Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2015-08-04, 20:07

Tisdag den 4 augusti
Vädret var idag soligt och varmt med en temperatur av ca 17 grader C och svag, fläktande vind. Ganska stor aktivitet rådde hos fåglarna under hela märkningstiden. Totalt gjordes 83 nymärkningar och 8 kontroller. Bland annat märktes ytterligare en ung gök, en gärdsmyg och ett stort antal lövsångare och grönsiskor. Årets första rödbena märktes också, samt tre gluttsnäppor som gått in i burarna vid ungefär samma tidpunkt.
Idag noterade Frej bland annat tjäder och orre i aspurskogen, och Emmy såg en göktyta. En strandskata flög över ringmärkningsplatsen på förmiddagen och klargjorde även sin ankomst högt och tydligt, vilket gladde ringmärkarna.
/Sandskärspersonalen genom FridaInsänt av bjarne hermansson
tisdag 2015-08-04, 10:20

en kärrsångare flög i fönstret och dog


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2015-08-03, 20:08

Måndag 3 augusti
Idag öppnades även alternativnäten men fångsten blev inte lika stor som gårdagens, dock ändå en bra siffra på 44 nymärkningar och 5 kontroller. Roligast var en trädkrypare, törnsångare, buskskvätta och en storspov som tyvärr hann slita sig loss från nätet.
När vi kom tillbaka till stugan kom solen fram och värmde. För en av oss (Emmy såklart)innebar det till och med ett dopp i det 16-gradiga vattnet.
Frida tog en löptur till nordudden och kom tillbaka med en blommande baltisk marviol som hittades på östra stranden, inte särskilt vanlig här.
Just nu är det ont om båtar i hamnen, stundom inga alls. Men det har vi inget emot!
/Sandskärspersonalen genom Frej Och EmmyInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2015-08-02, 20:01

Söndag 2 augusti
Fint väder från start idag och dessutom mindre mygg än vanligt. Trots att vi aldrig öppnar alternativnäten fångar vi mycket fågel. 51 nymärkningar och 7 kontroller. De två alltför orädda älgarna besökte idag ringmärkarudden och som tur var klarade sig samtliga nät.
Roligt idag var en ung kärrsnäppa som fastnade i en bur, en gök som sågs flyga in i nätet, och inte minst att Emmy har lärt sig att plocka fåglar och hur arbetet går till.
Efter några timmars sömn efter lunch gick Frej och Emmy på en promenad som gav bland annat småtärna. Korv och spaghetti till middag och sedan bastu enligt rutin.
/Sandskärspersonalen genom Frej SundqvistInsänt av Tord Gustafsson
söndag 2015-08-02, 17:54

SKVOLPEN/SANDGRYNNORNA
Vid dagens exkursion på en i stort sett fullbokad M/S Laponia sågs en hel del intressanta arter. Vid Grillklippan var det ovanligt gott om TORDMULAR och även flera TOBISGRISSLOR. KUSTLABBAR kretsade kring ön och flera STORSKARVAR rastade på klipporna.
Skvolpen/Sandgrynnorna var inte så fågelrika som vi hade hoppats. Kanske hade många vadare flyttat sedan gårdagen i den nordliga vinden och tämligen högt vattenstånd. Bland höjdpunkterna noterades rastande KUSTPIPARE, KUSTSNÄPPA, MYRSPOV och SMÅSPOVAR. Ett par GRAVÄNDER med 2 ungar samt två kullar av SVÄRTA var också kul att få se. För fullständig artlista och antal se Artportalen!


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2015-08-02, 15:58

Lördag 1 augusti
Sista märkdag för en del av oss och när vi traskar iväg mot märkplatsen är det mulet och molnen förebådar regn.
Men idag är det bra aktivitet på fåglarna och de trillar in i näten i en jämn ström, trillar ner gör också regndropparna vid niotiden och vi blir snart tvungna att avbryta och dra ihop näten. Dagens märkning gav 58 nymärkningar och tre kontroller vilket är en klar förbättring.
Vi noterar att det syns och hörs större hackspett lite överallt och på den finska sidan rapporteras det om utsträckande fåglar, kanske dags för flera hacke i näten, minns hur det blev förra gången med prickade händer efter ett par veckor på ön.
Personalbyte med Rune vid middagstid, Andreas och Johnny lämnar och Frej med syster Emmy ersätter. Installation och en liten rundvandring fyller eftermiddagen innan det är dags att förbereda för morgondagens märkning.
I går besöktes för övrigt vår uthängda tvätt av större snabelsvärmare som tydligen inte är helt vanlig här i Norrbotten, första fynd för Sandskär?
/Sandskärspersonalen genom Bo SlungeInsänt av HSFS
söndag 2015-08-02, 07:01

