Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2006-01-06, 17:45

Idag (Trettondagen) har jag genomfört en av mina två vinterfågelräkningar i trakterna av Gammelstad och Porsön. Till synes perfekta yttre förutsättningar rådde - klart, vindstilla och -10 grader, men perfekt var det ändå inte.

Detta har varit en dag med anomal vågutbredning (p g a stark ökning av temperaturen med höjden). Redan under färden till ruttens start dök Sunderby sjukhus upp på fel ställe, nämligen innan jag ens nått Gammelstad från Luleå. Därefter såg jag sjukhuset utan att för den skull synbarligen närma mig det ända tills jag kom till den plats i Sunderbyn där det faktiskt borde ligga. Som tur var när jag steg av bussen försvann hägringen, och sjukhuset föreföll gudskelov reellt. Tilläggas bör att jag var spik nykter under hela färden, och några konstiga svampar eller dylikt hade jag heller inte ätit...

Nåväl, inventeringen började och "anomalier" fortsatte att uppträda. Buller från bilar och tåg var osedvanligt störande hela tiden. En skidtävling som ägde rum längs rutten störde räkningarna vid flera punkter p g a att speakerrösten spreds flera kilometer från platsen där speakern och högtalaren faktiskt befann sig (på Mattisberget). Kring Gammelstadsviken mötte jag ett skotersafari med ett oräkneligt antal fordon som förde ett oherrans liv, och de nöjde sig inte med att färdas längs skoterleden utan skulle prompt busköra på isen i Gammelstadsvikens naturreservat. Förbjudet är det! Man får väl fara till Muddus eller Sjaunja för att få skåda i lugn och ro (fast inte ens där undslipper man väl världsliga ting numera).

Utfallet av inventeringen, då? Ja, vintern 2005/06 verkar vara en av de sämre vad beträffar fågeltillgången. Totalt 79 fåglar av 12 arter inräknades (i frånvaro av korsnäbbar som fanns i riklig mängd i fjol eller andra invasionsarter). T.o.m. grönfinken saknades, vilket aldrig hänt sedan jag började vinterfågelräkna säsongen 1993/94! Två glädjeämnen förtjänar ett särskilt omnämnande: TALLTITA uppträdde i rekordantal på rutten, och GRÅSPETT blev en ny art för densamma.

Fågelräkning nummer 2 hägrar i morgon!

/A


Insänt av Rolf G Gustafsson
fredag 2006-01-06, 14:51
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

En dagstur till Bodens skjutfält med Jan-Olov Johansson och Ulf P Eriksson gav flera intressanta observationer. Bl a tofsmes, gråspett, gråsiska, strömstare m fl. Se Svalan för detaljer. På min hemsida finns lite bilder från turen.


Insänt av Krister Jakobsson
torsdag 2006-01-05, 20:08

Har precis kommit tillbaka från två veckor på Gran Canaria. Finns inte så många arter här men fick ihop ett 40 tal under denna tid. Kanariepiplärka, kanariesiska, ökentrumpetare, sandlöpare mm. Tog en skidtur runt Kalvholmen- Gräsören under dagen och fick ihop 12 arter Bl a 1 HAVSÖRN, 1 SPARVUGGLA, 1 GRÄSAND, 2 KUNGSFÅGLAR.


Insänt av Sven Olof Örnberg <sven-olof.ornberg@teliasonera.com>
torsdag 2006-01-05, 11:18

Hej!

Strömstaren visade sig vid Gammeldamne i Jämtön i förrgår. Grannen har haft besök av gråspett (2 st) hela vintern hittills. Svartmes vid fågelbordet hos oss många gånger denna vinter, ända sedan i höstas.

