Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Ulf Öhman <ulf.ohman00@bredband.net>
tisdag 2017-09-05, 21:02

Lägg inte burarna under björken då är de fulla av löv då de skall in för vintern. Merjobb! En bra plats är vid enbusken till vänster om Bodan.
Används R1 platsen.


Insänt av Gunborg Stenvall
tisdag 2017-09-05, 19:48

Tisdag 2017-09-05
Högtrycket består och fågeltillgången fortsatt skral: nymärkningar av 3 bergfinkar, 2 talgoxar och 1 sävsparv. I stället kan man njuta av tillvaron och tacka, jag vet inte vem, för att denna sagolika ö finns, studera fågellivet i omgivningen, bl a en sittande gammal havsörn med fågelbyte på en sten mot Rivi, stora flockar med bo- och bergfink och grönsiskor (de senare börjar nu komma i allt större antal), några större strandpipare och gruppen med de 11 småskrakarna vid Pauhu. Gunborg fick syn på en stenfalk i de tidiga morgontimmarna och skrämde upp en beckasin (enkel) senare när vi gick en runda. Nu är alla burar uppburna till boden och räknade.
Peter skrämde upp en morkulla i kantarellskogen. Vi har även plockat flera kilo kantareller. Även passat på att plocka bär. Kustbevakningen kom på besök med sin stora fina båt. Ikväll har vi avnjutit Kerstins goda vegetariska lasagne och som efterrätt en blåbärspaj som gräddades i den nya ugnen. Vi var enorma kommunikationsproblem med omvärlden.
Peter, Kerstin, Mona och GunborgInsänt av Gunborg Stenvall
måndag 2017-09-04, 20:42

Måndag 2017-09-04
Det var rått fuktigt och väldigt mörkt när vi vaknade. Det visade sig att dimman hade rullat in. Vissa av oss vaknade dock redan 02:30, den finska tiden, eftersom telefonen har en förmåga att växla mellan det svenska /finska nätet. Vissa av oss var positiva till dimman ”Nu kommer fåglarna att tryckas ner” men det visade sig vara den fågelfattigaste dagen i manna minne. Tre kontroller och en ringmärkning blev det, för fåglarna hade visst bestämt sig för att lämna ön för sydligare breddgrader. Det blev en solig och fin eftermiddag med promenader på ön. Vi tjejer passade på att plock blåbär och kantareller. Vi hade turen att få se en del fåglar bl a Lärkfalksparet visade upp sig. Peter passade på att såga ved och elda bastu. En god middag avnjöts med lite av öns kantareller och andra goda tillbehör. Dagen avslutades med bastu (där älgen strök förbi fönstret) och en god havtornssoppa. /Gunborg, Mona, Kerstin och Peter


Insänt av Peter Keil
söndag 2017-09-03, 14:11

Lördag 2017-09-02
Upp i vanlig tid – inget regn, och när vi väl kom fram till ringmärkningsplatsen den mest fantastiska morgon med bleke på havet och behaglig temperatur. 42 nymärkningar av 8 arter; andra vanligaste bergfink och blåhake (4 var).
Besök på märkplatsen av 8 intresserade skådare och allmänt naturintresserade som följde verksamheten i någon timme.
Janne drog i väg mot Östviken, Mats mot västra stadion och Peter plockade lingon.
Jan, Mats och Peter
Insänt av Peter Keil
lördag 2017-09-02, 19:13

Onsdag 2017-08-31
Tyvärr annandagsväder när det gäller ringmärkning. I morse vaknade vi av att det blåste 10-11 m/s sydvästlig, så det var bara att avvakta. Vinden fortsatte med samma styrka så någon ringmärkning blev det därför inte. En del praktiska göromål som bl.a. tvätt och skådning runt ön har dominerat dagen. Arter som törnskata, videsparv, blåhake, havsörn, lärkfalk, fiskgjuse och blå kärrhök observerade. Under e.m. ägnade sig Mats och Jan åt att fånga och studera gräshoppor. Samtliga är fotodokumenterade, så artbestämning får vänta tills vi kommer iland. En tistelfjäril och många svarta ängstrollsländor och tegelröda dito blev dock artbestämda.
Vi lever ett gott liv i den fina bekväma stugan som fler ringmärkningsintresserade personer borde få uppleva. Börja därför redan nu tänka på nästa säsong fågelvänner med ringmärkningsintresse.
Just nu går det inte att komma ut på nätet, så dagens obsar kommer senare.
Imorgon ska vindarna vara med oss så då kliver vi upp 03:30.
Jan, Mats och Peter.

