Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2015-07-26, 19:38

Söndag 25 juli

För ovanlighetens skull var inte ringmärkargänget först uppe i arla morgonstund. Nej, vi möttes av en glad 30-årsfest som startade igår eftermiddag och som fortfarande pågick när vi traskade till ringmärkningsplatsen.

Morgonen var mild och vacker med svaga O-vindar, men dagen ganska varm, men vinden tilltog alltmer och molnen tätnade för att under eftermiddagen och kvällen ge korta perioder med skvitter.

Inte är det några imponerande ringmärkningssiffror vi kan redovisa, men jämfört med de senaste dagarna innebar denna söndag ett rejält lyft: 20 individer av 10 arter. I vanlig ordning gladde vadarna mest med GRÖNBENA (6), GLUTTSNÄPPA (1) och KÄRRSNÄPPA (1).

På eftermiddagen gjorde vi strövtåg uppe på ön. En blandad kompott med rovfåglar, annars inte särskilt upphetsande skådning i blåsten. De två halvtama älgarna (som inom ort ska avdagatagas enligt länsstyrelsebeslut) håller till längs stigen mot Östviken och fick kringgås för säker passage.

Korta tupplurar och sill och potäter till middag – på det hela taget upplevde vi en ganska typisk Sandskärsdag.

Hur det blir med ringmärkning i morgon återstår att se då prognoserna talar om regn och blåst.

/Bosse, Johnny, Frida och AndreasInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2015-07-25, 20:59

Lördag 25 juli

Ordinarie märkning men med ett par timmars avbrott för regn- och åskskurar. Joachim såg till och med en tromb dra fram över vattnet strax söder om ön! Näten och burarna gav blygsamma 12 nymärkningar av 4 arter: 6 GRÖNBENOR, 3 TALGOXAR, 2 LÖVSÅNGARE samt 1 BRUSHANE.
Vid lunch personalbyte – 6 st ut och 4 in! Det nyanlända gänget bekantade sig lite med stationsrutinerna samt med befintlig nätuppställning. Skådning på Sydön gav en del rastande vadare, som säkert tryckts ner av morgonens skurar. Av de högarktiska var såväl KUSTSNÄPPA som KUSTPIPARE och SMÅSNÄPPA representerade.
Under eftermiddagen kom solen fram, varför grillning av kött till middag med tillhörande stekta potatis, grönsaker och rödvin passade ypperligt. Den mer långväga personalen som rest med tåg föregående natt fräschade till sig i den ännu varma bastun.

Med hopp om en givande morgondag!

Frida, Bosse, Johnny och AndreasInsänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
fredag 2015-07-24, 13:42

Står på trappan framför huset (Bensbyn, Luleå). Hör en tofsvipa varna i närheten. Plötsligt kommer en stor duvhökshona flygande rakt mot mig med två tofsvipor efter sig. Den viker av framför huset och mig med viporna efter. Ibland får man uppleva spännande naturscener från gårdsplanen.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2015-07-23, 20:56

Torsdag 23 juli

Idag kände vi oss mer optimistiska inför ringmärkningen. När vi gick till ringmärkningsplatsen i morse var det mer liv och rörelse i träden och buskarna. Det verkar som om ungarna har börjat lämna sina bon och visa sig på udden. Däremot var det lugnt med vadare; vadarna verkar passera Sandskär och flyga söderut direkt. Vi fick veckans ringmärkningsrekord: vi ringmärkte tretton fåglar av åtta arter. Bl.a. ungfåglar av rödstjärt, bofink och talgoxe. Vi kunde också sätta upp det sista alternativnätet då marken hade torkat tillräckligt mycket. Nu är alla nät öppna och väntar på att fåglar ska flyga in. På eftermiddagen blev det skådning som bl.a. bjöd på bändelkorsnäbb, svartvit flugsnappare, trädkrypare, taltrast och gransångare. Efter skådningen tog hälften av ringmärkningsgänget ett uppfriskande dopp i havet. Dagen avslutades med bastu och sömn och förhoppningar på en fortsatt ökning av fåglar i näten.

