Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2015-09-29, 19:45

Tisdagen den 29 september

Varmare än gårdagen men dessvärre hade vindstyrkan tilltagit vilket resulterade i att vi ej kunde öppna de yttersta näten, A2-4 samt att de nät som var mest utsatta för vind var tämligen fruktlösa. Av samma anledning var udden rätt så fågeltom bortsett från en ung havsörn som skådades flygande lågt över skären. Dagen gav ändå en totalsumma av 28 fåglar tack vare flocken av talgoxar som bestämde sig för att vila lite i ettans nät. Detta var uppskattat av två anledningar. Dels fick vi något att göra, dels fick vi väcka till liv våra kunskaper om denna ”Svensson-art” vilket var uppskattat i snålblåsten. I övrigt var det egentligen bara varfågeln som livade upp märkningen idag. Den har gäckat oss under den senaste tiden så det var skönt att vi äntligen fick förse den med lite bling-bling. Det var veteranen Inger som tog på sig uppdraget.

Som ni som är aktiva på Facebook säkert märkt så märktes en VITGUMPAD buskskvätta under söndagen, vilket vi självfallet tycker är väldigt roligt. Då vi har avvaktat en avancerad diskussion om denna individ kunde tillhöra rasen stejnegeri så valde vi att vänta med att gå ut med den goda nyheten. Vi måste erkänna att så långt som till raser kom vi inte. Ta en titt på vår Facebook-sida och njut. Värt att nämna är att vi såklart blir lika exalterade över alla fåglar som märks på denna fågelstation…

Såhär på kvällskvisten är vinden fortfarande stark om än inte ännu starkare (enligt Kaj så ligger den på 24 m/s i byarna), så vi passar på att njuta av skyddet som vår lilla och gemytliga boning ger oss och tittar på alltifrån http://www.ringersdigiguide.ottenby.se/, älglångkalsonger från Engelsson till lägenheter i Revelstoke. Det finns risk att vinden håller i sig tills imorgon men det är morgondagens problem.

Magnus, Inger och UlfInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2015-09-28, 21:59

Måndag den 28 september
Vi hade i alla fall tur med vädret.
Febersjuke Ulf fick stanna ”hemma” idag och ute på udden satte vi upp samtliga ordinarie nät och hälften av de alternativa. Natten med månförmörkelsen, som vi upplevde i stjärnklart väder, mellan tre och fyra, gjorde nog att många fåglar inte valde Sandskär som hållplats utan flög vidare. Den nordliga vinden kylde till att börja med men när solen tittade fram var arbetsklimatet t o m tillåtet av facket. Det var inga mängder fåglar men varje runda gav tillräckligt för att vi skulle ha tid att tillsammans med Svenssons gröna studera fåglarnas respektive egenarter. Förberedda för kommande dagar. Natten med månförmörkelsen, som vi upplevde i stjärnklart väder, mellan tre och fyra, gjorde nog att många fåglar inte valde Sandskär som hållplats utan flög vidare. En varfågel följde oss under dagen, men den var nog lika besviken som vi över fågelantalet. Det var också sparvhöken som kammade noll vad vi kunde se. I övrigt obsades två ladusvalor och hela 20 kråkor, förutom de annars dagligen förekommande fåglarna på udden. Det märks att mesarna är på intåg. Talgoxarna både syns och hörs runtom, blåmesarna tittar fram här och där och idag satt ett helt gäng bofinkar vid A1 och tittade på oss nyfiket. Ingen ville in i näten tyvärr. Inte ens älgarna syntes till, varken idag eller igår. Men dagen till ära slutade med två svartmesar och en gärdsmyg. Totalt bara 14 nymärkningar, men hela 9 arter, och kontrollen var en stackars talgoxe från gårdagen som vi fångade tre gånger. Åter till byn vid halv två en lunch och Magnus gav sig ut på promenad och sedan lite träning. I byn rustades för ännu en ”fest” med marschaller och god mat. Vi städade stugan och eldade bastun. Efter tvagning och lite ”golukt” blev det födelsedagsmiddag med levande ljus och servetter. Ulf däckade tidigt p g a sjukdom medan Inger och Magnus tillbringade kvällen med Mammas nya kille och en stor disk.
Inger, Magnus och Ulf
Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2015-09-28, 14:54

Söndag den 27 september
Blåsig dag och lite duggregn på morgonen men vi satte upp alla segel och hoppades på en god fångst. Kanske inte den bästa dagen men 39 fåglar av 12 arter. Sävsparvar och gråsiskar toppar listan och i övrigt jämnt skägg mellan arterna. Det var inte värre rusning än att några sidotelnar hann lagas mellan rundorna. Räven har hittat ut till udden och vi hoppas verkligen hen låter småfåglarna vara ifred. Precis innan stängning infångades och märktes en taigasångare och en buskskvätta! Eftersom internet legat nere (sms och hemsidan också) har vi inte kunnat kommunicera med omvärlden och då leverantörens kundtjänst har stängt på helgerna fick vi nöja oss med Allers, Sudoku och Rysslands historia. Fortfarande två förkylda av tre möjliga men humöret är det inget fel på.
Inger, Ulf och MagnusInsänt av Ulf Öhman <ulf.ohman00@bredband.net>
måndag 2015-09-28, 10:11

Dagbok kommer för nu är internet igång igen!


