Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation
fredag 2015-08-21, 18:06

Fredag 21 augusti
Idag hade vi återigen besök av en älg i ett av våra nät. Ett stort hål gjorde att nätet fick bytas ut. Ringmärkningen idag gick riktigt bra med 54 bergfinkar som dominerande art. Totalt blev det 90 fåglar märkta samt en hel del kontroller. Nya märkarter för oss blev gulärla och gransångare.
Bland observationerna kan nämnas en duvhök, en havsörn samt ökande antal änder. Vadarna avtar i antal men fortfarande finns det kvar småspovar, några grönbenor, gluttsnäppor och större strandpipare. En blåhake håller till i kärret mellan märkuddarna, men den har hittills vägrat att gå in i våra nät.
I morgon tar vi dom sista bergfinkarna för denna gång. Kanske vi också kan fånga en videsparv. Det var länge sedan sist…
/Frej, Jan och TordInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation
fredag 2015-08-21, 17:57

Torsdag 20.8
Morgonen började bra med livlig aktivitet vid näten. Vid 7-tiden gick det in en hel del grönsiskor och bergfinkar i näten. Efter 9-tiden blev det lite lugnare. Totalt ringmärktes 87 fåglar av 9 arter med grönsiska och bergfink som dominerande arter. Dessutom gjordes 12 kontroller av egna ringar.
Nya arter för oss blev grönfink och blåhake. I övrigt ungefär samma artsammansättning som tidigare. Kustpiparen och roskarlarna fanns kvar även idag.
Under eftermiddagen gjorde vi en promenad mot östviken utan att notera något anmärkningsvärt. Kvällen avslutades med bastubad samt tvätt av fångstpåsar. De flesta stugägarna och turisterna har nu lämnat ön. Men älgarna finns kvar, tyvärr lite väl närgångna vid märkplatsen.
/Frej, Jan och TordInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
onsdag 2015-08-19, 19:43

Onsdag 19 augusti
Även idag sken solen från en molnfri himmel. Ringmärkningen kunde därför ske i t-shirt eftersom det inte längre finns några stickande insekter. Trots högtrycksväder så lyckades vi fånga 45 fåglar av 9 arter och dessutom kontrollera 10 fåglar, därav en finskmärkt adult talgoxe. Märkningen avslutades med att en ung sparvhökhona fastnade i näthissen. Ny märkart för vår vistelse var rosenfinken.
Eftersom det var ganska lugnt på fågelfronten så ägnade vi en del av tiden till att hämta in vadarburarna.
Bland dagens obsar kan nämnas 36 vitkindade gäss, varav 2 ungfåglar, en ljungpipare, en kustpipare, två roskarlar, en blå kärrhök, två lockande videsparvar och en rödstrupig piplärka.
Idag kom byggmästaren till ön och satte ut läget för den nya ringmärkarstugan. Den kommer att ligga nära den gamla bastun. Vi ser fram emot nästa säsong då stugan förhoppningsvis ska finnas på plats. Det blir ett lyft för verksamheten med 45 kvadratmeter att husera på mot nuvarande 20 kvm.
/Frej, Jan och TordInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation
tisdag 2015-08-18, 19:33

Tisdag 18 augusti
När vi steg upp vid 4-tiden var det redan 15 grader varmt ute! Så det blev en ganska svettig dag, inte beroende på fågelaktiviteten utan på vädret. Idag sjönk märksiffrorna markant. Många grönsiskor och bergfinkar verkar ha lämnat ön under natten och morgonen. Totalt blev det därför ”bara” 32 märkta fåglar och ett par kontroller. Lövsångarna återtog sin ledande position. Dessutom fick vi ovälkommet besök i ett av näten där en fullständigt, orädd älg passerade och lämnade ett stort hål efter sig. Vi har nu bytt ut nätet och hoppas på att den inte återkommer.
Bland observationerna kan nämnas en havsörn, två lärkfalkar, fem kustlabbar och några vitkindade gäss. Några enstaka korsnäbbar finns också på ön förutom de två bändelkorsnäbbar som sågs igår.
Dagen avslutades med Lenas goda havtornskräm och administativt arbete.
/Frej, Jan och TordInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation
måndag 2015-08-17, 18:03

