Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Ulf Öhman <ulf.ohman00@brdeband.net>
torsdag 2015-10-08, 04:56

Vi glömde höksångaren som spännande art! ;-(


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2015-10-07, 20:24

Onsdag den 7 oktober
I morse bara 2 grader men klar himmel och svag vind. Nu ligger frosten vit på både spänger och nät. T o m i vattendunken vid bodan hade vattnet frusit till is. Alla nät upp idag. Vi hoppades som vanligt på god fångst. Men under morgonens första timmar var det kusligt lugnt. Sidensvansar, dubbeltrastar och talgoxar flög kors och tvärs över oss. Vi förundras över att vi, trots att brunsten börjat, inte ser några älgar. Bara en idag, och den var ute på heden. Vi började planera för nedmontering och vid stängningsdags var det dags för hissen, som inte levererat många fåglar i veckan. Medan Ulf och Magnus tog itu med de tunga hisstolparna höll sig Inger undan och gick en nätrunda. Vid A4 skrämde hon upp åtta ringduvor, två flög in i näten men bara en hann hon greppa. Ny märkart för stationen! Märkligt nog att ingen fastnat under alla dessa år. Denna unga ringduva försågs med ring innan den flög tillbaka till sina kompisar. Ringmärkningen nu följer ett typiskt höstmönster. Tomma nät och plötsligt har ett gäng mesar flugit in i ett nät. Kryddan är att ”ovanliga” arter förekommer lite mer frekvent. Under denna vecka har vi haft vitgumpad buskskvätta, dubbeltrast, taigasångare och ringduva som kryddan på moset. Vi fick påringning av Ottenby som ville omnämna buskskvättan med bild i en artikel på en engelsk sajt. Detta med anledning av att den troligen är av rasen stejnegeri. Kul!
Dagen slutade med 36 nymärkningar och två kontroller. Idag vann kungsfåglarna (14 st) och tvåa kom talgoxarna (10 st) och sidensvansarna kom på tredje plats (5 st). Åter i byn kring två-tiden. Nu har syllringen till nya stugan kommit på plats och på den ska de prefabricerade väggarna placeras. De står nu lutade mot bastun. Bygget fortsatte långt efter det att mörkret lagt sig och själva lägger vi oss strax till det trivsamma ljudet av hammarslag.
Inger, Ulf och MagnusInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2015-10-06, 21:22

Tisdag den 6 oktober

Dagens märkning var sannerligen föga imponerande gällande kvantiteten av märkta fåglar däremot så var kvalitén betydligt mer imponerande. Antalet märkta fåglar uppgick till 17 stycken och bland dessa återfinns förutom de ”vanliga” arterna, om det nu är korrekt att uttrycka sig så, inget mindre än en HÖKSÅNGARE samt en mindre hackspett. Efter att ha studerat statistik från stationens öppnande kunde vi konstatera att den höksångare som märktes idag var en av de totalt fem höksångare som märkts här på Sandskär sedan den första märktes 1985. Som ni förstår gjorde de två vid namn nämnda arterna att en relativt anspråkslös dag blev till en dag vi kommer att minnas. Övriga arter som jag klumpigt valde att kalla vanliga innefattade bland annat talgoxe, rödhake, kungsfågel samt arter såsom sidensvans och rödvingestrast vilka förvisso inte är några sensationer men roliga likväl. Det vi tar med oss från denna dag förutom de två extra roliga arterna är att vi faktiskt hade 11 arter av totalt 17 märkningar. Bra spridning med andra ord.

På kvällen tvagade sig Inger och Magnus då de kände sig en aning sunkiga. Ulf kände sig dock lite sådär ”Sandskärsfräsch” och avstod. Han vidhåller att denna fräschör åtminstone kommer att hålla i sig till nästa tvagning. Kvällen är kall och klar med ett vackert norrsken som hänför oss. Ulf håller i skrivande stund på att dokumentera detta. Förhoppningsvis lägger han upp några bilder på Facebook förutsatt att de lever upp till hans artistiska krav på sig själv.

Nu när det administrativa arbetet är klart, återupptar vi våra samtal för en liten stund innan vi kryper till kojs.

