Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Lasse H och Stigge L, Rallarrosen, GÄLLIVARE <rallarrosen@telia.com>
fredag 2005-09-02, 19:05
Webbadress: http://www.rallarrosen.se

Tackar Lars. Får hoppas på en intressant höst/vinter nu när vi kör igång med matningen på allvar :-) - För övrigt får man böja sej för expertisen och korrigera med att det sannolikt var en Sparv- och inte en Duvhök. Ta gärna en titt på bilderna och kommentera. Med största sannolikhet har Håkan T och Rolf G bedömt våran "Duvhök" till en Sparv d:o. Det som fick Stigge att ta den som en duvhök var att den så enkelt tog duvan med sej och stack när ungarna på gården började larma för mycket.

Hälsn Lasse


Insänt av Krister Jakobsson
fredag 2005-09-02, 13:31

4 HÄGRAR (2 vuxna och 2 juv) höll till vid GRÄSÖREN i morse


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
fredag 2005-09-02, 12:10

Hej!
Vid 10-tiden idag låg de fyra STRIPGÄSSEN kvar vid Fågelskådarkullen på Kullen/Storstrand i Öjebyn. De låg och guppade rofullt på vattnet ett 10-tal meter från strand. Det verkade nästan som om de tog sig ett avslappnande fredagsbad inför helgen. God idé i det granna vädret!

En annan tanke som for genom mitt huvud är att det nästan verkar som om arten nu har nedärvt i sina gener ett beteende att gärna söka sig till platser vid stranden där folk rör sig till och från. Nyss har det ju varit stripgäss vid en småbåtshamn i Luleå och tidigare år har arten varit på golfbanan i Piteå. Kanske de upplever människan som skydd?

En trevlig helg tillönskas alla!
MaikenInsänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2005-09-01, 12:09


Hej!

Idag torsdag 1/9 fanns STRIPGÄSSEN fortfarande kvar vid Kullen- se nedan- kl. 11:50. De höll sig mellan bågställningen och vattnet.

F.ö. vill jag ge en eloge till Lasse och Stigge för deras hemsida! (Se nedan, igen.)

Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av Lasse H och Stigge L, Rallarrosen, GÄLLIVARE <rallarrosen@telia.com>
torsdag 2005-09-01, 02:19
Webbadress: http://www.rallarrosen.se

En av Stigges tamduvor blev lunch till en juvenil DUVHÖK den 28/8 och lät sej inte hindras i måltiden av att den hamnade på bild också. Några av dom finns på hemsidan :-)


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2005-08-31, 21:09


Hej!

Undertecknad hade förmånen att kunna stå i tornet på Bredviksberget, Öjebyn, i Piteå kommun i dag torsdag 31/8. Jag stod där mellan 13:15- 16:30, och större delen av tiden fanns också Kjell Norman, Piteå, på plats.

Denna dag gjorde berget, och tornet, skäl för sitt goda rovfågelrykte... Följande observationer gjordes: 14 BIVRÅKAR, alla sträckande mot söder; 3 FJÄLLVRÅKAR, varav 2 sträckte; 3 stationära ORMVRÅKAR; minst 8 SPARVHÖKAR av vilka 2 sträckte; 4 stationära DUVHÖKAR; 1 stationär LÄRKFALK; 1 sträckande STENFALK; 3 sträckande TORNFALKAR; 1 sydsträckande adult PILGRIMSFALK kl. 15:15; 6 sydsträckande BLÅ KÄRRHÖKAR; 3 olika stationära HAVSÖRNAR; 2 FISKGJUSAR, varav 1 sträckte söderut; osannolika 2 sträckande BRUNA GLADOR, samt ca 45 sträckande TRANOR.

De två BRUNA GLADORNA var naturligtvis dagens höjdpunkter. Den ena drog förbi mot SV kl. 14:30, och kunde beskådas väl under ca 5 minuter innan den försvann över Svensbyfjärden och mot dess södra sida. Den andra upptäcktes några km norr om tornet kl. 16:15, och kunde sedan följas när den drog RAKT mot vår obsplats! Efter att cirklat ett tag ovanför tornet på ca 40 meters höjd, drog den sakta mot soptippen och försvann västerut. Denna andra individ hade en signifikant lucka på höger vinge, 2-3 pennor in på armen utifrån räknat. Det rörde sig sannolikt om endast en armpenna som saknades, men som gav vingen ett aningen "skadat" utseende.