Måndag 17.8
Ännu en fin dag på Sandskär. Högtrycket ligger kvar. Väckarklockan ringde inte på morgonen så vi blev 20 minuter sena ut på märkplatsen. Bra drag på fåglar under hela morgonen framför allt i alternativnäten på västra sidan. Hela 98 fåglar av 11 arter försågs med ringar. Dagens art blev grönsiskan, varav 53 ringmärktes. Den distanserade lövsångaren med god marginal (21 märkta). Dessutom hade vi ett par kontroller, bl a av en lövsångare som var märkt den 3.8. Den roligaste fågeln var en göktyta som gjorde skäl för sitt engelska namn Wryneck. Mindre rolig var den större hackspett som trasslat in sig ordentligt i ett nät med hål. Den kom dock loss efter visst blodvite hos märkpersonalen. Vi hörde ytterligare en göktyta så det var minst två stycken nere på Sydön.
På em gick Janne en skådartur till Östviken för att kolla in vadartillgången. Där fanns bl a en adult kustpipare, 15 st strandpipare, 1 kärrsnäppa och ett 10-tal gluttsnäppor. På vägen dit sågs 2 lärkfalkar och en subadult havsörn som kretsade över Kajava. Enstaka sparvhökar drar runt och en fiskgjuse.
Bland övriga anmärkningsvärda observationer kan nämnas 32 vitkindade gäss i en blandad flock med 5-6 familjegrupper i havet utanför märkudden.
Antalet turister ökar och t o m en cyklist drog iväg mot Kapellet!! Ur led är tiden…
Bastu och kvällsoppa väntar.
/Frej, Jan och TordInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation
söndag 2015-08-16, 18:52

Söndag 16 augusti
Fint väder och en lugn ström av fåglar att ringmärka. Eftersom vi inte fått några kontroller så verkar det vara insättning av fåglar på ön. Totalt gjordes 52 nymärkningar av 12 arter, som vanligt med lövsångare som dominerande art. Märkningen avslutades med en ung större hackspett. I övrigt ganska lugnt på fågelfronten. Anmärkningsvärda observationer var en överflygande rödstrupig piplärka, brun och blå kärrhök samt vitkindad gås. En älgko med två rödbruna årskalvar höll sig på behörigt avstånd från näten.
/Frej, Jan och TordInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2015-08-16, 04:26

Lördag 15 augusti
"Sista natten med gänget" och vi vaknade i god tid för att både äta frukost och förbereda avresan. Kallt. Kallaste morgonen hittills, 12 grader. Men det märkte inte myggen. Och inte fåglarna heller. Tur var väl det för vi fick gå mellan näten hela tiden och plocka fågel. Som vanlig mest lövsångare men även bergfink och siskor som förmodligen sparv- och duvhöken skrämde. Till Almas förtjusning gjorde havsörnen en underbar uppvisning precis ovanför udden, en perfekt avslutning på en bra vecka, utan regn, lagom blåst och ganska bra med fågel. Idag blev det omkring 80 fåglar. Kuligast var ladusvalan, högst upp i näthissen, stationens sjätte genom tiderna. Näthissen levererade också en trädkrypare och burarna lyckades fånga en sävsparv idag, och inget mer. Sist att märka innan vi stängde för denna gång var en sädesärla. Solen sken och det var verkligen en underbar ö vi lämnade och lämnade över till "veteranerna" och förhoppningsvis en kommande veteran. "Forntiden och framtiden". Jan A, Tord G och Frej S. Älgjjakten idag slutade med lyckat resultat och skottet hördes ända ut till ringmärkarudden även om det hela skedde någon kilometer bort. Älgjakt förekommer inte på Sandskär i vanliga fall eftersom det är nationalpark men nu har vi haft ett par älgar som besvärat både folk och fä, särskilt i byn. Det är inte utan att vi varit rädda när vi rört oss i vassen och i skogen. Återfärden till fastlandet med skeppare Rune enligt plan och nästa gång ser vi fram emot en färd med ny båt - alumniumbåt med resetid halverad. Spännande!
/Inger, Lena, Ulf och Alma (alla i hamn)
Inger, Lena, Ulf och Alma


