Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2015-07-17, 20:26

Fredag 17 juli

Vi ser tillbaka på en arbetsam men lyckad dag: allt är klart för att starta den standardiserade märkningen imorgon. Insekterna kom idag, framför allt bromsar och blinningar. Solen gassade och det var i princip vindstilla. Allt detta i kombination gav hög konsumtion av vatten. Men allting är färdigt och imorgon sätter vi igång med ringmärkningen. Trots hårt arbete obsade vi 46 arter, bl.a. kärrsnäppa, större strandpipare med ungar, svärta med ungar, tornseglare, gransångare, trädpiplärka, törnskata med unge och fiskgjuse. Älgarna har lyst med sin frånvaro idag. Det var en underbar morgon: helt vindstilla och soligt. Idag hade vi det första besöket på fågelstationen: en finsk fågelskådare, Jorma, med kompis Tapio som var mycket intresserade av vårt arbete på ringmärkningsplatsen. Nu avsluter vi dagens övningar med träningsvärk och fredagsmys. Ute pågår förberedelser inför morgondagens bröllop.

/Uppstartsgänget


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2015-07-16, 21:02

Onsdag 15 juli

Kära dagbok,
Äntligen får vi – uppstartsgruppen: Ulf, Inger, Lena, Joachim och Marieke - åka ut till Sandskär igen. Efter installering i stugan och lunch var det dags att ta sig ut till ringmärkningsplatsen. Älgarna hade ställt till en del oreda: de hade sprungit ner många av stolparna och linorna som hade lämnats kvar efter vårens inventering och TV-inspelning. Det blev en del skådning på udden och vi noterade bl.a. roskarl, småtärna, småspov, kustlabb, svärta, större strandpipare och fiskgjuse. En bra start på säsongen! Nu blir det sömn och imorgon sätter vi igång med uppbyggandet.

/Uppstartsgruppen

Torsdag 16 juli

I morse vaknade vi till rosenfinkens härliga sång: ”Pleased to meet you!” Efter morgonbestyr startade vi arbetet med röja nätgator, sätta upp stolpar, bära ut vadarburar och Ettdagens examensprov: näthissen. Uppsättandet av näthissen underlättades av att Gunborg hade ordnat perfekta förankringsjärn till staglinorna. Det var en del mygg, och blinningar och broms vaknade vid tio-tiden. Efter åtta timmars jobb så var det färdigt för att sätta upp näten imorgon. Efter en stunds välbehövlig vila och mat blev det en tur till fiskgjuseboet och genom tallskogen. Arter som skådades idag var bl.a. grå flugsnappare, rödstjärt, unga stenskvättor, törnskata, lärkfalk och skräntärna. Vi har fått instruktioner att samla fästingar för att undersöka om de bär på någon smittsam sjukdom.

/Ett nöjt gängInsänt av Sture Westerberg <stuwes48@gmail.com>
tisdag 2015-07-14, 17:36

Under lördagskvällen observerade jag en morkulla som hämtade en unge från potatislandet. Ungen var fastklämd mellan benen.


Insänt av jimmy granqvist <gransel@hotmail.se>
tisdag 2015-07-14, 09:51

Jag har en fråga!Kan fjällvråksungar drunkna i sitt bo av allt regnande,Har följt ett par ,här i gransel älvsby kommun.eller kan dom ha fått någon smitta? dom var 4st.nästan flygfärdiga.31dagar gamla.alla var döda.


Insänt av Maria Müller <maria-muller@live.se>
söndag 2015-07-05, 19:17

Under ca 30 år har vi haft en koloni av tornseglare flygande över Musorudden, Mulön, men i år är de borta. Inte en enda har vi sett, tyvärr.


Insänt av Hans Fowelin <hrwfow@yahoo.se>
onsdag 2015-07-01, 09:11

Har gått genom delar av Sarek sedan midsommar. Mycket gott om lämmel och sork där. Fjällabbarna är talrika, och vi har sett flera revir av fjällvråk. Flera observationer av (sannolika) fjällugglor av gruppens deltagare, bl a i Rapadalen.


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
lördag 2015-06-27, 22:35

Rutvikssund Luleå. Brun Kärrhök, ad, hane på jakt, nästan ljus typ, elegant flykt, ljudlös.


Insänt av Thore Alm -Kalix
söndag 2015-06-21, 21:01

Sommarkollo- för stadsfåglar!

