Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Jan Andersson
fredag 2014-09-26, 19:51

Fredagen den 26 september
Åter en av alla dessa blåsiga nätter. Steg dock upp 04.40 och tog oss ner på udden. Lite mindre vind, tyckte vi i alla fall, så 15 nät kunde sättas upp. Tyvärr ökade vinden igen och när vi gav upp efter 10 var märkantalet lite bättre än igår- hela tre fåglar blev det.
Det fanns tid till spaning och en del lommar sträckte S,liksom tre kustlabbar. Två sena1K silltrutar sågs också. Obs av veckans första dvärgbeckasin och sånglärka. Lite spaning nere i hamnen med tuben hanns med innan regnet började vid 14.30. En bredstjärtad labb mobbade trutar och skrämde upp ett gäng skrakar på Islandet innan den drog söderut 11.35. I hamnbassängen rastade en 1K skäggdopping någon timme. Sedan har vi badat bastu och åter igen ätit en utsökt middag b.la. en svampstuvning där Sarah stod för plockning och tillagning.
Imorgon är det personalbyte, men det blir inget med detta. Även morgondagen går i kulingens tecken, så söndageftermiddag är det som just nu gäller. Går inte det blir det nog att vänta till mitten på nästa vecka.Insänt av Rolf Lahti
torsdag 2014-09-25, 22:18

Ett inlägg som varit vilse på NOF-forum. Tar mig friheten att putta in den här. Jag lägger även till att 6 av Naturguideeleverna som gått ringmärkarkurs för assistenter blev idag examinerade och godkända av Jan och Berne. /Rolf

Måndag 22 september
En klar och kall morgon, 10 grader kallare än dagen innan, 2,6 när vi vaknade före kl 5. En frisk nordlig vind gjorde morgonen extra kylig och tyvärr påverkades även fågelmängden. Vid stängning hade endast 10 fåglar blivit märkta. Det var vinterkläder som gällde.

På em. gjordes utflykter på ön. Håkan plockade sina lingon. Jan och Berne gick till östra stadion och viken och fick se tretåig hackspett, havsörn, duvhök och annat smått och gott.

Sarah och Gunborg konstaterade att havtornstillgången var lika med noll. Men fick se bla en större hackspett, gulsparv, bo- och bergfink vid västra stadion. På kvällen kunde vi avnjuta en god middag som Berne bjöd på även ett spektakulärt norrsken som några av oss beskådade medans andra låg och snarkade.

Hälsningar från Jan, Gunborg, Berne, Håkan, Sarah och Rolf mfl på Sandskär


Insänt av Gunborg Stenvall
torsdag 2014-09-25, 20:05

Torsdagen den 25 september
Vinden tilltog under natten och omöjligjorde ringmärkning klockan 05. På försök öppnades näten mellan 08.30-11.30. Fågel tillgången var usel pga den kraftiga vinden, resultatet blev endast en gransångare och en järnsparv. Berne tog sig en promenad på morgonen och lyckades hitta en riktig raritet, en nunnestenskvätta. Hela gänget gav sig därför iväg på eftersök på em till nordrevet där fågeln setts i hopp om att återfinna fågeln. Jan, Berne och Håkan lyckades till sin stora lycka återse den dock mycket kortvarigt. Fågeln bestämdes till en honfärgad yngre individ. Övriga intressanta observationer under dagen var lappsparv, snösparv, dalripa och kärrsnäppa.Insänt av gunborg stenvall
onsdag 2014-09-24, 20:17

Onsdagen den 24 september.

