Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2016-08-07, 21:24

Söndag 2016-08-07

Vi vandrade iväg mot ringmärkningsplatsen under en vacker men hotande himmel. Mörka moln och åska närmade sig från söder. En halvtimme hann vi fånga fågel innan regnet nådde fram. Därefter blev det snabb stängning av näten fram till klockan halv nio.

Första morgonrundan hade ingivit förhoppningar, och när vi väl kunde öppna den standardiserade märkningen igen efter tre timmar infriades detta. Strax dignade näten av framförallt LÖVSÅNGARE och GULÄRLOR. Sistnämnda arten dominerade fågellivet på Sydön denna dag. Vi fick plocka och märka för fulla muggar. Klara blev vi först kl.1330. Då kunde vi summera 89 ringmärkta fåglar av 11 arter, därav 34 LÖVSÅNGARE och 32 GULÄRLOR samt säsongens första BUSKSKVÄTTA respektive GRÅ FLUGSNAPPARE. I vadarburarna hamnade 11 GRÖNBENOR samt 1 ENKELBECKASIN. En riktigt fin ringmärkningsdag alles in allem med tanke på den reducerade öppethållningen och att vi inte nyttjat några alternativnät eller vadarburar på Pauhu. Joachim har plockat sina första fåglar ur näten idag.

På eftermiddagen promenerade Joachim och Andreas till basen av Nordrevet och spanade av Östviken. Där fanns spridda skurar av vadare, bl.a. en SMÅSNÄPPA. Av övriga obsar denna dag kan nämnas KUSTLABBAR, LÄRKFALKAR, HAVSÖRNAR och en GRÅHÄGER.

Lena, Joachim och AndreasInsänt av
söndag 2016-08-07, 19:28
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Fantastisk dag på Skvalpen, mest intressant var ett sträck med storskarv, ca 38 stycken räknades in.

I övrigt en njutbar upplevelse av ett mäktigt sandlandskap i ett superväder och så trevligt umgänge och god mat på Laponia.

"Rödbetan" gäckade oss dock, måste "gått under jorden" :)

Ett bildreportage från dagen kommer framöver på vår hemsida


/ElsaInsänt av T ord Gustafsson
söndag 2016-08-07, 17:08

Exkursion till Skvolpen/Sandgrynnorna.
Dagens exkursion med MS Laponia gick till Skvolpen/Sandgrynnorna i Lule skärgård. Något färre arktiska vadare än igår noterades vid dagens exkursion. Roligast var 4 spovsnäppor. Däremot saknades kustpipare, sandlöpare eller kustsnäppor idag. I det fina sommarvädret hade många båtar sökt sig ut i skärgården och Laponia var fullbokad. Relativt högt vattenstånd kan ha bidragit till minskat antal rastande fåglar jämfört med gårdagens NOF-exkursion till samma lokal. Även antalet tordmular var betydligt färre. Kanske har de häckande fåglarna börjat lämna Grillklippan?


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2016-08-06, 21:06

Lördag 2016-08-06

I vanlig ordning personalbyte på fågelstationen. Slunges plus Johnny tackade för sig, medan undertecknade tog över stafettpinnen.
Ännu en fin dag på ön med soligt väder och svaga vindar men skurmoln över både på svenska och finska fastlandet. Morgonens ringmärkning gav det avgående gänget 39 fåglar av 12 arter, bl.a. ännu en ung LUNDSÅNGARE. Dessutom obsade de en VIDESPARV nära märkplatsen samt hittade spår på heden som förefaller komma från en MÅRDHUND.
Pågående personal tog en promenad runt Sydön under eftermiddagen och hittade bland annat en GRAVAND som rastade på Pauhu. Den gladde i synnerhet Andreas, som för första gången fick beskåda arten på Sandskär. Under aftonen middag i det fria följt av diverse datoradministration med tillhörande krångel. Strax emellertid sängdags med förhoppning om en fin morgondag.

Lena Stenman, Joachim Karlsson och Andreas LivbomInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2016-08-05, 19:15

Fredag 2016-8-05
Vår sista dagboksdag bjuder på stilla vind och sol när vi traskar mot märkplatsen, småspovar, storspovar, grågäss och allehanda vitfågel lyfter från heden där kråkbären finns i mängd.

