Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Rolf G Gustafsson
söndag 2006-01-08, 14:19

Dagens promenad från Örnäset till Gräsörenbron gav en adult (helt utfärgad) HAVSÖRN som kom flygande någon meter över gamla Lövskärvägen vid Björkvik på Hertsön. Vid Gräsörenbron helt tomt på fåglar. Träffade dock Christer Jacobsson där och även han hade fått se havsörnen. Fyra gråsiskor vid Bredviken. I övrigt, se Svalan.


Insänt av Jan-Olov Johansson
söndag 2006-01-08, 12:37

En SPARVHÖK letade byte bland talltopparna på Mjölkudden, Luleå i morse. Sen tänkte jag ta en skidtur till Gäddviksströmmen för att leta strömstare, men halvvägs dit gick skidbindningen av. Konstigt, har ju bara haft dem i 15 år ?!?
/Jan-Olov J


Insänt av Herman Sundqvist <herman.sundqvist@sveaskog.se>
lördag 2006-01-07, 21:01

Hej!

Årets första häckning kunde konstateras inne i Luleå idag. Det var förstås TAMDUVA det rörde sig om. På andra våningen i parkeringshuset Karpen (jag tror det heter så) hörde jag kvidande fågelläten och ovanpå en skylt satt två duvor. Parningsspel trodde jag, men det visade sig att den ena var en halvvuxen, dvs halvnaken unge (pull alltså) som tiggde mat av en förälder. Att tamduvor kan ge sig till att häcka under alla tider på året kände jag till, men att de kan göra det med framgång var nytt för mig. Om duvungen överlevt de senaste två veckorna bör den kunna klara resten också.
Hälsningar Herman S


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
lördag 2006-01-07, 19:23
Webbadress: http://www.cornix.se/portofolio/

Det finns bilder på Svalan av "Fårösnösiskor" både från idag och tidigare.


Insänt av Rolf G Gustafsson
lördag 2006-01-07, 18:57

Anreas skriver om snösparv i Norrbotten och Andreas har naturligtvis rätt att det är en sällsynt övervintrare hos oss. Däremot har jag en obs av snösparv 1 ex str N Örnäset, Luleå C, Nb 17.2 2004. Obsen finns på Svalan sedan dess.

Varför skriver jag då detta. Jo, det lönar sig alltid att göra två sökningar på Svalan då programmet tenderar att "glömma bort" en del obsar av någon anledning vid första söket. Förmodligen en "bugg".
Jag har sett detta "dagens ilandsproblem" vid flertal tillfällen då jag sökt på Svalan efter kända obsar.

MVH
Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
lördag 2006-01-07, 18:33

7.1 och dags för min första vinterfågelräkning. Trots de -22 kalla graderna tog jag mig mod och gjorde den rutt som går huvudsakligen på Kusträsk skjutfält NV Boden. När jag avslutar fyra timmar senare tycker jag som vanligt att detta år var det tystaste och dystraste sedan starten vintern 95/96. Men icke, det har varit tystare flera andra år. I år noterades 8 arter och 45 individer på de 20 punkterna. Hela nio av stoppen var stendöda - dock var det sämre förra vintern, tio döda punkter och bara 25 individer! Tur att man är lättroad;-)
Nåja, det blev några höjdpunkter trots allt. En ny art för rutten prickades in, nämligen SPARVUGGLA på två punkter. Mest minnesvärda observationen stod 20 vackra TALLBITARNA vid Långsjön NV Boden för. Inte nog med det så hörde jag minst en till längs järnvägen i Buddbyn. Näst vanligast arten blev STÖRRE HACKSPETT, med 10 ex på 7 punkter.

Noterade arter och individer per punkt:

sparvuggla 2 ex. 2 punkter
st. hackspett 10 ex. 7 punkter
korp 3 ex. 2 punkter
skata 1 ex. 1 punkt
nötskrika 1 ex. 1 punkt
talltita 6 ex. 4 punkter
domherre 1 ex. 1 punkt
tallbit 21 ex. 2 punkter

Andra rutten planeras imorgon.

Hemma vid fågelbordet i Övre Buddbyn spatserade en SNÖSISKA på marken. Tänk, på hela 2005 fick jag inte se en dylik!

/Mats


Insänt av Tord Gustafsson
lördag 2006-01-07, 15:08

Under fredagen gjorde jag min sedvanliga vinterfågelräkning på rutten från Sundom till Mjöfjärden. Liksom övriga rapportörer noterade jag färre individider 67)än de fyra senaste åren. Totalt 13 arter, varav ingen anmärkningsvärd. Skillnaden mot i fjol var främst att korsnäbbar saknades helt. Vinterna 2003/2004 fanns det en del GRÅSISKOR kvar men i år bara en. Vanligaste art blev TALLTITA som sågs på 13 av de 20 punkterna.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2006-01-07, 14:09

Idag lördag har jag genomfört min andra vinterfågelräkning i Sunderbyn. Klart, stilla och kallt och även denna dag "anomali" med hägrande sjukhus och buller längs rutten.