En grå och kulen gryning med två plus grader övergick snart i vertikalt fallande snö. Vinden och nederbörden ökade så vi fick avsluta ringmärkningen vid nio tiden. En omvänd älgjakt blev det för Sarah, Håkan strävade i motvind till nordudden där han hängde in två björktrastar. Jan och Gunborg gjorde en egen tur i gammelskogen där kungsfågel, trädkrypare och dalripa påträffades. Berne hade dagens enda lövsångare utanför bastun. I övrigt har vi slappat, bastat och ätit gott. I morgon hoppas vi på bättre väder och fler fåglar.Insänt av Hasse Häggman <hans@haggman.st>
tisdag 2014-09-23, 21:42

Hej
Jag vill rapportera en observation av Kungsörn
Jag har några bilder på observationen
Jag vet inte om det här är nåt av intresse för Er


Insänt av Jan Andersson <hapsand@gmail.com>
tisdag 2014-09-23, 20:31

Tisdagen den 23 september
Efter en blåsig natt var det dags att ta sig ner på märkarudden efter 05. Hade nordanvinden fört ner några fåglar eller hade nattens vindar gjort ön fågelfattigare. Svaret blev det senare, sex timmars kämpande med nordanvind gav ynka 17 fåglar av 9 arter, flest lövisar. Trevligast en gärdsmyg vid alt.nät 1.
Rolf L och hans duktiga elever blev hämtade av Staffan S vid 13-snåret, så nu är vi ensamma på ön igen. Hoppas någon av ungdomarna hittar tillbaka till Sandskär i en framtid.
En del rovisar i rörelser under dagen, två blåhökar, sparvhök, stenfalk och några av de numera dagliga havsörnarna. Dagens trevligaste obsar, varfågel, svärta och en sen ladusvala.
Bastu, god middag och trevligt umgänge avslutar denna dag där vinden fortfarande viner i stugknutarna.Insänt av Rolf Lahti <hapsand@gmail.com>
söndag 2014-09-21, 20:14

Söndagen den 21 september

Bra väder med måttlig vind från sydvästsektorn som nu ikväll ökat till frisk kuling från norr. Temperaturen som var hög har nu droppat till +5 och imorgon bitti blir det nog nästan frost. Vi hoppas det medför en frisk puff med rastande tättingar, gärna med vingband och andra band..

Dagens märkning innebar 30 nymärkta av 7 arter. Ängspiplärkan stod för 50%. Vi såg 4 hafsörnar samtidigt, varav 2 adulta. Lockande videsparv, stenfalkar, stjärtänder, sångsvanar och bläsänder. Läs mer på Svalan om du vill ha alla våra obsar.

Ringmärkarstugan äter Furstligt med 3 rätter bestående av de enastående kantarellerna från Sandskärs hemliga kantarellgruva. En ekologisk het nötköttgryta samt nybakad ekologisk äppelkaka med vaniljsås.

Folkhögskolegänget nöjde sig med enrätters med svart kaffe. Men det var å andra sidan Naturguideelevernas egenrökta souvas.

Hälsningar från SandskärInsänt av rolf lahti <hapsand@gmail.com>
lördag 2014-09-20, 17:11

Lördagen den 20 september

En bra dag med personalbyte. Jan Andersson, Gunborg och Sarah Stenvall, Berne Matrinsson och Håkan Cederlund kom ut idag medan de andra åkte hem. Rolf med Naturguideeleverna är fortfarande kvar tom onsdag.

Lite mer fart i näten med 72 nymärkningar och 7 kontroller. Dagens vinnare blev ängspiplärka med 32, kungsfågel 7, gransångare 3, lövsångare 12, rödhake 1, järnsparv 2, sävsparv 10, trädpip 2, bergfink 2, talgoxe 1. Tre sydsträckande bivråkar gjorde sällskap medan 73 sädgäss tilfälligt rastade vid ringmärkarudden, 1 ladusvala.

Personalbytet innebar att skådningen är eftersatt idag och artlistan på Svalan kommer att bli lite rumphuggen. Vi hoppas att den avgående personalen lägger till lite skådningsresultat från morgonen.