Fredag 2017-09-01
Full av uppdämd förväntad ringde väckarn 03:30!! F-n, det regnade, väntade en timme men var på Sydön efter 06 och satte upp ordinarie nät under en otäck himmel. Jodå, efter en dryg timme med svagt duggregn ökade nederbörden och det var bara att dra ihop. Satt tre timmar i ”bodan” och väntade på bättre tider. Strax efter tio gav vi upp och traskade hem. Det visade sig vara rätt beslut för det har regnat på till sen e.m. – totalt 11 mm.
En 18 taggare, en märkt tjur (10 år gammal sägs det) stod ovanför hednätet och spanade in oss. Efter att ha konstaterat att inga female fanns att se vände han upp mot norr.
Just nu har vi bara märkt två av fem dagar, alltså 20 % av tiden, ett sorgligt facit. Imorgon säger John Polmans efterträdare att det blir bra ringmärkarväder – fan trot!!
Fredagskväll och hamnen har fyllt på med totalt åtta båtar, allt från infödingar till turister.
Vi har som vanligt käkat gott, idag köttbullar, pasta, öns kantareller och fruktkompott till avslutning.
Blev 15 märkta, ytterligare några blåhakar, en trädpip och ett par rödstjärtar och en bunt lövsångare.
Nätet är otillgänglig just nu så vi får lägga in datat imorgon. Nu piss och gå och ligg.
Jan, Mats och Peter (gänget som snittar 70 år – vem slår det?)
Insänt av Peter Keil
lördag 2017-09-02, 19:09

Onsdag 2017-08-30
Vaknade till regn, så vi blev drygt en timme försenade, men alla nät var uppe 06:45. Väderrapporterna stämde dåligt då det fortsatte att smådugga framåt 8-tiden, så hårdbevakning gällde. Dagens märkningar uppgick till 30 nymärkningar: 6 blåhakar, 19 lövsångare, 2 grå flugsnappare, 1 ärtsångare, 1 ängspiplärka, 1 gulsparv. En dvärgsparv smet mellan nät och påse vid nät åtta men kunde beundras av delar av personalen. Efter regn kommer solsken, så ock idag, så vi tog igen den förlorade tiden på morgonen genom att stanna till halv två. Det går ingen nöd på oss, är fågeltillgången skral kan man alltid ägna sig åt gräshoppejakt, hallonplockning, tubskådning och djupsinniga samtal. Tillbaka i stugan åstadkom tre kockar ett smakligt huvudmål av stekt kassler med ost, mandelpärer och svampsås. Fagelinläggning och andra digitala och husliga göromål avslutade vår tredje dag på Sandskär.
Peter, Mats, Jan
Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson1@gmail.com>
fredag 2017-09-01, 12:58

P Hjortberger ringde och nämde att han sett en mindre mörk Häger flyga ifrån Bodträsket och mot Storavan på fredagsförmiddagen, gissningsvis en Purpurhäger, jag själv gjorde en tur till Storavan utan att notera någon Häger! Allt detta i Bodens omnejd.


Insänt av Peter Keil
tisdag 2017-08-29, 21:17

Rättelse till Dagbok 2017-08-29: ”en ung skrattmås stod på Pauhu tillsammans med några fiskmåsar”.