/Ett nöjt gängInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2015-07-23, 20:37

Onsdag 22 juli
Väl påpälsade gav vi oss ut på dagens uppdrag. Väderleksrapporten hade varnat för kyligt väder – men det visade sig inte stämma. Tack och lov. En stor älg galopperade genom vassen och undvek med nöd och näppe näthissen. Dagens resultat blev tämligen klent, tre nymärkningar och två kontroller (fjolårets märkningar). Men vi lät oss inte skrämmas av lugnet på udden utan vi handklippte vassen i sista nätgatan (8:ans nät) och med gemensamma krafter flyttade vi gamla spänger för att undvika blöta fötter när fåglarna väl anländer. Noterbara observationer är bl a åtta tofsvipor som trampade runt bland burarna, svarthätta, alfågel, mindre korsnäbbar, gök och även grönsiskorna har börjat komma. Övriga fåglar verkar hålla till i sina bon i skogen. På eftermiddagen gav sig damerna ut på kantarell- och fågeljakt. Medan Ulf och Joachim skötte markservicen ;-). Svamp hittades och även fåglar men Mariekes jakt efter tretåig hackspett med kamera slutade inte med livskryss (idag). Eftermiddagen bjöd på fint väder och strålande sol. Nu snålbadar vi bastu efter gästernas idoga vedsågande och sen blir det sängen.
/UppstartsgängetInsänt av
onsdag 2015-07-22, 19:42


Måndag 20 juli

Dagen präglades av älgjakt! Ulf och Joachim vrålade och gick med stora påkar och schasade iväg de närgångna älgarna. Som tur var klarade sig näten och näthissen med en hårsmån. Morgonen började bra med magisk dimma och sjungande rosenfinkar och direkt efter att vi öppnade näten fastnade en sävsångare och en gransångare. Tyvärr lyckades vi inte slå gårdagens rekord och var det mycket lugnt på fågelfronten. När vi kom tillbaka till Kumpula hade Gunborg anlänt till ön och fick direkt se en göktyta. På eftermiddagen blev det skådning som resulterade i nytt obsrekord för veckan: 53 arter. Bl.a. talltita, mindre korsnäbb, buskskvätta, kungsfågel, dvärgmås, skogssnäppa och drillsnäppa obsades. Vädret var mycket fint och ändå var det mycket få insekter. Dagen avslutades med en skön bastu.

/Älgjägarna

Tisdag 21 juli

Morgonen startade lysande med Myrspov, Havsörn och Vikarsäl ute på Pauhu! Fyra älgar sprang ute på Ringmärkarudden när vi kom ner. De schasades enkelt och rutinerat bort av Ulf, Lena, Marieke och den modiga Inger? Tidigt fastnade nästan hela familjen Törnskata i näten och fick varsin ring på benet. En vacker Alfågel rastade och dök i viken mot Pauhu. Idag satte vi på försök upp ett kinesiskt nät som vi fått i gåva av Darius Strasevicius från Umedeltats fältstation. Ska bli spännande att få se om det fångar fåglar åt oss bättre än hittills. Efter ringmärkningen bakade Marieke en äppelpaj och Gunborg stekte nyplockade kantareller som de bjöd oss alla på! Under eftermiddagens fågelskådartur kunde vi konstatera att häcksäsongen alltfort pågår och verkar vara försenad. Imorgon får vi hoppas att det lossnar och att vi får lite bättre fångster i näten och burarna!
/Uppstartsgänget!
Insänt av Dan Thörnevall <w02dath1@gmail.com>
tisdag 2015-07-21, 10:06

En Glada observerades idag i Svartbjörnsbyn, Boden.Kunde ej avgöra om det var röd eller brun. Den strök över nyslagna ängar och gjorde trastarna märkbart oroliga. Trodde först på kärrhök tills den kom närmare och jag såg en tydligt kluven stjärt. Den flög vidare mot Buddbyn över Western Farm och den vägen. Observerades ca 09.40 idag.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2015-07-19, 20:30

