Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2005-08-11, 19:56


Hej!

Jag hann med en cykeltur i Piteå kommun på eftermiddagen mellan de olika regnskurarna, i dag torsdag 11/8.

Nära Sabels i Öjebyn flög 2 NÖTKRÅKOR över Framnäsvägen. I Lomtjärn siktade jag hela 3 HÄGRAR kl. 17:25. De var tydligt stationära, och sysslade med födosök. (Var kommer egentligen alla dessa "hösthägrar" ifrån, som trendmässigt i ökande dyker upp varje år i Norrbottens län med början i juli/augustiskiftet...?)

Inne i centrala Piteå såg jag en falk som drog fram lågt över hustaken. Den satte sig sedan högst upp på en hyresfastighet- Aronsgatan 2- och började putsa sig. Efter att lite snabbt ha halat upp kikaren och gjort en snabbkoll, visade det sig vara 1 honfärgad STENFALK. Efter någon minut klippte den vidare österut, på låg höjd. Av det lilla jag hann se, rörde det sig sannolikt om en juvenil fågel.

Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2005-08-11, 12:44


Hej!

Kan rapportera om HÄGER även från Piteå kommun, i dag torsdag 11/8. Strax efter 09:00 passerade jag Lomtjärn, mellan centrala stan och Öjebyn, och såg då ett ex av arten när fågeln på låg höjd gled fram över Lomtjärn. Sannolikt landade den strandnära, utifrån det jag hann se genom bilfönstret./Hälsar gör Lars!


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
torsdag 2005-08-11, 12:16

Sitter en Gråhäger i västra ringlet, Arvidsjaur idag. Är även gott om sjöfågel, t.ex Gråhakedopping, Salskrakar, vigg och diverse änder.

Stefan Holmberg
Abborrträsk


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2005-08-10, 14:57

Hej!

I dag onsdag 10/8 åkte jag på förmiddagen ut till Gläntan, Piteå kommun, för att leta vadare på de långsträckta sandstränderna. Det var glest med vadare, och endast 2 GLUTTSNÄPPOR samt 2 MOSNÄPPOR noterades.

På hemväg till Öjebyn tittade jag till Norra stadsfjärden, och då närmare bestämt den lilla ön Grytan. Där uppehöll sig 2 SKRÄNTÄRNOR, 1 adult och 1 juvenil.

Efter lunch satte jag mig på cykeln och gav mig runt i Öjebyn m.o. 2 SKOGSDUVOR noterades nära gamla E4:an, över Karlbergsåkrarna, innan regnet plötsligt tog kommandot. (Men det, det är en annan historia; Tur att varken jag eller kikaren är känslig för tropiska regn...)

Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2005-08-10, 00:27


Hej!

I går tisdag 9/8 stod jag i tornet på Bredviksberget,(Öjebyn, i Piteå kommun), kl. 13:15-15:00. Sammantaget såg jag 7 arter rovfågel: 1 äldre subad HAVSÖRN; 1 BIVRÅK; 1 ORMVRÅK; 3 SPARVHÖKAR; 1 DUVHÖK; 3 TORNFALKAR; 4 BRUNA KÄRRHÖKAR. Dessutom såg jag bl.a. 3 NÖTKRÅKOR samt 2 sydsträckande SKOGSDUVOR.

I förrgår, måndag 8/8, var jag ute på en längre cykeltur i Piteå kommun. Mest intressant var "vattehålet" nära Älvsbyrondellen i Öjebyn. Där fanns bl.a. 56 TOFSVIPOR, 12 GRÖNBENOR, 1 RÖDBENA, 2 SVARTSNÄPPOR samt 5 BRUSHANAR. På åkern på andra sidan gamla E4:an sågs och hördes 1 LJUNGPIPARE.

Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
tisdag 2005-08-09, 14:15

Efter att i år noterat minst 14 Lärkfalkar i kuslandet, dök till slut en AFTONFALK hona upp i Kallax hamn, min första i Norrbotten. Har sett en hanne på Öland tidigare, enär det var "mycket" fågel i övrigt så blev dom oroliga över denna rovares uppdykande på jakt efter sländor, så en tärna tog upp jakten och lyckades driva upp den och jagade i väg den söderut tyvärr! Tid 12:40-12:50 Observatör Ulf P Eriksson.


Insänt av
tisdag 2005-08-09, 12:57

Hej!

Ulf P Erixon hade nyss, av beskrivningen att döma, en ad hona AFTONFALK i Kallax hamn.

