Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
tisdag 2005-10-04, 13:03
Webbadress: http://www.cornix.se/anthus/

Jag fick också några bilder på piplärkan vid Gräsören. Finns på adressen ovan.


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2005-10-04, 12:30
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

Jag har nu lagt ut några av mina bilder av den större piplärkan på min hemsida. Se länk. Gå in på Birds/Flycathers and Pipits/Richard´s Pipit


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2005-10-04, 11:46

STÖRRE PIPLÄRKA, var kvar till 11:05 idag då den drog mot S-SV. Jan Bergström och undertecknad såg den mellan 10:35-11:05. På plats var även Mattias N och Peter N.

MVH


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
tisdag 2005-10-04, 09:12

Rapport från Haparanda Sandskär 3/10

Det fortsätter att blåsa, men några nät har Sandbergarna lyckats ha uppe. Där har det fångats 47 fåglar av 7 arter.

RÖDHAKE 2, KUNGSFÅGEL 38, STJÄRTMES 1, TALLTITA 1, TRÄDKRYPARE 2, BERGFINK 3, SÄVSPARV 1.

Bland observationerna märks: 1 ALFÅGEL, 1 BRUN KÄRRHÖK hona, 1 BLÅ KÄRRHÖK hane, 1 LÖVSÅNGARE. Dessutom har en intressant falk observerats, men ljuset var för dåligt för att avgöra om det faktiskt rörde sig om en aftonfalk. Förhoppningsvis är fågeln kvar idag och vidare rapportering emotses.


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
måndag 2005-10-03, 18:34

Tack Rolf G för upptäckten av 1 STÖRRE PIPLÄRKA den blev dessutom mitt 300 :ade Sverigekryzz, du har verkligen gjort dig förtjänt av en kvarting Whiskey som jag utlovat till den som upptäcker en art som jag dessutom får se och blir mitt 300:ade i Sverige. Hälsar Ulf P och tackar och bugar. ÄNTLIGEN! som dom brukar säga om Nobelpriset i Litteratur. Mattias N har dessutom upptäckt en AMERIKANSK BLÄSAND i Gammelstadsviken!


Insänt av Lars Harnemo
måndag 2005-10-03, 16:43

STÖRRE PIPLÄRKA
Rolf G upptäckte en sådan vid gräsörenbron för ett par timmar sedan.


Insänt av
söndag 2005-10-02, 21:38

Det blev triss i rapportering från Hapanada, på 3 minuter... Nytt rekord?


Insänt av
söndag 2005-10-02, 21:37

Tre rapporter från Hapanada inom loppet av två minuter måste vara rekord på NOF-net..;-)


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
söndag 2005-10-02, 21:35

Rapport från Haparanda Sandskär 2/10

Det blåste rejält men Sandbergarna lyckades hitta lä för 6 nät. Där fick de 60 KUNGSFÅGLAR, 18 STJÄRTMESAR, 2 RÖDHAKAR, 2 GRÅSISKOR OCH 1 SÄVSPARV.

Bland obsarna märks 2 DALRIPOR

Gårdagens obsar har lagts in på Svalan. De kom med SMS eftersom det var el och telefonproblem.

Märkningen den 30 september gav ca 100 fåglar, bland annat en GÄRDSMYG.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2005-10-02, 21:35

Hej!

Lite info från Lars, Per och Johan Sandberg som befinner sig på Haparanda Sandskärs fågelstation: Igår lördag blåste det hård kuling, men de kunde i alla fall ha öppet något enstaka nät i skydd av vinden och fångade då 6 fåglar av 2 arter - 4 STJÄRTMESAR och 2 GRÅSISKOR. Idag söndag har det fortsatt att blåsa men inte lika kraftigt som under lördagen. I de nät man haft öppna fick man 83 fåglar, därav 60 KUNGSFÅGLAR och 18 STJÄRTMESAR.