Inräknades gjorde 120 individer av 12 arter - också på denna rutt exemplifierades därmed vinterns relativa fågelfattigdom. Inte desto mindre blev det ett nytt rutt-kryss, nämligen SNÖSPARV! 8 ex. av dylika art uppehöll sig på åkrarna mellan Bodenvägen och färjeläget i N.Sunderbyn.

En check i Svalan samt NOF:s databas visar att det bara finns ett tidigare januarifynd från länet, nämligen 1 ex. i Lulsundet, Luleå den 16/1 2004. För december finns ett fynd från Båtskärsnäs 2003 och för februari ett från Hapanada 1990, så nog är snösparven en mycket sällsynt övervintrare hos oss.

En kvinna kom även ut ur ett hus, nära vilket jag stannat för att räkna, och skrek att jag missat en hane gråspett med ett par minuter. Gråspetten var tydligen på plats vid hennes fågelmatning för fjärde året i rad. Kvinnan berättade även att hon även haft besök av stenknäck och rosenfink vid matningen för några år sedan.

Over and out!

/A


Insänt av Rolf G Gustafsson
lördag 2006-01-07, 13:42
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

Tog en tur till Lulsundskanalen, Luleå för att leta strömstare. Dessvärre sågs ingen sådan. Inte heller vid Lövskatagrundet, Luleå fanns någon strömstare då jag besökte platsen. Däremot 4 sidensvansar, nog så ovanliga dessa dagar i Luleå. F ö obsar, se Svalan.


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
fredag 2006-01-06, 21:13

Hej!
Familjen Arvidsson har idag tagit en härlig promenad runt åkrarna på Holmen i Öjebyn. Vi hade inte alls lika spektakulära upplevelser som Andreas, men så grannt det är ute just nu! Inte bara åkrarna är snöhela utan nästan allt utomhus. I den just annalkande skymningen hade himlen alldeles fantastisk färg.

Artrikedomen bland våra vänner fåglarna var minimal. Förutom en STÖRRE HACKSPETT såg vi en rejält stor flock KRÅKOR och KAJOR som mot de sista solstrålarna och den snövita naturen var en alldeles fantastiskt vacker syn. Under tiden vi rundade åkrarna hann de dessutom förflytta sig i böljande formationer.

Vår fågelmatning har haft enstaka besök under det nya året. Årets första tomtkryss blev tvenne SKATOR och sedan har GRÅSPARV, PILFINK, BLÅMES, GRÖNFINK, GULSPARV och TALGOXE besökt oss.

En god fortsättning på det nya fågelåret önskas alla
Maiken och Tryggve
Öjebyn – Piteå Gamla StadInsänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
fredag 2006-01-06, 20:37

Min vinterfågelräkning i Kiruna C och Lombolo idag gav 277 fåglar av 9 arter. Kråka dominerade stort (157). Övriga
Tamduva 15, Korp 3, Skata 36, Talgoxe 31, Grönfink 9, Gråsiska 10, Snösiska 2 och Gråsparv 14. Dessutom sågs en flock på ca 50 grönfinkar med en och annan gråsiska dessutom. Snösiskorna besökte Bo-Göran Korvis gård, men bofinken höll sig undan när jag var där.
Insänt av Monika berg
fredag 2006-01-06, 20:08

Oooo vad jag är glad trallala, ett stycke MINDRE HACKSPETT besökte mitt fågelbord i Kiruna


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2006-01-06, 17:45

Idag (Trettondagen) har jag genomfört en av mina två vinterfågelräkningar i trakterna av Gammelstad och Porsön. Till synes perfekta yttre förutsättningar rådde - klart, vindstilla och -10 grader, men perfekt var det ändå inte.

Detta har varit en dag med anomal vågutbredning (p g a stark ökning av temperaturen med höjden). Redan under färden till ruttens start dök Sunderby sjukhus upp på fel ställe, nämligen innan jag ens nått Gammelstad från Luleå. Därefter såg jag sjukhuset utan att för den skull synbarligen närma mig det ända tills jag kom till den plats i Sunderbyn där det faktiskt borde ligga. Som tur var när jag steg av bussen försvann hägringen, och sjukhuset föreföll gudskelov reellt. Tilläggas bör att jag var spik nykter under hela färden, och några konstiga svampar eller dylikt hade jag heller inte ätit...

