Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2005-09-05, 21:21

Alert! Det verkar redan vara dags för sibiriska arter! Trots att vi bara hunnit några få dagar in i september och att det varit mycket västvindar på sistone har redan 3 st TAIGASÅNGARE fångats på Stora Fjäderägg, Västerbotten - två fåglar igår och en idag. Även i Finland har det gjorts ett par fynd. Från Haparanda Sandskär har döremot ingenting hörts på flera veckor. Telefonproblem och dålig märkning lär vara orsaken, men även Hapanada ligger bra till för vingbandare som säger "tsuisst".

/AInsänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2005-09-05, 19:22

Hej!

Rekade utkikspunkter söder om Luleå idag måndag. Började på Sörberget och Hemberget S Ersnäs där under en knapp timme efter lunch blott 1 FJÄLLVRÅK, 1 SPARVHÖK samt 70 TRANOR sträckte förbi i den friska västvinden. Under resten av eftermiddagen fortsatte utflykten med betoning på rek. Hur ska man optimera sträckskådning av rovfåglar i Luleå kommun m a p överblick åt rätt väderstreck, höjd över omgivande terräng, naturliga sträckleder samt närhet till fågelattraktorer såsom bondgårdar eller soptippar - en i sanning inte helt lätt fråga att besvara. Återigen, varför har vår kommun inget Öjebyberg?!

/AndreasInsänt av Sture Sandberg <utterman@ algonet.se>
måndag 2005-09-05, 15:14

Dubbla tomtkryss i form av BLÅHAKE den ena i sommarstugan i Jävre -Brännland, den andre på Ugglegatan 14 i Piteå. Observationerna gjordes igår söndag 4/9, bägge individerna vistades under vinbärsbuskarna på respektive tomt.


Insänt av Stefan Lindberg <stefan.lindberg@edu.pitea.se>
måndag 2005-09-05, 11:42

Hej!
Än en gång så har jag lyckates att förena jobbet med fågelskådning. Bussen till badhuset går förbi Lomtjärn. Så vid 10-tiden uppehöll sej 2 GRÅHÄGER vid tjärnen. På tillbakavägen vid 11:30-tiden satt de fortfarande kvar där.

M.v.h. Stefan Lindberg


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2005-09-05, 08:48

Intressant med FJÄLLVRÅKARNA på Bredviksberget. Det sannolika är väl att de försökt sträcka ut under förmiddagen medan vinden var svag men möttes av ökande sydsydostlig vind (och regn?) och därför vände tillbaka. Man ser ofta samma fenomen med rovfåglar, ffa fjällvråkar, i ytterskärgården (t ex på Rödkallen och Haparanda Sandskär)på hösten, där det behövs ganska mycket medvind för att de ska våga sig ut över havet, och vissa fåglar vänder trots medvind om och kommer tillbaka från sydost. Är ni säkra på att ni inte dubbelräknat vissa individer från berget, d v s kan de ha prövat sträcka ut väl öster om berget men kommit tillbaka på nordsträck längre västerut flera gånger?

/A


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2005-09-04, 22:06


Hej!

I dag söndag 4/9 hade NOF sin andra exkursion för hösten till Bredviksberget, Piteå kommun. Den mest intressanta händelsen var egentligen ett antal händelser, eller rättare sagt ett antal individer av samma art...
Inte mindre än 18 FJÄLLVRÅKAR drog förbi, mot NORR! Merparten kom mellan ca 12:30-14:30, och de tycktes alla komma in från havet/kusten. Rörde det sig om fåglar som blåst över från finska sidan, eller...? Blev den starka vinden dem övermäktig? Mycket intressant fenomen!

I övrigt hänvisas till Svalan för mer detaljerad information om de 11 arter rovfågel som skådades, av tiotalet besökare som slöt upp under dagen.

Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av Tord Gustafsson
söndag 2005-09-04, 17:18

Även jag deltog i TOMT-SM under lördagen genom att skåda mer eller mindre sporadiskt från tomten i Mjöfjärden utanför Råneå. 31 arter blev dagens facit, vilket jag tycker var bra. Hela 3 nya tomkryss lyckades jag få in: havsörn, pilgrimsfalk och härmsångare! Dessutom en skräntärna, vilken ju inte tillhör de regelbundna besökarna vid denna årstid.
Härmsångaren varningsläte var det som fick mig att reagera på denna inte alltför lättbestämda art som ju inte sjunger så här på höstkanten.


Insänt av mats.bergquist@home.se
söndag 2005-09-04, 12:13

4.9
Morgonens skogspromenad öster om Buddbyn gav inte så mycket spännande i fågelväg, men däremot ett nattfärskt BJÖRNSPÅR i leran på vägen! Man skulle ha varit i farten några timmar tidigare.