Insänt av Peter Keil <peter.h.keil@gmail.com>
tisdag 2017-08-29, 21:09

Tisdag 2017-08-29
När vi vaknade halv fyra såg det inte riktigt ut som igår: mulet och omkring 11 sekundmeter, och förutom ylandet av vinden mullrade Bottenviken på rätt ordentligt, så Jan fattade det enda rimliga beslutet: ingen märkning tills vidare. Vid frukost konstaterade vi att högra kyl/frysskåpet inte fungerar. Trots gedigna insatser har personalen ännu inte (20:40) lyckats få någon ordning på dilemmat. (Kan någon i land ge oss några goda råd??)
Fri disponering av tiden, vilket innebar vandring och skådning på egen hand på södra delen av ön. På ringmärkarudden verkade allt under kontroll, näten ordentligt fastsurrade, men tyvärr hade vattnet stigit bl a i nätplats 4. Enligt både SMHI och YR ska vattnet sjunka tillbaka det närmaste dygnet.
Trevliga obsar under dagen: en honfärgad blåhök spanade av sandhedarna, en ung skrattmås stod på Pauhu tillsammans med några skrattmåsar, violettbandad gulvingfly flygande till Jans förtjusning. Småflockar av älgar, som dock gick undan i god tid m u a en ko som stod och bligade på Peter när han plockade 6 liter kantareller. Bastu. Sammanfattningsvis en bra dag, men nu hopas personalen på intensiv ringmärkning i morgon – det lär bli både soligt och lite vind enligt rapporterna.
Peter, Jan, MatsInsänt av Jan Andersson
måndag 2017-08-28, 21:07

Måndag 2017-08-28
Vaknade halv fyra av tystnaden! Idag låg havet spegelblankt och molnen var inte många. Full av optimism hade vi alla näten upp 05 och första timmen var inte speciellt fågelrik. Men mellan sex och sju märktes merparten av dagens 93 fåglar och vi fick verkligen ligga i, t.o.m. stänga ner några nät en timme.
Naturligtvis dominerade lövsångarna, 78 ex och alla ungfåglar. Totalt nio arter fick ring idag. Sista timmarna väldigt lugna och nu hade blåsten tilltagit. Men vi dock tämligen nöjda när vi promenerade tillbaka vid 12-snåret.
Efter att käkat och vilat gav vi oss alla mot Östviken för att kolla vadare innan vattnet stiger för mycket. Fick se småsnäppa, kärrsnäppa, mosnäppa, st. strandpip, svart-och gluttsnäppa. En del rovfågel och andra för resan nya arter. Vitkindade gässen sträckte ut i morse när havet låg lugnt.
Efter kvällsmaten har vi, läs Mats, lyckats få in alla arterna på Artportalen via Excel. Då ingen är speciellt hemma i datorvärlden har vi gruvat oss lite för just den biten!! Förhoppningsvis går det snabbare imorgon.
Så när som i Salmis stuga är vi nu ensamma på ön. Snart sover vi nog ovaggade.
Jan, Peter och Mats
Insänt av Jan Andersson
söndag 2017-08-27, 20:14

Söndag 2017-08-27
Idag personalbyte vid 17 tiden. Jan Andersson, Boden, Mats Bergqvist Boden och Peter Keil Göteborg tar över den kommande veckan. Det avgående gänget märkte 12 fåglar av två arter- 11 lövisar och en röstj. Bland obsarna fyra arter rovfåglar och ett 30-tal vitkindade gäss.
Vädret har varit riktigt bra med måttliga nordliga vindar, halvklar och en del sol, vattnet -7 cm.
Åsa Sandberg med barnen har varit ute idag och strött ut askan efter Per. Hann som hastigast hälsa på dem innan de åkte iland med Rune vid 18-tiden.
Vi känner oss väldigt lyxiga som får bo i den fina nya stugan med sådana utrymmen. Tänk att ha eget sovrum när man är på fågelstationen. Det kunde vi bara drömma om när vi startade för 36 år sedan.
Jan, Mats och PeterInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2017-08-26, 21:49