Imorgon kommer att bli en ännu bättre dag :)Insänt av Peter Keil <peter.h.keil@gmail.com>
fredag 2014-09-19, 21:50
Webbadress: hapsand

Fredagen den 19 september

Nästan obefintlig sydlig vind när vi vaknade. Näten uppe en stund efter fem, så det blev en knapp timmes SYDS. Fem fåglar i första rundan, något som Juno i högsta grad var delaktig i: två rödhakar, en blåhake och två sävsparvar. Sedan lunkade dan på med ett facit på 36 individer av 11 arter. Två stenskvättor och en grå flugsnappare gladde oss särskilt,samtidigt som vi undrar om de verkligen ska hinna en bra bit på sin afrikaresa innan kölden slår till på allvar häruppe i norr. Väderprofeterna pratar om bertydligt kallare väder i nästa vecka med dagstemperaturer ner mot fem grader.

Rolfs elever blir allt proffsigare på att hantera fåglar både vad gäller plockning och ringmärkning: här artbestäms, fettklassas, mäts och vägs med allt större entusiasm, och artkunskapen utvecklas i betydande grad. André och Sharonne gjorde en stor insats genom att lägga in dagens och gårdagens ringmärkningar i Fagel 2.
På ringmärkarudden skådades bl a ett trettiotal sträckande lommar av båda arterna (små och stor), två stenfalkar, säsongens två första sidensvansar och vår vän den 3-åriga havsörnen som gjorde ett par lovar kring udden. När Rolf var på hemväg fick han turligt nog in en TAIGASÅNGARE i tuben tillsammans med lövsångare, mesar, kungsfåglar och en skum gråaktig sångarlik tätting.

Eftermiddagen ägnades annars åt städning, packningsförberedelser och ett skönt bastubad.

Peter K, Ida, Johan Peter L , Sofia L, Rasmus, Johan och Juno W samt Rolf med eleverInsänt av Rolf Lahti <hapsand@gmail.com>
torsdag 2014-09-18, 22:01
Webbadress: hapsand

Torsdagen den 18 september
Idag var det en relativt lugn dag både vindmässigt (svag nordan) och ringmärkarmässigt med 19 nymärkningar varav 14 sävsparvar och en rödvingetrast. Obsmässigt var det en bättre dag med 3 lärkfalkar, 2 stenfalkar, 2 kustpipare, 47 storskarvar i en samlad plogformation, ett antal stor- och smålom, totalt runt 50 styck. Det lugna havet underlättade observationerna av rastande fågel.
Eleverna från Tornedalens Folkhögskolas Naturguideutbildning blir duktigare ju fler fåglar de hanterar. De kan bli resurser för framtiden bara de återvänder. Samtidigt fiskar Flugfiskeguideeleverna från samma skola vidare, hittills har de fått ett mindre antal harrar över 50 cm samt Rolf en liten havsöring.
Laudons, Lindbloms samt Walléns och Peter K plus Rolf med klassInsänt av kalle laudon <kallelaudon@hotmail.com>
onsdag 2014-09-17, 21:32
Webbadress: hapsand

Onsdagen den 17 september

Dagen blev måttligt het. Märkningen var cirka som igår, mycket Sävsparv, några Kungsfåglar(tillkommit idag) samt 4 Bergfink. Totalt 33 fåglar av 6 arter.
Rolfs gäng fortsatte inlärningen och börjar få in ringmärkningsgreppen och känna igen arterna.

Märkdagen avslutades med grill i hamnen. Halvklart till mulet idag men sol under grillningen. Peter K tog en dag med lingonplockning och skådning på norra delarna av ön. Gav bland annat en Klappermolke.

Folkhögskoleklassen hittade, på deras eftermiddagspromenad, 6 älgar och en strandad Järnsparv.

Det var lite mindre fågel på ön idag men vi lyckades iaf hitta 3 nya arter för veckan, Silltrut, Kustlabb och Duvhök.

Kalle övriga Laudons samt Walléns och Peter K plus Rolf med klassInsänt av
tisdag 2014-09-16, 22:06

Tisdag den 16 september
Något sydligare vind idag och inte lika bra aktivitet på fåglarna som igår vilket gjorde att vi inte kom upp i mer än 30 fåglar under dagens märkning och detta trots förstärkning i märkarteamet av Rolf Lahti och hans grupp från Naturguidesutbildningen i Övertorneå. Han och ett par av elverna var med oss från nätuppsättning och under hela förmiddagen. Kul. Förhoppningsvis kommer ett par av eleverna att ringmärka här i framtiden. Vad gäller dagens obsar var gänget på fem lappsparvar norr märkplatsen, den sträckande dubbeltrasten över ringmärkarboden i gryningen och svartmesen i aspdjungeln under ballongletning dagens obshöjdpunkter.