Magnus, Inger och UlfInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2015-10-05, 20:03

Måndag den 5 oktober
Äntligen! Något blåsigt och bara 3 grader, men absolut märkning idag. De nordliga vindarna gjorde att det var en riktigt kall morgon. Alla nät upp. Vi har haft påhälsning av älgen som dragit med sig nätet och stolpen från A1 en bra bit in i skogen. Siskor, talgoxar och blåmesar inledde dagen som slutade i 51 märkta fåglar av 10 arter. 16 talgoxar och 16 blåmesar delade på första platsen. Andra platsen delades av domherrar och gråsiskor, vardera fem stycken. Årets första sidensvans märktes och flera talgoxe kontrollerades. En var en främmande kontroll, svensk, men inte vår egen märkning. Ska bli intressant att veta varifrån den kommer.
Idag var det första gången vi fick elda i kaminen för nu börjar det dra kallt kring fötterna. Dagarna blir kortare och kortare, mörkret faller snabbt och vi har tur som har stearinljus, pannlampor och gasollampa de få timmar på kvällen vi orkar hålla oss vakna. Det verkar som om kylan kommer att hålla i sig resten av veckan.
Inger, Ulf och MagnusInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2015-10-04, 18:38

Söndagen den 4 oktober
Denna kanelbullens dag blåste det 11 m/s redan kl 5 och väderleksrapporten ”lovade” ökande vind under dagen. Inte mycket att göra åt det. På förmiddagen gick Inger och Magnus ut på udden för att kolla läget medan Ulf sågade ved och eldade upp bastun. Det blev ett bastubad i fullt dagsljus för ovanlighetens skull. Inte många fåglar ute i blåsten, sidensvansar, trastar och en och annan kråka. I hamnen syns inga fåglar, varken i luften eller i det skummande havet och bryggan ligger på land sedan igår. Net1 har inte fått igång vårt telefonabonnemang. Felanmält men ännu icke åtgärdat. Tack och lov har vi fungerande internet så vi kan kommunicera med omvärlden. Batterierna laddar fortfarande bra, maten räcker och vi ”roar oss” så gott vi förmår i vår lilla stuga. Det enda vi saknar är tjänligt märkarväder och många fåglar.
Inger, Ulf och MagnusInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2015-10-03, 21:01

Lördag den 3 oktober

Äntligen kunde vi åter vandra ner mot ringmärkningsboden i gryningens svaga ljus för att sysselsätta oss med det vi faktiskt är här för. Vinden som vi nu besatt skrivit om de senaste fyra dagarna hade mojnat rejält och solen lyste under hela dagen och plötsligt kändes det som Sandskär ”was the place to be on a saturday night”. Som ni vid det här laget är väl medvetna om så här det blåst något fruktansvärt de senaste dagarna vilket fick oss att hoppas på att stora kvantiteter fågel valt att stanna på ön och då allra helst någon trevlig raritet som förirrat sig. Våra förhoppningar besannades väl inte i ord och mening men vi fick åtminstone avsluta dagen med en tretåig hackspett, något som uppskattades av oss alla. Ytterligare en art som förgyllde dagen var den dubbeltrast som Inger fick märka, årets första men förhoppningsvis inte sista. Annars var det i sedvanlig ordning talgoxen (13 stycken) som dominerade fångsten, som idag uppgick till 20 nymärkningar plus 4 kontroller.
Värt att nämna är att Rune kom med det mycket efterlängtade modemet som Ulf med iver och hast monterade samt installerade med bravur. Den ofördelaktiga väderleken har omöjliggjort utfärd och vi har av den anledningen fått roa oss med annat under tiden utan internet. Staffan har också varit ute på ön och har med god hjälp av Kaj tagit upp plastbryggan. Säsongen börjar med andra ord lida mot sitt slut. Nu blir det inmatning i fagel3 innan vi med all rätt och sannolikhet hamnar i sängen med en god bok som sällskap.

