Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmai.com>
torsdag 2016-08-18, 19:37

Torsdag 2016-08-18
Idag bjöds det på finare väder! Imorse hade vinden mojnat, och vid lunch tittade solen fram och det har under dagen varit omkring 20 grader varmt. 35 vitkindade gäss mötte oss vid kapellet strax före klockan fem.
Ringmärkningen resulterade i 72 nymärkta individer av 9 arter. Lövsångarna dominerar fortfarande, 60 nymärkta idag. Idag gav burarna fångst för första gången denna vecka, och en grönbena och brushane ringmärktes. Dessutom fick vi en återfångst av en grönbena som märkts i juli. Inte varje dag det händer.
Dagens obsar bjöd på en av de roligaste denna vecka, en HÖKUGGLA fick vi alla fyra se idag! Den var i aspdungen och sågs först av Frej, som kallade på oss andra. Vi kom då från olika håll in i aspdungen och fick se ugglan när den flög iväg. Även BÄNDELKORSNÄBB kunde vi höra idag, vilket var roligt. Annars har dagens observation bjudit på mycket GRÅSISKOR och GRÖNSISKOR, som nu anlänt till ön i stora grupper. Det är gott om rovfåglar – stenfalk, lärkfalk, blå kärrhök, duvhök, fiskgjuse, havsörn och sparvhök.
Nu sitter vi i stugan mätta och belåtna. Vi är klara med dagens bestyr och snart väntar bastun. Nyss tittade Peter Lindmark, Haparanda in, på besök efter en dag på Malören. För övrigt är det lugnt i byn. Innan gardinen rullas ner förkovrar vi oss på olika sätt – avancerad programmering, Sudoku, Per Anders Fogelström och Svenssons ”gröna”. Sedan rullas gardinen ner för sömn innan det är dags igen att gå till ringmärkarudden.

/Alma, Frej, Inger och UlfInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2016-08-17, 20:19

Onsdag 2016-08-17
Idag något kallare och något blåsigare. Vi kunde bara sätta upp 12 ordinarie nät och sex alternativa. Nät 4-8 går inte att sätta upp på grund av blåsten. Fortfarande levererar nät 9 och 10. Lövsångare mest, idag 48 stycken. Vi märkte totalt 57 fåglar av 5 arter. Burarna levererar ingenting tyvärr, jo förresten en trädpiplärka hade lyckats trassla sig in i en bur ute på Pauhu. Fiskgjusen, sparvhöken, göken och havsörnar fortsätter att besöka oss. De lugna stunderna rensades och klipptes en del nätgator, en stolpe flyttades och en annan byttes ut. Det gäller att passa på med lite renoveringsarbete emellanåt, inte minst för att hålla värmen i snålblåsten. På väg hem mötte oss 17 vitkindade gäss mellan bastun och kapellet, vi passerade på mindre än tio meters avstånd och de tittade bara nyfiket på oss medan de fortsatte söka mat. En aning regn kunde kännas i luften men det var allt. Under eftermiddagens soliga timmar gick Alma och Inger till Pauhu och plockade varsin hink med små fina hallon. Vi ska nog unna oss en liten efterrätt idag. I övrigt hostas det och snörvlas nästan från varje säng, bra att variera snarkljuden om nu någon mot förmodan råkar vara vaken under natten.
Inger, Alma, Ulf och FrejInsänt av Sten Dahlberg <sten.dahlberg@glocalnet-net>
onsdag 2016-08-17, 11:28

2016 08 10
Omkring 07.00 observerades 2 st svarta svanar på stranden östra sidan av sjön
Lillträsk i Älvsby komun.


