Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av HSFS <hapsand@gmail.com>
måndag 2016-07-18, 22:32

Måndag 2016-07-18

FANTASTISKT! En helt otroligt bra fågelfångstdag blev det trots fortsatt blåst! Vi kunde öppna fler nät än igår och fåglarna ville bara in i dem. Likadant var det med burarna ute på Pauhu och längst ut på Ringmärkarudden. Det var tidvis väldigt hektiskt med att både tömma nät och att ringmärka dem. Totalt fångade vi 55 fåglar av 16 olika arter vilket är ett mycket bra resultat för att vara öppningsveckan. Vi tyckte att fågelstationens åttonde? SÅNGLÄRKA genom tiderna var den mest spännande att ringmärka.

Idag fick vi besök av Maria och Fredrik Palmqvist från Luleå precis när vi satt och ringmärkte de sista fåglarna efter stängning av alla nät och burar. De blev mycket imponerade av vår verksamhet och fick se fåglar som de aldrig sett förut få en ring runt benet som till exempel KÄRRSNÄPPA, ÄRTSÅNGARE och SÄVSPARV.

Trots att vi inte fångade någon GRÅSISKA i näten idag så kan vi nog konstatera efter kvällsturen upp till Östviken att det finns väldigt många av dem på ön just nu. Där vi bor i Kumpula flyger de hela tiden fram och tillbaka och dominerar fågelsången. Uppe i Östviken är fågellivet tämligen lugnt. Förmodligen på grund av det höga vattenståndet. Annars var nog de fyra SALSKRAKARNA vi fick se utanför Ringmärkarudden på morgonen dagens trevligaste observation.

/Joachim, Lena och AlanInsänt av HSFS <hapsand@gmail.com>
måndag 2016-07-18, 22:31

Söndag 2016-07-17

VIND!! Det enda nät vi kunde öppna på grund av den friska vinden var A1. Burarna för vadarfångst kunde vi fixa till genom att flytta burarna. Pauhu hade nämligen delvis översvämmats och förvandlats till 3 öar! Trots eländet med vinden och det höga vattenståndet lyckades vi fånga fyra GRÖNBENOR i burarna och elva LÖVSÅNGARE, en RÖDSTJÄRT och en BOFINK i A1 nätet. Inte så illa med tanke på omständigheterna!

Dagens roligaste observation vi fick se från stugans köksfönster när vi diskade efter lunchen. En FISKGJUSE hade en makalös flyguppvisning när den attackerade en HAVSÖRN. Gjusen gjorde helt fantastiska luftsaltomortaler och störtdykningar mot örnen i den kraftiga vinden för att skrämma bort den!

Under eftermiddagen arbetade vi, hårt så att svetten lackade, med att skruva ihop möblerna till den nya stugan. Det är bara det som inte kan plockas ihop förrän storstugan är klar som återstår – ett matsalsbord, ett skrivbord och en liten hurts.

/Joachim, Lena och AlanInsänt av HSFS-personalen <hapsand@gmail.com>
lördag 2016-07-16, 21:35

Lördag 2016-07-16

REGN!! Näten kunde inte öppnas. Så här hade vi inte tänkt att vi skulle starta den standardiserade ringmärkningen! Nåja, vi gick i alla fall upp och satte ut 18 burar på Pauhu klockan 5. Sedan satt vi i ringmärkarboden för att vänta ut regnet. Det ville inte sluta. Burarna gav i alla fall en MOSNÄPPA till Alans stora förtjusning vid första vittjningen men sedan - inget mer. Regnet fyllde de tomma regnvattentunnorna runt ringmärkarboden. Klockan 11 packade vi ihop. Nåja, vi gjorde i alla fall ett tappert försökt!

Efter lunchen klarnade det naturligtvis upp och vinden vred sig från N till S och blev ganska kraftig. På havet bildades det vita gäss. Hoppas vinden lugnar ner sig till imorgon bitti så vi kan öppna lite nät för att fånga och ringmärka lite fler fåglar!

Eftermiddagen ägnades åt fågelskådning på ön. Dagens roligaste observation var två stycken LÄRKFALKAR som jagade en stackars SÄDESÄRLA i Pauhu. Jakten misslyckades eftersom de bägge falkarna blev bortjagade av ganska många fisk-/silvertärnor!