Betydligt mer fart i buskarna ger 58 nymärkningar och ett tiotal kontroller.

Två rosenfinkar landade in i samma nät och blev de första märkta för säsongen.

De sista två veckorna har gett ganska dåligt med olika arter vi saknar flera sångare, ingen märkt blåhake och gulärlorna kom först idag.

Lärkfalk två ungfåglar som matades av en förälder idag, havsörn en gammal fågel snurrade länge över märkplatsen var trevliga obsar.

Flera besökare under dagen blev förevisade vad vi håller på med.
Nu tackar vi för den här gången och hoppas givetvis att få möjlighet att återkomma, den nya stugan lockar.

Tack för i år Slunges med Johnny.Insänt av haparanda sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2016-08-04, 21:30

Torsdag 2016-08-04

Fortsatt väldigt dåligt med tättingar och när då vadarna har dragit vidare så blir antalet fångade fåglar lågt, väldigt lågt. 8 nymärkningar och 6 kontroller gjorde dagen lång på märkplatsen.
Sommaren kom tillbaka och eftermiddagen och kvällen blev fin. Johnny föreslår att vi kan ta näten och använda dem i hamnen för abborrarna går till betydligt bättre än fåglarna.
Nya tag i morgon det kan ju inte bli sämre.

/Slunge x 7 och Johnny JohanssonInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2016-08-03, 20:29

Onsdag 2016-08-03

Fick morgonhälsning av våra tre älgar som mötte oss efter kapellet. Vår finska lapphund gjorde sitt genom att skälla ut dem så de gick sin väg. Den stukade foten kändes för AK Slunge och hon bestämde sig för att stanna hemma till klockan 09.

Före besöket i ringmärkningsboden hann vädret skifta flera gånger, regn och åska avslöstes med sol om vartannat och vi fick alla se en tromb vandra från Pauhu mot sydöstra udden. Fyra ynka nymärkta tättingar gjordes, dagen räddades av vadarna; 18 kärrsnäppor, en drillsnäppa, en småspov, en brushane, en enkel beckasin, fem grönbenor och tre större strandpipare. Vid uppehåll plockades en liter hallon ute vid Pauhu som avnjöts till lunchens efterrätt.

Efter lunch fiskades abborre i hamnen. Stor lycka när nio abborrar låg på bryggan och åts senare till middag.

/Slunge x 7 och Johnny JohanssonInsänt av Siv Wiklund <siv.wiklund@bfkab.se>
onsdag 2016-08-03, 14:04

NÖTVÄCKA har jag inte sett hemmavid förut(Piteå, men idag kom det en på besök! Den pilade upp och ner för trädstammar, inspekterade fågelholkar och visslade och ropade ljudligt. Jag hörde inte att den fick något svar så den drog visst vidare. I vilket fall var den strax "VÄCK".Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2016-08-02, 21:40

Tisdag 2016-08-02
Vinden fortsatte även idag dock inte lika starkt som under gårdagen. Fåglarna var fåtaliga i näten även idag, uppiggande var dock att ännu en lundsångare fick en ring på benet. Vi hade närkontakt och besök av tre älgar vid ringmärkarboden. Någon älg hade även knäckt en stång till näten under natten. Detta åtgärdades på morgonen. Under dagen observerades bla fiskgjuse, lärkfalk och brun glada. Eftermiddagens mete gav ett flertal abborrar. Tre av dessa kommer att förtäras under morgondagen.
Dagens olycka stod AK Slunge för då hon rasade från trappan vid stugan, för att beskåda soluppgången, och stukade foten så illa att hon fick stanna hemma i sängen. AK är dock tillbaka i morgon för nya friska tag. Vi har även piggat upp oss med två liter nyplockade blåbär. Vi ser fram emot morgondagen och hoppas på mer aktivitet i näten.
/Personalen på SandskärInsänt av haparanda sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2016-08-01, 19:44

Måndag 2016-08-01

Morgonen bjöd på friska vindar från sydost vilket gjorde att förutsättningarna att fånga fåglar i näten minskade rejält.
Det som räddade dagen var en hyffsad tillgång på vadare med enkelbeckasin, grönbena, större strandpipare, gluttsnäppa och brushane i fångsten.
Mot slutet av märkningen satt Johnny och märkte en lövsångare som kändes liten, det visade sig vara en ung lundsångare den fjärde för säsongen.
25 nymärkningar och 8 kontroller.
Vinden fortsatt frisk resten av dagen och vi hoppas att den lägger sig under natten och att regnet
håller sig borta.
De yngsta i familjen Slunge, Gustav och Arvid, roar sig med att klappa fåglar, meta abborre och att trilla i från flytbryggan. Men tack vare flytväst så gick det bra.
Inte så mycket skådat för övrigt idag pga. blåst.