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2015-09-26, 18:17

Lördag 26 september
Efter en blåsig och natt vaknade vi till en blåsig morgon. Sista dagen för Alan, Eli och Cassandra. Vinden gick rakt in på märkarudden så antalet nät begränsades till 16 och i dessa nät studsade ändå fåglarna rakt ut. Därför blev fångsten medioker. Endast 13 nymärkningar. Det är tydligt att inga nya fåglar anlänt under natten medan öns fåglar hade orienteringsväder med nästan fullmåne och stjärnklart. Vi såg fem sparvhökar som sträckte söderut och en orre skrämdes upp vid näthissen. Dessutom konstateras att trots rönnbärsbristen har sidensvansarna anlänt då vi obsade 12 st i byn, inklusive en lärkfalk. Vi avslutade lite tidigare och gick upp för att packa och städa. Rune anlände punktligt strax efter klockan 14 med Magnus Karlefors. Runes nya båt fick visa vad den går för i den hårda vinden och de stora vågorna. Alla tre var lite trötta på eftermiddagen, i synnerhet Magnus som rest hela dagen och Inger och Ulf snorade ikapp. Men vi livades upp vid middagen som bestod av stekt färsk fisk, direkt levererad av Rune. Lagom administration, 12 nymärkningar, tre kontroller och en handfull obsar. Fortfarande blåser det rejält och de enda som vågat sig till ön i dag förutom Rune och Magnus är finska kustbevakningen. I mörkret möter vi Mickel räv vars ögon lyser och kan skrämma slag på vem som helst med ärende till dassen eller brunnen. Allt är sig likt, än så länge.
Inger, Ulf och MagnusInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2015-09-25, 18:42

Fredag den 25 september

Tidig morgon, Ulf tyckte inte att det skadade att stiga upp lite tidigare (vid 4 tiden). Lite för mörkt att gå ner till ringmärkningsboden, men då hann man få ner en redig frukost. Idag gick vi på fulla segel och satte upp alla nät. Det resulterade i att vi fick ringmärka 60 fåglar av 13 arter, varav en var Ingers favorit gärdsmygen. Glada var vi över att vinden var mildare än igår och vi fick en liten skymt av den stigande solen. Märkningen skedde löpande idag och vi behövde inte rulla några tummar. Cassandra och Eli känner sig tryggare med ringmärkningen och har fått märka de flesta fåglarna idag. Det var ju trevlig för Ulf som fick tillfälle att sitta ute på udden och observera fågellivet. Eftersom det är fredag så var det även dags för städ och tvätt rutinerna. Vi har tvättat fågelpåsarna och rengjort alla burar som nu står prydligt avställda. Eli och Cassandra hjälpte Inger att städa och stänga ringmärkningsboden innan vi gick hem för dagen.
Vi har varit här i snart en vecka och när vi kom hit hade vi ingen erfarenhet av ringmärkning. Det har varit väldigt intressant och kul att lära sig allt ifrån att plocka fåglarna ur nätet på rätt sätt, ringmärka, avgöra arter, kön och ålder på alla dess olika sätt. Vi har verkligen lärt oss mycket från första gången vi kom hit och för första gången skulle ringmärka en fågel. Jag och Eli är supernöjda med vår handledning av Inger, Ulf och Alan. Ett stort tack för den här perioden. Imorgon gör vi vår sista tur ute bland näten innan vi beger oss hem mot Övertorneå och Naturguideutbildningen igen.

Cassandra och EliInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2015-09-24, 19:19

Torsdag den 24 september
I natt fick vi verkligen hålla i hatten om vi hade ärenden ut. Vinden ven ordentligt runt knutarna och regnet piskade mot rutorna. Det var också vinden som gjorde att vi fick ofrivillig sovmorgon en timme. Vi skickade dock ut en ”förtrupp” (Ulf) som höll koll på läget. Då det, framåt sju-tiden, hade lugnat sig så pass kunde vi sätta upp de nät som var någorlunda i lä. Inte mycket fågel idag. Totalt ringmärktes 21 stycken av 9 arter. Två kontroller från förra månadens märkningar. Solen tittade faktiskt fram en stund under förmiddagen och det kändes riktigt varmt. Eli och Cassandra har börjat rengöra burarna som stått uppställda bakom bodan sedan slutet av augusti. Förutom att vi märkte lite fågel var det inte så många i rörelse heller. Duvhöken satt vid nät fem och spanade, ivrigt attackerad av fem kråkor. Trots att vi hade uppe näten lite längre p g a den försenade starten gav det ingenting. När vi kom hem till byn hade bygget av nya stugan kommit igång och plintar gjöts. Vinden hade mojnat något men ökade i styrka framåt kvällen.
Innan middagen gick ungdomarna upp till Nordudden medan Inger plockade lingon. Underhållsdetaljen, bestående av Alan och Ulf, körde elverket och laddade all ”nödvändig” elektronisk utrustning som Iphone, Ipad, PC mm ;-) Eli och Cassandra hittade ett dött däggdjur på stranden som fotograferade och bilderna skall skickas iväg för närmare identifiering.
Eli, Cassandra, Alan, Ulf och IngerInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2015-09-23, 18:34

