Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Herman Sundqvist
lördag 2014-10-11, 21:05

Besök från tundran?

Hela hösten har det rastat stora mängder gäss i Avan. inte lika många som i Grannäset vid Bälinge men flockar på 400-500 grågäss har inte varit ovanliga. Något hundratal kanadagäss och enstaka mindre sällskap med sädgäss har och kunnat ses.

Men idag hände nåt ovanligt. Mitt på dagen kom en flock med ca 200 vitkindade gäss flygande över huset. De gjorde några varv innan de landade på åkrarna bort mot Seletkorsningen till. Medan Frej och jag gjorde oss i ordning för att åka och ta en närmare titt så kom ytterligare en gåsflock, denna gång ett trettiotal bläsgäss!
Nu kastade vi oss i bilen och åkte iväg. Nedanför ishockey-banan fick vi bra överblick och kunde förutom de vitkindade gässen räkna in ca 70 bläsgäss - det kändes som att det stack upp huvuden med vit bläs överallt. Under tiden vi stod och tittade kom ytterligare en artren flock med trettiotalet bläsgäss och landade. En del ungfåglar men de flesta var vackra adulta med svarta teckningar på buken.
Fantastiskt - på ett ögonblick hade jag mer än fördubblat det antal bläsgäss jag sett i Norrbotten sedan 1976...

Antagligen var det väl fåglar uppifrån tundran som kommit lite ur sin vanliga kurs. Med i gänget fanns också ett tjugotal tundrasädgäss. Förhoppningsvis är de kvar i morgon också, de har ju bra betesmarker här i Avan.


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2014-10-10, 20:15

Fredagen den 10 oktober
Plus tre grader, regn och femton sekundmeter. Härligt väder för stängning ;-) Vi väntade in i det sista men så småningom trotsade vi vädrets makter och gav oss ut till udden för att ta ner de sista näten, packa in allt och stänga för säsongen. Vi jobbade på bra i blåsten och regnet men det var kallt, om näsa, händer och fötter. Fem timmars jobb och sen var det klart. Vår tanke var att grilla sista korvsnärten på elden och ha det lite trevligt kring brasan innan vi gick hem. Men våra planer ändrades så klart och vi stekte korven i pannan hemma i stugan. Elverket fick vila idag men i kaminen eldade vi under resten av dagen och kvällen. Både för att hålla oss varma och torka våra blöta kläder. Slutlig inventering av material och förbrukningsartiklar innan vi packade våra egna pinaler. Dåligt med obsar idag. På morgonen satt två rödhakar utanför fönstret och undrade varför vi inte kom ner till udden i tid. Stjärtmesar, kungsfågel, bofink och talgoxar mötte oss vid ringmärkningsplatsen men det var inte läge för några som helst nät idag. Efter middagen avfrostning av kyl och packning. Vinden och regnet ska avta under morgondagen så då lämnar vi, för den här gången.
Ulf, Inger, Magnus och PontusInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2014-10-09, 19:28

Torsdagen den 9 oktober
Vinden hade bestämt sig för att fortsätta med sitt raseri och göra vår morgon svår, kryddad med extra kyla som nattens regn fört med sig. Regnet höll sig fram till 7-tiden, men vindens styrka gjorde att vi fick ha sovmorgon ytterligare nån timme innan vår första grötfria frukost tog vid. Frukostvärdinnan Ulf hade ändå till trots stigit upp vid 4-tiden, som han alltid gör, för att ha nåt att skryta med. Idag monterade vi ned nät 4 till 10 och A4, övriga fick vara uppe för att se till att lite fågel kom in. Det visade sig vara mycket knapert, inte undra på då de endast var uppe ett par timmar. Fångsten bestod av varfågel 1, rödhake 1 och kungsfågel 1, där varfågel blev dagens mest nämnvärda punkt. Blodvite uppstod även denna gång, då detta var säsongens andra exemplar, som visade sig vara en argsint 1k hane. Efter att Inger och Pontus slickat sina sår, märkare resp plockare, fortsatte vi med nedplockning av nät, stolpar och linor. Hade velat säga att det gick smärtfritt till men ack, icke sa Nicke då vinden och kylan gjorde våra fingrar stela och våra näsor rinniga. Endast Ulf verkade vara orörd av detta, denna veteran på sandskär. Pontus ledsnade på att grenarna ständigt fastnade i näten, därför angrep han dem våldsamt med sådan kraft att han blev blind för stunden – glasögonen fick en smäll och han fick retirera med svansen mellan benen till stugan för att hämta linser. Det hela gick ändå så snabbt att vi alla kunde dra oss tillbaka till stugan för välbehövd lunch inom kort. Återstoden av dagen gick till lite skådning, sömn, bakning och studier innan middag. Magnus försöker lura Ulf att ta över hans diskjobb utan större framgång, inget man kan klandra honom för när man ser berget som växer på bänken. Men alla måste göra sin beskärda del annars får man inte äta av kakan...
Ulf, Inger, Magnus och PontusInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2014-10-08, 19:00