Magnus, Inger och UlfInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2015-10-03, 17:35

Onsdagen den 30 september
Eftersom gårdagen och natten var så blåsig, t o m stormig, var vi inte förvånade när vinden fortfarande var hård när väckarklockan ringde. Efter vädernoteringar somnade vi om och vaknade till fortsatt hårda vindar. Inte mycket att göra. Inventering av förbrukningsmaterial och blanketter och viss städning i lådor och skåp. Inger och Magnus tog en promenad i skogen medan Ulf gick ner till ringmärkningsudden och checkade näten. Två fiskgjusar flög över aspurskogen och en hackspett varnade. I övrigt inte mycket liv, inte ens en älg. Det som förundrar oss är att älgtätheten från juni-augusti är som bortblåst. Vi hade fruktat fjolårets inferno under brunstperioden, men nu har vi endast under tio dagar egentligen bara sett kon med de två årskalvarna, som dessutom enligt sandskärsmått mätt, är tämligen skygga. Vi pratade med Staffan och hans teori är att en del älgar har simmat från ön.
Trots bristen på rönnbär flög femton sidensvansar över bastun och några kungsfåglar hördes. Vi spanade i hamnen, i vågorna sågs en storlom men det var svårt att se något i de höga vågorna, än mindre höra i den hårda blåsten. Inget internet, beroende på att vår leverantör lyckats lägga ner systemet precis idag för byte till 4G. Tyvärr har väderleksrapporten lovat dåligt väder även i morgon. Magnus hjälpte Staffan med träbryggan efter sedvanlig crossfit och var extra hungrig till middagen. Mackorna till morgondagen ligger klara i kylen och havregrynen är uppmätta till morgongröten. Kvällen avslutades med seriös litteratur och, så klart, Texas Hold´Em.
Inger, Ulf och Magnus.

Torsdag den 1 oktober

Fortsatt kraftiga vindar. Vi är fortfarande tämligen avstängda från omvärlden då internetleverantören stängt av 3G och bytt till 4G. Det nya modemet kan vi inte få ut till ön p g a det hårda vädret. Ibland hittar vi en liten fläck som medger mottagning på mobilerna. Radion står på och vi lyssnar till sjörapporten men det ger inget större hopp om bättre väder de närmaste dagarna! Vi kan t o m vänta en del regn. Idag klar himmel och vindar upp emot 16 m/s. Efter sedvanlig grötfrukost gav sig Inger och Ulf ut på promenad mot Aspurskogen. Magnus pluggade. I skogen stod en orädd älg, en liten hare skuttade däremot iväg i rask fart. Idag hörs lite mer fågel när inte vinden ligger på för kraftigt mellan träden. Talgoxe, blåmes, kungsfågel, ängspiplärka och rödhake.
Strax efter lunch passade Staffan på att lämna ön när vågorna och vinden tillät. Magnus gav sig ut på en liten tur och stötte bl a två orrar, obsade större hackspett och fler kungsfåglar och rödhakar. Batterierna till stugans elförsörjning laddar bra och än har vi bara kört elverket en gång (på prov) under snart två veckor. Innan det blev mörkt passade vi på att elda bastun. Drygt 50 sidensvansar kretsade runt och i byn, så även en hel del björktrastar och några av dem jagade en juvenil blå kärrhök på låg höjd mellan bastun och kyrkan. I övrigt ganska lugnt på fågelfronten, några kråkor trotsade vinden och två ladusvalor syntes mellan stugtaken. Efter bastu, middag och lite tvättbestyr ytterligare en nedslående väderleksrapport innan mörkret lades sig. Pannlampor på, läsning, sudoku och kortspel innan ljusen blåstes ut.
Inger, Ulf och Magnus