Mattias Nordlund


Insänt av Jan-Olov Johansson
måndag 2005-08-08, 19:02

Ett nytt tomtkryss uppenbarade sig för en stund sedan, då en hona MINDRE HACKSPETT förärade Mjölkudden, Luleå med ett besök.
/Jan-Olov J


Insänt av Jan-Olov Johansson <jan-olov.johansson>
söndag 2005-08-07, 20:15
Webbadress: http://www.nof.nu/temp/skvalpendeltagare.jpg

Igår lördag genomfördes NOF-exkursionen till Sandgrynnorna/Skvalpen i strålande augustisol, och de endast 1-4 sekundmetrarna vind gjorde båtresan till ett rent nöje. Vi började med att besöka Grillklippan, där vi för två år sedan i mitten av augusti inte såg en enda alka. Men nu visade sig det tidigare datumet vara ett lyckodrag. Redan på långt håll konstaterade vi alksvirrande vingar, och när vi närmade oss drog den ena flocken efter den andra runt båten. Ca 200 TORDMULE och minst 100 TOBISGRISSLOR räknade vi till, men kanske lika många till på andra sida ön. Kalasstart alltså.

Sedan till Skvalpen, där vi knallade runt i 4-5 timmar (med rejäla fikapauser). Nu visade det sig att det tidiga datumet gjorde att det inte var speciellt mycket vadare på ön. 30-talet KÄRRSNÄPPOR var nog det mest exotiska. Men många STÖRRE STRANDPIPARE, ROSKARL, MOSNÄPPA, varnande STRANDSKATOR, och rätt många KUSTLABB (tex 5 i luften samtidigt) var ju kul att se.
En STORSKARV och 30-talet GRÅGÄSS noterade vi, samt att SILLTRUT var den vanligaste måsfågeln på ön. S/F-TÄRNORNA vållade som vanligt huvudbry, men de flesta var FISK-. En STÖRRE HACKSPETT höll till i snåren och som sista krydda noterade vi tre DALRIPOR.

På det hela taget en lyckad dag.

Hälsar Jan-Olov, Ulf, Lars, Essy, Marie, Ann-Marie, Björn-Olof, Margareta, Ture, Aaron och Thomas.
Klicka på länken här ovan så öppnas en bild på deltagarna.


Insänt av Mats Karström <mats.karstrom@snf.se>
söndag 2005-08-07, 12:05

Hallå gott folk!

Träffade två vuollerimbor igår som berättat om något konstigt de sett neråt Boden (Bredåkertrakten) i mitten av juli.
Det var en trana, men mindre mer långsträckt o med mer svart på halsen dvs de saker de berättade för mig tydde på JUNGFRUTRANA.
Personerna är vana vid att se tranor, men rapporten är knappast tillräcklig för att skriva någon rapport eller så.
Lite märkligt nog är det inte långt från den plats där jag såg en jungfrutrana för kanske 16 år sedan.
Är det någon mer som hört något liknade rykte?

Hälsningar Mats


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
fredag 2005-08-05, 01:01
Webbadress: http://biphost.spray.se/tomas.c

Först kom en NÖTKRÅKA flaxande framför bilrutan, sen en till, sen ytterligare en... I onsdags, medan jag körde i trafikplatsen söder om Piteälven vid Bergsviken för att ta mig upp på E4:an, hamnade jag mitt i en skur av NÖTKRÅKOR. Minst ett tiotal i ett brett band sträckte förbi mot söder på ett sätt som jag aldrig sett förut. Intressant då att min fru som satt bredvid i bilen kände igen fåglarna - hon hade sett en likadan flock några dagar tidigare vid Kappa-fabriken i Piteå.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2005-08-04, 14:29


Hej!

I går kväll 3/8 ringde mig Jan Olov Lundström, Mårtensgården (nära Pitsund i Piteå kommun). Han berättade då att det nära hans hus under några dagar, av och till, hade uppehållit sig fåglar som han trodde var TÖRNSKATOR. Hans beskrivning pekade också klart på det.

I morse, torsdag 4/8, åkte jag dit för att kolla upp det hela. Jag letade i husets omgivningar en knapp timme utan att hitta något. Men, när jag lämnat området upptäckte jag 3 ex av arten ca 500 meter söderut! (Platsen var en åker på östra sidan gamla E4:an, ca 300 meter söder om skylten mot Södra Armen.) Det rörde sig om 2 årsungar och 1 adult hane av TÖRNSKATA.

Hälsar gör Lars!


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2005-08-03, 13:22

Hej!

Min bror Per rapporterar om en HÖKUGGLA i dag 3/8 i Piteå kommun. Den satt i toppen på ett träd på ett hygge vid väg 373 mot Arvidsjaur, ca 54 km väster om Roknäs, nära den plats där Gäddträskån flyter under vägen. Tidpunkten var strax före 09.00 i morse./ Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av Urban Jacobs
onsdag 2005-08-03, 09:17

I måndags sågs en häger vid en myrpöl efter Nikkaluoktavägen just utanför Kiruna.


Insänt av Tryggve Arvidsson
tisdag 2005-08-02, 23:55

Hej!