Onsdagen den 8 oktober
Hu vad det blåste kallt denna mörka morgon. Tur att vår egen frukostvärdinna Ulf stiger upp en timme före oss alla andra och kokar gröt och kaffe så vi orkar lämna våra varma sängar. Vinden hade vridit om till sydost och vi fick skjuta på nätöppningen en halvtimme p g a mörkret. Alla nät utom 5:ans kunde öppnas. Tyvärr har inte alla löven fallit ännu så en stor del av nätrundorna gick åt till att tömma näten på de gula virvlande löven. Något lugnare i dag. 55 fåglar märkta, varav 31 talgoxar, följt av 16 stjärtmesar. Kungsörnen jagade över udden och strax innan stängning flög två fjällvråkar och spanade i den starka vinden. Tjusigt! Vi fick verkligen chansen att studera dem på nära håll. Ändå blev det lite blandad kompott bland de 9 arterna, en lövsångare, en svarthätta och en rödhake. Bara två kungsfåglar, vilket är lite förvånande med tanke på det antal vi obsar. Efter lunchen var det bara Pontus som vågade sig ut i blåsten på spaning. Vi andra kunde inte låta bli att vila en stund. Imorgon börjar nedmontering av ytterligare några nät och förberedelser för stängning. Hemfärd mest troligt på lördag så vi kan märka ett par dagar till. Elverket körs igång på kvällarna och i stugan börjar det kännas svalt fram på kvällen men ännu har vi inte behövt elda i kaminen. Bastun eldades och efter Magnus köttbullar och Ingers egenhändigt ”plockade” lingonsylt var det dags för tvagning, administration och filosofiska diskussioner i mörkret (ljusen är snart slut).
Inger, Magnus, Pontus och UlfInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2014-10-07, 19:24

Moralen hos personalen, åtminstone hos undertecknad, har de senaste dagarna varit vacklande gällande utsikterna för bättre fångstsiffror men idag höjdes den likt elverket höjer spänningen på de trötta batterierna som försöker tillfredställa elbehovet åt de mer teknikfixerade individerna i personalen (Ulf och Magnus). Dagen började som de flesta andra dagarna men plötsligt small det till med Talgoxar. Detta kom lite som en överraskning eftersom mängden Talgoxar som rörde sig kring näten inte var av något märkbart större antal än tidigare. Det blåste dock betydligt mindre idag och det är troligt att det hade en stor inverkan på det kolossala antal oxar som infångades: 123 stycken! Talgoxarna stod för cirka 75% av dagens fångst. Trots denna domination så vågar jag nog påstå att dagens höjdpunkt var de 12 Stjärtmesar som fångades strax innan stängning. Självklart njöt alla av att det blev lite fart på ringmärkningen men vi ser gärna att något annat än Talgoxe hamnar i näten. Vars är exempelvis siskorna? Övrigt som är värt att nämna är att nedmonteringen av stationen har börjat. Idag tog vi oss an det tyngsta uppdraget, nämligen demonteringen av näthissen, ett arbete som förlöpte smärtfritt tack vare noga instruktioner från Sandskärsveteranen Ulf Öhman. En skådartur hanns med innan det var dags för mat och allmänt skitsnack. Vi hoppas att även morgondagen leverar och att vi kanske kan få in något ”roligare” i näten.