Lördag 2017-08-26
På vinst och förlust trotsade vi vindar och prognoser och gav oss av ut till udden. Det visade sig vara på vinst. Vi kunde sätta upp hälften av våra nät och fångade 26 fåglar av 6 arter under de fyra timmar som vi kunde ha näten öppna. Förutom 20 lövsångare, ärtsångare, svartvit flugsnappare, bofink, bergfink och sävsparv. Men dagens höjdare var ändå fransosen som fastnade i nät 10. En hane rödstjärt som ringmärkts i Frankrike. Urban, Mats och Freja besökte oss när de flesta lövsångarna märktes. Sparvhöken var ännu mer närgången idag och flög in i näten hela två gånger men studsade ut nästan på direkten. Efter lunchen gick Elin ut på tur norrut medan Ulf och Inger skådade i hamnen. Ganska snart hamnade de hos Urban och bjöds på kladdkaka med blåbär och vispgrädde och gick så småningom hem med en skål kantareller. Elin hittade bl a en trädkrypare, sparvhökar och 13 älgar. I hamnen seglade två havsörnar, två sparvhökar och en duvhök. En törnskata satt i en enbuske mitt i byn. Den nordliga vinden gjorde oss lite frusna så efter en stunds litterär avkoppling kunde vi värma oss i bastun innan middagen. Då dök Mats upp och höll oss sällskap fram till läggdags. Nu blåser det rätt rejält ute och mörkret har lagt sig. Tur att det är spång till dasset så vi inte går vilse i kvällsmörkret.
Inger, Ulf och ElinInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2017-08-25, 19:22

Fredag 2017-08-25
Duggregn även idag som övergick i strilande regn efter en stund. Men kl 7 kunde vi sätta upp totalt 18 nät. Under dagen fångades 12 fåglar medan näten åkte berg- och dalbana p g a regnet. Inga kontroller idag heller. En sparvhök höll oss sällskap hela morgonen, flög på låg höjd, spanade och jagade. Flög in i 4:ans nät men smet innan vi hann fram. Hade vi kunnat ha näten uppe nån timme till hade vi nog fått den. Eftersom hälften av fågelpåsarna tvättades redan igår så behövde vi bara tvätta den andra hälften, som fick en extra sköljning i regnet som var riktigt blött när vi stängde för dagen. Elin trotsade vädrets makter och gav sig ut på en tur och träffade sparvhöken igen på nära håll och en bit norrut ytterligare en. Regnet höll i sig hela dagen och kvällen och morgondagen lovar blåst, så det blir knappast ringmärkning vad det verkar. Inte hemresa heller. Fortfarande ligger en bit av bryggan kvar längs med piren så än finns det plats för besökande båtar. Snart tänder vi några ljus och lyssnar till regnet som skvalar. Som vanligt lär vi somna ovaggade.
Inger, Ulf och ElinInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2017-08-24, 19:58

Torsdag 2017-08-24
Duggregn halv fyra när klockan ringde. Efter en timme övergick det till spöregn. Pust! Inte förrän kl 9 hade vi uppe några av näten. Ulf klippte färdigt nätgatorna under de ordinarie näten medan Elin och Inger plockade totalt sex fåglar, tre lövsångare och tre bergfinkar. Elin märkte sin första fågel, en lövsångare. Synd bara att fågeltillgången var så skral så tillfälle att ringa fler fåglar under dagen inte gavs. Omkring 12.30 stängde vi ner för dagen. De vitkindade gässen blir allt mer närgångna och spankulerar nu helt obehindrat inne i Kumpula. Inte kul att trampa i gåsbajs. Grodmännen har lämnat ön och kvar nu är bara vi, Mats L samt Johan och Johan som håller på att ta upp bryggorna. Det känns lite kyligare i luften för varje dag och vi kan t o m tända några stearinljus framåt kvällen för att kasta lite ljus över tillvaron som känns aningen fågelfattig just nu. Men… det är en ny dag imorgon.
Ulf, Inger och ElinInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2017-08-23, 20:06