Dagens goda resultat antalsmässigt kommer sannolikt av det enkla faktum att vinden för några timmar, ÄNTLIGEN, låg mellan V och N. Mer behövdes inte för en tydlig ketchupeffekt...

Hälsar gör Lars!


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2005-08-31, 16:57

Hej alla!

Idag onsdag 31/8 har jag varit i Alvik-/Ersnäsområdet kl.0745-1200, första timmen vid Alviksgården, resterande tid vid Svartskatatornet. Jag bjöds på ett soligt och fint väder och ett kontinuerligt rovfågelsträck. Det verkade gå på ganska bred front och på varierande höjd, även om ca 70% av de fåglar som sträckte passerade sydost om Svartskatan, alltså mot Mörön till - en inte oväntad iakttagelse i den rådande västvinden.

Totalt inräknades 28 rovfåglar av 9 arter, varav 17 fåglar var tydliga sträckare: 7 ORMVRÅKAR, 4 BIVRÅKAR, 3 FJÄLLVRÅKAR, 2 SPARVHÖKAR och 1 STENFALK. Kvasistationärt sågs BRUN KÄRRHÖK, SPARVHÖK, DUVHÖK, FISKGJUSE, LÄRKFALK samt ORMVRÅK, varav 1 rävröd vulpinus (STÄPPVRÅK), mest troligt samma som siktades vid Alviksgården den 28/8. Vidare sträckte minst 94 TRANOR söderut, och ca 300 rastade vid Alviksgården på morgonen.

Hälsar gör Andreas!


Insänt av Stefan Lindberg <stefan.lindberg@edu.pitea.se>
onsdag 2005-08-31, 13:54

Hej!

Var iväg under min lunchrast kl:13:00 till Öjebyn. De fyra STRIPGÄSSEN var kvar vid storstrand (Tack för tipset Tryggve!).
De hade fått sällskap av två Grågäss.

Var förbi vid rondellen i Öjebyn. Där uppehöll sej en stor flock duvor. De satt på taket på "Villa Varm-ladan". Uppskattningsvis så rörde de sej om ca.250 individer. Men de landade just när jag hade satt mej i bilen för att åka tillbaks till jobbet. Några av duvorna var tamduvor i skiftande kulörer. Letade efter skogsduvor i flocken men stressen tillbaka till jobbet blev för stor. Så ni som har vägarna förbi där kan ju kolla upp det jag inte hann att göra.

M.v.h. stefan Lindberg


Insänt av Tryggve Arvidsson
onsdag 2005-08-31, 07:50

Hej!

Gjorde strax efter 07:00 ett kort stopp vid "Storstrandsvakens skådarkulle" i Öjebyn för att kolla läget i Bergsvikssundet. Det var emellertid upptaget på kullen av 4st betande STRIPGÅS.

Hälsningar
Tryggve


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
tisdag 2005-08-30, 08:53

Den sporadiska höstmärkningen vi Näset i Norrfjärden fortgår. Lördag 27/8 gav endast 29 märkta fåglar pga blåsigt väder.
Desto fler ringmärkta på söndagen 28/8, då det blev ett nytt dagsrekord med 244 märkta fåglar av 12 arter. Lövsångare och Grönsiska utgjorde tillsammans ca 90% av fångsten. Nämnas kan även 4 märkta Videsparvar.
Lars Sandberg hjälpte till på lördag + söndag fram till kl 10. Med mer "personal" på söndagen hade man utan tvekan kunnat fånga över 500 fåglar, men jag blev tvugen att dra ihop näten. Det formligen kryllade av tättingar i trädgården efter kl 08 (kanske var det för att jag firade 10-årsdagen av inflyttningen i stugan på Näset just den 28/8..!?..).
/Hälsar StaffanInsänt av Rolf Gustafsson
måndag 2005-08-29, 21:51

Undertecknad hade det stora nöjet att få delta i Håkan Tyréns och Hans Gustafssons CES-ringmärkning vid Luspebryggan (Vuosmajåkkas utflöde i Stora Lulevatten, Luspen), Gällivare kommun söndagen den 28.8.
I fångsten och ringmärkningen ingick bl a 1 DVÄRGSPARV (1K), 1 SVARTHÄTTA (1K), 1 ÄRTSÅNGARE samt 1 TRÄDGÅRSSÅNGARE. D v s 3 arter Sylvior varav 2 (svarthätta samt ärtsångare) blev nya Lule lappmarkskryss för oss alla tre. Dessutom observerades HAVSÖRN, FISKGJUSE, m fl fågelarter.