Onsdag den 23 september 2015

Idag har det varit busväder och blåst. Vi kunde sätta upp fler nät än vad vi trodde, 22 stycken. Eli och Cassandra hade tillfälle att öva mer ringmärkning idag. Vi märkte 37 fåglar av 9 arter, dagens höjdare var järnsparvarna och sävsparvarna. Idag hade vi även några hackspettar och det verkar som att talgoxarna är på ingång och sångsvanarna samlas för avfärd. Nu börjar hösten på riktigt och vi har fått plocka både fåglar och löv ur näten. Vinden tog i allt mer och regnet kom precis innan vi skulle avsluta för dagen klockan tolv. Väl hemma försökte Alan sig på en spaning i hamnen, men höll på att blåsa bort. Nu är vi helt solokvist på ön och Ulf har lyckats få igång elverket. Eli och Cassandra har fått se en havsörn och efter det får Chico (den lilla hunden) stanna inomhus. Nu får vi se vad för god mat kvällen har att erbjuda och om Cassandra vågar sig ut på en kvällspromenad i höstrusket. Vi utgår ifrån att det är septemberväder imorgon det vill säga vind, regn eller sol.

Inger, Ulf, Alan, Cassandra och Eli.Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2015-09-22, 19:38

Tisdag den 22 september
Det är ganska otroligt att det fortfarande är långkalsongfritt, trots att det idag var 11 grader och mer blåsigt än våra tidigare dagar. Lite kylde det dock under rumpan när vi satt ute på bänken vid ringmärkarboden. Om det var många fåglar igår så var det desto färre idag. Men höjdarna idag var fler än igår ;-)
Eli och Cassandra märkte sina första fåglar, noga utvalda av de totalt 14 vi fångade idag. Större hackspett toppade listan och det har de inte gjort sen 2013. Vi fångade och märkte sju stycken men hörde desto fler så imorgon kan det bli mer hackspett. Unga sådana verkar det. Ute på udden obsades bergand, sångsvan, kricka och gräsand. I luften såg vi flera sparvhökar, stenfalk och tornfalk, samt en havsörn. Tyvärr började det regna kl 10 och vi drog ihop de 20 nät som vi hade uppe. Fler var inte möjligt p g a blåsten. Regnet ville inte upphöra så det var bara att packa ihop våra pinaler vid lunchtid och bege oss hem, något blöta och lite frusna. Nu har lugnet åter lagt sig i byn och vi törs smyga oss ut till bastun, som Eli och Cassandra värmt upp. Lille Chico (=hund) har roat oss vid ringmärkningen med sina snarkningar och uppiggande skall. Fortfarande fungerar elförsörjningen och bara det slutar regna ska vi ta itu med elverket, inför kalla dagar och nätter i höst.
Inger, Ulf, Alan, Cassandra och Eli.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2015-09-21, 21:50

Söndag den 20 september

Vid fyra snåret anlände det nya gänget Inger Brännström, Ulf Öhman, Alan Kerr, Eli Gunnemark och Cassandra Kassberg och avlöste familjen Sandberg.
Under deras arbetsdag ringmärktes 67 fåglar av 14 arter, sävsparven dominerade dagen och var över hälften av fåglarna som märktes. Noterbart är att en gärdsmyg märktes. I hamnen simmade fem krickor och under dagen observerades även en alfågel hane, sex sträckande bivråkar och 30 sträckande ljungpipare.

Efter en kort avlämning och gruppfotografering så tog vi över. Kvällen ägnades av att installera oss och reparera elförsörjningen samt besök på märkplatsen.

Cassandra, Eli, Alan, Ulf och Inger.Måndag den 21 september

Vi startade med ett reducerat antal nät för att hinna instruera Eli och Cassandra men det visade sig vara tillräckligt, trots det reducerade antal nät så märkte vi 95 fåglar under dagen och med stor spridning på hela 17 olika arter. Även denna dag dominerade sävsparven. Dagens höjdpunkter var en svartmes och den sista fågel för dagen som var en lappsparv.
Vi hann inte ägna mycket tid till observationen men några spännande fåglar var gråhäger, havsörn, blå kärrhök, skogsduva, hökuggla och hundratals av björktrastar.
När vi kom tillbaka till byn så hade den invaderats av några av Stockholms kändaste krögare.
Alan tog en promenad till Västra stadion och gjorde ett antal intressanta obsar.
Cassandra och Eli gick mot Nordudden bekanta sig med ön och dess älginvånare.
I byn stryker en halv tam räv omkring.
Nu är det läggdags till bakgrundsljudet av den pågående tillställningen i Rådstugan.