Lördag 18 juli

Idag var första ringmärkningsdagen. Vi har haft 22 ordinarie nät uppe och vi har satt upp fyra alternativnät. Övriga nät får vänta på torrare mark. Vi ringmärkte sju fåglar idag av sju olika arter. Den första fågeln som fick en ring blev en björktrast. Vi fick även en buskskvätta och en större hackspett i näten. Burarna gav en gluttsnäppa. Det var inte så stora mängder fåglar idag. Däremot fanns det gott om blinningar och bromsar. Solen sken och det blev (ganska) varmt på ringmärkningsplatsen. En gök flög fram och tillbaka på ringmärkningsplatsen men var inte benägen att få en ring kring benet. Idag invigdes den nya tuben som Strandskatorna har ställt till stationens förfogande. Efter stängningsdags, lunch och en stunds vila blev det en fågelskådningstur som även resulterade i en del av ett grävlingsskelett. Byn rustade till bröllop. Allt förflöt tydligen enligt planerna och framåt kvällen föll ett lätt duggregn. Några fågelarter som skådades idag var göktyta, grå flugsnappare, havsörn, gransångare och korp. Vi hoppas på fler fåglar i näten imorgon.

/Ulf, Inger, Lena, Joachim, Marieke

Söndag 19 juli
Idag på morgonen möttes två aktiviteter på ön: ringmärkarna var på väg till ringmärkningsudden, och bröllopsgästerna var på väg hem efter festen. Vädret hade växlat över till mulet och ökande vind från sydost. Regnet hängde i luften hela dagen men orsakade inget avbrott i märkningen. Den största fördelen med vädret var att det nästan inte fanns några insekter som plågade oss. När vi kom fram till ringmärkningsplatsen möttes vi av två havsörnar, en ung och en gammal, som på låg höjd försökte undkomma kråkor, trutar och kustlabbar. På morgonen avslutade vi det kvarvarande röjningsarbetet och nu återstår bara A1 som fortfarande kan betraktas som en gyttjepöl. Vi hade stora förhoppningar om ökat antal fåglar men märkligt nog var det mycket tyst. Det höga vattenståndet gör att vadarantalet är mycket begränsat. Vi ringmärkte björktrastar, sävsparvar, bofink, brushane och till slut fångade vi den unga göken som igår vägrade att fastna i näten. Totalt ringmärkte vi tio fåglar. De lugna timmarna använde vi till att fixa nät, justera stolpar och linor och tillverka nya stagkäppar. Det gäller att passa på innan det smäller  Nu är allt i perfekt ordning och vi är beredda. På ön är det nu endast några locals och vi ringmärkare. Både älgarna och båtturisterna lyser med sin frånvaro vilket är ganska skönt.

/Fem (icke så) nöjda ringmärkareInsänt av Elsa Rensfeldt <islander-er@hotmail.com>
lördag 2015-07-18, 19:26
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Fågelintresserad granne i Råneå/Ön hari flera dagar hört en skränande fågel vid sin gård.Till slut såg de den då den flög över.knallgul traststor o de känner sig säkra på hanne sommargylling.Tyvärr är den inte hörd nu o tyvärr så hade de inte fått tag på mig medan den fanns där:(


Insänt av Patrick Åström
lördag 2015-07-18, 00:13

Andrahandsuppgift: En grupp asiater ledd av en asiatisk guide klättrar till ett tornfalksbo och hämtar en unge för att förevisa sin grupp. Sedan sätter han bara upp den ej flygga ungen i en gren. Guiden blir utskälld av ett äldre par men förstår inte varför...