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2015-08-14, 20:59

Fredag 14 augusti
Bra dag idag. Jämn och god tillgång på fåglar, och resultatet blev jämt 90 nymärkningar. Som vanligt dominerade lövsångarna stort, och inflödet av grönsiskor och gråsiskor ökar. Dagen kryddades av en tjusig uppvisning av sparvhökens och duvhökens jakt på småfåglar. Särskilt då de jagade ladusvalorna och visade sina akrobatiska färdigheter. Mitt i arbetet fick vi besök av tre morgonpigga anställda från BillerudKorsnäs, som var på besök på ön. Idag har även fredagsbestyren gjorts, både i ringmärkarboden och i stugan. Här inkluderas också viss justering av stolpar och nät, samt gräsklippning. Lena och Inger har varit flitiga och gjort en grundlig städning av bevakarstugan. Alma begav sig på en lång hajk till nordudden hela eftermiddagen, och skötte obsandet. Även det obligatoriska gruppfotot avklarades nu på kvällskvisten. Nu har vi bastat och tvättat av oss myggolja (nu måste vi kämpa mot myggen!), och en god natts sömn väntar. Imorgon är det personalbyte och sista dagen för vår del, för denna gång. Vi säger tack för denna vecka, och på återseende!
/Alma, Lena, Inger och UlfInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2015-08-13, 20:43

Torsdag 13 augusti
Efter gårdagens fångstsiffror blev dagen bra med god tillgång och framför allt jämn fördelning under märktiden. Det gjorde att vi kunde noggrant studera våra fåglar och diskutera biometri och fjäderdräkter. Kul! Rolf var med även idag och under dagen anlände hans kollegor på folkhögskolan i jämn ström för att ta del av ringmärkningsverksamheten. Förutom detta var gruppen fascinerad av de övriga ”teammedlemmarna” – två tvååriga älgar. En annan deltagare var sparvhöken som jagade in småfåglar i näten under sina jaktrundor. Till ringmärkarnas stora förtret hamnade den i näten hela fem gånger men studsade ut lika många. Istället fick vi glädja oss åt två gökar som både fastnade och ringmärktes. Solen sken och det blåste lite lagom för att hålla mygg och bromsar borta. Fortfarande dominerar lövsångarna och siskorna är på ingång. Första leveransen av byggmaterial till nya stugan kom till ”vår” tomt med hjälp av Kaj. När Tornedalens folkhögskola lämnade oss avlöstes de av ett gäng från BillerudKorsnäs. Vi saknar en del arter som brukar finnas vid den här tiden. Var är alla rödhakar, gulärlor, svarthättor, järnsparvar och inte minst en hel del änder? Vi hoppas att vi ändå får se en blåhake innan vi lämnar över stafettpinnen på lördag.
Inger, Ulf, Alma och Lena.Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2015-08-13, 15:18

Onsdag 12 augusti
Dagen har bjudit på växlande väder. Morgonen inleddes med kraftiga vindar på 12 m/s och vattenståndet hade stigit till +22 cm, och det var även mörkt och molnigt när vi gick mot udden. Blåsten gjorde att vi inte kunde sätta upp alla nät, utan ett enbart ett fåtal nät i skyddade lägen. Dock hade nätens antal ingen betydelse för fågeltillgången var skral. Idag nymärktes 12 fåglar av 7 arter. Även idag gick en småspov in i buren, och en annan rolig nymärkning var en grå flugsnappare som landade i sista sekund när vi skulle stänga hissen. Idag fick personalen redan på morgonen besök och förstärkning av Rolf Lahti, som är på Sandskär under två dagar med kollegor. Senare under dagen kom ytterligare ett besök i form av Georg Salmi med familj. Förmiddagen bjöd även på dramatik vid fyrans nät. En större hackspett fastnade i nätet och attackerades samtidigt av Lena och sparvhöken. Båda drog dock en nitlott då Lena och sparvhöken skrämde varandra, och i förvirringen tog sig hackspetten ur nätet. En nitlott drog även Ulf sedan, då han fick inre tjänst i stugan medan damerna gick på exkursion.
Idag har även nya stugan provisoriskt markerats, på tomten bredvid övre bastun. Vi besiktigade detta och nöjda av tanken om en ny stuga gick vi tillbaka och åt grekiska älgfärsbiffar(!). Därefter återstod datorarbetet, och nu sömn.
Nu laddar vi om inför morgondagen, och vi hoppas på mer fåglar och bättre väder.
/Alma, Lena, Inger och UlfInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2015-08-13, 15:18

