Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2014-10-03, 19:20

Ringmärkningen kom igång i sedvanlig tid och vinden som under natten kraftigt avtagit i styrka presenterade hopp om högre fågelkvantitet och eventuellt även någon fågel av mindre talrikedom. Detta hopp införlivades tyvärr inte även om artdiversifieringen var något högre än tidigare. Dagens roligaste fågel blev en ung Blåhake hane som ändå gav en viss tröst. I övrigt har det varit en lugn dag och den enda som i någon riktig mening vågade sig utanför stugan efter det idoga ringmärkningsarbetet var Pontus. Denna dag blev det en promenad med mål att hitta diverse svamparter som Sandskär kunde tänkas utbjuda men olyckligtvis kom han hem tomhänt. Han tillhör den mer aktiva i gruppen för tillfället även om Magnus avgett löfte om att under morgondagen så skall även han bege sig ut och skåda fågel. Då det är fredagskväll så har vi, personalen, unnat oss varsin öl till maten. Det är ju trots allt fredag. Imorgon har, till vår stora glädje, dimma utlovats. Om meteorologernas kvalificerade gissningar stämmer får framtiden utvisa.


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2014-10-02, 20:51

Torsdagen den 2 oktober
Den kraftiga sydvinden gjorde att vi fick vänta med märkningen ett par timmar. De fåglar som märktes, totalt 20 under dagen, kom stötvis. 7 arter idag, med talgoxarna i topp, följda av kungsfåglar och blåmesar. Dagens höjdpunkt blev säsongens första varfågel som fastnat i nät A1. Pontus fick nöjet att premiärmärka sin första varfågel. Hela förmiddagen var mulen men framåt 12 tittade solen fram och laddade både oss och stugans batterier. Känns bra att vi inte behövt använda elverket på hela säsongen. Kändes som att det rörde sig mindre fågel ute på udden idag men förmodligen beror det på att vi inte hör dem för vinden. Efter sen lunch lite vila och en promenad i Aspurskogen. Sex älgar mötte på åsen, betydligt lugnare idag än igår. Tack och lov. En uppskrämd orre och en hare, i övrigt lugnt och fridfullt bland träden. Middag, administration och tidig kväll. Vi är redo för morgondagen.
Inger, Magnus, Pontus och UlfInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2014-10-01, 19:46

Onsdagen den 1 oktober
Det blåste något mindre idag, från syd. Dagen började bra, redan första rundan fick vi 12 talgoxar och trodde att resten av dagen skulle vara lika vinstgivande. Men icke. Trots att alla näten var uppe, inklusive alternativnäten fångade vi endast 26 fåglar av 6 arter. 17 talgoxar. Det sjunger i alla buskar och även sidensvansarna ochhar börjat anlända. Varfågeln har intagit sin vaktposition på olika nätstolpar. Solen sken och det var riktigt skönt ute fast det blåste rätt friskt. Havsörnen flög strax ovanför ringmärkarboden i sakta mak så vi kunde studera den på nära håll. Idag gick det hett till bland älgarna, en tjur jagade en ko med kalv över hela udden, fram och tillbaka, så vi fick verkligen se upp för att inte hamna mitt i kärleksdramat. Väl hemkomna blev det lunch och Pontus gjorde en heroisk insats och gav sig iväg till Nordudden i jakt på nunnestenskvättan. Inger plockade lingon, Magnus fortsatte sitt pluggande och Ulf gjorde i ordning bastun inför kvällen. Tyvärr ingen nunna idag heller. Vi kan konstatera att ikväll är det fler älgar än människor på ön och Ulf stötte ihop med tre av älgarna precis utanför bastun. Alla gäster har lämnat och det är bara i vår lilla stuga som ljusen brinner. Men inte så länge till.
Inger, Magnus, Pontus och UlfInsänt av Erik Isaksson <isakssone@hotmail.com>
onsdag 2014-10-01, 12:06

Skrev tidigare i September om en nötväcka i Vistträsk utanför Älvsbyn. Har kunnat konstarea att det är ett par och av den vanliga svenska rasen. Och nu i helgen såg jag dessutom en ute i skogen flera km från närmsta hus. Alla jag sett tidigare och alla andra som jag vet som sett dom i norrbotten har varit i trädgårdar eller inne i nån by.