Detta hände söndag 12/7 intill Silverfallet vid Björkliden i Torne Lappmark

Måndag kväll var jag där kort men kunde inte lokalisera boet och det sågs eller hördes heller inga tornfalkar


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2015-07-17, 20:26

Fredag 17 juli

Vi ser tillbaka på en arbetsam men lyckad dag: allt är klart för att starta den standardiserade märkningen imorgon. Insekterna kom idag, framför allt bromsar och blinningar. Solen gassade och det var i princip vindstilla. Allt detta i kombination gav hög konsumtion av vatten. Men allting är färdigt och imorgon sätter vi igång med ringmärkningen. Trots hårt arbete obsade vi 46 arter, bl.a. kärrsnäppa, större strandpipare med ungar, svärta med ungar, tornseglare, gransångare, trädpiplärka, törnskata med unge och fiskgjuse. Älgarna har lyst med sin frånvaro idag. Det var en underbar morgon: helt vindstilla och soligt. Idag hade vi det första besöket på fågelstationen: en finsk fågelskådare, Jorma, med kompis Tapio som var mycket intresserade av vårt arbete på ringmärkningsplatsen. Nu avsluter vi dagens övningar med träningsvärk och fredagsmys. Ute pågår förberedelser inför morgondagens bröllop.

/Uppstartsgänget


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2015-07-16, 21:02

Onsdag 15 juli

Kära dagbok,
Äntligen får vi – uppstartsgruppen: Ulf, Inger, Lena, Joachim och Marieke - åka ut till Sandskär igen. Efter installering i stugan och lunch var det dags att ta sig ut till ringmärkningsplatsen. Älgarna hade ställt till en del oreda: de hade sprungit ner många av stolparna och linorna som hade lämnats kvar efter vårens inventering och TV-inspelning. Det blev en del skådning på udden och vi noterade bl.a. roskarl, småtärna, småspov, kustlabb, svärta, större strandpipare och fiskgjuse. En bra start på säsongen! Nu blir det sömn och imorgon sätter vi igång med uppbyggandet.

/Uppstartsgruppen

Torsdag 16 juli

I morse vaknade vi till rosenfinkens härliga sång: ”Pleased to meet you!” Efter morgonbestyr startade vi arbetet med röja nätgator, sätta upp stolpar, bära ut vadarburar och Ettdagens examensprov: näthissen. Uppsättandet av näthissen underlättades av att Gunborg hade ordnat perfekta förankringsjärn till staglinorna. Det var en del mygg, och blinningar och broms vaknade vid tio-tiden. Efter åtta timmars jobb så var det färdigt för att sätta upp näten imorgon. Efter en stunds välbehövlig vila och mat blev det en tur till fiskgjuseboet och genom tallskogen. Arter som skådades idag var bl.a. grå flugsnappare, rödstjärt, unga stenskvättor, törnskata, lärkfalk och skräntärna. Vi har fått instruktioner att samla fästingar för att undersöka om de bär på någon smittsam sjukdom.

/Ett nöjt gängInsänt av Sture Westerberg <stuwes48@gmail.com>
tisdag 2015-07-14, 17:36

Under lördagskvällen observerade jag en morkulla som hämtade en unge från potatislandet. Ungen var fastklämd mellan benen.


Insänt av jimmy granqvist <gransel@hotmail.se>
tisdag 2015-07-14, 09:51

Jag har en fråga!Kan fjällvråksungar drunkna i sitt bo av allt regnande,Har följt ett par ,här i gransel älvsby kommun.eller kan dom ha fått någon smitta? dom var 4st.nästan flygfärdiga.31dagar gamla.alla var döda.


Insänt av Maria Müller <maria-muller@live.se>
söndag 2015-07-05, 19:17

Under ca 30 år har vi haft en koloni av tornseglare flygande över Musorudden, Mulön, men i år är de borta. Inte en enda har vi sett, tyvärr.


Insänt av Hans Fowelin <hrwfow@yahoo.se>
onsdag 2015-07-01, 09:11

Har gått genom delar av Sarek sedan midsommar. Mycket gott om lämmel och sork där. Fjällabbarna är talrika, och vi har sett flera revir av fjällvråk. Flera observationer av (sannolika) fjällugglor av gruppens deltagare, bl a i Rapadalen.