Nu har jag flyttat en del av min "vintermatning" till skärgården.
till den lilla ön Gåsören, Kalix- Nyborgs skärgård.
Så nu besöker asfalt-stans fåglar- mitt sommarkollo- domherre, talltita, blåmes, talgoxe, svartmes, st, hack och så "sommargästerna" från förr; grönfink
och bofink.
De lever upp och trivs så bra !
Insänt av Lasse Eriksson <lars,eriksson.riso@gmail.com>
lördag 2015-06-20, 20:15

Hej,
var idag,midsommardagen,ut till Stora Halsögrund Kalix skärgård.Det jag då fick se gjorde mig beklämd.Har vistats på ön av och till under 60 år och alltid mötts av hundratals tärnor.Nu när jag gick runt på halva ön kunde jag räkna till max ett tiotal.Vad har hänt?


Insänt av Lena Stenman
torsdag 2015-06-18, 20:51

Häckfågelinventering på Haparanda Sandskär 11-14/6
Vid 22-tiden på torsdagskvällen var vi elva förväntansfulla inventerare som efter en gungig tur över havet steg iland i Kumpulahamnen på Haparanda Sandskär. Ett helt gäng dvärgmåsar och en nyfiken älg som hälsade oss välkomna gav indikation på vad vi hade att vänta. Efter snabb installation i stugorna samlades vi för att fördela de olika inventeringsrutterna. Det bestämdes att redan följande morgon kl 03.00 skulle inventeringen, trots en del vind ändock ske. Det blev inte många timmars sömn, men spända och nyfikna på vad som gömmer sig på ön var det nog utan problem de flesta vaknade när väckarklockorna ringde.
Fredag morgon kl 03.00 hade VNV- vinden mojnat något och termometern visade +8 grader. Rutterna på den västliga sidan och på det öppna nordrevet stördes en del av vinden och vågornas brus, men i övrigt var det ett helt ok inventeringsväder. Det myckna regnandet har gjort att ön är full av vatten, men eftersom värmen fortfarande lyser med sin frånvaro har inte alltför många myggor kläckts. På ön finns mycket gott om älg och Lars började sin inventeringsrutt med att försöka undvika två förföljande älgar.
När de flesta avklarat sina rutter kom det första larmet - mindre flugsnappare sjunger i aspskogskanten vid linje 10! Flera av oss tog oss med raska steg dit (och passerade då en rävlya där minst 3 ungar nyvaket och nyfiket stirrade på oss) och lyckades också få höra någon strof av sången. Under ytterligare några timmar av den tidiga morgonen fortsatte vi vårt sökande efter rara arter, men tji.
Efter några välbehövliga timmars vila fortsatte vi vårt letande. Vinden hade tyvärr tilltagit igen, så aktiviteten bland fåglarna var inte så hög. Peter K hittade dock glädjande en grymtande vattenrall nere i vassen på ringmärkarudden.Dessutom sjöng en törnsångare i närheten.
Klockan 18 samlades vi i Kumpulastugan för sammanställning av inventeringen samt avrapportering av dagens övriga observationer. Utanför vräkte nu regnet ner och en ung "fjoling" gjorde oss sällskap utanför fönstret.
På linjerna sågs totalt 477 fåglar av 60 arter. Lövsångare dominerade (64), därefter i tur och ordning grågås (64), bofink (35), dvärgmås (31), knipa (30) och kråka (29). Roligaste var så klart den mindre flugsnappare som hördes sjunga efter L10.
På punkterna lyckades vi få ihop totalt 159 fåglar av 35 olika arter. Även här dominerade lövsångarna (28) därefter i fallande antal gråtrut (22), dvärgmås (17) och bofink (15).
Under dagen observerades totalt 90 arter och förutom övriga nämnda så sågs en skata, 2 vitkindade gäss, lärkfalk, alfågel, havsörn mm. Efter middag och artgenomgång bastades det.
Lördag morgon kl: 03.00 var några av oss åter på väg ut. SV vind och termometern visade redan +11,6 grader. Redan efter morgonens toalettbesök var diskussionen i gång, då flera av oss reagerat på en annorlunda sång i skogen bakom dassen. Kristers experthjälp tillkallades och efter en stunds klurande och lyssnande kunde fågeln fångas med både kamera och kikare. En dvärgsparv konstaterades och larmet gick till övriga, sovande inventerare.Fågeln hade troligen varit där redan dagen innan då en av deltagarna hörde ett avvikande sparvläte från samma ställe. Under dagen gick vi i olika grupperingar runt ön och kunde räkna in 86 olika arter. Dessutom hittades en svårbestämd sångare vars sång inte liknade något vi hört tidigare. Flera försök att fotografera fågeln gav senare en del mindre bra bilder. Nordsångare och avvikande lövsångare diskuterades och i nuläget lutar det nog mer år en avvikande lövsångare. Fågeln vållade en hel del intressant huvudbry. Vid eftersök av den avvikande sångaren hittades en svarthätta.
Övriga nya arter under dagen var tretåig hackspett (par observerades vid 3 olika lokaler under resan) salskrake, tordmule, sidensvans, skedand, ljungpipare mm. En vikaresäl observerades vid Ostviken. Döda sälar har under våren lockat ut en del havsörnar till Sandskär och vi såg dagligen 1-2 havsörnar. Efter middag och artgenomgång blev det en välbehövlig bastu och stugsamvaro. Under dagen observerades totalt 86 arter.
En del av gruppen jobbade under dagen nere på ringmärkarudden med att ställa i ordning ett antal närplatser. Tanken var att näthissarna också skulle resas men en häckning av enkelbeckasin vid en av stolparna medförde att det ställdes in. Däremot förbereddes morgondagens märkning då ettTV-team är ute på ön och skall filma ett tiominuters inslag från Haparanda Sandskär där vacker miljö, god mat och ringmärkning finns med. Inslaget kommer att sändas i Godkväll senare under hösten.
Söndag morgon 03.00 SV-vind och +8 grader.Några av oss använde dagen till att gå runt ön och några deltog i ringmärkningen med TV-teamet som regissörer. Via walkie-talkien hördes också hur försök gjordes att regissera fåglarna men det är nog inte det lättaste. De borde flyga in i ståhöjd i näten istället för längst ner. Vid ringmärkningen hördes resans första rosenfink. I övrigt noterades bara två nya arter: gök och en vacker bändelkorsnäbbhane vid Östra Stadion. I rävlyan konstaterades mint 5 rävungar. Under dagen observerades 79 arter och under hela vistelsen noterades 99 arter. Pga högvattnet noterades ganska få vadare och det bjöds inte på några överraskningar på den fronten. Få rovfåglar noterades endast havsörn, fiskgjuse och lärkfalk. Två par fiskgjuse håller till på ön varav det ena häckar/försöker häcka i ett nytt bo som är ca 1 km från nästa.
Tillsammans med TV-teamet bjöds vi in på en god skärgårdslunch a la Svanbergs: rökt lax, nykokt potatis med hjortronsås och till efterrätt en läcker orangefärgad havtornskräm som intogs i solens sken vid långborden i hamnen. Satt som en smäck! Kl 15 lämnade vi Haparanda Sandskär för den här gången och efter 45 minuter vaknade de flest trötta passagerarna i Nikkala hamn. Tack för den här gången!
//Inventeringsgänget (Ulf, Inger, Gunborg, Elsa, Lars, Göran, Peter, Lena, Krister, Tord och Annika) genom Lena och Krister.Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
tisdag 2015-06-16, 09:03