Fredag den 2 oktober
Hoppfulla vaknade vi till ca 9 m/s, kanske några nät i lä gick att sätta upp? Våra förhoppningar släcktes snabbt då regnet började trumma mot rutan strax efter kl fem. Successivt ökade vinden men så fort det slutat regna gav vi oss av till udden. Mot alla odds öppnade vi A1, de enda nät som låg något så när i lä. En halv buske låg över nedre nätet men efter lite upprensning gick vi runt och knöt några extra snören runt övriga nät. En hare följde oss i hälarna och lyckades bita av en staglina bakom vår rygg. I väntan på fågel flyttade vi några stolpar och sträckte nät samt inventerade de ringserier vi förmodligen inte kommer att använda mer i år. Efter ett par timmar stängde vi, en rödhake märktes och på udden var det bara ängspiplärkorna som trotsade vinden. Efter lunch och lite vila gav sig Magnus ut på piren för att fotografera, i 20-25 m/s, (mer i byarna) och lyckades med nöd och näppe hålla sig kvar utan att trilla i havet. Några trastar och en korp var de enda som obsades i byn.
Plötsligt händer det… dubbeldasset blåste omkull! Vi visste inte om vi skulle skratta eller gråta. Tur att det finns ett par ytterligare dass att tillgå vid förrådet. Vi kan bara hoppas att vårt eget, nyflyttade dass vid ringmärkningsboden inte blåser bort det också. Under kvällen fortsatte vinden med oförminskad styrka. Det och regnet gjorde det omöjligt att vistas ute. Vi kände oss nästan förlista på en öde ö ;-( En enda ringmärkt fågel på tre dagar känns minst sagt frustrerande. Kvällen ägnades åt fotoredigering och poker med pastaskruvar som insats.
Inger, Ulf och MagnusInsänt av Thore Alm /Birgitta Landberg
lördag 2015-10-03, 16:24

Europeiska Skådardagen -
några intressanta obsar från Kalix.

8 sädesärlor- Östanfjärden.
Morkulla -Näsbybäcken. Kalix
Varfågel - Kalix-Nyborg
Ängspiplärka - Skogslandet, Kalix-Nyborg
Insänt av Monika Berg <monika@monikaberg.se>
torsdag 2015-10-01, 21:02

En turturduva finns nu i Kiruna. Den var tidigare idag vid Planetvägen. Har även fotat den.


Insänt av Lars Harnemo
torsdag 2015-10-01, 17:41

Det finns för tillfället inte någon internetkoppling på Haparanda Sandskär.
Ringmärkarna kan bara nås via SMS på tel. 070-6008080


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2015-09-29, 19:45

Tisdagen den 29 september

Varmare än gårdagen men dessvärre hade vindstyrkan tilltagit vilket resulterade i att vi ej kunde öppna de yttersta näten, A2-4 samt att de nät som var mest utsatta för vind var tämligen fruktlösa. Av samma anledning var udden rätt så fågeltom bortsett från en ung havsörn som skådades flygande lågt över skären. Dagen gav ändå en totalsumma av 28 fåglar tack vare flocken av talgoxar som bestämde sig för att vila lite i ettans nät. Detta var uppskattat av två anledningar. Dels fick vi något att göra, dels fick vi väcka till liv våra kunskaper om denna ”Svensson-art” vilket var uppskattat i snålblåsten. I övrigt var det egentligen bara varfågeln som livade upp märkningen idag. Den har gäckat oss under den senaste tiden så det var skönt att vi äntligen fick förse den med lite bling-bling. Det var veteranen Inger som tog på sig uppdraget.

Som ni som är aktiva på Facebook säkert märkt så märktes en VITGUMPAD buskskvätta under söndagen, vilket vi självfallet tycker är väldigt roligt. Då vi har avvaktat en avancerad diskussion om denna individ kunde tillhöra rasen stejnegeri så valde vi att vänta med att gå ut med den goda nyheten. Vi måste erkänna att så långt som till raser kom vi inte. Ta en titt på vår Facebook-sida och njut. Värt att nämna är att vi såklart blir lika exalterade över alla fåglar som märks på denna fågelstation…

Såhär på kvällskvisten är vinden fortfarande stark om än inte ännu starkare (enligt Kaj så ligger den på 24 m/s i byarna), så vi passar på att njuta av skyddet som vår lilla och gemytliga boning ger oss och tittar på alltifrån http://www.ringersdigiguide.ottenby.se/, älglångkalsonger från Engelsson till lägenheter i Revelstoke. Det finns risk att vinden håller i sig tills imorgon men det är morgondagens problem.