Alan, Eli, Cassandra, Inger och Ulf.
Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2015-09-19, 19:47


Hej på er!

Eftersom det inte gick att komma in på denna plats på nof.nu igår kväll, kommer här både fredag och lördag på Haparanda Sandskär:


Fredag den 18 september 2015:

Ringmärkning gick inte att genomföra denna fredag. Ön hemsöktes nämligen av en kombination av ösregn och hård sydostvind, som överskred kuling i byarna. Detta väder inleddes redan under gårdagen. Regnet började ösa ner under torsdag vid 19-tiden och sedan regnade det oavbrutet fram till ca 14:00 i dag, med varierande intensitet. Tidvis var det skurar av nästan tropisk karaktär! Sammanlagt har det regnat 50 mm under dessa dryga 20 timmar, medan temperaturen konstant har legat mellan 14-16 grader.

Det blev sålunda sovmorgon, fram till 07:30. Kändes härligt, eftersom vi sedan natten mot söndag har haft nätter som aldrig har varit längre än sex timmar, samtidigt som vi har gått mycket i terrängen vid märkplatserna och ute på ön. Vid 08:30 gick Per och undertecknad ut och trotsade regnet. Målet var Sydön och lite s.k. strandraggning. Under och efter den typ av väder som låg över ön, kan vad som helst i fågelväg tvingas rasta och söka skydd i strandområdena. Därför kändes det intressant att trotsa vädergudarna!

Vi gick en hel del kring Sydön och områdena i närheten. Under ca tre timmar fick vasskanterna och stränderna sitt, likaså skogsdungar och en del hedmarker. Sedan begav vi oss hemåt mot Kumpula by där behövlig stugvärme väntade, samt möjlighet att torka kläderna. Den tydligaste belöningen för denna förmiddag blev en dvärgbeckasin. Därutöver kunde noteras ett mycket högre antal simänder än under det förra dygnet. Torde röra sig om fåglar som sökt skydd undan vindar och regn, och nu gjorde bäst i att födosöka i relativt vindskyddade områden. När det gällde småfåglar noterades förvånansvärt stora antal ute på de kalaste områdena närmast vattnet: Ängspiplärkor, bo- och bergfinkar dominerade där.

Efter lunch- där Gördis levererade en kanonfin havtornskräm gjord på bär hon plockat på ön under torsdag förmiddag- blev det välbehövlig vila ett tag. Därefter en lika välbehövlig bastu, samt så småningom en god middag. Det låter som om mycket av våra tankar cirkulerar runt mat, men det var nog så enkelt att dagen blev en alldeles lämplig dag att viga åt att fylla batterierna med energi och samtidigt vila kroppen. I morgon blir det ju definitivt märkning och nya marscher i markerna, så det gäller att disponera loppet rätt!

Det ska f.ö. bli oerhört spännande att se hur det skiljer sig artmässigt i morgon, jämfört med tiden innan regnet och blåsten tog överhand. Den typ av väder vi har haft det senaste dygnet rör ALLTID om i grytan. Frågan är bara vilken skillnaden blir, rörande antal, arter och numerärer…

Hälsningar till er alla!/ Gördis, Per, Johan och (vid tangentbordet) Lars Sandberg.
----------------------------

Lördag den 19 september 2015:

Ringmärkningen denna dag gav 16 nymärkningar av 7 arter. Roligast av dessa var en videsparv. Inga kontroller gjordes denna lördag. Det var gott om fåglar i rörelse, men p.g.a. den relativt starka västvinden öppnade vi senare än vanligt och kunde dessutom bara ha ett fåtal nät öppna. Vi hoppas nu på morgondagen, när vinden ska ha avtagit påtagligt redan under tidiga morgontimmar. (F.ö. kanske en del redan har noterat att vi har stannat längre än vanligt. De starka vindarna den senaste tiden har omöjliggjort utfärd med båt, så vi blir kvar ett dygn längre än planerat.)

När det gäller observationer under dagen, var det väldigt tydligt att det successivt anrikades fåglar på Sydön, som sedan in i det längsta väjde för att ge sig ut över havet i den starka vind som rådde. Således noterades till slut bl.a. ca 250 ängspiplärkor på Sydön och dess närmsta omgivningar. Lövsångare, talgoxar, sävsparvar och grönsiskor trängdes med piplärkorna, ibland alldeles vid strandkanten, men väldigt få av dem valde alltså att dra vidare.

Roligaste sträckarna blev tre stycken bivråkar, som lämnade ön under dagen och drog ut över havet i sydlig/sydostlig riktning. Sannolikt är de bara en bråkdel av ett större rovfågelsträck i norra Bottenviken denna dag, då vindkantringen torde ha pressat iväg en större del av de rovfåglar som ännu fanns kvar i morse. Jag gissar att de finska sträcksiffrorna för dagen kommer att bekräfta detta.

Roligaste fältobsen totalt sett blev den taigasångare som Per och undertecknad hörde mellan märkplatsen och nätplatsen A2. Den hördes tiotalet gånger med kunde tyvärr inte ses. Därför går det inte att avgöra om det rörde sig om en av de tidigare märkta eller om det var en ny individ.