Onsdag 2017-08-23
”Alltid något, sa han som såg Åmål”. Efter några eländigt fågelfattiga dagar kvittrade det i buskarna igen. Idag märkte vi 28 fåglar av sju arter. Förutom lövsångare även större hackspett, grå flugsnappare, trädpiplärka, taltrast, rödstjärt och gråsiska. Kul att det äntligen börjar rassla i näten. Bara ”nya” fåglar och inte en kontroll på hela dagen. Ulf började klippa det som växt i nätgatorna sedan öppningen. Den nya sågen gjorde skäl för sin egenskap – Easy start. På obsfronten intet nytt men Elin, som gick en sväng till Nordudden, kunde konstatera att det är där fåglarna verkar hålla till. Mats Lindelöf hade anlänt till ön och eldade upp bastun framåt kvällen så vi kunde tvätta av oss innan läggdags. ”Grodmännen” lät meddela att de hittat massor av småskvalting, både på Sandskär och närliggande öar, och det är förmodligen bra. I skrivande stund har det börjat småregna, helt enligt prognosen, men det ska visst inte hålla i sig. Vinden fortsätter att ligga på från norr och kanske fåglarna från Nordudden ”blåser” ner till Sydön under morgondagen. Vi har gott om plats i näten!
Inger, Ulf och ElinInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2017-08-22, 20:25

Tisdag 2017-08-22
Vaknade till duggregn. Inte vad vi väntat oss men vi avvaktade och kunde få upp några nät vid halv åtta. Älgkon som besökte oss igår hade sprungit ner en stolpe i A1 så den fick vi byta ut. Vinden ökade successivt men vi fick kontroll av en juvenil rödhake innan vi nödgades stänga butiken för idag. Inte varje dag man möter två män med våtdräkt och cyklop på spången, men det gjorde vi denna blåsiga tisdag. Efter lunch monterades skafferihyllan på plats och Elin gav sig ut på bärplockning. Spaning i hamnen där storskarv siktades samt knipa, storskrake och gulärla. Trots blåsten gick Inger och Elin ut en sväng på Pauhu och möttes av en stor flock vitkindade gäss som betade på heden. Nordanvinden och mulen morgondag hoppas vi ska ge fler och nya fåglar i näten och vattnet har nu sjunkit undan så det är bara A1:s nätgata som är vattenfylld. Så, vi är redo.
Inger, Ulf och ElinInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2017-08-21, 20:10

Måndag 2017-08-21
Det blåste lite för mycket på morgonkvisten för att vi skulle kunna ge oss ut och märka i vanlig tid. Det blev en liten sovmorgon tills vinden mojnat något. 07.30 var alla nät uppe. Vattenståndet är fortfarande högt så burarna står säkert långt uppe på land tills vidare. Totalt märkte vi 15 fåglar, en blygsam siffra men faktiskt hela sju olika arter. Förutom lövsångare var det trädgårdssångare, grå flugsnappare, talgoxe, bofink, bergfink och en större hackspett. Hannas första egenplockade och märkta! Det var en varm och härlig förmiddag och vi hade näten uppe till 12.30. Efter lunch gick Hanna ut för att plocka hallon medan Inger tvättade. Ulf gick igenom röjsågen och gjorde den startklar. Rune anlände prick kl 18.00 med Elin Bondestam som tar över efter Hanna. Rune, och sonen Johan hann med en fika innan avfärd. Strax därefter levererades Eskils ”specerihylla” som ska monteras på väggen i köket/allrummet. Två biologer har anlänt till ön för att inventera växter, bl a småsvaltning, här och på Seskar Furö. Elin hann med en kort promenad och installation innan vi blåste ut ljusen för idag.
Inger, Ulf och ElinInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2017-08-20, 19:25