Insänt av Ulf P
måndag 2005-08-29, 16:12

Se tidigare Inlägg ; Ej Ormörn, vid koll i litteraturen så ser jag att ormörnen har längre vingar och bredare sådana än Fiskgjusen, det upplevde jag inte att den hade, utan ungefär liknande eller möjligen ngt kortare, dessutom var huvudet inte så stort som man upplever att den skall ha i boken heller, men var det var för fågel får tillsvidare vara höljt i dunkel! Hälsar Ulf P


Insänt av Krister Jakobsson
måndag 2005-08-29, 15:51

Var i Gräsören i morse och studerade FISKGJUSE som matades med aborre. Den fångade fiskarna på 5-6 m avstånd och hade koll på när fiskarna drogs upp.Däremot så skjuts en hel del trut/mås och enligt uppgift av en fiskare så har han hittat resterna av en skjuten SKRÄNTÄRNA bland döda måsar inne på SSAB-området.


Insänt av
måndag 2005-08-29, 15:44

Hej!

Gammelstadsviken vid lunchtid gav 2 juvenila GRÅHÄGRAR. 2 juv. LÄRKFALK hela 22 SNATTERÄNDER samt ca 700 andra änder. 1 FISKGJUSE.

Två honor brun kärrhök attackerade änderna ivrigt och lyckades ta en småskrake. Men hon lyckades inte lyfta med det alltför tunga bytet utan höll sig flytande sittande på bytet seglandes med vingarnas hjälp till fastare mark! En i sanningen udda upplevelse.

Mattias Nordlund


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
måndag 2005-08-29, 13:40

Idag 10:45 sågs en rovare kommandes från Sörsundet och sträckande mot Svartskatatornet och vidare, den togs först för en FISKGJUSE men hade typ mörkt blåskuggat huvud och inga knogfläckar och hängande vingar sågs ankommande snett och ungefär i samma höjd alltså trätoppshöjd ifrån tornet passerade tornet vid hamnen i Svartskatan med vidare kurs mot Piteå I efterhand via böcker en trolig Ormörn! ? En Mystisk Större Örn sågs dessutom tidigare gå mot Norr på som vanligt för långt håll. Fasiken vad frusterande!!! Hälsar Ulf P som inte ger upp trots stor besvikelse, men konstaterar att alla går inte att arta TYVÄRR!


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2005-08-28, 19:11

Hej hopp!

Min söndagsskådning den 28/8 inleddes på Sunderby soptipp. Ohyggligt mycket tättingar for omkring i buskar och snår under morgonen med LÖVSÅNGARE och BERGFINK som dominerande arter. Bland övriga rastande tättingar sågs bland mycket annat även BLÅHAKE och VIDESPARV. På sydsträck verkade 2 BÄNDELKORSNÄBBAR samt 1 RÖDSTRUPIG PIPLÄRKA vara. 1 GRÅSPETT ropade ett par gånger från intilliggande skog. Drygt 150 TRUTAR fanns som brukligt på plats med unga GRÅTRUTAR i klar dominans. En av dessa fåglar hade en röd ring runt höger ben. Ringnumret började med 07, men sedan gick inga fler siffror att avläsa.

Kl.1120-1530 skådade jag vid Alviksgården tillsammans med Mattias Nordlund, Ulf P Eriksson, Jan Bergström, Willy Andersson och Lars Harnemo. Enligt Willy rastade ca 300 TRANOR i omgivningarna på morgonen, men nu syntes bara enstaka grupper dra söderut. Av tättingarna dominerade GULÄRLOR, och vi obsade även 1 RÖDSTRUPIG PIPLÄRKA samt 2 SKOGSDUVOR.

Totalt inräknades 18 rovfåglar av 9 arter med ett försiktigt sydsträck. Bl a siktades 1 STÄPPVRÅK (rävröd och fin), och vi fick även se 1 HAVSÖRN slå en trut som den började kalasa på och sedan flög iväg med, ivrigt uppvaktad av KRÅKOR.