Hälsningar/Sven Olof Örnberg, Jämtön


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
onsdag 2006-01-04, 17:33

God fortsättning alla "pippavänner"!!
Ägnade dagens ljusa timmar åt min Vintertaxeringsrutt, som går från N Svartbyn- Flarken-Vikenvägskälet- S Smedsbyn- Gemträsk- Mossabäcken och tillbaka till Skogså.
Färre arter och framförallt individer än de två senaste vintrarna blev det. Inga arter uppträder denna vinter i några större antal, den enda arten som var vanlig idag var STÖRRE HACKSPETT, som sågs med 13 ex på 10 punkter.
Totalt blev det idag 55 fåglar av 10 arter, ifjol 162 fåglar av 14 arter.
Det var nionde året som jag gjort rutten,faktiskt ett trevligt återkommande inslag så här i början av året.
Ni som inte skaffat någon rutt ännu, men som är intresserad, gå in på www.biol.lu.se/zooekologi/birdmonitoring
Det behövs många fler inventerare, både vinter och sommar!


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2006-01-04, 15:15
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

Hemsideadressen är förstås denna


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2006-01-04, 15:14
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htmhttp://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

En kort och enkel historia om en blåmes. Se bifogade hemsida.


Insänt av Thore Alm
tisdag 2006-01-03, 16:43

Livstecken fråm Kamlungeforsen, Kalix.
tisdag 3 jan.2006
F.m. besök vid forsen gav 4 strömstarar- inga skrakar eller änder i år!
F.ö fågelbordskoll efter sträckan Kamlunge-Kalix. Detta gav inget speciellt-kanske dock den stora flocken grönfinkar i Gammelgården-liksom pilfinkens uppträdande "överallt" vid
lämpliga fågelbord!


Insänt av Bo-Göan Korvi <info@korvi>
måndag 2006-01-02, 11:18
Webbadress: korvi.se

Hej alla fågelvänner! Kan se att bofinken har överlevt snöväder och kyla hitills besöker dagligen fågelbordet i Kiruna tillsamans med massor av grönfink numera även gråsiska tidigare talgoxe,blåmes,talltita och gråsparv
saknar domherre bl.a


Insänt av
måndag 2006-01-02, 10:18

Hökuggla

Roger S!

Kan du vara snäll å precisera så gott det går var längs spåret ululan satt d v s nära någon by el. hus?

Åtm. jag är intresserad av att leta ugglan i veckan om tillfälle ges.

(denna uppmaning gäller oss alla då vi skriver in intressanta obsar på dessa sidor. Och skriver man in dem så är de väl att betrakta som intressanta)

Mvh/Mattias Nordlund


Insänt av Roger Söderström
måndag 2006-01-02, 09:46

1 HÖKUGGLA sågs sitta längs järnvägsspåret mellan Sävast och Norra Sunderbyn kl.09:00


Insänt av Jan-Olov Johansson
måndag 2006-01-02, 09:09

Årets första dag gav 14 årskryss, med fyra TALGOXAR på fågelbordet i gryningen som inledning. Tyngsta kryssen var den klockrent övergumpsvita SNÖSISKAN samt två BERGFINKAR i en flock GRÖNFINKAR på Mjölkudden, Luleå. Så nu saknas det bara 170 arter för att tangera 2005 ;-)

/Jan-Olov J


Insänt av Sture Sandberg <utterman@algonet.se>
söndag 2006-01-01, 19:53

Bra "uppslutning " vid fågelbordet på Ugglegatan i Piteå på årets första dag.
1 Turkduva
1 Tamduva
9 Sidensvansar
5 Talgoxar
3 Blåmesar
1 St. hackspett
17 Gulsparvar
6 Pilfinkar
4 Gråsparvar
4 Grönfinkar
1 Skata
1 Sparvhök (ung hona).
Den sistnämnda decimerade antalet sidensvansar till 8 .Anmärkningsvärt är att både talgoxar och blåmesar fortsatte att besöka fågelbordet trots att sparvhöken åt sin "middag" endast två meter därifrån.
Nyårshälsningar från Sture Sandberg.Insänt av Benny
söndag 2006-01-01, 11:48

Första fåglarna detta år: Talgoxe, Skata, Talltita och Korp,

//BennyInsänt av Jan-Olov Johansson
lördag 2005-12-31, 18:18
Webbadress: http://www.nof.nu/temp/pärluggla.jpg

Hej alla,
Se nedanstående meddelande från mina gamla arbetskamrater Eva och Thomas Audhav.