På tisdagskvällen vid 18-tiden upptäckte vi att traktens NÖTKRÅKOR hade samling på kyrktaket i Öjebyn. Åtta stycken satt som mest i den korsbyggda kyrkans takspiror, mestadels tysta, medan minst en ljudlig nötkråkepredikant hördes kraxa från kyrkogården nedanför kyrkan.

Hemma på Holmen i Öjebyn kunde senare en LÄRKFALK upptäckas när den passerade tack vare att traktens SVALOR råkade i ljudlig panik.

Verkar som det börjat att röra på sig igen.

Hälsningar

Tryggve och Maiken Arvidsson
i Öjebyn - Piteå Gamla Stad


Insänt av Ulf P
tisdag 2005-08-02, 15:03

Tog en "cembratallcykeltur" på Stadsön och kunde snabbt som attan cykla ikapp Lars Sandbergs i andra hand rapporterade Nötkråka på Hässjestigen. Nu hade dom blivit 2 till antalet och flygit till Hässjestigen 2, där dom brukar hålla hus! :-) Hälsar Ulf P


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
tisdag 2005-08-02, 14:28

Har under två dagar "inhöstat" nya augustikryss, Bl.a SNATTERAND,SKEDAND; STJÄRTAND, SALSKRAKE, HAVSÖRN och BRUN KÄRRHÖK samt SKRÄNTÄRNA på Gammelstadsviken. Även på Grynnan vid Avan SKRÄNTÄRNA. Även i Kallax hamn 2 SKRÄNTÄRNA. Nedanför Allan Bergströms boplats "kryllade" det av tättingar bl.a SVARTVIT, GRÅ FLUGSNAPPARE, GRANSÅNGARE och en BERGFINK hane. På Alviksgården en och annan snäppa; DRILL och SKOGSSNÄPPA. I Ersnäs LÄRKFALK tillika över Ersnäsfjärden senare. DVÄRGMÅS och DUVHÖK över Möröfjärden. Hälsar Månadskryssaren Ulf P Det är lite knepigt att hitta tättingar, och vadare samt rovare typ Ormvråk, dessa verkar haft en usel säsong. Dock inte Bivråk (10) och Lärkfalk (14) + bo redan i år. Brukar endast ha en och annan framförallt innan augusti mån slut! För övriga obsar se SVALAN


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2005-08-02, 09:13

Hej!
Först en andrahandsobservation från Gammelstad, Luleå kommun. Den sista juli ringde min morbror Torsten Westerlund och berättade att Margit Stenberg upptäckt 1 NÖTKRÅKA som samlade frön från cembrakottar. Platsen var Hässjestigen 19.

Så över till gårdagen 1/8, då Per Sandberg och undertecknad inte kunde motstå frestelsen att söka efter den dagen innan observerade TURTURDUVAN på Haparanda Sandskär. Under ca 12 timmar fanns vi på ön och letade, men duvan gick inte att återupptäcka. Av övriga iakttagelser kan nämnas 2 TORDMULAR, 2 LABBAR samt- denna dagens clou!- 1 HÖKUGGLA som sågs sitta på trävirket över kapellets klocka kl. 19:15. (Då jag en morgon i augusti 1983, med tandborsten i munnen, upptäckte ett ex av arten på en av stugorna i Kumpula, var detta det tredje fyndet av arten på ön. Hur har fyndbilden månne sett ut sedan dess...?)

I övrigt kan rapporteras att Sandskär alltid är en lika fantastisk och spännande ö att besöka, att vadarburarna ger bra fångster samt att vi bägge redan ser fram emot nästa besök...!

Hälsar gör bröderna Sandberg, genom Lars i Öjebyn!


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
måndag 2005-08-01, 20:18
Webbadress: http://biphost.spray.se/tomas.c

När jag tittade upp mot himlen i eftermiddags, såg jag en mängd TORNSEGLARE flyga omkring högt däruppe. Minst 100 exemplar. Kanske det dubbla. Som på beställning dök snart en elegant LÄRKFALK upp, men den nöjde sig med att jaga enklare byten, som trollsländor. Plats: Bergsviken, Piteå.Insänt av
måndag 2005-08-01, 09:36

Jag har varit i Abisko under helgen och kunde konstatera att det är en hel del rovfåglar i farten. 7 FJÄLLVRÅKAR 1 JORDUGGLA, 5 FJÄLLABBAR, 1 JAKTFALK. Falken förstörde min rapport om säker häckning av fjällabb, när den flög iväg med en labbunge i klorna mitt framför ögona på mig. Det var även en hel del småfåglar på fjället, som RINGTRAST, ÄNGSPIPLÄRKA, och BLÅHAKE bland annat. Även vadare som MOSNÄPPA obsades av och till.

Mats Williamson  « Föregående 20       Nästa 20 »