Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Ulf P Eriksson
måndag 2018-07-02, 19:12

Gammelstad 2/7-2018-Fågelobservationer:
OBSERVERA ATT MÅNGA SKÅDARE HAR TAPPAT EN HEL HÖG MED LULEÅKOMMUNKRYSS dessa har övergått till BODENKOMMUNKRYZZ!

Det är så att kartområdet på Bodens södra skjutfält har ändrats. Som exempel Hattmyran (Lavskrika, Dalripa), Centralkröken, Norrån, Södra änden Alträsk (Strömstare)mm, dessa områden hör nu till Bodens kommun nuförtiden! Och naturligtvis har alla Gamla obsar också ändrats (RRK). MvH Ulf P Eriksson


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
måndag 2018-06-11, 00:00

Spelande kornknarr på Stenåsen, Bensbyn, Luleå. 2018-06-10. Kl. 23.55 Det var några år sedan det var ett gäng kornkarrar här (3-4 st.).


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
lördag 2018-06-02, 15:32

Sitter och klurar på en hyllkonstruktion utanför verkstan (Bensbyn/Luleå) när ett skrik skyn ovanför verkstan avbryter mig. En havsörn är jagad av en kråka som fullständigt sitter på ryggen på örnen som till sist lyckas manövrera bort inkräktaren. Högre upp syns en annan örn som jagas av en korp. Det är inte lätt att vara örn alltid.


Insänt av ULF ÖHMAN <ulf .ohman002bredband.net>
lördag 2018-06-02, 10:45

Anders G.,
kommer inte in på sidorna! // UÖ


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@gmail.com>
torsdag 2018-05-10, 21:36

Ett ursäkta från hemsidesredaktionen. Vi hade ju problem med hemsidan senaste veckorna och när vi återställt det mesta av innehållet så har det kommit med flera år gamla inlägg.
Vi ursäktar för detta och ska inom kort ta bort även dessa inlägg.


Insänt av Anders Gustafsson
fredag 2006-03-03, 17:05

Korparna följer en örn ner mot skogen, hinner inte se riktigt men tror det är en havsörn.
En annan havsörn seglar ner mot skogen mellan Ringlet och Industriområdet.
Den rapporterar jag som adult havsörn.
Ska till Abraur.. tar bilen och kör som vanligt alltid runt Ringlet.
Får se en tredje örn i ett träd. Jaha, med havsörn på näthinnan så är det en havsörn jag kommer till.
40 meter ifrån stannar jag bilen och slänger upp kikaren. Det stämmer inte.
Och när den lyfter ser jag tydligt att det är kungsörn. Adult men inte riktigt färdigutvecklad fjäderdräkt. Sista stadiet om man säger så.
Har sett örnar tidigare i vinter i anslutning till Ringlet men inte kunnat identifiera dom riktigt.
Ny kikare i dag också.J
Några Större korsnäbbar med sina breda tjurnackar och papegojnäbbar sitter högt upp i den stora gammeltallen utmed vägen.
Kul.. Abraur är fantstiskt. och vilken tur att man avverkat flera hundra tusen hektar runt om och bara lämnat skogen utmed sjön.
Annars hade väl korsnäbbarna tagit en annan väg. Skojar bara.!!
En annan sida jag tillverkat. http://web.telia.com/~u96005806
Är det någon av er som känner för att skriva en krönika till sidan om skogen så vore det bra.
För eller emot spelar ingen roll
Och det får mer än gärna handla om fåglar. OBS!! mer än gärna om fåglar.
Min andra hemsida är http://web.telia.com/~u96005517

Tänker lägga in lite på svalan sen i afton från en stenåldersupkoppling från Abraur.
Mvh/-AndersInsänt av Sture Sandberg <utterman @algonet.se>
måndag 2006-02-27, 14:04

En BJÖRKTRAST sågs på Ugglegatan, Djupviken,Piteå av undertecknad i söndags. Den har två dagar på sig att besöka min fågelmatning för att få äran att delta i fågelmatningsracet.


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
söndag 2006-02-26, 23:42

Hej!
Jag och Lennart Lidberg gjorde ugglelyssningspremiär ikväll. Perfekt lyssnarväder, klart, vindstilla men lite kallt. En av våra BERGUVAR ropade flitigt, var 15 sek. medans vi var där. Fortsatte norr om stan, men trots många stopp, blev det bara en ytterst sparsamt ropande PÄRLUGGLA. Ute mellan 20:30- 23:00.


Insänt av Staffan Sundin
lördag 2006-02-25, 21:30

En HAVSÖRN (4-5 K) satt idag vid kl 15.30 på isen vid Näset i Norrfjärden och åt på fiskrens, mobbad av Kråkor. Skrämdes sedan på vingarna av fyra snabba skotrar.


Insänt av Krister Jakobsson
torsdag 2006-02-23, 22:21

Äkte en 2,5 mil skidrunda från Hertsön till Hertsöträsk, vidare mot Malmstads väg och ner till Hertsöfjärden och hem. Såg en SLAGUGGLA som satt och solade sig och åkte 5 m ifrån en LAPPUGGLA som satt i en tall. Hann filma lite grann men tyvärr så kom en bil och skrämde bort den. I övrigt full spel av både TRÄDKRYPARE och KUNGSFÅGEL,totalt 4 SPILLKRÅKOR (hörde tre samtidigt), 2 OB.KORSNÄBBAR, 2 NÖTSKRIKOR och en K HAVSÖRN som seglade över Gräsörenbron.


