Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Karin Johansson <karin.el.johansson@hotmail.se>
torsdag 2016-01-28, 15:53

Igår sjöng en talgoxe och idag en blåmes. Ett fint vårtecken!


Insänt av Christina <christina.b.lindstrom@live.com>
tisdag 2016-01-26, 15:09

Hej
Vi har sett den vittyggiga hackspetten minst 2ggr i januari vid vårt fågelbord i Ågärdan.
Även gråspetten har vi sett.
Mvh


Insänt av Bo-Göran Korvi <bg.korvi@gmail.com>
fredag 2016-01-08, 13:03

Upptäkte en sparvuggla som passade på fåglarna i matbordet helt orädd ,har sett att den tagit någon fågel tidigare
plats vuomajärvi 3mil söder om övertorneå


Insänt av Mats Karström
söndag 2016-01-03, 19:00

Söndagen 3 januari var det dags för 13-e fågelbordstävlingen mellan Jokkmokk och Vuollerim. Temperaturen kring -10°.
Vuollerimlaget bestod av 2 personer. Vi startade hos Mats på Lövgården Rätt mkt fågel är framme och äter, även om vi aldrig får syn på de gråsiskor som precis setts. TALGOXE, GRÖNFINK, PILFINK (25-tal), GRÅSPARV, STÖRRE HACKSPETT, BLÅMES och SKATA ses. En TAMDUVA landar även som hastigast. Sedan fortsätter vi runt på byn där DOMHERRE ses hos LarsGöran. Sedan är det dags för skogsmatningen i Slalombacken. Nytt här är TALLTITA och TOFSMES ( 2 ex). Sedan bär det av till toppenmatningen i Murjek hos Ronald och Eva. LAVSKRIKA ( 3 ex), NÖTSKRIKA och GRÅSPETT par var 3 nya arter för räkningen Avslutningsvis fick se en mård i vägkanten när vi for hem. Totalt 14 arter, med gråspettparet som den roligaste fågelobsen och med mård som bonus. Mats Karström
Jokkmokklaget bestod av 5 fågelskådare. De startade hos Sonja på Getbergsgatan. Under tiden som vi fikade kunde vi se talgoxar(1), talltita(2), pilfink(3) och blåmes(4) vid matningen utanför fönstret. Därefter gjorde vi det obligatoriska besöket vid matningen på Talvatisberget. Här tillkom lappmes(5) och tofsmes(6). Något mer svårflörtade var större hackspett(7), som tillslut kom ner till matningen, och nötskrikorna, som flög runt i träden omkring. Så småningom kom även ett par domherrar(8) till matningen. När vi kom tillbaka till bilarna hade gråsparvarna(9) kommit till matningen vid Badgränd. Vi beslöt nu att åka till Älvsborg för att se vad som fanns där. Vid den fina matningen fanns grönfinkar(10) och domherrar i stort antal. Nästa stopp var Skabramgatan där några tamduvor brukar hålla till. Men de behagade inte var där när vi kom. Däremot fick vi se både kråkor(11) och skator(12) som tog för sig av maten. Sedan avslutade vi med nötskrika (13) vid Fatjas. Sonja Kuoljok
Knapp vinnare var Vuollerimlaget med 14 arter, Jokkmokklaget fick 13 arter. Totalt sågs 16 arter. Av dessa var vuolllerimlaget ensamma om gråspett, tamduva och lavskrika medan jokkmokklaget var ensamma om lappmes och kråka.
Det har varit mycket jämnt mellan lagen genom åren, där båda lagen har vunnit vardera 6 gånger och det har blivit oavgjort 1 gång. Det bästa resultatet är 19 arter för ett lag och totalt 22 arter.


Insänt av KENNERTH MOBERG <Kennerth.moberg@overkalix.se>
fredag 2016-01-01, 13:07

Var är alla fåglar.
Bor i Överkalix.