/A


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
söndag 2005-10-02, 21:33

Fick ett mail från Lars, Per och Johan Sandberg på Haparanda Sandskär. Det har varit blåsigt där ute idag, nu igen... Ändå märktes 83 fåglar, därav 60 Kungsfåglar och 18 Stjärtmesar.
Man kan även rapportera att "en del nya fynd gjorts med anledning av det omskrivna jaktbrottet"...
På Näset hände inget idag. Det regnade och blåste på morgonen, så näten sattes aldrig upp.
/Hälsar Staffan


Insänt av Rolf G Gustafsson
söndag 2005-10-02, 18:07

Undertecknad och Jan Bergström for ut till Gräsörenbron vid 17-tiden. GRÅHAKEDOPPING 1 ex. EJDER 1 ex. Ejdern sågs även vid lunchtid från Lövskatagrundet. Den uppehåller sig runt Kalvholmen.
Vid Hindersöstallarna såg jag och Jan en STORSKARV flyga mot SV strax efter 17-tiden.


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
söndag 2005-10-02, 13:30

I år hade äntligen Den Stora Fabriken i Piteå den goda smaken att förlägga den årliga stoppveckan till annan tid än Birdwatchhelgen. Detta innebar att familjen kunde hänge sig åt fågelskådning hela lördagen. Här följer ett axplock från rundturen, detaljerna finns på Svalan:

Som de trogna Öjebybor vi är, gjorde vi först en sväng till rondellen vid Älvsbyvägen som nu ”bara” hyste KRÅKOR, KAJOR och SKATOR. På Heden fanns en TALGOXE, vilket påminner oss om att nu kommer snart den förste oxen och sätter sig på fönsterkittet. Dags att ladda upp med mat åt våra vänner och trimma restaurangpersonalen!

Vid Tuven, Lillpite kunde vi glädja oss åt en VARFÅGEL så inspirerade åkte vi vidare till Norrbodarna, bara strax bortanför. Där fanns ytterligare 3 VARFÅGLAR! Dessa 4 kan naturligtvis tillhöra samma kull, men det är med säkerhet olika individer. Nästan 300 TRANOR gör att vi förstår bonden som satt upp en fågelskrämma. Men som skådare så uppskattar vi antalet som förstärktes av 45 SÅNGSVAN, 10 KANADAGÄSS och 24 SÄDGÄSS.

Nu gick färden vidare inåt landet. Det vi såg antecknades och finns på Svalan. I Kolerträsk blev det tvärnit. På en tidigare bil har vi haft varningsremsa med ”bromsvarning – fågelskådare”. Vet någon var vi kan hitta en ny?? Här såg vi nämligen ytterligare en VARFÅGEL. Vi är båda säker på saken, fast nog undrar vi om vi fått varfåglar på hjärnan.

Efter att ha ”skakat på huvudet” styrde vi vidare mot Arvidsjaurs kn, Pite Lappmark. I Lomträsk passerade en flock om 24 SIDENSVANSAR och enstaka andra pippin sågs. Efter att här ha gjort några timmars uppehåll för påfyllnad av energi hos skådarna och inte minst utförande av diverse mer eller mindre äventyrligt höstarbete fortsatte turen.

Dagens första KNIPA kunde räknas in vid Damm-Kalles, men det var generellt skralt med fågel. Dock blev det snart en andra tvärnit. En till sannolik visshet gränsande varfågel igen. I rätt biotop satte den sig i en trädtopp men försvann så snabbt att vi inte hann bekräfta om vi såg rätt. Är det hur många varfåglar som helst i år?

Först när vi i Auktsjaur svängde av mot Utterträsk blev det mer fågel. En del flockar var så snabba och höll sig på så’nt avstånd att de fick bli oidentifierade, men inte desto mindre trevliga att skåda. BJÖRK- och DUBBELTRAST och inte minst en mycket söt TALLTITA, men ingen lappmes. Synd på den rara arten!

Dagens sista skådarstopp blev Ringlet i Arvidsjaur där vi först gladde oss åt VIGG, men snart upptäckte vi en flock som fick oss att snabbt förflytta oss till andra sidan av sjön. Efter att ha tittat två gånger är vi övertygade om att ha sett hela 34 SALSKRAKAR.