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
lördag 2015-06-27, 22:35

Rutvikssund Luleå. Brun Kärrhök, ad, hane på jakt, nästan ljus typ, elegant flykt, ljudlös.


Insänt av Thore Alm -Kalix
söndag 2015-06-21, 21:01

Sommarkollo- för stadsfåglar!

Nu har jag flyttat en del av min "vintermatning" till skärgården.
till den lilla ön Gåsören, Kalix- Nyborgs skärgård.
Så nu besöker asfalt-stans fåglar- mitt sommarkollo- domherre, talltita, blåmes, talgoxe, svartmes, st, hack och så "sommargästerna" från förr; grönfink
och bofink.
De lever upp och trivs så bra !
Insänt av Lasse Eriksson <lars,eriksson.riso@gmail.com>
lördag 2015-06-20, 20:15

Hej,
var idag,midsommardagen,ut till Stora Halsögrund Kalix skärgård.Det jag då fick se gjorde mig beklämd.Har vistats på ön av och till under 60 år och alltid mötts av hundratals tärnor.Nu när jag gick runt på halva ön kunde jag räkna till max ett tiotal.Vad har hänt?


Insänt av Lena Stenman
torsdag 2015-06-18, 20:51

Häckfågelinventering på Haparanda Sandskär 11-14/6
Vid 22-tiden på torsdagskvällen var vi elva förväntansfulla inventerare som efter en gungig tur över havet steg iland i Kumpulahamnen på Haparanda Sandskär. Ett helt gäng dvärgmåsar och en nyfiken älg som hälsade oss välkomna gav indikation på vad vi hade att vänta. Efter snabb installation i stugorna samlades vi för att fördela de olika inventeringsrutterna. Det bestämdes att redan följande morgon kl 03.00 skulle inventeringen, trots en del vind ändock ske. Det blev inte många timmars sömn, men spända och nyfikna på vad som gömmer sig på ön var det nog utan problem de flesta vaknade när väckarklockorna ringde.
Fredag morgon kl 03.00 hade VNV- vinden mojnat något och termometern visade +8 grader. Rutterna på den västliga sidan och på det öppna nordrevet stördes en del av vinden och vågornas brus, men i övrigt var det ett helt ok inventeringsväder. Det myckna regnandet har gjort att ön är full av vatten, men eftersom värmen fortfarande lyser med sin frånvaro har inte alltför många myggor kläckts. På ön finns mycket gott om älg och Lars började sin inventeringsrutt med att försöka undvika två förföljande älgar.
När de flesta avklarat sina rutter kom det första larmet - mindre flugsnappare sjunger i aspskogskanten vid linje 10! Flera av oss tog oss med raska steg dit (och passerade då en rävlya där minst 3 ungar nyvaket och nyfiket stirrade på oss) och lyckades också få höra någon strof av sången. Under ytterligare några timmar av den tidiga morgonen fortsatte vi vårt sökande efter rara arter, men tji.
Efter några välbehövliga timmars vila fortsatte vi vårt letande. Vinden hade tyvärr tilltagit igen, så aktiviteten bland fåglarna var inte så hög. Peter K hittade dock glädjande en grymtande vattenrall nere i vassen på ringmärkarudden.Dessutom sjöng en törnsångare i närheten.
Klockan 18 samlades vi i Kumpulastugan för sammanställning av inventeringen samt avrapportering av dagens övriga observationer. Utanför vräkte nu regnet ner och en ung "fjoling" gjorde oss sällskap utanför fönstret.
På linjerna sågs totalt 477 fåglar av 60 arter. Lövsångare dominerade (64), därefter i tur och ordning grågås (64), bofink (35), dvärgmås (31), knipa (30) och kråka (29). Roligaste var så klart den mindre flugsnappare som hördes sjunga efter L10.
På punkterna lyckades vi få ihop totalt 159 fåglar av 35 olika arter. Även här dominerade lövsångarna (28) därefter i fallande antal gråtrut (22), dvärgmås (17) och bofink (15).