/personalen på Sandskär

Insänt av
söndag 2016-07-31, 20:07

Söndag 2016-07-31
Fångsten startade i högt tempo och vi hade fullt upp fram till runt nio då det lugnade sig. Totalt blev det 102 fåglar fångade, varav 79 nymärkningar och23 kontroller.
Tolv arter totalt, bland annat fyra göktytor och fem grönbenor. Lövsångare dominerade rejält bland tättingarna.
Utöver märkningen sjöng en lundsångare ett par strofer på morgonen.
Kvavt ”åskavarmt” på morgonen, men lite mer vind framåt kvällen.
/personalen på SandskärInsänt av
söndag 2016-07-31, 20:07

Söndag 2016-07-31
Fångsten startade i högt tempo och vi hade fullt upp fram till runt nio då det lugnade sig. Totalt blev det 102 fåglar fångade, varav 79 nymärkningar och23 kontroller.
Tolv arter totalt, bland annat fyra göktytor och fem grönbenor. Lövsångare dominerade rejält bland tättingarna.
Utöver märkningen sjöng en lundsångare ett par strofer på morgonen.
Kvavt ”åskavarmt” på morgonen, men lite mer vind framåt kvällen.
/personalen på SandskärInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2016-07-30, 21:14

Lördag 2016-07-30

Dagens märkning gav inte en enda vadare trots att det fanns en del runt burarna, men ändå 33 nymärkningar och tio kontroller.

Personalbyte i strålande solsken, Hanna och Jacqueline tackade för sig och ersattes av resten av familjen Slunge. En smålänning Johnny Johansson följde också med.

Älgarna börjar bli trogna besökare både i byn och vid märkplatsen.
Högsommarvärme gör oss lite dåsiga.

/personalen på Sandskär.Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2016-07-29, 19:51

Fredag 2016-07-29

Äntligen!
Så är då det gamla rekordet från 2011 slaget. I och med dagens fångst av rödbenor, 7st på samma runda ihop med 4 grönbenor, är nu 14 rödbenor märkta i år och det är fler än vi lyckats med tidigare.

Vi gläds alltså åt det lilla här ute, då det fortfarande är lite trögt med fågel i näten, dock bättre än de senaste dagarna. 20 nymärkningar och 21 kontroller blev dagens resultat, bl.a två sävsparvar från 2013.

3-rättersmiddagen är nu avklarad, gruppfoto taget, återstår sista administrativa jobbet samt förberedelser inför hemfärd, avlösning i morgon.

Hem åker två tjejer som numera kan plocka fåglar ur näten samt ringmärka en del. Dåligt med fågel ger ju mer tid att lära upp fler som vill komma ut och jobba på denna soliga ö.
Bo, Anna Karin, Jacqueline, HannaInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2016-07-28, 20:27

Torsdag 2016-07-28
Ännu en fågelfattig dag. 17 nymärkningar och 8 kontroller.

Roligast i dag är en ringmärkt lundsångare och att vi fick besök vid märkplatsen av en bändelkorsnäbbshona. Hon kom ett par vändor och visade upp sig bra. Det var kryss för både H och J. Vi hann att titta på den ordentligt i tuben.

När vi hade det som långtråkigast kom våra fågelskådande besökare från Karlskoga tillbaka och var med oss ett par timmar innan de skulle återvända med Bosmina. De skulle vidare på sin semestertripp där de besöker Nationalparker. Nu var Björnlandet på tur. Deras besök skapade en behövlig variation för oss.

Idag fångade vi en enda vadare och det var en mycket liten mosnäppa som tydligen fötts ute på udden. Den var nyligen flygg.