Insänt av Thore Alm , Kalix
torsdag 2006-02-23, 21:35

Gråspett- i Kalix-Nyborg.
Två gråspettar har vistats I Kalix-Nyborg under eftervintern- jag kollade dem i dag,Även gråspett i Klinten, 2,5 - mil Norr Kalix (Erik Ståhle)


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2006-02-23, 20:44

Så var det dags för årets första uggleexkursion! Kollade och lyssnade av Hertsöområdet mellan kl.1645 och 1945 idag torsdag (mindre än 30 minuter av tiden tillbringades i bilen). Fina yttre förutsättningar - klart, vindstilla och 0-gradigt vid starten som sjönk till -7 vid hemfärd.

Det började bra. På första stoppet satt en LAPPUGGLA på sorkspaning. Sedan blev det genast mer slitsamt. En dryg promenad och timme senare lyckades jag till slut lura en SLAGUGGLA att hoa två gånger. Därefter var tystnaden bland skogens ugglor total, men skotrar, bilar, flygplan, hundar och industrier fortsatte att väsnas.

Var är alla spelande pärlugglor? Det brukar vara dem som man främst träffar på på Hertsön (förutom Rolf, Krister, Jan och andra skådarmullor)! Kanske säger pärlugglornas frånvaro något om tillgången på skogssork? Det blir intressant att följa utvecklingen på ugglefronten kommande veckor. Vi är ju trots allt bara i februari ännu. I mars kan allt hända...

/Andreas


Insänt av Sture Sandberg <utterman@algonet.se>
torsdag 2006-02-23, 08:19

Hade idag på morgonen vinterns första besök av GRÅSPETT , (hane)på Uggleg 14 i Piteå. Dagligen 6 SIDENSVANSAR som ser till att mitt frusna förråd av blåbär inte kommer att bli förädlade till sylt för egen räkning.


Insänt av Krister Jakobsson
onsdag 2006-02-22, 20:07

En HAVSÖRN höll till vid vaken, Hertsöfjärden vid 14.10. Satt på iskanten och hetsades av ett tiotal kråkor. Åt på något. Lättade efter en stund och flög in till vänster bakom Kalvholmen. Kunde ej åldersbestämma den.


Insänt av Krister Jakobsson
tisdag 2006-02-21, 19:54

Åkte en runda runt Persöfjärden-Mossabäcken idag. Lite aktivitet på fåglarna. 2 DALRIPOR och en visslande SPARVUGGLA vid Mossabäcken. Inga lappugglor visade sig. STRÖMSTAREN var kvar vid Gäddvik.


Insänt av Benny
tisdag 2006-02-21, 14:28
Webbadress: http://orre.mine.nu/graspettan/graspettan.htm

Hej.

Gråspetten var på besök idag igen. denna gång vågade den fram, så jag fick ett par, ganska usla, men dock bilder på henne.

http://orre.mine.nu/graspettan/graspettan.htm

//BennyInsänt av Krister Jakobsson
måndag 2006-02-20, 19:21

Jag kan meddela att STORSKRAKARNA låg i närheten av SKARVEN kl 08.30. Åkte en 15 km skidtur runt Kalvholmen och Hertsöträsket på förmiddagen. Såg 17 arter under turen bl a visslande SPARVUGGLA hitom Gräsöen, MINDRE HACKSPETT, TRÄDKRYPARE, 2 NÖTKRÅKOR och SPILLKRÅKA.


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
måndag 2006-02-20, 18:06

Idag försökte Ulf Tenbäck och jag få korn på både storskarven och storskrakarna i Herstöfjärden. STORSKARVEN såg vi direkt från Lövskatagrundet, men att se någon mindre fågel därifrån var inte lätt pga all sjörök. Vi gjorde ett försök att nå vattnet via Kalvholmen, men tyvärr insåg vi att detta inte skulle lyckas utan allt för stor eskapader. Men från Gräsörenbron skulle vi väl ändå lyckas, men se icke - skarven sågs väl. Småningom skymtade vi en mörk and i dimman, och vi var nästan övertygade om att det var en gräsand. Under spaningen på det långa hållet i sjöröken, intresserade vi oss även för två andra prickar/stenar som kan ha varit skrakarna. Men att vara nästan säker duger inte för en fågelskådare, så vi var tvungna lämna de tre änderna oidentifierade. Däremot ser jag att Andreas sett både skrak och gräsänder i fjärden. Sånt é livet!

Hemma i Boden var KNIPAN kvar vid Reningsverket.

/Mats O Ulf


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2006-02-20, 13:12

Mitt på dagen denna lediga måndag en tur kring Hertsön. Vid nedre matningen vid Hertsöträsk var det helt tomt på fågel. Vid den övre matningen sågs bl.a. 2 NÖTKRÅKOR samt 1 hona MINDRE HACKSPETT. I Hertsöfjärden rastar fortfarande 1 par GRÄSAND, STORSKARV och STORSKRAKE. Av ugglorna var varken sparv- eller hökuggla på humör att visa sig.

/A


Insänt av Lena Svanberg
söndag 2006-02-19, 16:22

Sidensvansar i en flock på ca 50 st mumsade gott på renspillning i Haparanda Sandskärshamn i helgen.
Renarna stödutfodras på Seskarö.


        Nästa 20 »