Nåväl, inventeringen började och "anomalier" fortsatte att uppträda. Buller från bilar och tåg var osedvanligt störande hela tiden. En skidtävling som ägde rum längs rutten störde räkningarna vid flera punkter p g a att speakerrösten spreds flera kilometer från platsen där speakern och högtalaren faktiskt befann sig (på Mattisberget). Kring Gammelstadsviken mötte jag ett skotersafari med ett oräkneligt antal fordon som förde ett oherrans liv, och de nöjde sig inte med att färdas längs skoterleden utan skulle prompt busköra på isen i Gammelstadsvikens naturreservat. Förbjudet är det! Man får väl fara till Muddus eller Sjaunja för att få skåda i lugn och ro (fast inte ens där undslipper man väl världsliga ting numera).

Utfallet av inventeringen, då? Ja, vintern 2005/06 verkar vara en av de sämre vad beträffar fågeltillgången. Totalt 79 fåglar av 12 arter inräknades (i frånvaro av korsnäbbar som fanns i riklig mängd i fjol eller andra invasionsarter). T.o.m. grönfinken saknades, vilket aldrig hänt sedan jag började vinterfågelräkna säsongen 1993/94! Två glädjeämnen förtjänar ett särskilt omnämnande: TALLTITA uppträdde i rekordantal på rutten, och GRÅSPETT blev en ny art för densamma.

Fågelräkning nummer 2 hägrar i morgon!

/A


Insänt av Rolf G Gustafsson
fredag 2006-01-06, 14:51
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

En dagstur till Bodens skjutfält med Jan-Olov Johansson och Ulf P Eriksson gav flera intressanta observationer. Bl a tofsmes, gråspett, gråsiska, strömstare m fl. Se Svalan för detaljer. På min hemsida finns lite bilder från turen.


Insänt av Krister Jakobsson
torsdag 2006-01-05, 20:08

Har precis kommit tillbaka från två veckor på Gran Canaria. Finns inte så många arter här men fick ihop ett 40 tal under denna tid. Kanariepiplärka, kanariesiska, ökentrumpetare, sandlöpare mm. Tog en skidtur runt Kalvholmen- Gräsören under dagen och fick ihop 12 arter Bl a 1 HAVSÖRN, 1 SPARVUGGLA, 1 GRÄSAND, 2 KUNGSFÅGLAR.


Insänt av Sven Olof Örnberg <sven-olof.ornberg@teliasonera.com>
torsdag 2006-01-05, 11:18

Hej!

Strömstaren visade sig vid Gammeldamne i Jämtön i förrgår. Grannen har haft besök av gråspett (2 st) hela vintern hittills. Svartmes vid fågelbordet hos oss många gånger denna vinter, ända sedan i höstas.

Hälsningar/Sven Olof Örnberg, Jämtön


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
onsdag 2006-01-04, 17:33

God fortsättning alla "pippavänner"!!
Ägnade dagens ljusa timmar åt min Vintertaxeringsrutt, som går från N Svartbyn- Flarken-Vikenvägskälet- S Smedsbyn- Gemträsk- Mossabäcken och tillbaka till Skogså.
Färre arter och framförallt individer än de två senaste vintrarna blev det. Inga arter uppträder denna vinter i några större antal, den enda arten som var vanlig idag var STÖRRE HACKSPETT, som sågs med 13 ex på 10 punkter.
Totalt blev det idag 55 fåglar av 10 arter, ifjol 162 fåglar av 14 arter.
Det var nionde året som jag gjort rutten,faktiskt ett trevligt återkommande inslag så här i början av året.
Ni som inte skaffat någon rutt ännu, men som är intresserad, gå in på www.biol.lu.se/zooekologi/birdmonitoring
Det behövs många fler inventerare, både vinter och sommar!


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2006-01-04, 15:15
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

Hemsideadressen är förstås denna


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2006-01-04, 15:14
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htmhttp://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

En kort och enkel historia om en blåmes. Se bifogade hemsida.


Insänt av Thore Alm
tisdag 2006-01-03, 16:43

Livstecken fråm Kamlungeforsen, Kalix.
tisdag 3 jan.2006
F.m. besök vid forsen gav 4 strömstarar- inga skrakar eller änder i år!
F.ö fågelbordskoll efter sträckan Kamlunge-Kalix. Detta gav inget speciellt-kanske dock den stora flocken grönfinkar i Gammelgården-liksom pilfinkens uppträdande "överallt" vid
lämpliga fågelbord!


  « Föregående 20       Nästa 20 »