Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2015-08-13, 15:18

Onsdag 12 augusti
Dagen har bjudit på växlande väder. Morgonen inleddes med kraftiga vindar på 12 m/s och vattenståndet hade stigit till +22 cm, och det var även mörkt och molnigt när vi gick mot udden. Blåsten gjorde att vi inte kunde sätta upp alla nät, utan ett enbart ett fåtal nät i skyddade lägen. Dock hade nätens antal ingen betydelse för fågeltillgången var skral. Idag nymärktes 12 fåglar av 7 arter. Även idag gick en småspov in i buren, och en annan rolig nymärkning var en grå flugsnappare som landade i sista sekund när vi skulle stänga hissen. Idag fick personalen redan på morgonen besök och förstärkning av Rolf Lahti, som är på Sandskär under två dagar med kollegor. Senare under dagen kom ytterligare ett besök i form av Georg Salmi med familj. Förmiddagen bjöd även på dramatik vid fyrans nät. En större hackspett fastnade i nätet och attackerades samtidigt av Lena och sparvhöken. Båda drog dock en nitlott då Lena och sparvhöken skrämde varandra, och i förvirringen tog sig hackspetten ur nätet. En nitlott drog även Ulf sedan, då han fick inre tjänst i stugan medan damerna gick på exkursion.
Idag har även nya stugan provisoriskt markerats, på tomten bredvid övre bastun. Vi besiktigade detta och nöjda av tanken om en ny stuga gick vi tillbaka och åt grekiska älgfärsbiffar(!). Därefter återstod datorarbetet, och nu sömn.
Nu laddar vi om inför morgondagen, och vi hoppas på mer fåglar och bättre väder.
/Alma, Lena, Inger och UlfInsänt av Jan-Olov Johansson
torsdag 2015-08-13, 10:30

Tomtkryss på GRÅHÄGER i morse, flög från Luleälven i riktning Mjölkuddstjärn - G-viken.

/Jan-Olov


Insänt av Britta Dahlén <Britta.Dahlen@pitea.se>
onsdag 2015-08-12, 17:56

Denna sommar 2015 har bjudit på två ovanliga överraskningar. Den började med att en fasantupp spatserade över tomten. Igår den 11 augusti flög en häger ovanför strandkanten med sin karaktärisktiska halsböj. Förmodligen en gråhäger utifrån det jag har kunnat läsa mig till. Jag vet inte hur ovanligt detta är, men det är i alla fall första gången jag gjort dessa observationer under mitt 55-åriga liv. Observationerna gjorda strax utanför Piteå.


Insänt av Britta Dahlén <Britta.Dahlen@pitea.se>
onsdag 2015-08-12, 17:56

Denna sommar 2015 har bjudit på två ovanliga överraskningar. Den började med att en fasantupp spatserade över tomten. Igår den 11 augusti flög en häger ovanför strandkanten med sin karaktärisktiska halsböj. Förmodligen en gråhäger utifrån det jag har kunnat läsa mig till. Jag vet inte hur ovanligt detta är, men det är i alla fall första gången jag gjort dessa observationer under mitt 55-åriga liv. Observationerna gjorda strax utanför Piteå.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2015-08-11, 20:32

Tisdag 11 augusti
Om gårdagen var en topp, så har denna dag varit en dal. Tisdagen bjöd inte på lika mycket fågelfångst. Endast 27 nymärkningar av 8 arter har gjorts. Över 100 färre än igår. Idag dominerade ändå lövsångarna med 9 stycken märkningar, följda av 4 talgoxar och 4 ärtsångare. Dagen bjöd också en rolig och nästan anmärkningsvärd märkning; en talltita! Den första på fem år. Det har i övrigt varit en fin dag, som började med att en mäktig älgtjur poserade bredvid kapellet mot den vackra morgonhimlen. Älgarna var sedan även med oss på ringmärkarudden. Lena stötte på en älg i vassen när hon genade mellan alternativnäten mot sjuans nät. Även senare under förmiddagen kom en älg fem meter utanför ringmärkarboden och hälsade på. Vädret har varit växlande under dagen mellan sol och moln, men överlag har det varit varmt och kvalmigt. Under ringmärkningen på udden var det vindstilla, varmt och soligt. I övrigt kan vi meddela att de större hackspettarna har börjat trilla in, 3 stycken har ringmärkts idag och omkring 15 stycken har observerats.
Imorgon hoppas vi på en ny topp!
/Alma, Lena, Inger och UlfInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2015-08-10, 19:14