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2016-08-16, 20:29

Tisdag 2016-08-16
Vaknade till en blåsig morgon, nordlig vind 9-10 m/s. Vi kunde sätta upp 16 ordinarie nät samt burar både på Pauhu och på ringmärkarudden. 90 procent av vår fångst sker i näten 9 och 10. De ser ut som julgranar när vi kommer på våra rundor och lövsångarna hänger som pumlor i nätmaskorna. Trots dagens blåst fångades 80 fåglar av 11 arter, av dessa var 63 lövsångare. Ärtsångare, gulsparv, sävsparv, grå flugsnappare, svartvit flugsnappare, buskskvätta, rödstjärt och grönsiska bl a. Bland obsarna stack rödstrupig piplärka ut (i Pauhu-mynningen), havsörn, fiskgjuse, blå kärrhök, lärkfalkarna jagar runt och konkurrerar med sparvhöken. Hör och häpna – idag hittade Inger till Pauhu och tillbaka utan GPS, men också utan fågel. Inga vadare än så länge. Vinden ökade under dagen så det var inte tal om att sätta upp fler nät. Fram emot stängning sken solen från en blå himmel och en troligen finsk superpuma flög lågt över udden. Troligen sökte den efter något så vi vågade inte vinka. Men det är enda livstecknet hittills på ön, förutom vi. Tre + 2 älgar och en hare är vårt enda sällskap än så länge.
Sedvanliga arbetsuppgifter allt medan vinden ökade ytterligare. En byrå lagades i nya stugan, Frej gav sig ut på en liten löprunda medan Inger och Ulf eldade upp bastun. Några regndroppar har fallit och solen går sakta ner i väster. Nu sitter vi här mätta och rena och har tid över för lite litterär förkovran innan rullgardinen dras ner.
Inger, Ulf, Frej och AlmaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2016-08-15, 18:42

Söndag 2016-08-14
Idag anlände nya gänget på eftermiddagen, Ulf, Inger, Alma och Frej. Vi är nu de enda på ön, härligt och ödsligt på samma gång.
Eftermiddagen ägnades till att installera oss, och att se oss omkring lite på ön. Första obsen när vi anlände vid hamnen var en FISKGJUSE som ryttlade över hamnen i jakt på middag.
/Alma, Frej, Inger och Ulf

Måndag 2016-08-15
På morgonen ringde klockan tidigt, och det bar iväg till ringmärkarboden. Veckans första ringmärkning för oss, som anlände igår. Idag rasslade till ordentligt i näten och LÖVSÅNGARNA trillade in. Så pass många att vi fick stänga nät 5, 6 och 7 för att kunna hinna med alla fåglar. Totalt ringmärktes 139 individer av 12 arter, varav 123 av alla ringmärkningar utgjordes av lövsångare. En annan extra rolig art som ringmärktes var STENFALK, som också hade fastnat i ett av näten.
Vädret har idag annars varit fint, med 14 grader varmt och inte allt för blåsigt.
På eftermiddagen har vi tagit oss en eftermiddagslur, ägnat oss åt administrativa uppgifter och senare på kvällen också bastubadat.
Roliga obsar idag har varit två SÅNGSVANAR under ringmärkningen, och två adulta HAVSÖRNAR som kunde ses från kapellet på vägen tillbaka. Även BLÅ KÄRRHÖK och SPARVHÖK har obsats. En annan speciell och extra rolig observation var STÄPPHÖK, som sågs på Pauhu på vägen tillbaka från ringmärkarudden.
/Alma, Frej, Inger och UlfInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2016-08-12, 21:33

Fredag 2016-08-12

Under natten och morgonen var det regn och åska om vartannat så stationspersonalen blev tvungen till en sovmorgon. Vid klockan sju lugnade vädret sig en aning när regnet släppte taget och strax efter åtta öppnades några nät. Tyvärr drog vi ihop näten i samma takt som vi drog upp dom på grund av regnskurar. Blott 10 grader i luften gjorde förmiddagen kall och seg. 13 nymärkningar av 5 arter samt 2 kontroller. Två GÖKAR mötte oss när vi kom till ringmärkarboden, varav en av dom hamnade i nät en stund senare. LÖVSÅNGARE, GÖK, STENSKVÄTTA, ÄRTSÅNGARE och SÄDESÄRLA blev dagens märkta arter.