Vi har matat talgoxar, titor, större hackspettar,
Domherre, ekorrar 3st, mfl. Mfl. C:a 10-20 st har trängts kring "FRÖKOST - STÅLLET" en hembygd foderautomat för 10 kg solrosfrön.
Under hänger talgbollar och fläsksvål (från
Coops frysdisk)
Det är nu en dryg vecka sedan det varit tomt på
Fåglar och andra djur vid fågelmatningen.
Vi har matat på samma sätt på samma plats i mer än 5 vintrar och varje. År registrerat 20 tal arter.

Kennerth Moberg
Kvarnvägen 12
956 32 ÖVERKALIX


Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
fredag 2015-12-25, 13:03

Hej.
Nu har även den MINDRE HACKSPETTEN landat på mina talgbitar på Snödmossen.
I går på julaftonen gjorde den två besök under två timmar. Samtidigt satte sig också den TRETÅIGA HACKSPETTEN på talgen. Första obsen på den mindre gjorde jag den 16 december. Den tretåiga verkar bli stationär i området. Kanske även den mindre. För mig har hösten - förvintern 2015 varit mitt livs bästa hackspetts tid då det gäller antal arter i samma område under en relativt kort tid. Får man hoppas på vitryggen under 2016?
God Jul!
/Roger NK.Insänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2015-12-24, 11:54
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Bra Mats.


Insänt av Tomas Carlsson
söndag 2015-12-20, 16:07

Mats B, jag tror att Vallinsudden kan vara det som ligger vid Högsböle, alldeles öster om E4:an, en mil söder om Piteå. Men säker kan man ju aldrig vara.


Insänt av Sture Westerberg <stuwes48@gmail.com>
söndag 2015-12-20, 15:13

Håller med Mats, mycket bra sagt.


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
fredag 2015-12-18, 18:56

Hej!

Jag håller med Rolf G G angående att ange rätt fågellokal. Kan någon säga var Vallinsudde ligger? Är det Johan Olof Wallin, han som är ansvarig för 1819 års psalmbok, som fått ange namnet på lokalen? I så fall kan lokalen lika gärna ligga i Dalarna eller Stockholm. Varför obsen av knipan då hamnade på NOF-net är inte lätt att förstå.

Vad beträffar mörkandet av vinterobsar av vitryggiga hackspettar kan jag tycka att det går till överdrift. Har hört att det mörkas två obsar av vitrygg vid Boden nu i vinter. Observationen av vitryggen hemma i Övre Buddbyn, Boden, larmade jag ut så snart jag kunde. Vad är meningen med mörkandet kan man fråga sig. Varför undanhålla någon fågelintresserad att se en sällsynt fågel på ett fågelbord förstår jag inte. I Nb är vi som bekant inte många skådare som kan samlas/trängas på en plats, all den stund vi inte är så många över huvud taget. Om vitryggen nu mot förmodan visar sig vid mitt fågelbord igen, eller någon annans i vinter, kommer jag snabbt att larma ut det på SMS via "Norrbottensskådarna", så att gemene man/kvinna har chans att beskåda denna eleganta hackspett.

Hälsar en varit med i rrk Norrbotten i 25 år (kanske för länge tycker någon)

/Mats


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@gmail.com>
fredag 2015-12-18, 00:25

Rolf, jag tror att observatörerna redan varit i kontakt med Per Sandberg som är artansvarig för denna sällsynta fågel.
MVH/Lars


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2015-12-15, 17:17

Leif Olofsson m fl, var snälla lägg ut mer exakta data var observationen är gjord. Landskap, lappmark, större ort, mindre ort osv.


Insänt av Tommy Hedkvist <t.hedqvist@telia.com>
tisdag 2015-12-15, 13:00

Ensam knipa observerad vid iskanten vid Vallinsudden.Har aldrig tidigare observerat sjöfågel vid denna årstid.


Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
lördag 2015-12-05, 14:09

Hej!
Idag har jag haft 4 arter Hackspett på min Bird Camp Snödmossen: Större hackspett, Tretåig hackspett, Gråspett och Spillkråka. Nu saknar jag bara den mindre och vitryggen. Jag är förhoppningsfull. Biotopen passar vitryggen väldigt bra! Hoppas att den positiva trenden på vitryggen i kustlandet håller i sig.
Ha de!
/Roger NK.