Eftermiddagen innehöll som vanligt bad, vandringar och bokläsning före middagen. Efter detta var det datorarbete och bastu. Bosse gjorde veckans första tvätt. Nu har många av stugorna lämnats för denna semestern, så det börjar bli lite lugnare rytm i byn.
Bo, Anna Karin, Jacqueline, HannaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2016-07-27, 20:51

Onsdag 2016-07-27

Under natten drog ett åskväder in och det var rätt stökigt en period, lite sena steg vi upp just som regnet avtog.
Mörka skyar drog över märkplatsen och efter ett par timmar blev vi tvungna att dra ihop näten och knö in oss i bodan. Regnet höll oss på plats i en timma men sedan slog det om och vi avslutade i full sol.
Tyvärr tyckte fåglarna att det var läge att pausa så märkningen blev skral med bara 14 nymärkningar och 6 kontroller. Ännu en Lundsångare strax innan vi avslutade var ju trevligt.
Bad, besök på nordudden och mat innan vi bråkade en hel del med exellark för att kunna mata in på artportalen men det löste sig till slut.
Blåsig men solig avslutning på dagen hoppas att det mojnar en del till imorgon.

Bo, Anna Karin, Jacqueline, HannaInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2016-07-26, 19:48

Tisdag 2016-07-26
Dagen började med ganska tät dimma och lätt vind. Framåt förmiddagen lättade dimman och den svaga vinden höll i sig. Trots dagens hyfsade väder var fågelfångsten mindre hyfsad till antalet, bara 11 kontroller och 17 märkningar. Bland de märkta fåglarna var Skogssnäppa och Lundsångare, vilka var glada överraskningar i fågeltorkan. Under förmiddagen fick vi sällskap av två nyfikna fågelskådare som fick lära sig lite om ringmärkningen.

Eftermiddagen, som bjöd på soligare väder, ägnades åt bland annat vandring, läsning och bad. Tyvärr blev det inte så mycket skådning på grund av den låga aktiviteten bland fåglarna. Fördelen med dagen var att rapporteringsarbetet inte var särskilt betungande. Nu ser vi fram emot morgondagen och hoppas på lite mer fångst.
// Bo, Anna Karin, Jacqueline, HannaInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2016-07-25, 20:33

Måndag 2016-07-25
Märkningen skedde i mulet men varmt väder, i lätt vind. Gårdagens fågelmängder fortsatte inte. I burarna fick vi endast 10 fåglar och i näten fångade vi 27. Fåglarna anlände i en takt som tillät märkningslektioner, vilket passar bra så här i början av veckan. Bosse guidar tjejerna varsamt fram i ringmärkningens underbara värld.

Efter lunch blev det bad för Hanna och Jacqueline vandrade upp till Nordudden och har nu skaffat sig en god uppfattning om vad Sandskär har att bjuda av olika biotoper. Bo tog en fotorunda och Anna Karin och hunden Xanna låg hemma i stugan och läste. Inte hunden förstås!

Grannarna kommer hem med abborrar från näten och lägger på elden och i röken. Vi blir smått avundsjuka. Tjejerna diskar nu efter att Bosse bjudit på god mat. Vi ska sedan ägna oss åt skrivarbetet. I dag ska det nog gå lite snabbare, för att alla vet hur det går till. Där efter ska vi nyttja bastun för första gången denna veckan. Det är så gott om båtar i hamnen att bastutiderna knappast räcker till.
Anna KarinInsänt av haparanda sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2016-07-24, 18:39