Bland fågelobservationer kan nämnas en kull ORRE, två juvenila MINDRE KORSNÄBBAR samt fyra KUNGSFÅGLAR.

/Mats B


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
lördag 2005-09-03, 23:32


Hej!

Läs på Svalan om det detaljerade resultatet från lördagens spaning från Bredviksbergets fågeltorn (i Piteå kommun), som jag bedrev mellan 11:30- 16:30. Andra halvan av tiden fanns även Kjell Norman på plats.

Sammantaget blev det 44 bestämda individer av 12 rovfågelsarter. Dessutom sågs knappa 20-talet individer på alldeles för långt håll för att det säkert skulle gå att bestämma dem.

Hälsar gör Lars i Öjebyn!Insänt av Mats Bergquist
lördag 2005-09-03, 20:57

Bara gratulera Peter Nilsson till segern om länets bästa fågeltomt 2005. Jag lyckades bara skrapa ihop 50 arter, men lovar att komma igen nästa år.

/Mats


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
lördag 2005-09-03, 20:14
Webbadress: http://www.communique.se/medit/aves/trm/tomtrm05.htm

Tomt RM 2005

Årets upplaga bjöd både på vin och vatten. Började bra men sen kom regnet. Efter det upphört rasade arterna in. 58 arter blev slutresultatet (vilket är rekord för mig) och hela fem nya mästerskapsarter (89 totalt för alla åren): Storskarv, sångsvan, havsörn (2 ex samtidigt), bivråk samt mindre hackpett.
Detaljerad lista finns på adressen ovan.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2005-09-03, 15:56

God lördag!

Var ute några timmar mitt på dagen i Svartskatan-/Möröområdet och inriktade mig på rovfågelsträck. Utfallet kan, trots nordvästvind och uppsprickande molntäcke, sammanfattas med ett ord: USELT! En del mer eller mindre stationära rovfåglar sågs men blott några få ex. av SPARVHÖK och ORMVRÅK som tydligt sträckte söderut. Man kan undra varför det vissa dagar skiljer så oerhört mycket i mängd mellan Alvik/Ersnäs och Öjebyn/Bredviksberget (där Lars S noterat hyggligt sträck idag). Det är inte rättvist, fast man får väl vad man förtjänar?!

/Andreas


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
lördag 2005-09-03, 10:00

God morgon!

3.9 Tänk vad härligt det är att skåda fågel på hösten så här nära polcirkeln. SM i tomtskådning började för min del 04:50 med +8 grader, vindstilla, myggsurr och solen på väg upp. Kanon! Arterna matade på bra och jag höll ungefär samma takt som konkurrenten Peter Nilsson på Fårön. 32 arter var avprickade till 06:30. Då kom regnet med en faslig fart i den tilltagande nordvästliga vinden. Tänk vad härligt det hade varit om det INTE vore höst och man INTE bodde så här nära polcirkeln…
I skrivande stund, 09:50, strilar regnet mer än tillåtet under ett prestigefyllt skådar-SM. Artantalet för min del har förhoppningsvis bara tillfälligt stannat på 41. Ett normalt resultat brukar hamna på mellan 50 och 60 arter. Det är bara att ta nya tag medan både skoteroverallen och regnkläderna torkar.

Bland de roligaste obsarna hittills kan jag nämna storspov och spillkråka.

Hälsar Mats i ÖBInsänt av Lasse H och Stigge L, Rallarrosen, GÄLLIVARE <rallarrosen@telia.com>
fredag 2005-09-02, 19:05
Webbadress: http://www.rallarrosen.se

Tackar Lars. Får hoppas på en intressant höst/vinter nu när vi kör igång med matningen på allvar :-) - För övrigt får man böja sej för expertisen och korrigera med att det sannolikt var en Sparv- och inte en Duvhök. Ta gärna en titt på bilderna och kommentera. Med största sannolikhet har Håkan T och Rolf G bedömt våran "Duvhök" till en Sparv d:o. Det som fick Stigge att ta den som en duvhök var att den så enkelt tog duvan med sej och stack när ungarna på gården började larma för mycket.

Hälsn Lasse


Insänt av Krister Jakobsson
fredag 2005-09-02, 13:31

4 HÄGRAR (2 vuxna och 2 juv) höll till vid GRÄSÖREN i morse


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
fredag 2005-09-02, 12:10

Hej!
Vid 10-tiden idag låg de fyra STRIPGÄSSEN kvar vid Fågelskådarkullen på Kullen/Storstrand i Öjebyn. De låg och guppade rofullt på vattnet ett 10-tal meter från strand. Det verkade nästan som om de tog sig ett avslappnande fredagsbad inför helgen. God idé i det granna vädret!