Insänt av Haparanda sandskär fågelstation <hapsand@mail.com>
tisdag 2014-09-30, 20:36

Tisdagen den 30 september 2014
Med förhoppningar om att överträffa gårdagen tågade vi mot stationen med solen i våra ansikten. Vinden var livfull, vilket påverkade fångsten för dagen, men denna lugnade ned sig längre fram på dagen. Totalt ringmärktes 40 fåglar av 9 arter, där 24 st talgoxar dominerade och som fick våra stelfrusna fingrar att vakna till liv. En viss motivation låg i luften efter att löftet om en belöning i dagens slutskede hade utlovats. Dessutom hade vi sällskap av två älgar som tog en siesta bakom utedasset, dessa verkade inte bry sig märkvärt om oss. Efter dagens ringmärkning begav sig Inger och Pontus ut på en andra jakt efter nunnestenskvättan, tyvärr utan att hitta själva nunnan. Men de hängde inte läpp för detta, efter att ha sett både havsörn, duvhök, orre och ett flertal älgar. Medan Ulf städade pluggade Magnus till tufft högskoleprov, den ena under den andres vakande öga. Middagen stod pluggisen för, pasta med bacon och champinjoner, som avnjöts med vin blandat med beröm.
Inger, Ulf, Magnus och PontusInsänt av Göran Norman <guran.norman@yahoo.com>
tisdag 2014-09-30, 17:13

Under senaste dagarna har det varit skralt på fågelfronten här hemma i Bensbyn, Luleå, mest flockar av ängspiplärkor, div. finkar och grönsiskor som dragit förbi. Under dagens kvarterspromenad med hunden runt kvarteret kunde jag se både koltrast, rödhake och en överflygande nötskrika inom några minuter. Skall bli intressant att se om denna troligtvis stationära rödhake kan slå rekord och stanna kvar ända till jul som en individ tidigare gjort. Denna rödhake sågs vid fågelbordet sista gången en julhelg för ett antal år sedan (-27grader).


Insänt av <hapsand@gmail.com>
måndag 2014-09-29, 21:27

Första ringmärkningsdagen för den nya personalen. Ivriga att inleda denna två veckors period av förhoppningsvis intensiv ringmärkning med mycket fågel av stor artvariation tågade vi iväg med lätta steg i morgonens mörker för att de facto ta tag i tidigare nämnda aktivitet. Ringmärkningen under dagen var kanske inte i linje med de förhoppningar vi haft under gårdagen men måste ända anses som lyckad med tanke på de kraftiga vindar som råder. 15 fåglar av 8 arter kunde ringmärkas, en siffra som gärna kunde ha varit högre men då vi alla kände oss lite ringrostiga kanske det ändå var bra med en lugn start. Efter ringmärkningen slängde vi ihop en enkel lunch för att så snabbt som möjligt kunna bege oss ut och leta efter Nunnestenskvättan som Berne Martinsson sett två dagar tidigare. Olyckligtvis fick vi ej syn på den men det är inte en omöjlighet att vi beger oss ut även imorgon för att få syn på den. På kvällen bjöd Pontus på en mycket god soppa som föll alla väl i smaken. Även denna kväll föll tröttheten över oss vid en tidig timma. Värt att nämna är att det pågår ett relativt stort event på ön. Ett fyrtiotal anställda från Cervera befinner sig på ön för att ha någon sorts kick-off som bland annat innehåller en 10-rätters middag lagad av Tommy Myllymäki samt Simon Laiti.