Tisdag 2016-07-19
Vackert väder, ”lagom” temperatur (endast 13 grader kl: 04.30) men sommartemperatur framåt dagen. Vind från NV vilket gjorde att alla nät kunde öppnas och så även de 28 burarna sattes ut. Ganska tyst på ringmärkarudden till en början, men fåglarna ”ramlade in” i en jämn ström och innan dagen var över hade 31 fåglar av 10 arter fått en ring;
16 LÖVSÅNGARE, 2 ÄRTSÅNGARE; 1 SÄVSÅNGARE, 1 GRÅSISKA (en MYCKET vacker hane! ), 1 ÄNGSPIPLÄRKA, 2 SÄVSPARVAR, 1 BOFINK, 1 TALGOXE, 2 GRÖNBENOR, 2 GLUTTSNÄPPOR och 2 st RÖDBENOR vilka blev ny märkart för denna vecka.
De trevligaste observationerna under dagen var en MYRSPOV och två HAVSÖRNAR som attackerades av både FISKGJUSE och LÄRKFALKAR… en spännande uppvisning ovanför vår arbetsplats! 
Många besökare på ön under eftermiddagen då både Lapponia och Bosmina hade guidade turer hit ut idag.
Liknande väder utlovas framöver, så efter avklarad middag och tvagning i bastun går vi och lägger oss med goda förhoppningar om morgondagen.
/Lena, Alan och Joachim
Onsdag 2016-07-20
Det såg ut att bli en riktigt fin dag även om natten varit lite kylig. När vi drog upp rullgardinerna i stugan såg vi hur solen löste upp morgondimman och därför missade vi tyvärr fototillfället av den magiska nattdimman på heden. Morgonen var nästan helt vindstilla. Nere på Ringmärkarudden stod två älgar nere vid nät 7 och betade men sprang fort bort när de fick syn på oss. Nät 6 och 7 hade älghår på de ihoprullade näten men ingenting blev förstört som tur var. Alla ordinarie nät öppnades och alla burar sattes ut.
Idag kändes det som om det var talgoxens dag på grund av våra sönderhackade nagelband även om vi ringmärkte fler lövsångare. Totalt ringmärkte vi 39 fåglar av 8 arter: 1 st KÄRRSNÄPPA, 2 st SÄDESÄRLOR, 1 st RÖDSTJÄRT, 1 st SÄVSÅNGARE, 3 st ÄRTSÅNGARE, 15 st LÖVSÅNGARE, 6 st SÄVSPARVAR och 10 st TALGOXAR.
Roligaste observation under dagen var två stycken MYRSNÄPPOR som födosökte ute på Pauhu.
Vid stängning klockan elva fick vi finfrämmande! Joachims hustru Annika kom med Bosmina för att vara med oss under två dagar eftersom de firade något försenat silverbröllop! Kvällsmaten blev därför lite bättre än vanligt; grillad entrecote, som serverades ute i den varma sommarkvällen!
/Joachim, Lena, Alan och Annika
Torsdag 2016-07-21
På morgonen var det helt vindstilla och klar himmel. Det såg ut att bli en mycket varm dag vilket det också blev. De bägge älgarna fanns även på plats på Ringmärkarudden denna morgon men nu i kärret mellan alternativnäten och Pauhu.
Efter en snabb observation, innan öppning av alla ordinarie nät plus A2-4 näten och utsättning av alla burar, såg vi en grupp BERGÄNDER som rastade utanför revet längst ut på Ringmärkarudden. En annan intressant observation vi gjorde lite senare under förmiddagen var en SNATTERAND som flög förbi. Annars såg det ut att vara ganska lugnt och stilla på Ringmärkarudden. Trots det blev det riktigt bra! Vi ringmärkte 50 st fåglar av 9 st arter: 3 st GRÖNBENA, 5 st ÄNGSPIPLÄRKA, 3 st SÄDESÄRLA, 4 st RÖDSTJÄRT, 2 st SÄVSÅNGARE, 4 st ÄRTSÅNGARE, 26 st LÖVSÅNGARE, 2 st TALGOXE och 1 st GRÅSISKA.
På eftermiddagen blev det en tur till nordudden för sol, bad och fågelskådning. På kvällen i den varma och sköna sommarkvällen bjöd Annika på tacobuffé vilket uppskattades stort av alla! Efter ”det stora tabberaset på Sandskär” somnade vi alla mycket snabbt, mätta och belåtna!
/Joachim, Lena, Alan och Annika
Fredag 2016-07-22
Denna dag kommer vi nog aldrig att glömma! Efter en av nätrundorna kom Alan in i ringmärkarboden med ett pillemariskt leende och sa: ”I have something special in one of my bags. Guess what it is?”. I påsen hördes ett fågelläte som varken jag eller Lena hört förut! Han tog fram fågeln och sa: ”I think it´s a paddyfield warbler? I have had one before and it looked exactly like this!” Det mättes näbbar, klor och vingpennor. Allt verkade stämma. Det var stationens andra FÄLTSÅNGARE vi hade fångat! Efter många foton så fick fågeln en ring på benet och släpptes ut i friheten igen. Vi meddelade därefter NOF-folk på fastlandet om vad vi fångat och ringmärkt.
Totalt ringmärkte vi 35 st fåglar av 13 st arter: 1 st FÄLTSÅNGARE, 1 st KÄRRSNÄPPA, 1 st BRUSHANE, 2 st RÖDBENA, 4 st GRÖNBENA, 1 st TRÄDPIPLÄRKA, 2 st ÄNGSPIPLÄRKA, 1 st SÄDESÄRLA, 1 st RÖDSTJÄRT, 1 st ÄRTSÅNGARE, 15 st LÖVSÅNGARE, 1 st BOFINK och 4 st SÄVSPARV.
En rolig observation gjorde vi under dagen: 3 st LÄRKFALKAR flög ovanför näthissen…..kan det vara en årsunge??
Efter standardiserad märkning genomfördes fredagsrutin med bland annat påstvätt och urstädning av ringmärkarboden. På eftermiddagen vinkade vi av Annika som for hem med Bosmina och tackade för trevligt sällskap, maten och marktjänsten. Ingen av oss orkade med någon kvällsskådning så det blev bastu, matrester och administration i stället!
Tack för denna gång!
/Lena, Joachim och Alan
Lördag 2016-07-23
Idag kom Rune med en leverans av nya märkare, assistenter och praktikanter till fågelstationen; Bo och Anna Karin Slunge, Jacqueline Vigilanti och Hanna Isaksson. Värdet var klart och ingen vind så båtresan gick mycket bra. Temperaturen låg på några grader över 20.
Föregående veckas stationsbemanning tackade för sig efter att under förmiddagen hunnit märka 29 individer, där i bland Större strandpipare, Grönbena och Göktyta.
Eftermiddagen ägnades åt inflytt och iordningställande i stugan, rapportering och bad. Kvällen var varm och det rådde stiltje. Havet var så blankt att horisontlinjen ej gick att urskilja från himlen. Vi ser fram emot att få börja arbetet med märkningen i morgon!
//Bo, Anna Karin, Jacqueline, Hanna