Åter efter ringmärkningen vidtog en del förberedelser för avfärd. Det som är gjort i dag har vi ju igen i morgon, då vi räknar med betydligt fler fåglar i näten än idag. Vi har dessutom hunnit med både tvätt av ett 50-tal fågelpåsar samt urstädning av märkstugan, vaskning där, mm. En del spaning från hamnen hanns med, liksom även lite mekande med tekniken i och kring märkarstugan så att stationen fortsatt har en trygg strömförsörjning. (När solen uteblir för länge laddar inte solcellerna tillräckligt och då behövs lite hjälp av ett bensindrivet elverk.) Per och Johan jobbade på bra med den saken!

Nu är det nästan mörkt ute. Vi siktar mot en tidig kväll så att vi kan lösa uppgifterna på ett bra sätt under morgondagen. Vad som händer då, återstår ännu att upptäcka… Spännande!

Hälsningar till er alla!/ Gördis, Per, Johan och (vid tangentbordet) Lars Sandberg.


Insänt av HSFS-personalen <hapsand@gmail.com>
fredag 2015-09-18, 08:57

Torsdag den 17 september 2015

Ringmärkningen denna dag gav 65 nymärkningar av 14 arter. Dessutom gjordes elva kontroller av tidigare märkta fåglar. När jag igår skrev att det skulle kunna bli bra märkning idag, var det i enlighet med det allmänna väderläge som föreligger samt det mer lokala vädret såsom det förutspåddes. För att göra en lång historia kort, så blev det en synnerligen bra dag bland näten! SO-vinden var inte alltför stark, så näten kunde leverera oavsett var de stod.

I topp var givetvis de hela TRE taigasångare som fastnade i näten under dagen! En sanslös och- minst sagt- väldigt trevlig upplevelse! Mot bakgrund av hur stor ön är, och med tanke på hur få andelar av en promille av öns yta som upptas av nätplatserna, är det fascinerande att undra över hur många taigasångare som faktiskt fanns på hela Haparanda Sandskär: 10? 15…? Rödkallen hade minst fem taigasångare i dag, så denna mångdubbelt större ö vi finns på kan givetvis husera fler än så. Fascinerande tanke, som vi aldrig får något svar på…
Utöver nyss nämnda eminenta trio, utmärkte sig även två blåhakar och en gärdsmyg bland de fåglar som lämnade oss med en ring på ena tarsen. I luften var det ungefär samma situation som igår, dvs piplärkor, finkar och siskor i ungefär samma omfattning, samt dessutom en aning mer talgoxar marknära. Antalet kungsfåglar hade ökat märkbart sedan igår, vilket kanske har en viss samklang med antalet taigasångare.

Efter att märkningen var över använde vi tid till att på bästa sätt säkra märkplatsernas nät, staglinor, stolpar, mm, inför det oväder som skulle anlända och som i skrivande stund legat över oss i ca fyra timmar. Det känns inte som om det blir märkning i morgon bitti, utifrån de väderprognoser som föreligger, så det blir väl att sova lite längre än normalt. Kroppen behöver det, så det är bra i sig. Dessutom kan denna typ av väderomslag göra fågelläget extra spännande… Vi får se vad som händer!
Skådandet avrundades med några timmar spaning ut över havet efter t.ex. sträckande labbar. Spaningen blev resultatlös. Därpå följde så en god middag och sedan vidtog så de vanliga bestyren med rapportering, inmatning av data, mm. Det tar tid, men är bra att göra medan allt är färskt i minne.
Nu ska vi strax somna, till ljudet av kraftiga vindar och regn. På något sätt ska det gå och med lite tur är det hela snart över. Då torde det ha rört om rejält i fågelgrytan!

Hälsningar till er alla!/ Gördis, Per, Johan och (vid tangentbordet) Lars Sandberg.Insänt av Monika Berg <monika@monikaberg.se>
fredag 2015-09-18, 07:59

Syskonkamp.
På blodigt allvar förgyller hösten här i Kiruna.
Augustimånadans kamp vann jag med nu i september ser det betydligt värre ut. Min syster har just i dagsläget 47 arter medan jag ligger 10 under. Men det roliga är att det fortfarande finns så många sommarfåglar kvar.
Om vi ser till dom större fåglarna så har vi sett KUNGSÖRN, HAVSÖRN, PILGRIMSFALK, TORNFALK, STENFALK, HÖKUGGLA, SPARVUGGLA,FJÄLLVRÅK, sedan har vi TRASTARna, som fortfarnade är kvar, liksom STARE, TRANA,RINGDUVA, LÖVSÅNGARE,RÖDHAKEN,JÄRNSPARVen,SÄDESÄRLA,GULSPARV,GRÅFLUGSNAPPARE,VARFÅGEL,
SPILLKRÅKA, SÄVSPARV, utan sjöfåglarna har vi sett SKJÄRTAND,GRÄSAND,SALSKRAKE,
BLÄSAND,SVAN,STORSKARV,STORLOM,SVARTHAKEDOPPING,VIGG,KNIPA, och så finns alla vinterfåglarna förståss men det lite mer sällsynta är att det finns två SVARTMESar som förgyller dagen och vi tror min syster har en BRUNSISKA, den ska vi försöka fota. Tillsammans har vi sett 53 arter och alla fåglar befann sig i Kiruna Kommun. Jaa..vi ska börja arbeta med artportalen och rapportera in.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2015-09-16, 22:06