Inger, Magnus, Pontus och Ulf


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2014-10-06, 19:53

Måndagen den 6 oktober
Nu är det verkligen mörkt på morgonen när vi ger oss iväg. Vi tänder gasollampan i bodan i väntan på att det ska bli tillräckligt ljust för att näten ska kunna hissas. Mindre blåst idag men de yttersta näten håller vi fortfarande stängda. Det blev ingen rusning mellan näten idag. Vi märkte 33 fåglar av 6 arter. Det är talgoxarna som toppar fortfarande (18) följt av blåmesar (7) och kungsfåglar (6). Vi ser att blåmesarna och kungsfåglarna successivt ökar i antal men fortfarande är udden full av talgoxar. Idag hade vi inga stjärtmesar i näten, men de finns runt om oss, även i byn. Havsörnen kretsade nära oss och Pontus fick se en kungsörn när han gav sig ut på skådning efter lunch. Han fick också se bl a sex större hackspettar, en flock sidensvansar och 20 knipor. Våra två extranät har fortfarande inte gett mer än ett par fåglar, kungsfåglarna håller sig kring hednätet och talgoxarna höll idag till i alternativnät 2 och 3. På eftermiddagen var det dags att för första gången i år starta elverket. Strömtillgången i stugan var noll, mycket beroende på de senaste mulna dagarna och avsaknaden av sol. Nu har vi ström igen, batterierna är fulladdade och för att ladda våra egna batterier är det snart dags att slå ihjäl några myggor innan vi blåser ut ljusen.
Inger, Ulf, Pontus och MagnusInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2014-10-05, 20:37

Söndagen den 5 oktober
Inga dramatiska möten med älgar bland näten idag. Vinden låg på som vanligt så att näten sträcktes ut, därför lät vi de yttersta ute på udden förbli stängda. Synd att vi inte ringmärker löv, då hade alla nätrundor varit lyckade. Bland mycket avlägsnande av dessa kom det in enstaka fåglar, innan en hord talgoxar flög in i näthissen framför våra ögon. Efter dessa kom ytterligare ett kompani talgoxar in i A2 och A3, så vi fick lära känna denna fågel väl. Framåt de sista timmarna fylls luften av ljuva läten från en efterlängtad besökare – STJÄRTMESAR. Äntligen fick vi se dessa sällskapssjuka små pingisbollar surra runt boden och förgylla vår dag. Dessa flög så småningom in i hednätet, våra förhoppningar hade besannats. Dessa ringmärkte vi i sällskap av Birgitta och Tore, som också uttryckte sitt postiva tycke för denna rara fågel. En fin avslutning på dagens märkning med andra ord. Totalt ringmärktes 56 fåglar, där TALGOXE dominerade med 39 st, följd av KUNGSFÅGEL 9 st, STJÄRTMES 4 st, BLÅMES 2 st, TRÄDKRYPARE 1 st och ÄNGSPIPLÄRKA 1 st. Största fångsten denna veckan. Dagen avslutades med en ost- och kexleverans från hemresande Birgitta och Tore.
Inger, Ulf, Pontus och Magnus

Insänt av Åsa Skog <skog65@hotmail.com>
söndag 2014-10-05, 14:45

Hej
Såg en härfågel gående på gångstigen på hertsön i Luleå i morse vid 10. Antar att den inte är så vanlig här. Hann då få ett par hyfsade foton med mobilen iaf.