Haparanda Sandskär fågelstation


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2014-09-28, 21:40

Söndagen den 28 september
Idag personalbyte. Inger Brännström, Ulf Öhman, Magnus Karlefors och Pontus Dejenfelt anlände med Rune, blöta men glada att vara iland. Det blåste omkring 10 m/s. Avgående gäng hade under morgonen märkt 17 fåglar av 8 arter och observerat ett stort antal ängspiplärkor, ca 500 stycken. Efter installation i stugan i den ökande vinden gav sig Inger och Pontus av för att inspektera märkplatsen. Två älgar hälsade välkommen och bl a en salskrakshona låg och guppade i vågorna. På väg tillbaka kom sparvhöken flygande vid bastun. Medan löjan som skeppare Rune skickat med rensades gav sig Pontus av på en egen upptäcksfärd. Förutom en orre såg han ca 30 gulärlor och några älgar. Med stekt löja och potatismos med sås firades Ingers födelsedag. Magnus bjöd på butterkaka dagen till ära. Trots att vädret inte var till sin fördel förbereddes för ett större event under morgondagen så det pågick en hel del arbete i byn innan mörkret föll. Ett trött men glatt gäng blåste ut ljusen redan före klockan 22 med stora förhoppningar om morgondagen.
Inger, Magnus, Pontus och UlfInsänt av Göran Norman <guran.norman@yahoo.com>
lördag 2014-09-27, 23:31

Obestämd örn flygandes över Storhedens köpcentra (nära Biltema) mot Gammelstadsviken (Luleå) c:a 13.30. Satt fast i en lång bilkö så jag kunde inte följa den mer än tre-fyra sekunder (i motljus) över vägen.


Insänt av Jan Andersson
lördag 2014-09-27, 21:11

Lördagen den 27 september
Hård blåst hela natten, så vi väntade till efter 08 innan vi gick ner till ringmärkarudden. Bara ett begränsat antal gick att använda. Verkade som vi skulle nolla men en talgoxe räddade oss från skammen.
Berne valde istället att ta en tur upp mot nordrevet och där återfann han nunnestenskvättan på samma plats som i torsdags. Han kunde nu se den vita övergumpen som går långt upp mot ryggen. Tyvärr inget foto även denna gång. Två vanliga stenskvättor sågs några hundra meter från nunnan.
Över det skummande havet har även vi skådat sydsträckande bredstjärtade labbar.Tre ex drog i den hårda vinden mot syd. Säkert fler men vi har ej haft heltäckande spaning.
Även idag blev det bastu och sedan en god blanding av diverse mat som finns kvar. Rune kommer imorgon e.m. om inte vinden ökar igen. Bara utlovat 6-8 sekundmeter under några e.m. timmar.Insänt av Jan Andersson
fredag 2014-09-26, 19:51

Fredagen den 26 september
Åter en av alla dessa blåsiga nätter. Steg dock upp 04.40 och tog oss ner på udden. Lite mindre vind, tyckte vi i alla fall, så 15 nät kunde sättas upp. Tyvärr ökade vinden igen och när vi gav upp efter 10 var märkantalet lite bättre än igår- hela tre fåglar blev det.
Det fanns tid till spaning och en del lommar sträckte S,liksom tre kustlabbar. Två sena1K silltrutar sågs också. Obs av veckans första dvärgbeckasin och sånglärka. Lite spaning nere i hamnen med tuben hanns med innan regnet började vid 14.30. En bredstjärtad labb mobbade trutar och skrämde upp ett gäng skrakar på Islandet innan den drog söderut 11.35. I hamnbassängen rastade en 1K skäggdopping någon timme. Sedan har vi badat bastu och åter igen ätit en utsökt middag b.la. en svampstuvning där Sarah stod för plockning och tillagning.
Imorgon är det personalbyte, men det blir inget med detta. Även morgondagen går i kulingens tecken, så söndageftermiddag är det som just nu gäller. Går inte det blir det nog att vänta till mitten på nästa vecka.Insänt av Rolf Lahti
torsdag 2014-09-25, 22:18

Ett inlägg som varit vilse på NOF-forum. Tar mig friheten att putta in den här. Jag lägger även till att 6 av Naturguideeleverna som gått ringmärkarkurs för assistenter blev idag examinerade och godkända av Jan och Berne. /Rolf

Måndag 22 september
En klar och kall morgon, 10 grader kallare än dagen innan, 2,6 när vi vaknade före kl 5. En frisk nordlig vind gjorde morgonen extra kylig och tyvärr påverkades även fågelmängden. Vid stängning hade endast 10 fåglar blivit märkta. Det var vinterkläder som gällde.

På em. gjordes utflykter på ön. Håkan plockade sina lingon. Jan och Berne gick till östra stadion och viken och fick se tretåig hackspett, havsörn, duvhök och annat smått och gott.