Sen dagbok!
Fredag 24 juli
Idag var det samma väder som tidigare: soligt och inget regn. Fågeltillgången är fortfarande minimal vilket gör att den flitiga gruppen söker arbetsuppgifter hela tiden. Därför flyttade vi dasset från den överfyllda gropen till den gropen Grohp grävde till skyttevärnsdjup. Dasset invigdes under stoj och glam. När det gäller fångsten var det inget speciellt spännande: grönbenor från burarna dominerade och talgoxarna hittade till A1. Däremot var det mycket trevliga obsar: kustsnäppa, storspov och vackert sjungande rosenfinkar. Arbetet på ringmärkningsudden avslutades med tvättning av påsar och skurning av boden. På väg hem mötte oss myrspoven nära kyrkan och lät sig både beskådas och fotograferas under en längre stund. Tore och Birgitta anlände till SNF-stugan och de hade vänligheten att bjuda in oss till lite fredagsmys. Det blev fredagsmys modell större: god dryck av hög kvalitet, tilltugg och underbar kaka till kaffet, kryddat med trevligt sällskap och glada skratt. Nu blir det sista natten på ön och imorgon blir det ringmärkning, packning och avresa.
/Ulf, Inger, Lena, Joachim, Gunborg och MariekeInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2015-07-29, 19:55

Onsdag 29 juli

Dagens ringmärkning startade trögt med bara ett fåtal fåglar i nät men sedan blev det bättre och när vi drog ihop för dagen hade 37 fåglar fångats varav 5 kontroller.
Nu är det betydligt fler tättingar i näten då vadarna passat på att dra söderut i lagom kraftig nordvind, så där hoppas vi på påfyllning av vadare.
Bra väder fram till eftermiddag med riktigt varmt när solen värmde på. Myggen är på vissa nätplatser intensiva och med värmen kommer blinningarna fram. Videsparv hördes och sågs av Andreas runt ringmärkarboden annars var det inget som stack ut i dagens arturval.
Finnarna invaderar ön sågar ved och bastar för fullt, hoppas vi kan komma till en liten stund.
/ SandskärsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2015-07-28, 21:07

Måndag 27 juli

Dagen började med ofrivillig sovmorgon. Rejäl blåst från SO och regn satte stopp för ringmärkningen. Först runt klockan elva var det möjligt att köra igång. Blåsten gjorde att alla näten inte kunde användas nu heller. De mest utsatta fick stanna nere. Däremot satte vi ut alla burarna.
Efter ungefär två timmar brakade regnet igång igen och vi fick dra ihop näten i en dryg timme. När det lugnade sig med regnet avtog också blåsten och vi kunde få upp alla näten nu. Därefter höll sig vädret fint och vi kunde köra till strax efter fem när vi började plocka ihop.
Siffrorna blev ungefär som igår, 24 individer fångade, varav tre kontroller. De fördelade sig på tolv arter. Även idag var det vadarna som gladde med sex grönbenor, två brushanar och dessutom större strandpipare, gluttsnäppa och kärrsnäppa. Åtminstone sörlänningarna i sällskapet uppskattade också en riktigt fin hane av blåhake.
Efter kvällens pastasallad drog regnet åter igång, så vi får väl hoppas att det går över till i morgon bitti.

/Bosse, Johnny, Frida och AndreasInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2015-07-28, 21:06