Under dagen observerades totalt 90 arter och förutom övriga nämnda så sågs en skata, 2 vitkindade gäss, lärkfalk, alfågel, havsörn mm. Efter middag och artgenomgång bastades det.
Lördag morgon kl: 03.00 var några av oss åter på väg ut. SV vind och termometern visade redan +11,6 grader. Redan efter morgonens toalettbesök var diskussionen i gång, då flera av oss reagerat på en annorlunda sång i skogen bakom dassen. Kristers experthjälp tillkallades och efter en stunds klurande och lyssnande kunde fågeln fångas med både kamera och kikare. En dvärgsparv konstaterades och larmet gick till övriga, sovande inventerare.Fågeln hade troligen varit där redan dagen innan då en av deltagarna hörde ett avvikande sparvläte från samma ställe. Under dagen gick vi i olika grupperingar runt ön och kunde räkna in 86 olika arter. Dessutom hittades en svårbestämd sångare vars sång inte liknade något vi hört tidigare. Flera försök att fotografera fågeln gav senare en del mindre bra bilder. Nordsångare och avvikande lövsångare diskuterades och i nuläget lutar det nog mer år en avvikande lövsångare. Fågeln vållade en hel del intressant huvudbry. Vid eftersök av den avvikande sångaren hittades en svarthätta.
Övriga nya arter under dagen var tretåig hackspett (par observerades vid 3 olika lokaler under resan) salskrake, tordmule, sidensvans, skedand, ljungpipare mm. En vikaresäl observerades vid Ostviken. Döda sälar har under våren lockat ut en del havsörnar till Sandskär och vi såg dagligen 1-2 havsörnar. Efter middag och artgenomgång blev det en välbehövlig bastu och stugsamvaro. Under dagen observerades totalt 86 arter.
En del av gruppen jobbade under dagen nere på ringmärkarudden med att ställa i ordning ett antal närplatser. Tanken var att näthissarna också skulle resas men en häckning av enkelbeckasin vid en av stolparna medförde att det ställdes in. Däremot förbereddes morgondagens märkning då ettTV-team är ute på ön och skall filma ett tiominuters inslag från Haparanda Sandskär där vacker miljö, god mat och ringmärkning finns med. Inslaget kommer att sändas i Godkväll senare under hösten.
Söndag morgon 03.00 SV-vind och +8 grader.Några av oss använde dagen till att gå runt ön och några deltog i ringmärkningen med TV-teamet som regissörer. Via walkie-talkien hördes också hur försök gjordes att regissera fåglarna men det är nog inte det lättaste. De borde flyga in i ståhöjd i näten istället för längst ner. Vid ringmärkningen hördes resans första rosenfink. I övrigt noterades bara två nya arter: gök och en vacker bändelkorsnäbbhane vid Östra Stadion. I rävlyan konstaterades mint 5 rävungar. Under dagen observerades 79 arter och under hela vistelsen noterades 99 arter. Pga högvattnet noterades ganska få vadare och det bjöds inte på några överraskningar på den fronten. Få rovfåglar noterades endast havsörn, fiskgjuse och lärkfalk. Två par fiskgjuse håller till på ön varav det ena häckar/försöker häcka i ett nytt bo som är ca 1 km från nästa.
Tillsammans med TV-teamet bjöds vi in på en god skärgårdslunch a la Svanbergs: rökt lax, nykokt potatis med hjortronsås och till efterrätt en läcker orangefärgad havtornskräm som intogs i solens sken vid långborden i hamnen. Satt som en smäck! Kl 15 lämnade vi Haparanda Sandskär för den här gången och efter 45 minuter vaknade de flest trötta passagerarna i Nikkala hamn. Tack för den här gången!
//Inventeringsgänget (Ulf, Inger, Gunborg, Elsa, Lars, Göran, Peter, Lena, Krister, Tord och Annika) genom Lena och Krister.  « Föregående 20       Nästa 20 »