Ringmärkarboden städades, fågelpåsar tvättades och alla nät kontrollerades och snörades ihop extra ordentligt. Lena bytte snören på de ihopfällbara vadarburarna så att dom låser bättre.
Vi hann knappt tillbaka till stugan innan det började ösregna och blåsa mer igen.

Eftermiddagen ägnades åt administration och bastubad.
En segelbåt kom in i hamnen sent på igår kväll för att ta skydd från blåsten. Även en boende på ön kom in på kvällen. Nu återstår bara städning av bevakningsstugan samt hemfärden i morgon.

/ JoachimInsänt av HSFS <hapsand@gmail.com>
torsdag 2016-08-11, 22:14

Torsdag 2016-08-11

Vi vaknade lite småtrötta efter nattens hejdundrande åskväder. Ganska hård vind på morgonen och det småregnade när vi traskade ner mot udden, men vi lät oss inte avskräckas. Regnet avtog lagom tills vi var framme men vi kunde ändå bara öppna ungefär hälften av näten då vissa var nog så utsatta av den ännu ganska hårda vinden. Alla vadarburar sattes ut trots det ännu relativt höga vattenståndet och tur var väl det, då vi med facit i hand nu kan konstatera att denna dag blev Vadarnas dag.  Allt eftersom avtog vinden och innan dagen var slut kunde vi använda nästan alla nätplatser.
Vi ringmärkte 34 fåglar av 12 arter. Totalt kontrollerades 8 fåglar däribland en STÖRRE STRANDPIPARE med finsk ring runt benet.
De vadare vi ringmärkte var STÖRRE STRANDPIPARE, DRILLSNÄPPA, KÄRRSNÄPPA, BRUSHANE och som brukligt även några GRÖNBENOR. Bland nätfångsterna dominerade LÖVSÅNGARE och därefter kom ÄNGSPIPLÄRKA.
Vi fick besök av ett gäng från Bodens fotoklubb som kom ut till ön i går. Vårt arbete blev därmed väl fotodokumenterat 
Eftermiddagen och kvällen bjöd på soligt och skönt väder och när kvällen kom låg havet nästan stilla.
Det lovas en del regn i morgon, men vi hoppas iaf kunna öppna näten någon liten stund mellan skurarna.

/Lena, Joachim och AndreasInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2016-08-10, 20:51

Onsdag 2016-08-10

När klockan ringde så hade vinden mojnat och temperaturen ute stod på ca 12 grader. Nere vid ringmärkningsudden hade vattnet dragit sig undan men fortfarande var flera nätgator fyllda med vatten. 3 älgar stod strax bakom ringmärkningsboden men drog snabbt iväg. Alla nät spändes upp och vadarburarna placerades ut i blötområdet som svämmades över igår.
Näten levererade dåligt, endast 20 nymärkningar samt 7 kontroller. Vadarburarna gav åtminstone 2 rödbenor och en drillsnäppa. Övriga obsar under förmiddagen vid udden var en gök, pilgrimsfalk, bändelkorsnäbb och en spovsnäppa. Lena och Jocke spände nät 8 med lyckat resultat.
Efter lunchen delade vi oss åt olika håll. Lena tog sikte åt NV, medan Andreas och Jocke tog sikte mot ringmärkaruddens omgivningar. Det tog inte lång stund innan Andreas ropade ut TÖRNSKATA på östligaste delen av Sydön. Jocke la benen på ryggen men törnskatan var borta. Nya tag i morgon.
Fram på eftermiddagen började det regna lätt igen och det vara lika bra att stänga in sig i stugan och laga mat. Lena bjöd på jambalaya och öl. Därefter inmatning av dagens data och bastu.
Övriga observationer: 1 tistelfjäril, 1 sliten påfågelöga samt en fräsch påfågelöga. Även sorgmantelfjäril och en jättesliten skogsnätfjäril.
I morgon hoppas vi på mer fågel och bättre väder.