Magnus, Inger och UlfInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2015-09-28, 21:59

Måndag den 28 september
Vi hade i alla fall tur med vädret.
Febersjuke Ulf fick stanna ”hemma” idag och ute på udden satte vi upp samtliga ordinarie nät och hälften av de alternativa. Natten med månförmörkelsen, som vi upplevde i stjärnklart väder, mellan tre och fyra, gjorde nog att många fåglar inte valde Sandskär som hållplats utan flög vidare. Den nordliga vinden kylde till att börja med men när solen tittade fram var arbetsklimatet t o m tillåtet av facket. Det var inga mängder fåglar men varje runda gav tillräckligt för att vi skulle ha tid att tillsammans med Svenssons gröna studera fåglarnas respektive egenarter. Förberedda för kommande dagar. Natten med månförmörkelsen, som vi upplevde i stjärnklart väder, mellan tre och fyra, gjorde nog att många fåglar inte valde Sandskär som hållplats utan flög vidare. En varfågel följde oss under dagen, men den var nog lika besviken som vi över fågelantalet. Det var också sparvhöken som kammade noll vad vi kunde se. I övrigt obsades två ladusvalor och hela 20 kråkor, förutom de annars dagligen förekommande fåglarna på udden. Det märks att mesarna är på intåg. Talgoxarna både syns och hörs runtom, blåmesarna tittar fram här och där och idag satt ett helt gäng bofinkar vid A1 och tittade på oss nyfiket. Ingen ville in i näten tyvärr. Inte ens älgarna syntes till, varken idag eller igår. Men dagen till ära slutade med två svartmesar och en gärdsmyg. Totalt bara 14 nymärkningar, men hela 9 arter, och kontrollen var en stackars talgoxe från gårdagen som vi fångade tre gånger. Åter till byn vid halv två en lunch och Magnus gav sig ut på promenad och sedan lite träning. I byn rustades för ännu en ”fest” med marschaller och god mat. Vi städade stugan och eldade bastun. Efter tvagning och lite ”golukt” blev det födelsedagsmiddag med levande ljus och servetter. Ulf däckade tidigt p g a sjukdom medan Inger och Magnus tillbringade kvällen med Mammas nya kille och en stor disk.
Inger, Magnus och Ulf
Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2015-09-28, 14:54

Söndag den 27 september
Blåsig dag och lite duggregn på morgonen men vi satte upp alla segel och hoppades på en god fångst. Kanske inte den bästa dagen men 39 fåglar av 12 arter. Sävsparvar och gråsiskar toppar listan och i övrigt jämnt skägg mellan arterna. Det var inte värre rusning än att några sidotelnar hann lagas mellan rundorna. Räven har hittat ut till udden och vi hoppas verkligen hen låter småfåglarna vara ifred. Precis innan stängning infångades och märktes en taigasångare och en buskskvätta! Eftersom internet legat nere (sms och hemsidan också) har vi inte kunnat kommunicera med omvärlden och då leverantörens kundtjänst har stängt på helgerna fick vi nöja oss med Allers, Sudoku och Rysslands historia. Fortfarande två förkylda av tre möjliga men humöret är det inget fel på.
Inger, Ulf och MagnusInsänt av Ulf Öhman <ulf.ohman00@bredband.net>
måndag 2015-09-28, 10:11

Dagbok kommer för nu är internet igång igen!


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2015-09-26, 18:17

Lördag 26 september
Efter en blåsig och natt vaknade vi till en blåsig morgon. Sista dagen för Alan, Eli och Cassandra. Vinden gick rakt in på märkarudden så antalet nät begränsades till 16 och i dessa nät studsade ändå fåglarna rakt ut. Därför blev fångsten medioker. Endast 13 nymärkningar. Det är tydligt att inga nya fåglar anlänt under natten medan öns fåglar hade orienteringsväder med nästan fullmåne och stjärnklart. Vi såg fem sparvhökar som sträckte söderut och en orre skrämdes upp vid näthissen. Dessutom konstateras att trots rönnbärsbristen har sidensvansarna anlänt då vi obsade 12 st i byn, inklusive en lärkfalk. Vi avslutade lite tidigare och gick upp för att packa och städa. Rune anlände punktligt strax efter klockan 14 med Magnus Karlefors. Runes nya båt fick visa vad den går för i den hårda vinden och de stora vågorna. Alla tre var lite trötta på eftermiddagen, i synnerhet Magnus som rest hela dagen och Inger och Ulf snorade ikapp. Men vi livades upp vid middagen som bestod av stekt färsk fisk, direkt levererad av Rune. Lagom administration, 12 nymärkningar, tre kontroller och en handfull obsar. Fortfarande blåser det rejält och de enda som vågat sig till ön i dag förutom Rune och Magnus är finska kustbevakningen. I mörkret möter vi Mickel räv vars ögon lyser och kan skrämma slag på vem som helst med ärende till dassen eller brunnen. Allt är sig likt, än så länge.
Inger, Ulf och MagnusInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2015-09-25, 18:42