Måndag 10 augusti
Måndagen bjöd på både värme och hårt arbete i ringmärkningsboden. Under morgonen när vi kom till udden och näten sattes upp var allt tyst och vindstilla. Vi trodde inte att vi skulle få en enda fågel, men så fel vi hade! Sparvhöken har varit i farten igen, och redan på morgonen slog fåglarna ner i näten som ett bombnedslag. Så pass att vi fick stänga näten under en och en halv timma, och resten av tiden på ringmärkarudden ägnades åt att ringmärka dagens fångst. Resultatet av dagens ringmärkning (tack vare sparvhöken) blev 134 nymärkningar av 17 arter. Nytt dagsrekord! Lövsångarna dominerade som vanligt med 75 märkningar, följda av 20 bergfinkar och 10 gråsiskor. Mitt i rusningen fick vi en kricka i en vadarbur. Trots alla väntande fåglar fick den förtur i ringmärkarkön och mycket uppmärksamhet, till den större hackspettens stora förtret. När krickan var färdig bars den tillbaka och släpptes vid vattnet. Andra roliga och anmärkningsvärda märkningar var grönsångare, rödbena och drillsnäppa. Vädret har i övrigt varit varmt och vindstilla hela dagen, och passet på ringmärkarudden följdes av lunch och en eftermiddagslur. Sen har vi kommit igång igen och alla ringmärkningar och obsar är inlagda, följt av middag.
Imorgon vill vi ha lika mycket fångst och spännande arter. Men med lite jämnare fördelning och mindre rusning.
/Alma, Lena, Inger och UlfInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2015-08-09, 20:06

Söndagen 9 augusti
En blåsig och nästan mulen morgon men ringmärkartimmarna bjöd på både sol och värme. Lövsångarna (idag 30 st) fortsätter att toppa listan, följda av bergfink och gråsiska. Idag märktes 58 fåglar av 13 arter. Havsörnen sågs över havet och en sparvhök jagade längs nätgatorna. Mest spännande var nog småspoven som fastnade i hednätet mot slutet av förmiddagen. Solen gassade och stundtals blev det en smula svettigt. En älgko med kalv smög bakom ett av alternativnäten men försvann ut mot Pauhu så småningom. En enda vadare fångades i burarna, en kärrsnäppa. Samtliga nät var inte ihoprullade förrän kl 13 så det blev en sen lunch. Nästan alla båtar har nu lämnat hamnen och det råder tystnad i byn, förutom alla ladusvalor som flyger kors och tvärs. Ungarna halkar omkring på rådstugans plåttak i väntan på mat. Vi har ett nytt modem så viss förvirring rådde i går kväll när vi skulle lägga ut dagbok och obsar, men det fixade vi idag och mottagningen verkar fungera utan problem. Förutom en gemensam middag med pasta och salami ägnades kvällen åt administration och laddning av walkie-talkies. Bastun är varm och snart blir det tvagning och förberedelse av morgondagens matsäck.
/Inger, Lena, Alma och UlfInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2015-08-09, 16:50

Lördag 8 augusti
Personalbyte i Bregottfabriken  Fyra åkte i land o fyra nya kom ut till ön. Ulf Öhman, Inger Brännström, Alma Dagerhem och Lena Stenman tar nu över stafettpinnen.
Stationens fjärde Storspov ringmärktes idag. Den första på nio år!
Även dagsrekord för säsongen slogs, 86 nymärkningar av 22 arter och nu börjar allt vara som det brukar… Lövsångarna dominerade med 36 st därefter kom Grönsiska (10) och Bergfink (9).
En burk fjolårets Bockön inmundigades till middag…utomhus av hänsyn till de som av en händelse inte tycker om doften (Alma).
Kort dagbok idag, men i morgon hoppas vi på nästa dagsrekord och många spännande obsar!
/Lena, Alma, Ulf och IngerInsänt av Alf Wennskog <Alfie00@gmail.com>
lördag 2015-08-08, 14:39

Pilgrimsfalk
2 vuxna, en ungfågel


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2015-08-05, 19:43

Onsdag den 5 augusti
Solig och helt klar morgon med svag vind från sv när vi vandrade förbi kapellet mot märkplatsen.
Tydligen för bra väder för fågelfångst och dagens vedermödor gav 31 nymärkningar och 6 kontroller, årets första bergfink fick ring och ännu en småspov lyckades tränga sig in i en vadarbur, vad hoppades den finna där? En bedrift helt klart.
Bosse firade sin 100,de dag på Sandskär genom att fixa en trerätters till kvällen, annars var det ett stilla liv på en underbar ö.
Vadarna passade på att lämna med den nordliga vinden igår så vi väntar på påfyllning från norr?
Haparandas f.d kommunalråd, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht dök upp i märkboden när vi skulle stänga men fick sig en drillsnäppa förevisad och en liten pratstund med oss i personalen.
Bo SlungeInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2015-08-04, 20:07