Tisdag 28 juli
Tisdagens ringmärkningsarbete förlöpte planenligt, utan att hindras av vädret som var mestadels mulet och med måttlig vind från S. Tidvis hängde regnet i luften men när klockan närmade sig 11 ljusnade det, och från lunchtid och framåt var vädret riktigt soligt och fint.
Totalt 17 individer av 7 arter märktes under dagen, och 4 st kontroller gjordes. Lövsångare dominerade märkningen (5) tätt åtföljda av sädesärla (4). Ytterligare 2 duniga ungar av större strandpipare förseddes med ring, syskon till den unge som märktes igår. Samtliga 3 ungar hade gått i vadarburen, och stor iver rådde då föräldrafåglarna och ungarna återförenades ute på Pauhu. Bland vadarna märktes även 2 grönbenor och 1 kärrsnäppa. Bland de kontroller som gjordes fanns en gammal talgoxe-hona som tidigare märkts i Finland, samt en sädesärla som märkts på Sandskär 2013. Utöver de märkta fåglarna hade vi sällskap av bland annat ett flertal småspovar, ett par storspovar, labbar och silvertärnor, samt de två (numera kända) älgarna. Den unga tjuren och kon spankulerade omkring intill ringmärkningsplatsen och näten, sneglandes på oss men utan någon större reaktion. Sällan har man haft chansen att studera dessa ståtliga djur på så nära håll.
En av ringmärkarna beskrev dagens väderskiftning som så att det var ”september på morgonen, men återigen juli på kvällen”, vilket också ledde till ringmärkargängets första middag ute i kvällssolen. Efter en lyxig trerättersmiddag i kvällssolen och en sväng i bastun på soliga Sandskär är vi nu stärkta och redo inför morgondagens märkning.

Vid tangentbordet FridaInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2015-07-26, 19:38

Söndag 25 juli

För ovanlighetens skull var inte ringmärkargänget först uppe i arla morgonstund. Nej, vi möttes av en glad 30-årsfest som startade igår eftermiddag och som fortfarande pågick när vi traskade till ringmärkningsplatsen.

Morgonen var mild och vacker med svaga O-vindar, men dagen ganska varm, men vinden tilltog alltmer och molnen tätnade för att under eftermiddagen och kvällen ge korta perioder med skvitter.

Inte är det några imponerande ringmärkningssiffror vi kan redovisa, men jämfört med de senaste dagarna innebar denna söndag ett rejält lyft: 20 individer av 10 arter. I vanlig ordning gladde vadarna mest med GRÖNBENA (6), GLUTTSNÄPPA (1) och KÄRRSNÄPPA (1).

På eftermiddagen gjorde vi strövtåg uppe på ön. En blandad kompott med rovfåglar, annars inte särskilt upphetsande skådning i blåsten. De två halvtama älgarna (som inom ort ska avdagatagas enligt länsstyrelsebeslut) håller till längs stigen mot Östviken och fick kringgås för säker passage.

Korta tupplurar och sill och potäter till middag – på det hela taget upplevde vi en ganska typisk Sandskärsdag.

Hur det blir med ringmärkning i morgon återstår att se då prognoserna talar om regn och blåst.

/Bosse, Johnny, Frida och AndreasInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2015-07-25, 20:59

Lördag 25 juli

Ordinarie märkning men med ett par timmars avbrott för regn- och åskskurar. Joachim såg till och med en tromb dra fram över vattnet strax söder om ön! Näten och burarna gav blygsamma 12 nymärkningar av 4 arter: 6 GRÖNBENOR, 3 TALGOXAR, 2 LÖVSÅNGARE samt 1 BRUSHANE.
Vid lunch personalbyte – 6 st ut och 4 in! Det nyanlända gänget bekantade sig lite med stationsrutinerna samt med befintlig nätuppställning. Skådning på Sydön gav en del rastande vadare, som säkert tryckts ner av morgonens skurar. Av de högarktiska var såväl KUSTSNÄPPA som KUSTPIPARE och SMÅSNÄPPA representerade.
Under eftermiddagen kom solen fram, varför grillning av kött till middag med tillhörande stekta potatis, grönsaker och rödvin passade ypperligt. Den mer långväga personalen som rest med tåg föregående natt fräschade till sig i den ännu varma bastun.

Med hopp om en givande morgondag!