Tisdag den 15 september 2015

Ringmärkningen denna dag gav 38 nymärkningar av nio arter. Dessutom gjordes två kontroller av tidigare märkta fåglar. Noterbart sedan gårdagen var att lövsångare gjorde en markant puff uppåt, i jämförelse med gårdagen. I övrigt inget speciellt noterbart. Dagens ringmärkning startade dessutom 06:00, d.v.s. en timme senare än igår, emedan man byter klockslag för start den 15/9. Kändes lyxigt med en extra timme till förfogande i morse!

Det var ungefär samma hyggliga drag på morgonsidan, som under gårdagen. M.a.o. var det gott om finkar och siskor i luften. P.g.a. den relativt kraftiga vinden från SO-sektorn väjde de ofta vid Sydön och kom tillbaka in mot märkplatsen. Av samma vindrelaterade skäl var det inte möjligt att ha samtliga nät öppna. Skulle man försökt fånga fåglar där hade det varit svårt att få dem att överhuvudtaget fastna i näten, eftersom näten då mest skulle likna ”strutar”.

Av iakttagelser av fåglar i övrigt kan nämnas tre havsörnar, en blå kärrhök, en lappsparv samt några videsparvar som tickade i snåren. Trevliga arter! Av mindre trevliga arter i det här sammanhanget kan nämnas den älgko med två kalvar, som hela tiden finns mer eller mindre nära oss. I morse vittnade spåren tydligt om att någon av dem hade sprungit ner ett av alternativnäten och haft sönder både staglinor och en stolpe. Dessutom uppvisar kon ett påtagligt mått av aggressivitet nu och då, vilket sammantaget gör att begreppet skyddsjakt omedelbart borde användas på ön!

Under märkningen fick vi besök av Peter Hixö, från Haparanda, som var ute med sin båt i skärgården och som hade hört talas om märkningen genom en granne. Peter följde intresserat våra förehavanden och det var trevligt att få besök av honom och prata naturfrågor, samt få chansen att visa upp vad som händer kring nät och i märkboden. Denna publika del av verksamheten är viktig för stationen, så att vi kan visa på vad som uträttas här samt inte minst visa upp verksamheten för en intresserad allmänhet!

Eftermiddagen kom att vigas till en blandning av en kortare tur till fots på ön, middag samt bastu. Sist av allt ska protokoll, datorbaserad rapportering och annat administrativt arbete få sitt innan det åter är dags för sänggående. F.ö. är det ett rasande vackert norrsken i norr, just nu. En bra avslutning på dagen, tycker vi alla piteåbor i stugan!/ Gördis, Per, Johan och (vid tangentbordet) Lars Sandberg.


Onsdag den 16 september 2015:

Ringmärkningen denna dag, onsdag, gav 34 nymärkningar av fem arter. Dessutom gjordes fem kontroller av tidigare märkta fåglar. 23 av de nymärkta var kungsfåglar, vilket speglar en tydlig ökning av denna art på ön sedan igår. På morgonen rådde vind från SO-sektorn, med en styrka på 7-8 m/s. Eftersom det dessutom var lite småskvitter i luften, kändes det giftigt… Den typen av väderläge brukar normalt vid denna tid på året betyda inflöde och i bästa fall nedfall. Nu blev det för lite regn för att det skulle bli riktigt bra med fåglar i och kring näten, men ändå märktes en tendens av fler kungsfåglar, talgoxar och lövsångare och vi hoppas att detta mönster förstärks under morgondagen!

Vid lunchtid upptäcktes en knölsvan nära Sydön, strax väster om Pauhu. Den fanns där ett tag tillsammans med en sångsvan, men vid eftersök en timme senare var den trevliga gästen tyvärr borta. Arten är ytterst ovanlig på Haparanda Sandskär. Detta var endast det sjunde fyndet på ön. Det senaste fyndet gjordes 2001.

Under eftermiddagen gick Per och Lars upp på ön för att leta efter småfåglar bland tallar och dungar. Det var dock oväntat magert med småtättingar. Av intressantare arter under eftermiddagen kan i stället nämnas två lärkfalkar, en fiskgjuse samt en orrtupp. Vid återkomsten till stugan väntade en god middag som Gördis hade gjort i ordning: Gravad lax, kokt potatis, grönsaker samt en flaska god, röd dryck. Ett stort tack till vår moder och farmor för denna kulinariska höjdare!