I övrigt var det en rätt lugn dag med intressant lunch, lättare skogspromenad, joggingtur till Nordudden, lingonplockning, vila, bastu med havsdopp samt den alltid lika trevliga dagsavslutande middagen som idag för fjärde dagen i rad innehöll svamp.

Utöver detta kan noteras att vi idag nådde upp till nästan 70 observerade arter (70 ett tag men 69 efter kontrollräkning). Det gamla vanliga målet med 100 verkar inte längre helt ouppnåeligt. Vi hoppas på en het morgondag.

Ida och övriga Laudons samt Walléns och Peter K plus Rolf med klassInsänt av Peter laudon <peterlaudon@telia.com>
måndag 2014-09-15, 21:53

Måndag den 15 september

Dagen började med lugnt väder och en klar himmel, fortsatte på samma sätt om än något ökande vind. 79 fåglar av 11 arter ringmärktes, dom flesta mellan kl 6 och 7, dom flesta var sävsparvar nämligen 49 stycken. En ängspiplärka som Kalle märkte för 2 år sen kontrollerade vi, den föreföll pigg och glad. Järnsparv var dagens näst vanligaste märkart med 6 individer.

På eftermiddagen gjordes ett försök att återfå kontakt med gårdagens taigasångare, gick inte alls, men 3 videsparvar och en varfågel såg vi. Trastar ser vi inte många, något det är gott om är svamp, särskilt sopp. Så mycket att Rasmus fått ont i magen och givit mor Sofia svampransonering.

Ett gäng naturbrukselever med lärare har kommit till ön, mer om detta i morgon.

Peter L och övriga Laudons, Lindbloms, Walléns och Peter KInsänt av Ida Laudon <idalaudon@hotmail.com>
söndag 2014-09-14, 19:40

Söndag den 14 september

Trots morgonens ganska friska västliga vindar kunde vi sätta upp de flesta nät och allteftersom solen steg avtog vinden för att vid solnedgången vara nästan stilla. Andra rundan började bra med 8 fåglar av 4 arter i samma nät men det var också dagens toppnotering i antal fångade fåglar och då näten togs ned landande siffran på blygsamma 15 fåglar av 8 arter. Just som vi tagit ned näten kom ett inflog med mest ängspiplärkor samt även 3 lappsparvar in över udden.

Eftermiddagen ägnades åt svamp, bärplockning, löpning och skådning. Kalle, Sofia och Rasmus fick in en taigasångare på udden väster om Paatilahti, den hördes under några minuter då den rörde sig i björkar tillsammans med några gransångare och ett par talgoxar. Tyvärr försvann den in bland björkarna innan vi andra hann dit men det var kul ändå. Särkilt för Rasmus som fick sitt första tyngre kryss, dock oklart om han uppfattade det och kommer att minnas det när han väl är i ålder att kunna börja räkna sina kryss själv eftersom han inte är fyllda två månader ännu.

Ida och övriga Laudons samt Walléns och Peter KInsänt av Peter Keil <peter.h.keil@gmail.com>
söndag 2014-09-14, 13:53
Webbadress: hapsand

Lördagen den 13 september

Vid själva nätuppsättningen svag NO vind som strax efter fem slog om till sv och ökade något. Första rundan en sparv med vita vingband i ettans nät och som bestämdes till en videsparv i boden. Mungiporna upp! Kusinen lappsparv hördes ett par gånger på udden under morgonen. Ettans nät har för övrigt inte gett så mycket under dessa två veckor, men idag plockade vi ut sju bofinkar och en bergfink i dessa nät. Säsongens första (?) gråsiska infångades och gladde förstås vår grå/snösiskeexpert Bodil. Morgonens insats gav 38 fåglar av 9 arter, med sävsparv som vanligaste art (19), medan lövsångarna i det närmaste ”har tagit slut” (1). En ung hanne satt under en längre stund och tränade sig på att finslipa sin sång och gladde oss förstås med det. Bland obsarna på udden kan nämnas den halvgamla (4K) havsörnen, 4 storlommar, en blå kärrhök, en utsträckande bivråk samt en rafflande jakt av två stenfalkar på en piplärka. En av falkarna var lyckosam, satte sig på marken och började äta, medan den andra falken satt på en pinne och surade.

