Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Maria Müller <maria-muller@live.se>
måndag 2015-04-13, 17:00

Såg en tofsvipa på ängarna utanför Björsbyn


Insänt av Tord Gust
söndag 2015-04-12, 09:26
Webbadress: http://www.fageltaxering.lu.se/

Nattfågelinventering nr 2 gick av stapeln på lördagsnatten 11 april. En sparvuggla, 2 pärlugglor och en slaguggla blev nattens skörd. Tre av ugglorna hördes på andra platser än vid marsinventeringen. Rutten gick runt Persöfjärden upp mot Gemträsk, Skogså och tillbaka till Luleå via Örarna. Dessutom många ropande och sträckande sångsvanar samt en trana. Ett par rävskall hördes också.
Inga lappugglor hördes i år.
Den sista inventering kommer jag att göra i juni då det säkert kommer att vimla av trastar. Om du vill prova göra egna inventeringar så kan du kontakta Svensk Fågeltaxering i Lund. Se länk nedan! http://www.fageltaxering.lu.se/


Insänt av Annica Högqvist <annica.hogqvist@glocalnet.net>
söndag 2015-04-12, 08:47

Äntligen!
Så kom den då! Välputsad glänsande och den lysande näbben, till min matplats. Äpplena har väntat, jag har väntat.Jag menar förståss koltrasten. Nu börjar livet! Jag har en rätt stor matstation som fåglar besöker flitigt,även hararna återkommer flitigt. Och vilken kakafoni av fågelsång, ugglornas hoande intar scenen senare på natten.Så fint jag har det utanför mitt köksfönster i Abisko östra.


Insänt av Sören Häggroth <soren.haggroth@bredband.net>
torsdag 2015-04-09, 06:19

Igår den 8 april observerade vi en Bergfink (hane) i Sandlå vid Råneälvens utflöde till Bottenviken.


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
tisdag 2015-04-07, 21:51

Bensbyn Luleå. När andra nu är ute och skådar får jag hålla mig hemma i kvarteret (trasig bil). Har under påskhelgen roat mig med att försöka räkna skator som det finns ovanligt gott om i närmiljön och ett nytt rekord har slagits igen. I en av rönnarna (inte stor) satt 21 skator (trädet helt översållat) och runt gården, i andra träd och på marken minst 14 - 15 st. till (totalt upp till c:a 35 st.). Funderade lite på varför de samlats och upptäckte att de satt och åt på skotten som ska bli nya blad på träden. Vet ej om det är vanligt men skatan verkar ju klara sig bra på att vara "allätare".


Insänt av Bo-Göran Korvi <bo-goran.korvi@telia.com>
måndag 2015-04-06, 18:04

Bofink har hittat till matstället hos mej,samt gråspett hona som förser sej med talg och frön dagligen.plats Vuomajärvi Övertorneå


Insänt av Inge M. Weber <inwe@bredband.net>
fredag 2015-04-03, 08:35

Just fick vi se 2 sångsvanor som kom från havet flygande Råneälven uppåt!
Sandlån/Råneå - 2015-04-03


Insänt av Sören Häggroth <soren.haggroth@bredband.net>
fredag 2015-04-03, 08:17

Igår 2 april fick vi Pilfinken som gäst till vårt matbord. 2 hanar. Gulsparven har varit oss oss sedan ca 2 veckor. 1 Koltrast sedan 2 veckor, har nu 3 april blivit 2 hanar. Vi har tidigare haft många Grönfinkar nu har vi bara kunnat observera endast en hane under denna vinter. Bofinken 3 st hanar kom till oss 2 april.

En liten hackspett besökte oss tillfälligt för ca 3 veckor sedan.

Grönsiskor och Gråsiskor har vi i mycket stora mängder sedan 3-4 veckor. Mer än vad vi haft någonsin tidigare sedan 2009. I stort sett alla fåglar som besöker oss (som vi känner till) har vi dokumenterat bild.

Plats: Sandlå/Råneå vid utflödet av Råneälven mot Bottenviken.


Insänt av Linda Andersson <Lindamaria@hotmail.se>
torsdag 2015-04-02, 20:05

Bergfink hörs i Kiruna idag. Även utanför Glommersträsk dit jag förflyttat mig under dagen. Ser att man sett svart svan i Boden-trakten, någon som hört något mer om dem? Kanske de finns kvar där i krokarna? Skulle vara kul att se. /Linda


Insänt av Inge M. Weber <inwe@bredband.net>
torsdag 2015-04-02, 10:14

I morse kom en bofink-herre till matplatsen! Tidigt? - men välkommen! "Våran" vilda fasan som lever hos oss sedan december kommer säkert att bli glad ju mer nya fågelsorter delar mat med henne...
Råneälven/nära havet.