Söndag 24 juli
Tidig morgon med klar himmel och böljande dimslöjor över heden. Första märkdag för två av oss som fick vara med om nätöppning och utplacering av burar för första gången.
Starten blev lugn, mycket lugn vad gäller fågeltillgången men undan för undan blev det bättre och mot slutet rasslade till ordentligt totalt runt 70 fångade fåglar varav 59 nymärkningar. Fältsångaren finns kvar, kontrollerades mitt i rusningstid. Tjejerna gör stora framsteg vad gäller plockning av fåglar så det känns rätt lugnt.
Bergfinken verkar haft ett bra år och stod för nästan halva fångsten.
Vädret är som det brukar vara med strålande sol och varmt, varmt.
//Bo, Anna Karin, Jacqueline, Hanna

Insänt av HSFS <hapsand@gmail.com>
tisdag 2016-07-19, 22:31

Tisdag 2016-07-18

Vackert väder, ”lagom” temperatur (endast 13 grader kl: 04.30) men sommartemperatur framåt dagen. Vind från NV vilket gjorde att alla nät kunde öppnas och även de 28 burarna sattes ut. Ganska tyst på ringmärkarudden till en början, men fåglarna ”ramlade in” i en jämn ström och innan dagen var över hade 31 fåglar av 10 arter fått en ring;
16 LÖVSÅNGARE, 2 ÄRTSÅNGARE; 1 SÄVSÅNGARE, 1 GRÅSISKA (en MYCKET vacker hane! ), 1 ÄNGSPIPLÄRKA, 2 SÄVSPARVAR, 1 BOFINK, 1 TALGOXE, 2 GRÖNBENOR, 2 GLUTTSNÄPPOR och 2 st RÖDBENOR vilka blev ny märkart för denna vecka.
Två havsörnar attackerades av både Fiskgjuse och Lärkfalkar… en spännande uppvisning ovanför vår arbetsplats! 
Många besökare på ön under eftermiddagen då både Lapponia och Bosmina hade guidade turer hit ut idag.
Liknande väder utlovas framöver, så efter avklarad middag och tvagning i bastun går vi och lägger oss med goda förhoppningar om morgondagen.

/Lena, Alan och Joachim  « Föregående 20       Nästa 20 »