Väl hemma i stugan lade Bodil, Edvard och Peter S sista handen vid packningen, innan det bar av till stranden, dit Rune anlände med båten vid halvett-tiden. En något gropig överresa tyckte den anländande personalen, Peter, Ida, Kalle, Sofia och Rasmus Laudon, samt Johan och Juno Wallén. Vi hoppas med Bodil och Peter S att de hann med 14:15 bussen, och tackar dem och Edvard för ett väl genomfört värv under veckan! En hel del folk uppehåller sig på ön under helgen – trots det blåsiga vädret, och det plockas svamp, svamp, svamp!

Peter o Peter, Bodil, Edvard, samt Laudon-Wallén-gängetInsänt av Göran Norman <guran.norman@yahoo.com>
söndag 2014-09-14, 08:36

Av den senaste veckans observationer (drygt 30)i olika delar av Luleå, från byar utanför, till stadsdelar och även i centrum bör det finnas ganska gott om smalnäbbade nötkråkor. Alternativet är att ganska få rör sig över stora områden. Någon som har koll på häckningar?


Insänt av Peter Keil <peter.h.keil@gmail.com>
fredag 2014-09-12, 21:16
Webbadress: hapsand

Fredagen den 12 september

Kan man ropa äntligen när 57 fåglar, varav 34 sävsparvar, dansar in i näten? I vilket fall steg humöret på personalen högst betydligt. Bland obsar på udden kan nämnas en halvgammal havsörn, en stenfalk, 16 bläsänder samt en lappsparv som höll till på udden en god del av förmiddagen.

Så var det fredag och påstvätt och golvskurning. Två gröna påsar kasserades då tyget började reva sig betänkligt. Ute på havet syntes Staffans båt stäva mot Sandskär, och när vi kom till stugan efter väl förrättat värv, väntade oss överraskningar från fastlandet: förutom säkringar och batterier, en kärleksmumskaka som Lena Svanberg bakat åt oss. Gissa om den uppskattades! Den avnjöts på kvällen efter en festmåltid på kyckling i sambalolekkryddad kokosmjölkssås.Till detta dracks champagne, som egentligen var avsedd för blåstjärten – men vi tar den i morgon! (Får man vara så kaxig?) I vilket fall var vi överens om att vi,förutom den knappa fågeltillgången, haft en upplevelserik trivsam och mycket lyckad vecka.

Peter,Peter,Bodil, EdvardInsänt av Erik Isaksson <Isakssone@hotmail.com>
fredag 2014-09-12, 19:51

En nötväcka håller även till i Vistträsk öster om Älvsbyn. Har inte kunnat se undersidan så bra men jag tycker den ser ut att vara av den svenska rasen.


Insänt av Mona Niemelä <mona@graffiti.net>
fredag 2014-09-12, 11:49

Nötväckan är tillbaka vid vårt fågelbord igen efter några års frånvaro.
Hela sommaren och hittills har dom hållit på och tvittat högt i skogen runtomkring och så äntligen kom dom nu i september fram till fågelbordet.


Insänt av Rolf G Gustafsson
fredag 2014-09-12, 11:45
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Idag 12 september kl 10:15 såg jag 3000 grågäss vid Grannäset, alla ute på älven. Enligt "Fåglarna i Sverige - antal och förekomst" häckar 1000 par i landskapet Norrbotten. Så är denna flock med grågäss alla Norrbottens häckande par med årsungar? Eller kommer de någon annanstans ifrån?


  « Föregående 20       Nästa 20 »