Fredag den 25 september

Tidig morgon, Ulf tyckte inte att det skadade att stiga upp lite tidigare (vid 4 tiden). Lite för mörkt att gå ner till ringmärkningsboden, men då hann man få ner en redig frukost. Idag gick vi på fulla segel och satte upp alla nät. Det resulterade i att vi fick ringmärka 60 fåglar av 13 arter, varav en var Ingers favorit gärdsmygen. Glada var vi över att vinden var mildare än igår och vi fick en liten skymt av den stigande solen. Märkningen skedde löpande idag och vi behövde inte rulla några tummar. Cassandra och Eli känner sig tryggare med ringmärkningen och har fått märka de flesta fåglarna idag. Det var ju trevlig för Ulf som fick tillfälle att sitta ute på udden och observera fågellivet. Eftersom det är fredag så var det även dags för städ och tvätt rutinerna. Vi har tvättat fågelpåsarna och rengjort alla burar som nu står prydligt avställda. Eli och Cassandra hjälpte Inger att städa och stänga ringmärkningsboden innan vi gick hem för dagen.
Vi har varit här i snart en vecka och när vi kom hit hade vi ingen erfarenhet av ringmärkning. Det har varit väldigt intressant och kul att lära sig allt ifrån att plocka fåglarna ur nätet på rätt sätt, ringmärka, avgöra arter, kön och ålder på alla dess olika sätt. Vi har verkligen lärt oss mycket från första gången vi kom hit och för första gången skulle ringmärka en fågel. Jag och Eli är supernöjda med vår handledning av Inger, Ulf och Alan. Ett stort tack för den här perioden. Imorgon gör vi vår sista tur ute bland näten innan vi beger oss hem mot Övertorneå och Naturguideutbildningen igen.

Cassandra och EliInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2015-09-24, 19:19

Torsdag den 24 september
I natt fick vi verkligen hålla i hatten om vi hade ärenden ut. Vinden ven ordentligt runt knutarna och regnet piskade mot rutorna. Det var också vinden som gjorde att vi fick ofrivillig sovmorgon en timme. Vi skickade dock ut en ”förtrupp” (Ulf) som höll koll på läget. Då det, framåt sju-tiden, hade lugnat sig så pass kunde vi sätta upp de nät som var någorlunda i lä. Inte mycket fågel idag. Totalt ringmärktes 21 stycken av 9 arter. Två kontroller från förra månadens märkningar. Solen tittade faktiskt fram en stund under förmiddagen och det kändes riktigt varmt. Eli och Cassandra har börjat rengöra burarna som stått uppställda bakom bodan sedan slutet av augusti. Förutom att vi märkte lite fågel var det inte så många i rörelse heller. Duvhöken satt vid nät fem och spanade, ivrigt attackerad av fem kråkor. Trots att vi hade uppe näten lite längre p g a den försenade starten gav det ingenting. När vi kom hem till byn hade bygget av nya stugan kommit igång och plintar gjöts. Vinden hade mojnat något men ökade i styrka framåt kvällen.
Innan middagen gick ungdomarna upp till Nordudden medan Inger plockade lingon. Underhållsdetaljen, bestående av Alan och Ulf, körde elverket och laddade all ”nödvändig” elektronisk utrustning som Iphone, Ipad, PC mm ;-) Eli och Cassandra hittade ett dött däggdjur på stranden som fotograferade och bilderna skall skickas iväg för närmare identifiering.
Eli, Cassandra, Alan, Ulf och IngerInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2015-09-23, 18:34