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2014-10-04, 21:29

Lördagen den 4 oktober
Dagen började med ett dramatiskt möte mellan Magnus och en älgkalv vid alternativnäten. Det slutade lyckligt förstås. När vi hämtat andan flög 25 talgoxar in i hednätet samtidigt så vi fick annat att tänka på. Rätt kraftig blåst så näten längst ut på udden förblev stängda. Igår bytte vi en nersprungen, knäckt stolpe i femmans nät och när vi ändå var i stolptagen satte vi upp två nya nät, norr om hednätet. En plats vi spanat på och där vi hört korsnäbb, kungsfågel och lite annat smått och gott. Tyvärr har nätet inte gett mer än två kungsfåglar och två trädkrypare hittills. Men den som väntar på något gott. Även idag hördes taigasångaren, nu alldeles intill bodan och en duvhök dök ner i hednätet och studsade ut direkt. Birgitta L och Tore A besökte oss på morgonen och bjöd in oss till uppvärmd bastu och sedan ”kvällsvickning”. Totalt märktes 40 fåglar av 9 arter. Förutom alla 25 talgoxar, 4 kungsfåglar, 3 trädkrypare och en taltrast bl a. Efter en rejäl lunch blev det en stunds vila medan Magnus gav sig ut på tur. Gräsänder, vigg och svärta kunde läggas till obslistan som dessa dagar är tämligen gles. Bastubad, köttsoppa och en trevlig samvaro i SNF-stugan fick avsluta kvällen.
Inger, Magnus, Pontus, UlfInsänt av Tord Gustafsson
lördag 2014-10-04, 14:25

EURO BIRDWATCH
Vid dagens exkursion i Luleå var vi två tappra deltagare som trotsade dis och dimma. Du som inte var med missade bl a salskrake, skäggdopping, alfågel, havsörn, duvhök, brushane och massor av grågäss. Se Svalan för fullständig rapport!

Men det är inte för sent ännu att åka ut att skåda på egen hand och rapportera eftersom Euro Birdwatch pågår till imorgon 5.10 kl 17.00.


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2014-10-03, 19:20

Ringmärkningen kom igång i sedvanlig tid och vinden som under natten kraftigt avtagit i styrka presenterade hopp om högre fågelkvantitet och eventuellt även någon fågel av mindre talrikedom. Detta hopp införlivades tyvärr inte även om artdiversifieringen var något högre än tidigare. Dagens roligaste fågel blev en ung Blåhake hane som ändå gav en viss tröst. I övrigt har det varit en lugn dag och den enda som i någon riktig mening vågade sig utanför stugan efter det idoga ringmärkningsarbetet var Pontus. Denna dag blev det en promenad med mål att hitta diverse svamparter som Sandskär kunde tänkas utbjuda men olyckligtvis kom han hem tomhänt. Han tillhör den mer aktiva i gruppen för tillfället även om Magnus avgett löfte om att under morgondagen så skall även han bege sig ut och skåda fågel. Då det är fredagskväll så har vi, personalen, unnat oss varsin öl till maten. Det är ju trots allt fredag. Imorgon har, till vår stora glädje, dimma utlovats. Om meteorologernas kvalificerade gissningar stämmer får framtiden utvisa.


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2014-10-02, 20:51

Torsdagen den 2 oktober
Den kraftiga sydvinden gjorde att vi fick vänta med märkningen ett par timmar. De fåglar som märktes, totalt 20 under dagen, kom stötvis. 7 arter idag, med talgoxarna i topp, följda av kungsfåglar och blåmesar. Dagens höjdpunkt blev säsongens första varfågel som fastnat i nät A1. Pontus fick nöjet att premiärmärka sin första varfågel. Hela förmiddagen var mulen men framåt 12 tittade solen fram och laddade både oss och stugans batterier. Känns bra att vi inte behövt använda elverket på hela säsongen. Kändes som att det rörde sig mindre fågel ute på udden idag men förmodligen beror det på att vi inte hör dem för vinden. Efter sen lunch lite vila och en promenad i Aspurskogen. Sex älgar mötte på åsen, betydligt lugnare idag än igår. Tack och lov. En uppskrämd orre och en hare, i övrigt lugnt och fridfullt bland träden. Middag, administration och tidig kväll. Vi är redo för morgondagen.
Inger, Magnus, Pontus och UlfInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2014-10-01, 19:46