/Joachim, Lena och AlanInsänt av HSFS-personalen <hapsand@gmail.com>
lördag 2016-07-16, 13:46

Dagbok 2016 Juli
Haparanda Sandskär fågelstation

Onsdag 2016-07-13

Runes nya båt tog Lena Stenman, Alan Kerr och undertecknad snabbt och mjukt ut till Haparanda Sandskär i det varma och fina vädret. Ulf Öhman, Inger Brännström och Rolf Lahti stod och väntade på bryggan i Kumpula för att bli avlösta efter ett par dagars iordningställande av fågelstationen och arbetet med den nya stugan.
Efter vår egen installation i den gamla stugan och lunch gick vi ner till Ringmärkarudden för att rekognoscera och planera det fortsatta arbetet med upprättande av fågelstationen. Vi kunde konstatera att våra företrädare hade gjort ett gott förarbete och att vi förmodligen kommer att hinna med att öppna fågelstationen i tid. Tack så mycket Ulf, Inger och Rolf!
Vi fortsatte arbetet på ringmärkarudden med att bära ut stolpar till de resterande nätplatserna och arbetsplanerade för morgondagen. Därefter skådade vi kort på udden där det roligaste vi såg var en LÄRKFALK och en BRUN KÄRRHÖK. Lena ansvarade för kvällens gemensamma middag och bjöd på en mycket god fisksoppa!
/Joachim, Lena och Alan

Torsdag 2016-07-14

Mycket varmt redan på morgonen, nästan helt stilla ute på havet. Arbetet nere på ringmärkarudden fortgår och nu är alla ordinarie nätplatserna iordningställda. Sex fåglar av fem arter ringmärktes under arbetsdagen. En vacker vuxen SÄVSPARVSHANE, tre årsungar SÄVSPARV, en ÄRTSÅNGARE och en STENSKVÄTTA fick ring. En SÄDESÄRLA inne på sitt tredje levnadsår kontrollerades.
P.g.a av det mycket fina båtvädret ligger många båtar i hamnen och kölistorna till bastun är nu tillbaka.
Tyvärr fungerar vårt internet väldigt dåligt, så Ni på fastlandet får tålmodigt vänta på vår rapportering. Vi jobbar för att försöka fixa detta.
I morgon slutför vi arbetet med uppbyggandet av stationen och hoppas även hinna med att öppna några nät och att något extra roligt skall fastna.
/Lena, Joachim och Alan

Fredag 2016-07-15

Det varmt och skönt väder under hela dagen. Tur att vi inte hade så mycket kvar att bygga upp. Till lunch var även alla alternativa nätplatserna färdiga och hela stationen blev klar inför denna säsongs ringmärkning. Lena och Alan kunde inte hålla sig så de tjuvstartade genom att öppna nät 1, 2, 3, 4 och A1. Joachim fick agera ”runner” och plocka fångsterna! Totalt lyckades vi på två timmar fånga 14 stycken fåglar; ÄRTSÅNGARE (5 st), TALGOXE (1 st), LÖVSÅNGARE (3 st), RÖDSTJÄRT (3 st), TRÄDGÅRDSSÅNGARE (1 st) och GRÅSISKA (1 st) vilket vi alla tycker en god tjuvstart!
På kvällen lyckades vi få igång internet och vi fokuserade på att jobba ikapp uppdateringarna i FAGEL 3 och på Artportalen. Det ser ut som vår Excel-mall för inmatningar inte fungerar i fältet ”Aktivitet”. I vår mall står det ”Ringmärkt” och i Artportalen blir det ett felmeddelande. Vi rättade upp alla tidigare uppladdade observationer med aktiviteten ”Ringmärktes” som Artportalen ville ha! Mycket handpåläggning och arbete i datorn på kvällen kan man nog lugnt säga att det blev!
Humöret är på topp och förväntningarna på morgondagen är stora! Då ska det fångas och ringmärkas fåglar!

/Joachim, Lena och AlanInsänt av Ann-Catrin Nordlund <Anncatrin@telia.com>
måndag 2016-07-11, 09:13

Såg en strandskata promenera omkring nära Kalix camping i går kväll.


Insänt av Matts Vikström <matvim@gmail.com>
söndag 2016-07-03, 14:32RÖRHÖNAN såg jag vid den Lomtjärn, som ligger strax intill E4 på höger hand, på väg söderut. Den befann sig på den sydöstra kanten av tjärnen.Var i Piteå ligger den andra Lomtjärn?Insänt av Krister Jakobsson
fredag 2016-07-01, 21:00

I vilken Lomtjärn i Piteå är rörhönan sedd?


Insänt av Matts Vikström <matvim@gmail.com>
torsdag 2016-06-30, 23:58

RÖRHÖNA, 1 ex., sedd vid Lomtjärn, Piteå.