Insänt av Leif Olofsson <leifo50@hotmail.com>
torsdag 2015-12-03, 16:32

Hej. Det är första gången jag skriver på denna sida. Vi har för några dagar sedan haft besök av en vitryggig hackspett , en hona. Måste vara ganska sällsynt. Jag har då aldrig sett en sådan förut. Vi har också haft besök av mindre hackspetten ett flertal gånger. Också det ovanligt för oss. Alla dessa observationer är gjorda vid våran fågelmatning.


Insänt av Monika Berg <monika@monikaberg.se>
tisdag 2015-11-24, 17:02

På taket till bakre entrén på Kiruna lasarett satt en ensam dalripa och tryckte på morgonen. När det blev för livligt med många som skulle in genom dörren tryckte den sig mot snön som låg på taket. Efter 20 minuter flög den iväg till kyrkoskogen där det ska finnas ett bestånd av ripor.


Insänt av
lördag 2015-11-14, 13:08

Hej. Åkte igår med syrran efter Nikkaluoktavägen. I en trädtopp satt en rovfågel. Den var skygg och flög genast iväg. Området är rikt på ripa och det finns öppet vatten i närheten. Vi tror det var en jaktfalk.


Insänt av Uf Öhman <ulf.ohman00@bredband.net>
måndag 2015-11-09, 14:16

I tisdags för en knapp vecka sedan sågs en alkekung av Torbjörn Öberg och Kerstin Nordvall I Björkudden på södra sidan av sjön Langas. Den var nog där ett par timmar och en gissning är att den blåst över från Norge. Jag fick vetskap om fyndet dagen efter och har nu bildbevis fotograferat av Torbjörn Öberg.
Bilden läggs ut på FB-gruppen Norrbottens fåglar


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
tisdag 2015-11-03, 09:46

GAMMAL TOFSMES

I lördags kontrollerade vi en TOFSMES i Brostugan, Bjässberget, Boden som vi märkte den 30/12-07.

Tiden mellan märkning och kontroll är 7 år och 10 månader och enligt Ringmärkningscentralens noteringar skulle denna fågel då vara den äldsta kända ringmärkta TOFSMESEN i landet.

Gamla rekordet var 7 år och 5 månader.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2015-10-08, 21:42

Torsdag den 8 oktober
Lätt duggregn. I morse möttes vi av fyra älgar, orädda som vanligt och de såg inte värst vänliga ut. Vi satte upp samtliga nät utom näthissen som vi tog ner igår. Det var väldigt lite rörelse bland fåglarna så det kändes ganska naturligt att börja plocka ner dem allt eftersom. Imorgon är det hemresa och under förmiddagen kommer vi att packa in stolpar och burar i bodan för att stänga butiken den här säsongen. Det blåste kallt längst ut på udden men i övrigt var luften klar och torr (regnet upphörde redan när vi lämnade bevakningsstugan på morgonen). Skönt att få packa ihop torra nät, stolpar och linor. Dagens märkning resulterade i sju fåglar av fyra arter, trots att vi hade uppe näten i det längsta. Talgoxar (sista märkta fågeln), rödhake, kungsfåglar och gulsparvar. Däremot var obsarna lite roligare – två pilgrimsfalkar som flög ut över Pauhu och en dvärgbeckasin skrämdes upp i vassen. Mängder av sidensvansar och björktrastar och en hel del gråsiskor noterades. Nu börjar bygget ta form och samtliga ytterväggar är på plats. Under kvällen pågick arbetet med takstolarna och det ska bli spännande att se hur långt bygget kommit när vi vaknar i morgon bitti. Även ikväll norrsken och tempen ligger på acceptabla 5,4 grader men vi har tänt en liten brasa så vi håller värmen i natt. Den sista veden sparar vi till morgonen, så även de sista stearinljusen.
Inger, Ulf och Magnus  « Föregående 20       Nästa 20 »