Sarah och Gunborg konstaterade att havtornstillgången var lika med noll. Men fick se bla en större hackspett, gulsparv, bo- och bergfink vid västra stadion. På kvällen kunde vi avnjuta en god middag som Berne bjöd på även ett spektakulärt norrsken som några av oss beskådade medans andra låg och snarkade.

Hälsningar från Jan, Gunborg, Berne, Håkan, Sarah och Rolf mfl på Sandskär


Insänt av Gunborg Stenvall
torsdag 2014-09-25, 20:05

Torsdagen den 25 september
Vinden tilltog under natten och omöjligjorde ringmärkning klockan 05. På försök öppnades näten mellan 08.30-11.30. Fågel tillgången var usel pga den kraftiga vinden, resultatet blev endast en gransångare och en järnsparv. Berne tog sig en promenad på morgonen och lyckades hitta en riktig raritet, en nunnestenskvätta. Hela gänget gav sig därför iväg på eftersök på em till nordrevet där fågeln setts i hopp om att återfinna fågeln. Jan, Berne och Håkan lyckades till sin stora lycka återse den dock mycket kortvarigt. Fågeln bestämdes till en honfärgad yngre individ. Övriga intressanta observationer under dagen var lappsparv, snösparv, dalripa och kärrsnäppa.Insänt av gunborg stenvall
onsdag 2014-09-24, 20:17

Onsdagen den 24 september.

En grå och kulen gryning med två plus grader övergick snart i vertikalt fallande snö. Vinden och nederbörden ökade så vi fick avsluta ringmärkningen vid nio tiden. En omvänd älgjakt blev det för Sarah, Håkan strävade i motvind till nordudden där han hängde in två björktrastar. Jan och Gunborg gjorde en egen tur i gammelskogen där kungsfågel, trädkrypare och dalripa påträffades. Berne hade dagens enda lövsångare utanför bastun. I övrigt har vi slappat, bastat och ätit gott. I morgon hoppas vi på bättre väder och fler fåglar.Insänt av Hasse Häggman <hans@haggman.st>
tisdag 2014-09-23, 21:42

Hej
Jag vill rapportera en observation av Kungsörn
Jag har några bilder på observationen
Jag vet inte om det här är nåt av intresse för Er


Insänt av Jan Andersson <hapsand@gmail.com>
tisdag 2014-09-23, 20:31

Tisdagen den 23 september
Efter en blåsig natt var det dags att ta sig ner på märkarudden efter 05. Hade nordanvinden fört ner några fåglar eller hade nattens vindar gjort ön fågelfattigare. Svaret blev det senare, sex timmars kämpande med nordanvind gav ynka 17 fåglar av 9 arter, flest lövisar. Trevligast en gärdsmyg vid alt.nät 1.
Rolf L och hans duktiga elever blev hämtade av Staffan S vid 13-snåret, så nu är vi ensamma på ön igen. Hoppas någon av ungdomarna hittar tillbaka till Sandskär i en framtid.
En del rovisar i rörelser under dagen, två blåhökar, sparvhök, stenfalk och några av de numera dagliga havsörnarna. Dagens trevligaste obsar, varfågel, svärta och en sen ladusvala.
Bastu, god middag och trevligt umgänge avslutar denna dag där vinden fortfarande viner i stugknutarna.Insänt av Rolf Lahti <hapsand@gmail.com>
söndag 2014-09-21, 20:14

Söndagen den 21 september

Bra väder med måttlig vind från sydvästsektorn som nu ikväll ökat till frisk kuling från norr. Temperaturen som var hög har nu droppat till +5 och imorgon bitti blir det nog nästan frost. Vi hoppas det medför en frisk puff med rastande tättingar, gärna med vingband och andra band..

Dagens märkning innebar 30 nymärkta av 7 arter. Ängspiplärkan stod för 50%. Vi såg 4 hafsörnar samtidigt, varav 2 adulta. Lockande videsparv, stenfalkar, stjärtänder, sångsvanar och bläsänder. Läs mer på Svalan om du vill ha alla våra obsar.

Ringmärkarstugan äter Furstligt med 3 rätter bestående av de enastående kantarellerna från Sandskärs hemliga kantarellgruva. En ekologisk het nötköttgryta samt nybakad ekologisk äppelkaka med vaniljsås.