Insänt av Dan Rautio <dan.rautio@bredband.net>
måndag 2016-06-06, 13:44

Hökuggla
Med minst 3 ungar såg jag i dag,Skaulo.


Insänt av Bo-Göran Korvi <bg.korvi@gmail.com>
lördag 2016-06-04, 15:36

Har ett par rosenfinkar på gården,söder om övertorneå


Insänt av Ulf Granlund <ulfgran@yahoo.se>
tisdag 2016-05-24, 21:09

Hej! Jag skulle vilja ha hjälp med att artbestämma en fågel som vi såg som allra hastigast vid 2 tillfällen i Rödupp.
Första gången såg vi den ungefär 200 m upp.
Svart, korpstor. En av oss såg vita vingspetsar och vita stjärtfenor, medan den andre är osäker om det vita. Den verkade termitsegla.
Andra gången var det 2 st som svepte i trätoppshöjd och gav ett helsvart intryck. Dom höll bra fart så observationstiden var någon sekund.


Insänt av Mona Niemelä <mona@graffiti.net>
söndag 2016-05-22, 20:40

Och så kom Stenknäcken igen på morgonen till vårt fågelbord idag , det var längesedan och strax efter kom två Nötväckor , dom kommer till och från , men vi hör dom i skogen här runt omkring ofta ( gamla Garnisonsmuseet).


Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
fredag 2016-05-20, 18:40

Hej.
Gråspettarna Boden har varit på besök i Limingo (fågelreservat) Uleåborg under 2,5 dygn. Rekommenderar området för alla som gillar fåglar och natur. Naturum anläggning ger en fantastisk upplevelse av vår fågelvärld. Man kan besöka 5 rejäla fågeltorn i det stora området. Art rikedomen är stor. Vi hade den goda turen att få obsa bl.a. en SANDTÄRNA (Gull billed tern). Uppståndelsen med den finländare som hittade den blev stor. Tärnan är endast obsad där i hela Europa. Vi upplevde 2 oförglömliga dagar i området.
Ha de!
/Roger NK.Insänt av Elsa Rensfeldt <islander-er@hotmail.com>
fredag 2016-05-20, 16:45
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Hanne av grönsiska?


Insänt av Carl-axel Johansson <carl-axel.johansson@telia.com>
fredag 2016-05-20, 07:14

fick igår besök av 3 st extremt små gula fåglar vid mitt fågelbord på Sävastön Boden

De är helt gul/gröna med en liten svart fläck på huvudet. De är mindre än blåmesen men har samma kroppsform. De är knappt större än ett björklöv och har samma färg som grönfinken förutom den svarta fläcken på huvudet

Har aldrig tidigare sett dessa fåglar under mitt 70-åriga liv.
Vet någon vad det kan vara för fåglar?


Insänt av Danne <dannela2000@yahoo.se>
tisdag 2016-05-17, 09:38

Svalorna har kommit till SSAB och Höträsket 16 maj 2016


Insänt av Tord Gustafsson
lördag 2016-05-07, 11:41

STENKNÄCKEN
Stenknäcken är numera sparsamt förekommande i hela Norrbottens län där den ses årligen i några exemplar. Häckningar förekommer ibland bl a i Boden och Luleå. Men någon vanlig fågel är det inte, särskilt i Lappland.


Insänt av Lena
lördag 2016-05-07, 09:50

2 Strandskator rotade runt kring Haparandas strandplan helt oberörda av all trafik och av att Gubbarna höll på att skotta bort "snöhögen" pulkabacken i timmar med traktor


Insänt av Ingrid Pettersson <ingridmaria.p@telia.com>
fredag 2016-05-06, 13:56

Överkalix 16-05-06. I morse hade vi besök av en stenknäck, som åt av solrosfröna på marken under fågelbordet.
Det är första gången vi observerar denna fågelart. Hur vanlig eller ovanlig är den här uppe i Norrbotten? Någon som vet?


Insänt av Maria Müller <maria-muller@live.se>
torsdag 2016-05-05, 10:35

Igår fick vi besök av ett SALSKRAKSpar. Det händer 1-2 dagar per år just när isen släpper i vår lilla hamn. Det är en otroligt vacker fågel. Nu väntar vi på att få höra råmandet av GRÅHAKEDOPPINGEN som är en trogen gäst i viken utanför Musorudden. En fråga till ngn som vet: Hur vanlig är den? Våren är också ljud ex HIMMELSGETEN som vi kallar ENKELBECKASINEN.


  « Föregående 20       Nästa 20 »