Kvällen vigdes till del för en uppfriskande stund i bastun, samt de vanliga bestyren vid rapportformulär, dator- där Per och Johan med förtjänst drar det stora lasset i det avseendet- samt sociala medier. Ringmärkning är verkligen inte bara den praktiska ringmärkningen i sig, år 2015… Bra dock, att löpande sammanställa och rapportera, eftersom jobbet ju ändå ska göras under året och då passar de mörka timmarna under märkveckan bra för detta.

Snart dags för sänggående. I morgon är det en ny dag, och då verkar vädret kunna bli synnerligen bra för märkning… Vi återkommer med en rapport i morgon kväll!

Hälsningar till er alla!/ Gördis, Per, Johan och (vid tangentbordet) Lars Sandberg.


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
tisdag 2015-09-15, 09:17

Den 13/9 matade ett domherrepar sina flygga ungar vid Håkan J fågelbord i Åskogen, norr Boden.
Ungarnas dräkter var helt ungfågelfärgade (bra bilder finns) och kan inte ha varit ute från boet mer än någon/några veckor.
Detta kan absolut vara en andrakull för detta par, även om en jättesen förstakull ju inte kan uteslutas.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2015-09-14, 19:29


Måndag den 14 september 2015.

Ringmärkningen denna dag gav 99 nymärkningar av tio arter. Toppart var grönsiska, med 68 märkta. Två videsparvar, samt ett ex av gråsiska som i många stycken uppvisade den storvuxna rasen holboelliis karaktärer, var det som stack ut art-/rasmässigt. Gråsiskekomplexet är förvisso ett omvittnat ”träsk”, men denna fågel stämde i alla fall på punkt och pricka in med vad som efterfrågas för en hona av holboellii… Därutöver kontrollerades två fåglar, märkta på ön tidigare i år.

Vindarna var relativt svaga, från sydsektorn, hela dagen. Successivt skedde en vridning från sydost mot sydväst, men vindarna ställde aldrig till några större problem för märkningen.

Redan när vi kom ner till märkplatsen i gryningen märktes det att det var fler fåglar i rörelse än de tidigare dagarna. Speciellt påtagligt var detta för grönsiska och- lite överraskande detta datum- trädpiplärka. Även ängspiplärka hade ökat sedan gårdagen, liksom bofink. Under dagen gjordes en del obsar av nya researter, bl.a. duvhök och tornseglare. Duvhöken var en riktigt biffig 1K- dvs född i år- hona som ett tag i gryningen skapade oro på Sydön där den patrullerade fram.

Utöver fåglar noterades även annat i artväg: En vinbärsfuks, dess släkting påfågelsöga (poetiskt namn, som på ett bra sätt fångar dess utseende) samt sex älgar och en räv.

När vi gick den sista rundan före stängning hade två flockar med grönsiska gått in på olika ställen bland näten. Detta medförde en oväntad men trevlig arbetstopp, samt klart förlängd vistelse vid märkplatsen. Detta i sin tur medförde att lunch och middag blev en enhet, vid 15:30. Men, så kan det bli när det drar på bland näten!

Efter middagen blev det vila samt en mycket behövlig bastu. Skönt med tvagning efter två rätt hårda dygn i fält och bland nät! Därpå dags för sängläge, så att vi är något så när pigga och utvilade inför morgondagens nya uppgifter.

Hälsningar till er alla!/ Gördis, Per, Johan och (vid tangentbordet) Lars Sandberg.
Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2015-09-13, 21:13

Söndag den 13 september 2015

Ringmärkningen denna dag gav 21 nymärkningar av åtta arter, där en blåhake var den fågel som stack ut mest. Dessutom kontrollerades fyra fåglar, varav en var en sävsparv som märktes som årsunge den 28/7 2013. Kul, tyckte vi! (Eftersom natten bjöd på rätt tydlig dimma, i alla fall på låg höjd, och vinden kom från sydost hade vi hoppats på fler individer, men det kanske kommer i morgon…)

Under dagen har vi givetvis försökt bygga på reselistan, vilket innebär att tiden mellan nätrundorna innebär spaning på nära och långt håll. Sedan igår har fågeltillgången på ön förbättrats, vilket iofs inte var så svårt med tanke på gårdagens mediokra utbud… Fler finkar och siskor visade sig, liksom även sävsparv som tycktes ha ökat i antal sedan i går. Något fler mesar, kungsfåglar och trädkrypare förmärktes, vilket vi hoppas innebär att ännu fler fåglar med möjligt ursprung från öster ska dyka upp på ön.

På eftermiddagen gick Per och jag upp mot Östviken, eftersom vattenståndet är sådant att det bjuder på goda vadarstränder på den norra delen av ön. Väl på plats kunde vi hitta 25-talet vadare, med dominans av större strandpipare. Fyra kärrsnäppor stack ut, jämte en strandskata.

Dagen avslutades med blodpalt, såsom det anstår piteåbor i förskingringen! Efter artgenomgång och trevliga samtal ”runt lägerelden” blev det så dags att börja avveckla verksamheten. Snart ringer ju väckaren åter och en ny dag med ringmärkning, skådning, god mat och bärplockning tar då vid.