Folkhögskolegänget nöjde sig med enrätters med svart kaffe. Men det var å andra sidan Naturguideelevernas egenrökta souvas.

Hälsningar från SandskärInsänt av rolf lahti <hapsand@gmail.com>
lördag 2014-09-20, 17:11

Lördagen den 20 september

En bra dag med personalbyte. Jan Andersson, Gunborg och Sarah Stenvall, Berne Matrinsson och Håkan Cederlund kom ut idag medan de andra åkte hem. Rolf med Naturguideeleverna är fortfarande kvar tom onsdag.

Lite mer fart i näten med 72 nymärkningar och 7 kontroller. Dagens vinnare blev ängspiplärka med 32, kungsfågel 7, gransångare 3, lövsångare 12, rödhake 1, järnsparv 2, sävsparv 10, trädpip 2, bergfink 2, talgoxe 1. Tre sydsträckande bivråkar gjorde sällskap medan 73 sädgäss tilfälligt rastade vid ringmärkarudden, 1 ladusvala.

Personalbytet innebar att skådningen är eftersatt idag och artlistan på Svalan kommer att bli lite rumphuggen. Vi hoppas att den avgående personalen lägger till lite skådningsresultat från morgonen.

Imorgon kommer att bli en ännu bättre dag :)Insänt av Peter Keil <peter.h.keil@gmail.com>
fredag 2014-09-19, 21:50
Webbadress: hapsand

Fredagen den 19 september

Nästan obefintlig sydlig vind när vi vaknade. Näten uppe en stund efter fem, så det blev en knapp timmes SYDS. Fem fåglar i första rundan, något som Juno i högsta grad var delaktig i: två rödhakar, en blåhake och två sävsparvar. Sedan lunkade dan på med ett facit på 36 individer av 11 arter. Två stenskvättor och en grå flugsnappare gladde oss särskilt,samtidigt som vi undrar om de verkligen ska hinna en bra bit på sin afrikaresa innan kölden slår till på allvar häruppe i norr. Väderprofeterna pratar om bertydligt kallare väder i nästa vecka med dagstemperaturer ner mot fem grader.

Rolfs elever blir allt proffsigare på att hantera fåglar både vad gäller plockning och ringmärkning: här artbestäms, fettklassas, mäts och vägs med allt större entusiasm, och artkunskapen utvecklas i betydande grad. André och Sharonne gjorde en stor insats genom att lägga in dagens och gårdagens ringmärkningar i Fagel 2.
På ringmärkarudden skådades bl a ett trettiotal sträckande lommar av båda arterna (små och stor), två stenfalkar, säsongens två första sidensvansar och vår vän den 3-åriga havsörnen som gjorde ett par lovar kring udden. När Rolf var på hemväg fick han turligt nog in en TAIGASÅNGARE i tuben tillsammans med lövsångare, mesar, kungsfåglar och en skum gråaktig sångarlik tätting.

Eftermiddagen ägnades annars åt städning, packningsförberedelser och ett skönt bastubad.

Peter K, Ida, Johan Peter L , Sofia L, Rasmus, Johan och Juno W samt Rolf med eleverInsänt av Rolf Lahti <hapsand@gmail.com>
torsdag 2014-09-18, 22:01
Webbadress: hapsand

Torsdagen den 18 september
Idag var det en relativt lugn dag både vindmässigt (svag nordan) och ringmärkarmässigt med 19 nymärkningar varav 14 sävsparvar och en rödvingetrast. Obsmässigt var det en bättre dag med 3 lärkfalkar, 2 stenfalkar, 2 kustpipare, 47 storskarvar i en samlad plogformation, ett antal stor- och smålom, totalt runt 50 styck. Det lugna havet underlättade observationerna av rastande fågel.
Eleverna från Tornedalens Folkhögskolas Naturguideutbildning blir duktigare ju fler fåglar de hanterar. De kan bli resurser för framtiden bara de återvänder. Samtidigt fiskar Flugfiskeguideeleverna från samma skola vidare, hittills har de fått ett mindre antal harrar över 50 cm samt Rolf en liten havsöring.
Laudons, Lindbloms samt Walléns och Peter K plus Rolf med klass  « Föregående 20       Nästa 20 »