Igår natt c:a 00.30 Bensbyn Luleå. Tittar ut genom kontorsfönstret på andra våningen. En jorduggla flyger in på gården och gör en "sökning" runt träd och buskar och glider vidare, nästan "spöklikt". Man kan undra hur ofta den kommer på besök?


Insänt av Rolf G Gustafsson
fredag 2015-06-12, 09:40
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Hej Maggie
Enligt den nyutkomna (2012) boken "Fåglarna i Sverige - antal och förekomst" så beräknas 100 par av RINGDUVA häcka i Torne lappmark, dvs i Kiruna kommun. Utöver dessa 100 par finns det naturligtvis ett antal icke häckande fåglar, hur många är svårbedömt. Så ringduvan är inte en speciellt vanlig fågel i Kiruna kommun. Precis som Lars Harnemo nämner berör flera rapporter samma individer.


Insänt av Lars Harnemo
onsdag 2015-06-10, 21:56

Hej Maggie
Om man söker i vårt rapporteringsverktyg på internet "Artportalen" så ser man att det finns typ 150 rapporter under åren 2001-2015 i Kiruna kommun. Då finns det en del dubblettrapporter med. Så man kan säga att ringduvorna är sparsamma i uppträdandet. Sedan så kanske inte alla fynd rapporteras av ringduva vilken anses som en trivialart i stora delar av Sverige.


Insänt av Maggie Winman <maggie_winman@hotmail.com>
onsdag 2015-06-10, 20:46

Är det vanligt med ringduva i Vittangi? Har haft en ensam ringduva hemma på gräsmattan igår kväll, 9/6, och alldeles för en liten stund sen såg jag den igen. Har aldrig tidigare sett en ringduva.