Onsdagen den 1 oktober
Det blåste något mindre idag, från syd. Dagen började bra, redan första rundan fick vi 12 talgoxar och trodde att resten av dagen skulle vara lika vinstgivande. Men icke. Trots att alla näten var uppe, inklusive alternativnäten fångade vi endast 26 fåglar av 6 arter. 17 talgoxar. Det sjunger i alla buskar och även sidensvansarna ochhar börjat anlända. Varfågeln har intagit sin vaktposition på olika nätstolpar. Solen sken och det var riktigt skönt ute fast det blåste rätt friskt. Havsörnen flög strax ovanför ringmärkarboden i sakta mak så vi kunde studera den på nära håll. Idag gick det hett till bland älgarna, en tjur jagade en ko med kalv över hela udden, fram och tillbaka, så vi fick verkligen se upp för att inte hamna mitt i kärleksdramat. Väl hemkomna blev det lunch och Pontus gjorde en heroisk insats och gav sig iväg till Nordudden i jakt på nunnestenskvättan. Inger plockade lingon, Magnus fortsatte sitt pluggande och Ulf gjorde i ordning bastun inför kvällen. Tyvärr ingen nunna idag heller. Vi kan konstatera att ikväll är det fler älgar än människor på ön och Ulf stötte ihop med tre av älgarna precis utanför bastun. Alla gäster har lämnat och det är bara i vår lilla stuga som ljusen brinner. Men inte så länge till.
Inger, Magnus, Pontus och UlfInsänt av Erik Isaksson <isakssone@hotmail.com>
onsdag 2014-10-01, 12:06

Skrev tidigare i September om en nötväcka i Vistträsk utanför Älvsbyn. Har kunnat konstarea att det är ett par och av den vanliga svenska rasen. Och nu i helgen såg jag dessutom en ute i skogen flera km från närmsta hus. Alla jag sett tidigare och alla andra som jag vet som sett dom i norrbotten har varit i trädgårdar eller inne i nån by.


Insänt av Haparanda sandskär fågelstation <hapsand@mail.com>
tisdag 2014-09-30, 20:36

Tisdagen den 30 september 2014
Med förhoppningar om att överträffa gårdagen tågade vi mot stationen med solen i våra ansikten. Vinden var livfull, vilket påverkade fångsten för dagen, men denna lugnade ned sig längre fram på dagen. Totalt ringmärktes 40 fåglar av 9 arter, där 24 st talgoxar dominerade och som fick våra stelfrusna fingrar att vakna till liv. En viss motivation låg i luften efter att löftet om en belöning i dagens slutskede hade utlovats. Dessutom hade vi sällskap av två älgar som tog en siesta bakom utedasset, dessa verkade inte bry sig märkvärt om oss. Efter dagens ringmärkning begav sig Inger och Pontus ut på en andra jakt efter nunnestenskvättan, tyvärr utan att hitta själva nunnan. Men de hängde inte läpp för detta, efter att ha sett både havsörn, duvhök, orre och ett flertal älgar. Medan Ulf städade pluggade Magnus till tufft högskoleprov, den ena under den andres vakande öga. Middagen stod pluggisen för, pasta med bacon och champinjoner, som avnjöts med vin blandat med beröm.
Inger, Ulf, Magnus och PontusInsänt av Göran Norman <guran.norman@yahoo.com>
tisdag 2014-09-30, 17:13

Under senaste dagarna har det varit skralt på fågelfronten här hemma i Bensbyn, Luleå, mest flockar av ängspiplärkor, div. finkar och grönsiskor som dragit förbi. Under dagens kvarterspromenad med hunden runt kvarteret kunde jag se både koltrast, rödhake och en överflygande nötskrika inom några minuter. Skall bli intressant att se om denna troligtvis stationära rödhake kan slå rekord och stanna kvar ända till jul som en individ tidigare gjort. Denna rödhake sågs vid fågelbordet sista gången en julhelg för ett antal år sedan (-27grader).