Onsdag 12 augusti
Dagen har bjudit på växlande väder. Morgonen inleddes med kraftiga vindar på 12 m/s och vattenståndet hade stigit till +22 cm, och det var även mörkt och molnigt när vi gick mot udden. Blåsten gjorde att vi inte kunde sätta upp alla nät, utan ett enbart ett fåtal nät i skyddade lägen. Dock hade nätens antal ingen betydelse för fågeltillgången var skral. Idag nymärktes 12 fåglar av 7 arter. Även idag gick en småspov in i buren, och en annan rolig nymärkning var en grå flugsnappare som landade i sista sekund när vi skulle stänga hissen. Idag fick personalen redan på morgonen besök och förstärkning av Rolf Lahti, som är på Sandskär under två dagar med kollegor. Senare under dagen kom ytterligare ett besök i form av Georg Salmi med familj. Förmiddagen bjöd även på dramatik vid fyrans nät. En större hackspett fastnade i nätet och attackerades samtidigt av Lena och sparvhöken. Båda drog dock en nitlott då Lena och sparvhöken skrämde varandra, och i förvirringen tog sig hackspetten ur nätet. En nitlott drog även Ulf sedan, då han fick inre tjänst i stugan medan damerna gick på exkursion.
Idag har även nya stugan provisoriskt markerats, på tomten bredvid övre bastun. Vi besiktigade detta och nöjda av tanken om en ny stuga gick vi tillbaka och åt grekiska älgfärsbiffar(!). Därefter återstod datorarbetet, och nu sömn.
Nu laddar vi om inför morgondagen, och vi hoppas på mer fåglar och bättre väder.
/Alma, Lena, Inger och UlfInsänt av Jan-Olov Johansson
torsdag 2015-08-13, 10:30

Tomtkryss på GRÅHÄGER i morse, flög från Luleälven i riktning Mjölkuddstjärn - G-viken.

/Jan-Olov


Insänt av Britta Dahlén <Britta.Dahlen@pitea.se>
onsdag 2015-08-12, 17:56

Denna sommar 2015 har bjudit på två ovanliga överraskningar. Den började med att en fasantupp spatserade över tomten. Igår den 11 augusti flög en häger ovanför strandkanten med sin karaktärisktiska halsböj. Förmodligen en gråhäger utifrån det jag har kunnat läsa mig till. Jag vet inte hur ovanligt detta är, men det är i alla fall första gången jag gjort dessa observationer under mitt 55-åriga liv. Observationerna gjorda strax utanför Piteå.


Insänt av Britta Dahlén <Britta.Dahlen@pitea.se>
onsdag 2015-08-12, 17:56

Denna sommar 2015 har bjudit på två ovanliga överraskningar. Den började med att en fasantupp spatserade över tomten. Igår den 11 augusti flög en häger ovanför strandkanten med sin karaktärisktiska halsböj. Förmodligen en gråhäger utifrån det jag har kunnat läsa mig till. Jag vet inte hur ovanligt detta är, men det är i alla fall första gången jag gjort dessa observationer under mitt 55-åriga liv. Observationerna gjorda strax utanför Piteå.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2015-08-11, 20:32

Tisdag 11 augusti
Om gårdagen var en topp, så har denna dag varit en dal. Tisdagen bjöd inte på lika mycket fågelfångst. Endast 27 nymärkningar av 8 arter har gjorts. Över 100 färre än igår. Idag dominerade ändå lövsångarna med 9 stycken märkningar, följda av 4 talgoxar och 4 ärtsångare. Dagen bjöd också en rolig och nästan anmärkningsvärd märkning; en talltita! Den första på fem år. Det har i övrigt varit en fin dag, som började med att en mäktig älgtjur poserade bredvid kapellet mot den vackra morgonhimlen. Älgarna var sedan även med oss på ringmärkarudden. Lena stötte på en älg i vassen när hon genade mellan alternativnäten mot sjuans nät. Även senare under förmiddagen kom en älg fem meter utanför ringmärkarboden och hälsade på. Vädret har varit växlande under dagen mellan sol och moln, men överlag har det varit varmt och kvalmigt. Under ringmärkningen på udden var det vindstilla, varmt och soligt. I övrigt kan vi meddela att de större hackspettarna har börjat trilla in, 3 stycken har ringmärkts idag och omkring 15 stycken har observerats.
Imorgon hoppas vi på en ny topp!
/Alma, Lena, Inger och UlfInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2015-08-10, 19:14