Frida, Bosse, Johnny och AndreasInsänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
fredag 2015-07-24, 13:42

Står på trappan framför huset (Bensbyn, Luleå). Hör en tofsvipa varna i närheten. Plötsligt kommer en stor duvhökshona flygande rakt mot mig med två tofsvipor efter sig. Den viker av framför huset och mig med viporna efter. Ibland får man uppleva spännande naturscener från gårdsplanen.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2015-07-23, 20:56

Torsdag 23 juli

Idag kände vi oss mer optimistiska inför ringmärkningen. När vi gick till ringmärkningsplatsen i morse var det mer liv och rörelse i träden och buskarna. Det verkar som om ungarna har börjat lämna sina bon och visa sig på udden. Däremot var det lugnt med vadare; vadarna verkar passera Sandskär och flyga söderut direkt. Vi fick veckans ringmärkningsrekord: vi ringmärkte tretton fåglar av åtta arter. Bl.a. ungfåglar av rödstjärt, bofink och talgoxe. Vi kunde också sätta upp det sista alternativnätet då marken hade torkat tillräckligt mycket. Nu är alla nät öppna och väntar på att fåglar ska flyga in. På eftermiddagen blev det skådning som bl.a. bjöd på bändelkorsnäbb, svartvit flugsnappare, trädkrypare, taltrast och gransångare. Efter skådningen tog hälften av ringmärkningsgänget ett uppfriskande dopp i havet. Dagen avslutades med bastu och sömn och förhoppningar på en fortsatt ökning av fåglar i näten.

/Ett nöjt gängInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2015-07-23, 20:37

Onsdag 22 juli
Väl påpälsade gav vi oss ut på dagens uppdrag. Väderleksrapporten hade varnat för kyligt väder – men det visade sig inte stämma. Tack och lov. En stor älg galopperade genom vassen och undvek med nöd och näppe näthissen. Dagens resultat blev tämligen klent, tre nymärkningar och två kontroller (fjolårets märkningar). Men vi lät oss inte skrämmas av lugnet på udden utan vi handklippte vassen i sista nätgatan (8:ans nät) och med gemensamma krafter flyttade vi gamla spänger för att undvika blöta fötter när fåglarna väl anländer. Noterbara observationer är bl a åtta tofsvipor som trampade runt bland burarna, svarthätta, alfågel, mindre korsnäbbar, gök och även grönsiskorna har börjat komma. Övriga fåglar verkar hålla till i sina bon i skogen. På eftermiddagen gav sig damerna ut på kantarell- och fågeljakt. Medan Ulf och Joachim skötte markservicen ;-). Svamp hittades och även fåglar men Mariekes jakt efter tretåig hackspett med kamera slutade inte med livskryss (idag). Eftermiddagen bjöd på fint väder och strålande sol. Nu snålbadar vi bastu efter gästernas idoga vedsågande och sen blir det sängen.
/UppstartsgängetInsänt av
onsdag 2015-07-22, 19:42


Måndag 20 juli

Dagen präglades av älgjakt! Ulf och Joachim vrålade och gick med stora påkar och schasade iväg de närgångna älgarna. Som tur var klarade sig näten och näthissen med en hårsmån. Morgonen började bra med magisk dimma och sjungande rosenfinkar och direkt efter att vi öppnade näten fastnade en sävsångare och en gransångare. Tyvärr lyckades vi inte slå gårdagens rekord och var det mycket lugnt på fågelfronten. När vi kom tillbaka till Kumpula hade Gunborg anlänt till ön och fick direkt se en göktyta. På eftermiddagen blev det skådning som resulterade i nytt obsrekord för veckan: 53 arter. Bl.a. talltita, mindre korsnäbb, buskskvätta, kungsfågel, dvärgmås, skogssnäppa och drillsnäppa obsades. Vädret var mycket fint och ändå var det mycket få insekter. Dagen avslutades med en skön bastu.

/Älgjägarna

Tisdag 21 juli

Morgonen startade lysande med Myrspov, Havsörn och Vikarsäl ute på Pauhu! Fyra älgar sprang ute på Ringmärkarudden när vi kom ner. De schasades enkelt och rutinerat bort av Ulf, Lena, Marieke och den modiga Inger? Tidigt fastnade nästan hela familjen Törnskata i näten och fick varsin ring på benet. En vacker Alfågel rastade och dök i viken mot Pauhu. Idag satte vi på försök upp ett kinesiskt nät som vi fått i gåva av Darius Strasevicius från Umedeltats fältstation. Ska bli spännande att få se om det fångar fåglar åt oss bättre än hittills. Efter ringmärkningen bakade Marieke en äppelpaj och Gunborg stekte nyplockade kantareller som de bjöd oss alla på! Under eftermiddagens fågelskådartur kunde vi konstatera att häcksäsongen alltfort pågår och verkar vara försenad. Imorgon får vi hoppas att det lossnar och att vi får lite bättre fångster i näten och burarna!
/Uppstartsgänget!
Insänt av Dan Thörnevall <w02dath1@gmail.com>
tisdag 2015-07-21, 10:06