Insänt av <hapsand@gmail.com>
måndag 2014-09-29, 21:27

Första ringmärkningsdagen för den nya personalen. Ivriga att inleda denna två veckors period av förhoppningsvis intensiv ringmärkning med mycket fågel av stor artvariation tågade vi iväg med lätta steg i morgonens mörker för att de facto ta tag i tidigare nämnda aktivitet. Ringmärkningen under dagen var kanske inte i linje med de förhoppningar vi haft under gårdagen men måste ända anses som lyckad med tanke på de kraftiga vindar som råder. 15 fåglar av 8 arter kunde ringmärkas, en siffra som gärna kunde ha varit högre men då vi alla kände oss lite ringrostiga kanske det ändå var bra med en lugn start. Efter ringmärkningen slängde vi ihop en enkel lunch för att så snabbt som möjligt kunna bege oss ut och leta efter Nunnestenskvättan som Berne Martinsson sett två dagar tidigare. Olyckligtvis fick vi ej syn på den men det är inte en omöjlighet att vi beger oss ut även imorgon för att få syn på den. På kvällen bjöd Pontus på en mycket god soppa som föll alla väl i smaken. Även denna kväll föll tröttheten över oss vid en tidig timma. Värt att nämna är att det pågår ett relativt stort event på ön. Ett fyrtiotal anställda från Cervera befinner sig på ön för att ha någon sorts kick-off som bland annat innehåller en 10-rätters middag lagad av Tommy Myllymäki samt Simon Laiti.

Haparanda Sandskär fågelstation


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2014-09-28, 21:40

Söndagen den 28 september
Idag personalbyte. Inger Brännström, Ulf Öhman, Magnus Karlefors och Pontus Dejenfelt anlände med Rune, blöta men glada att vara iland. Det blåste omkring 10 m/s. Avgående gäng hade under morgonen märkt 17 fåglar av 8 arter och observerat ett stort antal ängspiplärkor, ca 500 stycken. Efter installation i stugan i den ökande vinden gav sig Inger och Pontus av för att inspektera märkplatsen. Två älgar hälsade välkommen och bl a en salskrakshona låg och guppade i vågorna. På väg tillbaka kom sparvhöken flygande vid bastun. Medan löjan som skeppare Rune skickat med rensades gav sig Pontus av på en egen upptäcksfärd. Förutom en orre såg han ca 30 gulärlor och några älgar. Med stekt löja och potatismos med sås firades Ingers födelsedag. Magnus bjöd på butterkaka dagen till ära. Trots att vädret inte var till sin fördel förbereddes för ett större event under morgondagen så det pågick en hel del arbete i byn innan mörkret föll. Ett trött men glatt gäng blåste ut ljusen redan före klockan 22 med stora förhoppningar om morgondagen.
Inger, Magnus, Pontus och UlfInsänt av Göran Norman <guran.norman@yahoo.com>
lördag 2014-09-27, 23:31

Obestämd örn flygandes över Storhedens köpcentra (nära Biltema) mot Gammelstadsviken (Luleå) c:a 13.30. Satt fast i en lång bilkö så jag kunde inte följa den mer än tre-fyra sekunder (i motljus) över vägen.


Insänt av Jan Andersson
lördag 2014-09-27, 21:11

Lördagen den 27 september
Hård blåst hela natten, så vi väntade till efter 08 innan vi gick ner till ringmärkarudden. Bara ett begränsat antal gick att använda. Verkade som vi skulle nolla men en talgoxe räddade oss från skammen.
Berne valde istället att ta en tur upp mot nordrevet och där återfann han nunnestenskvättan på samma plats som i torsdags. Han kunde nu se den vita övergumpen som går långt upp mot ryggen. Tyvärr inget foto även denna gång. Två vanliga stenskvättor sågs några hundra meter från nunnan.
Över det skummande havet har även vi skådat sydsträckande bredstjärtade labbar.Tre ex drog i den hårda vinden mot syd. Säkert fler men vi har ej haft heltäckande spaning.
Även idag blev det bastu och sedan en god blanding av diverse mat som finns kvar. Rune kommer imorgon e.m. om inte vinden ökar igen. Bara utlovat 6-8 sekundmeter under några e.m. timmar.  « Föregående 20       Nästa 20 »