Vid tangenterna/ JockeInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2016-08-10, 20:50

Tisdag 2016-08-09

Som väntat ”gungade” stugan när väckarklockan ringde 03.45. Eftersom ingen ringmärkning är möjlig i ett sådant väder, så var det inte mycket annan att göra än att vända på sig och somna om en stund. Efter en något senare frukost än vanligt knallade vi ner till ringmärkarudden för att kolla till näten och burarna. Några regndroppar föll men vi klarade oss från något ihållande regn. Vinden är alldeles ljummen, nästan 20 grader i luften under dagen.
De hårda sydvindarna hade redan på morgonen höjt vattennivån till +60 cm!! Vadarburarna fick snabbt räddas upp på säker mark då några av dem var på väg att försvinna under vattenytan. Flera av nätgatorna var redan vattenfyllda och vattnet bara fortsatte att stiga. I skrivande stund har vattenståndet kommit upp till de drygt +80 cm, som SMHI utlovat, så förhoppningsvis har det nu nått sin kulmen, så att vi kan öppna näten i morgon. I annat fall får vi väl placera vadarburarna i nätgatorna i stället 
Vi kombinerade rengöring och reparation av vadarburarna med skådning under några timmar längst ute på udden och kunde konstatera att en hel del vadare tog rast i den hårda vinden, bl.a KUSTPIPARE, KUSTSNÄPPOR och SPOVSNÄPPA.
Till middag bjöd Andreas på sill och potatis med tillbehör och kvällen avslutades med sedvanligt bastubad. Ovädret har i alla fall medfört något gott…inga köer till bastun längre 
Som vanligt går vi till sängs med stora förhoppningar om allt roligt som skall fastna i näten i morgon. Hoppas att våra önskningar går i uppfyllelse!

/Lena, Andreas och Joachim.
Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2016-08-08, 19:55

Måndag 2016-08-08

En blåsig dag på Sandskär med frisk S-vind. Därför fick vi ha märkplatsens yttre nät stängda. Vadarburarna var fullt användbara, men allt eftersom vattenståndet steg så blev vissa av dem nerdyngade med tång och sjögräs. Vi har en del att rengöra… Sammanlagt bidde det bara 15 nymärkningar, bl.a. en GÖKTYTA, och dessutom 7 kontroller.

Efter lunch gick Joachim upp på ön men såg inget särskilt. Andreas och Lena tog en eftermiddagslur, varefter Joachim fixade Korv Stroganoff till middag.

Vi lär få ett kärvt dygn härnäst med kuling och ännu högre vattenstånd samt regn i perioder. I skrivande stund river vinden i stugan, och regnet smattrar mot fönstret. Bara att uthärda, vi trivs på ön och har med oss såväl öl och vin som godis och snacks samt ett gott humör.

SandskärsgängetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2016-08-07, 21:24

Söndag 2016-08-07

Vi vandrade iväg mot ringmärkningsplatsen under en vacker men hotande himmel. Mörka moln och åska närmade sig från söder. En halvtimme hann vi fånga fågel innan regnet nådde fram. Därefter blev det snabb stängning av näten fram till klockan halv nio.

Första morgonrundan hade ingivit förhoppningar, och när vi väl kunde öppna den standardiserade märkningen igen efter tre timmar infriades detta. Strax dignade näten av framförallt LÖVSÅNGARE och GULÄRLOR. Sistnämnda arten dominerade fågellivet på Sydön denna dag. Vi fick plocka och märka för fulla muggar. Klara blev vi först kl.1330. Då kunde vi summera 89 ringmärkta fåglar av 11 arter, därav 34 LÖVSÅNGARE och 32 GULÄRLOR samt säsongens första BUSKSKVÄTTA respektive GRÅ FLUGSNAPPARE. I vadarburarna hamnade 11 GRÖNBENOR samt 1 ENKELBECKASIN. En riktigt fin ringmärkningsdag alles in allem med tanke på den reducerade öppethållningen och att vi inte nyttjat några alternativnät eller vadarburar på Pauhu. Joachim har plockat sina första fåglar ur näten idag.