Mest irriterande var den honfärgade kärrhök som dök upp kl.1140 och i "jizz" och handteckning skrek STÄPPHÖK. Tyvärr skedde obsen på ca 1 km håll i motljus, och inte blev vi gladare när samma fågel dök upp kl.1255 på samma håll och i lika dåligt ljus, varefter den drog söderut. Utan att se detaljer i arm- och ansiktsteckning var vi tvungna att lämna fågeln obestämd. Så kan det gå...

Hälsningar från samtliga ovan samt från undertecknad som fick uppleva en skön dag i kurvan innan åskan började dundra!


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2005-08-28, 15:54


Hej!

Vid söndagens- 28/8- NOF-exkursion på Bredviksberget, Öjebyn, i Piteå kommun, sågs sammanlagt 12 rovfågelarter.

Så här såg listan ut: 1 sträckande BIVRÅK; minst 8 ORMVRÅKAR, varav åtminstone 1 var sträckande; 5 DUVHÖKAR, varav 1 sträckte söderut; 7 SPARVHÖKAR, av vilka minst 2 sträckte; 2 LÄRKFALKAR i regionen; 3 TORNFALKAR, varav 2 sträckte; 2 STENFALKAR, varav 1 sträckte; 1 sydsträckande adult PILGRIMSFALK; 4 BLÅ KÄRRHÖKAR vilka samtliga sträckte mot söder; 2 stationära juvenila BRUNA KÄRRHÖKAR; 2 FISKGJUSAR, varav 1 sträckte mot söder; 2 HAVSÖRNAR i regionen.
Dessutom sågs sammanlagt 33 TRANOR sträcka mot söder.

Hälsar gör Janne Lundkvist, Tryggve Arvidsson, Per Sandberg och Lars Sandberg!/Lars.


Insänt av Herman Sundqvist <herman.sundqvist@sveaskog.se>
söndag 2005-08-28, 08:34

Fem rovfågelarter utan egentligt skådande igår lördag: En ung HAVSÖRN kretsade över färjan vid Avan. Dessutom BLÅ KÄRRHÖK, FISKGJUSE och LÄRKFALK. På väg till Luleå en BRUN KÄRRHÖK vid Gäddvik och så det kanske mest intressanta, en AMIRALFJÄRIL på gågatan(!) i Luleå.

Hälsningar Herman Sundqvist


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
lördag 2005-08-27, 20:23


Hej!

I dag lördag 27/8 har jag stått i tornet på Bredviksberget, Piteå kommun, tillsammans med Janne Lundkvist, Göteborg. (Janne har vuxit upp i Piteå,och är nu här på tillfälligt besök.)

Under några rätt blåsiga eftermiddagstimmar noterades bl.a. följande: Minst 3 stationära ORMVRÅKAR; 1 d:o FISKGJUSE; 1 överflygande SPARVHÖK; 1-2 juvenila DUVHÖKAR vilka f.a. syntes i soptippens närområde; 1 sydsträckande STENFALK; 1 d:o honfärgad BIVRÅK; 1 sydoststräckande adult hona PILGRIMSFALK samt 2 SKOGSDUVOR mot SO.

Sammantaget var det alltså få individer men ändå en viss sträckaktivitet, trots den byiga vinden från sydsektorn. Denna sydvind känns inte helt tokig ändå, med tanke på den "rovfågelschock" som just i dag har drabbat Finland... Känns spännande! (Se www.tarsiger.com för mer info.)

Hälsar gör Janne och Lars, genom Lars!


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2005-08-27, 15:27

Hej!

Lördagstur norr om Luleå idag. Soligt men lite blåsigt och en håvförsedd, blomflugejagande Stig Lundberg (still going strong) vid Sellingsundet, Gammelstadsviken. På samma ställe sågs även 1 LÄRKFALK som födosökte.

Tog därefter en vända runt Persö-/Smedsbyfjärden. En del rovfåglar i luften, främst vråkar av alla de sorter. Särskilt intressant var en individ som med stöd av Forsmans rovfågelguide kunde bestämmas till 1K STÄPPVRÅK.

/Andreas


  « Föregående 20       Nästa 20 »