Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Jan-Olov Johansson <jojlulea@gmail.com>
torsdag 2014-12-18, 22:20

Hej,
Jag passerade Moskojärvi igår och idag (som passagerare, utan kikare :-( ), och noterade två obestämda sjöfåglar i den öppna vaken öster om E10:an. Kanske "bara" gräsänder, men det vore ju intressant om någon som passerar med kikare kollar vad som ligger där.
/Jan-Olov J


Insänt av Tomas Carlsson
tisdag 2014-12-16, 21:21

Angående mörka talgoxar: I en by i ryska Karelen, som jag besökt flera gånger vintertid, är talgoxarna väldigt ofta grådaskiga eller "sotiga". Jag vet inte säkert men jag har alltid kopplat ihop det med att alla hus i byn har vedspisar som det flitigt eldas i. Sommartid är fåglarna normalt färgade.


Insänt av Per Sandberg
söndag 2014-12-07, 20:03

Hej Mats!

Vet inte om jag VET i ditt fall; båda alternativen är väl möjliga?
Har dock själv haft en "ny art" på fågelbordet en gång i form av en "sotpilfink". Den fick sin förklaring av grannen som tidigare fått in en pilfink i huset via rökkanalen till öppna spisen.
Släpptes då väldigt sotig...

Mvh

Per


Insänt av Mats Karström <mats.karstrom@jokkmokk.se>
söndag 2014-12-07, 19:22

Vinterlugnet har nu återvänt till Vuollerim efter att DVÄRGLÄRKAN setts på min gårdsmatning i 5 dagar. Ett 100 tal skådare har varit här, från Skåne o norrut. TRETÅIG MÅS tillhör även det mer osannolika.
Idag såg jag en sotgrå talgoxe i byn, har sett det lite då o då genom åren. Är det melanism ( mkt mörkt pigment) eller sover de i skorstenar? Någon som vet?
Hälsar VuollerimMats


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
måndag 2014-11-24, 10:54

Vid gårdagens märkning på Bodens södra skjutfält kontrollerade vi en TALLTITA som vi märkte på samma plats för 8 år och 15 dagar sedan. Detta är rekord för alla talltitor vi märkt och kontrollerat under alla år.


Insänt av Thore Alm
lördag 2014-11-22, 14:08

Vid dagens NOF- ex. " Sena flyttare " i Kalix kommun,sågs en nötväcka / S.asiatica/
Den besökte en matning i Storön- kikaravstånd 3 meter
Dessutom: 10 tallbitar i Kalix - Nyborg
och tusentals sidensvansar-
Kalixälven,skärgårdssunden och Storöns Fiskehamn var isbelagdaInsänt av Lena svanberg
onsdag 2014-11-19, 20:43

Jag såg och hörde en spillkråka vid torneälven järnvägsbron tornvallen HaparandaInsänt av Margareta Kauppi <margaretakauppi@gmail.com>
tisdag 2014-11-18, 09:05

PILFINK första gången vid matningen ute på Utsikten utanför Kiruna.
Memorerade med mobilen vid örat: "...Sv kindfläck, vit krage.." (Till alla kan man inte säga: "Vet du; jag tror jag har en Pilfink vid matningen! Vi måste sluta.)
När kameran kom fram, försvann den...Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
måndag 2014-11-10, 15:48

Svalan är utmärkt att söka observationer på, i alla fall de somjag lägger in.Insänt av Lars Harnemo
söndag 2014-11-09, 23:33

Hej Karin Johansson och Jan Andersson mfl.
Det vore himla bra om ni (och många andra) mer tydligt skriver ut VAR ni sett era observationer. Det är uppenbarligen lätt att förbise, men...
Hälsar petimetern / Lars


Insänt av Karin Johansson <karin.el.johansson@hotmail.se>
söndag 2014-11-09, 17:08

50-100 gråsiskor som åt björkfrö i kanten av Bredviken inte långt från kyrkogården.Inte alls rädda.Försvann lika fort som de kom. Är det inte tidigt för gråsiskor?


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
lördag 2014-11-08, 17:43

Man skall aldrig sägs aldrig!!!
Men idag hände det för första gången för oss - en TRETÅIG HACKSPETT satt på ett talgstycke och käkade i flera minuter utan att låta sig störas.