Söndag 2017-08-20
Det var precis som vi befarade, stark blåst, 17 m/s så märkning var inte att tänka på. Efter kort sovmorgon och frukost gav vi oss av ner till ringmärkarudden för att titta till nät och burar. Det mesta såg bra och säkert ut för att klara den fortsatta blåsten som skulle hålla på hela dagen. Men tre burar längst ut på udden (bakom nät 6) låg helt under vatten, fast vi burit dem långt upp på säker mark, trodde vi. Hanna kastade av sig stövlar och byxor och vadade ut efter burarna i de skummande vågorna. Vattnet nådde långt upp på låren! Efter denna heroiska insats är hon härmed utsedd till dagens hjälte. Det blev inte många obsar idag, vitkindade gäss på Pauhu, två fiskgjusar, en flock av vardera fiskmås och björktrast. Utanför stugan sjöng en bofink och rödstjärtar flaxade i buskarna. Resten av dagen blev det både ute- och innejobb. Hanna pluggade till tentan på tisdag och Inger och Ulf satte fast stegarna i sängarna. Nu är klockan halv åtta och vinden har inte mojnat, men väderutsikterna inför morgondagen ser bättre ut än idag. Vi kan nog hoppas på lite märkning ändå. Kladdkaka och vispgrädde fick avsluta den kulinariska delen av söndagen och nu återstår bara flugjakt och kvällslektyr.
Inger, Ulf och HannaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2017-08-19, 20:20

Lördag 2017-08-19
Fin morgon men något blöt efter nattens regn. Alla nät upp. Inte så mycket aktivitet i luft och nät men det blev i alla fall 23 nymärkningar av sju arter. Lövsångare (10) i topp, följt av sex trädpiplärkor. Idag märktes bl a säsongens första bergfink. Det var en varm och tämligen vindfattig dag, regnet hängde i luften men vi klarade oss med bara några små droppar och behövde aldrig stänga några nät. Mellan rundorna berättade Alan för oss om taltrastens ruggningsfilosofi och en hel del annat matnyttigt. Rune kom ut på udden lagom till stängning så Alan kunde packa sina grejer och städa i lugn och ro innan det var dags för avfärd hem till Skottland. Nu är vi bara tre kvar och tyvärr ser väderprognosen för morgondagen något dyster ut med kraftig blåst. Tre älgtjurar passerade stugan på nära håll fram emot kvällen på väg ner mot hamnen. Regnet småstänkte hela eftermiddagen så det var inte läge för mer skådning. Obsar idag var bl a en skräntärna, två jagande tornfalkar, en stor flock björktrastar, större strandpipare och storspov. Internetuppkopplingen är lite ojämn just nu men plötsligt händer det…
Inger, Ulf och HannaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2017-08-18, 20:44

Fredag 2017-08-18
Vaknade till halvklart väder, ostlig vind 6 m/s. Det lovade gott. Alla ordinarie och alternativa nät uppe, och åtta burar på ringmärkarudden. På sex timmar fångade vi nio fåglar (!), varav fem lövsångare och ytterligare en rosenfink. Snart är nog hela kullen ringförsedd. Tre kontroller gjordes, fast fler lösgjordes ur näten, men de var redan både märkta och kontrollerade flera gånger. Det är helt otroligt att det kan vara så lite fågel i farten. T o m obsarna är sparsamma. Kul idag var en blå kärrhök som jagade på låg höjd över udden. En hel del björktrast och gråsiskor i luften, men inte i näten. Idag fick vi faktiskt besök av två älgar, en ko och en tjur, som studerade våra förehavanden på nära håll. Men de gick aldrig mot näten. Vinden ökade allt eftersom så när det var dags för stängning var det verkligen dags. När vi kom hem höll Lena Svanberg på att lasta av gammalt spångvirke utanför vår stuga. Nu behövs spikrensning, nya spikar inhandlas och några händiga”snickare” för att vi ska kunna bygga ytterligare altan/uteplats. På grund av all sand utanför stugan är det nödvändigt med någon form av underlag. Fågelfattiga dagar är också tröttsamma så när regnet började efter lunch tog vi oss en liten tupplur. Efter alla nödvändiga göromål kunde vi tvaga oss i bastun och lyssna på det ihållande regnet fram till läggdags.
Inger, Ulf, Hanna och Alan  « Föregående 20       Nästa 20 »