Insänt av Ann-Marie Lidmark <lidmark@gmail.com>
torsdag 2015-06-04, 22:41

Besök i Boden. Mycket fint här gick idag till Nedre Avan och tittade på de fina dvärgmåsarna. + 2 bläsänder + videsparv + storspov och på några ställen efter vägen grönsiska. I Storavan en skäggdopping. Fint


Insänt av Per Sandberg <pellepersan@hotmail.com>
tisdag 2015-06-02, 11:12

Hej!

Meddelande från Klubben vid Alviksgården, Lulea:
en rastande ROSTAND ses av Jan Bergström.

Mvh

Per

P.S. Kanske har den länsbekanta småtrappen och rostanden tämligen gemensamt geografiskt ursprung?


Insänt av Ulf P Eriksson
tisdag 2015-06-02, 08:48

Enl uppgift från Lars Sandberg 16:00 igår är SMÅTRAPPEN tillbaka i Vitberget efter att ha varit försvunnen ett tag. För intresserade som inte noterat den och inte är med i Norrbottensskådarnas SMS-grupp. //MvH Ulf P. (Det är förmodligen den Småtrapp som stannat längst på samma plats i Sverige).


Insänt av Tord Gustafsson
måndag 2015-06-01, 13:50

Nattens häckfågeltaxering i trakterna utanför Sävast resulterade i 42 sedda arter och 246 fåglar, ett ganska normalt resultat. Det är inte lätt att hitta en regnfri och någorlunda vindstilla morgon för inventering denna vår. Jag lyckades dock pricka in inventeringen mellan nederbördsområdena. Bland de mer roliga arterna var nötkråka, gärdsmyg och videsparv.
Jag har nu inventerat denna rutt årligen sedan 1977 så det är snart dags för 40-årsjubileum. Lövsångarens nedgång är stor, nästan en halvering sedan jag började inventera, även om den fortfarande är den vanligaste arten tillsammans med bofinken. En annan förändring är att hyggena breder ut sig. Några av de första har börjat växa igen men i år var tre nya punkter påverkade av hyggen. Detta kanske också är en anledning till förändringen av fågelfaunan...


Insänt av Mats Karström
söndag 2015-05-31, 15:48

REKORDARTAT FÅGELDYGN 2015
Lördagen 30 maj 2014 ordnades för 12-e året i rad en lyckad 24-timmarsskådning från fågeltornet i Porsitjärn strax utanför Vuollerim.
Dagen till ära fick vi uppleva årets första sommardag, om än vädret bjöd på både sol och regn. Temperaturen varierade mellan 5° och 20°. Vinden kom från söder. Särskilt kvällsvädret var riktigt fint. Tidigare år har vi noterat mellan 49 och 58 arter (4 gånger!).
Även i år hade vi sällskap av sångsvanparet på bo precis nedanför tornet. Ett tornfalkpar höll oss sällskap under större delen av dygnet. Värmen gjorde att sångaktiviteten var hög även under natten och det lite ostadiga förmiddagsvädret bidrog till att fågelaktiviteten var fortsatt hög.
Inget direkt oväntat noterades under skådardygnet. Salskrake, sjungande grönsångare, överflygande lärkfalk och tornseglare var några trevliga inslag. Redan 9.45 hade 50 arter observerats, något som fick oss att känna rekordvittring. På kvällen upptäckte Mats Svensson Pavval en silvertärna på väg uppströms älven. Fyndet var det första under fågeldygnet, art 96. Lite senare upptäckte Benne och Mariett fem flygande kanadagäss, vilket gjorde att så många som 59 olika fågelarter kunde noteras under det trevliga dygnet.
Den bästa räkningen gjordes av Lars Sundberg 6.00-8.00 med 36 arter. Totalt deltog 12 personer i den lyckade räkningen, med Lars Sundberg från Boden som mest långväga besökare. Middagen gästades av 7 personer. Ett stort tack till er alla.
Mats KarströmInsänt av Inger Brännström
onsdag 2015-05-27, 09:02

Ulf Öhman och undertecknad blev sent i går kväll uppringda av en privatperson i Vidsel som trodde sig ha en småtrapp på tomten. Efter kontakt med Andreas Livbom som arbetar i närheten sammanstrålade vi på platsen, Vitberget, Vidsel och kunde konstatera en småtrapp hane.


  « Föregående 20       Nästa 20 »