Hälsar gör Sandbergarna; Gördis, Per, Johan och (vid tangentbordet) Lars!Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2015-09-12, 20:39


Lördag den 12 september 2015:

Vid 09:00 lämnade vi- Gördis, Per, Johan och Lars Sandberg- Piteå, för att ta oss med bil upp till Staffans där skepparen Rune Lindqvist väntade för att ta oss över vattnet till Haparanda Sandskär. Överfärden ägde rum i det vackraste av sensommarväder och dessutom körde Rune sin nya båt, som gjorde färden både snabb, bekväm och påfallande tyst. (Kändes lite som att åka ljudlöst snabbtåg…)

Vi anlöpte Kumpula hamn ca 13:00, där Bodil, Rune och Peter hade tjänstgjort med märkning den senaste veckan. Trevligt att träffa dem! Snabb ur- och ilastning, samt lite samtal om veckan som varit, och sedan skiljdes vi åt när de tre lämnade hamnen och stävade mot fastlandet med skepparen Rune.

Efter att vi packat in oss och packningen i märkarstugan, började vi sikta på morgondagen. Det fanns en del att kolla upp, en del att förbereda, samt lite annat smått och gott för att installera sig. Därpå blev det en del strövande på ön, lite hallonplockning samt givetvis spaning efter fåglar…

Det visade sig vara märkligt fågelfattigt på Haparanda Sandskär denna dag. När vi summerade efter middagen kom vi upp i endast 21 arter, varav flera av dessa arter endast obsades i enstaka exemplar. Roligast var en fiskgjuse samt en tretåig hackspett.

Sannolikt är det alldeles för fint väder för att de många fåglar som är i omlopp just nu, ska känna sig tvungna att gå ner och rasta. Vi hoppas därför på lite föränderligt väder den närmaste tiden: Lite vindändringar, samt gärna regnskurar eller dimma! Oavsett hur det blir, känns det ändå spännande att vara här. Haparanda Sandskär är en särdeles vacker ö och den är ju känd för att kunna leverera, både mängd och kvalitet när den visar sig från sin bästa sida…

Nu är det dags att nanna kudde. Väckaren ringer 04:00 och 04:45 ska näten hissas. God natt till er därute i andra delar världen!/Sandbergarna, genom Lars.Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2015-09-12, 17:46

Fredag den 11 september 2015

Upp 3.15 - vacker morgon med minimal månskära i nedan.

20 fåglar ringmärktes av 6 arter.

Trädpiplärkan på uppåtgående men sävsparv blev den vanligaste märkarten. Inte så livligt på fågelfronten, sannolikt beroende på vackert väder och vindar från syd.
En bivråk flög dock över vår lilla by och Rune hade en strandskata på Pauhu.

Efter lunch spreds vi för himmelens vindar. Peter plockade lingon, Rune gav sig iväg med sin kamera, Bodil plockade de sista havtornsbären i hamnen och dekorerade sin renskavsgryta med. Mycket vackert.
Tanken var att vi till kvällen skulle komma i säng lite tidigare, så det blev mer än 4 – 5 timmars sömn för en gångs skull. Men det ska ätas, bastas, skrivas fågelrapporter och dagbok..
kanske blir det 5,5 tim sömn denna sista natt på ön. Men innan vi lägger oss måste vi en sista gång titta på norrskenet.

Rune, Bodil och PeterInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2015-09-12, 17:44

Torsdag den 10 september 2015

Klockan ringde 3.15 och vi hoppade raskt upp trots att klockan var över 23 innan vi kom i säng. Det p.g.a. norrskenet som fascinerade och skulle fotograferas.

42 fåglar ringmärktes av 9 arter.

Grönsiskor och lövsångare dominerade fångsten, ungfågel av grönsångare var det mest anmärkningsvärda. Järnsparv ny art för veckan.

Ringmärkningen avslutades en halvtimma tidigare än vanligt, för Rune stod otåligt och väntade för att köra oss ut till Malören. Med den nya båten och i soligt och lugnt väder tog det bara 20 minuter. Dock en bedrift att ta sig in i den igenslammade naturhamnen. Kräver såväl skicklighet som avsaknad av vita gäss…
Rent paradisiskt därute, den yttersta ön i skärgården, med pittoreska faluröda små hus med bykänsla, där lotsarna en gång bodde. Även den åttakantiga kyrkan och fyren (en von Heidenstamfyr) var rödmålade. Vi hade tur då en ättling till lotsarna kunde visa oss kyrkan med modell av en lotsbåt i taket och lotsarnas flagga broderad på altarduken. En pilgrimsfalk höll till på ön, en lappsparv pryttade i gräset bland alla sädesärlor. I hamnen såg vi 3 kustpipare, 2 sångsvanar och 1 storskrak. På vägen ut såg vi en flock med 20 sjöorrar.

Efter utflykten åkte Kåre med båten till Sangis för att fjällvandra med sin dotter i Saltoloukta. På kvällen återigen ett maffigt norrsken. Bodil, Peter och Rune  « Föregående 20       Nästa 20 »