Arvet

Läge: 14km väst om Arvidsjaur, i Arvidsjaur kommun.
Åk västerut från Arvidsjaur mot Arjeplog ta vänster, mot Sorsele, efter ca 8km. Efter ett par kilometer till tar du vänster igen mot Nya Bastusel. Då du kört två kilometer efter grusvägen har du tornet på höger sida, hundra meter från vägen. Kör du över en bro, har du kört för långt.

Allmän beskrivning: Arvet är en större vik av sjön Betsajaure som i sin tur är en utav flera sammanhängande större sjöar, här inne i viken börjar Svärdälven och sjön har således sitt utlopp här. Tornet är rätt högt, vilket är bra, för skogen runt om håller även på att vara det.

Fågelfauna: Här är nog den säkraste lokalen på våren för att få se någon rastande fjällflyttande sjöfågel, såsom sjöorre, svärta eller alfågel. I övrigt ses dom vanliga arterna här och man har bra chans att få se lommar eller skrakar.

Tidpunkt: Undertecknad har endast varit hit på våren så jag har svårt att uttala mig om hur det är under övriga barmarksperioden. Återkommer med detta efter fler besök.

Övrigt: Nere vid tornet finns en liten stuga som är öppen och som man kan gå in och koka sig lite kaffe i. I stugan finns även en gästbok där man kan läsa om lite obsar och naturligtvis, annat dravel. Kör även fram till bron strax söder om tornet och kika därifrån, även där ses fåglar rasta på våren.

Stefan Holmberg