En annan tanke som for genom mitt huvud är att det nästan verkar som om arten nu har nedärvt i sina gener ett beteende att gärna söka sig till platser vid stranden där folk rör sig till och från. Nyss har det ju varit stripgäss vid en småbåtshamn i Luleå och tidigare år har arten varit på golfbanan i Piteå. Kanske de upplever människan som skydd?

En trevlig helg tillönskas alla!
MaikenInsänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2005-09-01, 12:09


Hej!

Idag torsdag 1/9 fanns STRIPGÄSSEN fortfarande kvar vid Kullen- se nedan- kl. 11:50. De höll sig mellan bågställningen och vattnet.

F.ö. vill jag ge en eloge till Lasse och Stigge för deras hemsida! (Se nedan, igen.)

Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av Lasse H och Stigge L, Rallarrosen, GÄLLIVARE <rallarrosen@telia.com>
torsdag 2005-09-01, 02:19
Webbadress: http://www.rallarrosen.se

En av Stigges tamduvor blev lunch till en juvenil DUVHÖK den 28/8 och lät sej inte hindras i måltiden av att den hamnade på bild också. Några av dom finns på hemsidan :-)


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2005-08-31, 21:09


Hej!

Undertecknad hade förmånen att kunna stå i tornet på Bredviksberget, Öjebyn, i Piteå kommun i dag torsdag 31/8. Jag stod där mellan 13:15- 16:30, och större delen av tiden fanns också Kjell Norman, Piteå, på plats.

Denna dag gjorde berget, och tornet, skäl för sitt goda rovfågelrykte... Följande observationer gjordes: 14 BIVRÅKAR, alla sträckande mot söder; 3 FJÄLLVRÅKAR, varav 2 sträckte; 3 stationära ORMVRÅKAR; minst 8 SPARVHÖKAR av vilka 2 sträckte; 4 stationära DUVHÖKAR; 1 stationär LÄRKFALK; 1 sträckande STENFALK; 3 sträckande TORNFALKAR; 1 sydsträckande adult PILGRIMSFALK kl. 15:15; 6 sydsträckande BLÅ KÄRRHÖKAR; 3 olika stationära HAVSÖRNAR; 2 FISKGJUSAR, varav 1 sträckte söderut; osannolika 2 sträckande BRUNA GLADOR, samt ca 45 sträckande TRANOR.

De två BRUNA GLADORNA var naturligtvis dagens höjdpunkter. Den ena drog förbi mot SV kl. 14:30, och kunde beskådas väl under ca 5 minuter innan den försvann över Svensbyfjärden och mot dess södra sida. Den andra upptäcktes några km norr om tornet kl. 16:15, och kunde sedan följas när den drog RAKT mot vår obsplats! Efter att cirklat ett tag ovanför tornet på ca 40 meters höjd, drog den sakta mot soptippen och försvann västerut. Denna andra individ hade en signifikant lucka på höger vinge, 2-3 pennor in på armen utifrån räknat. Det rörde sig sannolikt om endast en armpenna som saknades, men som gav vingen ett aningen "skadat" utseende.

Dagens goda resultat antalsmässigt kommer sannolikt av det enkla faktum att vinden för några timmar, ÄNTLIGEN, låg mellan V och N. Mer behövdes inte för en tydlig ketchupeffekt...

Hälsar gör Lars!


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2005-08-31, 16:57

Hej alla!

Idag onsdag 31/8 har jag varit i Alvik-/Ersnäsområdet kl.0745-1200, första timmen vid Alviksgården, resterande tid vid Svartskatatornet. Jag bjöds på ett soligt och fint väder och ett kontinuerligt rovfågelsträck. Det verkade gå på ganska bred front och på varierande höjd, även om ca 70% av de fåglar som sträckte passerade sydost om Svartskatan, alltså mot Mörön till - en inte oväntad iakttagelse i den rådande västvinden.

Totalt inräknades 28 rovfåglar av 9 arter, varav 17 fåglar var tydliga sträckare: 7 ORMVRÅKAR, 4 BIVRÅKAR, 3 FJÄLLVRÅKAR, 2 SPARVHÖKAR och 1 STENFALK. Kvasistationärt sågs BRUN KÄRRHÖK, SPARVHÖK, DUVHÖK, FISKGJUSE, LÄRKFALK samt ORMVRÅK, varav 1 rävröd vulpinus (STÄPPVRÅK), mest troligt samma som siktades vid Alviksgården den 28/8. Vidare sträckte minst 94 TRANOR söderut, och ca 300 rastade vid Alviksgården på morgonen.

Hälsar gör Andreas!


  « Föregående 20       Nästa 20 »