämpar med en lagning på hissnätet hör han att mesar, finkar och sv flugsnappare varnar intensivt. ”Det där måste ha en orsak.” Halvsmyger bort mot A1 och hittar så småningom orsaken i en liten björkdunge. En pärluggla som halvsover alldeles intill en björkstam. Hämtar förstärkning, alla lyckas få syn på den, och både lena och Arturs får fina bilder. Lite segt blir det ju ändå en sån här dag, men vadå: solen värmer och det blir många tillfällen till mer ingående samtal.

Olgerts och Arturs bjuder på lunch från skog och hav: nyplockad svamp från närområdet till rmboden, stekt, gravad gädda fångad igår samt rådjur från Lettland. Man kan bara buga och tacka!
Tyvärr har vi haft lite problem med energiöverföringen till datorn men i skrivande stund verkar en del av strulet ha löst sig. Bl a hade en säkring gått. MÅSTE ERSÄTTAS MED NYA!

Slutligen en kommentar som egentligen hör till gårdagen. Norrsken. Dokumenterat i Arturs kamera. Magnifikt.

Peter, Olgerts, Lena, ArtursInsänt av Göran Norman <guran.norman@yahoo.com>
måndag 2014-09-01, 18:29

Stannade vid Bensbyvägen (Luleå) på väg till jobbet i morse. I det vackra morgonljuset dyker en stor fågel upp och flyger över vägen - en gråhäger. Första "kvarters-observationen" för mig.


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2014-08-30, 20:01

Lördagen den 30 augusti

Lugn morgon både vad gäller väder och fågeltillgång, 56 fåglar av 8 arter. Bland märkningarna kan noteras en tidig lappsparv, 4 blåhakar, och en sparvhök. Grå flug och rödstjärt hänger fortfarande med (2 resp 7), liksom lövsångarna (39). -Varför får inte vi vara med? klagar resterande sädesärla (1) och trädpiplärka (1).
Personalbyte: Lena och Peter kommer iväg med skeppare Rune före klockan 11 och noterar en smålom, ett antal gråtrutar på vägen ut samt en havsörn på Islandet, och avlöser inger och Ulf, medan Arturs och Olgerts blir kvar en vecka till. Lite skådning på eftermiddagen, bl a 19 stjärtänder, 1 bläsand, 8 skedänder, 1 blå kärrhök, 2 fiskgjusar, 1 småsnäppa, 3 brushanar samt några hundra sädesärlor och ett icke föraktligt antal kvarvarande gulärlor.
Både lunch och middag intogs vid trädgårdsmöbeln. Länge leve den kvarvarande sommaren!

Peter, Lena, Arturs, OlgertsInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2014-08-29, 20:34

Fredagen den 29 augusti
Fin morgon, dock något blåsigt. Det kvittrade i alla buskar och vi förväntade oss många fåglar i näten, ffa mesar. Men icke. Fåglarna kom in i lugn takt, lite för lugn för vår smak. Totalt 59 fåglar av 14 arter. Bara 27 LÖVSÅNGARE men 2 SPARVHÖKAR, 3 KUNGSFÅGLAR, 6 SMÅSNÄPPOR och 1 BRUSHANE bl a. Det är många sparvhökar på ön, flera flög både in och ut i näten, men vi lyckades i alla fall märka två av dem. Vi hade gett upp hoppet om burfångst men idag fick vi äntligen några vadare att märka. Vid 8-tiden hade vi besök, sex personer som firade en 50-åring i familjen. Älgarna kom riktigt nära idag, de stod bakom dasset och knaprade björklöv i godan ro. Fina bilder blev det. När vi gick hem hade de lagt sig för att vila på sidan av spången. Fint torkväder för alla påsar som tvättades. Vi eldade bastun idag igen och städade stugan inför morgondagens personalbyte.
Inger, Ulf, Arturs och Olgerts.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2014-08-28, 19:57

Torsdagen den 28 augusti
Regnet hade upphört men den kraftiga byvinden fortsatte. Vi satte inte upp näten längst ut på udden men trots det blev det en bra fågeldag. Totalt 107 märkta av 10 arter. LÖVSÅNGARE (87) och RÖDSTJÄRT (9) i topp. Nu börjar mesarna komma och både BLÅMES och TALGOXE syntes och hördes i buskarna. Burarna ger fortfarande inga vadare. När vi skulle stänga fastnade en SPARVHÖK i hednätet efter en hel dags jagande. En 2K hanne. Men på ön är det gott om sparvhök, så förhoppningsvis blir det fler i näten. Vi väntar också på SIDENSVANSARNA som obsats vid flera tillfällen. Solen började faktiskt lysa på eftermiddagen och det var riktigt härligt väder, om än blåst. Inger jagade lingon på heden, men de är inte riktigt mogna än, Ulf eldade bastun och Arturs och Olgerts fiskade. Efter bastubadet middag, administration och sedan lite läsning i skymningen innan ljusen släcktes.
Inger, Ulf, Arturs och Olgerts.Insänt av Göran Norman <guran.norman@yahoo.com>
torsdag 2014-08-28, 14:41