Gott Nytt År, önskar
/Jan-Olov J


Hej
På nyårsafton kraschade en pärluggla in i vårt garage, på Karlersv 6 i Sunderbyn. När vi upptäckte den satt den mot husväggen med en vinge helt utsträckt, den försökte flyga lite men den ena vingen ville inte riktigt.
Efter att ha samrått med Distriktsveterinären,Norrbottens Ornitologiska Förening och Berguv Nord kom vi fram till att det var bäst att skicka den till Laila Boström ,Berguv Nord som tar hand om skadade fåglar.
Ugglan som visade sig vara en pärluggla, lastades i en kartong och kördes till Laila, hon undersökte den lite försiktigt och trodde att den skulle kunna repa sig , men vi får återkomma om ca 5 dagar.
Trevligt Nyår önskar
fam AudhavInsänt av Sture Westerberg <sture.westerberg@bd.lst.se>
lördag 2005-12-31, 15:02

På årets sista dag fick fågelbordet besök av en GRÅSPETT, hane under några timmar. Ett 20-tal TALGOXAR, åtta PILFINKAR var bland de andra inbjudna gästerna. Skatorna försöker även få loss stycken från fläsksvålen, men det är inte så lätt att hugga tag i svålen i luften för att slita loss en godbit.

Gott Nytt År fågelvänner
hälsar Sture


Insänt av Håkan Tyrén
fredag 2005-12-30, 18:26

Kylan släppte det värsta taget och jag passade på att ta en skidtur till Tjautjasbäcken idag.
3 DALRIPOR och 4 STRÖMSTARAR gav turen i fågelväg. En strömstare var en "gamling" som vi hade färgmärkt 2003. En individ var omärkt, de övriga två var rörliga och kunde inte avläsas med tubkikaren i det halvskumma ljuset.
Mycket spår av hare, räv och mink.
Koskullskulle 2005-12-30


Insänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2005-12-29, 14:18
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

Till "Mor och dotter Berg"

Några vingspann på rovfåglar och ugglor

duvhök 100-120 cm
sparvhök 60-80 cm
Hos hökarna är honan klart större än hanne, så stora mått tyder på hona.

Några ugglearter och här är inte könsskillnaden med avseende på vingbredden lika utpräglad som hos hökarna ovan.
fjälluggla 142-166 cm
hökuggla 74-81 cm
slaguggla 124-134 cm
lappuggla 134-158 cm
sparvuggla 34-36 cm
pärluggla 52-58 cm
Insänt av Johnny Ahl <johnny.ahl@visit.se>
onsdag 2005-12-28, 20:16
Webbadress: http://www.visit.se/~jahl/

Vid fågelbordet har jag iakttagit en ensam STENKNÄCK bland grönfinkarna den
26/12 och den 28/12-2005. Platsen är Linghem som ligger nära Linköping, landskapet är slätt, mycket åkermark med minder områden med barr och lövskog. Det var första gången i mitt liv som jag såg en Stenknäck, kändes exotiskt.


Insänt av Inga-Britt Salander <ingabritt.salander@spray.se>
onsdag 2005-12-28, 15:16

Jag bor i Bergnäset. På min radhustomt finns ett äppelträd med små paradisäpplen. I stort sett varje dag sitter en ensam fågel och kalasar på
äpplena både i trädet och på marken. Häromdagen tillsammans med en flock sidensvansar. Denna fågel liknar till utseendet- storlek och färg- dubbeltrasten.Den är orädd och verkar slö. Kan det vara så att fågeln berusar sig på äpplena?
Hälsningar och ett Gott Nytt År
Inga-Britt Salander


  « Föregående 20       Nästa 20 »