På eftermiddagen promenerade Joachim och Andreas till basen av Nordrevet och spanade av Östviken. Där fanns spridda skurar av vadare, bl.a. en SMÅSNÄPPA. Av övriga obsar denna dag kan nämnas KUSTLABBAR, LÄRKFALKAR, HAVSÖRNAR och en GRÅHÄGER.

Lena, Joachim och AndreasInsänt av
söndag 2016-08-07, 19:28
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Fantastisk dag på Skvalpen, mest intressant var ett sträck med storskarv, ca 38 stycken räknades in.

I övrigt en njutbar upplevelse av ett mäktigt sandlandskap i ett superväder och så trevligt umgänge och god mat på Laponia.

"Rödbetan" gäckade oss dock, måste "gått under jorden" :)

Ett bildreportage från dagen kommer framöver på vår hemsida


/ElsaInsänt av T ord Gustafsson
söndag 2016-08-07, 17:08

Exkursion till Skvolpen/Sandgrynnorna.
Dagens exkursion med MS Laponia gick till Skvolpen/Sandgrynnorna i Lule skärgård. Något färre arktiska vadare än igår noterades vid dagens exkursion. Roligast var 4 spovsnäppor. Däremot saknades kustpipare, sandlöpare eller kustsnäppor idag. I det fina sommarvädret hade många båtar sökt sig ut i skärgården och Laponia var fullbokad. Relativt högt vattenstånd kan ha bidragit till minskat antal rastande fåglar jämfört med gårdagens NOF-exkursion till samma lokal. Även antalet tordmular var betydligt färre. Kanske har de häckande fåglarna börjat lämna Grillklippan?


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2016-08-06, 21:06

Lördag 2016-08-06

I vanlig ordning personalbyte på fågelstationen. Slunges plus Johnny tackade för sig, medan undertecknade tog över stafettpinnen.
Ännu en fin dag på ön med soligt väder och svaga vindar men skurmoln över både på svenska och finska fastlandet. Morgonens ringmärkning gav det avgående gänget 39 fåglar av 12 arter, bl.a. ännu en ung LUNDSÅNGARE. Dessutom obsade de en VIDESPARV nära märkplatsen samt hittade spår på heden som förefaller komma från en MÅRDHUND.
Pågående personal tog en promenad runt Sydön under eftermiddagen och hittade bland annat en GRAVAND som rastade på Pauhu. Den gladde i synnerhet Andreas, som för första gången fick beskåda arten på Sandskär. Under aftonen middag i det fria följt av diverse datoradministration med tillhörande krångel. Strax emellertid sängdags med förhoppning om en fin morgondag.

Lena Stenman, Joachim Karlsson och Andreas LivbomInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2016-08-05, 19:15

Fredag 2016-8-05
Vår sista dagboksdag bjuder på stilla vind och sol när vi traskar mot märkplatsen, småspovar, storspovar, grågäss och allehanda vitfågel lyfter från heden där kråkbären finns i mängd.

Betydligt mer fart i buskarna ger 58 nymärkningar och ett tiotal kontroller.

Två rosenfinkar landade in i samma nät och blev de första märkta för säsongen.

De sista två veckorna har gett ganska dåligt med olika arter vi saknar flera sångare, ingen märkt blåhake och gulärlorna kom först idag.

Lärkfalk två ungfåglar som matades av en förälder idag, havsörn en gammal fågel snurrade länge över märkplatsen var trevliga obsar.

Flera besökare under dagen blev förevisade vad vi håller på med.
Nu tackar vi för den här gången och hoppas givetvis att få möjlighet att återkomma, den nya stugan lockar.