Onsdag den 23 september 2015

Idag har det varit busväder och blåst. Vi kunde sätta upp fler nät än vad vi trodde, 22 stycken. Eli och Cassandra hade tillfälle att öva mer ringmärkning idag. Vi märkte 37 fåglar av 9 arter, dagens höjdare var järnsparvarna och sävsparvarna. Idag hade vi även några hackspettar och det verkar som att talgoxarna är på ingång och sångsvanarna samlas för avfärd. Nu börjar hösten på riktigt och vi har fått plocka både fåglar och löv ur näten. Vinden tog i allt mer och regnet kom precis innan vi skulle avsluta för dagen klockan tolv. Väl hemma försökte Alan sig på en spaning i hamnen, men höll på att blåsa bort. Nu är vi helt solokvist på ön och Ulf har lyckats få igång elverket. Eli och Cassandra har fått se en havsörn och efter det får Chico (den lilla hunden) stanna inomhus. Nu får vi se vad för god mat kvällen har att erbjuda och om Cassandra vågar sig ut på en kvällspromenad i höstrusket. Vi utgår ifrån att det är septemberväder imorgon det vill säga vind, regn eller sol.

Inger, Ulf, Alan, Cassandra och Eli.Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2015-09-22, 19:38

Tisdag den 22 september
Det är ganska otroligt att det fortfarande är långkalsongfritt, trots att det idag var 11 grader och mer blåsigt än våra tidigare dagar. Lite kylde det dock under rumpan när vi satt ute på bänken vid ringmärkarboden. Om det var många fåglar igår så var det desto färre idag. Men höjdarna idag var fler än igår ;-)
Eli och Cassandra märkte sina första fåglar, noga utvalda av de totalt 14 vi fångade idag. Större hackspett toppade listan och det har de inte gjort sen 2013. Vi fångade och märkte sju stycken men hörde desto fler så imorgon kan det bli mer hackspett. Unga sådana verkar det. Ute på udden obsades bergand, sångsvan, kricka och gräsand. I luften såg vi flera sparvhökar, stenfalk och tornfalk, samt en havsörn. Tyvärr började det regna kl 10 och vi drog ihop de 20 nät som vi hade uppe. Fler var inte möjligt p g a blåsten. Regnet ville inte upphöra så det var bara att packa ihop våra pinaler vid lunchtid och bege oss hem, något blöta och lite frusna. Nu har lugnet åter lagt sig i byn och vi törs smyga oss ut till bastun, som Eli och Cassandra värmt upp. Lille Chico (=hund) har roat oss vid ringmärkningen med sina snarkningar och uppiggande skall. Fortfarande fungerar elförsörjningen och bara det slutar regna ska vi ta itu med elverket, inför kalla dagar och nätter i höst.
Inger, Ulf, Alan, Cassandra och Eli.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2015-09-21, 21:50

Söndag den 20 september

Vid fyra snåret anlände det nya gänget Inger Brännström, Ulf Öhman, Alan Kerr, Eli Gunnemark och Cassandra Kassberg och avlöste familjen Sandberg.
Under deras arbetsdag ringmärktes 67 fåglar av 14 arter, sävsparven dominerade dagen och var över hälften av fåglarna som märktes. Noterbart är att en gärdsmyg märktes. I hamnen simmade fem krickor och under dagen observerades även en alfågel hane, sex sträckande bivråkar och 30 sträckande ljungpipare.

Efter en kort avlämning och gruppfotografering så tog vi över. Kvällen ägnades av att installera oss och reparera elförsörjningen samt besök på märkplatsen.

Cassandra, Eli, Alan, Ulf och Inger.Måndag den 21 september

Vi startade med ett reducerat antal nät för att hinna instruera Eli och Cassandra men det visade sig vara tillräckligt, trots det reducerade antal nät så märkte vi 95 fåglar under dagen och med stor spridning på hela 17 olika arter. Även denna dag dominerade sävsparven. Dagens höjdpunkter var en svartmes och den sista fågel för dagen som var en lappsparv.
Vi hann inte ägna mycket tid till observationen men några spännande fåglar var gråhäger, havsörn, blå kärrhök, skogsduva, hökuggla och hundratals av björktrastar.
När vi kom tillbaka till byn så hade den invaderats av några av Stockholms kändaste krögare.
Alan tog en promenad till Västra stadion och gjorde ett antal intressanta obsar.
Cassandra och Eli gick mot Nordudden bekanta sig med ön och dess älginvånare.
I byn stryker en halv tam räv omkring.
Nu är det läggdags till bakgrundsljudet av den pågående tillställningen i Rådstugan.

Alan, Eli, Cassandra, Inger och Ulf.
  « Föregående 20       Nästa 20 »