Insänt av Bo-Göran korvi <bo-goran.korvi@telia.com>
onsdag 2015-04-01, 15:37

Gulsparv har kommit hit en dag före mot förra året och pärlugglor som hörs på kvällen.plsts vuomajärvi övertorneå


Insänt av Herman Sundqvist
lördag 2015-03-28, 12:14

Svarthättan i Stenbäcken verkar vara på väg att klara övervintringen (även om den inte är i mål ännu...).
Det har funnits rätt många svarthättor som påbörjat övervintring vid fågelbord i Norrbotten. Är fågeln i Stenbäcken den första som i så fall klarar av det?


Insänt av Inger Hermansson
torsdag 2015-03-26, 22:54

Ett tiotal snösparvar såg vi idag på Äggskär (Måttsund) när vi kom sparkande på isen.


Insänt av Ulla Ek <Bedasmatte@ hotmail.com>
torsdag 2015-03-26, 07:20

Mindre hackspett och två gråspettar återkommande gäster här i Forsträskhed.


Insänt av Urban Jacobs
onsdag 2015-03-25, 11:58

Stjärtmesar 5 st i Boden i söndags. I skogen nära sundet.


Insänt av Folke Larsson <folke.larsson@fldbd.com>
tisdag 2015-03-24, 20:10
Webbadress: hemligahäckningar

Ifjol häckade pärlugglan i en holk ett hundratal meter från min gård(mellan Älvsbyn och Harads), ett mer betryggande avstånd jämfört med 2011 då dom häckade i ett utrymme inne i huset. Får se om jag behöver öronpropparna detta år. I November började ett ganska intensivt spel mellan två hanar utanför gården och jag gissar att den ena var en hane från årskullen. Den jag tror är en årsunge har bitit sig fast i en skogsdunge med en gammal knipholk drygt 100m från holken dom häckade i fjol och spelar nu intensivt nästan hela nätterna, även när det var som kallast som under juletiden. Man kan nog säga att den är lite spelgalen och faktiskt ibland rent ut enerverande.

Den jag tror är "gammelugglan" har spelat betydligt beskedligare, men senaste 2 veckorna har den vaknat upp och nu är det duellerande hela nätterna. Jag har också hört en hona nära "gammelugglan". Vissa nätter hör jag också en tredje pärluggla drygt en kilometer bort.

Sista tre nätterna ca har den lugnat ner sig liksom dom övriga spelen, det brukar bli så i månadsskiftet Mars-April när honan börjar med äggläggningen tror jag, kanske blir det tidigare i år.


Insänt av Folke Larsson <folke.larsson@fldbd.com>
tisdag 2015-03-24, 19:52
Webbadress: hemligahäckningar

Jo det verkar bli ett riktigt bra uggleår, förhoppningsvis med många häckningar, sorkspåren är inte lika många nu som i höstas, men det brukar ju vara så. Jag har inte sett så många sorkspår och lufthål som i höstas någonsin. I ett knappt kvadratkilometer stort område mellan Älvsbyn och Harads har jag obsat 12 pärlugglerevir samt fyra honor. Två av dom nära spelande hanar, en mellan två revir och en tredje där jag aldrig hört någon pärluggla förut.

Jag ar också hört 4 sparvugglor, 5 hökugglor samt en slaguggla, en art som rent av försunnit fråm området. Hörde en ifjol också, men bara 1 natt.


Insänt av Urban Jacobs
onsdag 2015-03-18, 17:44

Mindre hackspett och ett par tjädrar utanför Kiruna i söndags.


Insänt av Anonym
måndag 2015-03-16, 19:59

Såg ett par domherrar här i Björkliden Fjällby imorse. Upplevde att det var anmärkningsvärt med tanke på hur få fåglar man ser häruppe. Men mycket björk finns det att knoppa. Läste nånstans att den var vanlig i hela landet utom fjällen, nog för att det inte var uppe på kalfjället men ändå intressant.


Insänt av Ulf Öhman <ulf.ohman00@bredband.net>
måndag 2015-03-16, 08:14

Vi är några som åker ut efter årsmötet om vädret tillåter och intresse finns för att lyssna på ugglor. Vi avgör detta på lördag. // Ulf Öhman


  « Föregående 20       Nästa 20 »