Nu avtog dagsljuset, medan molnen och hungern tilltog. Lyckligtvis fanns mors/svärmors restaurang bara ett stenkast bort så snart satt vi vid dukat bord. Efterrättsskedar gav upphov till den vanliga funderingen över vems favorit det skulle bli idag. Trots att det är mitt i äppelsäsongen drog mågen nitlott och dottern vinst-dito. Suverän fest för en lyckad Birdwatchdag. Något besvikna är vi över att inte ha sett ett enda skogshöns, men utan att ha kollat statistiken tror vi att det är rekord för både antal arter och individer. Så detta och varfåglarna överskuggar hönsbristen.

Hoppas att alla andra Birdwatchare hade lika trevligt, hälsar
Maiken och Tryggve
Öjebyn – Piteå Gamla StadInsänt av Rolf G Gustafsson
söndag 2005-10-02, 12:17

TAIGASÅNGARE, 1 ex. Lövskatagrundet, 11.45.


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
lördag 2005-10-01, 13:18

Fredagens morgonmärkning på Näset gav endast 30 märkta av 7 arter, trots fint väder. Talgoxe och Blåmes dominerade fångsten (15 resp 5 ex). Därutöver 3 Kungsfåglar, 3 Rödhakar, 1 Gransångare, 2 Järnsparvar och 1 Rödvingetrast
Idag Lördag 15-17 sekundmeter, sydlig kuling... så det blev ingen märkning..
/Staffan


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
lördag 2005-10-01, 10:41

Rapport från Haparanda Sandskär:
Även om vindarna åter tilltog, idag fredag, blev märkningen bra.
Följande märksiffror för fredag 30/9:
KUNGSFÅGEL 17, TRÄDKRYPARE 1, RÖDHAKE 3, GRÅSISKA 23, GÄRDSMYG 1, ÄNGSPIPLÄRKA 3, GRÖNSISKA 9, JÄRNSPARV 1, STJÄRTMES 1, BERGFINK 36, SÄVSPARV 12, BOFINK 1, DOMHERRE 1 (veckans första!!!), RÖDVINGETRAST 2, BJÖRKTRAST 1. Totalt 112 ex av 15 arter.
Av mer intressanta obsar kan nämnas:
HAVSÖRN 1 (5K+), KUSTPIPARE 2, HÖKUGGLA 1, RÖDSTRUPIG PIPLÄRKA 1, GÄRDSMYG 1, SIDENSVANS 50 (första större flocken!), STJÄRTMES 20.
En riktigt blåsig hemfärd,mörkt när vi kom iland 19:15, avslutade denna lite förkortade vecka. Men trots hårda vindar större delen av veckan har det, som vanligt, varit en trevlig och avkoppland vecka, med en hel del fågel.
Hälsningar från Jan och Lars


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
fredag 2005-09-30, 16:03

Bland alla icke helt markbundna bärplockare som just nu finns ute i markerna har idag observerats två ringtrastar.Adult hanne och en trolig ungfågel.
Med dessutom hem från skogen c:a 2kg trattkantareller.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2005-09-30, 14:07

David Erterius, en av de fyra skånska skådarna på Malören, meddelar att det även finns 2 st subadulta SILLTRUTAR av rasen heuglini ("tundratrut") på Malören. Det som är så bra är att de har fotat dem och alla andra intressanta fåglar de sett de senaste veckorna, Fler skådare i Norrbotten borde göra detsamma, om inte annat så för dokumentations skull!

/A


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2005-09-30, 13:25

Jag var ut till Lövskär under förmiddagen i hopp om att finna något sibiriskt vingband. Därav blev dock intet, och fågeltillgången var generellt ganska måttlig. Viss rörelse på MESAR, en flock SIDENSVANSAR m.m. Se obsarna i detalj i Svalan! Dock en skön höstdag - vakert, milt och svaga vindar - härligt att vara ledig och utomhus septembers sista fredag!

/A


Insänt av Rolf G Gustafsson
fredag 2005-09-30, 12:57

SVARTHÄTTA 1 ex, varnar hårt för en SKATA på METARGRÄND, Örnäset, kl 12.15. Håller till i trädgårdsbuskagen vid villorna.


  « Föregående 20       Nästa 20 »