Nu börjar fågelflockar av sädesärlor, div. finkar, trastar, sparvar och starar samlas i kvarteret vilket gör att skatorna får fullt upp - med att jaga både sparvhökar och tornfalkar som pilar fram och tillbaka mellan hus och trädgårdar på jakt efter föda.


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2014-08-27, 19:10

Onsdagen den 27 augusti
Det regnade i går kväll när vi la oss och naturligtvis regnade det när vi vaknade också. Det regnade och blåste under hela förmiddagen och när regnet äntligen slutade ökade vinden. Upp emot 15 sekundmeter i byarna. Efter lunch tog vi en tur ut på udden för att kontrollera näten samt justera några stolpar och linor. Blåsten gjorde att vi inte kunde sätta upp några nät alls. LÖVSÅNGARNA flög i buskarna och SPARVHÖKEN var så klart på plats. FISKGJUSEN jagade över havet men i övrigt var det inte mycket fågel i farten. Väl tillbaka i byn började det regna igen. Arturs och Olgerts gjorde en berömvärd insats när det gäller sågning och klyvning av ved så det var bara att elda igång bastun inför kvällstvagningen.
Inger, Ulf, Arturs och Olgerts.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2014-08-26, 20:33

Tisdagen den 26 augusti
Blåsig morgon. Satte upp alla nät och burar. Men fågelfångsten var seg. Sparvhöken fortsätter sitt jagande över näten och vi försöker skrämma iväg den. Tydligen finns det gott om sparvhök på ön. Och älgar. Vi märkte 58 fåglar, av 11 arter. Mest LÖVSÅNGARE, men också en TRÄDKRYPARE och två SVARTVITA FLUGSNAPPARE. I burarna hamnade SÄDESÄRLOR och en kontroll av GLUTTSNÄPPA. Vi ringade en TRÄDPIPLÄRKA som var lite ”för liten”. Väntar på svar om det rör sig om någon annan piplärka, väntar därför med rapport av denna. Blåsten tilltog allt eftersom. Framemot eftermiddagen kändes det som att inomhus var bästa platsen att befinna sig på. Enligt väderleksrapporten ska vinden öka till morgondagen. Staffan har ställt in sin planerade tur med Studiefrämjandet som skulle besöka oss på ringmärkarudden imorgon. Synd. Men det kommer väl fler tillfällen. Bara vi inte blåser bort imorgon. Bland obsarna noterades bl a STORSKARVAR, SKEDAND, SPARVHÖK, många GRÅGÄSS och VITKINDADE GÄSS. GULÄRLORNA verkar inte ha lämnat oss ännu, flera flockar sågs, liksom SÄDESÄRLORNA ute på Pauhu som sitter på burtaken och vickar på stjärten. Trycket från LÖVSÅNGARNA har minskat men de är fortfarande i majoritet.
Inger, Ulf, Arturs och Olgerts.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2014-08-25, 20:29

Måndagen den 25 augusti
Älgarna mötte oss på spången, utanför ringmärkningsboden och vid näten. Sex stycken orädda rackare. Första rundan fångades en GÖK och det var tämligen lugnt både i näten och i buskarna. Det blev i alla fall 68 fåglar av 9 arter innan dagens slut. 51 LÖVSÅNGARE som nu börjar vara riktigt feta och fina, det verkar SPARVHÖKEN också tycka ;-) I burarna får vi bara SÄDESÄRLOR, vadarna tycks ha lämnat oss eller så befinner de sig på en annan del av ön. En SVARTHÄTTA märktes och 4 TRÄDGÅRDSSÅNGARE, som hörs överallt. Någon timme innan stängning visade sig solen och det blev riktigt varmt och skönt, ingen vind att tala om. Några nät lagades och justeringsarbetet fortsätter imorgon om fågeltillgången tillåter. På eftermiddagen gick Arturs och Olgerts på fisketur och kom hem med en gädda som lurat i vassen. Nu är byn öde igen och vi kan värma upp bastun i lugn och ro.
Inger, Ulf, Arturs och Olgerts.  « Föregående 20       Nästa 20 »