Måndag 10 augusti
Måndagen bjöd på både värme och hårt arbete i ringmärkningsboden. Under morgonen när vi kom till udden och näten sattes upp var allt tyst och vindstilla. Vi trodde inte att vi skulle få en enda fågel, men så fel vi hade! Sparvhöken har varit i farten igen, och redan på morgonen slog fåglarna ner i näten som ett bombnedslag. Så pass att vi fick stänga näten under en och en halv timma, och resten av tiden på ringmärkarudden ägnades åt att ringmärka dagens fångst. Resultatet av dagens ringmärkning (tack vare sparvhöken) blev 134 nymärkningar av 17 arter. Nytt dagsrekord! Lövsångarna dominerade som vanligt med 75 märkningar, följda av 20 bergfinkar och 10 gråsiskor. Mitt i rusningen fick vi en kricka i en vadarbur. Trots alla väntande fåglar fick den förtur i ringmärkarkön och mycket uppmärksamhet, till den större hackspettens stora förtret. När krickan var färdig bars den tillbaka och släpptes vid vattnet. Andra roliga och anmärkningsvärda märkningar var grönsångare, rödbena och drillsnäppa. Vädret har i övrigt varit varmt och vindstilla hela dagen, och passet på ringmärkarudden följdes av lunch och en eftermiddagslur. Sen har vi kommit igång igen och alla ringmärkningar och obsar är inlagda, följt av middag.
Imorgon vill vi ha lika mycket fångst och spännande arter. Men med lite jämnare fördelning och mindre rusning.
/Alma, Lena, Inger och UlfInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2015-08-09, 20:06

Söndagen 9 augusti
En blåsig och nästan mulen morgon men ringmärkartimmarna bjöd på både sol och värme. Lövsångarna (idag 30 st) fortsätter att toppa listan, följda av bergfink och gråsiska. Idag märktes 58 fåglar av 13 arter. Havsörnen sågs över havet och en sparvhök jagade längs nätgatorna. Mest spännande var nog småspoven som fastnade i hednätet mot slutet av förmiddagen. Solen gassade och stundtals blev det en smula svettigt. En älgko med kalv smög bakom ett av alternativnäten men försvann ut mot Pauhu så småningom. En enda vadare fångades i burarna, en kärrsnäppa. Samtliga nät var inte ihoprullade förrän kl 13 så det blev en sen lunch. Nästan alla båtar har nu lämnat hamnen och det råder tystnad i byn, förutom alla ladusvalor som flyger kors och tvärs. Ungarna halkar omkring på rådstugans plåttak i väntan på mat. Vi har ett nytt modem så viss förvirring rådde i går kväll när vi skulle lägga ut dagbok och obsar, men det fixade vi idag och mottagningen verkar fungera utan problem. Förutom en gemensam middag med pasta och salami ägnades kvällen åt administration och laddning av walkie-talkies. Bastun är varm och snart blir det tvagning och förberedelse av morgondagens matsäck.
/Inger, Lena, Alma och UlfInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2015-08-09, 16:50

Lördag 8 augusti
Personalbyte i Bregottfabriken  Fyra åkte i land o fyra nya kom ut till ön. Ulf Öhman, Inger Brännström, Alma Dagerhem och Lena Stenman tar nu över stafettpinnen.
Stationens fjärde Storspov ringmärktes idag. Den första på nio år!
Även dagsrekord för säsongen slogs, 86 nymärkningar av 22 arter och nu börjar allt vara som det brukar… Lövsångarna dominerade med 36 st därefter kom Grönsiska (10) och Bergfink (9).
En burk fjolårets Bockön inmundigades till middag…utomhus av hänsyn till de som av en händelse inte tycker om doften (Alma).
Kort dagbok idag, men i morgon hoppas vi på nästa dagsrekord och många spännande obsar!
/Lena, Alma, Ulf och IngerInsänt av Alf Wennskog <Alfie00@gmail.com>
lördag 2015-08-08, 14:39

Pilgrimsfalk
2 vuxna, en ungfågel


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2015-08-05, 19:43

Onsdag den 5 augusti
Solig och helt klar morgon med svag vind från sv när vi vandrade förbi kapellet mot märkplatsen.
Tydligen för bra väder för fågelfångst och dagens vedermödor gav 31 nymärkningar och 6 kontroller, årets första bergfink fick ring och ännu en småspov lyckades tränga sig in i en vadarbur, vad hoppades den finna där? En bedrift helt klart.
Bosse firade sin 100,de dag på Sandskär genom att fixa en trerätters till kvällen, annars var det ett stilla liv på en underbar ö.
Vadarna passade på att lämna med den nordliga vinden igår så vi väntar på påfyllning från norr?
Haparandas f.d kommunalråd, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht dök upp i märkboden när vi skulle stänga men fick sig en drillsnäppa förevisad och en liten pratstund med oss i personalen.
Bo Slunge  « Föregående 20       Nästa 20 »