Tack för i år Slunges med Johnny.Insänt av haparanda sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2016-08-04, 21:30

Torsdag 2016-08-04

Fortsatt väldigt dåligt med tättingar och när då vadarna har dragit vidare så blir antalet fångade fåglar lågt, väldigt lågt. 8 nymärkningar och 6 kontroller gjorde dagen lång på märkplatsen.
Sommaren kom tillbaka och eftermiddagen och kvällen blev fin. Johnny föreslår att vi kan ta näten och använda dem i hamnen för abborrarna går till betydligt bättre än fåglarna.
Nya tag i morgon det kan ju inte bli sämre.

/Slunge x 7 och Johnny JohanssonInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2016-08-03, 20:29

Onsdag 2016-08-03

Fick morgonhälsning av våra tre älgar som mötte oss efter kapellet. Vår finska lapphund gjorde sitt genom att skälla ut dem så de gick sin väg. Den stukade foten kändes för AK Slunge och hon bestämde sig för att stanna hemma till klockan 09.

Före besöket i ringmärkningsboden hann vädret skifta flera gånger, regn och åska avslöstes med sol om vartannat och vi fick alla se en tromb vandra från Pauhu mot sydöstra udden. Fyra ynka nymärkta tättingar gjordes, dagen räddades av vadarna; 18 kärrsnäppor, en drillsnäppa, en småspov, en brushane, en enkel beckasin, fem grönbenor och tre större strandpipare. Vid uppehåll plockades en liter hallon ute vid Pauhu som avnjöts till lunchens efterrätt.

Efter lunch fiskades abborre i hamnen. Stor lycka när nio abborrar låg på bryggan och åts senare till middag.

/Slunge x 7 och Johnny JohanssonInsänt av Siv Wiklund <siv.wiklund@bfkab.se>
onsdag 2016-08-03, 14:04

NÖTVÄCKA har jag inte sett hemmavid förut(Piteå, men idag kom det en på besök! Den pilade upp och ner för trädstammar, inspekterade fågelholkar och visslade och ropade ljudligt. Jag hörde inte att den fick något svar så den drog visst vidare. I vilket fall var den strax "VÄCK".Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2016-08-02, 21:40

Tisdag 2016-08-02
Vinden fortsatte även idag dock inte lika starkt som under gårdagen. Fåglarna var fåtaliga i näten även idag, uppiggande var dock att ännu en lundsångare fick en ring på benet. Vi hade närkontakt och besök av tre älgar vid ringmärkarboden. Någon älg hade även knäckt en stång till näten under natten. Detta åtgärdades på morgonen. Under dagen observerades bla fiskgjuse, lärkfalk och brun glada. Eftermiddagens mete gav ett flertal abborrar. Tre av dessa kommer att förtäras under morgondagen.
Dagens olycka stod AK Slunge för då hon rasade från trappan vid stugan, för att beskåda soluppgången, och stukade foten så illa att hon fick stanna hemma i sängen. AK är dock tillbaka i morgon för nya friska tag. Vi har även piggat upp oss med två liter nyplockade blåbär. Vi ser fram emot morgondagen och hoppas på mer aktivitet i näten.
/Personalen på SandskärInsänt av haparanda sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2016-08-01, 19:44

Måndag 2016-08-01

Morgonen bjöd på friska vindar från sydost vilket gjorde att förutsättningarna att fånga fåglar i näten minskade rejält.
Det som räddade dagen var en hyffsad tillgång på vadare med enkelbeckasin, grönbena, större strandpipare, gluttsnäppa och brushane i fångsten.
Mot slutet av märkningen satt Johnny och märkte en lövsångare som kändes liten, det visade sig vara en ung lundsångare den fjärde för säsongen.
25 nymärkningar och 8 kontroller.
Vinden fortsatt frisk resten av dagen och vi hoppas att den lägger sig under natten och att regnet
håller sig borta.
De yngsta i familjen Slunge, Gustav och Arvid, roar sig med att klappa fåglar, meta abborre och att trilla i från flytbryggan. Men tack vare flytväst så gick det bra.
Inte så mycket skådat för övrigt idag pga. blåst.

/personalen på Sandskär

  « Föregående 20       Nästa 20 »