Insänt av Lars Harnemo <sittanorrbotten@gmail.com>
torsdag 2014-11-06, 23:15

Hej alla ni som har haft lyckan att se en nötväcka här i Norrbotten.
En frågeställning är om det är sydliga eller asiatiska nötväckor som vi ser här. Och för att avgöra det så är det nog så att man måste ha ett fotografi som en expert får titta på för att avgöra saken. Alltså, fram med kameran och maila bilden till adressen som finns angiven här ovan.


Insänt av Thore Svensson <thore.svensson@live.se>
torsdag 2014-11-06, 15:39

idag den 06-11-14 har jag sett en nötväcka i Ryssbält


Insänt av Björn Mildh <bjorn.mildh@naturskyddsforeningen.se>
torsdag 2014-11-06, 11:42

En europeik nötväcka som verkar vara ganska stationär besöker ofta vårt fågelbord på Läkarvägen i Piteå. Senast idag har den hämtat solrosfrön.

Björn Mildh


Insänt av Karin Molin <karin.molin@kiruna.nu>
onsdag 2014-11-05, 12:29

I går,fjärde nov. ringde Harriet Stoor,Torneträsk by. och berättade att hon haft en nötväcka på fågelmatn. i
tre veckor.I dag,ons.åkte vi till henne och spanade.Nötväckan kom fram ur skogen, förflyttade sig från tall till marken till fröautomat, rörlig hela tiden.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2014-11-05, 11:32

Hej!

Jag har alldeles nyss varit vid Skäret, Svensbyfjärden, i Piteå kommun. Där upptäckte jag en sädesärla i närheten av de gamla kontorsbyggnaderna för fd Flottningsföreningen, dvs inte riktigt ända ut där man normalt brukar stå när man letar efter t.ex. udda trutar. Ärlan trippade omkring på vägen, bland fullvuxna björkar och kring huset, och den tycktes förvånande nog ha lätt att hitta föda. Detta är förstås en sen observation av denna art i Norrbotten.

Den var dessutom oväntat gråtonad/mörktonad. Börjar fundera över om det kan vara av en annan ras än den förväntade. Jag MENAR inte att det är så, och motacillor är ju rätt variabla i utseende, men samtidigt får jag det inte riktigt att stämma med det förväntade. (Har iofs heller aldrig sett sädesärla vid denna tid på året, så jag vet inte vad jag ska tro...)

Men, väderläget under hösten har varit sådant att det ännu kan dyka upp udda existenser med en bakgrund långt bort i öster eller sydost. Bilder kommer ut på Svalan under dagen/eftermiddagen, när jag får tid. Fågeln fanns kvar på angiven plats när jag lämnade området.

Mvh!/Lars.Insänt av Göte Dahlèn <gotedahlen@hotmail.com>
måndag 2014-11-03, 10:35

såg en koltrast på rönnbärsbusken utanför köksfönstret i dag.Har sett och hört koltrast någon gång under sommaren i Kiruna,men aldrig i november månad.måste vara väldigt ovanligt.Jag hann få en bild på den. Kiruna 2014-11-03


Insänt av Elsa Rensfeldt <elsa.rensfeldt@kuriren.com>
fredag 2014-10-31, 23:13
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Via dagspressen når man ännu flera.

Bild på nötväcka och liten text i media skulle kanske göra susen och kan förmedlas av Strandskatan Elsa Rensfeldt.

Men finns Intresse??

/Elsa


Insänt av NOF <sittanorrbotten@gmail.com>
fredag 2014-10-31, 08:31

Har ni sett NÖTVÄCKA nyligen i Norrbottens län? I så fall hör gärna av er till NOF och berätta vad ni heter samt var och när ni gjort er observation. I syfte att fastställa rastillhörgiheten (den syd- och mellansvenska europaea eller den sibiriska asiatica) tar vi tacksamt emot foton på era nötväckor. Ofta räcker det med foton tagna genom en vanlig mobiltelefon. Skicka information och foton till mailadressen enligt ovan.
  « Föregående 20       Nästa 20 »