En Glada observerades idag i Svartbjörnsbyn, Boden.Kunde ej avgöra om det var röd eller brun. Den strök över nyslagna ängar och gjorde trastarna märkbart oroliga. Trodde först på kärrhök tills den kom närmare och jag såg en tydligt kluven stjärt. Den flög vidare mot Buddbyn över Western Farm och den vägen. Observerades ca 09.40 idag.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2015-07-19, 20:30

Lördag 18 juli

Idag var första ringmärkningsdagen. Vi har haft 22 ordinarie nät uppe och vi har satt upp fyra alternativnät. Övriga nät får vänta på torrare mark. Vi ringmärkte sju fåglar idag av sju olika arter. Den första fågeln som fick en ring blev en björktrast. Vi fick även en buskskvätta och en större hackspett i näten. Burarna gav en gluttsnäppa. Det var inte så stora mängder fåglar idag. Däremot fanns det gott om blinningar och bromsar. Solen sken och det blev (ganska) varmt på ringmärkningsplatsen. En gök flög fram och tillbaka på ringmärkningsplatsen men var inte benägen att få en ring kring benet. Idag invigdes den nya tuben som Strandskatorna har ställt till stationens förfogande. Efter stängningsdags, lunch och en stunds vila blev det en fågelskådningstur som även resulterade i en del av ett grävlingsskelett. Byn rustade till bröllop. Allt förflöt tydligen enligt planerna och framåt kvällen föll ett lätt duggregn. Några fågelarter som skådades idag var göktyta, grå flugsnappare, havsörn, gransångare och korp. Vi hoppas på fler fåglar i näten imorgon.

/Ulf, Inger, Lena, Joachim, Marieke

Söndag 19 juli
Idag på morgonen möttes två aktiviteter på ön: ringmärkarna var på väg till ringmärkningsudden, och bröllopsgästerna var på väg hem efter festen. Vädret hade växlat över till mulet och ökande vind från sydost. Regnet hängde i luften hela dagen men orsakade inget avbrott i märkningen. Den största fördelen med vädret var att det nästan inte fanns några insekter som plågade oss. När vi kom fram till ringmärkningsplatsen möttes vi av två havsörnar, en ung och en gammal, som på låg höjd försökte undkomma kråkor, trutar och kustlabbar. På morgonen avslutade vi det kvarvarande röjningsarbetet och nu återstår bara A1 som fortfarande kan betraktas som en gyttjepöl. Vi hade stora förhoppningar om ökat antal fåglar men märkligt nog var det mycket tyst. Det höga vattenståndet gör att vadarantalet är mycket begränsat. Vi ringmärkte björktrastar, sävsparvar, bofink, brushane och till slut fångade vi den unga göken som igår vägrade att fastna i näten. Totalt ringmärkte vi tio fåglar. De lugna timmarna använde vi till att fixa nät, justera stolpar och linor och tillverka nya stagkäppar. Det gäller att passa på innan det smäller  Nu är allt i perfekt ordning och vi är beredda. På ön är det nu endast några locals och vi ringmärkare. Både älgarna och båtturisterna lyser med sin frånvaro vilket är ganska skönt.

/Fem (icke så) nöjda ringmärkareInsänt av Elsa Rensfeldt <islander-er@hotmail.com>
lördag 2015-07-18, 19:26
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Fågelintresserad granne i Råneå/Ön hari flera dagar hört en skränande fågel vid sin gård.Till slut såg de den då den flög över.knallgul traststor o de känner sig säkra på hanne sommargylling.Tyvärr är den inte hörd nu o tyvärr så hade de inte fått tag på mig medan den fanns där:(


Insänt av Patrick Åström
lördag 2015-07-18, 00:13

Andrahandsuppgift: En grupp asiater ledd av en asiatisk guide klättrar till ett tornfalksbo och hämtar en unge för att förevisa sin grupp. Sedan sätter han bara upp den ej flygga ungen i en gren. Guiden blir utskälld av ett äldre par men förstår inte varför...

Detta hände söndag 12/7 intill Silverfallet vid Björkliden i Torne Lappmark

Måndag kväll var jag där kort men kunde inte lokalisera boet och det sågs eller hördes heller inga tornfalkar


  « Föregående 20       Nästa 20 »