Tisdag den 4 augusti
Vädret var idag soligt och varmt med en temperatur av ca 17 grader C och svag, fläktande vind. Ganska stor aktivitet rådde hos fåglarna under hela märkningstiden. Totalt gjordes 83 nymärkningar och 8 kontroller. Bland annat märktes ytterligare en ung gök, en gärdsmyg och ett stort antal lövsångare och grönsiskor. Årets första rödbena märktes också, samt tre gluttsnäppor som gått in i burarna vid ungefär samma tidpunkt.
Idag noterade Frej bland annat tjäder och orre i aspurskogen, och Emmy såg en göktyta. En strandskata flög över ringmärkningsplatsen på förmiddagen och klargjorde även sin ankomst högt och tydligt, vilket gladde ringmärkarna.
/Sandskärspersonalen genom FridaInsänt av bjarne hermansson
tisdag 2015-08-04, 10:20

en kärrsångare flög i fönstret och dog


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2015-08-03, 20:08

Måndag 3 augusti
Idag öppnades även alternativnäten men fångsten blev inte lika stor som gårdagens, dock ändå en bra siffra på 44 nymärkningar och 5 kontroller. Roligast var en trädkrypare, törnsångare, buskskvätta och en storspov som tyvärr hann slita sig loss från nätet.
När vi kom tillbaka till stugan kom solen fram och värmde. För en av oss (Emmy såklart)innebar det till och med ett dopp i det 16-gradiga vattnet.
Frida tog en löptur till nordudden och kom tillbaka med en blommande baltisk marviol som hittades på östra stranden, inte särskilt vanlig här.
Just nu är det ont om båtar i hamnen, stundom inga alls. Men det har vi inget emot!
/Sandskärspersonalen genom Frej Och EmmyInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2015-08-02, 20:01

Söndag 2 augusti
Fint väder från start idag och dessutom mindre mygg än vanligt. Trots att vi aldrig öppnar alternativnäten fångar vi mycket fågel. 51 nymärkningar och 7 kontroller. De två alltför orädda älgarna besökte idag ringmärkarudden och som tur var klarade sig samtliga nät.
Roligt idag var en ung kärrsnäppa som fastnade i en bur, en gök som sågs flyga in i nätet, och inte minst att Emmy har lärt sig att plocka fåglar och hur arbetet går till.
Efter några timmars sömn efter lunch gick Frej och Emmy på en promenad som gav bland annat småtärna. Korv och spaghetti till middag och sedan bastu enligt rutin.
/Sandskärspersonalen genom Frej SundqvistInsänt av Tord Gustafsson
söndag 2015-08-02, 17:54

SKVOLPEN/SANDGRYNNORNA
Vid dagens exkursion på en i stort sett fullbokad M/S Laponia sågs en hel del intressanta arter. Vid Grillklippan var det ovanligt gott om TORDMULAR och även flera TOBISGRISSLOR. KUSTLABBAR kretsade kring ön och flera STORSKARVAR rastade på klipporna.
Skvolpen/Sandgrynnorna var inte så fågelrika som vi hade hoppats. Kanske hade många vadare flyttat sedan gårdagen i den nordliga vinden och tämligen högt vattenstånd. Bland höjdpunkterna noterades rastande KUSTPIPARE, KUSTSNÄPPA, MYRSPOV och SMÅSPOVAR. Ett par GRAVÄNDER med 2 ungar samt två kullar av SVÄRTA var också kul att få se. För fullständig artlista och antal se Artportalen!


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2015-08-02, 15:58

Lördag 1 augusti
Sista märkdag för en del av oss och när vi traskar iväg mot märkplatsen är det mulet och molnen förebådar regn.
Men idag är det bra aktivitet på fåglarna och de trillar in i näten i en jämn ström, trillar ner gör också regndropparna vid niotiden och vi blir snart tvungna att avbryta och dra ihop näten. Dagens märkning gav 58 nymärkningar och tre kontroller vilket är en klar förbättring.
Vi noterar att det syns och hörs större hackspett lite överallt och på den finska sidan rapporteras det om utsträckande fåglar, kanske dags för flera hacke i näten, minns hur det blev förra gången med prickade händer efter ett par veckor på ön.
Personalbyte med Rune vid middagstid, Andreas och Johnny lämnar och Frej med syster Emmy ersätter. Installation och en liten rundvandring fyller eftermiddagen innan det är dags att förbereda för morgondagens märkning.
I går besöktes för övrigt vår uthängda tvätt av större snabelsvärmare som tydligen inte är helt vanlig här i Norrbotten, första fynd för Sandskär?
/Sandskärspersonalen genom Bo SlungeInsänt av HSFS
söndag 2015-08-02, 07:01

Sen dagbok!
Fredag 24 juli
Idag var det samma väder som tidigare: soligt och inget regn. Fågeltillgången är fortfarande minimal vilket gör att den flitiga gruppen söker arbetsuppgifter hela tiden. Därför flyttade vi dasset från den överfyllda gropen till den gropen Grohp grävde till skyttevärnsdjup. Dasset invigdes under stoj och glam. När det gäller fångsten var det inget speciellt spännande: grönbenor från burarna dominerade och talgoxarna hittade till A1. Däremot var det mycket trevliga obsar: kustsnäppa, storspov och vackert sjungande rosenfinkar. Arbetet på ringmärkningsudden avslutades med tvättning av påsar och skurning av boden. På väg hem mötte oss myrspoven nära kyrkan och lät sig både beskådas och fotograferas under en längre stund. Tore och Birgitta anlände till SNF-stugan och de hade vänligheten att bjuda in oss till lite fredagsmys. Det blev fredagsmys modell större: god dryck av hög kvalitet, tilltugg och underbar kaka till kaffet, kryddat med trevligt sällskap och glada skratt. Nu blir det sista natten på ön och imorgon blir det ringmärkning, packning och avresa.
/Ulf, Inger, Lena, Joachim, Gunborg och MariekeInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2015-07-29, 19:55

Onsdag 29 juli

Dagens ringmärkning startade trögt med bara ett fåtal fåglar i nät men sedan blev det bättre och när vi drog ihop för dagen hade 37 fåglar fångats varav 5 kontroller.
Nu är det betydligt fler tättingar i näten då vadarna passat på att dra söderut i lagom kraftig nordvind, så där hoppas vi på påfyllning av vadare.
Bra väder fram till eftermiddag med riktigt varmt när solen värmde på. Myggen är på vissa nätplatser intensiva och med värmen kommer blinningarna fram. Videsparv hördes och sågs av Andreas runt ringmärkarboden annars var det inget som stack ut i dagens arturval.
Finnarna invaderar ön sågar ved och bastar för fullt, hoppas vi kan komma till en liten stund.
/ SandskärsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2015-07-28, 21:07

Måndag 27 juli

Dagen började med ofrivillig sovmorgon. Rejäl blåst från SO och regn satte stopp för ringmärkningen. Först runt klockan elva var det möjligt att köra igång. Blåsten gjorde att alla näten inte kunde användas nu heller. De mest utsatta fick stanna nere. Däremot satte vi ut alla burarna.
Efter ungefär två timmar brakade regnet igång igen och vi fick dra ihop näten i en dryg timme. När det lugnade sig med regnet avtog också blåsten och vi kunde få upp alla näten nu. Därefter höll sig vädret fint och vi kunde köra till strax efter fem när vi började plocka ihop.
Siffrorna blev ungefär som igår, 24 individer fångade, varav tre kontroller. De fördelade sig på tolv arter. Även idag var det vadarna som gladde med sex grönbenor, två brushanar och dessutom större strandpipare, gluttsnäppa och kärrsnäppa. Åtminstone sörlänningarna i sällskapet uppskattade också en riktigt fin hane av blåhake.
Efter kvällens pastasallad drog regnet åter igång, så vi får väl hoppas att det går över till i morgon bitti.

/Bosse, Johnny, Frida och AndreasInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2015-07-28, 21:06

Tisdag 28 juli
Tisdagens ringmärkningsarbete förlöpte planenligt, utan att hindras av vädret som var mestadels mulet och med måttlig vind från S. Tidvis hängde regnet i luften men när klockan närmade sig 11 ljusnade det, och från lunchtid och framåt var vädret riktigt soligt och fint.
Totalt 17 individer av 7 arter märktes under dagen, och 4 st kontroller gjordes. Lövsångare dominerade märkningen (5) tätt åtföljda av sädesärla (4). Ytterligare 2 duniga ungar av större strandpipare förseddes med ring, syskon till den unge som märktes igår. Samtliga 3 ungar hade gått i vadarburen, och stor iver rådde då föräldrafåglarna och ungarna återförenades ute på Pauhu. Bland vadarna märktes även 2 grönbenor och 1 kärrsnäppa. Bland de kontroller som gjordes fanns en gammal talgoxe-hona som tidigare märkts i Finland, samt en sädesärla som märkts på Sandskär 2013. Utöver de märkta fåglarna hade vi sällskap av bland annat ett flertal småspovar, ett par storspovar, labbar och silvertärnor, samt de två (numera kända) älgarna. Den unga tjuren och kon spankulerade omkring intill ringmärkningsplatsen och näten, sneglandes på oss men utan någon större reaktion. Sällan har man haft chansen att studera dessa ståtliga djur på så nära håll.
En av ringmärkarna beskrev dagens väderskiftning som så att det var ”september på morgonen, men återigen juli på kvällen”, vilket också ledde till ringmärkargängets första middag ute i kvällssolen. Efter en lyxig trerättersmiddag i kvällssolen och en sväng i bastun på soliga Sandskär är vi nu stärkta och redo inför morgondagens märkning.

Vid tangentbordet Frida  « Föregående 20       Nästa 20 »